Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz.VII - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-05, 23:59   #2401
BlackSanctum
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz.VII

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Właśnie te często widzę w aukcjach. Doszło już do Ciebie, otwierałaś może? Ciekawi mnie czy to czysta wata czy bardziej podpaska i czy ma klej.

No właśnie, ja też jestem w 33 tygodniu, a tp mam na 28.01.
Ja nie kupowałam na allegro, tylko od siostry mam, bo jej zostały . One są jak podpaski, mają taką powłoczkę na wierzchu, ale są bardzo grube i miękkie, nie mają niestety żadnego kleju.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 00:08   #2402
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Zapomnialam Wan powiedziec - dzis gadalysmy z kolezanka o imionach dla dzieci i uslyszalam najbardziej nietypowe imie jak do tej pory.
Sameligelimelion
Niech mi TZ powie, ze Julian to dziwne imie...
O boże, ja to nawet z przeczytaniem miałam problem...
Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Ja nie kupowałam na allegro, tylko od siostry mam, bo jej zostały . One są jak podpaski, mają taką powłoczkę na wierzchu, ale są bardzo grube i miękkie, nie mają niestety żadnego kleju.
No właśnie chyba żadne kleju nie mają, trochę to dla mnie dziwne jest, bo czemu niby? W końcu to pełni taką funkcję jak podpaska, no ale cóż, trudno.
Ja w ogóle muszę się do tej myśli przyzwyczaić bo od kilku lat używałam tylko tamponów i zapomniałam co to podpaski są a teraz trzeba będzie na trochę do nich wrócić.

---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

Jeszcze pytanie - dla osób które zamawiały od r_p77 - ile pieluszek flanelowych i tetrowych? One też u różnych sprzedawców mają różne rozmiary i grubości.
Jakie brałyście i po ile sztuk?
Rozkręcam się
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 00:14   #2403
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
A powiedz kochana, łóżeczko jakich masz wymiarów? Materacyk? Bo właśnie nie wiem co wziąć, żeby pasowało.
Chociaż przecież wypełnienia już mam to sobie zobaczę na wymiary ich i dobiorę coś. Będę brała z tych mniejszych bo nie potrzebuję wypełnień, tylko ochraniacze i poszewki.
Łóżeczko mam standardowe, czyli 120x60 cm. Rozmawiałam z babką ze sklepu, która mówiła że to 100x135 to nowy standard kołderek i wystarcza dla dziecka do 5 roku życia, więc wychodzi ekonomicznie
Cytat:
Mam pytanie odnosnie wyprawki, a wlasciwie butelek.
Ile wzielyscie na poczatek? Czy jedna 150ml i jedna 260ml wystarczy?
Brac obie z tej samej firmy czy rozne?
Kupowalyscie od razu dodatkowe smoczki czy tylko te, ktore sa z butelka?
Zamierzam kupić ten zestaw z Avantu (2 małe i 2 duże). Może na początek tylko małe się przydadzą, ale potem to już wszystkie pójdą w ruch. A to herbatka, a to mleczko, a to soczek itd.
Imię pierwszorzędne. A to w ogóle polskie imię, czy zagramaniczne???

Co do podkładów, to też słyszałam że bella takie sobie są. Zastanawiam się nad tymi Hartmana lub Semi (?) Miał ktoś wcześniej te Hartmana?
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 00:15   #2404
s i l v e r
Zakorzenienie

Pół dnia mnie nie było i tyle nadrabiania

Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
ja prasuje tylko z jednej strony chyba bym zglupiala prasujac z dwoch
Ja też prasuję z jednej strony

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Marta, bylismy z M.ostatnio na zakupach i poszlam mierzyc staniki do karmienia, babeczka mi dala do przymierzalni, juz po wychodze i tam bylo takie wielkie lustro z boku na scianie, nie dosc, ze prawie w nie weszlam, to jeszcze swojemu odbiciu chcialam oddac te staniki debilka, takie zacmienie, dobrze, ze nikt tego nie widzial.....

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
ale zescie sie rozpisały;]

dziewczyny,sorry ze dopiero teraz, ale bylam na uczelni i nie mialam dostępu do internetu

sms od Ewulki:
hej tu ewulka z wizazu ja zostaje na obserwacji. bo Ania poruszyla się dopiero o 1 w nocy, czyli po 18 h;o ale na ktg i usg wszystko w porzadku. Przeplywy ma dobre w ciele, srduszku, pepowinie i lozysku, a mysleli, ze to tu moze byc problem, teraz juz sie rusza, nie tak intensywnie jak wczesniej ale przynajmniej ja czuje. Mala wazy juz 1900g w 32 tyg i lekarzpowiedzial ze jak tak dalej pojdzie, to bedzie miala przy porodzie 4kg, ale grunt ze zyje, o to sie najbardziej balam "

Tak wiec nasza ewcia ma się dobrze razem z dzidzią
OOO jak dobrze że u nich wporządku

Cytat:
Napisane przez meduzza Pokaż wiadomość
Ja po wizycie. Ufffffffff maleństwo jest na 110% pipeczką!! Bardzo się cieszę z tego potwierdzenia Waży 1770g (w 32tyg). Głowka jest już na dole, wszystkie narządy zdrowe
Gratuluję
Stary 2012-12-06, 00:30   #2405
Debrah
Zakorzenienie

Ja też myślę nad Hartmanem lub Seni, ale z drugiej strony chciałabym od jednego sprzedawcy wziąć wszystko, a u r_p77 nie widzę ich niestety, tylko te:
http://allegro.pl/poporodowe-ginekol...829195668.html a tak czy siak w ogóle nie wiem jak to wygląda, niezależnie od firmy i nie mam pojęcia czy tamte serio są lepsze w czymkolwiek.[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ----------

Chyba wezmę z babyono - mają klej.
http://allegro.pl/superchlonne-popor...840533889.html

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2012-12-06 o 00:21
Stary 2012-12-06, 00:39   #2406
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bijkora Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czujecie czasem takie coś jakby dziecko drżało ?
Mi to się zdarza prawie codziennie, najcześciej już wieczorem jak leżę w łózku Takie dziwne uczucie , nie wiem co to jest .
Ja też tak mam

Cytat:
a jakie to sa podpasko pampersy? pokazcie obrazek albo jakis link

zaraz w tv bedzie nigdy w zyciu, kocham ten film!!
OOOO kocham ten film.Widziałam go już 20 razy chyba

Nie umiem spać

Ja dopiero będę kupować rzeczy dla mnie do szpitala.Jeszcze nic nie mam...

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2012-12-06 o 00:41
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 00:55   #2407
Debrah
Zakorzenienie

Ja właśnie kupuję, wrzucę tu potem listę co wzięłam...
to są niby drobne kwoty, ale juz widzę ile się uzbiera...

Ale z każdym drobiazgiem, czuję większy spokój..
Stary 2012-12-06, 01:20   #2408
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w ogóle muszę się do tej myśli przyzwyczaić bo od kilku lat używałam tylko tamponów i zapomniałam co to podpaski są a teraz trzeba będzie na trochę do nich wrócić.
No właśnie ja też tamponów od dawna używałam, a teraz - podpaski? Nie cierpię ich. No ale trudno, jak trzeba to trzeba, bo tamponów po porodzie od razu nie można, dopiero przy pierwszej normalnej miesiączce.

W ogóle już nie pamiętam, jak to jest, gdy ma się okres.
Stary 2012-12-06, 02:19   #2409
Debrah
Zakorzenienie

Ja też nie pamiętam
Ale nic, kilka tygodni to ja przeżyję, jak mus to mus.

Zakupy duże zrobiłam - jutro rano wrzucę listę co kupiłam w sumie i ile mnie wyszło.

Będę się Was też radzić w sprawie pościeli - bo muszę sobie jedną jeszcze kupić (same poszewki).

Jak kupię pościel to zostaną mi "tylko" do zakupienia:

1. Wózek (zostawiam na ostatnią chwilę, bo najpewniej dostaniemy za niewielką kwotę od znajomych, a jeśli nie wypali to zamówię tuż przed porodem, Carino jest upatrzony. Nawet jakby przyszedł chwilę po porodzie to nic się przecież nie stanie - bo malutka będzie mogła wychodzić po 2-3 tygodniach dopiero. Fotelik skombinuję na samo wyjście ze szpitala gdyby coś.

2. Ewentualny laktator i podgrzewacz - chyba teraz zupełnie nie ma sensu skoro nawet nie wiem czy mi będzie potrzebny (jakbym np w ogóle nie mogła karmić piersią bo coś tam..)

3. Czapeczka zimowa dla Małej + rękawiczki (jeszcze nie wyhaczyłam)

I dla mnie drobiazgi:

1. Płyn do higieny intymnej
2. Szampon
3. Żel pod prysznic
4. Kapcie
5. Figi bawełniane z 5 par.

Ale to są już tak nieskomplikowane rzeczy, że kupię tuż przed rozwiązaniem, albo nawet Tż sam by mógł. No i niewielka kwota (poza wózkiem of course).

No i jeszcze parę ciuszków na rozmiar 56 za radą Szai - ale tu też się aż tak nie spieszy, będę się czaić na jakieś okazyjne używki z allegro.

Aha : nie znalazłam u mojego sprzedawcy tych podkładów na łóżko - to niezbędne jest? Podkłady przeciekają? ?Ale to jest chyba w każdej aptece, w "razie w"?

Poza tym..jeśli jutro kupię pościel to będę miała wszystko już....chyba nieźle?

Jakoś się uspokoiłam...idę spać.

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2012-12-06 o 02:21
Stary 2012-12-06, 05:47   #2410
Lenova
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak kupię pościel to zostaną mi "tylko" do zakupienia:

1. Wózek (zostawiam na ostatnią chwilę, bo najpewniej dostaniemy za niewielką kwotę od znajomych, a jeśli nie wypali to zamówię tuż przed porodem, Carino jest upatrzony. Nawet jakby przyszedł chwilę po porodzie to nic się przecież nie stanie - bo malutka będzie mogła wychodzić po 2-3 tygodniach dopiero. Fotelik skombinuję na samo wyjście ze szpitala gdyby coś.

2. Ewentualny laktator i podgrzewacz - chyba teraz zupełnie nie ma sensu skoro nawet nie wiem czy mi będzie potrzebny (jakbym np w ogóle nie mogła karmić piersią bo coś tam..)

3. Czapeczka zimowa dla Małej + rękawiczki (jeszcze nie wyhaczyłam)

I dla mnie drobiazgi:

2. Szampon
3. Żel pod prysznic
4. Kapcie

Ale to są już tak nieskomplikowane rzeczy, że kupię tuż przed rozwiązaniem, albo nawet Tż sam by mógł. No i niewielka kwota (poza wózkiem of course).

No i jeszcze parę ciuszków na rozmiar 56 za radą Szai - ale tu też się aż tak nie spieszy, będę się czaić na jakieś okazyjne używki z allegro.

Aha : nie znalazłam u mojego sprzedawcy tych podkładów na łóżko - to niezbędne jest? Podkłady przeciekają? ?Ale to jest chyba w każdej aptece, w "razie w"?

Też mi zostały te same rzeczy do kupienia, aaa i jeszcze apteczkę muszę dla Małej skompletować jakieś maści witaminki, spirytus na pępek, woda morska i takie tam.

Te podkłady na łóżko to chyba zależy od szpitala, nie każdy szpital wymaga ich posiadanie u mnie np mówili żeby czegoś takiego nie brać bo są do dyspozycji. Ale i tak w razie W wzięłam 5 szt.

Nie mogę spaaaać
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 07:16   #2411
maluchna30
Zadomowienie

Wstawac spioszki. Nie spie od 4.30. Moje dziecie postanowilo poszalec.

Wczoraj zrobilam sobie dzien wolny od pisania na forum, ale was podczytywalam. Witam wszystkie nowe mamusie. Fajnie, ze nas tak duzo. Ciesze sie, ze u Ewulki wszystko gra i dzidzius ma sie dobrze.

Wczoraj udalo sie wreszcie zwiedzic porodowke. Bardzo przyjemne pomieszczenia. Wyremontowane, czyste, pokoje dla mam z noworodkami urzadzone po domowemu. Jedynie co to przerazilo mnie lozko na sali porodu rodzinnego. Natomiast w sali ogolnych porodow sa 3 super nowoczesne lozka z masazem pleckow jakby ktoras chciala. Znieczulenie niby mozliwe, ale...No wlasnie dlugo by pisac. Z gazu rozweselajacego natomiast mozna korzystac do woli.

Jak pisalam wam wczesniej zakuplilismy lozeczko, matracyk i posciel o wymiarach 135x100. Moze ktoras ma namiary na dostawce z fajna posciela. W ogole dziewczyny doradzcie. Pisalam wczesniej, ze mieszkam w domku jednorodzinnym 2 pietrowym. Wiadomo, ze dzidzia na poczatku bedzie spala w lozeczku przy naszym lozku. Jak bede cos robila w salonie, to mam zamiar dzidzie zabierac ze soba i trzymac w kolysce. No i co z posciela??? Mam kupic specjalna do kooyski czy znosic ta z gory, z lozeczka???

marsi jak ty sie czujesz kochana?
black moge tez prosic o priv z info o co chodzi z tym klubowym watkiem?

Za oknem prawdziwa zima, a w domku tak milo, przyjemnie i cieplutko, ze sie nawet nosa nie chce wychylac. Moze uda mi sie jeszcze zdrzemnac, odezwe sie pozniej.

Edytowane przez maluchna30
Czas edycji: 2012-12-06 o 07:19
maluchna30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 08:02   #2412
meduzza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bijkora Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czujecie czasem takie coś jakby dziecko drżało ?
Mi to się zdarza prawie codziennie, najcześciej już wieczorem jak leżę w łózku Takie dziwne uczucie , nie wiem co to jest .
Tak, dziwne Czasem mam też takie musowanie w wodach ale to chyba mała bąki wali
Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
kiedy masz kolejna ??

aa no i jak z Twoja waga ?
bo moja nie stanela w miejscu
Wizytę mam 17.12 ale USG to pewnie w okolicy 38 tyg. Waga... Stała przy 62 kg (+10kg) dość długo i nagle teraz w tydzień doszła prawie do 64 Nie wiem o co chodzi za bardzo, mam nadzieję, że zamknę się w ok. 17 kg No ale zobaczymy przecież nie będę płakać
Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Nie zapytalam o zamiennik bo jakos tak mnie to zestresowalo.... moze moglam ale juz kupilam wiec dupa, zobaczymy 19 grudnia znow mi zrobi wymaz i sie okaze...

Jejku dziewczyny ale jestem obolala... cala miednica, kosci lonowe i ogolnie na dole gdzies tak mnie boli jakby mnie ktos na kwasne jablko stlukl.... wstawac ledwo co daje rade i chodze jak paralityk, szczegolnie nasila mi sie to wieczorami rano jest ok a druga polowa dnia juz gorzej....

Aha a mozna sobie zrobic samemu takie badanie na paciorkowca?? Bo zastanawia mnie fakt ze w szpitalu nic nie wyszlo a u niej wyszlo, wprawdziw mowila ze robila w laboratorium szpitalnym i widzialam ten wynik, no ale jakby sie dalo sprawdzic.... bo niby te badania w szpitalu byly 3 tyg pozniej, ale taki paciorkowiec chyba sam sie nie leczy??
U mnie dokładnie tak samo, rano jestem jak ptaszek a wieczorem żłów leżący na skorupie Mi ginka nie robiła wymazu;/ A coś mi się wydaje, że mogłabym mieć tego paciora bo ja tak jak Deli wszystko łapie jak leci;/
Cytat:
Napisane przez marta00537 Pokaż wiadomość
no to gites, bo ja sobie dawno temu jedno opakowanie załatwiłam :/ nie trzymałam w lodówce i lipa
Mi też nie powiedzieli, że to do lodówy i zużyłam całe op 2 miesiące temu....
Cytat:
Ja nie wypelnialam.
Skad to wziac i komu to dac?
Plan Porodu jest b. ważny bo przy jego wypełnianiu możesz sobie w głowie mniej więcej poukładać jak chcesz zeby wyglądał. Nie ma oczywiście cudów ale położna, z którą go wypełniałam zapewniła mnie, że inaczej traktuje się laików porodówkowych a inaczej kobiety, które są na coś zdecydowane i coś egzekwują.
http://www.rodzicpoludzku.pl/Plan-Po...an-porodu.html
Wypełniasz, pokazuje Ci się wersja do druku, drukujesz, podpisujesz i dajesz razem z papierami, które musisz wypełnić w szpitalu. To jest dokument i jeśli rażąco nie będą się trzymać tego co napisałaś (wiadomo, nie można być mądrzejszym od lekarza) to oczywiście na skargę.
Ja byłam zawstydzona niektórymi punktami np. Proszę aby światła podczas porodu były przygaszone i panował spokój (dla dziecka, zeby zmniejszyć szok) a położna powiedziała, że takie warunki naprawdę
da się osiągnąć i nie jest to widzi mi się.
Także przejrzyj bo warto

Cytat:
Zapomnialam Wan powiedziec - dzis gadalysmy z kolezanka o imionach dla dzieci i uslyszalam najbardziej nietypowe imie jak do tej pory.
Sameligelimelion
Eeeee Ale np. Lion mogłoby być-podoba mi się
Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
Jak pisalam wam wczesniej zakuplilismy lozeczko, matracyk i posciel o wymiarach 135x100. Moze ktoras ma namiary na dostawce z fajna posciela. W ogole dziewczyny doradzcie. Pisalam wczesniej, ze mieszkam w domku jednorodzinnym 2 pietrowym. Wiadomo, ze dzidzia na poczatku bedzie spala w lozeczku przy naszym lozku. Jak bede cos robila w salonie, to mam zamiar dzidzie zabierac ze soba i trzymac w kolysce. No i co z posciela??? Mam kupic specjalna do kooyski czy znosic ta z gory, z lozeczka???
Maluchna ja też mam kołyskę w jednym pokoju a łóżeczko u nas i będę miała jednak 2 osobne pościele....
Ale mam teraz rozkminę nad pościelą do wózka.... Konieczne to? Czy mogą być koce/rożki? O albo rożka odpiąć i ubrać w poszwę?
meduzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 08:18   #2413
misia1505
Rozeznanie

Witam się przy kawce. wczoraj nie do południa nie było wieści od Ewulki to już nie wchodziłam żeby nie schizować. Do tego malutka coś mnie oszczędzała i była bardziej delikatna (czerwona lampka mi się zapaliła, samemu można się nakręcić) nic nie mówiłam mężowi bo chyba by mi zakazał kontaktu z wami, w nocy co chwilę sprawdzałam czy są ruchy, troszkę ją denerwowałam jak spała, trzęsłam delikatnie brzuchem i było ok, jest wszystko dobrze ale jakieś głupoty mi przychodzą do głowy.

Ewulka cieszę się bardzo że jest wszystko dobrze.

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ----------

Cytat:
Napisane przez elllmi Pokaż wiadomość
jakie to jest prześcieradło z jersey? bo mogę wybrać takie albo frotte, a tego pierwszego materiału nie kojarzę w ogóle
Ja lubię prześcieradła z jersey też takie kupię, jest przyjemniejsze od frotki.
Stary 2012-12-06, 08:19   #2414
BlackSanctum
Zakorzenienie

Hej, dziewczyny.
Śniegu u nas napadało, zimaaa. Niedługo jedziemy z TŻem na zakupy, lubię takie rzeczy, można się trochę odstresować.

Mi do kupienia dla małej zostały tylko: pieluchy tetrowe, pieluchy jednorazowe, woda morska, niedrapki, i dla mnie klapki do szpitala, maść na sutki i wkładki do stanika. Także chyba nie jest źle.
Stary 2012-12-06, 08:43   #2415
eff8
Zakorzenienie

Dzien dobry
Ja poki co jesten na etapie kupowania prezentow pod choinke
zaraz uciekam do kolezanki dac prezent chrzesnicy na Mikolaja...

Cytat:
Tak, dziwne Czasem mam też takie musowanie w wodach ale to chyba mała bąki wali

Wizytę mam 17.12 ale USG to pewnie w okolicy 38 tyg. Waga... Stała przy 62 kg (+10kg) dość długo i nagle teraz w tydzień doszła prawie do 64 Nie wiem o co chodzi za bardzo, mam nadzieję, że zamknę się w ok. 17 kg No ale zobaczymy przecież nie będę płakać
położna powiedziała, że takie warunki naprawdę
Także przejrzyj bo warto
no ja tez licze na to ze moja waga zamknie sie w 15-17kg chociaz to 15 raczej malo mozliwe tez mam 64 kg a zaczynalam z 53 kg a Ty z jaka startowalas ???
Najwazniejsze ze z dzidzia wszystko dobrze

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 08:46   #2416
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Witam się z rana
O godz. 6 rano na termometrze - 6 stopni śnieg nie pada za to słonko świeci.
Nie wychodzę dziś z domu :P tylko wieczorkiem do endokrynologa i jak mi się uda męża namówić to skoczymy po wyniki moczu bo się denerwuje czy się poprawiły czy nie

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Dziewczyny ile potrzeba "łapek-niedrapek" dla dziecka i jak długo się ich używa ??
A u nas na SR mówiły, żeby nie zakładać niedrapek, że się od tego odchodzi, że dziecko ma mieć kontakt paluszki twarz czy tam mama.
Co nie zmienia faktu że i tak je mam

Cytat:
A możecie mi napisać WYMIARY tych podkladów na łóżko i tych drugich co się w gacie wsadza? na aukcjach są widzę różne, i już nie wiem jakie wziąć?
Wszystkie macie Belli?, bo ponąć kiepskie są??
Na łóżko będę brała 90x60. Sama nie wiem czy 5 czy 10 sztuk.
A te w majty to ja mam Absorgyn, ale one nie mają kleju i są grube. I wzięłam jedną paczkę tych baby ono co linka wklejałaś, one mają klej i też są duże więc myślę że będą dobre na 1 dobę po porodzie.
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:14   #2417
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:

A co do twardniejącego brzucha, to mój akurat jest taki praktycznie bez przerwy.. Ale to pewnie przez to, że jak porąbana sprzątam w domu i w ogóle robię wszystko jak zawsze, choć nie powinnam, bo plecy niedługo mi odpadną. I jeszcze mnie zaczął znienacka męczyć ból a`la okresowy.
mnie wczoraj wieczorem złapał taki jak na mega okres.... łał, aż mąż sie zerwał bo myslał że cos sie dzieje poważniej....
Cytat:
Napisane przez nazeczona Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy macie jakieś rady na bezsenność? Nigdy nie miałam z tym kłopotów, a teraz jak na złość, podobno to normalne w 3 tymestrze,, ale miałam nadzieję, że mnie ominie
melisa na gorąco, ciepłe mleko, relaksujący seks ja testowałam jeszcze dłuższy wieczorny spacer (tak z 15 min) albo chociaz dreptanie w kółko po podwórku - takie dotlenienie pomaga

ja dzis o dziwo, tylko raz wstałam na siku i nie miałam żadnych problemów z e spaniem po tych kilku z rzędu koszmarnych nocach prawdziwie sie wyspałam
sniadanko szamam- kakałko serek wiejski i kanapaczka z serkiem żółtym

dziewczynki, byłyście grzeczne? bo ja byłam a Mikołaj jeszcze nie dotarł może spotka sie z mężem jak mój bedzie z pracy wracał

tak sobie pomyslałam- może by tak męzowi zafundowac wieczorem mikołajowo lodzika? bo dawno sie nie zajmowałam biedakiem
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:21   #2418
pstryczek84
Zakorzenienie

Hej laski
ale u nas pieknie porzadnie popdało przez noc,a teraz swieci słoneczko
co do podkładów wszelakich to ja tych na łózko mam 17 60x60, spokojnie wystarcza a tych sexi w majtochy mam 3 paczki po 10szt, 1 paczka z belli i 2 paczki z BabyOno.
Niby sporo ale i tak predzej czy pozniej przeciez wszystko sie wykorzysta a przynajmniej jestem spokojna

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość

hm, w wiekszosci sprzedawcy maja te same kołderki/poszewski. co do kołyski to ja bym brala dodatkowa posciel, nieduze pieniadze a spokoj bedziesz miec

Cytat:
No właśnie chyba żadne kleju nie mają, trochę to dla mnie dziwne jest, bo czemu niby? W końcu to pełni taką funkcję jak podpaska, no ale cóż, trudno.

Jeszcze pytanie - dla osób które zamawiały od r_p77 - ile pieluszek flanelowych i tetrowych? One też u różnych sprzedawców mają różne rozmiary i grubości.
Jakie brałyście i po ile sztuk?
babyono na pewno ma klej, nie wiem jak z bella, nie sprawdzałam.
co do pieluszek (nie pamietam czy akurat od niego brałam, ale toc to wszedzie jeden ciort ) ja kupiłam 15 białych i 5 kolorowych i 5 kolorowych flanelowych (są sliczne i takie milusie )

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

Cytat:

Plan Porodu jest b. ważny bo przy jego wypełnianiu możesz sobie w głowie mniej więcej poukładać jak chcesz zeby wyglądał. Nie ma oczywiście cudów ale położna, z którą go wypełniałam zapewniła mnie, że inaczej traktuje się laików porodówkowych a inaczej kobiety, które są na coś zdecydowane i coś egzekwują.
Wypełniasz, pokazuje Ci się wersja do druku, drukujesz, podpisujesz i dajesz razem z papierami, które musisz wypełnić w szpitalu. To jest dokument i jeśli rażąco nie będą się trzymać tego co napisałaś (wiadomo, nie można być mądrzejszym od lekarza) to oczywiście na skargę.
Ja byłam zawstydzona niektórymi punktami np. Proszę aby światła podczas porodu były przygaszone i panował spokój (dla dziecka, zeby zmniejszyć szok) a położna powiedziała, że takie warunki naprawdę
Także przejrzyj bo warto

Ale mam teraz rozkminę nad pościelą do wózka.... Konieczne to? Czy mogą być koce/rożki? O albo rożka odpiąć i ubrać w poszwę?
o dzieki, mam nowa drukarke to sobie zaraz drukne
u nas nic o tym nikt nie mowił, w szpitalu zapewne wola takie bez tego planu bo wtedy hulaj dusza... robia z toba co chcą

ja kupiłam taka posciel. to nie jest majatek a bedziesz miala spokoj. to jest jednak zima, temp minusowe i mysle ze taka kołderka raczej powinna być. ja w kazdym razie mam

Cytat:
.
Aha a mozna sobie zrobic samemu takie badanie na paciorkowca?? Bo zastanawia mnie fakt ze w szpitalu nic nie wyszlo a u niej wyszlo, wprawdziw mowila ze robila w laboratorium szpitalnym i widzialam ten wynik, no ale jakby sie dalo sprawdzic.... bo niby te badania w szpitalu byly 3 tyg pozniej, ale taki paciorkowiec chyba sam sie nie leczy??
mozna napewno samemu zrobic. mi ginka tak wlasnie kazala, jak skoncze globulki to mam isc do labo i tam zrobić no i wlasnie nie wiem jak ta procedura ma wygladac bo zawsze wszelkie wymazy, posiewy i inne cuda robiłam u ginki a teraz mam isc sama do labo...
w piatek zapytam sie poloznej jak to wyglada od kuchni

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
wydaje mi się że można , te hmm "patyczki" ( nie wiem jak to nazwać) widziałam że ludzie u mnie w laboratorium kupują
no wlasnie i co potem z takim patyczkiem zrobić? wie ktoraś? przeciez sama sobie nie pobiore bo nie bede wiedziala czy dobrze to robie, czy nie zagleboko wsadzam itd
wie ktoras jak to wyglada w praktyce - wymaz/posiew w laboratorium?

Cytat:
Kupujecie opakowanie na butelke? Cos typu: http://allegro.pl/canpol-termoopakow...846426666.html
Ja kupiłam, 10zł chyba, przyda sie np na spacerze, czy przy jakims wyjeździe. dziecko z butli bedzie długooooo piło wiec na pewno kiedys to wykorzystam

Cytat:
Dziewczyny ile potrzeba "łapek-niedrapek" dla dziecka i jak długo się ich używa ??
nie duzo, one sie raczej nie brudzą. ja mam co prawda ok 5-6 sztuk ale ja to dostawałam gratisowo przy zakupach wiec sie uzbierało
w razie czego mozna je tez chyba potraktowac jako rekawiczki na zimowym spacerze. zawsze to ciut cieplej dla Maluszka

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:38   #2419
s i l v e r
Zakorzenienie

Hej

Tż w pracy a ja właśnie śniadanko jem a potem jadę do netto bo dzisiaj ma byc namiot z kulkami dla dzieci w promocji za 49 zl, a tż chciał chrześniakowi kupic na święta. Mam nadzieję że mi nie wykupią. Niestety do netto mam 10-15 min autobusem więc nie tak blisko.

Zasnęłam chyba po 1 :/ nie umiałam spać. Po 4 oczywiście siku,aż dziwne że tylko raz bo zawsze tak z 3 razy wstaję w nocy.

Miłego dnia

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2012-12-06 o 09:46
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:48   #2420
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Hej laski
no wlasnie i co potem z takim patyczkiem zrobić? wie ktoraś? przeciez sama sobie nie pobiore bo nie bede wiedziala czy dobrze to robie, czy nie zagleboko wsadzam itd
wie ktoras jak to wyglada w praktyce - wymaz/posiew w laboratorium?

a
No wydaje mi się, że się samej to robi a później zanosisz do labo.
Stary 2012-12-06, 09:50   #2421
pstryczek84
Zakorzenienie

KONIEC ŚWIATA NADCHODZI!!!

http://www.pudelek.tv/video/Gangnam-...hristmas-1570/

czytam sobie te punkty z planu porodu i to mnie zdziwiło

Jeśli będę rodzić w pozycji pionowej, chciałabym mieć możliwość sama przyjąć dziecko.

ja sie obawiam ze w trakcie porodu to ja nie bede logicznie myslec a tu taka propozycja?! - samodzielnie przyjąć dziecko

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Cytat:
No wydaje mi się, że się samej to robi a później zanosisz do labo.
O matulu

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:54   #2422
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:

tragedia nie byłam w stanie pooglądać do końca

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Cytat:

O matulu
Ale 100% pewności nie mam. Tak mi się tylko wydaje
Stary 2012-12-06, 09:58   #2423
hope01
Zakorzenienie

Hej ja rano byłam na badaniach, a dziś wieczorem znowu do Krakowa, bo jutro od 8 zajęcia
Ja już w zasadzie mam wszystko oprócz wanienki, której zakup celowo odraczam

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:03   #2424
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Masakra
Stary 2012-12-06, 10:04   #2425
bokeh
Zakorzenienie

Hej Wam w piekny mikolajkowy poranek ja prezent dostalam wczoraj mianowicie dwa wielkie pomelo siatke mandarynek, czekoladowego mikolaja, 6 paczek zelek i uwaga deske do prasowania z viledy hah to mikolaj zarzucil aluzja..... ale fajnie bo mielismy taka mala dziadowska jak mialam cos pracowac to szlag mnie trafial
Teraz posprzatam troche i wybiore sie gdzies na mikolajowe zakupy, mysle co by bylo dobrym prezentem w zamian za deske ;D
Stary 2012-12-06, 10:08   #2426
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, powinny byc w kazdej aptece (w sklepach medycznych tez).
Ale mowisz o r_p77? Tam na pewno sa.

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Zamierzam kupić ten zestaw z Avantu (2 małe i 2 duże). Może na początek tylko małe się przydadzą, ale potem to już wszystkie pójdą w ruch. A to herbatka, a to mleczko, a to soczek itd.
Imię pierwszorzędne. A to w ogóle polskie imię, czy zagramaniczne???

Co do podkładów, to też słyszałam że bella takie sobie są. Zastanawiam się nad tymi Hartmana lub Semi (?) Miał ktoś wcześniej te Hartmana?
Nie mam pojecia jakiego pochodzenia
Mi to brzmi jakos mitologicznie

Cytat:
Także przejrzyj bo warto

Eeeee Ale np. Lion mogłoby być-podoba mi się
O, dzieki, zajme sie tym jak wroce z zajec

Lion? Mi sie wylacznie kojarzy z batonem
U mnie w rodzinie jest Leo (czyt. Lijo ).

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:12   #2427
nancykenator
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

pstryczek84 jeśli chodzi o ten wymaz to wydaje mi się, że musisz poszukać takiego punktu pobrań, gdzie mają tzw. wymazy ginekologiczne, wtedy idziesz mówisz co chcesz i one Ci pobierają u siebie, nie musisz mieć ani patyczka ani nic. Samej nie radziłabym pobierać, bo to raczej ciężko zrobić. Szczególnie, że z tego co wiem to pobiera się dwa wymazy: z pochwy i odbytu.
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:15   #2428
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
No niestety moje pajace nie mają takich bajerów ;/ trzeba zakupić
Te polskie z reguły nie mają, ale jak mam używki z next czy mothercare to mają

Cytat:
A możecie mi napisać WYMIARY tych podkladów na łóżko i tych drugich co się w gacie wsadza? na aukcjach są widzę różne, i już nie wiem jakie wziąć?
60x90cm, a te majtkowe podpaski - duuuuże. Co do jakości - wiesz co, te wielkie to na te 2-4 najgorsze dni, gdy tak cieknie że i tak co chwilę wymieniasz dlatego nie przeszkadza ani brak kleju, ani jakość - bo zwyczajnie nie ma czasu przemakać
Miałam Belli, teraz też je wzięłam.

Cytat:
Napisane przez nazeczona Pokaż wiadomość
W ogóle cześć wszystkim Ja dzisiaj byłam podglądać naszego Mikołajka waży już byku 1,5kg Zaraz idę się myć i muszę schować mężulkowi prezent od św. Mikołaja ten to ma się dobrze, ze mną

Dziewczyny czy macie jakieś rady na bezsenność? Nigdy nie miałam z tym kłopotów, a teraz jak na złość, podobno to normalne w 3 tymestrze,, ale miałam nadzieję, że mnie ominie
No to sporaśny Mikołajek

Nie mam, a też cierpię.

Cytat:

ponoc melisa aa spiochasz w dzien?? mi to nogi skaczą juz nie mam sily na to.
Mnie też. I takie uczucie jakby zdrętwienia? ale nie takie typowe mrówki.

Cytat:
Napisane przez suzi31 Pokaż wiadomość
W piątek kończy 2 latka. Teoretycznie to jej 2 Mikołaj, ale w ubiegłym roku była za mało kumata, żeby jej robić prezent Na Mikołaja (tak jak było u nas w domu) tylko symboliczne upominki. Dostanie zestaw stempelków, kolorowankę z naklejkami, kredki, 2 książeczki i troszkę słodyczy. Chcę ją nauczyć cieszenia się z małych rzeczy. Za to w pt.na urodziny sobie odbije, bo dostanie wózek dla lalek i keyboard.
Moja spokojnie z małych rzeczy umie się cieszyć, a kolorowanki/kredki u nas ciągle w użyciu, i tak na bieżąco muszę kupować Stempelki mamy, to dawno, dawno temu kupiłam w biedrze drewniane takie, też lubi

Cytat:
Sameligelimelion
Ojaciepier...

Cytat:

3. Czapeczka zimowa dla Małej + rękawiczki (jeszcze nie wyhaczyłam) a po co rękawiczki? kombinezonu nie masz z rękawiczkami?

I dla mnie drobiazgi:

2. Szampon
3. Żel pod prysznic
4. Kapcie

Tak, podkłady na łóżko niezbędne, nie dość, że przy porodzie też - np. na piłce skaczesz na podkładzie, chyba nie chciałabyś by inne kobiety skakały bez? to zwyczajnie mogłabyś bez podkładu łóżko i 5 razy dziennie upaprać, a spanie w takiej pościeli... :/

Cytat:
Hej Wam w piekny mikolajkowy poranek ja prezent dostalam wczoraj mianowicie dwa wielkie pomelo siatke mandarynek, czekoladowego mikolaja, 6 paczek zelek i uwaga deske do prasowania z viledy hah to mikolaj zarzucil aluzja..... ale fajnie bo mielismy taka mala dziadowska jak mialam cos pracowac to szlag mnie trafial
Teraz posprzatam troche i wybiore sie gdzies na mikolajowe zakupy, mysle co by bylo dobrym prezentem w zamian za deske ;D
Skoro deska, to daj mu z prezencie stertę do prasowania
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:26   #2429
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suzi31 Pokaż wiadomość
O koszuli do rodzenia jest nawet mowa w planie porodu. Wypełniałyście już ten plan
Ja na razie wypełniłam plan porodu ołówkiem, a w pon. na SR będziemy go omawiać.
Wypełniłam, mąż ma mi druknąć

Cytat:

Ja nie wypelnialam.
Skad to wziac i komu to dac?
Już Meduza wyjaśniła Nam w sr położna bardzo polecała. Powiedziała że trzeba powoli zmieniać świadomość położnych i lekarzy. Im wygodnie jak pacjent niczego nie oczekuje. Nic by się nie zmieniło na porodówkach jakby pacjentki nie przynosiły planów porodu. Warto taki mieć, by personel wiedział jakie są oczekiwania kobiety rodzącej.

Cytat:
Ja mam 2 paczki belli i jedną paczkę kupiłam Hartmanna molimed midi. Wyglądają jak duże podpaski i mają klej. Nie kupowałam na allegro, kupiłam w dozie Muszę jeszcze kupić podkłady seni na łóżko ale też w dozie kupię.

Cytat:

A u nas na SR mówiły, żeby nie zakładać niedrapek, że się od tego odchodzi, że dziecko ma mieć kontakt paluszki twarz czy tam mama.
Co nie zmienia faktu że i tak je mam
U mnie to samo mówiły Ja też mam ich chyba z 10 par od siostry i kuzynki.

Cytat:
KONIEC ŚWIATA NADCHODZI!!!

http://www.pudelek.tv/video/Gangnam-...hristmas-1570/

czytam sobie te punkty z planu porodu i to mnie zdziwiło

Jeśli będę rodzić w pozycji pionowej, chciałabym mieć możliwość sama przyjąć dziecko.

ja sie obawiam ze w trakcie porodu to ja nie bede logicznie myslec a tu taka propozycja?! - samodzielnie przyjąć dziecko

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

O matulu
To jak już będziesz 5 rodziła to będziesz specjalistka i w locie będziesz dziecko łapać

Nie mogłam zasnąć. Jakaś masakra. Wierciłam się strasznie. I 3 razy do wc wstawałam. Nie wiem co kupić mojemu na mikołaja, jakiś drobiazg chyba, bo nie robimy sobie jakichś prezentów. Może kilka batoników, on bardzo lubi
Ciekawe czy do mnie mikołaj przyjdzie
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:31   #2430
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
No właśnie ja też tamponów od dawna używałam, a teraz - podpaski? Nie cierpię ich. No ale trudno, jak trzeba to trzeba, bo tamponów po porodzie od razu nie można, dopiero przy pierwszej normalnej miesiączce.

W ogóle już nie pamiętam, jak to jest, gdy ma się okres.
No ja bez tamponów sobie zycia nie wyobrażam, nie wyobrażam sobie zycia z podpaskami za to. Teraz jak czasem musze zalozyc to normalnie az mnie ......................... ..;/
a co do okresu, mi się powoli przypomina jak to jest, bo mam codziennie bóle jak na okres..

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość

tak sobie pomyslałam- może by tak męzowi zafundowac wieczorem mikołajowo lodzika? bo dawno sie nie zajmowałam biedakiem
No wiesz co jak tak mozna sie meżem nie zajmować?! ahhah joke moj jak przyjedzie w piątek to sie nim zajme
ale juz tak mi brakuje seksu normalnego...zwariować mozna... chyba dlatego tak wszystko mnie wkurza i ja wkurzam innych

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37995092]

Mnie też. I takie uczucie jakby zdrętwienia? ale nie takie typowe mrówki.

[/QUOTE]

hmmm czy drętwienia? nie wiem nie umiem tego opisać czuje ucisk a za moment mi noga podskakuje, taki trik... tragedia.

wlasnie oszamałam pączka, przyjechałam z uczelni bo mam 2h okienko, a skoro mam 7 minut samochodem do szkoly to co ja bede tam siedziec co nie? ale zimno na dworzu, ale slonce jak pieknie swieci

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości