My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 9 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.9 8 16,00%
Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieciaki urodzą się wiosną! V-VI 2013, cz.9 28 56,00%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.9 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-03, 21:16   #3121
diabli
Zakorzenienie

Dot.: My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
My już na 90 % zdecydowaliśmy się na Perso i też Polka dots czarna może mało męskie ale co tam, mąż mi tego cadeta przegadał, że tych małych kółek po drogach w lesie nie upcham, a tam mam z psem trase spacerową
no to baaaardzo mozliwe, ze bedziemy mialy taki sam wozek
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 21:16   #3122
banka26
Zakorzenienie

ku................... wa rozspisalam sie na pol strony a ten zasrany wizaz poprostu ........ ,,., k...wa muli i nei ma juz
Happy damy rade z wozkiem heheh nie ma weny pisac tego wszystkiego
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 21:18   #3123
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Jest chyba jakiś maclaren-parasolka do którego można dokupić gondolkę miękką, ale nie pamiętam modelu. Ale Happy, skoro planujesz i tak nosić w chuście to kupcie używany niedrogi wózek, albo może moglibyście od kogoś pożyczyć? Szkoda pakować kasę w coś co i tak będzie rzadko przez Was używane... A z czasem kupicie lekką parasolkę jak mała będzie chodzić.

No właśnie.
powiem Ci jak to sobie rozkminiłam.
Kupić jeden porządny wózek (najlepiej używany), do którego jeśli będzie potrzeba będę wkładać niemowlę, ale głównie używać chusty. No i w razie gdyby nie zaakceptowała chustowania (zakładam taką opcję, oj zakładam), żeby ten wózek był. A jakby się okazało, że chustę super uwielbia to jak zacznie siadać kupiłabym może nosidełko, bo wygodniejsze w zakładaniu i szybsze, a efekty te same. Wózek zawsze mogę sprzedać wtedy lub w ogóle później.
Nie mam od kogo pożyczyć wózka, chciałabym kupić używany, ale właśnie któryś z tych spacerówek, żeby potem nie pozbywać się jednego i wymieniać na porządniejszy, w razie gdyby chustowanie upadło.
To skomplikowanie brzmi, tak jakbym w ogóle nie wiedziała czego chcę

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Banka, wiem, że damy radę, wiem

A mi dziś wizaż chodzi normalnie
Stary 2013-02-03, 21:21   #3124
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
mi nie cytuje w ogóle, zostało mi kopiuj-wklej ale dopiję herbatę, i idę spać bo ogólnie mi wizaż zamula
dokladnei a teraz zalegle cytuje

Happy jednak nie zniklo tylko dodalo si ena poprzedniej stronie, wnnnerwia mnie juz !!!!

cuda oceanuu too mooj lezaczek!!! hehehe juz od miesiaca jestem na niego nastawiona i w tym tyg. go kupuje heheh
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 21:42   #3125
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Aleeee Ci dobrze, ile wydatków Ci odpadnie. Super.
Czekamy na foty
jesli mam byc szczera, to chyba odpadly nam wszystkie wydatki...ubranka, grzechotki, zabawki, jakies wiszace pianinka na lozeczko, mata sensoryczna, czapki, sliniaki, laktator, kocyki, koldra i poduszka (ale pomyslimy nad kupnem nowej). ogolnie jest tego mnostwo...fakt, ze sporo ciuszkow odrzucimy jako typowo meskie z autkami ale reszta swietna. caly tyl samochodu zaladowany, a zabralismy ubranka moze do pol roku. no i czeka na nas jeszcze jumper i inne p.i.e.r.d.o.l.y jak juz mala bedzie siedziala.

brakuje podgrzewacza, przewijaka, rozka, wozka (na upartego jest spacerowka graco, ale trzeba wymienic kola, bo po dwojce dzieci), monitora (ale to juz nasze widzi-mi-sie), kosmetykow i rzeczy aptecznych do szpitala

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
diabli bardzo ładne imię Nela nawet moja mama z babcią je wymyśliły, ale powiedziałam, że nie bo koleżanka z wizażu nazywa tak córkę Patrzyły się jak bym się urwała z choinki (oczywiście to taki żart w ich stronę był)
chcialabym widziec ich miny. faktycznie jesli "w rodzinie" juz jest Nela to nie odgapiaj

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Diabli cos miala Tobie napisac , albo odpowiedziec ale nie pamietam co chyba bede musial sie cofnac hehhe
a i pamietajcie jutro w netto fajne rzeczy i przescieradla z gumka po 16zł
mysl kobito mysl

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
zastanawiam się czy te polecenia nie wynikają z ofert sprzedaży swojego wózka w sumie na zimę cięższa spacerówka powinna się dobrze sprawdzić. nie wiem jak parasolki spisują się na śniegu (pewnie dużo zależy od kół, ale te zwykle są małe). muszę w końcu zagłębić się w temat.
pewnie tak, casualplay odrzucilismy ze wzgledu na 1 kolo z przodu (ale prezentowal sie super), druga opcja gleboki czarny gondolkowy - fajny, ladny 300zl, ale pewnie uzywalibysmy go max pol roku i najwazniejsze nie bylo mozliwosci wpiecia fotelika. trzecia propozycja teutonia mistral s - fajny i za grosze, ale kolory meskie i juz jednak dosc sporo uzywany...
dzisiejsza kolejna opcja Inglesina Magnum Bike http://www.tosia.pl/inglesina-magnum-bike_p141 ladny, duze kola. nie podoba mi sie kratka zamiast kosza, spacerowka tez jakas taka nijaka wybredna jestem.

Edytowane przez diabli
Czas edycji: 2013-02-03 o 21:53
Stary 2013-02-03, 21:46   #3126
cloche
Zakorzenienie

heloł, nadrobiłam weekend w końcu

chciałam pogratulować mieszkań axelli i happy!!! happy, a nie mówiłam?

ja dzisiaj robiłam placki po zbójnicku i w ogóle intensywny weekend miałam, sprzątanie, goście, śniegu znów nasypało... no a teraz młody szaleje po truskawkach z maślanką nie wiem, czy to na znak, że mu smakuje, czy raczej niebardzo???

aha, chciałam się wypowiedzieć na temat żelaza jako dawna anemiczka chroniczna i córka anemiczki głębokiej (lekarze mówili na moją mamę "chodząca śmierć") powiem wam - zwróćcie uwagę na dietę!!! dużo słodyczy, byle jakie kalorie, a na to tabletka z żelazem - to żadne wyjście! wchłania się to z tabletki baaardzo kiepsko, żołądek też niezawsze dobrze reaguje (ja miałam nieprzyjemności żołądkowe po wszelkich preparatach z żelazem do łykania, moja mama rzygała momentalnie i musiała przejść na zastrzyki, które jej zmasakrowały tyłeczek ). owszem, jeśli reagujecie w porządku na preparaty z żelazem, to sobie bierzcie, ale przede wszystkim jedzcie to, co żelazo zawiera i/lub poprawia wchłanianie żelaza
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 21:49   #3127
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
Nela- mi się podoba bardzo, a wołałabym pewnie: Nel
ja szykuje sie na bunt nastolatki tekstem "petronelo tak nie bedziemy dyskutowac"

Cytat:
Napisane przez gosiulka22 Pokaż wiadomość
Mi się bardzo Nelka podoba
Ale szczerze mówiąc pierwszy raz usłyszałam to imie właśnie od Ciebie (wiem dziwna jestem)
Moja siostra niedługo rodzi i bedzie miała Anielkę ale mówiła że chce do niej mówić właśnie Nelka
tez myslalam o Anielce, albo Kornelii. juz pisalam kiedys, ze u nas w obecnym bloku mieszka 8letnia juz Nela. moj tz ja uwielbia, ciagle jej wszedzie pelno przez dobre 3 lata zachwycalam sie jakie ma fajne imie, az kiedys mama zawolala "Korneliaaaa!" i troche zburzyla moj swiat. tz zaproponowal najpierw Lene, pozniej Hanie, w koncu zmienil na Nele. ja upieralam sie przy Zojce (Zoja, Zojeczka) bo to od dawna moje imie nr 1.

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
aaa mam Cie hhehehe a noo to o guzek chodzilo , oj w ciazy kochana rozne rzeczy rosna , powiekszaja sie wyskakuja , znikaja , odpukac poprzednia ciaza bardziej mnie doswiadczyla pod tym wzgledem , u CIEBIE napewno bedzie dobrze ale skontrolowac trzeba
siostrze wyskoczyla przepuklina, kolezance w 6 miesiacu sparalizowalo pol twarzy zero antybiotykow...dluuugo dochodzila do siebie. mam nadzieje, ze to jakas ☠☠☠☠☠☠☠a i szybko zniknie, ale tz mnie straszy swoja powazna mina
Stary 2013-02-03, 22:01   #3128
nuna2
Zakorzenienie

jest mi cholernie źle... czuje sie dziś taka samotna... dopiero wrócił mi net...
Stary 2013-02-03, 22:10   #3129
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez _pola Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale miałam wczoraj przygodę
Wychodzę ze sklepu i otwieram auto z pilota, nie działa...łapię za klamkę - otwarte. Myślę sobie: kurcze dobrze, że M nie ma ze mną, bo by marudził, że zapomniałam zamknąć. Rzucam torebkę na siedzenie, wsiadam i tak zerknęłam do tyłu, że jakiś wieszak leży, coś mnie tknęło, no ale patrzę - tapicerka nasza, wyposażenie identyczne, to pewnie M ten wieszak zostawił. Wpakowałam się, prawie drzwi zamknęłam, a tu biegnie jakiś koleś, że ja do jego auta wsiadłam...Matko jaki wstyd! Tak się śmiał, a ja go przepraszałam...A moje stało 2 samochody dalej...Cholercia no ale naprawdę było identyko!!! Potem tylko jak się obejrzałam to różniło się alufelgami
M durny tak się ze mnie śmiał jak mu to opowiedziałam, że prawie się popłakał
Tym samym potwierdzam, że ciąża odebrała mi część mózgu

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Nuna, wrzucam opis mojego połówkowego, wypisane wszystko co lekarz oglądał
Wiem, że odgrzewam stare kotlety, ale mnie nie było. To połówkowe takie specjalne, czy robione przez Twojego lekarza?

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
podczas zakupow inna mama patrzyla jak wybieralismy butelki i smoczki...i w koncu mowi, ze ma polroczna corke i ze nie warto kupowac butelek TT. podobno jej dziecko nie chce z nich pic...smoczki sa za twarde i woli najzwyklejsza butelke za 7zl ze smoczkiem lateksowym (zoltym). zaczelismy sie zastanawiac czy brac te butelki, smoczki...ale jak sobie poszla to doszlam do wniosku, ze TT ma bardziej podobne te smoki w butelkach do kobiecej brodawki. smoczek nie ma byc przezuwany i mielony jak guma do zucia, tylko ma uspokajac i stawiac troche oporu :P dobrze mysle?
Sraty pierdaty. A moja sąsiadka miała TT od momentu wyjścia ze szpitala i młody fantastycznie przyjął te butle w połączeniu z piersią. I jakie to ma znaczenie? Każde dziecko jest inne, a mnie grzeją takie panie mądralińskie.

Cytat:
Ja też właśnie kupiłam zestaw z tommee tippee wypatrzyłam go już w listopadzie, a nie ma co zwlekać dalej, bo w końcu zniknie z allegro, a wychodzi taniej niż sterylizator, podgrzewacz, butelki itp. osobno

http://allegro.pl/tommee-tippee-zest...991823025.html

wygrałam od pani na allegro jeansy do sweterka
http://allegro.pl/sweterek-ff-baby-r...960764228.html
http://allegro.pl/spodnie-dzinsowe-f...978940959.html
Nie myślałaś, że może za dużo tych butli? Jak dla mnie dużo za dużo i poza tym największy minus - nie są to te anti-colic.

Cytat:
Napisane przez vvgh Pokaż wiadomość
Wózeczek nasz, jutro kupujemy
Wózek nie w moim typie, ale cena bardzo mi się podoba. Co do Twojej opinii, że skrętne koła "latają", to uważam, że są baaardzo przydatne, a poza tym zawsze je można zablokować.

Cytat:
Napisane przez szczesliwa25 Pokaż wiadomość
Nie było mnie raptem od wczoraj i już ledwo nadążam.
Jakoś ledwo dziś chodzę, nie wiem z czego to wynika ale tak dziwnie zmęczona się czuję,
w każdym razie pochwalę się po krótce że babcia kupiła nam turystyczne łóżeczko: http://allegro.pl/graco-contour-pres...975785274.html
osobiście wolałabym inny kolor, ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda ponoć innych nie było
Przepiękne! Ale nie ten przedział cenowy dla mnie.

Witam i o zdrówko pytam.

Mam do nadrobienia jeszcze duuużo, ale dam radę. Dzisiaj teściowa przysłała mi zdjęcia niektórych rzeczy, które do tej pory kupiła dla dzidziolka. Jestem w niektórych zakochana.

Oprócz tego kupiłam sobie wczoraj piłkę i grzecznie na niej siedzę. No i zauważam, że dzidziuś zaczyna coraz częściej fikać, a właściwie, to ja coraz częściej go czuję.

Idę czytać!

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 22:13   #3130
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
aha, chciałam się wypowiedzieć na temat żelaza jako dawna anemiczka chroniczna i córka anemiczki głębokiej (lekarze mówili na moją mamę "chodząca śmierć") powiem wam - zwróćcie uwagę na dietę!!! dużo słodyczy, byle jakie kalorie, a na to tabletka z żelazem - to żadne wyjście! wchłania się to z tabletki baaardzo kiepsko, żołądek też niezawsze dobrze reaguje (ja miałam nieprzyjemności żołądkowe po wszelkich preparatach z żelazem do łykania, moja mama rzygała momentalnie i musiała przejść na zastrzyki, które jej zmasakrowały tyłeczek ). owszem, jeśli reagujecie w porządku na preparaty z żelazem, to sobie bierzcie, ale przede wszystkim jedzcie to, co żelazo zawiera i/lub poprawia wchłanianie żelaza
ja to wiem i staram się przyjmować żelazo w pokarmach nie jem śmieci i na to tableteczki chciałam sprawdzić czy cokolwiek się zmieni i zmieniło się o 0,1

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 22:14   #3131
diabli
Zakorzenienie

wyprawka od mojej siostry...podobno same niezbedne niezbednosci hehe

Lozeczko + materac
Fotelik
Butelki mala i duza
Smoczki do butelek ( 0 - maly otwor)
Sliniaki
Niedrapki
Rozek
Kocyk
Pościel do lozeczka plus przescieradlo
Pieluchy terowe 20-30szt.
Pampersy (1 i 2)
Śpioszki/pajacyki 10szt.
Body 4-5 szt.
Czapeczki bawelna
Skarpetki 5-6par
Dres
Spirytus do pepka
Oliwka
Krem na odparzenia sudocream
Plyn do kapieli
Recznik x2
Alantan (do twarzy)
Sol fizjologiczna
Termometr
Chusteczki nawilżone
Waciki
Wata, zapałki lub gruszka do nosa
Szczoteczka do „wlosow”
Termometr do wody
Wanienka
Nurofen czopki dla niemowlaka
Herbatka koperkowa po 1 dniu hipp
Nożyczki do paznokci
Laktator
Gabka/myjki
Przewijak
Szczotka do butelek
Termometr na butelke lub podgrzewacz
Termos/pokrowiec termiczny
Grzechotki
Cerata pod przescieradlo
Ochraniacz na lozeczko
Poduszka do karmienia
Proszek jelp/lovela
Staniki do karmienia 2szt.
Wkładki laktacyjne
Osłonki na sutki
Szczotka silikonowa do dziasel na palec

Do szpitala

Mama
Termometr
Koszule nocne
Klapki pod prysznic
Witaminy
Kapcie
Przybory toaletowe
Dokumenty
Do porodu
Podkłady
Tantum rosa
Woda do picia
Majtki wielorazowe
Podpaski

Dziecko
Pampersy
Ubranka
Smoczek
Chusteczki nawilzajace
Oliwka
Skarpetki i niedrapki

Na wyjście
Fotelik
Ubranka dla dziecka i mamy

Edytowane przez diabli
Czas edycji: 2013-02-03 o 22:19
Stary 2013-02-03, 22:16   #3132
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Diabli - wata, zapałki LUB gruszka? Czyli co? Jeśli nie gruszka to watą i zapałkami grzebać w nosie?

Stary 2013-02-03, 22:21   #3133
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które biorą Femibion Natal 2 - bierzecie jeszcze dodatkowo żelazo?
ja biorę, ale dopiero pierwsze opakowanie i ostatnie będzie bo są tańsze i z takimi samymi składami lub lepszymi. Żelaza dodatkowo żadnego, jedynie czerpie z jedzenia. Pytałam mojego gin. czy nie powinnam dodatkowo sobie czegoś łykać (startowałam z hemoglobiną 12,7 obecnie mam 11,3) i mówił że jak na razie nie ma potrzeby. Bo wynik jest Ok jak dla kobiet w ciąży na tym etapie. Ponoć jak się spożywa za dużo żelaza to podrażnia to w jakiś sposób przełyk, i może wywoływać właśnie bóle brzucha, twardnienia itd.
Stary 2013-02-03, 22:32   #3134
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
ja to wiem i staram się przyjmować żelazo w pokarmach nie jem śmieci i na to tableteczki chciałam sprawdzić czy cokolwiek się zmieni i zmieniło się o 0,1
ehh ja tez nie jem smieci a jednak anemia jest. tyle, ze u mnie od liceum zawsze hemoglobina byla dosc niska. chcialam oddawac krew honorowo, czekalam na 18stke, pozniej nie puszczala mnie waga (50+), nastepnie to zelazo...dopiero po solidnej diecie i kuracji ascoferem udalo mi sie doprowadzic do porzadku i krew oddawac jeszcze we wrzesniu pani w punkcie krwiodawstwa byla zachwycona moim wynikiem i sprawdzala z niedowierzaniem 2 razy w ciazy wyniki byly ok, teraz znow polecialy w dol.

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Diabli - wata, zapałki LUB gruszkaCzyli co? Jeśli nie gruszka to watą i zapałkami grzebać w nosie?
tez o to pytalam. mowila, ze polozna sama jej poradzila, zeby te widoczne kozy (po jednej w kazdej dziurce) wyciagnac wata na zapalce...ale uzywala glownie gruszki. frida jej nie przekonala. no i w necie juz wtedy krazyly te zdjecia http://deser.pl/deser/1,111857,13318..._w_srodku.html
Stary 2013-02-03, 22:39   #3135
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
ehh ja tez nie jem smieci a jednak anemia jest. tyle, ze u mnie od liceum zawsze hemoglobina byla dosc niska. chcialam oddawac krew honorowo, czekalam na 18stke, pozniej nie puszczala mnie waga (50+), nastepnie to zelazo...dopiero po solidnej diecie i kuracji ascoferem udalo mi sie doprowadzic do porzadku i krew oddawac jeszcze we wrzesniu pani w punkcie krwiodawstwa byla zachwycona moim wynikiem i sprawdzala z niedowierzaniem 2 razy w ciazy wyniki byly ok, teraz znow polecialy w dol.

tez o to pytalam. mowila, ze polozna sama jej poradzila, zeby te widoczne kozy (po jednej w kazdej dziurce) wyciagnac wata na zapalce...ale uzywala glownie gruszki. frida jej nie przekonala. no i w necie juz wtedy krazyly te zdjecia http://deser.pl/deser/1,111857,13318..._w_srodku.html
I bierzesz dodatkowe żelazo teraz, tak? Ja w sumie nadal mam normę dla nieciężarnych, więc jest ok jedynie jeden wynik zaniżony (ale w normie dla ciężarnych) i jeden zawyżony (ale tak samo - w normie dla ciężarnych i to w górnej granicy ). Daj znać czy wyniki się polepszyły jak będziesz sprawdzała

A co do tej gruszki - ile ona musiała tam nie zaglądać

Stary 2013-02-03, 22:41   #3136
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
czyli sprawdziłaś i potwierdziłaś moją teorię
Cytat:
Diabli - wata, zapałki LUB gruszka? Czyli co? Jeśli nie gruszka to watą i zapałkami grzebać w nosie?

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
ja biorę, ale dopiero pierwsze opakowanie i ostatnie będzie bo są tańsze i z takimi samymi składami lub lepszymi. Żelaza dodatkowo żadnego, jedynie czerpie z jedzenia. Pytałam mojego gin. czy nie powinnam dodatkowo sobie czegoś łykać (startowałam z hemoglobiną 12,7 obecnie mam 11,3) i mówił że jak na razie nie ma potrzeby. Bo wynik jest Ok jak dla kobiet w ciąży na tym etapie. Ponoć jak się spożywa za dużo żelaza to podrażnia to w jakiś sposób przełyk, i może wywoływać właśnie bóle brzucha, twardnienia itd.
no 11,3 to jeszcze przecież całkiem wporzo wynik, spokojnie jajco zjeść, do tego ziemniaczki z dużą ilością pietruszki, różne zielone warzywka... będzie spoko
a podrażniać to żelazo może... nie wspominam dobrze tamtych czasów, kiedy musiałam łykać i tylko dlatego, że był to cholernie drogi preparat, to przełknęłam do końca całą buteleczkę. ale nigdy nie wróciłam...
Cytat:
w polsce mnie też poganiali z krwią... coś musiało się zmienić tutaj w niemczech dla mnie, bo z wiecznej anemiczki nagle mam krew pierwsza klasa i oddawanie wręcz wskazane. sama nie wiem... oczywiście jem inaczej, od około dwóch lat na pewno zdrowiej, ale krew poprawiła mi się już na studiach, a wtedy to tak średnio zdrowo było
Stary 2013-02-03, 22:42   #3137
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
jest mi cholernie źle... czuje sie dziś taka samotna... dopiero wrócił mi net...
Eh, ciążowy blues. A to dlatego, że mężu do rodziców wybył? Jutro będzie lepiej, a dziś najlepiej będzie jak szybciutko pójdziesz spać. Mi to zawsze pomaga na chandrę (choć miewam ją baaardzo rzadko).

Cytat:
wyprawka od mojej siostry...podobno same niezbedne niezbednosci hehe

Lozeczko + materac
Fotelik
Butelki mala i duza
Smoczki do butelek ( 0 - maly otwor)
Sliniaki
Niedrapki
Rozek
Kocyk
Pościel do lozeczka plus przescieradlo
Pieluchy terowe 20-30szt.
Pampersy (1 i 2)
Śpioszki/pajacyki 10szt.
Body 4-5 szt.
Czapeczki bawelna
Skarpetki 5-6par
Dres
Spirytus do pepka
Oliwka
Krem na odparzenia sudocream
Plyn do kapieli
Recznik x2
Alantan (do twarzy)
Sol fizjologiczna
Termometr
Chusteczki nawilżone
Waciki
Wata, zapałki lub gruszka do nosa
Szczoteczka do „wlosow”
Termometr do wody
Wanienka
Nurofen czopki dla niemowlaka
Herbatka koperkowa po 1 dniu hipp
Nożyczki do paznokci
Laktator
Gabka/myjki
Przewijak
Szczotka do butelek
Termometr na butelke lub podgrzewacz
Termos/pokrowiec termiczny
Grzechotki
Cerata pod przescieradlo
Ochraniacz na lozeczko
Poduszka do karmienia
Proszek jelp/lovela
Staniki do karmienia 2szt.
Wkładki laktacyjne
Osłonki na sutki
Szczotka silikonowa do dziasel na palec

Do szpitala

Mama
Termometr
Koszule nocne
Klapki pod prysznic
Witaminy
Kapcie
Przybory toaletowe
Dokumenty
Do porodu
Podkłady
Tantum rosa
Woda do picia
Majtki wielorazowe
Podpaski

Dziecko
Pampersy
Ubranka
Smoczek
Chusteczki nawilzajace
Oliwka
Skarpetki i niedrapki

Na wyjście
Fotelik
Ubranka dla dziecka i mamy
O, muszę u siebie dopisać sztoczeczkę do dziąseł na palec!
Dzięki
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 22:45   #3138
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
I bierzesz dodatkowe żelazo teraz, tak? Ja w sumie nadal mam normę dla nieciężarnych, więc jest ok jedynie jeden wynik zaniżony (ale w normie dla ciężarnych) i jeden zawyżony (ale tak samo - w normie dla ciężarnych i to w górnej granicy ). Daj znać czy wyniki się polepszyły jak będziesz sprawdzała

A co do tej gruszki - ile ona musiała tam nie zaglądać
mnie wyszlo 10,7 (z 12.1) gin kazal mi kupic tardyferon fol i brac 2x1. od jutra mam zamiar pic codziennie sok z burakow.

a gruszka jest gumowa i w calosci, ona ja rozciela, a to obrzydlistwo to nie kozy...tylko plesn. wlasnie szukam czy sa otwierane gruszki...my mamy chyba jakas taka podobna http://allegro.pl/aspirator-gruszka-...966288804.html musze jej sie przyjrzec.
Stary 2013-02-03, 22:46   #3139
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
acha ja też bym coś mogła odkupic Jeśli nikt z potrzebujących się nie zgłosi.

polecicie mi jakieś książki/filmy?? bo jak mam tyle leżeć to musze coś ze sobą zrobić
Wszystkie książki Harlana Cobena.

Cytat:
Napisane przez szczesliwa25 Pokaż wiadomość
A dla mnie Bianka bardzo ładnie
babcia nam się ostatnio rozszalała i znosi ciuszki.. i z rozpędu przyniosła nam 2xpajacyka w kolorze różowy - wzięła bo stwierdziła, że dobry gatunkowo i że w nocy kolor małemu przeszkadzać nie będzie - oczywiście mój mąż jest przeciwnego zdania
Mój też. Oświadczył dzisiaj swojej mamie na jedno z ubrań, że ma nie robić z jego syna (a to wcale jeszcze nie takie pewne ) transika poprzedzając to kulturalnym: A męskich nie było?.

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
hejo!
ALE MIAŁAM SEN!!!!
urodziłam szczeniaczka!!!
i chciałam karmić piersią,pierś się otwierała jak mała miseczka i pił jak piesio i mówiłam,że to takie łatwe i o co tyle zachodu?

AAAAAAAAAAAAAAA, bo się nie pochwaliłam

mieszkanie jest nasze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

od 1.03 zamieszkamy znów razem,w najprzytulniejszym mieszkanku świata.. w którym będziemy niedługo już w 3jke!

byłam na giga zakupach (naczynia, koszyczki,pierdółki, czajniki,tostery, pierdylion rzeczy do kuchni itd..) i się z deka sukałam

ale na kaucje jest a pierwsze opłaty dopiero do 10.03 więc z palcem w d

jestem przeszczęsliwa

Sen.
za mieszkanie!

Cytat:
Odespałam po balu, było fajnie

Oglądam program o matkach wielodzietnych, jedna rodzi 15-te, a druga ma 9 i spodziewa się bliźniaków obie rodzą jedno po drugim:/ masakra

Cytat:
zrobiłam taką samą minę jak podniosłam rolety

Cytat:
wczoraj i przedwczoraj wiosna. zero sniegu, tylko straszny halny...a dzisiaj otwieram oczy i znow bialo!
Nie wkurzać! Rano zadzwonił budzik, pięknie się wyszykowałam, pomaszerowałam do kuchni zrobić śniadanko, odsłaniam zasłonki i... I tak oto zakończyła się nasza dzisiejsza wyprawa do Ikei... Kolejne podejście... sobota!

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 22:46   #3140
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
czyli sprawdziłaś i potwierdziłaś moją teorię
na to wychodzi chciałam się przekonać jak to jest z tymi preparatami

Stary 2013-02-03, 22:48   #3141
cloche
Zakorzenienie

ooo, Ash, dobrze że jesteś! chciałam ci napisać, co na razie w ramach pierwszych, nieśmiałych prób zmieszałam. za zrobienie tłuścioszka do brzucha zabiorę się później, weekend zabiegany i czasu nie było, ale na szybcika do małego pojemniczka dałam:
- bezzapachowe mleczko do ciała alterra (fajny skład i świetnie się nadaje do wzbogacania właśnie)
- olej z dzikiej róży
- olej z kiełków pszenicy
- ja dodałam olejek zapachowy, można, nie trzeba... jak kto lubi

oleje w stosunku do mleczka: 50:50 około... łatwo się rozprowadza, nie ma babrania, a przebosko nawilża!
Stary 2013-02-03, 22:50   #3142
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
mnie wyszlo 10,7 (z 12.1) gin kazal mi kupic tardyferon fol i brac 2x1. od jutra mam zamiar pic codziennie sok z burakow.

a gruszka jest gumowa i w calosci, ona ja rozciela, a to obrzydlistwo to nie kozy...tylko plesn. wlasnie szukam czy sa otwierane gruszki...my mamy chyba jakas taka podobna http://allegro.pl/aspirator-gruszka-...966288804.html musze jej sie przyjrzec.
Sama robisz ten sok? Pokrzywa też działa ponoć no i koktajl pietruszkowy

No ale w sumie logiczne, że jak ciąpek się tam nazbiera to w końcu grzyb się wda kolejny argument ZA fridą

Stary 2013-02-03, 22:54   #3143
diabli
Zakorzenienie

http://www.netto.pl/gazetka-flash.html?id=116 netto - od jutra pisalyscie juz, ale jest gazetka w necie. sliczna posciel i kocyk w malpki. podklady na materac, przescieradla, koldra poduszka, rozek, termopokrowiec na butelki (tomme moga nie wejsc )
Ash, znalazlam wczoraj jeszcze cos takiego
http://allegro.pl/szczoteczka-do-zeb...966290493.html
http://allegro.pl/nuby-zel-do-mycia-...982066865.html

zel mnie zaciekawil, ale nie ma info od kiedy mozna stosowac.
Stary 2013-02-03, 22:54   #3144
acha131321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niunka045 Pokaż wiadomość
Kochane ma któraś albo mogłaby się wypowiedzieć na temat
http://allegro.pl/hustawka-lezaczek-...976736136.html
w selgrosie jest za 220 zł i tak się zastanawiam czy naprawdę takie fajne i funkcjonalne jak się wydaje

miałam podobny model, moja mała nie leżała w nim dłużej niż 15 minut... u nas się nie sprawdziło sprzedałam po miesiącu ale straciłam na nim niewiele pewnie to zależy od dziecka ale ja już na pewno się nie zdecyduję na leżaczek, huśtawkę itp.

Mamusie jakie jesteście zaopatrzone u nas jak na razie to jesteśmy na etapie porządków i przeglądania tego co mamy dokupiłam kilka fajnych ubranek a reszcie zaczynam dopiero myśleć, wózek zamierzam kupić albo przed narodzinami albo zaraz po nich. W pierwszej ciąży miałam podobnie jak wiele z Was, chciałam mieć wszystko jak najszybciej zorganizowane

Po ubranka nikt się jeszcze nie zgłosił, dlatego powtórzę się (bo mozliwe, że nie każdy doczytał) JEŻELI KTÓRAŚ Z WAS KOCHANE MAMUSIE JEST W TRUDNEJ SYTUACJI TO CHĘTNIE POMOGĘ I ODDAM UBRANKA DLA DZIEWCZYNKI NA DOBRY POCZĄTEK

Sprzedawać ubranek nie będę (po prostu mi na tym nie zależy), mogę ewentualnie (jeżeli któraś z Was krępuje się zupełnie za darmo) wymienić się za jakiś drobiazg dla maluszka Ubranek mam tyle że spokojnie wystarczy dla 3 a nawet 4 osób, albo dla trojaczków Czekam na PV, kolorowych snów

Edytowane przez acha131321
Czas edycji: 2013-02-03 o 23:12
acha131321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 22:55   #3145
Aaś
Zakorzenienie

Can drogi i beznadziejny już go oglądaliśmy i to taka mega ciężka landara że szok. napaleni byliśmy na niego jak szczerbaty na suchary ale nam momentalnie przeszło
teraz prym wiedzie ten: http://www.babyactive.pl/twinni-2/
tylko bez ichnich fotelików.

wiecie co? przerzucilismy temat wózka na kwiecień. nie mamy pomysłu co i jak a kupować na lapu capu to bez sensu.

marchewka to między ratuszem a mostem z napisem stomatologa to jest centrum stomatologii
praski jest przy katedrze floriana, naprzeciw wejścia do parku praskiego.

A co do odsylania to ja jeszcze nie spotkałam nikogo kogo by z któregokolwiek szpitala odeslali ja nie wiem czy to nie jakieś urban legend ;-)
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 22:58   #3146
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.netto.pl/gazetka-flash.html?id=116 netto - od jutra pisalyscie juz, ale jest gazetka w necie. sliczna posciel i kocyk w malpki. podklady na materac, przescieradla, koldra poduszka, rozek, termopokrowiec na butelki (tomme moga nie wejsc )
Ciekawe jak kocyk będzie wyglądał w rzeczywistości przejdę się jutro i zobaczę

Stary 2013-02-03, 23:00   #3147
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Sama robisz ten sok? Pokrzywa też działa ponoć no i koktajl pietruszkowy
sama pozyczylismy dzisiaj od mamy sokowirowke i od jutra bede szalec. ale bardziej od tego soku ciesza mnie placki ziemniaczane (nie bedzie trzeba trzec). natke pietruszki tez juz kupilam i dodaje gdzie sie da. moze rumience wroca
Stary 2013-02-03, 23:00   #3148
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
ooo, Ash, dobrze że jesteś! chciałam ci napisać, co na razie w ramach pierwszych, nieśmiałych prób zmieszałam. za zrobienie tłuścioszka do brzucha zabiorę się później, weekend zabiegany i czasu nie było, ale na szybcika do małego pojemniczka dałam:
- bezzapachowe mleczko do ciała alterra (fajny skład i świetnie się nadaje do wzbogacania właśnie)
- olej z dzikiej róży
- olej z kiełków pszenicy
- ja dodałam olejek zapachowy, można, nie trzeba... jak kto lubi

oleje w stosunku do mleczka: 50:50 około... łatwo się rozprowadza, nie ma babrania, a przebosko nawilża!
To kiedy otwierasz mini sklepik dla mam?

A tak poważnie, gdzie kupiłaś olej z kiełków pszenicy? Jak patrzyłam na stronki sklepów z półproduktami kosmetycznymi to nigdzie go nie widziałam...
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 23:03   #3149
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
sama pozyczylismy dzisiaj od mamy sokowirowke i od jutra bede szalec. ale bardziej od tego soku ciesza mnie placki ziemniaczane (nie bedzie trzeba trzec). natke pietruszki tez juz kupilam i dodaje gdzie sie da. moze rumience wroca
no właśnie jak wysłałam posta to sobie o sokowirówce przypomniałam moja się spaliła i jeszcze nie doszłam do tego aby nową kupić ale świta mi, że mój chrzestny ma i nie używa jutro się do niego uśmiechnę bo ja się rujnuję na soczkach jednodniowych

---

małż wkracza do wyra, więc spadam dobranoc

Stary 2013-02-03, 23:04   #3150
Magiusa
Zakorzenienie

Jeju, przerażacie mnie z tą hemoglobiną, ja kolejną morfoligię mam 22.02, ale też nie była nigdy za wysoka.

Słuchajcie, tak sobie pomyślałam, że nie każda z nas kupuje gazety dla mam, ja np. dziś kupiłam po raz pierwszy. I tam są takie np. mini artykuły/ porównania/ rady , które mogą nam się przydać, więc poskanowałam. Może będziemy tak sobie wklejały, jak któraś znajdzie coś godnego uwagi.

A swoją drogą apropo historii Axelle o dziewczynie, która do 5 mc nie wiedziała , że jest w ciąży to w gazecie jest artykuł o dziewczynie, która do szpitala przyjechała z bólem brzucha i okazało się, że rodzi. Ona w szoku bo brała całą ciąże tabletki antykoncepcyjne, po tych 21 dniach brania zawsze miała 3-4 dni @, brzuch urósł jej mało, przytyła tylko 5 kg, ruchów dziecka nie czuła, bo miało mało wód płodowych i się nie ruszało. A urodziła zdrową córeczkę

laktator.jpg
o odparzeniach1.jpg
o odparzeniach2.jpg
o pępku.jpg

A i jeszcze mam pytanko- z czego kupujecie kocyk na lato? Bo ja mam póki co polarowy, ale to wiadomo, że na lato będzie za ciepły i nie wiem z czego kupić na tą porę? I co będziecie podkładały pod główkę na początku?

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Edytowane przez Magiusa
Czas edycji: 2013-02-03 o 23:06
Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości