|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Moja cora, gdzies od 2tyg.po urodzenia do jakos 2-3 mscy miala plamy i krosty gdy tylko zjadlam cos z nabialu- za wczesnie by definiowac to jako skaze, tymbardziej,ze samoczynnie przeszlo, wprowadzalam po prostu stopniowo nabiał do diety, ostroznie. myłam ja w oillatum i przeszło. teraz nie uczula ja juz naszczescie nic. Ale co do filmiku : Malutka jest pocieszna, przesliczna, kochana! Pieknie stawia kroczki, naprawde ma tempo rozwoju niezłe ![]() Moja nawet nie raczkuje.. a własnie, kiedy zaczela raczkowac? |
|
|
|
|
#2852 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
|
|
|
|
|
#2853 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ooo tak, my od spacerków nie stronimy! Cytat:
Może i śmierdzący kosz zniknie wraz z pieluszkami, ale kupka sama się z nocniczka nie wyrzuci i sam się nocniczek nie umyje... Więc tego babrania jeszcze trochę przed nami Szalona faktycznie... Po to raczkować, żeby wreszcie móc dostać się samodzielnie w różne, niedostępne do tej pory i fascynujące rejony. Na siedząco jest to trudne do osiągnięcia Na bank to dla mnie niemowlę nie usiedzi na dupci dłużej niż 5 min, bo go wszystko interesuje i chce samo "iść", dotknąć, sprawdzić. Co do zasady zgadzam się z Tobą, żeby siedzenie dawkować rozsądnie, natomiast argumentacja dziwna wg mnie...Cytat:
|
|||
|
|
|
#2854 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kajko natomiast bardziej trenuje pady i wstawanie Klapie na pupę i wstaje, i tak w kółko
|
|
|
|
|
#2855 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
te drzwi tam mają piękne ![]() Cytat:
|
|
#2856 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() jestem pod wrażeniem jak się dzieci rozwijają ![]() jeśli chodzi o skórę to nie pomogę. sama mam dziś mały dylemat skąd te suche placki
|
||
|
|
|
#2857 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czyli wyszła z założenia że można zacząć zwiedzać Świat na piechotę
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2858 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
nie wiem co zrobić bo sąsiadka odpada z opieki nad małym i jutro mam sie spotkać z koleżanki, brata dziewczyną i nie wiem czy nie lepiej do prywatnego żłobka się starać bo znajoma mówiła, że może mi po znajomości załatwić. Co wy byście wybrały? Ta laska ma 20lat
|
|||
|
|
|
#2859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2860 |
|
Wtajemniczenie
|
Justysd - słodka Twoja Maja, moja tak samo już chodzi. Z tego co widzę, to nie masz chyba jeszcze obniżonego dna łóżeczka na najniższy poziom. Lepiej to sobie obniż to Maja już sporo wystaje i może zrobic hopsiup i na podłogę. Synek znajomych tak wypadł z łóżeczka i zostałąm o tym ostrzeżona. Mam na najniższym poziomie i Hania może biegac ile wlezie , a ja się nie boję że wypadnie.
Zakupiłam barierkę w Ikea, już zamontowana przy kuchni, Hania niestety obczaiła i tańcuje przy tej barierce. Szarpię nią że chyba prędzej ją rozwali Kupiliśmy też zestaw zabezpieczeń w Casto. Muszę jeszcze tylko zabezpieczyc kwiatki, bo mi je ziemię z kwiatków i kupic przylepce (rzepy) na szfę przesuwną.
|
#2861 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A karola jak się zachowuje po żłobku? nie jest jakaś smutna, nie boi się czegoś, jest takajak zawsze? Godzinę bujałam tegomojego partyzanta i odłożyłąm do spania i słyszę, że już się wyspał
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2862 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Rozłożyło mnie choróbsko. Od wczoraj mnie wzięło. Nie mogłam zbić temperatury poniżej 39 stopni. Dziś byłam u lekarza, dostałam antybiotyk. Podobno mam grypę + zapalenie nosa i gardła. Starałam się nie zarazić Hani, ale po południu zaczęła kaszleć, dostałą gorączki- 38,4. Dostałą już czopek na zbicie, jutro czeka mnie powtórka z rozrywki. Tym razem wizyta z Hanią u lekarza. ![]() Trzymajcie kciuki za nas, bardzo się martwię o Hanię. Gorączka mnie wykańcza, wczoraj nie miałam siły nosić własnego dziecka.
|
#2863 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2864 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Skąd takie maleństwo wie, że ma się trzymać? :brzydal : Maciek póki co przemieszcza się w ten sposób http://www.youtube.com/watch?v=JsrAX_L8dfY http://www.youtube.com/watch?v=bdaILzw2WLo Cytat:
|
|
|
#2865 |
|
Rozeznanie
|
Ladybird duzo zdrowka dla Was!trzymajcie sie cieplo.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2866 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co mogę jeszcze powiedzieć na pocieszenie... Jedna z moich szwagierek miała 15 lat, jak Maksiu się urodził i zajmowała się nim baaaardzo sporadycznie i to raczej jak był już starszy. Po maturze została zatrudniona jako opiekunka dla 10-miesięcznego chłopczyka , gdzie jej jedynym doświadczeniem była opieka nad moim synem, ale Ci ludzie szukali przede wszystkim jakiejś zaufanej, uczciwej, porządnej osoby z polecenia i tak się trafiło, że znajomi znajomych, itd... ją polecili. Poszła na kilka dni próbnych, ta kobieta mówiła, jakiej opieki, karmienia, itp. konkretnie oczekuje, szwagierka spodobała się i została na długo Teraz jak nas odwiedza (mieszkamy w innych miastach, więc raczej rzadko niestety) i jak widzę, jak fantastycznie bawi się z Kajem, jak pilnuje jego bezpieczeństwa (np. w kuchni albo przy jakichś kablach czy sprzętach), to rozumiem, dlaczego Ci ludzie tak trochę w ciemno ją zatrudnili Wystarczy, że macha do Kaja jakąś zabawką i coś gada, a ten już się chichra.Więc to nie zawsze jest kwestia doświadczenia, ale też zdrowego rozsądku i otwartości Taką osobę możesz nauczyć opieki nad dzieckiem "po swojemu".Heh, rozgadałam się... Ale siedzę przy moim bąku małym, co dziś fika i nie chce jeszcze spać, bo się wyjątkowo 3 razy w dzień dziś wyspał, i nadaję z tel
Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-01-14 o 20:59 |
||
|
|
|
#2867 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zasuwa jak gąsienica ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
dobrych wyborów życzę
|
||
|
|
|
#2868 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie widziałam jeszcze dziecka poruszającego się w ten sposób. Mój też na widok mopa szaleje A od dwóch dni uznał, że jak już usiądzie to nie opłaca mu się wracać na czwaraki żeby się przemieścić, tylko jeździ po podłodze na siedząco - jedna noga z przodu, druga z tyłu i tak sunie. Nie wiem, czy wiecie o co chodzi
|
|
#2869 |
|
Raczkowanie
|
Witam z wieczora
![]() Jutro wysle nastepne przepisy, sa na drugim komputerze, a na nim pracuje teraz maz. W ogole dzis zrobilam jej zupke... i wyszla tak masakrycznie niedobra, ze nie chcialam meczyc biednego dziecka tym paskudztwem i ostatecznie zmieszkalam ja ze sloiczkiem i tak podalam. justys- mloda super chodzi, moja robi tak samo, tyle ze wszedzie gdzie popadnie.. w lozeczku, wzdluz kanapy, mebli itd. ![]() agata- ale Maciek smiesnie sie porusza.. taka z niego zabka..a mowilas kiedys, ze malo mobilny jest Fajna ma grzywe Moja Oliwka od urodzenia ma wlosy, miala ich duzo, ale byly cienkie i jasne, a teraz tak jej sie sypnely, ze jestem w niebo wzieta baaardzo jej sie zagescily, wydluyly i w koncu przetarty z tylu placek zarosl!:P ma tez takie pojedynce wlosy na czubku glowy, ktore siegaja szyi i maja na oko okolo 15cm hehe.pola- bardzo klimatowe mieszkanie i to na jednym zdjeciu to sa naprawde drzwi? ja myslalam ze takie szafy ![]() co do nowych osiagniec Oliwy.. w weekend i dzis... stanela sobie bez trzymania i tak stala z dobre 5 sekund.. mam wrazenie, ze zaraz sie wkurzy i zacznie chodzic. |
|
|
|
#2870 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Bry...
Wróciłam z pracy. http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/zd/zdrowi...-100-tabl.html ja jem takie, ale jak na razie poprawy nie widzę, chyba trzeba dłużej jeść...zjadłam 3/4 opakowania. Cytat:
Cytat:
Skoro Antek jeszcze sam nie siada, to przestaję się przejmować że Paulinka jeszcze nie siada. Bałabym się dać takiego obciętego smoka
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||
|
|
|
#2871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2872 |
|
Wtajemniczenie
|
Justys, Agata świetnie się Wasze przemieszczają
Zwłaszcza ta pełzająca gąsieniczka z wymachującymi nóżkami jest extra Seba daleko w tyle, jeszcze nawet dupska nie podnosi, ale za to nauczył się robić "papa" i jestem z niego strasznie dumna |
|
|
|
#2873 | |||
|
Zakorzenienie
|
Też mi się tak kojarzy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzisiaj chciałam mu zrobić z kaszą gryczaną ale skończyła mi się biała, więc na jutro przygotowałam mu kaszę jęczmienną z pomidorami, marchewką i indykiem ![]() Kiedyś był mało mobilny. Teraz przemierza całe mieszkanie wzdłuż i wszerz ![]() Dziękujemy ![]() Cytat:
![]() U nas papa było jakiś czas temu, teraz mu się odwidziało. Przybija za to piątkę ![]() I ulubiona mina Maćka
|
|
|
#2874 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
faktycznie sunie jak gąsienica, ale robi to uroczo ![]() widzę, że u Ciebie też listwy proszą się o założenie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ewus chyba ty pisałąś o tym programie co można nianie nagrywać. Możesz zapytać męża o nazwę? aaaaa i czy jak niania bez pytania będzie chciała skorzystać z internetu to czy nie będzie widziała, że jest nagrywana? ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2875 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
podziwiam Cytat:
Bryka stacjonarna Cytat:
i jutro znowu tam jedzie. ja to bym wolała zadzwonić potem wieczorem gadałam z mężem, a on no, no, no, pogadamy jutro, ale chyba się zgodzi ale jak się nie zgodzi to mam plan on ma smaczek na nowy telewizor, bo nasz wysiadł i mamy teraz taki malutki. To mu od razu powiem że skoro mnie ma wystarczyć komórka, to jakby chciał kupic telewizor to ja się nie zgadzam, bo przecież mamy telewizor, mnie taki wystarcza A z komórki nie zamierzam rezygnować, w życiu chodzi wyłącznie o to żebym mogła dzwonić sobie tanio do mamy i do babci do niemiec, i żeby babcia mogła dzwonić do mnie. Cytat:
A Paulinka skończyła dziś 7 miesięcy i jeszcze tak nie siedzi, jak ją posadzimy to łapie stopy i się przewraca.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|||||
|
|
|
#2876 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Maja już tak super chodzi, gdzie mojemu małemu do niej... Cytat:
Cytat:
Maks też sam nie siada, ale posadzony ładnie i stabilnie siedzi. Co do smoczka to u nas jest konieczny do zasypiania. Ale ostatnio i w dzień Maks często marudzi dopóki nie dostanie smoczka. Nie wiem dlaczego, jak był mniejszy aż tak go nie potrzebował a teraz w ciągu dnia musi go często dostawać. Cytat:
Przystojniak z niego Muszę pochwalić Maksia, był dziś wyjątkowo grzeczny, posprzątaliśmy sypialnię (a był wyjątkowy syf ), poprasowaliśmy, a popołudniu pospał prawie 1,5 godz. Poproszę tak codziennie
|
|
#2877 | |||||||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
połóż Ninkę np na macie i chowaj się za drzwiami ...rób akuku żeby ona wiedziała, że mama raz jest a raz jej nie ma, że jak jej nie ma to znowu będzie Paula załapała i teraz rzadko kiedy płacze jak wychodzę warto spróbować. Cytat:
też mamy taką podusię ...z dinusiami Cytat:
Ale duża i jakie ma śliczne włoski Cytat:
no ale trzeba się Agacie wytłumaczyć, masz rację ![]() ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:47 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
2.
|||||||||||||||
|
|
|
#2878 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
nie żartuj
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ślicznie siedzi nie maluje obrazów kiedyś malował to co Sailor, te anime, czy jak to się nazywa. Malował farbami figurki żołnierzyków, takie małe szare, każdy szczegół wg rzeczywistych kolorów danego wojska do takich rzeczy ma wielką cierpliwość, a ogólnie straszny z niego nerwus robił wisiorki na wzór jakichś postaci z filmów fantastycznych, robił/rzeźbił figurki z drewna poza tym chodzi w bardzo dziwnych ubraniach i pozuje do zdjęć w sesjach z których nic nie ma oto cały mój brat, z którym ciężko mi się dogadać. Drugi jest zupełnie inny i jest moim najlepszym kumplem Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:59 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ---------- justysd widzę Cię też jeszcze siedzisz. Ja już uciekam, wreszcie nadrobiłam. Moze od jutra bede na bieżąco DOBRANOC.
||||||
|
|
|
#2879 |
|
Wtajemniczenie
|
jedno ze zdjęć mojego brata
|
|
|
#2880 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znacie jakas strone internetowa z rzeczami tego typu? Cytat:
rozumiem doskonale jak sie czujesz.. ja tydzien i miesiac po porodzie dostalam goraczki po 40stopni, niczym nie do zbicia po prostu, sunelam sie do ubikacji, nie umialam ustac, a mala wtedy miala takie straszne kolki dobrze ze TZ mial wtedy miesieczny urlop, inaczej by była tragedia jakas..Cytat:
Cytat:
Poleciłam mojemu TŻtowi,zeby wczoraj po pracy kupił mi prenatal te witaminy, ktore jedna z was polecała.. padło na najdrozsza apteke swiata bo za 30szt zapłacił 36zł no,ale trudno ![]() ja dalej czuje sie jak wywłoka z tym gardłem i katarem ![]() Mała przez to nie spaceruje, bo ma mozliwosc tylko ze mna, a ja gdy przedwczoraj z nia wyszlam to dopadło mnie jeszcze gorzej.. ![]() a jeszcze mam jedno pytanie, naczytalam sie o tym od wczoraj na intenecie sporo i teraz mam tylko mętlik w głowie. Chciałam zacząc cwiczyc program Ewy Chodakowskiej- niestety teraz nie wiem czy taka duza aktywnosc fizyczna (dla mnie b.duza, ciaze mialam mocno zagrozona i cala przelezalam, teraz moja aktywnosc to tylko spacer) jest ok jeżeli karmie piersia? Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-01-15 o 08:30 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.

Może i śmierdzący kosz zniknie wraz z pieluszkami, ale kupka sama się z nocniczka nie wyrzuci i sam się nocniczek nie umyje... Więc tego babrania jeszcze trochę przed nami 
Kajko natomiast bardziej trenuje pady i wstawanie
Klapie na pupę i wstaje, i tak w kółko

Starałam się nie zarazić Hani, ale po południu zaczęła kaszleć, dostałą gorączki- 38,4. Dostałą już czopek na zbicie, jutro czeka mnie powtórka z rozrywki. Tym razem wizyta z Hanią u lekarza.
Mam nadzieję, że dojdziecie szybko do porozumienia.
), poprasowaliśmy, a popołudniu pospał prawie 1,5 godz. Poproszę tak codziennie 
My tu wszystkie mocno w Paulinkę wierzymy! Dostanie aparaty, zacznie ćwiczenia i nadrobi zaległości, jeśli faktycznie jakieś ma