MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-03, 12:16   #4381
Dragusia88
Zakorzenienie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV

fajne

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:18   #4382
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
A w ogóle chciałam Wam napisać, że zaczynam się bać i zaczyna mnie to wszystko przerażać Czy dam rade, wy tu piszecie o niektórych rzeczach a ja po prostu zielona jestem.
Choć o tym octenisept zamiast fioletu wiedziałam, ale to bardziej bo sama go używam do oczyszczania, odkażania itp.
Ale wczoraj miałam schizę co ja zrobię jak mi mała zacznie płakać w nocy a ja jej nie będę mogła uspokoić nie chce wołać przyszłej teściowej bo zaraz zacznie się gadanie tż siostry, jaka to ja nieporadna i w ogóle.
Niby przeczytałam niedawno 2 książki ale nic z nich nie pamiętam nie wiem normalnie mam nadziejże, że jak wezmę małą na ręce to będę wiedziała odruchowo co zrobić jak jej ewentualnie pomóc.
nie przejmuj sie kochana ja tez sie boje - ale w koncu kazda kobieta kiedys to przechodzi (albo i nie ) tyle dalo rade przed nami, nawet prehistoryczne wiedzialy Jak :P wiec glowa go gory

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Witamy, witamy!

Dziś....pełne 29 tygodni Jutro rozpoczynamy 30tc. Ach! Jestem przeszczęśliwa
aaaaaa boshe u mnie tez wielkimi krokami zbliza sie ta 30

haaa nie wiem po czemu nie zacytowalo mi o goleniu - a wiec NIE JESTESCIE SAME, ja ost skorzystalam na siwta z wanny u kolegi na szczescie dalam jakos rade, ale ile czasu minelo zanim znalazlam dogodna pozycje do tego - u mnie pod prysznciem jeszcze nie probowalam - ale cos czuje ze za niedlugo trza bedzie na szczescie jest Duzy ( nie to co na poprzednim mieszkaniu, zgiac sie nie moglam jak mi mydlo spadlo ) tu to smialo ze 3 osoby moga wejsc i jeszcze miejsca by zostalo haha

opalty oplaty wryyyyyyyyyy nawet mi nie gadajcie - niby u nas sie zarabia - ale ceny mieszkan i samego zycia sa drogie np:
- teraz za to mieszkanie 75m2 placimy 10tys Nok plus prad ( naliczany co dwa miesiace - zaznaczam ze tutaj wszytsko jest na prad ) - do tego sisotra wykupila ubezpieczenie wiec dodatkowo po 500nok na lebka na nie.
i mi wychodzi 6,5 tys NOK na mieszkanie moja sis 7,5 ( jak przyjdzie mniejszy rachunek za prad zawsze mozna uzyc ''oszczednosci'' w razie jakiejs awarii ) - do tego 1.4tys za kredyt - 700 za bilet 700 za telefon ( od maraca bede palcila 500 ) i ok 1,5-2 tys za jedzenie - LACZNIE wychodzi ok 12 tys - a zarabiam ok 14-16 zalezy ile godzin uda mi sie wypracowac - wiec SZALU nie ma .
no na szczescie bede mogla ubiegac sie o 'zasilek do czynsu' wiec moze odpadnie mi ok 2do4tys - bedzie na malego. plus oczywiscie dostane podwojne rodzinne ok 2tys - alimentow na razie nie licze, ale jak cos i beda to w okolicy ok 3-5tys, no ale zaloze osobne konto i na nie wszytsko inne z rzadu bedzie mi wplaywalo - i dla malego z niego bede korzystala.
zobaczymy jak wyjdzie to w Praniu

no nic zjadlam i lece sie wypakowac i nastawic pranie

do pozniej moje mamuski

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:19   #4383
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myaja Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
my po wczorajszej wizycie Wszystko OK ...

Cytat:
alliw urządzenie kupowałam tutaj a raczej tż kupował ale sierotka jak mu mówiłam wcześniej zamów to nie i 2 tygodnie przed gwiazdką te najtańsze znikły i zostały te drogie a żeby spełnić moje oczekiwania kolorystyczne czyli błękitny, zielony bądź różowy tż przespał i jak został różowy to w takiej cenie, że bym miała 3 zwykłe jeśli byś chciała i nie spieszy Ci się zamów ze stanów nawet jak cło zapłacisz to się opłaca od 99 dolarów
o dzięki, popatrzę sobie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
z dobrych wieści- miałam piękny sen śniło mi się, że miałam na brzuchu w okolicach pępka kawałek przezroczystej skóry i widziałam stópkę małego nie macie pojęcia jaka śliczna później przesuwałam tą plamkę po całym brzuchu i obejrzałam dokładnie synka i byłam prze szczęśliwa, że wszystko ma zdrowe i na miejscu
po jakimś czasie jeszcze przyśniło mi się, że już go miałam w ramionach i był cudowny śliczny bobasek i taki kochany, że cały czas go przytulałam i wszyscy się na mnie dziwnie patrzyli taka byłam w nim zabujana
cudny sen

Cytat:
A w ogóle chciałam Wam napisać, że zaczynam się bać i zaczyna mnie to wszystko przerażać Czy dam rade, wy tu piszecie o niektórych rzeczach a ja po prostu zielona jestem.
Mam to samo ostatnio... już bym chciała mieć dzidzię w ramionach, ale z drugiej strony jestem przerażona, jak to wszystko ogarnę. Już nawet porodu się tak nie boje, tylko tego co będzie po...jeszcze duże wahania nastroju mam od kilku dni i ciągle płakać mi się chce, ech....

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Dzisiaj całą noc Kalina tak szalała, że śniło mi się, że przez skórę na brzuchu dawała cześć mojemu znajomemu. Ja nie wiem, kiedy to dziecko śpi.

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
...pamiętaj ,że te które już wiedzą to też jaaaakoś zaczynały .....
moja metoda jest taka - udawać przed maleństwem,że mama wszystko wie - he , dzidziuś i tak się nie dowie ,że robimy go w balona - on wie jeszcze mniej od nas ......
poza tym często nawet jak ktoś - teściowa czy inna niby wie więcej to dzidzuś po prostu chce mamy i do mamy .
Ja jestem święcie przekonana ,że dziecku się udzielają nasze nastroje - i tak jak urodził mi się Kubuś i nie miałam żadnej pomocy od innych ,a tż najchętniej by zwiał chyba (bardzo się bał) to ja miałam luzik..... no i dziecko chyba też - po prostu tuliłam,kochałam,karmiłam ,przewijałam....
instynkt,instynkt,instynk t.
podoba mi się taka metoda, tylko trzeba jeszcze wprowadzić w życie, a z tym może być gorzej...

Tak w ogóle to dzień dobry Mamusiom
Stary 2013-01-03, 12:36   #4384
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Dziewczyny, która z Was jest mi w stanie coś wyjaśnić?

8 listopada 2012 poszłam na L4, wypisane było do 6 grudnia. Później dostałam od 7 grudnia do 3 stycznia. Szefowa wypłacała mi pełną pensję za pierwszy miesiąc, potem ma mnie łapać ZUS. Wchodze teraz z ciekawości na konto, a tam przelew na 420zł z groszami od szefowej i tytuł, że za zwolnienie lekarskie m-c grudzień. Nie rozumiem tego trochę.
Chyba, że są to wypłacone składki.....
ja jestem od wrześnian a L4, przelewy dostaję z pracy, ale chyba kasa z ZUSu jest. dostaję w 2 ratach, jedna na koniec miesiąca, jedna na początku. jedna ma tytuł zasiłek chorobowy a drugiej nie pamiętam. do tej pory nie jestem w stanie się połapać bo kwoty są różne. w jednym miesiącu dostałam ok 100zł mniej niż wydawało mi się, że powinnam dostać, potem dostałam więcej, więc średnia wyszła, ale nie rozumiem tego i nie jestem w stanie zweryfikować czy dobrze mi płacą. na pewno długość zwolnień ma jakiś wpływ bo dostając L4 na 4 tygodnie zaczynają mi się one w różne dni miesiąca i kwoty też mam różnie dzielone.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:36   #4385
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Ogrzewanie bije cenę w górę. U nas na całe szczęście z MPEC. A ciekawi mnie jak kolega będzie płacił za energię cieplną, mają nowe mieszkanie (nówka sztuka oddane miesiąc temu) i w bloczku (ok 40 mieszkań) mają swój piec gazowy... Czy będzie im się to kalkulować...

Ja jestem przyzwyczajona do ciepełka... teraz grzejniki mam na maska, wietrzymy, żeby było świeżo i tylko na noc zakręcamy... aż się boję jak to będzie kiedy, będziemy na nowym mieli liczniki energii założone
Znam to... ostatnio wchodze do pokoju a tż siedzi przed kompem w majtkach samych piec chodzi na maxa, i dodatokowo grzejnik elektryczny, ja się pytam,cvo Ty robisz? A on: No przeciez zimno jest, tzreba dpgrzać...Qrna niech se te majtki jeszcze zdejmie to mu ciepkej bedzie na pewno;p Ogólnie to ja straszny zmarzluch zawsze byłam, ale w ciązy krwi mam chyba wiecej i lepie znosze niskiee temperatury, jak bylismy wczora u teściów na noc,to mi cięzko było odychac tak ciepło było....
Cytat:
Dziewczyny, która z Was jest mi w stanie coś wyjaśnić?

8 listopada 2012 poszłam na L4, wypisane było do 6 grudnia. Później dostałam od 7 grudnia do 3 stycznia. Szefowa wypłacała mi pełną pensję za pierwszy miesiąc, potem ma mnie łapać ZUS. Wchodze teraz z ciekawości na konto, a tam przelew na 420zł z groszami od szefowej i tytuł, że za zwolnienie lekarskie m-c grudzień. Nie rozumiem tego trochę.
Chyba, że są to wypłacone składki.....
bo to jakos jest ze za 31 dni roboczych chyba placi pracodawca, a potem Zus i w pierwszym miesiącu nie było tych 31 dni tylko mniej, więcw drugim Ci zapłąciła za częśc,a jak przekroczy tę 30 to bedzie płacić dalej ZUS- tak mi tłumaczyła księgowa.
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:41   #4386
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Hej LunaO Wyczytałam, że ślub planujesz. Myśmy też na spontanie zapisali się na cywilny, jesteśmy razem 18 lat i bardzo chcieliśmy mieć dziecko, ale ślub nigdy nam nie był potrzebny, aż w końcu doszliśmy do wniosku,że ułatwi nam wiele formalności po urodzeniu malutkiej. W którym będziesz tygodniu, jak się pobierzecie? Ja będę w 32 wtedy i też planujemy obiad na około 25 osób.

Co w ogóle dziewczyny myślicie o braniu ślubu z brzusiem? Nie mam pojęcia czemu jest to wciąż kontrowersyjny temat. Ja jestem dumna, że jestem w ciąży. Tylko, że u nas wszyscy wiedzą, że jesteśmy razem pół życia i nie jest to wpadka ani nic nieplanowanego. Pewnie w takim przypadku jest się bardziej narażonym na dziwne komentarze ludzi. Szukałam informacji o sukniach ślubnych dla ciężarówek, to natrafiłam na forum, gdzie było bardzo wiele niepochlebnych opinii o braniu ślubu w takim stanie. Ja w ogóle o czymś takim nie pomyślałam i teraz się zastanawiam co za ciemnogród ciągle panuje, bo wydawać by się mogło, że już nie te czasy, a jednak nawet młodzi ludzie mają dziwne uprzedzenia...
Ja brałam ślub z brzuszkiem (byłam w 19 tc) po 13 latach związku, z tych samych względów co Ty ślub był w urzędzie i potem miniprzyjęcie dla najbliższych (17 osób) - nigdy nie chcieliśmy hucznego wesela, bo po prostu nie lubimy takich imprez.
Jak się ludzie kochają i chcą być razem, to normalna sprawa i nikogo nie powinno obchodzić w jakim stanie skupienia jest panna młoda. Nie rozumiem jednak takiego podejścia (nie wiem czy wciąż tak jest, ale kiedyś spotykało się bardzo często) gdy dziewczyna zachodzi w ciąże, najczęściej młoda, na utrzymaniu rodziców i na siłe zmusza się ją do zamążpójścia, bo "co ludzie powiedzą". To jest dla mnie ciemnogród. Bo nie wiem kogo miało by to uszczęśliwić, bo na pewno nie młodych rodziców, ani dziecka, chyba tylko tych "ludzi", żeby zamknąć im buzie...
Stary 2013-01-03, 12:41   #4387
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej LunaO Wyczytałam, że ślub planujesz. Myśmy też na spontanie zapisali się na cywilny, jesteśmy razem 18 lat i bardzo chcieliśmy mieć dziecko, ale ślub nigdy nam nie był potrzebny, aż w końcu doszliśmy do wniosku,że ułatwi nam wiele formalności po urodzeniu malutkiej. W którym będziesz tygodniu, jak się pobierzecie? Ja będę w 32 wtedy i też planujemy obiad na około 25 osób.

Co w ogóle dziewczyny myślicie o braniu ślubu z brzusiem? Nie mam pojęcia czemu jest to wciąż kontrowersyjny temat. Ja jestem dumna, że jestem w ciąży. Tylko, że u nas wszyscy wiedzą, że jesteśmy razem pół życia i nie jest to wpadka ani nic nieplanowanego. Pewnie w takim przypadku jest się bardziej narażonym na dziwne komentarze ludzi. Szukałam informacji o sukniach ślubnych dla ciężarówek, to natrafiłam na forum, gdzie było bardzo wiele niepochlebnych opinii o braniu ślubu w takim stanie. Ja w ogóle o czymś takim nie pomyślałam i teraz się zastanawiam co za ciemnogród ciągle panuje, bo wydawać by się mogło, że już nie te czasy, a jednak nawet młodzi ludzie mają dziwne uprzedzenia...
To gratulacje! jak dla mnie ślub z brzuszkiem jest ok! ale ja bym poczekała do narodzin ale tylko ze względu na dobrą zabawę na weselu - jeżeli ktoś planuje wesele, bo jak sam obiad to brzuszek nie przeszkadza

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Znam to... ostatnio wchodze do pokoju a tż siedzi przed kompem w majtkach samych piec chodzi na maxa, i dodatokowo grzejnik elektryczny, ja się pytam,cvo Ty robisz? A on: No przeciez zimno jest, tzreba dpgrzać...Qrna niech se te majtki jeszcze zdejmie to mu ciepkej bedzie na pewno;p Ogólnie to ja straszny zmarzluch zawsze byłam, ale w ciązy krwi mam chyba wiecej i lepie znosze niskiee temperatury, jak bylismy wczora u teściów na noc,to mi cięzko było odychac tak ciepło było....
Mi też jest ciągle gorąco! gdzie z reguły jestem okropnym zmarźluchem. A teraz to nawet nie spię w skarpetkach i jestem w połowie odkryta w nocy, a TZ ciągle marudzi, że mu zimno
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:43   #4388
Sorceresss
Wtajemniczenie

Czarny Flamaster, ja dostałam za grudzień z firmy połowę pensji (taki pi razy drzwi połowę kwoty), bo w połowie grudnia przeskoczyła mi liczba dni chorobowych i wskoczyłam w łaskę ZUS. Drugą połowę (mniej więcej połowę) mam dostać za grudzień już z ZUS - ale kiedy to nastąpi ciul wie... Więc na moje rozumowanie, Twoje 420zł to kwota kiedy jeszcze byłaś na L4 płaconym przez firmę, a pozostała część już z ZUS. Przynajmniej ja to tak kapuję

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:44   #4389
Mi6ka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość

Mam to samo ostatnio... już bym chciała mieć dzidzię w ramionach, ale z drugiej strony jestem przerażona, jak to wszystko ogarnę. Już nawet porodu się tak nie boje, tylko tego co będzie po...jeszcze duże wahania nastroju mam od kilku dni i ciągle płakać mi się chce, ech....
ja sie obudzilam dzis w nocy pelna emocji, ale tak kropnie pelna -sprzecznych, dobrych i zlych, nadziei i strachu, szczescia i obaw, nie moglam w ogole zasnac. Meczylam sie strasznie, nic nie pomagalo no i poszlam do salonu na kanape, wlaczylam tv i reszta jak zawsze przy bezsennosci ... ehhh
Mi6ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:46   #4390
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
Ja brałam ślub z brzuszkiem (byłam w 19 tc) po 13 latach związku, z tych samych względów co Ty ślub był w urzędzie i potem miniprzyjęcie dla najbliższych (17 osób) - nigdy nie chcieliśmy hucznego wesela, bo po prostu nie lubimy takich imprez.
Jak się ludzie kochają i chcą być razem, to normalna sprawa i nikogo nie powinno obchodzić w jakim stanie skupienia jest panna młoda. Nie rozumiem jednak takiego podejścia (nie wiem czy wciąż tak jest, ale kiedyś spotykało się bardzo często) gdy dziewczyna zachodzi w ciąże, najczęściej młoda, na utrzymaniu rodziców i na siłe zmusza się ją do zamążpójścia, bo "co ludzie powiedzą". To jest dla mnie ciemnogród. Bo nie wiem kogo miało by to uszczęśliwić, bo na pewno nie młodych rodziców, ani dziecka, chyba tylko tych "ludzi", żeby zamknąć im buzie...
Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
To gratulacje! jak dla mnie ślub z brzuszkiem jest ok! ale ja bym poczekała do narodzin ale tylko ze względu na dobrą zabawę na weselu - jeżeli ktoś planuje wesele, bo jak sam obiad to brzuszek nie przeszkadza
No właśnie my bardzo nie lubimy wesel i podobnych imprez, tak czy siak nie mielibyśmy go na 100%.

Dzieki za gratulacje Jakoś się tym mało emocjonuję, ważniejszy dla mnie jest termin porodu

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:51   #4391
Mi6ka
Rozeznanie

Cytat:
moj mezu robi to samo. Nie wiem, ja chodze w krotkiej koszulce latem, wiosna, ale jak przychodzi zima, to ubieram dres i skarpetki. A moj maz ciagle japonki, gole stopy, koszulka z krotkim rekawkiem Oni chyba nie kumaja, ze pory roku sie zmieniaja. U nas akurat jest cieplo, nowy budynek z cegly, nie chodzi mi o rachunki, na krotko trzeba dogrzewac, tylko kurde sam fakt. Witki opadaja

Edytowane przez Mi6ka
Czas edycji: 2013-01-03 o 12:52
Stary 2013-01-03, 12:53   #4392
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Mokka, Ty nie pisz "Maluchy gotowe do wylotu" bo ja od razu zaczynam ściskać nogi ze strachu Mój szkrab już 2 wizyty jak nietoperzyk - głową w dół. Zobaczymy jutro czy się nie przekręcił
hehe... a mój cały czas głową w górę i ja się znowu zastanawiam czy zdąży się odwrócić
Cytat:

Ja dzis się spytam jak moja Mała leży, ale czuje, że jeszcze się nie obrociła bo ciągle mnie kopie z prawej strony...W ogóle mam bardzo dziwne przeczucie, że sie nie obróci wcale!

U mnie chyba wymaz po 35 robi gin.
ja też się własnie boję, że ja już nastawiona w 100% na poród naturalny, a tu się nagle okaże że się mały nie odwróci i będzie CC

W 35 tyg? Hmmm... To spytam mojej gin na wizycie (będę w 32 tyg) co z tym badaniem... Bo jeśli nie pobierze mi wymazu na najbliższej wizycie to nie wiem kiedy potem Od kiedy Wam zaczęli wizyty częściej ustalać? Bo od któregos tygodnia już chyba co 2 tygodnie?
Na szkole rodzenia połozna mówiła żeby to badanie na paciorkowca lepiej robić w 32 niż w 37 tyg... bo niby na wynik czeka się kilka dni... I żeby się nie okazało, że kobieta wyląduje na porodówce a nie będzie miała tego wyniku
Cytat:
Ah! i powiem Wam, że przeszłam na wynagrodzenie z kochanego ZUS... i nie dostałam wypłaty... długo Wam się opóźnia? Oni mają jakieś terminy kiedy wypłacają? Czy idzie jakoś po dostarczeniu zwolnienia przez pracodawcę? A może tak jak wpływała pensja? Zielonam jest w tej kwestii.
mi dalej przelewa pracodawca... Czyli w terminie wypłaty

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
my opłaty mamy na 2500zł :/ ehh
masakra, przypomniałaś o ubezpieczeniu auta, a jeszcze przeglądy trzeba będzie zrobić :/wrrr
hmm... A wy tu piszecie o ogólnych miesięcznych rachunkach? Czy tylko jakieś wybrane? Kurcze... U nas to ponad 4 tys/m-c jeszcze przez najbliższe 2 lata... A za 2 lata o 700zł nam się zmniejszy, bo spłacimy kredyt, który Tż wziął z pracy na wykonczenie mieszkania (40 tys na 4 lata)... Ale co z tego, jak pocieszymy sie tymi mniejszymi rachunkami tylko przez 3 lata, bo potem upływa te 8 lat dopłat z Rodziny na swoim i będziemy płacić pełną ratę kredytu I z 1550zł/m-c zrobi sie jakies 2 400 Echhh... mam wrażenie, że mieszkanie kupiliśmy w mozliwie najgorszym okresie na rynku
Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość

hm... nie wiem. a ma to jakąś skrótową nazwę?
ja w piątek ide powtórzyć toxo, morfo i mocz. a i hbs mi ginka prywatna kazała wkońcu zrobić
skrócona nazwa to GBS
Cytat:
dla mnie ślub jak każdy Oczywiście pod warunkiem, że para i tak miała w planach wzięcie ślubu... Bo branie ślubu tylko z powodu dziecka, to niee
Stary 2013-01-03, 13:01   #4393
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
ja też zmarzluch byłam a teraz mi ciągle gorąco. w dodatku wszędzie gdzie jestem wszyscy zamykają okna, żeby mi nie wiało a mnie coś trafia jak jest koszmarnie gorąco. w pracy całą zimę zawsze strasznie gorąco było bo grzejników nie można było przykręcić i tylko na korytarzach zimno. teraz unikam chodzenia tam w odwiedziny bo wychodzę spocona.

w domu też przykręcam kaloryfery, a mąż mi je ciągle podkręca bo mu zimno. chodzi w krótkich spodenkach, nie raz bez koszulki i marudzi zamiast się ubrać. chyba można długie spodnie mieć po domu w zimie a nie tylko dogrzewać wiecznie i jeszcze bardziej wysuszać powietrze żeby nie było czym oddychać. już wystarczy, że duchota jest bo zimą pranie suszymy w mieszkaniu.

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Mi6ka Pokaż wiadomość
moj mezu robi to samo. Nie wiem, ja chodze w krotkiej koszulce latem, wiosna, ale jak przychodzi zima, to ubieram dres i skarpetki. A moj maz ciagle japonki, gole stopy, koszulka z krotkim rekawkiem Oni chyba nie kumaja, ze pory roku sie zmieniaja. U nas akurat jest cieplo, nowy budynek z cegly, nie chodzi mi o rachunki, na krotko trzeba dogrzewac, tylko kurde sam fakt. Witki opadaja
ja zimą w długich legginsach, skarpetkach, ale bluzeczka z krótkim rękawem zazwyczaj. za to chłop zimą jak i latem, krótkie spodenki, gołe stopy. chociaż jak ciągle przykręcam kaloryfery to zauważyłam, że coraz częściej zakłada skarpetki jeszcze jak on śpi... w samych gaciach i zamiast się przykryć normalnie kołdrą to od pasa w górę rozkryty i lamentuje, że zimno w mieszkaniu. to wiadomo, że jak ja w koszuli/piżamie i przykryta normalnie to mi cieplej jest.

moja mama kiedyś mówiła jak to na noc przykręca kaloryfer jak tata nie widzi, bo ona woli jak chłodniej jest. podkręca potem dopiero jak tata śpi nakryty kołdrą prawie, że z głową bo mu zimno
Stary 2013-01-03, 13:05   #4394
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
A wy tu piszecie o ogólnych miesięcznych rachunkach? Czy tylko jakieś wybrane?
U nas same opłaty to tylko 1200. Do tego kredycik Życie, samochód, który nie chce jeździć na wodę... i tak pieniążki na koncie topnieją...
Eh, ubezpieczenie auta w lutym... chciało się mieć mocny silnik z pazurem, to teraz płacimy duże OC

Zmykam obiad pichcić - jakiś gulaszyk chyba dziubnę bo mięso wyciągnęłam i nie mam nań pomysłu... i do tego kasza, buraczki...

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2013-01-03 o 13:06
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 13:06   #4395
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
jest tam fajny artykuł o porodówkach 21 wieku i jest szpital w Wałbrzychu..
teraz mąż się zastanawia czy tam nie jechać, mamy ok 75km
ale jak przeczytam o tym szpitalu, to chcę bym tam rodziła w takich fajnych warunkach )
u nas porodówka jak za komuny, zero znieczuleń, nie ma wanny, nawet podtlenku nie ma... do tego sala badań nie remontowana od lat... fotel ginekologiczny z innej epoki
za to 65% nacinania krocza!! ołłł je!
No to faktycznie masz u siebie fulll wypas jak na 21 wiek
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 13:07   #4396
Mi6ka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
hehe... a mój cały czas głową w górę i ja się znowu zastanawiam czy zdąży się odwrócić
To, tak jak u mnie Ciagle glowka do gory. Tez mam stracha ....
Stary 2013-01-03, 13:09   #4397
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
no i można powiedzieć śmiało ,że czkawkę mam niemalże w pipce .....
miewam tak samo
Stary 2013-01-03, 13:10   #4398
Mi6ka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
ja też zmarzluch byłam a teraz mi ciągle gorąco. w dodatku wszędzie gdzie jestem wszyscy zamykają okna, żeby mi nie wiało a mnie coś trafia jak jest koszmarnie gorąco. w pracy całą zimę zawsze strasznie gorąco było bo grzejników nie można było przykręcić i tylko na korytarzach zimno. teraz unikam chodzenia tam w odwiedziny bo wychodzę spocona.

w domu też przykręcam kaloryfery, a mąż mi je ciągle podkręca bo mu zimno. chodzi w krótkich spodenkach, nie raz bez koszulki i marudzi zamiast się ubrać. chyba można długie spodnie mieć po domu w zimie a nie tylko dogrzewać wiecznie i jeszcze bardziej wysuszać powietrze żeby nie było czym oddychać. już wystarczy, że duchota jest bo zimą pranie suszymy w mieszkaniu.

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

ja zimą w długich legginsach, skarpetkach, ale bluzeczka z krótkim rękawem zazwyczaj. za to chłop zimą jak i latem, krótkie spodenki, gołe stopy. chociaż jak ciągle przykręcam kaloryfery to zauważyłam, że coraz częściej zakłada skarpetki jeszcze jak on śpi... w samych gaciach i zamiast się przykryć normalnie kołdrą to od pasa w górę rozkryty i lamentuje, że zimno w mieszkaniu. to wiadomo, że jak ja w koszuli/piżamie i przykryta normalnie to mi cieplej jest.

moja mama kiedyś mówiła jak to na noc przykręca kaloryfer jak tata nie widzi, bo ona woli jak chłodniej jest. podkręca potem dopiero jak tata śpi nakryty kołdrą prawie, że z głową bo mu zimno

hihi, to chyba w genach siedzi Choc ja akurat nocne wydanie lubie Jak dla mnie w nocy w samych gatkach baardzo ok
Stary 2013-01-03, 13:13   #4399
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
leżę, leżę ale już dół mnie dopada powoli
będzie dobrze
Stary 2013-01-03, 13:18   #4400
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
hihi, to chyba w genach siedzi Choc ja akurat nocne wydanie lubie Jak dla mnie w nocy w samych gatkach baardzo ok
mi nie przeszkadzają ani same gatki (nigdy nie spał w koszulce), ani, że rozkryty, tylko, że kaloryfer podkręca. jak mu zimno niech się ubierze/przykryje kołdrą. ja zimą nie śpię w samych gaciach.
Stary 2013-01-03, 13:19   #4401
anika_s
Wtajemniczenie

świetne
Stary 2013-01-03, 13:21   #4402
LiwkaO
Wtajemniczenie

Mokka:

4000zł??? masakra!!! nie wyobrażam sobie tyle płacić! dla mnie te moje 2000zł to już jest maks! No ale Ty masz dwa razy taką ratę kredytu jak ja więc z czegoś to wynika.

Co do wizyt to ja dopiero teraz mam pierwszy raz co dwa tygodnie ze względu na skurcze i bóle brzucha. Pewnie dziś też mi będzie kazała przyjść za kolejne dwa. W takim tempie to nie starczy mi miejsca w karcie ciąży bo mam jeszcze tylko trzy wolne kolumny do zapisania.
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 13:27   #4403
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas same opłaty to tylko 1200. Do tego kredycik Życie, samochód, który nie chce jeździć na wodę... i tak pieniążki na koncie topnieją...
Eh, ubezpieczenie auta w lutym... chciało się mieć mocny silnik z pazurem, to teraz płacimy duże OC
nie no... ja tylko o samych stałych opłatach/rachunkach pisałam... A życie, tankowanie auta, ewentualne naprawy czy oplaty OC to inna bajka...

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Mokka:

4000zł??? masakra!!! nie wyobrażam sobie tyle płacić! dla mnie te moje 2000zł to już jest maks! No ale Ty masz dwa razy taką ratę kredytu jak ja więc z czegoś to wynika.

Co do wizyt to ja dopiero teraz mam pierwszy raz co dwa tygodnie ze względu na skurcze i bóle brzucha. Pewnie dziś też mi będzie kazała przyjść za kolejne dwa. W takim tempie to nie starczy mi miejsca w karcie ciąży bo mam jeszcze tylko trzy wolne kolumny do zapisania.
uhmm... ponad 4 tys... Nawet dokładnie to nie wiem, bo liczyć się nie chce...
Taaa... rata kredytu taka duża, a mieszkanie raptem 55m

Ja mam wizytę 18stego i będę wtedy rozpoczynać 32 tydz... I tak się zastnawiam czy już wtedy będzie mi kazała przyjść za 2 tyg czy może jednak nie
Stary 2013-01-03, 13:30   #4404
megi-megi
Zakorzenienie

My samej raty mamy 2 tys. Czynsz 750zł. Opłaty pozostałe na miesiąc - 600 zł. Przedszkole Igora 1200 zł. To tak na początek.
Do tego na jedzenie ponad 2 tys. Paliwo i zawsze coś.... Przy dzieciach sporo na leki, ubrania, rzeczy szkolne, teraz dochodzi nam logopeda (1h - 100 zł) Ja nie wiem, jak ciągniemy Polska to kraj cudów A przecież i tak gdzieś wychodzimy, coś tam sobie kupujemy.
Za kilka dni idziemy na "Deszczową piosenkę" do Romy... jeden bilet 140 zł. Ja nie wiem, jak ktoś żyje za 1500 na miesiąc.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 13:31   #4405
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Witam

jeszcze nie, dopiero będziemy się mierzyć

Faktycznie na allegro są dużoo tansze
smoczki z aventu są najlepsze, chociaż teraz inne firmy też zrobiły smoczki na ich wzór. Najważniejsze to żeby był podłużny taki żeby nie psuł zgryzu. Na tvnplayer można oglądnąć Mamo To Ja i tam w jednym z odcinków pediatra wypowiada się na temat smoczków

Kupiłam w sklepie za 8.50zł dokładnie taki niebieski:
http://allegro.pl/termometr-kapielow...887481991.html

hahaha

Dopiero się zaczną ale to tylko cywilny i obiad na 22 osoby, mimo to trza zakupy zrobić

hahaha

Z tego co mi lekarz mówil i czytałam to BH powinny być maksymalnie do 10 dziennie i są bezbolesne, poprostu twardnienia/stawiania macicy. Jest to nieprzyjemne uczucie taki nacisk ale nie boli.
Myśle że chwilowy ból jak na @ jest ok, ale jakby tak bolało np. pare godzin to niedobrze
Ja mam bezbolesne ale co z tego jak chyba z 40 dziennie
Jak mi się nieraz macica postawi to mam dwie takie górki twarde, na nartach można jeździć
a paciorkowca się wykrywa przez najzwyklejszy wymaz z pochwy
dziękuję
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 13:32   #4406
nestelle
Zakorzenienie

a to pierwsze - to pomyślałam sobie o całkiem innych klejnotach noszonych (też )na szyji ....
Cytat:
... ja brałam w 6 mies. wesele planowane duuuużo wcześniej na 130 osób.
Cytat:
zgadzam się
Cytat:
jak dla mnie ślub z brzuszkiem jest ok! ale ja bym poczekała do narodzin ale tylko ze względu na dobrą zabawę na weselu - jeżeli ktoś planuje wesele, bo jak sam obiad to brzuszek nie przeszkadza
.... no ja też jak bym miała wybór to nie brałabym w ciąży ..... ale my mieliśmy już wszystko opłacone .
Cytat:
ja też ,ja też .....
Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
mi nie przeszkadzają ani same gatki (nigdy nie spał w koszulce), ani, że rozkryty, tylko, że kaloryfer podkręca. jak mu zimno niech się ubierze/przykryje kołdrą. ja zimą nie śpię w samych gaciach.
mój też śpiw gatkach ale wszystko podkręca . z tą różnicą ,że ja też śpię nie-do- ubrana ....
Stary 2013-01-03, 13:40   #4407
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

eh zakonczylam przygode z lazienka - nawet nie wiedzialam ze tyle starcyh kosmetykow mialam - ahha polowa do wyrzucenia poszla, trza bedzie zrobic zakupki nie no zarcik taki malutki

teraz chwila relaksu - i za dalsze ubrania trza sie zabrac, no i siostra mi napisala ze wroci wczesniej to bedzia miala czas na Zbicie mi Lozka , chociaz nie powiem wygodnie spi mi sie na tej dmuchanej kanapie

no i obiad te zmusze zaczac gotowac oooo haha czasu mi braknie

i nast humor

Mały Jasio ogląda z wielkim zainteresowaniem swojego siusiaka
- Mamo czy to mój mózg?
- Nie synku, jeszcze nie....

ten jeszcze lepszy

Żona pyta męża:
- Jesz tę zupę? Bo jak nie, to dodam śmietany i dam psu.

ahahahaha

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png

Edytowane przez kasia86bgo
Czas edycji: 2013-01-03 o 13:50
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 13:40   #4408
Mi6ka
Rozeznanie

Cytat:

a to pierwsze - to pomyślałam sobie o całkiem innych klejnotach noszonych (też )na szyji ....
a propos klejnotow... To od kiedy babka na zbie przyjec potwierdzila chlopaka, mowiac o tych jaderkach, ze je tak mocno i wyraznie widac itd, to jakos strach mnie oblecial. Juz mezowi mowilam, ze czuje sie troche przestrachana. Bo co innego dorosly mezczyzna, co innego dzieciaczek. Ja doswiadczenia z takimi malymi klejnotami nie mam, boje sie jak sie tym zajmowac Normalnie strach mnie oblecial. Dziewczynka pod tym wzgledem niby bardziej problematyczna ogolnie, ale jakie czlowiek przynajmniej doswiadczenie ma
Stary 2013-01-03, 13:41   #4409
joanna200
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Co lepsze do obcinania paznokci u maluszka? Nożyczki czy cążki? Bo widzę że na allegro jest to i to?
ja mam malutkie cążki i wolę je zdecydowanie..

Cytat:
1. Babka w szkole rodzenia mówiła o octenisepcie, ale to podobno przereklamowane jest. Z drugiej strony, czytałam u grudniówek że używają octeniseptu do gojenia krocza. Ja chyba zakupię, ale gaziki też będę miała w pogotowiu
po 1 porodzie polecali mi octenisept, ale używałam zwykłego fiolet i pępek bardzo długo nie odpadał.. teraz spróbuję octeniseptu..

Cytat:
ja w wigilię dostałam kartonik z misiem, zdziwiłam się, że żadnych próbek nie dali.
ja to samo.. tylko miś w dużym pudle przysłany..

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
o matko..
jakbym miała córę drugą to bym brała.. śliczne!

Cytat:
Witamy, witamy!

Cytat:
JTeraz byle ruszenie to ból, coś czuję że znowu szyjka się skraca, bo ból ten sam
uważaj na siebie.. do wizyty nie daleko..

witam się!
byłam dziś na badaniach.. ludzi tyle, że szok
dobrze, że już z głowy..

co do wymazu, to moja gin mi kazała już na tą wizytę poniedziałkową zrobić, wcześnie coś, bo w pierwszej ciąży robiłam po 35 tc, ale kazała to zrobiłam..

mi ZUS płaci od listopada i regularnie co miesiąc 16 na koncie mam pieniądze bez żadnego problemu na szczęście..

idę jakiś obiadek upichcić bom głodna..

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 13:42   #4410
Malpka
Zakorzenienie

cześć!
zgadnijcie co (a ja ide was ponadrabiać trochę)
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości