|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3152 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
7/8 -mleko 10 - kaszka mleczna manna ( jak jest senna to daję butlą mleko a popołudniu zamieniam mleko na kaszkę) 12/13- zupa 15 - mleko z kleikiem 17- owoce/ deserek/ owoce z kaszką 20- mleko z kleikiem owoców powinno się do 150ml dziennie z tego co czytałam ![]() wiesz, mój pediatra ostatnio mówił że z takim maluszkiem, to i z katarem lepiej przyjść i się upewnić jeżeli utrzymuje się kilka dni- ja bym poszła - szczególnie jeżeli już była chora ostatnio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3153 | ||||||||
Raczkowanie
|
kolejny dzień za mną. Jak wróćiłąm do pracy to dni mi tak mjają że szok. Ledwo wrócę to daje jeść małemu, potem z mężem jemy, sen Antosia, kolacja kąpiel i nocka i tak codzień.
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a na lekarkę brk słów. Zdrówka dla Liwii ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Z kaszlem to lepiej pójść żeby nie mała zapalenia oskrzeli albo nie daj Boże płuc. Pola też jestem ciekawa jak zorganizowaliście tą przeprowadzkę ![]() ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3154 |
Zakorzenienie
|
O zalewaniu wrzątkiem pisałam ze 3 razy
![]() Teraz na szybko obiad na 2 dni ![]() Baza jest jedna: 1 średnia marchewka, powiedzmy trochę większa od parówki ![]() pół małej pietruszki kawałeczek selera 5 cm pora mały ziemniak 2 łyżeczki masła klarowanego łyżka kaszy manny Warzywa obieramy, myjemy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Ziemniaka kroimy w kostkę. Pora w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy masło w rondelku, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu. Zalewamy wrzątkiem, niewiele, tyle by warzywa się w nim rozmieszały, wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy wszystko pod przykryciem jakieś 12 minut, wystarczy. Wyławiamy ziemniaki i miksujemy z połową zupy. Mieszamy z tym co zostało i całość dzielmy 2/3 i 1/3. Do większej części dodajemy ugotowane mięso z indyka/kurczaka, szczyptę majeranku i 2 łyżki kaszki kukurydzianej (nie kleiku!). W ten sposób powstał hmmm... krupniczek z kaszką kukurydzianą ![]() Z drugiej części powstaje zupa krem z zielonych warzyw z cielęciną. Do niewielkiej ilości wrzątku wrzucamy 2 różyczki brokuła, łyżkę zielonego groszku i 5-6 strączków zielonej fasolki szparagowej. Gotujemy pod przykryciem jakieś 5-6 minut. Miksujemy z grubsza, dodajemy pozostałą bazę i ugotowaną cielęcinę. Do tego Maćkowi podam chleb maczany w oliwie ![]()
![]() |
#3155 |
Wtajemniczenie
|
Agata, Twoja synowa będzie miała przerąbane jak tak rozpieścisz Maćka kulinarnie od małego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3156 | |||
Rozeznanie
|
dzięki.
zdrowia dla Liwii! i co za lekarz z tej baby... kupiła sobie dyplom czy co?? Cytat:
![]() Cytat:
ja się właśnie obawiam jak to będzie jak wrócę do pracy. trzeba być nieźle zorganizowanym z obiadami, zakupami... doris - Tobie też dzięki za odp! narazie gorączki nie ma ale załamał mnie ten kaszelek ![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3157 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3158 |
Zakorzenienie
|
Pierwsza!
![]() Aaaaaaaaa... co jeszcze chciałam napisać ![]() Wczoraj dzień babci. Mieliśmy w weekend zrobić laurkę i nam się zapomniało ![]() Wracam wczoraj z pracy i wypadało chociaż jakiegoś kwiatka kupić. Wchodzę więc do kwiaciarni po drodze, widzę takie te... no... hiacynty... taka wielka cebula z listkami na górze, mniejsza o to. Ładnie zawinięte w jakieś sianko i fizelinę, przypięte serduszko, w sam raz dla babci! ![]() Biorę! Wyciągam portfel, nie mam gotówki ani karty! ![]() Więc wpadam w słowotok, że dzień babci, bla bla bla... pytam czy mi pani da kwiatka na krechę a ja jutro zapłacę ![]() Dała! Babcia zachwycona! A na dzisiaj i tak zrobiliśmy laurkę, wszystkie stopy i ręce Maćka umizialiśmy plakatówkami i odbiliśmy na brystolu. Na drugiej stronie wierszyk i dziadziunio zachwycony ![]() Pola, Twój wiersz wykorzystałam, z małymi zmianami ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- A tu Maciek zasuwa cytrynę ![]() ![]() ![]() http://www.youtube.com/watch?v=uakmATzHyXg
![]() |
#3159 |
Rozeznanie
|
hahaha miny ma Maciek super
![]()
#3160 | |||||
Zadomowienie
|
No to mamy powikłanie po grypie, chyba ten lekarz, drogi szarlatan, który przyjechał do nas na wizytę domową dał za słabe leki...
![]() Mamy brać Bactrim przez tydzień , Calcium i syrop na kaszel. W poniedziałek do kontroli. U nas przed chorobą tak wyglądał plan żywienia Borysa : 7: cyc 8:30 - kaszka 11:00 cyc 12:30 - obiad 15 - cyc 17- deserek 19 - przed kąpielą kaszka , po kąpieli mleko. 23- na śpiocha butla koło 5 czasem sie budzi już na jedzenie, ale widzę, że ostatnio można odpuszczać to karmienie o 23, za to o 5 już wtedy na bank się obudzi, ale karmię i odkładam do łózeczka i jeszcze pośpi do 7. słodka dziewczynka !! ![]() Cytat:
a my zrobilismy takie laurki : IMG_1488.jpg IMG_1489.jpg Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() jak uczyć dziecko przełykania większych kawałków ??? z ryżem, ale mocno rozgotowanym Borys sobie jakoś radzi, chociaż muszę miksować ( ma 7,5 miesiąca- może za wcześnie na takie eksperymenty?) . Jeśli jednak gdzieś, jakieś ziarenko ryżu się zaplącze, to nie ma paniki, zrobi blleeeeee ( czyli tak jakby odruch wymiotny), ale połyka. Wczoraj podałam mu kromkę chleba. Znów musiałam ratować, bo nawciskał sobie do buzi tego chleba, wymemlał, ale połknąć nie chciał i się krztusił.. to ponad moje siły jednak ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() uważajcie z tym Pulmexem. Plecki - tak, stópki - tak, ale trzeba uważać z klatką piersiową. Jeśli smarujecie, to bardzo wysoko, żeby nie pobudzać serduszka do jeszcze silniejszej pracy. Lekarka mnie ostrzegała i w ogóle radziła nie smarować jednak klatki, na wszelki wypadek. Mówiła, że podczas choroby i tak serduszko mocniej pracuje , a jak jeszcze rozgrzejemy klatkę piersiową Pulmexem i zjedziemy za nisko, to się może narobić bałaganu.... więc ja juz nie smaruję klatki piersiowej. Lecę tylko po pleckach, oklepując ręką w kształcie muszli, jak to moja lekarka mówi : "w rytm staccato" ![]() na tego typu choroby dobre jest też Calcium dla dzieci w syropie, rozrzedza troszkę wydzielinę z noska i łagodzi objawy kaszlu. Cytat:
![]() - jaglanka - tak zawszę dodaję jablko lub gruszkę. - ja przed kąpielą podaję kaszkę, a po kąpieli dostaje cyca, a jak nie chce cyca to 60-90ml mleka. - ja podaję gotowce oprócz jaglanki, np kaszke Nestle Sinlac jest bez cukru i bez glutenu. Kaszka kukurydziana chyba nie zawiera glutenu , no i kleik ryżowy i kasza gryczana. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3161 | |
Zakorzenienie
|
Co więcej, on jak widzi cytrynę to aż się trzęsie żeby mu dać. Więc daję, pociumka chwilę i już nie chce
![]() Cytat:
![]() Po drugie - laurki śliczne! Ja po pracy sfotografuję nasze wypociny i wrzucę ![]() Po trzecie - co do jedzenia... próbujcie. U nas też na początku ciężko było. Raz Maciek zjadał, innym razem nie, ale w końcu załapał. Tylko 2 razy skapitulowałam i dałam słoikowe żarcie. Raz z rybą, innym razem coś z jagnięciną chyba. Robiłam też tak, że jak nie chciał jeść zupy, to dodawałam po trochu jabłka, żeby było słodsze, a później dowalałam po trochu zupy żeby stopniowo coraz więcej zupy było ![]() ![]() Możesz w ten sposób dodawać do słoiczków. Najpierw więcej słoika i stopniowo zwiększaj udział tego co ugotowałaś. W końcu się przekona. Zauważyłam też jedno.... jak mnie smakowało to Maciek nie chciał tego tknąć. A czasami ugotowałam mu taki syf, że przez gardło mi nie przechodził, wychodząc z założenia, że i tak nie zje ![]() ![]() A kawałeczki... trzeba na to czasu. Chleba nie dawaj mu tyle żeby się zapychał. Po kawałeczku, i czekaj aż połknie. I dopiero następny kawałeczek. Może pomiziaj mu oliwą jeśli lubi. ![]() ![]() ![]() No co zrobić... cierpliwości trzeba i czasu. Nie ma innej rady ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3162 |
Zadomowienie
|
A my na Dzień Babci i Dziadka bez prezentów
![]() Szymoneiro wkracza w 9 miesiąc, cyca dla każdego! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3163 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i błagam zdradź mi sekret karmienia na śpiocha, mój dzieć nie otwiera buzi, a jak już się uda i otworzy to nie łyka tego co mu leci no i się krztusi, a mi się tak marzy taka butla na śpiocha.. bo czasem się budzi, ale ogólnie mamy 4 posiłki na dobę ;/ a śpi po 10-12h ;/ i nie je... a mi go żal budzić bo uśpić trudno i taka flacha na śnie to moje marzenie ![]() Edytowane przez izotropia Czas edycji: 2013-01-22 o 11:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3164 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zawsze jest tak że za mało to nie dobrze a za dużo też ehh |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3165 |
Wtajemniczenie
|
Hej, dziewczynki!
Znowu mam takie tyły z pisaniem, że musze wygospodarować dłuższą chwilę, żeby poodpisywać na wszystko, co chcę. U nas wszystko dobrze ![]() Mój dzieć ostatnio dwa razy ukazał nam swoją towarzyską naturę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3166 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A mam pytanie ![]() Dzięki wielki za odpowiedź ![]() Maciej Twój świetnie wcina tą cytrynę ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wczoraj zostawiłam Adę z moją mama wracam wchodzę do pokoju w czapce i płaszczu a tak w ryk. Nie poznała mnie jak ścigałam czapkę to już uśmiech na buźce. A jak przyszłą moja siostra z obciętą grzywką na prostu to tez jej nie poznała dopiero jak grzywkę zaczesała to się cieszyła ![]() A my zrobiliśmy takie zdjęcia i daliśmy dziadkom ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3167 | |
Rozeznanie
|
[QUOTE=natusiakac21;387813 02]kolejny dzień za mną. Jak wróćiłąm do pracy to dni mi tak mjają że szok. Ledwo wrócę to daje jeść małemu, potem z mężem jemy, sen Antosia, kolacja kąpiel i nocka i tak codzień.
![]() Podejrzewam, że jakbym Antosow podała to też by tle w nocy zjadł. Na kolacje dostaje 250 kaszki i po 2/3h 150ml mleka (to jest 22/23) i o 6 znów flacha, próbowałąm oduczyć tego mleka przed północą bo on to przez sen je, ale mi się wybudza wtedy często i płacze współczuję. Ja od oczątku mam wszystko jedzące dziecko, a jak już zakładamy śliniaczek to aż cały chodzi bo wie że zaraz micha będzie ![]() No właśnie ja też chciałabym oduczyć go żeby tyle nie jadł w nocy. Próbowałam już różnie nic nie skutkuje ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój jak bierze wit C w kroplach to tak samo się krzywi chociaż buzię zawsze chętnie do tego akurat otwiera. Zrobiłam dzisiaj Adasiowi https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...8&d=1358238371 ale nic z tego :/ nawet nie tknął, zaczął płakać i chciał cyca ![]() Było już po 14ej (staram się do 14:30 mu nie dawać) i dałam, pojadł i śpi... Robiła któraś może te kluski na mleku mm? Jak to się robi? Widziałam w "u malucha na talerzu", ze też jest przepis na kluski, muszę znaleźć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3169 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3170 |
Rozeznanie
|
haha pokazałam Maksiowi filmik jak Maciek je cytrynę, zrobił oczy jak 5zł, otworzył buzię i patrzył raz na komputer raz na mnie a jak filmik się skończył pogapił się jeszcze ze 2 min na komputer i powiedział "ammm"
![]() ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- U nas dziś rosołek z marchewką, porem, pietruszką, natką, kurczakiem i żółtkiem ![]() Dziewczyny macie cielęcinę? Skąd?
#3171 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
NASZ ŚLUB UJĘTY NA ZDJECIACH http://fotoarkadiusz.blogspot.com/20...snia-2010.html Edytowane przez rozowa1987 Czas edycji: 2013-01-22 o 14:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3172 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko ja kaszkę daję nie tyle dla zagęszczenia, ile dla ekspozycji na gluten, ten kolejny etap. Jak jedzenie wystygnie to robi się bardziej gęste, ale na pewno gluta od kaszy nie ma. Odgrzane ma z powrotem właściwą konsystencję ![]() Daj od razu mannę, łyżeczkę wsyp do gotowania warzyw, nic się nie stanie. Cytat:
![]() Cielęcinę ze sklepu mam, niestety nie mam skąd wziąć więc muszę kupować.
![]() ![]() |
![]() |
#3173 | |
Raczkowanie
|
Moja mama kupiła jej. A była dodatkiem do jakiejś gazety.
A powiedz mi z czego Ty robisz opaski?? Bo ja chciałam zrobić z koronkę z gumką czy jakoś się to zwie. Ale nie ma u nas fajnych koronek, z jednej krawędzi proste a z drugiej wzorek nie ma takich żeby było z dwóch krawędzi taki sam wzorek. Cytat:
![]() ![]() Dałam dziś małej spróbować cytrynę, krzywiła się strasznie ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/1usa8iikqsmw65rm.png ![]() ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110813580120.html Edytowane przez GaTTa Czas edycji: 2013-01-22 o 17:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3174 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Też muszę poszukać w sklepie jakiegoś ładnego kawałka, a co to się kupuję, jak się nazywa ten kawałek? ![]() a dziś ugotowałam kisiel z Bobo Fruta, bo któraś pisała niedawno żę gotuje. Wyszedł mi za gęsty ale Maksiowi smakował bardzo ( w sumie jemu wszystko smakuje) ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
![]() ![]() Chciałabym żeby Maks miał urozmaiconą dietę i próbował różnych smaków, więc bardzo dziękuję wszystkim, które wrzucają tu jakieś przepisy ![]() Dziś pierwszy raz użyliśmy Dexerylu.
![]() |
#3175 |
Zakorzenienie
|
Ja kupowałam cielęcinę extra bez kości. To ma być ładne, jasnoróżowe mięso bez tłuszczu. U mnie kosztuje ok. 45 zł/kg. Kupowałam ok. 20 dkg, to jest po ugotowaniu na jakieś 8 obiadów.
Myjesz, kroisz w kostkę ok. 1x1 cm, zalewasz wrzątkiem, malutko wody, tyle że nawet u mnie nie przykrywa mięsa, zagotowujesz szybko pod przykryciem, zmniejszasz ogień i gotujesz ok. 20 minut. To jest delikatne mięsko, szybko się gotuje. Jak przestygnie to miksujesz, ja dodaję odrobinę tego wywaru. Niby się nei powinno, ale 8-miesięcznemu dziecku już powoli można dawać wywar z mięsa jeśli nie ma żadnych alergii. ![]()
![]() |
#3176 | |||||
Raczkowanie
|
ale ty zawsze podajesz takie pyszności w menu, że już człowiek nie zwraca uwagi na to czym zalewać warzywa
![]() Cytat:
![]() jutro dam Antosiowi spróbować ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
słodka księżniczka, bardzo fotogeniczna ![]() Cytat:
![]() millena Bo jest uroczy ![]() ![]() Ciekawe co u Gabbi bo się dawno nie odzywała Antoni miał dziś szczepionkę, dziadek z nim poszedł i zaczął maluch płakać jak tylko weszli do gabinetu na badania, ale szybko mu przeszło na sczęście, waży 8650g, ma 7 i pół miesiąca i nie podwoił wagi urodzeniowej ![]() ![]() Jutro u nas kolęda. Mam nadzieje że nie zdążymy wrócić z pracy ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3177 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3178 |
Rozeznanie
|
Hej!
Dziewczyny, wszystkie dzieciaczki urocze. Do schrupania. ![]() Uśmiałam się jak Maćka oglądałam. Super minki. Jakby moja Hania poczuła kwas to już by więcej nie chciała. A Maciek mimo że mu nie podeszło to jeszcze chciał sprawdzić czy na pewno nie smakowało. ![]() rózowa masz talent. Śliczna ta opaska. ![]()
#3179 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Agata na filmiku sam660 jak Maciek się śmieje to dojrzała takie same body jak my mamy "Pan ząbek pilnie poszukiwany" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3180 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.