|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2611 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Nic zmykam na razie może uda mi się Was doczytać później bo mój mały mężczyzna wstał spał
półtorej godziny rekord ale chyba odsypia gorączkę. Zapomniałam Wam powiedzieć że Mój duży mężczyzna też chory więc kurują się razem tata z synem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2612 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Sailor... straszne rzeczy opisujesz... jak dla mnie to Twój mąż jest totalną du**ą wołową, bo niczego nie potrafi i koniec kropka - ani dzieckiem się zająć ani ugotować ani sprzątnąć - możesz mu powiedzieć, że służącej się płaci. Zrób coś ze swoim i córki życiem
![]() Dziewczyny czy gotujecie dzieciom w ramach "kaszki" płatki owsiane? zastanawiam się jak to zrobić...na wodę normalną owsiankę robię a potem blenderem? dżizas skomplikowane to wszystko :P Selera do zupki daję tylko troszkę, tak? (seler ze sklepu może być? sama nie wiem czy go jakoś specyficznie nawożą...) moja córa wciągnęła dzisiaj całą mega miskę kaszy manny z jabłkiem a jaki wrzask był jak się skończyło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2613 |
Wtajemniczenie
|
Efijy, ale duży Twój synio! śliczny
![]() Selka, w podpisie masz licznik książek? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2614 |
Zakorzenienie
|
Tak, postanowiłam z Nowym Rokiem zacząć liczyć. Tak z ciekawości, bo na oko wychodzi mi kilkadziesiąt rocznie, a teraz będę wiedziała, ile dokładnie
![]() Efijy cudny syneczek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2615 | |||
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38559476]Dziękuję Dziewczyny za miłe słowa
Jeszcze nie wiemy, to dopiero 13 tc, ale jak przyjdzie czas, to spytam ![]() ![]() I ja trzymam mocno kciuki!! ![]() Cytat:
A charakteru nie wyrobisz w ten sposob. U mnie w domu tez byly tylko 3 kobiety ( los chcial i ten na gorze, ze stracilam tate jako mala dziewczynka), a charakterna jestem baaardzo ![]() Cytat:
A teraz co do metod. Mam tu na mysli bardziej nauczenie dziecka samodzielnego zasypiania, bez pomocy cycka czy noszenia na rekach oraz sytuacje, kiedy w nocy dziecko nagle wstaje i chce sie bawic. W ksiazce TH opisana jest metoda PP ( podnies-poloz), ktora rozni sie postepowaniem wobec roznych grup wiekowych dzieci i wg nabytych juz przez nie umiejetnosci. Na poczatku jesli wasze dzieci nauczyly sie zasypiac w inny sposob bedzie sporo placzu, ale nie dlatego, ze jest im zle i czuja sie samotne.. tylko ( wg TH) ich placz spowodowany jest wolaniem" Mam ja chce zasnac, ale nie potrafie w ten sposob". Po jakims czasie metoda PP wplywa rowniez na pobudki w nocy Waszych szkrabow.. dzieki niej dziecko w nocy wybudzone PODOBNO potrafi samo usnac. U mnie tego narazie jeszcze nie widac, ale mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci bedzie efekt mojej walki, poza tym metode ta stosuje dopiero od 1,5 tygodnia ![]() Oliwka do 6 miesiaca nauczona byla zasypiania przy cycku, a po odstawieniu ( a raczej odrzuceniu) piersi na rekach. U nas glownym problemem bylo usyianie w dzien, bo wieczorem dzieki latwemu planowi szlo to zawsze calkiem niezle... na poczatku wrecz idealnie. Dlatego postanowilam wyprobowac ta metode. Pierwszego dnia usypianie Oliwy zajelo mi ( w porze dziennej drzemki) 45 minut... placz byl przeokrutny, ale w koncu usnela. Caly czas bylam przy niej- to jest bardzo wazne! Drugiego dnia 25 minut i bylo tylko poplakiwanie, trzeciego 20 minut i marudzenie.. a wczoraj i dzis.. 5 minut z dwoma mega glosnymi krzykami-doslownie! Od paru dni troszke zmodyfikowalam metode, ale zaraz opisze co i jak. To tyle jesli chodzi o slowa wstepu ![]() TH w swojej ksiazce "Zaklinaczka dzieci" pisze, zeby dzieci ktore juz siedza lub wstaja nie podnosic, bo to je jeszcze bardziej wytraca z rownowagi. Jak dziecko siada/wstaje trzeba je caly czas klasc.. ja pierwzego dnia nie oszukam jesli napisze, ze zrobilam tak ze 150 razy:P Ale nie poddalam sie, bo wtedy wieksza krzywde dziecku bym zrobila. Mloda dostalalby sprzeczny komunikat i nie widzielalaby dlaczego klade ja w ten sposob.. a na sam koniec i tak usypiam ja na rekach. Dopuszcza sie podniessienie dziecka w przypadku kiedy juz bardzo placze.. i raczej nie pionowo tylko poziomo. W momencie kiedy dziecko przestaje plakac natychmiast odlozyc dziecko.. jesli w trakcie odkladania placze, trzeba je polozyc i znowy podniesc. Jesli na rekach sie wyrywa, bije to odlozyc, to oznacza, ze dziecko juz jest naprawde spiace i zle, bo chce usnac, ale nie potrafi.Sprobowac uspokoic, mozna powiedziec szeptem: "Kochanie, mama jest przy Tobie, uczymy Cie tylko samodzielnie zasypiac.. ja tu caly czas jestem" I znowu podniesc. W przypadku dzieci ktore nie siadaja/wstaja... trzeba za kazdym razem podnosic i klasc w momencie, kiedy dziecko sie uspokaja. Caly czas trzeba miec z dzieckiem kontakt fizyczny.. jak lezy, zlap je za reke, poloz dlon na plecach.. moja Oliwa lubi jak sie ja smera po glowie, ale niektore dzieci moze to jeszcze bardziej rozpraszac, podobnie jak mowienie szeptem "ciiiii" - to dziala tylko na malutkie dzieciaczki ![]() TH pisala jeszcze jeszcze o owijniu dziecka... ja myslalam, ze na moja Oliwke to juz za pozno. Ale zauwazylam, ze po kapieli jak owijalam ja w recznik i dawalam smoczka to ta nagle zamykala oczy... wiec pare dni temu jak zblizal sie czas dziennej drzemki, owinelam ja w poszwe na kolderke( nie w kocyk, bo byloby jej za cieplo,rozek jest juz za maly), polozylam na boczku w lozeczku, dalam smoczka, smeralam po glowce i po 15 minutach odelciala, wczoraj i dzis po 5 minutach ( drzemki miala srednio od 1h do 1,5h). Na poczatku troszke sie buntowala... ale wczoraj i dzis... krzyknela dwa razy i zamknela oczy ![]() ![]() Dzis np.. w nocy wybudzila sie... ja patrze, a ta stoi i sie cieszy, polozylam ja i zasnela bez wiekszego problemu. Nie oznacza to oczywisce, ze przespala cala noc.. bo budzi sie co chwile, ale to przez zeby moim zdaniem. Mam nadzieje, ze dotrwalyscie do konca ![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Pytanie nie na temat. Orientujecie sie moze, gdzie mozna zakupic wielkoformatowy pergamin? Klientka z salonu sukien slubnych mi poradzila, ze jesli nie chce, zeby mi suknia zzolkla to najlepiej owinac ja w pergamin, do pokrowca i polozyc w miescje, gdzie nie ma dostepu do swiatla. ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
![]() Cudne te Wasze dzieci ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-01-10 o 11:35 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam zmieloną większą ilość. Odpowiednią porcję zalewam wrzątkiem, niewiele, żeby powstała papa, i dolewam po trochu wody bo inaczej robią się kluchy, gotuję na niewielkim ogniu kilka minut. Trzeba uważać bo chłoną wodę jak gąbka. Na koniec dodaję owoce, miksuję i gotowe. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2617 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=_agata;38561257]Tylko i wyłącznie boso, stopa ma pracować jak najwięcej w różnych plaszczyznach, na różnym rodzaju podłoża. Takie są najnowsze zalecenia ortopedów.
QUOTE] dzieki ![]() Agata zamowilam kaszki, ze stronki ktora polecalas ![]() Nie wiem skad jestes dokladnie Ty ![]() ![]() ![]() I podzielam pasje wedrowania po gorach ![]() ![]() Cytat:
Kupy rzadkie i czeste teraz ma tez i moje dziecko ;/ Ale bierze antybiotyki i wnioskuje, ze to po nich. A co do chodu no wlasnie maly mi strasznie wykrzywia nozki i tak pytam z ciekawosci ![]() Efi, ale fajna bryka! Synus tez ![]() No to i ja wrzucam mojego syna w jego bryce ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2013-01-10 o 12:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2618 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wierz mi, że mój mąż też idealny nie jest. I nie powiem, żeby miłością i pasją jego życia było zajmowanie się płaczącym i marudzącym Bo czy zmienianie pieluch z kupą wielkości Afryki.. Ale na takie życie wyraził dobrowolnie zgodę i musi się z tym mierzyć, czy chce czy nie. A jeśli nie chce to fora ze dwora, że tak ostro zasunę. Jesteśmy dorośli i ponosimy konsekwencję swoich czynów, jeśli on by nie sprostał temu i nie było możliwości negocjacji po prostu bym od niego odeszła. I też mieliśmy problemy, ogromne wręcz. Ja wylądowałam u psychologa. Mieliśmy zaleconą terapię małżeńską jeśli nic się nie poprawi w określonym czasie. Ale dzięki bogu jakoś to ciągniemy i jest coraz lepiej. Tylko tak samo jak obydwoje się zagubiliśmy, tak samo obydwoje chcieliśmy coś z tym zrobić i naprawić. Kiedyś dobrze napisałaś, że trzeba chcieć. Jeśli Twój mąż nie chce, to uważam , że jest to ogromny problem. Będzie Ci bardzo ciężko. Nie napiszę Ci co bym zrobiła na Twoim miejscu, ale chciałabym Ci zasugerować głębokie przemyślenie pewnych spraw, przewartościowanie pewnych rzeczy. Cytat:
Cytat:
jeśli zaczniesz pisać, pochwal się ! ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2619 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Dziś mała była coś marudna... za nic świeci nie mogłam jej uśpić dopiero babci dała się uśpić. Coś mi się zdaje że będą jej przebijać górne jedynki. Dwójka już fajnie wyszła wygląda jak mały Gargamel ![]() Ważne że noc przesypia to w dzień może marudzić do woli ![]() W poniedziałek idę prywatnie do endokrynologa, żeby obadał moje wyniki czemu się tak podziało, mimo brania leków. Wiem że któraś z Was była obcykana z tarczycą tylko nie mogę przypomnieć się która ![]() Mykam małej gotować zupkę. Bo słoiczków nie chce się chwycić. Nie smakują jej. Miłego popołudnia ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/1usa8iikqsmw65rm.png ![]() ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110813580120.html Edytowane przez GaTTa Czas edycji: 2013-01-10 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#2620 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ale piszecie... Ale też i tematy różne ważne widzę! Milion cytowań mam chyba zaznaczone
![]() Cytat:
![]() Zdecydowanie i bez wątpliwości uważam, że lepsze są słoiczki niż marketowe warzywa i owoce. Ja tych działkowych miałam niewiele, więc Kaj też prawie wyłącznie na słoiczkach jest. Czasem daję mu jabłko "od chłopa", tzn. kupione na targu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() My nie mamy stacjonarnego tel od kilku lat, bo zupełnie nie mamy takiej potrzeby. Rodzina i od mojej strony, i od męża ma komórki w tej samej sieci i mamy takie abonamenty (nie najniższe, po 60 zł), że "na zawsze" mamy za darmo w sieci, więc ja dzwonię do bólu, ile potrzebuję. Nie ograniczam się zupełnie. Pozostałe minuty, które mam, w zupełności wystarczają mi na dzwonienie do wszystkich innych. W tym mam też pakiet danych na internet. Ale rozumiem, że u Ciebie stacjonarny to co innego i jest Ci potrzebny ![]() ![]() ![]() Udało Ci się z teściem pogadać? Cytat:
![]() U mnie też chłopaki mają jedną prababcię i cieszę się z tego, ale niestety nie mają praktycznie w ogóle dziadków, nad czym bardzo ubolewam ![]() Śliczne i sympatyczne z Was dziewczyny! Cytat:
![]() Cytat:
![]() I kiedy Ty wracasz do pracy? Z Kaja też ostatnio przylepa nieprawdopodobna jest... Super przystojne chłopaki ![]() Cytat:
![]() ![]() Brawo dla Adama! ![]() ![]() Raczej! ![]() Cytat:
![]() I nie ma więcej pisania na razie, dzieć wstał ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2621 |
Rozeznanie
|
Kism miało być tak że będziemy zawozić Hanię do teściowej bo
a) ma do nas jakieś 3km drogi a nie ma samochodu ani nawet prawa jazdy b) teraz mieszka u niej jej mama czyli M. babcia. Rozchorowała się i nie ma siły mieszkać sama, tzn. palić sobie w piecu itd. Nie jest leżąca ale przyjmuje chemię i czasem ma gorsze dni. Jak już nie będzie innego wyjścia to po prostu obie będą na razie przyjeżdżały do Hani. Teściu by je przywoził przed pracą ok. 7. Może się przyzwyczai do nich tak silnie że po pewnym czasie będzie mogła być zawożona do nich. Jeśli się po miesiącu nie przyzwyczai to chyba częściowo pomyślę o opiekunce.
#2622 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2623 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() W czym Ci pomóc? Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-01-10 o 13:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2624 | ||
Zadomowienie
|
Sailor Rzadko udzielam się na tym forum mimo, iż jestem stałą czytelniczką. Szczerze powiem, że dziwiłam się nawet tym poruszeniem, które zawrzało w związku z Twoimi wypowiedziami. Wychodzę z założenia że każdy ma to na co się godzi więc nigdy nie biorę udziału w tego typu dyskusjach. W Twoim przypadku jednak dziwi mnie jedna tylko rzecz... Jakiś czas temu również tkwiłam bezsensownie w toksycznym związku co krok racjonalizując sobie powody dla których w nim trwam. I o ile koncertowo tłumaczyłam sobie różne sytuacje czy zachowania, o tyle nigdy nie negowałam rzeczywistości w taki sposób jak wydaje mi się, że Ty robisz na każdym kroku, pisząc np:
Cytat:
Cytat:
Wiesz, Twój przypadek jeszcze nie jest tak ekstremalny bo wygląda na to że po prostu utknęłaś w związku z nieodpowiedzialnym machowatym Piotrusiem Panem, ale może popchnie Cię do działania historia kobiety z mojej rodziny, która też uważała, że nie będzie się wychylać bo "tak wygląda dorosłe życie". Moja kuzynka będąc w 6 miesiącu ciąży bliźniaczej straciła jednego z synów. Drugi parę miesięcy spędził w szpitalu i cudem wyszedł obronną ręką. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział co do tego doprowadziło i co się dzieje w 4 ścianach jej domu. Dopiero gdy syn podrósł i tatuś przywiązał na jego oczach mamę do kaloryfera każąc zlizywać z podłogi porozbijane przez siebie wcześniej z zazdrości talerze, ona od niego odeszła. Dopiero wtedy jej rodzice i cała rodzina dowiedziała się jaką gehennę przeżywała przez ostatnie 7 lat. Gdy wściekli i przerażeni rodzice zapytali ją dlaczego to wszystko ukrywała, czemu nigdy nie poprosiła o pomoc to usłyszeli właśnie taką bzdurną odpowiedź. Bo "myślała, że tak wygląda dorosłe życie i wszyscy tak mają tylko to ukrywają"... Pointa moja jest taka, że sama musisz wziąć sprawy w swoje ręce, poukładać wszystko i uświadomić sobie, że jak nie będziesz działać sama dla siebie to nikt tego za Ciebie nie zrobi.
![]() |
#2625 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie gdyby nie chciała się opiekować Hanią to byłoby mi przykro (gdyby nie miała babci pod opieką, bo teraz to też inna sprawa). Słyszałam o takich weekendowych rodzicach ale sobie tego nie wyobrażam. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2627 |
Zakorzenienie
|
ja sądzę że Sailor ma syndrom sztokholmski, mój mąż też idealny nie jest ale dzieckiem i domem się zajmuje, za nami by w ogień skoczył
![]() a jak szukałam na necie za dom samotnej matki co strona to inaczej są płatności, nigdy nie pokrywa się ze swojej kieszeni całości pobytu
#2628 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2629 |
Rozeznanie
|
pochwalę się :P jak go tak posadzimy to siedzi, czasem się trzyma i się podciąga, nogi ma sztywne jak poczuje coś pod nimi to się prostuje i stoi
![]() dziś mamy 6 urodziny ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2630 | |||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a do czego mu było dziecko skoro nic nie chce przy niej robić? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() [QUOTE=agatka661;38563137] Cytat:
![]() ![]() miałam coś jeszcze zacytowane i mi uciekło ![]() sailor zawsze możesz złożyć pozew o alimenty i jak nie będzie płacił to jeśli się kwalifikujesz dochodowo to fundusz alimentacyjny wypłaca do 500zł, ja bym nie miała oporów na twoim miejscu jak on taki i chciałam jeszcze powiedzieć, że to że pochodzisz z ubogiej rodziny nie jest wytłumaczeniem żeby się trzymać rękami i nogami męża. Chcieć to móc jest mnóstwo sposobów żeby wyrwać się od męża, ale pierwszy krok musisz zrobić Ty bo to nic nie da, że my tu rad udzielamy jeśli nic z tym nie zrobisz. Co by nie było trzymam za Ciebie i Ninkę kciuki ![]() ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2631 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No M właśnie bawi się z Niną Byliśmy dzisiaj na szczepieniu i waży 7,10kg, niby w normie, ale wasze chyba więcej ważą? Z tego co czytałam. Pediatra mówi, że ma rozpulchnione dziąsła i dlatego tak marudzi ![]() Na dodatek ma uczulenie na tą maść na ząbkowanie, a wszystkie mają lidnokainę, podejrzewam, że to to bo ja też na to jestem uczulona ![]() No Potem byliśmy na przecenach w Niemczech, dziwi mnie tylko, że w tym czasie Nina nawet jeść nie wolała, a to było z 5h, może przez szczepienie? Teraz nadrobiła z jedzeniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2632 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2633 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2634 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=natusiakac21;385715 10]
ja tak nie uważam, moja siostra miała kiedyś takiego jednego barana, którego "kochała"nad życie. Koleś ją bił, kradł całą kase zostawiając ją z dzieciem bez grosza, znikał na tydzień i jak wracał to bił bo to przecież przez nią znikał i pił z kumplami. Wkońcu się obudziła i go zostawiła, jej córka miał wtedy 1,5roku. Obecnie jest szczęśliwą mężatką, córka mimo, że myśli że jej tatusiem jest obecny mąż siostry i ma już 8,5 roku to czasami wspomina jak "tatuś" bił mamusie i inne sytuacje związane z tamtym palantem. Dziecko przeżyło tak ogromny stres, że do tej pory ma straszną wadę wymowy. Czy w takiej sytuacji też byś powiedziała, że lepszy jakikolwiek ojciec niż żaden? ![]() bardzo chciałabym Ci pomóc, strasznie mi szkoda was jest ![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja wiem, że ja muszę pierwsza zrobić krok, ale najpierw musiała bym być na to gotowa, Jak to ktoś powiedział "ambitna kobieta odchodzi sama po 10 latach." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2635 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kto tak powiedział? Twój mąż? hahahaha ![]() Jak mogłaś zostawić śpiące dziecko samo w domu i iść na zakupy do biedronki????? Ty chciałaś w ogóle mieć dziecko? Czy twój mąż chciał, a ty się zgodziłaś? Podobnie jak z wyjazdem do chorwacji, tropical island. Filmiki na yt też każe ci mąż nagrywać? Bo chyba sama nie wpadłaś na taki "genialny" pomysł ![]() Przepraszam, ale dla mnie to co piszesz, to jest jakaś komedia. Albo nas wkręcasz, albo sobie to wszystko wymyślasz, żeby cię ludzie żałowali. Gdyby było naprawdę tak jak piszesz, to byś wstydziła się o tym pisać. Jest jeszcze jedna możliwość, ale nie będę ci ubliżała... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2636 | ||
Rozeznanie
|
[QUOTE=natusiakac21;385715 10]
![]() ![]() dzieki ![]() Cytat:
![]() ![]() [QUOTE=SELKA*;38562425] Efijy cudny syneczek ![]() dziki wielkie ![]() [QUOTE=pola_m;38562325]Efijy, ale duży Twój synio! śliczny ![]() dzieki ![]() Czas szybko leci a dzieci szybko rosną cały czas mam wrażenie że dopiero co przyjechałam od lekarza ze zdjęciem usg ehhh, ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Nie wiem czemu nie mogłąm dodać sklepu linkbaby a tak się nazywa -Smoby Jeździk 431705 Maestro II confort electroni dla dziewczyn które pytały ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Efijy Czas edycji: 2013-01-10 o 19:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2637 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny macie absolutnie śliczne dzieciaki
![]() Izotropia - moja Hania ma identycznego pajaca (te same kolory) ![]() ![]()
#2638 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2639 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tu się trochę dziwię sailor, że tego nie skomentowała... Internet jest dla każdego i może tam sobie wrzucac co mu się podoba ![]() Może ty w takim razie pochwalisz się nam swoim hobby?? ![]()
![]() |
#2640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.