Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-08.2011 - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! 4 8,33%
Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. 0 0%
Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy 0 0%
Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. 0 0%
Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci 0 0%
Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy 2 4,17%
Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka 13 27,08%
Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. 3 6,25%
Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy 2 4,17%
Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną 15 31,25%
Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy 1 2,08%
Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły 3 6,25%
Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! 1 2,08%
Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. 1 2,08%
Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. 1 2,08%
Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am 2 4,17%
Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-12, 16:45   #4441
patik87
Zakorzenienie

Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0

Marzena możesz mi podać jak rozm ciapów domowych befado masz dla Hani? i jaką dł. stopy ma ?

Edytowane przez patik87
Czas edycji: 2012-12-12 o 16:50
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 16:52   #4442
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0

Dewik my mamy takie szelki Bardzo przydają się, gdy idziemy blisko ulicy, w sklepie przy kasie ( jedną ręką trzymam Szymka za szelki, drugą pakuję zakupy i płacę ), przydały mi się też na lotnisku. Polecam!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie050.jpg (48,4 KB, 36 załadowań)

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 18:28   #4443
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Lili a co Porabia Twoj Tz? Jest kierowca? Jakiej pracy by szukał ewentualnie? Bo tu na kierowcę to cieżko. Tzn np agencje szukają zwykle osób z doświadczeniem ok 3-5 letnim w jeździe po terenie UK. Moj tz by chcial Wlasnie na kierowcę ale nikt mu nie chce szansy dac bez tego doświadczenia ( mówię o kat C i C+E) tylko gdzie to doświadczenie zdobyc jak nie chcą mu tego umożliwić ??? Paranoja

U Wiki widoczna poprawa. Zjadla obiad, popila i nawet Pospala 1,5 h bez pobudki i płaczu. Tylko temp znów skoczyła. Pól godziny temu mierzylam i było 38 juz
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 19:18   #4444
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Lili a co Porabia Twoj Tz? Jest kierowca? Jakiej pracy by szukał ewentualnie? Bo tu na kierowcę to cieżko. Tzn np agencje szukają zwykle osób z doświadczeniem ok 3-5 letnim w jeździe po terenie UK. Moj tz by chcial Wlasnie na kierowcę ale nikt mu nie chce szansy dac bez tego doświadczenia ( mówię o kat C i C+E) tylko gdzie to doświadczenie zdobyc jak nie chcą mu tego umożliwić ??? Paranoja

U Wiki widoczna poprawa. Zjadla obiad, popila i nawet Pospala 1,5 h bez pobudki i płaczu. Tylko temp znów skoczyła. Pól godziny temu mierzylam i było 38 juz
A gdyby kupił wlasna ciężarówkę i w ten sposób? podejrzewam że znalazłby prace, wiem że tak mój znajomy zrobił, bo własnie tez miał ten sam problem.
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 19:29   #4445
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Gomra nie wiem. Nigdy sie tym nie interesowałam. Nie mniej jednak nie stać mnie na takie auto
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 19:45   #4446
ela_86
Wtajemniczenie

co do szelek... wiem, że to bezpiecznie i w ogóle... ale ja swojemu nie kupię... jakoś tak dziwnie trzymać mi dziecko "na sznurku". Oczywiście nie potępiam tych którzy mają, ale sama na ten moment bym nie kupiła.

Johny dziś znów nie spał w dzień ktoś ma jakiś pomysł dlaczego?? to już 3 raz... o co caman? :conf used:

będę grzebać za prezentami w necie
a jutro idę do optyka, będę miała chyba okular na stałe
Stary 2012-12-12, 20:07   #4447
marzena_S
Zadomowienie

Brumku, za wiele to się nie będzie działo, przynajmniej na razie -@. Za to jestem już po mega długiej kąpieli i odchwaszczaniu (nogi miałam jak sarna) i czuję się bosko. Tak, tż już do Świąt ma wolne. Mam nadzieję, że nic pilnego mu nie wyskoczy. Na pewno będzie musiał wyjść "na chwilę" pozałatwiać jakieś papierkowe sprawy, czy odebrać w międzyczasie milion telefonów, ale i tak przez większość czasu będzie już z Nami.

Aniu, oj znam tą radość dziecka kiedy ma rodziców w komplecie. Hania też dzisiaj biegała jak szalona z wypiekami na twarzy i tylko pokazywała na Nas na przemian "mama! tata!" jakby chciał właśnie podkreślić, że ma Nas oboje.

Lili, mój tż zazwyczaj pracuje w Poznaniu, choć nie ma w tym żadnej regularności i wyjazdy (często dalekie) też się zdarzają. W najlepszym przypadku wraca na kąpiel Hani, a najczęściej gdzieś w środku nocy. Ostatni miesiąc to ciągłe wyjazdy, w domu był łącznie ze 4 dni, dlatego teraz zrobił sobie więcej wolnego. Jak jest bez Niego? Muszę wszystko robić sama: zakupy, gotowanie, spacery, sprzątanie, opieka nad Hanią itd. nie mam żadnej pomocy. Rodzice są daleko (120 km), zawsze mogę do nich jechać, ale jednak we własnym domu najlepiej (schemat dnia, przyzwyczajenia). Radzimy sobie dobrze, mamy świetną lokalizację- blisko sklepy, centrum, ale jest i gdzie pospacerować. W bloku jest winda, więc też nie muszę się tarabanić po schodach z Hanią i zakupami. Najgorszy w tym wszystkim nie jest natłok obowiązków, a tęsknota i obawy (czy dojechał, czy nie wsiada zmęczony do auta itd. ). Teraz w dodatku nie tylko ja tęsknie, Hania tez odczuwa brak taty. Kiedy go nie ma codziennie chodzi po domu szukając go i nawołując, ciężko się na to patrzy.
Widzę, że te spytki przez to, że być może będziesz w podobnej sytuacji. Może jednak uda się wyjazd w komplecie? A co to za nowa praca?

Ela, brawa dla mistrza naśladownictwa. Widzę, że i Twój tż często poza domem. Czym się zajmuje?

Bella, no nie mogę- takie budzenie musi słodko wyglądać.

DDewik, mój bratanek miał taki plecaczek. http://allegro.pl/littlelife-plecacz...830865023.html Praktycznie ani razu nie dał go sobie założyć, jakoś sobie poradzili bez.
Jeszcze jedną parę butów na zimę kupiłaś, czy już wiosenne? Pochwal się jakie.

AgaG, ja bym na to nie liczyła. Hania ma arkę pełną zwierząt wydających realne dźwięki z Kiddieland i na razie pokazuje tylko jak robi konik (i to nie rżenie, a stukanie kopytkami udaje ). Poza tym potrafi się zamienić w kotka, pieska i wronę. Przyjdzie jeszcze czas na resztę.

Patik, Hania ma stopę 12,7 cm (może już zaczyna do 13 dobijać?) i rozmiar kapci ma 21 (jest jeszcze spory luz).
Stary 2012-12-12, 20:08   #4448
iustyna1
Wtajemniczenie

moja Zuza już od kilku tygodni nie śpi w dzień (wyrosła, syn w tym samym czasie przestał spać w dzień). za to o 20.05 już jej nie ma
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 20:12   #4449
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DDewik Pokaż wiadomość
Borysek od godziny śpi.Bylismy dzisiaj na szczepieniu(ostatnie pneumokoki i 309zl mniej w kieszeni). Borysek waży 11,700(schudł od ostatnie wizyty-pewnie dlatego , ze on nie chodzi tylko biega) i ma 89cm.
Grzeczny był dzisiaj u Pani Dr a zawsze jest taki szał, dostał nawet(pierwszy raz)naklejkę, ucieszyl sie bardzo i zaraz chciał ją zjesc
Dzielny chłopak! U nas na kilku ostatnich wizytach był ogromnyc płacz. Zaczynał się już, jak pani doktor podchodziła ze stetoskopem albo z centymetrem.

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
A! już wiem.
Brumek nie dziwie się tej babeczce, bo Ty wyglądasz jak wiecznie młoda ale musiałaś mieć minę.
Ona miała lepszą

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
mam niusa
dziś mój syn łaskawie powiedział mi jak robi krówka, piesek, kotek, konik nareszcie się doczekałam! prawie rok powtarzania i w końcu

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
U nas nocka, a raczej jej poczatek tez sredni, bo Antek po mleku wieczornym zaczal kaszlec. Skonczylo sie wymiotami. Obstawiam znowu jakis wlos, czy cos, bo caly dzien byl wesoly, ani razu nie zakaszlal, zreszta dzis tez jest ok. No moze od czasu do czasu odkaszle.
Ale dzieciak tak byl juz padniety, ze przysypial przy zupie, a z nocusia niemal nie spadl, tak mu juz oczka lecialy.

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość
Myśleliśmy o Anglii, nawet już działać zaczęliśmy
W międzyczasie trafiły się Niemcy i raczej przy nich zostaniemy bo "bliżej".
Mąż woli Niemcy bo język troche zna i własnie, że bliżej niż do Anglii.
Tylko ja wątpię czy do Niemiec uda się nam razem
Bo to polska firma, polskie warunki.
Lili, a nie ma szans, żebyście wyjechali razem? Kiedyś pisałaś, ze nie, ale nie pamiętam dokładnie o co chodziło... Nic się nie zmieniło?

Cytat:
Współczuje nocki, moja nie byla w takim razie zła dzisiaj, wczoraj za to tragiczna bo od 2.30 do 5 nie spałam(dolne trojki ida).Dzisiaj tez mielismy dziwna noc, bo Borysek poszedl spac o 21.30 i do 24 nie chcial spac, nie krzyczał,nie marudził, byc moze to nadmiar emocji z dnia pełnego wrażeń(nigdy wczesniej tak nie miał , zaraz po butli zawsze zasypia).
A widzisz, może to coś podobnego! Tylko że u nas nie przy usypianiu, a w środku nocy.

Cytat:
A u Antka to jednak choroba Juz sie z noska leje i jest kaszel. Oczywiscie moi rodzice jutro jada do domu i zostane znowu sama z chorowitkiem i babami, bo nie bede jak miala isc po nie do przedszkola
Buu Przykro mi, Aguś
Dużo sił Ci życzę...

Cytat:
Mam jeszcze pytanie :Czy koras z Was używała plecaczka z taka "smyczą"?U nas jest to malo popularne , a zastanawiam sie czy kupic(chodzi mi o bezpieczeństwo mojego dziecka, bo on biega a nie chodzi )?Pewnie bedzie mi to potrzebne na krótko, ale Borysek nie chce chodzic za rączke, tylko ucieka i taki plecaczek bylby chyba dobrym rozwiazanem czasami
Chodzi mi o cos takiego:
http://allegro.pl/plecaczki-dla-dzie...828825500.html
WYdaje mi się, że Carmela używa podobnych szelek u Sarenki. I chwaliła je.

Cytat:
No i tak trzymać. Poza tą temperaturą
Stary 2012-12-12, 20:22   #4450
iustyna1
Wtajemniczenie

a tu jakby był wekend - 5 osób na pasku
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2012-12-12, 20:30   #4451
ela_86
Wtajemniczenie

marzena_S mój wyjeżdża w każdym tygodniu, raz bliżej, raz dalej. to nowa praca, pracuje tak od września, kontroluje pracę oddziałów banku.

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
moja Zuza już od kilku tygodni nie śpi w dzień (wyrosła, syn w tym samym czasie przestał spać w dzień). za to o 20.05 już jej nie ma
no coś Ty! nieee przecież dzieciaki jeszcze w przedszkolu mają leżakowanie. ładnie.. mój padł o 19 już. ale chodzi o to, że całe popołudnie jest marudny, bo zmęczony. Ja podejrzewam, że to przez te nocne pobudki... a budzi się bo chyba jest głodny. Więc muszę mu dawać chyba więcej jedzenia po południu, sytną kolację. Bo tak to ma 1,5 h przerwę w spaniu w nocy i zasypia i śpi ok. godziny dłużej niż zwykle, ale może traktuje to już jako drzemkę dzienną i dlatego nie chce spać. Nie wiem już sama. Zobaczymy jak dziś będzie. Kurde, nie chciałabym żeby wracał do nocnych posiłków skoro prawie rok nie jadł w nocy...
Stary 2012-12-12, 20:40   #4452
patik87
Zakorzenienie

Nawet 4 osoby na pasku.
Ja czytam, na raty mopuję podłogi.

Sara całkowicie rozregulowana ze spaniem. Kiedyś chodziła na drzemkę 11-12, teraz chodzi 15 i na noc idzie spać 21 a ja już ledwo na oczy widze o tej godzinie. W nocy trylion pobudek. Teraz jeszcze się w łóżeczku kokosi.

AgaG ciągle się szarpiesz z tymi chorobami dzieci
Ela rok nie jadł w nocy? u Sary nie przejdzie, koniecznie w nocy butla mleka.. Czy jest jeszcze jakiś maluch w nocy jedzący mm?
Dewik Sara zaczyna płakać już jak wchodzimy do przychodni, ucieka do drzwi, wizyta u lekarza to trauma dla niej.
Marzena dzięki!
Agawoo nie lubię Twojej mamy o co jej chodzi z tym kompem? przecież jej nie zjesz. Ona w tym czasie ciągle siedzi na necie? czy nie pozwala dla zasady" bo jej"?
Stary 2012-12-12, 20:46   #4453
ela_86
Wtajemniczenie

patik odkąd zaczął jeść kaszkę wieczorem to przesypia nocki, czyli ok. 6msc. Najpierw jadł kaszkę i jeszcze tuż przed spaniem cyca, a potem jak przestałam karmić samą kaszkę. I w nocy już nie jadł. A teraz budzi się chyba głodny, bo jak mu zrobię mleka to w momencie zasypia. Dlatego chyba jakiś błąd w karmieniu w dzień robimy, w sensie za mało, albo za mało pożywne, mało sytne... będziemy się obserwować

faktycznie ostatnio duuużo mniej do nadrabiania, ale z drugiej strony dopiero zbliżał się 4000 post, bo Stronczek pytała o tytuł następnej części, a tu już prawie 4500

co do lekarzy, mój u pediatry naszej kochanej jest grzeczny, pozwala się zbadać, siedzi spokojnie ale u każdego innego płacz

Edytowane przez ela_86
Czas edycji: 2012-12-12 o 20:48
ela_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 21:00   #4454
patik87
Zakorzenienie

Moja też zjada kaszę na kolację. Je 4-5 posiłków.
Dzisiaj rano: jajecznica z 2.
Potem: zupa kalafiorowa
potem podjadła mi z obiadu trochę ziemniaków z sosem pomidorowym ( ale to mało)
potem banan
potem kasza.
To mało?
Stary 2012-12-12, 21:04   #4455
agulaaabar
Zakorzenienie

Patik moja nawet tyle nie je

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 21:10   #4456
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
potem banan
potem kasza.
To mało?
hmmm nie wiem a to dziś np tylko 1 posiłek mleczny?

mój rano pije jakieś 200 mleka, potem przy moim śniadaniu jakaś kanapeczka, potem serek typu Danio, potem obiad, potem owoc (chyba, że mało obiadu zje to jeszcze jakas kanapka czy coś) no i kasza.
Stary 2012-12-12, 21:38   #4457
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Agawoonie lubię Twojej mamy o co jej chodzi z tym kompem? przecież jej nie zjesz. Ona w tym czasie ciągle siedzi na necie? czy nie pozwala dla zasady" bo jej"?
Ja też nie

Telik - jak mój Jasio?

Dziewczyny z fajnymi sankami Ile za nie płaciłyście? Za takie bez śpiworka jeśli któraś ma? Bo ktos wstawiał link za 159, ale ich już nie ma. I teraz są za 189 :/
Stary 2012-12-12, 21:41   #4458
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Co do fotki i oblizywania talerzyka, to był obiad mistrzów makaron+śmietana

Cytat:

Mam jeszcze pytanie :Czy koras z Was używała plecaczka z taka "smyczą"?U nas jest to malo popularne , a zastanawiam sie czy kupic(chodzi mi o bezpieczeństwo mojego dziecka, bo on biega a nie chodzi )?Pewnie bedzie mi to potrzebne na krótko, ale Borysek nie chce chodzic za rączke, tylko ucieka i taki plecaczek bylby chyba dobrym rozwiazanem czasami[COLOR="Silver"]
Mamy szeleczki, byłam z nich zadowolona, na pewno jeszcze latem wrócą do użytku w jakiś sporych skupiskach ludzkich :P

Mogę Ci teraz pożyczyć na przetestowanie.

Patik zaraz odpisze na FB.

Jutro o 14:30 szczepienie Sarenki, 5w2 i pneumo, a później kontrolne usg Ronka- poprosze o mega ksiuki dla nas

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 21:44   #4459
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Jutro o 14:30 szczepienie Sarenki, 5w2 i pneumo, a później kontrolne usg Ronka- poprosze o mega ksiuki dla nas

Pieleszko
- a jak u Was? Jakie wieści?
Stary 2012-12-12, 21:45   #4460
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
no coś Ty! nieee przecież dzieciaki jeszcze w przedszkolu mają leżakowanie. ładnie.. mój padł o 19 już. ale chodzi o to, że całe popołudnie jest marudny, bo zmęczony. Ja podejrzewam, że to przez te nocne pobudki... a budzi się bo chyba jest głodny. Więc muszę mu dawać chyba więcej jedzenia po południu, sytną kolację. Bo tak to ma 1,5 h przerwę w spaniu w nocy i zasypia i śpi ok. godziny dłużej niż zwykle, ale może traktuje to już jako drzemkę dzienną i dlatego nie chce spać. Nie wiem już sama. Zobaczymy jak dziś będzie. Kurde, nie chciałabym żeby wracał do nocnych posiłków skoro prawie rok nie jadł w nocy...
A wiesz jaką mordęgą dla Kuby było leżakowanie jak poszedł do przedszkola? jako jedyny w grupie nie spał, chciał się bawić a musiał leżeć grzecznie. Zuza też od 17.00 ma kryzys, ale i tak nie zaśnie w dzień. A Kuba ma rówieśnika, który nadal przesypia 3 godziny w dzień... Ja już nie pamiętam kiedy to było .

Cytat:
patik odkąd zaczął jeść kaszkę wieczorem to przesypia nocki, czyli ok. 6msc. Najpierw jadł kaszkę i jeszcze tuż przed spaniem cyca, a potem jak przestałam karmić samą kaszkę. I w nocy już nie jadł. A teraz budzi się chyba głodny, bo jak mu zrobię mleka to w momencie zasypia. Dlatego chyba jakiś błąd w karmieniu w dzień robimy, w sensie za mało, albo za mało pożywne, mało sytne... będziemy się obserwować

faktycznie ostatnio duuużo mniej do nadrabiania, ale z drugiej strony dopiero zbliżał się 4000 post, bo Stronczek pytała o tytuł następnej części, a tu już prawie 4500

co do lekarzy, mój u pediatry naszej kochanej jest grzeczny, pozwala się zbadać, siedzi spokojnie ale u każdego innego płacz
A jakbyś mu ok 24.00 dała mleko na śpiocha? może nie wstanie w nocy.Ja tak eliminowałam jedzenie nocne Zuz. W pewnym momencie nie chciała jeść o 24.00 i teraz je o 20.00 a później ok 10.00 rano (bo wstajemy po 9.00 )
Cytat:
potem banan
potem kasza.
To mało?
Jak na moją to mało
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2012-12-12, 21:53   #4461
Lili 83
Zakorzenienie

Cytat:

Jeśl ichodzi o Anglię to kolega tż miał mu pomóc na początku. Te wszystkie papiery pozałatwiać, numery, konto czy co tam jeszcze trzeba.
Na początek pewnie by wylądował w jakiejś fabryce, kolega mówił, że na początek nie ma co liczyć na kokosy, tym bardziej, że tż nie zna angielskiego.

Dobrze, że wiki się poprawia

Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
Lili, mój tż zazwyczaj pracuje w Poznaniu, choć nie ma w tym żadnej regularności i wyjazdy (często dalekie) też się zdarzają. W najlepszym przypadku wraca na kąpiel Hani, a najczęściej gdzieś w środku nocy. Ostatni miesiąc to ciągłe wyjazdy, w domu był łącznie ze 4 dni, dlatego teraz zrobił sobie więcej wolnego. Jak jest bez Niego? Muszę wszystko robić sama: zakupy, gotowanie, spacery, sprzątanie, opieka nad Hanią itd. nie mam żadnej pomocy. Rodzice są daleko (120 km), zawsze mogę do nich jechać, ale jednak we własnym domu najlepiej (schemat dnia, przyzwyczajenia). Radzimy sobie dobrze, mamy świetną lokalizację- blisko sklepy, centrum, ale jest i gdzie pospacerować. W bloku jest winda, więc też nie muszę się tarabanić po schodach z Hanią i zakupami. Najgorszy w tym wszystkim nie jest natłok obowiązków, a tęsknota i obawy (czy dojechał, czy nie wsiada zmęczony do auta itd. ). Teraz w dodatku nie tylko ja tęsknie, Hania tez odczuwa brak taty. Kiedy go nie ma codziennie chodzi po domu szukając go i nawołując, ciężko się na to patrzy.
Widzę, że te spytki przez to, że być może będziesz w podobnej sytuacji. Może jednak uda się wyjazd w komplecie? A co to za nowa praca?
Chyba niedługo tak
Ja wiem, że sobie dam radę chociaż nie będzie lekko. Tż mi dużo pomaga, czuję też jego psychiczne wsparcie.
Najgorsza właśnie będzie rozłąka i tęsknota tym bardziej, że Radzio jest z nim związany bardzo.

Cytat:
Radka też "mam z głowy" koło dwudziestej
Ale w dzień jeszcze jendną drzemkę ma, około 1,5-3 godziny. Najczęściej 2h. W tym czasie gotuję i ogarniam bajzel. Nie wyobrażam sobie gotowania z nim.
Nic go nie interesuje poza byciem przy mnie

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Lili, a nie ma szans, żebyście wyjechali razem? Kiedyś pisałaś, ze nie, ale nie pamiętam dokładnie o co chodziło... Nic się nie zmieniło?

Zmieniło się
bo wcześniej zakładałam, że w niemczech to tylko praca dla mnie. Opieka na czarno

Ale teraz mąż z polecenia znajomego złożył papiery do polskiej firmy ale w Niemczech.
I to dla mnie trochę skomplikowane Polska firma i warunki.
Jak się uda to planujemy, że z Radkiem dojadę do niego. Tylko niewiadomo jak z ubezpieczeniem, mieszkaniem itd.
Niewiadomo czy się w ogóle da.
Jak nie to się chyba zabeczę

I wszystko wygadałam

Cytat:
Lili 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 21:57   #4462
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Cytat:
Oby goraczka tez spadla!

Cytat:
Johny dziś znów nie spał w dzień ktoś ma jakiś pomysł dlaczego?? to już 3 raz... o co caman? :conf used:
Moze rezygnuje z drzemki w dzien?

Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
AgaG, ja bym na to nie liczyła. Hania ma arkę pełną zwierząt wydających realne dźwięki z Kiddieland i na razie pokazuje tylko jak robi konik (i to nie rżenie, a stukanie kopytkami udaje ). Poza tym potrafi się zamienić w kotka, pieska i wronę. Przyjdzie jeszcze czas na resztę.

Tos mnie pocieszyla Ale powaznie, sama na duzo nie licze, bo mamy np. pianinko ze zwierzatkami, wiec "wzor" ma, a i tak nie powtarza. Nie mialam pomyslu na inny prezent.

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Buu Przykro mi, Aguś
Dużo sił Ci życzę...
Dzieki. Na pewno sie przydadza.

Cytat:
AgaG ciągle się szarpiesz z tymi chorobami dzieci
Ela rok nie jadł w nocy? u Sary nie przejdzie, koniecznie w nocy butla mleka.. Czy jest jeszcze jakiś maluch w nocy jedzący mm?
No niestety, tak to jest przy trojce, ale powiem Ci, ze i tak jest lepiej. Nie chce nawet wspominac poczatkow dziewczyn w zlobku. A wtedy pracowalam.

Antek na mm, ale nie je w nocy. MM nigdy nie jadl w nocy na szczescie.

Cytat:
potem banan
potem kasza.
To mało?
Generalnie nie, ale jak na Antka to malo:
120 MM
sniadanie (kaszka, parowa lub jajecznica)
zupa
2 danie
deser (kisiel, jogurt, owoc)
kolacja (kanapka, kluski, nalesnik, pierogi...)
150 MM

To jest duzo! Ale nie daj mu, to bedzie cyrk. Z tym ze od 2 dania, to ilosci sa male.

Cytat:
Zacisniete!
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 21:58   #4463
Lili 83
Zakorzenienie

Napisze Wam menu Radka.

Śniadanie
8- owsianka, kaszki bobvita.
10-11- kanapka, jogurt, miś lubić,
11:30-12:30- UU i drzemka
14:30- obiad
17- deser
19- kolacja; jajecznica, kanapki.

To mi nawet wyszło 6 posiłków

To tak ogólnie, czasem się wszystko zmienia i któregoś posiłku nie zje. Czasem jest tak, że przed drzemką zje zupkę to później jak wstanie daję mu drugie danie.

Co myślicie? Chyba jest ok.?
Stary 2012-12-12, 22:09   #4464
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość
Radka też "mam z głowy" koło dwudziestej
Ale w dzień jeszcze jendną drzemkę ma, około 1,5-3 godziny. Najczęściej 2h. W tym czasie gotuję i ogarniam bajzel. Nie wyobrażam sobie gotowania z nim.
Nic go nie interesuje poza byciem przy mnie
weź mnie nie denerwuj . Ja wszystko robię jedną ręką, bo albo wisi na moje nodze i płacze, albo mam ją na biodrze i wtedy jest cisza... Nic poza mną (i jedzeniem) jej nie interesuje. No czasami garnki i łyżki do gotowania. Zabawki ma w głębokim poważaniu chyba, że są w rękach Kuby.
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2012-12-12, 22:16   #4465
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
A wiesz jaką mordęgą dla Kuby było leżakowanie jak poszedł do przedszkola? jako jedyny w grupie nie spał, chciał się bawić a musiał leżeć grzecznie. Zuza też od 17.00 ma kryzys, ale i tak nie zaśnie w dzień. A Kuba ma rówieśnika, który nadal przesypia 3 godziny w dzień... Ja już nie pamiętam kiedy to było .

A jakbyś mu ok 24.00 dała mleko na śpiocha? może nie wstanie w nocy.Ja tak eliminowałam jedzenie nocne Zuz. W pewnym momencie nie chciała jeść o 24.00 i teraz je o 20.00 a później ok 10.00 rano (bo wstajemy po 9.00 )
Jak na moją to mało
no wyobrażam sobie...bidny Kubuś ja się boję, że mój się przestawia :/ kurcze, nigdy nic mu nie dawałam na śpiocha i w ogóle to nie chce się cofać do jedzenia w nocy, skoro już nie jadał tzn ze nie bylo mu potrzebne. Sama nie wiem. Jak tak dalej będzie, to nie będzie wyjścia, przecież nie będę go trzymała głodnego. Ale nie chcę żeby jadł w nocy. Zęby i w ogóle... Wierzę, że to przejściowe problemy... może nie dojadał w dzień ostatnio i dlatego tak... nie wiem będę go obserwować, zobaczymy co z tego będzie

AgaGuernsey właśnie tego się obawiam... że rezygnuje z drzemki.....

właśnie wymieniłam punkty payback na voucher do empiku za 50zł kupię tż prezent na gwiazdkę

Edytowane przez ela_86
Czas edycji: 2012-12-12 o 22:21
ela_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 22:27   #4466
DDewik
Raczkowanie

Cytat:
Ddewik tak, kupilam te buty. Mam nadzieje, ze okaza sie dobre. A pokazesz jaki masz model? Bo gdzies na stronie widzialam, ze rozmiar rozni sie w zaleznosci od modelu.

A co do plecaczka - ja uzywalam krotka chwile przy Zuzce. Z tym ze byla duzo starsza od naszych dzieciakow, Ale mysle, ze z powodzeniem moze sie sprawdzic w kazdym wieku.

A u Antka to jednak choroba Juz sie z noska leje i jest kaszel. Oczywiscie moi rodzice jutro jada do domu i zostane znowu sama z chorowitkiem i babami, bo nie bede jak miala isc po nie do przedszkola
O taki model tylko wersja chłopięca(brązowe z pomaranczowym):http://www.eobuwie.com.pl/product-po...-76351-77.html

Dziękuję za odpowiedz
Zdrówka dla Antka
DDewik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 22:29   #4467
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
no wyobrażam sobie...bidny Kubuś ja się boję, że mój się przestawia :/ kurcze, nigdy nic mu nie dawałam na śpiocha i w ogóle to nie chce się cofać do jedzenia w nocy, skoro już nie jadał tzn ze nie bylo mu potrzebne. Sama nie wiem. Jak tak dalej będzie, to nie będzie wyjścia, przecież nie będę go trzymała głodnego. Ale nie chcę żeby jadł w nocy. Zęby i w ogóle... Wierzę, że to przejściowe problemy... może nie dojadał w dzień ostatnio i dlatego tak... nie wiem będę go obserwować, zobaczymy co z tego będzie
może ma okresowo zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne? zuz miała taki okres, że przez tydzień nagle znowu jadła w nocy, ewidentnie była głodna, bo krzyczała AMMMMM!
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2012-12-12, 22:33   #4468
Lili 83
Zakorzenienie

Cytat:
weź mnie nie denerwuj . Ja wszystko robię jedną ręką, bo albo wisi na moje nodze i płacze, albo mam ją na biodrze i wtedy jest cisza... Nic poza mną (i jedzeniem) jej nie interesuje. No czasami garnki i łyżki do gotowania. Zabawki ma w głębokim poważaniu chyba, że są w rękach Kuby.

No nie gadaj
Nic się z Kubą nie bawi?
Radek jak tylko widzi się z kuzynem (3l) to go nie ma
Dziś byliśmy u mojej koleżanki która ma synka też 3letniego to szał był. Radzio się świetnie bawił
Ja miałam chwile spokoju.

Najgorsze jest to, że ja jestem nerwowa i jak mam kryzys to mam ochotę mu w tyłek dać, nakrzyczeć na niego.
Dziś weszłam na dwie minuty do łazienki.
No poprostu chciałam się przed Radkiem schować

Mama moja dzisiaj była z 10 minut u nas.
Jak wychodziła to mówię jej żeby Radka ze sobą wzięła.
- po co?- mówi- Ty i tak nic nie robisz.
I wyszła, nieźle nie?
Stary 2012-12-12, 22:38   #4469
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Dziewczyny patrząc na menu waszych dzieciaczków, to mój Karol chyba niedożywiony chodzi.

Dzisiaj znów dzień nie jadztwa.
Rano/wieczór flaszka, a w ciągu dnia trochę obiadku.
Babcia kupiła mu Grzeska to radość na buzi.
No ja nie wiem co robic

Denerwuje mnie to
to niebezpieczne żeby dziecko tak mało jadło.
Dzisiaj nawet jogurta odmówił, nawet banana odmówił.
Ale na słodkie

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2012-12-12 o 22:39
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 22:40   #4470
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

U nas w przedszkolu w 3-latkach są dzieci, których rodzice stwierdzili, ze dzieci mają nie spać w przedszkolu i po pewnym czasie nauczyły się, ze jak jest leżakowanie to mają się cichutko bawić. Jak Agata będzie chodzić do tego przedszkola to tez powiem, ze ma niespać, ewentualnie leżec, bo sposób w jaki babki usypiały masakra.
4 latki juz nie śpią

Agata szelek nie ma i raczej mieć nie będzie, nie podoba mi się to. Chodzi ze mną za ręke.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości