My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 9 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.9 8 16,00%
Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieciaki urodzą się wiosną! V-VI 2013, cz.9 28 56,00%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.9 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-04, 11:10   #3241
humpback
Zakorzenienie

Dot.: My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8

Cytat:
spadam..
znów boli mnie głowa...
Oby szybko przestała

widziałam jeszcze temat witamin a wagi – nie wierzę w zależność między tymi rzeczami. A swoją drogą anka ma rację – lepiej żeby dziecko było większe niż mniejsze
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:13   #3242
candace1
Zakorzenienie

anoxe - hybryda nie niszczy paznokci pod warunkiem, ze się ją prawidłowo ściąga.
Jak się piłuje to się niszczy płytke.
Ja po żelach w końcu wychodowałam pazury, ze hoho pod hybrydą.
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:15   #3243
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
myślę, że niszczy mniej trochę, bo tylko delikatnie matowisz pod to to raz, a dwa, jednak nie mam miękkich paznokci jak ściągam,a po żelu to papierki były, ale na pewno najzdrowiej jest w ogóle nic nie nosić:P
Qrka, a już myślałam, że tego się nie piłuje. No nic, zostaje malować swoje. Kiedyś ciągle miałam żelki, kocham je do dziś, bo to niesamowita wygoda, ale jednak niszczy płytkę. Już nawet nie chodzi o to, ale zawsze jak przychodziłam "po przerwie" od żelków, to kosmetyczka robiła takie oczy czemu chcę te moje piękne paznokcie katować żelem. Ostatni raz miałam we wrześniu na ślubie... Pewnie następne będą w czerwcu.

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
anoxe - hybryda nie niszczy paznokci pod warunkiem, ze się ją prawidłowo ściąga.
Jak się piłuje to się niszczy płytke.
Ja po żelach w końcu wychodowałam pazury, ze hoho pod hybrydą.
Muszę zdecydowanie się podszkolić, bo w temacie hybrydy jestem zielona.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:18   #3244
pearl87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
Pearl dziękuję za przepis
smacznego jak coś będziesz miała czosnkowego, to też podrzucaj koniecznie

edit: śmigam powoli, bo od 7:30 siedzę na kompie - jak ten czas leci..

Edytowane przez pearl87
Czas edycji: 2013-02-04 o 11:20
pearl87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:27   #3245
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metropolitan
dzwonie robić awanturę w zusie, bo co miesiąc dostaję mniejszy przelew!
nakrzycz na nich nie cierpię zusu

Cytat:
Napisane przez pearl87
jak coś będziesz miała czosnkowego, to też podrzucaj koniecznie
no z mojego ostatniego menu to głównie grzanki z masłem czosnkowym, i jakieś mikstury z czosnkiem i cytryną, sos czosnkowy, krakersy z dipem czosnkowo-serowym. także zupa czy cokolwiek innego mile widziane chociaż się zastanawiam teraz czy to zaczyna mnie boleć gardło czy dopadła mnie zgaga po tym słodkim szaleństwie weekendowym i cieście drożdżowym
Stary 2013-02-04, 11:28   #3246
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Moja mała ważyła 21tc1d 365gram

Witamy się w 23tc
za 23 tc!

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie przejmujcie się tą wagą dziecka za bardzo..... Moja w 21t 2d ważyła 476g i była 1 tydzień starsza niż wg OM, a w 25t 4d ważyła 700g i wyszło, że jest tydzień młodsza niż wg OM - także to się zmienia jak w kalejdoskopie, ważne, że pomiary wychodzą ok i dzieci się zdrowo rozwijają

-----

Idę się szykować i spadam. Może akurat coś ciekawego wynajdę

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:31   #3247
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
to i ja zapytam o opinie o wybranym przez nas imieniu Nela...komu sie nie podoba reka do gory. nie bede bila chce tylko wiedziec jak jest postrzegane przez postronne osoby...
o i ja się podpinam i z chęcią poczytam ! bo my też najprawdopodobniej będziemy mieli Nelcię
Stary 2013-02-04, 11:35   #3248
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
no w sumie racja... jeśli chodzi w ogóle o kropelki, to ja miałam jakieś Bobotić i wcale nie działały, dziewczyny zpoprzedniego wątku chwaliły sobie jedynie Sab Simplex... Ja na wzdęcia stosowałam Windi i serdecznie polecam, działa od razu.

dzwonie robić awanturę w zusie, bo co miesiąc dostaję mniejszy przelew!
j auzywalam espumisan , a w stanach niepokju lub wlasnei kolki homeopatyczne czopki Viburcol polecam
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:36   #3249
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Dostałam dzisiaj garść fotek od teściowej z niektórymi rzeczami dla malucha. Z tych niektórych zdjęć ja wybrałam niektóre, które wrzucam. Tż zakochany w tygrysku, ja w butkach z Kubusia.
Ale super, a ten tygrysek Ja wczoraj w TK Maxie widziałam truskawę, też prześmieszna.

Lecę bo mnie tato z łóżka dziś wywalił wizytą i właśnie wchodzi choć miał być 40 min temu

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:37   #3250
_pola
Rozeznanie

Dzień dobry

nadrabiam....

Cytat:

sliczny lezaczek, tylko szkoda, ze dziecko musi patrzec do gory zeby poogladac zwierzaki...
my bedziemy mieli podobny do tego http://allegro.pl/fisher-price-lezaczek-cuda-oceanu-t2806-wyprzedaz-i2984983369.html z rybkami przed nosem plywaja, puszczane sa jakies babelki itd.
Dostaliśmy identyczny

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
ja to wiem i staram się przyjmować żelazo w pokarmach nie jem śmieci i na to tableteczki chciałam sprawdzić czy cokolwiek się zmieni i zmieniło się o 0,1
Mi spadła hemoglobina do 10,7 i w miesiąc po Tardyferonie wzrosła do 11,5 - tak samo erytrocyty i hematokryt. Lekarz powiedział, że super reaguję na te tabletki. No ale przy okazji też mocno zmodyfikowałam dietę.

Cytat:
Dostałam dzisiaj garść fotek od teściowej z niektórymi rzeczami dla malucha. Z tych niektórych zdjęć ja wybrałam niektóre, które wrzucam. Tż zakochany w tygrysku, ja w butkach z Kubusia.
dla teściowej za gust Ja bym mojej chyba tak nie zaufała))

Cytat:
Napisane przez vujka Pokaż wiadomość
Witam właśnie wróciłam z badań - jakaś kiepska pielęgniarka mi krew pobierała w środę mam wizytę u reumatologa... 3 majcie kciuki, bo martwię się czy wszystko będzie ok... chyba niepotrzebnie się nakręcam... kawa i ciacho może poprawi mi humor
będzie dobrze!

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość

A propo rośnięcia. Ostatnio znalazłam, że mój Młody powinien ważyć w 22tc ok 350g, a waży 435g. Czy którejś z Was bobo też jest ponad normę?!? Bo tak się zastanawiam czy nie przystopować z witaminkami. Tzn brać, ale np co 2gi dzień, zwłaszcza, że idzie wiosna... Jakoś średnio widzi mi się urodzenie ponad 4kg bobasa... Chociaż najważniejsze, żeby zdrowy był!
Szprotka ta waga chyba mooocno zaniżona, bo moja Malutka ważyła w 21tc i 4d - 420g i mi się wydawało, że to mało A żadnych witamin nie biorę.

Happy zrobiłam kebaby z sosem, ziemniaczki i sałatę z winegretem z Twojego przepisu i wyszło wszystko MEGA za☠☠☠iste!!! Idealnie dobrane przyprawy, no po prostu niebo w gębie. Podrzucaj więcej takich przepisów

Diabli jak byłam mała to wujek nabijał się ze mnie i wołał Petronelcia

za rozpoczęte tygodnie

Xal kciukasy za wizytę

Franek
5 sierpień 2014

I wyciągnęło do mnie malutką rączkę,
I siłę mi dało niespotykaną,
I miłość największą,
bezinteresowną...
Dziecko moje

23 maj 2012 11tc
_pola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:37   #3251
humpback
Zakorzenienie

znalazłam imię które być może przypasuje mojemu mężowi on tak lubi komputery, że może nazwiemy syna Monitor nawet taki święty był http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Monitor
Stary 2013-02-04, 11:38   #3252
banka26
Zakorzenienie

znalazlam takii zestawik i chyba nie drogi do pazurów http://swiatpaznokci.com.pl/opis/375...nicure-32.html
Stary 2013-02-04, 11:38   #3253
nuna2
Zakorzenienie

Sharp ale my właśnie żywimy sie sami... mamy swoją kuchnie lodówke tylko obiady razem.
myślę, że dobrze będzie ustalić z nim jakieś zasady.

co do wagi dziecka. Moje w 20 t o d ważyła 380 gram. znalazłam plusy leżenia-małą czuję co po chwile
obejrzałam,,Nostalgię anioła" TŻ zamówił tv, kupił mi jakąś książkę. zobaczymy co wykombinował
Stary 2013-02-04, 11:41   #3254
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
[FONT=Georgia, serif]
widziałam jeszcze temat witamin a wagi – nie wierzę w zależność między tymi rzeczami. A swoją drogą anka ma rację – lepiej żeby dziecko było większe niż mniejsze
Ja też nie wiedzę zwiazku. Kiedyś pisałyście, że podobno po Femibionie się duże dzieci rodzą. JA brałam femibion 3 miesiace przed ciażą i dopiero teraz przerzuciałam się na witaminer prenatal dha ( uważam, że ma lepszy skład niż feminion ) i mała tak jak wam pisałam w 21tc ważyła 365 gram czyli tak jak powinna.

AAAAA wiem co miałam wam napisać. Koleżanka mówiła jeszcze wczoraj, żeby zabrać sobie do szpitala szare mydło bo jej mały po tym jak wzięła prysznic ( miała żel pod prysznic Dove ) nie chciał pić z piersi. PRzyszłą położna i pyta się jej właśnie czym się myła. Ona jej mówi, a położna stwierdziłą, że przez ten żel mały nie chce jeść i że ma piersi chociaż myć szarym mydłemi rzeczywisćie umyła i mały jadł.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:41   #3255
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
ale po co?? przecież dzieciom jeszcze długo ząbki nie wyjdą... co wy laski, macie zamiar z dziećmi w ogóle z domu przez pół roku nie wychodzić i stąd te zakupy na kilka miesięcy naprzód ? jezu ja to nic nie mam na razie... ale inspirujecie mnie do zrobienia zakupów wyprawkowych w końcu...
ta szczeoteczka jest tez do dziasel zapobiega powstawaniu plesniawek usuwajac resztki mleka.
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:42   #3256
banka26
Zakorzenienie

od rana przegladam wozki i natrafilam na cos takiego http://allegro.pl/hit-concordia-desi...987670760.html
wazy 10 kg.
Stary 2013-02-04, 11:42   #3257
nuna2
Zakorzenienie

co do popularności imion-Kubę chciałam odkąd mmiałam 14 lat
Co do Julii-wien., że jest popularne ale mąż tylko na nią przystał z moich propozycji
Stary 2013-02-04, 11:42   #3258
gosiulka22
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do tż-ów, to tak sobie czytam i dochodzę do wniosku, że ja to chyba mam szczęście. Jeśli chodzi o zachowanie wobec ciąży, to jak tylko się skrzywię, to od razu pyta co jest, mówi, że mam się położyć, dziennie leży przy brzuchu, głaszcze, całuje, a jak czasem coś do niego wtedy zacznę gadać, to mi mówi: "Nie przeszkadzaj, bo rozmawiam z synem" i coś tam słucha (pewnie jelita ). Ogólnie wczoraj wyczaiłam, że pochwalił się niedawno kolegom, a właściwie baaardzo bliskiemu koledze (z rodzinnego miasta) i tak dumnie pisał o tych wszystkich rzeczach. Rozmawiali o jakichś grach, a tż napisał, że teraz jest na etapie poszukiwań butelek, smoczków, materacyków i innych takich, a aukcje zna już na pamięć, teraz już tylko zostaje chyba do nauczenia nazwy sprzedawców. Oczywiście poza ciążą wkurza mnie jak wcześniej, bo zostawi np. kubek po jogurcie, czy tak jak wczoraj zapomni, że się umawialiśmy, że on sprząta łazienkę. Także aż tak cukierkowo nie może być.
Ja tez mam szczęście Nie kłucimy się praktycznie wcale no wiadomo cos tam sie zawsze dzieje ale takie kłótnie to nie kłótnie. Co do ciąży to mąż obchodzi się ze mna jak z jajkiem bo inaczej tego sie nie da nazwać a ciąża przebiega normalnie, moge wszystko robic a mimo to jak sobie cos wymysli to robi mi sniadanka obiadki i kolacje
Ostatnio mi powiedział że spełniło się jego największe marzenie że bedzie tatusiem. Cały czas sobie mówi do córeczki coś oczywiście przy tym narzekając na mamusie że się np źle odżywia
gosiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:43   #3259
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Motylek - widziałam debatę odnośnie Blanka vs. Matylda. Mi bardziej podoba się Blanka lub Bianka (Blanka bardziej) niż Matylda, więc może posłuchaj TŻ albo jeszcze po drodze wpadnie Wam jakieś inne imię Nie znam żadnej Matyldy, ale to imię kojarzy mi się z osobą bardzo zmanieryzowaną, ma taki średnio przyjemny wydźwięk jak dla mnie. A Blanka tak jakoś przyjemniej dla mnie brzmi
Stary 2013-02-04, 11:45   #3260
Mysia mysz
Zakorzenienie

kobitki doradźcie plissss

chcę kupić karuzelkę i myślę nad dwoma

http://allegro.pl/fisher-price-c0108...988447768.html

http://allegro.pl/fisher-price-karuz...979083669.html

nr 1 mi się bardziej podoba i mogę ją wziąść za payback jak dopłacę 85 zł, ale nie wiem czy 2 nie jest lepsza i bardziej praktyczna?
Stary 2013-02-04, 11:48   #3261
lonely_lady
Zakorzenienie

uffff... dzielnie nadrabiam

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
odpocznij brawo za wykonaną misję

w sumie cała mi sja polegała na tym, że wzięliśmy naszą ukochaną bratanicę (2lata i 3 miesiące ) w piątek i opiekowaliśmy się nią do końca niedzieli
wymęczyła nas strasznie, tysiąc pomysłów na minutę. Skakanie po łóżkach, tańczenie, rysowanie, wspólne gotowanie, układanie klocków, różne zabawy, spacerki, czytanie bajeczek....
ale ona jest przekochana... ciągle powtarza "kocham Cię" i patrzy o tak --->
jejuuu... uwielbiam ją
a jak dzwoniliśmy do bratowej i dawaliśmy jej rozmawiać z mamusią to mówiła: że nie chce wracać, że fajnie się bawi i do widzenia

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Czytacie sobie czasem te opisy ciąży "tydzień po tygodniu"? Znalazłam na stronce dlarodzinki.pl najfajniejszy chyba w polskim Internecie. Jest tam m.in. sekcja "Z pamiętnika fasolki". Tutaj próbka tego co moja fasolka "mówi" o sobie w tym tygodniu:

Z pamiętnika fasolki: 24 tydzień życia (26 tydzień ciąży)

Jak ja lubię się przeciągać! Wyciągam sobie rączki przed siebie (pewnie, że mama to czuje), a przez całe moje ciało przechodzi miły dreszczyk. Lubię też sobie pokopać, porozpychać się łokciami i oczywiście fikać koziołki, choć to już niełatwe. To wszystko jest bardzo przyjemne. Że co? Że dla mamy niekoniecznie? E, bez przesady. Tak mocno to jeszcze nie kopię, bo ważę tylko 900 g i nie mam dużo siły. Zresztą, mama na pewno to lubi. Przecież dzięki temu, że się ruszam, wie, że ze mną wszystko w porządku.
Czasami nawet bawimy się razem – gdy dam kuksańca, mama przykłada do brzucha dłoń i przyjemnie go głaszcze albo leciutko w niego puka. A wtedy ja kopię ze zdwojoną siłą! Żeby wiedziała, że tu jestem i czuję jej dotyk. Wiem, że w tym momencie o mnie myśli, i jest to absolutnie cudowne. Kochana mamunia! I nie martw się, mamo, że są dni, gdy ruszam się trochę mniej – jestem przecież człowiekiem i czasami potrzebuję odpocząć. Co poza tym? Gdy mam 24 tygodnie, w moich płucach odbywa się prawdziwa rewolucja! Zaczynają one wytwarzać tzw. surfaktant (kto wymyśla te nazwy? – przecież tym można sobie język skaleczyć; dobrze, że ja go jeszcze nie używam). Wyjaśnię po ludzku, o co chodzi: to substancja, która wypełnia pęcherzyki płucne od wewnątrz. Bo na razie nie ma w nich powietrza, mogłyby więc zapadać się jak przebita piłka. Ale właśnie dzięki temu surfaktantowi (uff!) pęcherzyki nie zapadają się ani nie zlepiają i – w razie gdybym urodziła się już teraz – płuca będą przygotowane do oddychania. A to często duży problem przy przedwczesnym porodzie.
ale słodki ten opis

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:48   #3262
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
AAAAAAAAAAAAAAA, bo się nie pochwaliłam

mieszkanie jest nasze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

od 1.03 zamieszkamy znów razem,w najprzytulniejszym mieszkanku świata.. w którym będziemy niedługo już w 3jke!

byłam na giga zakupach (naczynia, koszyczki,pierdółki, czajniki,tostery, pierdylion rzeczy do kuchni itd..) i się z deka sukałam

ale na kaucje jest a pierwsze opłaty dopiero do 10.03 więc z palcem w d

jestem przeszczęsliwa

klask i:kla ski:
SUPER !!!! wiedziałam, że mieszkanko będzie Wasze
widziałam na fb pozytywne opisy
GRATKI !!!

Cytat:
a tak co do tematu imion... co sądzicie o Kubie??? mi imię się bardzo podoba, ale obawiam się, że jest strasznie oklepane..... i czasem jeszcze się zastanawiam nad zmianą....
mi się bardzo podoba Kubuś.

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
Hej, zamówiłam właśnie nianie, w końcu się zdecydowałam bo po wózku to był najcięższy wybór o taka
http://www.philips.pl/c/avent-zdrowi...scd510_00/prd/

Ja pije kawę codziennie, bez niej łeb mi pęka i mam ciśnienie 90/50
A macierzyńskie jest chyba taki sam jak chorobowe przed nim
gratuluję zakupu
i dołączam do grona niskociśnieniowców
moje normalne ciśnienie to właśnie 90/50
a czasem to nawet niższe

Cytat:
Apropos imion, teściówce moja Zuzia nasza się nie podoba..

Wczoraj pyta : a imie jakie wybraliście?
ja: Zuzia, bo i Zuza i Zuziak i Zuzanna ładnie
ona myśli i myśli... po czym mówi: najważniejsze żeby zdrowe było

ja tam się nie przejmuję opiniami innych..
z imionami jest tak, że nawet jak komuś się nie podoba to później tak się przyzwyczai do tego imienia i utożsami je z dzieckiem, że nie może sobie wyobrazić innej opcji

Cytat:
Napisane przez gosiulka22 Pokaż wiadomość
Ja też pozwoliłam tatusiowi nazwać swoją pierworodną córeczkę
ja też pozwoliłam Mężowi nadać imię Synkowi
widzę jak pęka z dumy
przy drugim już ja zdecyduję

lecę nadrabiać dalej

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:49   #3263
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
aha, chciałam się wypowiedzieć na temat żelaza jako dawna anemiczka chroniczna i córka anemiczki głębokiej (lekarze mówili na moją mamę "chodząca śmierć") powiem wam - zwróćcie uwagę na dietę!!! dużo słodyczy, byle jakie kalorie, a na to tabletka z żelazem - to żadne wyjście! wchłania się to z tabletki baaardzo kiepsko, żołądek też niezawsze dobrze reaguje (ja miałam nieprzyjemności żołądkowe po wszelkich preparatach z żelazem do łykania, moja mama rzygała momentalnie i musiała przejść na zastrzyki, które jej zmasakrowały tyłeczek ). owszem, jeśli reagujecie w porządku na preparaty z żelazem, to sobie bierzcie, ale przede wszystkim jedzcie to, co żelazo zawiera i/lub poprawia wchłanianie żelaza
Mój gin właśnie o tym wspominał, jak ostatnio go pytałam czy dodatkowo brać żelazo, więc na bank coś w tym jest
Stary 2013-02-04, 11:51   #3264
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
od rana przegladam wozki i natrafilam na cos takiego http://allegro.pl/hit-concordia-desi...987670760.html
wazy 10 kg.
Ciekawy ten wózek.

Zastanwiam się gdzie można go zobaczyć...

Idę zapłacić rachunki...

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:52   #3265
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:

tez myslalam o Anielce, albo Kornelii. juz pisalam kiedys, ze u nas w obecnym bloku mieszka 8letnia juz Nela. moj tz ja uwielbia, ciagle jej wszedzie pelno przez dobre 3 lata zachwycalam sie jakie ma fajne imie, az kiedys mama zawolala "Korneliaaaa!" i troche zburzyla moj swiat. tz zaproponowal najpierw Lene, pozniej Hanie, w koncu zmienil na Nele. ja upieralam sie przy Zojce (Zoja, Zojeczka) bo to od dawna moje imie nr 1.
Heheh, widzę, że mamy podobny gust My też zastanawialiśmy się nad Kornelką, ale w bliskiej rodzinie jest Kornel... i tak średnio jakoś, z kolei do Anieli nie do końca byłam przekonana, Lena bardzo mi się podobało ale zbyt popularne, Hanie i Zoja wychodzi na to, że Nelka najlepsze
Stary 2013-02-04, 11:52   #3266
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pearl87 Pokaż wiadomość
po tych zdjęciach, to się nie dziwię, że zwątpiłaś sama bym też się chyba poddała poza tym "na kangurka" wiązanie jest jednym z bardziej skomplikowanych, a na tych fotach to wygląda tak, jakby małe miało zaraz wypaść (i pół godziny musiało cierpliwie leżeć )

ja korzystałam ze zdjęć np. z tej strony: http://www.chustomania.pl/online/chu...nka_instrukcja, z instrukcji dołączonej do chusty i z filmików (niestety, moja nosząca znajoma mieszka 400 km dalej - chyba najłatwiej jak się kogoś zna i to pokaże, bo wtedy widać, że można to zrobić szybko i bezpiecznie). Jak mój mąż mnie pierwszy raz zobaczył owiniętą takim ogromem materiału, trzymającą w jednej ręce misia (model ) a w drugiej książeczkę z instrukcją i z miną pt:WTF, to zaczął fuczeć, że kupiłam tę chustę niepotrzebnie, a potem się ze mnie nabijał. Miałam problem z nauczeniem się tego podstawowego węzła - ale to chyba tak jak z wszystkim (jazdą autem itp.) - w końcu zabiera coraz mniej czasu i się nie myśli już o tym, co się robi. Dlatego chciałam kupić wcześniej, żeby nie musieć się uczyć samej techniki na małej - tylko potem razem z nią się uczyć co jej i mnie najbardziej odpowiada, bo z tych tkanych chust można na wiele sposobów dzieciątka nosić. I szanowny małżonek ma w planach swoją córeczkę tak na spacerkach rodzinnych w lesie nosić

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_...s/przepis.html - tutaj prażą sezam, w oryginale się daje pastę tahini (z sezamu) ale ja zwykle to pomijam, bo mąż nie lubi posmaku sezamowego (i z lenistwa ) - a i tak jest pyszna na leniuszka to biorę słoik z ciecierzycą, odcedzam, dodaję kilka ząbków czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek i atakuję to blenderem. Doprawiam do smaku tylko solą.

właśnie trzeba wszystko dostosować do wieku, temperamentu, upodobań, sytuacji (niektóre dzieci nie lubią być noszone np., niektóre nie znoszą być w wózkach). Ja się nie upieram, ale spróbuję na pewno.

jak dziecko jest przed fazą separacji, to najlepszą inwestycją w jego późniejszą samodzielnością jest budowanie bliskości - żeby się móc zdrowo odseparować potem od rodzica musi się wcześniej poczuć bezpiecznie (gorzej, jak niektóre mamy potem nie chcą od siebie puścić ) polecam też artykuły o kangurowaniu - w wielu krajach bezpośredni kontakt cielesny w pierwszych tygodniach jest procedurą medyczną zwiększającą znacząco wydolność układu immunologicznego dziecka i inne takie. Ale to z zupełnymi maluszkami u nas zresztą też na niektórych oddziałach np. z wcześniakami się to stosuje

Jeśli chodzi o chusty tkane a nosidełka, to ważne jest to, że chusta równomiernie rozkłada ciężar ciała dziecka na noszącym - znajoma fizjoterapeutka mnie ostatecznie przekonała do chusty. Znacznie zdrowsze dla kręgosłupa niż noszenie na rękach, ma się ręce wolne, a bliskość z dzieciątkiem zapewniona. Poza tym chusta się mieści w torebce, a nie wszędzie dam radę zabrać wózek. Dziecko można w różnych pozycjach nosić i dzięki temu nie ma ryzyka wad postaw jak przy dłuższym noszeniu w nosidełkach. To tak w megaskrócie.
Zgadzam sie bardzo z Twoim zdaniem w kwestii chust
A hummus musze zrobić też. Nie lubię sezamu, więc taki gotowy u mnie nie przejdzie, ale zrobię tak z Twojego przepisu bez i zobaczymy

Cytat:
AAAAAAAAAAAA! oficjalnie witam w III trymestrze!!
27tygodni za mną, zaczynamy 28
gratuluję

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
Jupi!
Wychodze, czekam tylko na mezulka, jakies tam papiery i do domciu!
Postanowilam ze musze juz zaczac organizowac wyprawke, bo mam tylko ciuszki, przewijak i posciel. Dobrze ze jest allegro
No to świetnie! Miłego buszowania po allegro Ci życzę

Cytat:
myślę, że niektóre rzeczy da się wyciąć z tego i trochę zaoszczędzić dzięki temu. np. leki dla dziecka, typu kropelki na wzdęcia, nurofen... czemu od razu zakładać, że będzie miało wzdęcia? zawsze można skoczyć do apteki w razie potrzeby. Podkładów chyba trochę za dużo te 10... w szpitalu jesteśmy ok 3 doby, po cc 5 dób. Osłonek możesz wcale nie potrzebować, szczerze mówiąc nie nam ani jednego noworodka, który zaakceptował jedzenie przez nakładki...myjka to moim zdaniem siedlisko bakterii!! ja do tej pory myję dziecko ręką, jakoś nie cierpię tych wszystkich gąbek i myjek..ale kwestia gustu, wiadomo. A pieluchowanie dotyczy pieluszek tetrowych?? czy tych wielorazowych? bo jestem zielona w temacie.

ale po co?? przecież dzieciom jeszcze długo ząbki nie wyjdą... co wy laski, macie zamiar z dziećmi w ogóle z domu przez pół roku nie wychodzić i stąd te zakupy na kilka miesięcy naprzód ? jezu ja to nic nie mam na razie... ale inspirujecie mnie do zrobienia zakupów wyprawkowych w końcu...

Tak, moja wyprawka jeszcze do dopracowania, ale akurat leki kupię, nakładki na sutki mam od przyjaciółki (nie mam uprzedzeń użyć po niej, z resztą będe je wyparzać, a ja mam bardzo wrażliwe brodawki, więc wierzę, że będę potrrzebować na początek )

W pieluchy wielorazowe będę wkładać tetrę, jako wkład chłonny. Z czasem do tetry dodatkowy wkład bambusowy, jak będzie mała więcej sikać. Więc u mnie pieluchowanie wielorazowe będzie z użyciem tetry jak najbardziej

Zaoszczędzić, jakbym baaardzo chciała, mogłabym na
- termometrze na podczerwień, ale wiem, że to zakup na lata i nie chcę się za każdym mierzeniem zastanawiać czy pokazuje dobrą temp. więc chcę kupić taki jaki mają w szpitalach
- wiadrze do kąpieli - wanienka kosztuje 5 razy mniej, ale przekonało mnie kąpanie małego mojej przyjaciółki - mały super się czuje, mama jest w stanie wykąpać go sama, wiadro mniej miejsca zajmuje itd. Dużo plusów.
Więc zostaje mi oszczędzanie na drobiazgach, których to oszczedności będę szukać przy zamawianiu, a teraz to tak orientacyjnie ceny napisałam.

I tak jesteśmy w dobrej sytuacji bo wuzek kupimy za 200zł, a łóżeczko sponsorują teściowie, więc największe wydatki nam odchodzą. Dlatego też wydatek na pieluchy mnie nie przeraża aż tak na początek

Szczoteka na właśnie wyżej wspomniane pleśniawki od mleka

----------
Laski, rozpoczynam dziś tłusty tydzień! Na pierwszy ogień idą sławne drożdżówki - serca a la Justi Mąż ma wolne, wiec zagniecie mi ciasto, a poza tym to on robi obiad, wiec mogę sobie pozwolić na chwilkę w kuchni
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:53   #3267
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
co do wagi dziecka. Moje w 20 t o d ważyła 380 gram. znalazłam plusy leżenia-małą czuję co po chwile
Julka cieszy się że mamusia odpoczywa

Cytat:
AAAAA wiem co miałam wam napisać. Koleżanka mówiła jeszcze wczoraj, żeby zabrać sobie do szpitala szare mydło bo jej mały po tym jak wzięła prysznic ( miała żel pod prysznic Dove ) nie chciał pić z piersi. PRzyszłą położna i pyta się jej właśnie czym się myła. Ona jej mówi, a położna stwierdziłą, że przez ten żel mały nie chce jeść i że ma piersi chociaż myć szarym mydłemi rzeczywisćie umyła i mały jadł.
o, dobrze wiedzieć

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
chcę kupić karuzelkę i myślę nad dwoma

http://allegro.pl/fisher-price-c0108...988447768.html

http://allegro.pl/fisher-price-karuz...979083669.html

nr 1 mi się bardziej podoba i mogę ją wziąść za payback jak dopłacę 85 zł, ale nie wiem czy 2 nie jest lepsza i bardziej praktyczna?
nie wiem jak z praktycznością, ale obie mi się bardzo podobają. zwłaszcza że w drugiej jest wieloryb na karuzelce
Stary 2013-02-04, 11:54   #3268
candace1
Zakorzenienie

Cytat:
znalazłam imię które być może przypasuje mojemu mężowi on tak lubi komputery, że może nazwiemy syna Monitor nawet taki święty był http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Monitor
piękne imię.
Mój powienien syna nazwać xbox
Cytat:
znalazlam takii zestawik i chyba nie drogi do pazurów http://swiatpaznokci.com.pl/opis/375...nicure-32.html
No właśnie dziwnie tani
Sam dobry lakier to ok 70-80zł kosztuje.
No i lampa uv jeszcze jest potrzebna

Cytat:

Ja się myłam normalnie żelem i nie miałam takich problemów.
Ale jak widać co dziecko to historia

Cytat:
wazy 10 kg.
Mrauuuu - jaka panterka
Ciekawe czy ktoś kupuje takie kolory wózków?
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:57   #3269
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Mój gin właśnie o tym wspominał, jak ostatnio go pytałam czy dodatkowo brać żelazo, więc na bank coś w tym jest
ja niestety dostalam zelazo w tabletkach jakiejs nowej generacji po ktorych nei m zaparc CHELA FERR MED , w sumie do ostatniego badania moja hb wynosila 13,6 , a teraz zaczela spadac mam 11 a jem praktycznie to samo, a dieta to ryzyko bo kolejne 3 tyg. i mogla by spac hb do 10 i juz ciezko ja podniesc wiem , bo po ostatnim porodzie 6 miesiecy przyjmowalam zelaro zeby moja hb wyniosla chociaz 10
Stary 2013-02-04, 11:59   #3270
salviae
Zadomowienie

Byłam w lumpie i jestem zaspokojona na jakiś tydzień kupiłam taki średnio gruby kombinezonik bo zastanawiałam się w czym my to dziecko ze szpitala przewieziemy jakby było chłodniej, a pamiętam, że 2 lata temu 1 maja spadł śnieg u nas a teraz mam i nie będzie mi żal jakby było ciepło bo był tani i 4 pary butów i kapci na pewno się przydadzą noworodkowi
Co do wagi to mój w 21 tygodniu ważył 420 g - gigant, a w 25 850 g, czyli już norma, a nawet mniej, więc już nie słucham jak lekarz mi mówi, że będzie duże dziecko i ciuszki 56 też kupuje
Cytat:
oplułam monitor przynajmniej ładnie się zdrabnia Moni Hump kupiłam też rampersy z wielorybem
I Like Me So Much Better WhenYou Are Naked... Ouooo
Kubuś
salviae jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości