Mamusie majowo-czerwcowe 2013 cz.7 - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 8 części naszego wątku ??
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.8 7 16,67%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.8 2 4,76%
Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.8 0 0%
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.8 1 2,38%
Pokaż kotku co masz w środku, mamusie V-VI 2013 odkrywają płeć dzieci - cz.8 1 2,38%
Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.8 0 0%
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.8 7 16,67%
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 13 30,95%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.8 2 4,76%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.8 3 7,14%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.8 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.8 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.8 2 4,76%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-17, 12:15   #1861
Lublana
Zadomowienie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2013 cz.7

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
A mnie jeszcze zastanawia, czy ten rozmiar jest uniwersalny ? i na noworodka i na 2 latka no i chyba przy takim praniu kilka razy w tygodniu spiorą się, no ale to nie zmienia faktu, że to dla dobra pupy
teoretycznie onesize jest na 3-15 kg, ale produkują tez rozmiary s-XS typowo dla noworodków, dla mnie zbędny wydatek bo dziecko szybko wyrosnie

Cytat:
No i ona chyba jest w każdej karcie ciąży wpisana, nie rozumie czemu toksoplazmozę mówią żeby robić a cytomegalie niektórzy olewają, a skutki zachorowania są podobne
no właśnie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Ile kosztuje cytomegalia?
ok. 100-120 zł, ale nie wiem czy obydwa igg i igm. Ja mam w pakiecie medycznym na szczęście, więc za friko.

Cytat:
Napisane przez katherine271 Pokaż wiadomość
nawiązując do pieluszek wielorazowych też się wypowiem bo już zaczęłam zakupy, moim zdaniem wszystko zależy kto ile chce przeznaczyć.
Przekopałam się przez wątek o tych pieluchach i różne opcje i firmy róznym osobom pasują. I tak można:
- mieć kilka otulaczy i nawet tylko tetrę i tanim kosztem pieluchować przez cały okres
- połączyć otulacze z kieszonkami i też nie te z najwyższej półki i też koszt nie będzie powalający
-mieć same kieszonki i tańsze i też ok
-mieć drogie kieszonki a sięgają nawet ponad 100 zł za sztukę i wtedy wychodzi drogo
Ja wyliczyłam że wydam maks 1000 zł w tym będę miała kilkanaście kieszonek, dwa otualcze, zapasowe wkłady, proszek, olejek, wiaderko, woreczek na pieluszki na wychodnym.
Kupiłam babyetta i bobolider (te drugie były w promocji po 20 zł ale są normalnie po ok 29), szczerze nie widzę różnicy, są milutkie w dotyku, napki prawie identycznie itd. więc jak ktoś ma ochotę spróbować a nie chce wydawać majątku to polecam, teraz kupuję kolejny rzut tym razem na all 'fajnie mi mamo' tak się nazywają, 29 zł z dwoma wkładami, babyetta 50 zł bez wkładów to wychodzi dwa razy drożej. Na wygląd, na dotyk róznica dla mnie praktycznie żadna, okaże się dosłownie w praniu ale sądzę że będzie ok. Tak więc moja rada dla nie operujących dużą kasą przemyśleć, podliczyć, wybrać tańszą opcję a mimo to wygodną i wtedy wydatek ok 1000 zł czy nawet z kawałkiem na całę peiluchowanie to będzie na pewno mniej niż pieluchy jednorazowe.
P.s. na watku o tych pieluszkach opinii ile mam, jedne zakochały się w wykorzystywaniu otulaczy i tetry lub wkładów, inne kochają kieszonki, mają tez swoje typu nr 1 dlatego warto kupować różne firmy żeby sobie sprawdzić powoli na dziecku, tak czy inaczeh bobolidery, babyland (też tańsze) były tam w dużym użyciu przez mamy i nie narzekały, to tak dla tych co się boją bo tańsze a na droższe nie mają kasy. Ja kasę mogłabym wygospodarować na droższe ale ja mam teraz takie światło że nie wydaję tam gdzie nie muszę i gdzie jest tańszy a dobry zamiennik a zaoszczędzoną kasę wolę wydac na co innego także z tego względu będę próbować tych pieluch. Bo wydać 2 i ponad tysięcy plus pranie a nie wiem czy 3 dziecko kiedyś będzie to już by mi szkoda było zachodu się tym męczyć.
P.s.2 pieluszki sa cudne w dotyku, milusi polarek i w ogóle miodzio
zgadzam się
Ja aż tak ciąć kosztów nie chcę/nie muszę i stawiam na polskie pieluszki z Babyetty, Małe Me i Nappime (z przedziału 40-67 zł szt)- to jest dla mnie wypośrodkowane między drogimi hamerykańskimi cudami po stówkę za sztukę i tanimi chińskimi. No i te polskie mają gwarancję, więc jak coś się spieprzy to wiem kogo ścigaćpoza tym są sprawdzone i polecane przez koleżanki.
Jako wkłady planuje głównie tetrę, bo mam taką wizję, że jak się ja rozłoży to szybciutko wyschnie i jest tania
Będę tez pewnie testować inne firmy czy dziewczyny szyjące w domu
Tak jak mówisz, można spokojnie dopasować do swojego budżetu całą wyprawkę

No i jeszcze jedno - jako wkład chłonny można użyć pociętych starych ręczników, jako wkład sucha pupa kocyk polarowy za dyszke pociąć, wszystko sie da zrobić tanim kosztem
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:16   #1862
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
dziewczyny pytanie z innej beczki: powiedzcie w czym wy pierzecie swoje ubrania, pościel, ręczniki.....mi już znudził się mój proszek, wg mnie już niepachnie, płyn do płukania też nie, a chciałabym by mi pranie pachniało świeżością i chce coś nowego wypróbować....a używałam rex proszek, ewentualnie bryze, płyn perwol do prania a do płukania to lenor niebieski lub różowy...
ja używam woolite + różne płyny do płukania zalezy jaki mi się trafi
Stary 2013-01-17, 12:17   #1863
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Ja piorę w persilu albo bonuxie a białe w wizirze. Co dopłyny do płukania to lenor niebieski ale ja kupuję koncentrat i rozcieńczam bo ten oryginalny tak nie pachnie. Pościel jak wypiorę i wyprasuję leży w szafie pewnie z miesiać albo 2 i jak ją wyciągam to dalej pachnie.
no właśnie tak mi się wydawało ,że ten lenor mi ostatnio niepachnie, kiedyś go czułam, a teraz to nic zrobie tak jak ty piszesz z tym koncentratem
Atena564 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:17   #1864
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
No to się zainteresowałam tematem cmv, bo robilam i inne badania, które nie sa w pakiecie "tych podstawowych" i tego akurat nie miałam. Pamiętasz ile kosztuje to badanie?
ja też robiłam w pierwszym trym.
Stary 2013-01-17, 12:19   #1865
ada32
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny pytanie z innej beczki: powiedzcie w czym wy pierzecie swoje ubrania, pościel, ręczniki.....mi już znudził się mój proszek, wg mnie już niepachnie, płyn do płukania też nie, a chciałabym by mi pranie pachniało świeżością i chce coś nowego wypróbować....a używałam rex proszek, ewentualnie bryze, płyn perwol do prania a do płukania to lenor niebieski lub różowy...

używam podobnie jeśli chodzi o proszek a płyn ostatnio do prania kupiłam rex 3w1 taki z wiśniowymi kwiatami pachnie bosko..
a do płukania zmieniłam z lenora na cocolino biały....taki z misiem..
uwielbiam ten zapach..

co jakiś czas trzeba zmieniac bo się człowiek przyzwyczaja

jeśli chodzi o pieluchy..
Ja używam jednorazowych..(z wygody)
różnych ale przeważnie dady na zmiane z huggies..a jak są w promocji kartony z pampersami w tesco to też nie opuszcze
moje dziecko nigdy nie było odparzone..(z ręką na sercu)
jedna pielucha na noc dwie w ciągu dnia..czasami jak grubsza sprawa to trzy i tyle..
jak był noworodkiem..to około 7 na dobe szło ale to z obawy czy wygodnie czy sucho czy czasem mu coś nie przeszkadza
potem dochodzi się do tego że to przesada...

jesli chodzi o pieluszki wielorazowe to szacun wielki za decyzje

W

G
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:20   #1866
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Ja proszek kupuję jaki tam jest w promocji. Teraz akurat chyba mamy Bonux, ale płyn zawsze Lenor - teraz fioletowy, bo tylko taki został w sklepie ale normalnie, to niebieski. Trudno mi uwierzyć, że po Lenorze pranie nie pachnie Jak w lecie wystawię suszarkę na balkon, to w całym domu mi pachnie. Może za mało dajesz?
daje całą nakrętke- to mało?? jak wlewałam wiecej to uczelnie na plecach dostawałam, pralke mam na 5,5 kg prania i zawsze staram się na max ją zapełnić- wiadomo oszczędniej
Stary 2013-01-17, 12:20   #1867
_pola
Rozeznanie

Dziewczyny, co do cytomegalii to wydaje mi się, że lekarze jej nie zlecają, bo jej się po prostu w ciąży nie leczy. Nie ma żadnego antybiotyku i tak naprawdę nic nie można na nią poradzić. Toksoplazmoza za to normalnie jest leczona.

Franek
5 sierpień 2014

I wyciągnęło do mnie malutką rączkę,
I siłę mi dało niespotykaną,
I miłość największą,
bezinteresowną...
Dziecko moje

23 maj 2012 11tc
_pola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:22   #1868
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość

używam podobnie jeśli chodzi o proszek a płyn ostatnio do prania kupiłam rex 3w1 taki z wiśniowymi kwiatami pachnie bosko..
a do płukania zmieniłam z lenora na cocolino biały....taki z misiem..
uwielbiam ten zapach..

co jakiś czas trzeba zmieniac bo się człowiek przyzwyczaja

jeśli chodzi o pieluchy..
Ja używam jednorazowych..(z wygody)
różnych ale przeważnie dady na zmiane z huggies..a jak są w promocji kartony z pampersami w tesco to też nie opuszcze
moje dziecko nigdy nie było odparzone..(z ręką na sercu)
jedna pielucha na noc dwie w ciągu dnia..czasami jak grubsza sprawa to trzy i tyle..
jak był noworodkiem..to około 7 na dobe szło ale to z obawy czy wygodnie czy sucho czy czasem mu coś nie przeszkadza
potem dochodzi się do tego że to przesada...

jesli chodzi o pieluszki wielorazowe to szacun wielki za decyzje
moja kuzynka też takich używała jednorazówekk co ty, a o praniu wielorazówek niechciałą słyszeć, bo że drogi ich koszt i to pranie....ja narazie też obstaje przy jednorazówkach
Stary 2013-01-17, 12:23   #1869
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
brawo za udane łowy
a ja Wam pokażę co kupiłam w Reserved na wiosnę zamiast kurtałki
cena 34,99, widziałam też rude, ale ten militarny zielony to mój kolor.
piękne to i praktyczne- tak mi się wydaje
Super też lubię poncza, a już na brzuszek to świetne rozwiązanie

Cytat:
znikam więc z forum, czas ugryźć temat i wyrobić sobie zdanie
Ja tez wlasnie studiuję temat

Cytat:
Faaaaajnie. Oprócz tego, że przeraża mnie pranie tego, to po prostu nas na to nie stać. 1000-1500zł na dzień dobry i później też na raz podobna kwota do większych rozmiarów. Ale fajnie się czyta.
Właśnie dobre jest rozpoczęcie po tych 2-3 pierwszych miesiącach, bo wtedy kupujesz tylko pieluszki one-size, które posłużą do końca okresu pieluchowania. One mają takie zapinki, które regulują ich wielkość i można dostosować do dziecka.
Poza tym po tych 3-ech miesiącach dziecko zaczyna sikać trochę rzadziej (choć więcej ) i pieluszki zmienia się rzadziej. Więc trzeba ich mniej na dzień niż na samym początku.

Ja zamierzam przeznaczyć 1000zł na początek, a potem ewentualnie dokupować, jeśli poczuję, że są jakieś braki tak do 500zł więcej maksymalnie. Do tego koszt prania przez 2 lata powiedzmy te 500zł więc chcę, żeby całość nie wyniosła więcej niż 2 tysie.
A, że planujemy też drugie dziecko, to z drugim wyjdzie jeszcze taniej.

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
a mnie zastanawia czy wkład prany 2 lata w kółko się nie zniszczy? albo te piękne kolorowe pieluchy po prostu nie spiorą? a też nikt nie wliczył czasu który pochłania pranie i rozwieszanie tego cuda, a czas to pieniądz
Co to spierania się, to Lublana napisała (ja jeszcze nie miałam okazji widzieć pieluszek po roku używania), a co do czasu, to pranie w pralce i wieszanie pieluch pewnie zajmuje mniej czasu niż kupowanie ich w sklepie

Cytat:
A mnie jeszcze zastanawia, czy ten rozmiar jest uniwersalny ? i na noworodka i na 2 latka no i chyba przy takim praniu kilka razy w tygodniu spiorą się, no ale to nie zmienia faktu, że to dla dobra pupy
Tak jak pisałam one mają zapinki w 3-ech miejscach i rozmiar się reguluje

Nie żebym Was na siłę namawiała na wielorazówki, bo kazdy wybierze to co dla niego wygodniejsze i lepsze. Ale pewne watpliwości można rozwiać
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:27   #1870
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Diabli!!!!!!!!!!!! ty spac wczesniej chodz!!! o 3 w nocy monolg na wizazu uprawiasz hehehe za wizyte i dziewczynke
cierpie na bezsennosc przez moja mala sowke polozylam sie o 4, jak juz padlam to do 11.30 zatem dzien dobry...ide czytac, a nocne monologi nie sa takie zle, hehe. przynajmniej nikt nie wbija sie z postami pomiedzy moje przemyslenia i powstaje jeden wielki post, a moje gadulstwo nie zostanie dostrzezone
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:31   #1871
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
No to się zainteresowałam tematem cmv, bo robilam i inne badania, które nie sa w pakiecie "tych podstawowych" i tego akurat nie miałam. Pamiętasz ile kosztuje to badanie?
ok. 100-120 zł, mi powiedzili stówę po jakimś tam rabacie jak zapytałam o cenę

Cytat:
ja piorę białe w jakims proszku do białego, który jest akurat na promocji, koszule do garnituru męża w płynie Persil a resztę ciuchów i bieliznę w ekokulach

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Nie żebym Was na siłę namawiała na wielorazówki, bo kazdy wybierze to co dla niego wygodniejsze i lepsze. Ale pewne watpliwości można rozwiać
no właśnie, bo ja już się czuje jak lobbysta
Wiadomo, ze mam obawy typu - tam będzie prawdziwa kupa ale kurde kupe się spuści w toalecie razem z papierkiem a przy jednorazówkach i tak ma się z nią kontakt, bo przecież dziecku trzeba cały obsrany tyłek umyć. Nie jest dla mnie zachęcająca myśl, że w zimie będzie mi to pranie wisieć w mieszkaniu, ale przecież i tak robię pranie i i tak wisi, więc to taki minus, że go w zasadzie nie ma.
Stary 2013-01-17, 12:39   #1872
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _pola Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Diabli moja malutka dokładnie w 21tc i 4d też ważyła 420g
no to mamy porownywalne wielkoludkowe panny super, bo myslalam, ze moze powinna byc troszke wieksza. dzieki

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Moja niunia w tym samym dniu ważyła 435g, a nie łykam nic poza prenatal DHA (no i magnezem na potęgę, ale wtedy dopiero zaczynałam) więc nic se nie martw. Myślę, że geny mają tu o wiele większe znaczenie niż witaminy.

Kiedyś Lonely wstawiała takie orientacyjne wyliczenia wagi i cm dzieciaczków w poszczególnych tygodniacg, myślałam, że zapisałyśmy na pierwszej stronie, ale nie widze. Lonely, jak pamiętasz gdzie to znalazłaś to wstawisz jeszcze raz?
dzieki Ash, czyli malutka nie jest ani za duza (od witamin ) ani za mala. lekarka mowila, ze ok, ale tutaj wydawalo mi sie, ze wiekszosc z Was przekroczyla juz 500gramow a dopytuje, bo jestem wczesniakiem z 7 miesiaca, waga po urodzeniu 1400gramow...
Stary 2013-01-17, 12:42   #1873
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość

ja piorę białe w jakims proszku do białego, który jest akurat na promocji, koszule do garnituru męża w płynie Persil a resztę ciuchów i bieliznę w ekokulach
.
a co te ekokule??niemam pojęcia co to słyszałam o jakiś orzechach piorących czy czymś takim...

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

ide pakować dalej swój "dobytek" pakuje od kilku dni potroszku, i nadal mam pół kuchni do spakowania
Stary 2013-01-17, 12:43   #1874
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
w dzień dobry tvn będzie dzisiaj o pieluchach wielorazowych
poszukam jutro, moze wrzuca do sieci. dzisiaj znalazlo mi tylko
http://dziendobry.tvn.pl/video/reni-...west,8823.html
http://dziendobry.tvn.pl/video/matki...est,14363.html
Stary 2013-01-17, 12:43   #1875
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość

dziewczyny dziękuję
tak jak piszecie ..chciałam nie raz telefony kolegów ..tłumaczenie jest zawsze to samo..
to może chociaż jak mają to stacjonarne albo i do rodziców..

Cytat:

ja piorę w płynie- aktualnie Dreft, do tego Lenor 5 litrowy koncentrat, ale ostatnio to nawet nie wlewam i nie widzę różnicy
Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
Będę tez pewnie testować inne firmy czy dziewczyny szyjące w domu
Tak jak mówisz, można spokojnie dopasować do swojego budżetu całą wyprawkę

No i jeszcze jedno - jako wkład chłonny można użyć pociętych starych ręczników, jako wkład sucha pupa kocyk polarowy za dyszke pociąć, wszystko sie da zrobić tanim kosztem

dziewczyny szyjące w domu? wow

Cytat:
Super też lubię poncza, a już na brzuszek to świetne rozwiązanie

Ja tez wlasnie studiuję temat

Właśnie dobre jest rozpoczęcie po tych 2-3 pierwszych miesiącach, bo wtedy kupujesz tylko pieluszki one-size, które posłużą do końca okresu pieluchowania. One mają takie zapinki, które regulują ich wielkość i można dostosować do dziecka.
Poza tym po tych 3-ech miesiącach dziecko zaczyna sikać trochę rzadziej (choć więcej ) i pieluszki zmienia się rzadziej. Więc trzeba ich mniej na dzień niż na samym początku.

Ja zamierzam przeznaczyć 1000zł na początek, a potem ewentualnie dokupować, jeśli poczuję, że są jakieś braki tak do 500zł więcej maksymalnie. Do tego koszt prania przez 2 lata powiedzmy te 500zł więc chcę, żeby całość nie wyniosła więcej niż 2 tysie.
A, że planujemy też drugie dziecko, to z drugim wyjdzie jeszcze taniej.

Co to spierania się, to Lublana napisała (ja jeszcze nie miałam okazji widzieć pieluszek po roku używania), a co do czasu, to pranie w pralce i wieszanie pieluch pewnie zajmuje mniej czasu niż kupowanie ich w sklepie

Tak jak pisałam one mają zapinki w 3-ech miejscach i rozmiar się reguluje

obliczyłam, że zestaw proponowany przez nich (nie uwzględniający pomysłów, które podajesz np z wykorzystaniem nie ich wkładów) jako optymalny czyli do prania co 2-3 dni dla dzieciaczka od 2- 3 miesięcy wyniósłby 1387 zł, więc na pewno można się w 1000 zł zmieścić.
ale wiecie co mi przyszło do głowy? nie chciałabym, żeby się skończyło tak, że sama będę przewijać, bo otoczenie (łącznie z daddym) nie będzie mogło się połapać czy najpierw kieszonkę, otulacz czy formowankę
ej, fajne te pieluszki.....
Stary 2013-01-17, 12:44   #1876
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
a co te ekokule??niemam pojęcia co to słyszałam o jakiś orzechach piorących czy czymś takim...
takie coś http://www.ecoboom.pl/ekokule-ecoboo...-600-pran.html

Orzechy też zamierzam wypróbować
Stary 2013-01-17, 12:44   #1877
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
U mnie dodatkowo proszę o płeć, bo aż mnie skręca z ciekawości co tam siedzi
sciskam mocno za zdrowko, za wizyte i za plec!
Stary 2013-01-17, 12:45   #1878
niunka045
Zadomowienie

Witam przyszłe mamusie bardzo się cieszę że trafiłam na wasz wątek bardzo dużo rzeczy się dowiedziałam fajnie będzie jak mnie przyjmiecie pod wasze skrzydła. W marcu kończę 22 lata jestem w 22tc. Urodzi nam się synek z tego co mówił lekarz . Mam takie pytanie do was widzę że macie tu dużo badań robionych ja nawet nie słyszałam bicia serduszka swojego dziecka. Prócz grupy krwi, toksoplazmozy i raz kontrolnych badań nie miałam robione nic. Chyba czas najwyższy zmienić lekarza. Czy mogłybyście polecić mi jakiegoś dobrego z Warszawy który rzetelnie podchodzi do ciąży???
niunka045 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:49   #1879
Aaś
Zakorzenienie

Atena ja używam viziru po burżujsku ale po wszelkich persilach, bonuxach to albo miałam uczulenie albo miałam wrażenie ze mi kiepsko dopierają a lenor to za każdym razem inny kupuję zapach to mi się nie nudzi

ada a nie możesz wziąć tel do matek jego kolegów? na jakimś zebraniu czy coś? tak w razie czego.

aż sprawdziłam te badania na cmv bo nie pamiętałam. też miałam ale tylko w pierwszym trym przy tych pierwszych badaniach takich dużych.
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:49   #1880
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niunka045 Pokaż wiadomość
Witam przyszłe mamusie bardzo się cieszę że trafiłam na wasz wątek bardzo dużo rzeczy się dowiedziałam fajnie będzie jak mnie przyjmiecie pod wasze skrzydła. W marcu kończę 22 lata jestem w 22tc. Urodzi nam się synek z tego co mówił lekarz . Mam takie pytanie do was widzę że macie tu dużo badań robionych ja nawet nie słyszałam bicia serduszka swojego dziecka. Prócz grupy krwi, toksoplazmozy i raz kontrolnych badań nie miałam robione nic. Chyba czas najwyższy zmienić lekarza. Czy mogłybyście polecić mi jakiegoś dobrego z Warszawy który rzetelnie podchodzi do ciąży???

cześć
Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość

dzięki
Stary 2013-01-17, 12:51   #1881
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to jest z tym spaniem na prawym boku, ja strasznie się bronię bo przeczytałam gdzieś że nie wolno, ale to nie wolno ze względu na mnie na nie na dzidzie prawda?
Ja śpię na lewym, na prawym, chwilę leżę na plecach, różnie

Cytat:
Maarchewka - trzymam kciuki za kopytka, ostatnio też robiłam i mi wyszły co oznacza że nie jest to takie ciężkie bo kluski śląskie mi jeszcze nigdy nie wyszły
Ej ale kluski śląskie robi się tak samo tylko z innej mąki
Ja zawsze uklepuję ziemniaki, wyjmuję 1/4 i dosypuję mąki, dodaję jajco i zagniatam. Włala

Cytat:
Ja mam teraz Ariel Actilift - szwagierka mi przywiozła z DE i tak zachwalała, jak jej to w domu nie pachnie po nim... gówno a nie pachnie a płyn mam E różowy, nie jest świeży a słoooodki

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
dzieki Ash, czyli malutka nie jest ani za duza (od witamin ) ani za mala. lekarka mowila, ze ok, ale tutaj wydawalo mi sie, ze wiekszosc z Was przekroczyla juz 500gramow a dopytuje, bo jestem wczesniakiem z 7 miesiaca, waga po urodzeniu 1400gramow...
My w 21t3d mieliśmy jakieś 470g

Ada cieszę się, że syn cały i zdrowy

Co do spania to ja spałam dziś aż za dobrze... do 11:30 ale wiedziałam, że tak będzie jeśli mężu będzie w domu

------
Dzień dobry

Pochwalę się, że dziś wyczułam pierwszy raz dokładnie jakąś część ciała Synka, podejrzewam, że to była nóżka

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:54   #1882
Aaś
Zakorzenienie

niunka witamy

ja chodzę prywatnie a badania które mi zleci gin robię w luxmedzie bo mam tam abonament z pracy. trochę drogawa jest ale ja jestem baaardzo zadowolona. zawsze mogę do niej zadzwonić na kom jak coś mnie niepokoi i odpowiada nawet na najgłupsze moje pytanie
Stary 2013-01-17, 12:56   #1883
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość

To ja już nie wiem koleżanka na pewno miała 3d/4d bo widziałam zdjęcia. Może włączyła im, żeby sobie zobaczyli ale nic mi nie mówiła, że dopłacała. Dzięki za opis wizyty czuję się spokojniejsza ( bo te przypuszczaenia mojej o jednej mniejszej komorze na pewno się wyjaśnią. Choć ja uważam, że w takoich warunkach jakie miała wczoraj to raczej nic nie mogła zobaczyć). Nie zależy mi jakoś strasznie na tym 3d ale ni eukrywam, że chciałabym zobaczyć, ale nie będę kolejny raz płacić 300zł żeby sobie pooglądać. W sumie wkurzyłabym się jakby mnie zbyli za taką cenę. Jednak chyba biorą jakaś ospowiedzialność jak robią badania prenatalne i trzeba się do tego przyłożyć. No zobaczymy. Już nie mogę się doczekać.
dla mnie to 2d bylo tak rzeczywiste jak najlepsze 4d tyle, ze czarno-biale,a nie zolto-jodynowe hehehe zobaczysz jak to bedzie u Ciebie, ale ja zupelnie nie czuje zeby mnie zbyli. lezalam bite 40 minut, wszysto sprawdzone, pomierzone. widzialam jak mala fika, zaklada nogi na glowe, rece wsadz pod glowke, boksuje mnie po brzuchu, ziewa, wysuwa jezyk, prostuje nozki...nic wiecej oczekiwac od wizyty nie moglabym chciec. no moze nagranie zeby pokazac rodzince - ale za 100zl wole kupic cos fajnego dla dziecka. daj znac jak juz bedziesz po ja swoj termin w sodowskim (w ten pon) oddalam kolezance, wiec dopytam ja czy widziala w 3d.
Stary 2013-01-17, 12:57   #1884
Lublana
Zadomowienie

Cytat:

dziewczyny szyjące w domu? wow

obliczyłam, że zestaw proponowany przez nich (nie uwzględniający pomysłów, które podajesz np z wykorzystaniem nie ich wkładów) jako optymalny czyli do prania co 2-3 dni dla dzieciaczka od 2- 3 miesięcy wyniósłby 1387 zł, więc na pewno można się w 1000 zł zmieścić.
ale wiecie co mi przyszło do głowy? nie chciałabym, żeby się skończyło tak, że sama będę przewijać, bo otoczenie (łącznie z daddym) nie będzie mogło się połapać czy najpierw kieszonkę, otulacz czy formowankę
ej, fajne te pieluszki.....
np. http://sylviontko.blogspot.com/ czy http://pieluszki-ecodidi.blogspot.com/

na pewno wszyscy ogarną, bo to jest przeciez to samo co jednorazówka - zapiąc i gotowe
Stary 2013-01-17, 12:57   #1885
Aaś
Zakorzenienie

Justi za kopniaczka

ostatnio w wiem co jem i wiem co kupuję było o niemieckiej chemii
Stary 2013-01-17, 12:57   #1886
niunka045
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
niunka witamy

ja chodzę prywatnie a badania które mi zleci gin robię w luxmedzie bo mam tam abonament z pracy. trochę drogawa jest ale ja jestem baaardzo zadowolona. zawsze mogę do niej zadzwonić na kom jak coś mnie niepokoi i odpowiada nawet na najgłupsze moje pytanie
Aaś mogłays mi podać namiary na priv? Mój zakład pracy też ma abonament w luxmedzie także chyba mogłabym korzystać W tematach ciążowych jestem kompletnie zielona wiem tyle co z internetu ale wasz wątek to kopalnia wiedzy
niunka045 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:59   #1887
ada32
Wtajemniczenie

Aaś.....zebrania jeśli mam to chodzę indywidualnie ..bo mam małe dziecko..i taki mam przywilej..
nie..no napewno po tej nauczce jakiś kontakt bede miała....coś wymyślimy..
skupiamy się na naprawie telefonu jego..

niunka witaj

Ja śpię różnie ..tak jak mi wygodnie..
przeważnie z nogami zarzuconymi na tżta
w ogóle robię wygibasy i rzucam się strasznie ..
nie mogę spac w nocy..
a jeszcze co dwie godziny mały woła na cyca

W

G
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:00   #1888
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie tak mi się wydawało ,że ten lenor mi ostatnio niepachnie, kiedyś go czułam, a teraz to nic zrobie tak jak ty piszesz z tym koncentratem
JA mam i koncentrat i płyn i jest róznica.

Cytat:
Napisane przez niunka045 Pokaż wiadomość
Witaj

A chodzis zprywatnie czy na nfz.
ja jestem w 20tc i bicie serca słyszę na każdej wizycie piersze w gabinecie położej a później na usg któe robi mi lekarka. Co do badań to miałam całą masę badań od zwykłej morfologi i moczu po wzw, hiv czy różyczkę i toxo.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:01   #1889
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Pochwalę się, że dziś wyczułam pierwszy raz dokładnie jakąś część ciała Synka, podejrzewam, że to była nóżka
ja się za pierwszym razem wystraszyłam co to się dzieje
Stary 2013-01-17, 13:01   #1890
diabli
Zakorzenienie

na profilu fb superniani wczoraj wrzala dyskusja o mamach pierwszego kwartalu...pojawilo sie nawet rozwiazanie, zeby te ustawe wprowadzic...od 2014 roku. ciekawa jestem co bedzie dalej. strach sie bac
http://www.tvn24.pl/wstajesz-i-wiesz...ka,300429.html

http://dorotazawadzka.natemat.pl/47331,jestem-matka-pierwszego-kwartalu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości