|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Marzena możesz mi podać jak rozm ciapów domowych befado masz dla Hani? i jaką dł. stopy ma ?
Sara Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2012-12-12 o 16:50 |
|
|
|
#4442 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Dewik my mamy takie szelki
Bardzo przydają się, gdy idziemy blisko ulicy, w sklepie przy kasie ( jedną ręką trzymam Szymka za szelki, drugą pakuję zakupy i płacę ), przydały mi się też na lotnisku. Polecam!
|
#4443 |
|
Wtajemniczenie
|
Lili a co Porabia Twoj Tz? Jest kierowca? Jakiej pracy by szukał ewentualnie? Bo tu na kierowcę to cieżko. Tzn np agencje szukają zwykle osób z doświadczeniem ok 3-5 letnim w jeździe po terenie UK. Moj tz by chcial Wlasnie na kierowcę ale nikt mu nie chce szansy dac bez tego doświadczenia ( mówię o kat C i C+E) tylko gdzie to doświadczenie zdobyc jak nie chcą mu tego umożliwić ??? Paranoja
U Wiki widoczna poprawa. Zjadla obiad, popila i nawet Pospala 1,5 h bez pobudki i płaczu. Tylko temp znów skoczyła. Pól godziny temu mierzylam i było 38 juz |
|
|
|
#4444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4445 |
|
Wtajemniczenie
|
Gomra nie wiem. Nigdy sie tym nie interesowałam. Nie mniej jednak nie stać mnie na takie auto
|
|
|
|
#4446 |
|
Wtajemniczenie
|
co do szelek... wiem, że to bezpiecznie i w ogóle... ale ja swojemu nie kupię... jakoś tak dziwnie trzymać mi dziecko "na sznurku". Oczywiście nie potępiam tych którzy mają, ale sama na ten moment bym nie kupiła.
Johny dziś znów nie spał w dzień ![]() :conf used:będę grzebać za prezentami w necie a jutro idę do optyka, będę miała chyba okular na stałe
|
#4447 |
|
Zadomowienie
|
Brumku, za wiele to się nie będzie działo, przynajmniej na razie -@.
) i czuję się bosko. Na pewno będzie musiał wyjść "na chwilę" pozałatwiać jakieś papierkowe sprawy, czy odebrać w międzyczasie milion telefonów, ale i tak przez większość czasu będzie już z Nami. Aniu, oj znam tą radość dziecka kiedy ma rodziców w komplecie. Hania też dzisiaj biegała jak szalona z wypiekami na twarzy i tylko pokazywała na Nas na przemian "mama! tata!" jakby chciał właśnie podkreślić, że ma Nas oboje. Lili, mój tż zazwyczaj pracuje w Poznaniu, choć nie ma w tym żadnej regularności i wyjazdy (często dalekie) też się zdarzają. W najlepszym przypadku wraca na kąpiel Hani, a najczęściej gdzieś w środku nocy. Ostatni miesiąc to ciągłe wyjazdy, w domu był łącznie ze 4 dni, dlatego teraz zrobił sobie więcej wolnego. Jak jest bez Niego? Muszę wszystko robić sama: zakupy, gotowanie, spacery, sprzątanie, opieka nad Hanią itd. nie mam żadnej pomocy. Rodzice są daleko (120 km), zawsze mogę do nich jechać, ale jednak we własnym domu najlepiej (schemat dnia, przyzwyczajenia). Radzimy sobie dobrze, mamy świetną lokalizację- blisko sklepy, centrum, ale jest i gdzie pospacerować. ![]() Widzę, że te spytki przez to, że być może będziesz w podobnej sytuacji. Może jednak uda się wyjazd w komplecie? A co to za nowa praca?Ela, brawa dla mistrza naśladownictwa. Widzę, że i Twój tż często poza domem. Czym się zajmuje?Bella, no nie mogę- takie budzenie musi słodko wyglądać. DDewik, mój bratanek miał taki plecaczek. http://allegro.pl/littlelife-plecacz...830865023.html Praktycznie ani razu nie dał go sobie założyć, jakoś sobie poradzili bez. ![]() Jeszcze jedną parę butów na zimę kupiłaś, czy już wiosenne? Pochwal się jakie.![]() AgaG, ja bym na to nie liczyła. ). Poza tym potrafi się zamienić w kotka, pieska i wronę. Przyjdzie jeszcze czas na resztę. Patik, Hania ma stopę 12,7 cm (może już zaczyna do 13 dobijać?) i rozmiar kapci ma 21 (jest jeszcze spory luz).
|
|
|
|
#4448 |
|
Wtajemniczenie
|
moja Zuza już od kilku tygodni nie śpi w dzień (wyrosła, syn w tym samym czasie przestał spać w dzień). za to o 20.05 już jej nie ma
|
|
#4449 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przykro mi, Aguś Dużo sił Ci życzę... Cytat:
Cytat:
|
|
#4450 |
|
Wtajemniczenie
|
a tu jakby był wekend - 5 osób na pasku
|
|
#4451 | |
|
Wtajemniczenie
|
marzena_S mój wyjeżdża w każdym tygodniu, raz bliżej, raz dalej. to nowa praca, pracuje tak od września, kontroluje pracę oddziałów banku.
Cytat:
przecież dzieciaki jeszcze w przedszkolu mają leżakowanie. ładnie.. mój padł o 19 już. ale chodzi o to, że całe popołudnie jest marudny, bo zmęczony. Ja podejrzewam, że to przez te nocne pobudki... a budzi się bo chyba jest głodny. Więc muszę mu dawać chyba więcej jedzenia po południu, sytną kolację. Bo tak to ma 1,5 h przerwę w spaniu w nocy i zasypia i śpi ok. godziny dłużej niż zwykle, ale może traktuje to już jako drzemkę dzienną i dlatego nie chce spać. Nie wiem już sama. Zobaczymy jak dziś będzie. Kurde, nie chciałabym żeby wracał do nocnych posiłków skoro prawie rok nie jadł w nocy...
|
|
#4452 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet 4 osoby na pasku.
![]() Ja czytam, na raty mopuję podłogi. Sara całkowicie rozregulowana ze spaniem. Kiedyś chodziła na drzemkę 11-12, teraz chodzi 15 i na noc idzie spać 21 a ja już ledwo na oczy widze o tej godzinie. W nocy trylion pobudek. Teraz jeszcze się w łóżeczku kokosi. AgaG ciągle się szarpiesz z tymi chorobami dzieci ![]() Ela rok nie jadł w nocy? u Sary nie przejdzie, koniecznie w nocy butla mleka.. Czy jest jeszcze jakiś maluch w nocy jedzący mm? Dewik Sara zaczyna płakać już jak wchodzimy do przychodni, ucieka do drzwi, wizyta u lekarza to trauma dla niej. Marzena dzięki! Agawoo nie lubię Twojej mamy
|
#4453 |
|
Wtajemniczenie
|
patik odkąd zaczął jeść kaszkę wieczorem to przesypia nocki, czyli ok. 6msc. Najpierw jadł kaszkę i jeszcze tuż przed spaniem cyca, a potem jak przestałam karmić samą kaszkę. I w nocy już nie jadł. A teraz budzi się chyba głodny, bo jak mu zrobię mleka to w momencie zasypia. Dlatego chyba jakiś błąd w karmieniu w dzień robimy, w sensie za mało, albo za mało pożywne, mało sytne... będziemy się obserwować
faktycznie ostatnio duuużo mniej do nadrabiania, ale z drugiej strony dopiero zbliżał się 4000 post, bo Stronczek pytała o tytuł następnej części, a tu już prawie 4500 ![]() co do lekarzy, mój u pediatry naszej kochanej jest grzeczny, pozwala się zbadać, siedzi spokojnie ale u każdego innego płacz
Jaś 17.07.2011 Zuzia 28.11.2014 Edytowane przez ela_86 Czas edycji: 2012-12-12 o 20:48 |
|
|
|
#4454 |
|
Zakorzenienie
|
Moja też zjada kaszę na kolację. Je 4-5 posiłków.
Dzisiaj rano: jajecznica z 2. Potem: zupa kalafiorowa potem podjadła mi z obiadu trochę ziemniaków z sosem pomidorowym ( ale to mało) potem banan potem kasza. To mało?
|
#4456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a to dziś np tylko 1 posiłek mleczny?mój rano pije jakieś 200 mleka, potem przy moim śniadaniu jakaś kanapeczka, potem serek typu Danio, potem obiad, potem owoc (chyba, że mało obiadu zje to jeszcze jakas kanapka czy coś) no i kasza.
|
|
#4457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Telik - jak mój Jasio? ![]() Dziewczyny z fajnymi sankami Ile za nie płaciłyście? Za takie bez śpiworka jeśli któraś ma? Bo ktos wstawiał link za 159, ale ich już nie ma. I teraz są za 189 :/
|
|
#4458 | |
|
Zakorzenienie
|
Co do fotki i oblizywania talerzyka, to był obiad mistrzów makaron+śmietana
Cytat:
Mogę Ci teraz pożyczyć na przetestowanie. Patik zaraz odpisze na FB. Jutro o 14:30 szczepienie Sarenki, 5w2 i pneumo, a później kontrolne usg Ronka- poprosze o mega ksiuki dla nas
|
|
|
|
|
#4459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pieleszko - a jak u Was? Jakie wieści?
|
|
#4460 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Cytat:
)Cytat:
|
|
|
#4461 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na początek pewnie by wylądował w jakiejś fabryce, kolega mówił, że na początek nie ma co liczyć na kokosy, tym bardziej, że tż nie zna angielskiego. Dobrze, że wiki się poprawia ![]() Cytat:
![]() Ja wiem, że sobie dam radę chociaż nie będzie lekko. Tż mi dużo pomaga, czuję też jego psychiczne wsparcie. Najgorsza właśnie będzie rozłąka i tęsknota tym bardziej, że Radzio jest z nim związany bardzo. Cytat:
koło dwudziestej ![]() Ale w dzień jeszcze jendną drzemkę ma, około 1,5-3 godziny. Najczęściej 2h. W tym czasie gotuję i ogarniam bajzel. Nie wyobrażam sobie gotowania z nim. Nic go nie interesuje poza byciem przy mnie ![]() ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
Zmieniło się ![]() bo wcześniej zakładałam, że w niemczech to tylko praca dla mnie. Opieka na czarno ![]() Ale teraz mąż z polecenia znajomego złożył papiery do polskiej firmy ale w Niemczech. I to dla mnie trochę skomplikowane Polska firma i warunki. Jak się uda to planujemy, że z Radkiem dojadę do niego. Tylko niewiadomo jak z ubezpieczeniem, mieszkaniem itd. Niewiadomo czy się w ogóle da. Jak nie to się chyba zabeczę ![]() I wszystko wygadałam ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4462 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale powaznie, sama na duzo nie licze, bo mamy np. pianinko ze zwierzatkami, wiec "wzor" ma, a i tak nie powtarza. Nie mialam pomyslu na inny prezent.Dzieki. Na pewno sie przydadza. Cytat:
Antek na mm, ale nie je w nocy. MM nigdy nie jadl w nocy na szczescie. Cytat:
120 MM sniadanie (kaszka, parowa lub jajecznica) zupa 2 danie deser (kisiel, jogurt, owoc) kolacja (kanapka, kluski, nalesnik, pierogi...) 150 MM To jest duzo! Ale nie daj mu, to bedzie cyrk. Z tym ze od 2 dania, to ilosci sa male. Zacisniete! |
|||||
|
|
|
#4463 |
|
Zakorzenienie
|
Napisze Wam menu Radka.
Śniadanie 8- owsianka, kaszki bobvita. 10-11- kanapka, jogurt, miś lubić, 11:30-12:30- UU i drzemka 14:30- obiad 17- deser 19- kolacja; jajecznica, kanapki. To mi nawet wyszło 6 posiłków ![]() To tak ogólnie, czasem się wszystko zmienia i któregoś posiłku nie zje. Czasem jest tak, że przed drzemką zje zupkę to później jak wstanie daję mu drugie danie. Co myślicie? Chyba jest ok.? |
|
|
|
#4464 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Ja wszystko robię jedną ręką, bo albo wisi na moje nodze i płacze, albo mam ją na biodrze i wtedy jest cisza... Nic poza mną (i jedzeniem) jej nie interesuje. No czasami garnki i łyżki do gotowania. Zabawki ma w głębokim poważaniu chyba, że są w rękach Kuby.
|
|
|
#4465 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja się boję, że mój się przestawia :/ kurcze, nigdy nic mu nie dawałam na śpiocha i w ogóle to nie chce się cofać do jedzenia w nocy, skoro już nie jadał tzn ze nie bylo mu potrzebne. Sama nie wiem. Jak tak dalej będzie, to nie będzie wyjścia, przecież nie będę go trzymała głodnego. Ale nie chcę żeby jadł w nocy. Zęby i w ogóle... Wierzę, że to przejściowe problemy... może nie dojadał w dzień ostatnio i dlatego tak... nie wiem będę go obserwować, zobaczymy co z tego będzieAgaGuernsey właśnie tego się obawiam... że rezygnuje z drzemki..... właśnie wymieniłam punkty payback na voucher do empiku za 50zł kupię tż prezent na gwiazdkę
Jaś 17.07.2011 Zuzia 28.11.2014 Edytowane przez ela_86 Czas edycji: 2012-12-12 o 22:21 |
|
|
|
|
#4466 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedz Zdrówka dla Antka |
|
|
|
|
#4467 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie gadaj ![]() Nic się z Kubą nie bawi? Radek jak tylko widzi się z kuzynem (3l) to go nie ma ![]() Dziś byliśmy u mojej koleżanki która ma synka też 3letniego to szał był. Radzio się świetnie bawił ![]() Ja miałam chwile spokoju. Najgorsze jest to, że ja jestem nerwowa i jak mam kryzys to mam ochotę mu w tyłek dać, nakrzyczeć na niego. ![]() Dziś weszłam na dwie minuty do łazienki. No poprostu chciałam się przed Radkiem schować ![]() Mama moja dzisiaj była z 10 minut u nas. Jak wychodziła to mówię jej żeby Radka ze sobą wzięła. - po co?- mówi- Ty i tak nic nie robisz. I wyszła, nieźle nie? |
|
|
|
|
#4469 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny patrząc na menu waszych dzieciaczków, to mój Karol chyba niedożywiony chodzi.
Dzisiaj znów dzień nie jadztwa. Rano/wieczór flaszka, a w ciągu dnia trochę obiadku. Babcia kupiła mu Grzeska to radość na buzi. No ja nie wiem co robic ![]() Denerwuje mnie to to niebezpieczne żeby dziecko tak mało jadło. Dzisiaj nawet jogurta odmówił, nawet banana odmówił. Ale na słodkie Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-12-12 o 22:39 |
|
|
|
#4470 |
|
Zakorzenienie
|
U nas w przedszkolu w 3-latkach są dzieci, których rodzice stwierdzili, ze dzieci mają nie spać w przedszkolu i po pewnym czasie nauczyły się, ze jak jest leżakowanie to mają się cichutko bawić. Jak Agata będzie chodzić do tego przedszkola to tez powiem, ze ma niespać, ewentualnie leżec, bo sposób w jaki babki usypiały masakra.
4 latki juz nie śpią Agata szelek nie ma i raczej mieć nie będzie, nie podoba mi się to. Chodzi ze mną za ręke. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.

), przydały mi się też na lotnisku. Polecam!

) i czuję się bosko.
Na pewno będzie musiał wyjść "na chwilę" pozałatwiać jakieś papierkowe sprawy, czy odebrać w międzyczasie milion telefonów, ale i tak przez większość czasu będzie już z Nami. 
Może jednak uda się wyjazd w komplecie? A co to za nowa praca?
Widzę, że i Twój tż często poza domem. Czym się zajmuje?

Juz sie z noska leje i jest kaszel. Oczywiscie moi rodzice jutro jada do domu i zostane znowu sama z chorowitkiem i babami, bo nie bede jak miala isc po nie do przedszkola

Zakończone: 2
a to dziś np tylko 1 posiłek mleczny?
zębole
Ale powaznie, sama na duzo nie licze, bo mamy np. pianinko ze zwierzatkami, wiec "wzor" ma, a i tak nie powtarza. Nie mialam pomyslu na inny prezent.