|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3241 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Wiecie co, o tych kaszkach... dla mnie to kolejny nius...
Teraz w telewizji są te programy typu "Jak to jest zrobione" czy "Polak potrafi" czy też "Wiem co jem" i "Wiem co kupuję" i tam często pojawia się moment że nie mogą pokazać jak to wygląda po kolei w produkcji (kiedy chodzi o produkty spożywcze) ponieważ proces produkcyjny jest zamknięty - w żadnym miejscu ani na żadnym etapie nie ma dostępu do produktu, aż po efekt końcowy czyli produkt w gotowym, zamkniętym opakowaniu. Zwłaszcza jeśli chodzi o produkty pod ścisłym nadzorem produkcyjnym jak np. żywność dla dzieci. Dlatego też wątpię że obecność czegoś wewnątrz jest możliwa. Natomiast wiem że wcale niemało jest przypadków preparowania zanieczyszczeń w żywności po to żeby złożyć reklamację i dostać zadośćuczynienie od firmy. Nie żebym mówiła że tak było w tym przypadku - ale to możliwe. Jak dla mnie nawet bardziej prawdopodobne. I jeszcze fragment artykułu z podanego linku, z którego wynika jasno, że nie było to w puszce z jedzeniem: Zasuszone szczury znajdowały się w papierowym opakowaniu podtrzymującym cztery puszki z purée. Wniosek z tego taki, że nie wiadomo gdzie sklepy przechowują żywność. Choć raczej wiadomo gdzie tylko nie wiadomo w jakim towarzystwie. W każdym bądź razie nie przyjmuję takich niusów bezkrytycznie. Cytat:
W nocy Maciek budzi się najwyżej raz. Pociumka i idzie spać dalej. Nie żeby jakoś dużo wtedy jadł. Ale ja nie wierzę w pobudki z głodu u dzieci w tym wieku. Raczej inne powody są. Otóż to! ![]() Cytat:
![]() ![]() Po powrocie do pracy zauważyłam, że siedząc w domu z Maciem to ja prawie nic w ciągu dnia nie robiłam tak na prawdę. ![]() ![]() ![]() A wiesz, przetrzeć blaty czy coś tam w lodówce to przecież na bieżąco się robi. Sprzątanie łazienki też nic wielkiego. Jednego dnia lustro, drugiego kibel. Wannę to przy okazji kąpieli, prysznic od czasu do czasu.... Odkurzanie czy zamiatanie podłogi doskonale nam z Maćkiem wychodzi po południu. Ja lecę na odkurzaczu a on za mną zasuwa ![]() No i ważne jest to, że robimy to wszystko razem z chłopem. ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja też stawiam na ksiażeczki na prezent dla dziecka ![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Normalnie, uwierz mi ![]() Teraz widzę, że gdybym miała jeszcze drugie, np. starsze dziecko to też bym ogarnęła kuwetę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3242 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
agata
u mojej małej to wierze w pobudki z głodu, jak sie dossie do cycka to pije i pije.. ale jak ona w dzien na samym cycku zyje, nie liczac łyzeczki obiadku ![]() Nie no, wiadomo, że jak trzeba to sie ogarnia. Mój TŻ ma syna z poprzedniego zwiazku (6,5lat) i jak on jest u nas-weekendym, swieta czy jakies ferie to tez ogarniam, choc czesto jestem z nim sama , tzn., z małą i z nim ![]() i drugie dziecko chce, mimo wszystko, w miare szybko, tzn. bez wieloletniej przerwy ![]() ![]() Do pracy gdybym wrocila, tez byym, dała rade, wiadomo, bo bym MUSIAŁA hehe ![]() Aaalle.. nie wracam, bo za 1000zł to mi sie nie opłaca jesli żłobek jedyny u nas to prywatny za 700-800zł ![]() ![]() Aha, no i pewnie nie bez znaczenia, ze ja chłopa mam pomocnego w domu, ale mam go rzadko.. a jakos tak dziwnie sie sklada, ze jak jestem sama, to gorzej syfie ![]()
#3243 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A co do powodów pobudek, nie wiemy, jak to ejst na prawdę. Jeśli dziecko mało je w ciągu dnia, to może być głodne w nocy. Ja już nie wnikam, potrzebuje tego cyca, nawet do przytulenia, trudno. Zamierzam na spokojnie próbować go oduczać wstawania, ale nic na siłę, zwłaszcza że teraz może wyczuwać ogóle poddenerwowanie przeprowadzką. No i potem nowe miejsce, wszystko nowe, więc na razie daję mu taryfę ulgową ![]() A co do ogarniania wszystkiego, już Ci pisałam kiedyś, że podziwiam Twoją organizację ![]() I na pewno jest tak, że im więcej ma się na głowie, tym lepiej się człowiek organizuje (bo nie ma wyjścia). Ja jak siedzę w domu, to jednak rozwlekam wszystko bardziej, "zbieram się w sobie" godzinami ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3244 |
Zakorzenienie
|
O właśnie, pola. A co z Twoją pracą? Nie wiem czy pisałaś, ale wiesz... ciekawość
![]() Miejsce będzie tu na Ciebie czekało czy jak wrócicie to będziesz szukąła od nowa? ![]()
![]() |
#3245 | |
Wtajemniczenie
|
Witam.
U nas wszystko ok ![]() Hania jest zdrowa, grzeczna, uśmiechnięta ![]() ![]() ![]() Zębów brak. Wczoraj mieliśmy mieć drugą dawkę szczepienia na pneumokoki, ale nie dojechaliśmy ![]() ![]() Na dzień babci i dziadka zamawiałam mini albumiki ręcznie robione. Zdjęcie w załączniku. Wyszły super i dziadkowie zadowoleni ![]() Bardzo dużo napisałyście, przez te kilka dni mojej nieobecności. Przeczytałam wszystko pobieżnie, ale nic nie zaznaczyłam do cytowania ![]() _agata, jesteś niesamowita ![]() ![]() ![]() A Maciek jest bardzo fajnym chłopcem ![]() To mi się zebrało na komplementy ![]() rinco, dziękuję za buziaka od Seby ![]() pola, duże przedsięwzięcie z tą przeprowadzką. Widzę, że sobie bardzo dobrze radzicie ![]() stokroteczko, może trochę za bardzo Twoja wyobraźnia zapracowała, jeśli chodzi o sytuację z panią logopedą. Może kobieta chciała dobrze. Może ma rację z tym wstrzymaniem się od aparatu i zrobieniem dodatkowych badań. A że nie ma doświadczenia, no cóż, każdy kiedyś to doświadczenie zdobywał. Jak nie miała wcześniej styczności z tak malutkim dzieckiem, to nie do końca wie, jak to w praktyce wygląda. Wiem, że nikt nie chce być królikiem doświadczalnym, ale może być tak, że ta pani podejdzie do Paulinki rzetelnie i z sercem, a przy okazji nabędzie doświadczenia ![]() ![]() I dlaczego żałujesz, że powiedziałaś, że Paulinka słyszy? Jeśli rzeczywiście tak jest, to chyba dobrze, nie? Cytat:
![]() Myślę, że w każdej takiej informacji jest ziarenko prawdy. Może to nie jest szczur, ale coś to na pewno jest, czego być nie powinno ![]() Zamiast oceniać już teraz, czy informacja jest prawdziwa, czy też nie, poczekajmy na rozwój wydarzeń. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3246 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pisałam pewnie, bo było z tym trochę problemów - mój pracodawca rozwiązał działalność, jak byłam jeszcze w ciąży. Jak wrócimy, będę czegoś szukać |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3247 |
Wtajemniczenie
|
Witam.
GAABBI moze faktycznie wyobraznia mnie poniosla, ale ja chetnie pojade do miejscowosci obok do kogos kto sie zna. wiec po co byla ta cala szopka, po co nas przyjela, wystarczylo powiedziec "nie pracuje z dziecmi niedoslyszacymi" koniec kropka, jade gdzie indziej. a aparaty juz dawno powinna miec jesli faktycznie ma wade, tylko takie dluggie sa terminy na wizyty.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dokładnie o Malie mi chodziło, naszczęście nie żaden Afganistan poki co mu w głowie. Nie wiem jakiego typu jest to misja w tej Malii, bo nawet słyszec o tym nie chce! Wiem tylko,ze wszystko sie w tym roku moze zdarzyc. Oby jednak nie musiał, chociaz wiem,ze połowa jego serca by chciała, a druga wolała byc z nami.. Dzielna nie jestem, po prostu radze sobie jak potrafie, bo wyjscia innego nie mam ![]() A z drugiej strony, świadomie chciałam dziecko, choc wiedzialam jak to wszystko bedzie wygladalo ![]() A organizacje Agaty tez podziwiam!
![]() |
#3249 |
Zakorzenienie
|
Jezu, dzięki dziewczyny! Ale nic nadzwyczajnego w tym nie ma.
Ja się chyba po prostu szybko dostosowuję do warunków w jakich muszę żyć. ![]() ![]() ![]() Jak podłoga przez miesiąc nie umyta to też tragedii nie ma. ![]() ![]()
![]() |
#3250 |
Rozeznanie
|
siema mamuśki.
dziękuję za kciuki w sprawie zdrowia Marci i naszego ![]() chciałaby się odnieść do wielu postów ale poczytałam Was na tel wieczorem jak już byłam w łóżku i nie pocytowałam a teraz nadaję z laptopa. no cóż, przy chorym dziecku trudno być ze wszystkim na bieżąco. byliśmy wczoraj u pediatry. marcia osłuchowo czysto, więc chwała Bogu! narazie bez antybiotyku. ale katar ma okrutny. tak mi jej szkoda... nawet jeść za bardzo nie może bidulka. wypluwa pierś żeby złapać oddech ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3251 |
Zakorzenienie
|
agata- no to rozumiem,ze tylko ze mnie i TŻta takie fleje jestesmy, bo jak ze 3 dni podłogi nie umyje to sie w kuchni klei, fu, brudno jest..
![]() ja to nienawidzę, po prostu nienawidzę rozwieszac prania i wyciagac rzeczy ze zmywary. Wszystko moge zrobic, ale gdyby ktos mnie w tym kazdorazowo wyreczał byłoby bosko ![]() Timii, dobrze,ze chociaz płuca czyste u małej. Z katarem rozumiem, tez moja ma la ma, chociaz jest juz lepiej ![]() no i nie bylo tak zle,ze musiala przerwac cycowanie na oddech..
#3252 |
Zakorzenienie
|
A Ty myślisz, że mnie to przyjemność sprawia?
![]() Jak wygląda wieszanie prania u mnie... wyciągam z pralki ze 3 godziny po tym jak się prać skończy... leży w misce, leży, leży, czeka... lituję się nad tym, biorę michę, siadam na kanapie, strzepuję pranie, składam i układam na stoliku... leży, leży, leży... czeka na rozwieszenie... jak już poleży to idę wieszać. Wtedy się okazuje, że poprzednie nie zdjęte z suszarki ![]() Muszę odpocząć i nabrać sił. Zdejmuję suche, jako tako składam żeby prasować nie trzeba było. Układam byle gdzie, żeby nie przeszkadzało. Wieszam to mokre. A to suche wędruje do szafy jak się okazuje, że nie mam co na tyłek wciągnąć. ![]() Jak widać proces jest dość mocno rozciągnięty w czasie. ![]()
![]() |
#3253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w csumie u mnie wyglada podobnie... ![]() z tym,ze ja bardzo lubie sprzatac! myc łazienke,okna,kurze,podło gi, prasowanie.. ale te dwie rzeczy grrr!
![]() |
#3254 |
Zakorzenienie
|
ranyboskie, to ja Ci będę wieszać pranie i wypakowywać zmywarkę, a Ty mi odwalisz całą resztę!
![]()
![]() |
#3255 |
Zadomowienie
|
agata-ja dalej o tym dławieniu się,czy nie jest to spowodowane że ona nie ma zębów i nie ma czym pogryźć ?
![]() |
#3256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemowlę jeszcze nie używa zębów do żucia pokarmu. Co najwyżej do odgryzania po kawałku. Ale nie do żucia. Żuje rozcierając pokarm językiem o podniebienie. A jak już nawet taki roztarty pokarm dociera do przełyku to widocznie coś jest nie tak, Liwia być może jeszcze nie jest gotowa na większe kawałki. Dajesz jej większe kawałki w zupie / obiadku czy może próbowałaś dać po kawałeczku chleba (bardzo ładnie dzieci żują chleb), albo miękkiej marchewki czy brokuła? Bo w zupie jak Maciek dostaje większe kawałki, za duże dla niego, wielkości ziarnka grochu, to też mu w gardle staje. Ale jak dostaje te ziarenka groszku ugotowane tak po jednym do buzi to pięknie zjada. Po prostu obiad chciałby łykać a jak są kawałki to trzeba popracować i pożuć trochę, a widocznie tego jeszcze nie umie. Posadź Liwkię pionowo, żeby nie była wychylona do tyłu i daj jej do buzi taką kosteczkę chleba wielkości ziarnka grochu, zobacz co będzie robiła. Powinna żuć i zjeść. Albo ugniecione ziemniaki, też bardzo ładnie można żuć. Po troszku na łyżeczce. W końcu sie uda ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3258 | |||||||
Rozeznanie
|
z zaległości:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() kapukat a kto ci o tych zębach tak mówił? gp? na jakie krzesełko do karmienia się zdecydowaliście? Cytat:
szczerze podziwiam dziewczyny które są większość czasu same! ![]() Cytat:
dużo nadrabiam wieczorami jeśli chodzi o obowiązki domowe ale z drugiej strony czasem mam dość bo ona całymi dniami nie śpi - 2 razy po 20minut zazwyczaj i jak już wieczorem pójdzie spać to ja padam. sprzątaniem niezbyt się przejmuję. tzn takimi generalnymi porządkami. z grubsza raczej mam ogarnięte. też się zastanawiam jak to będzie jak wrócę do pracy. z domem trzeba będzie być po prostu bardziej zorganizowanym i sprężać się z robotą. najgorsze będą chyba dla mnie pobudki o 6 rano po nieprzespanych nocach. teraz mimo wszystko jestem bardzo wyspana bo np. dziś wstałyśmy o 9.30 ![]() podziwiam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ja bardzo lubiłam pranie ale odkąd urodziła się marcia i ulewała nam na potęgę muszę przyznać że trochę mi zbrzydło. może "odpocznę" teraz trochę bo już tyle nie piorę i znów polubię ![]() swoją drogą to jest tego: białe, ciemne, ręczniki, pościel, pranie Marci... Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3259 |
Wtajemniczenie
|
POLA raz juz pisalam i nie ma mojego posta, cos zle zrobilam.
patrzac wg wynikow jak opisywali kiedys wyniki z cytologii od 1 do 5, to ja mam 2,5. teraz sa wyniki opisowe. jakies nablonki nieprawidlowe mialam. dopiero w czerwcu mam zrobic cytologie. chyba zrobie wczesniej.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#3260 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wieszać pranie znoszę, składanie wyschniętego już gorzej ![]() ![]() ![]() Dziewczyny, gdzie kupujecie rodzynki, morele, daktyle dla dzieci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3261 |
Zadomowienie
|
Bry
Mój adaś dzisiaj zjadł pół słoiczka zupy jarzynowej z rybą!! Otworzyłam słoiczek z pewnością, że nie tknie tego, ale miło sie rozczarowałam. Dzisiaj jakoś więcej kichał od rana i kilka razy kaszlnął, więc bałam się, że coś się zaczyna, ale chyba na szczęście nie, bo energii ma dużo, czołga się do tyłu, dzisiaj wszedł pod łóżeczko. Też się boję jak sobie poradzę z domem i pracą, ale pewnie na początku będzie ciężko a potem nabędziemy wprawy. Do bałaganu nie możemy doprowadzić, bo opiekunka będzie, wiec lepiej żeby było w miarę czysto. W szafkach posprzątałam wszystkich na początku stycznia a na bieżąco to M sprząta. już mi się śni powrót do pracy, ostatnio mi się śniło, że zmienili mi miejsce pracy i nie byłam w pokoju z tymi, co wcześniej tylko z takim Zdzisiem mnie posadzili. Wcale bym się nie zdziwiła jak mnie tak wysiudają. Od soboty wciągnęła mnie ta historia http://www.facebook.com/events/254420344688168/ i jakoś oderwać się nie mogę. Pewnie w tv słyszałyście Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2013-01-24 o 17:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#3262 |
Raczkowanie
|
http://www.emito.net/wiadomosci/pols...a_1326039.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...nan#BoxWiadTxt i mamy rozwiazanie szczurzej sprawy Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-01-24 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3263 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ufff ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3265 |
Rozeznanie
|
kupiliśmy Martusi parasolkę
![]() ![]() dziewczyny możecie zmierzyć ile mają siedziska w Waszych krzesełkach ale w środku, tzn tam gdzie się mieści dupcia dziecka pleasssssse ![]() co ja mogę na katar sobie zapodać? nos mi odpada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3266 |
Zakorzenienie
|
27x27, ale ja wkładam tam poduszkę i jest 20x20. Maciek się mieści
![]() http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00069725/ http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90143392/
![]() |
#3267 |
Zadomowienie
|
ja mam to samo co Agata, miejsca jest wystarczająco, w końcu ma ono służyć do karmienia a nie przesiadywania godzinami, natomiast ciężko mi Adasia tam wkładać i wyjmować. Na szczęście dostaliśmy w spadku takie http://www.abcdziecko.pl/products/275/p/916 i to jest 100 razy wygodniejsze na pewno, ale niestety nie zmierzę teraz, bo jest na dole.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3268 |
Wtajemniczenie
|
Pozwolę sobie powtórzyć pytanie
![]() Gdzie kupujecie suszone owoce dla dzieci? Kupiłam rodzynki w rossmannie, ale daktyli i moreli nie było. |
![]() ![]() |
![]() |
#3269 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na daktyle nie patrzyłam w ross, ale w wielu spożywczych są. U mnie w Społem na przykład.
![]() ![]() |
![]() |
#3270 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- aaaa i miałam jeszcze pytac- jestescie zadowolone ze spacerowek ktore kupilyscie w komplecie z gondola? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.