|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2971 |
Rozeznanie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VI - czekamy na pierwsze maluszki!!
jaki swietny ten rampersik z piratem <cudo>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2972 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja stawiam na tak - a co mi tam, widze, ze masz silna wole ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2973 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mooonis17 ![]() Cytat:
![]() Karm do 4-6 miesiąca - nie wyrywaj zdania z kontekstu, na początku art jest napisane, że zapasy żelaza u dziecka mogą się kończyć 4-6 miesiąc życia, tak więc karm do 6 miesiąca bo tam jest bardzo dobrze przyswajalne żelazo , ale jeśli po 4 miesiącu masz podejrzenie że Twoje dziecko jest w tej nikłej grupie i ma anemię to zbadaj to i jak ma ją to podawaj mu składniki z żelazem. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2974 |
Zakorzenienie
|
badanie rozwarcia
"W Polsce rozwarcie bada się najczęściej wkładając palec wskazujący i środkowy głęboko do pochwy, tak by dosięgnąć szyjki. Znaczne rozwarcie bada się rozsuwając palce i ocenia się na oko odległość między nimi. Badanie rozwarcia nie powinno być bolesne, chociaż czasem podczas porodu robi się tzw. masaż szyjki czyli mechaniczne rozpychanie palcami szyjki aby się szybciej rozwierała i to może być bardzo bolesne." "Technika badania jest taka, że wsadza się do pochwy jeden lub dwa palce i szuka szyjki macicy. Ja zwykle badam jednym palcem. Tak czy tak zwinięta w pięść dłoń opiera się o srom. Fakt, że czasem, kiedy główka dziecka jest wysoko a szyjka macicy jeszcze nie centralnie, ale od kości krzyżowej to trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby coś w ogóle wybadać - jak nietrudno się domyślić znaczenie ma tu długość palców. Kiedy znajdzie się szyjkę macicy to robi się kółeczko określając rozwarcie. Nie jest to proste - kiedy uczyłam się określania co czuję zachęcona przez starszą położną, która była moją mistrzynią w zawodzie, rysowałam na kartce kółeczko, które zbadałam, a potem mierzyłam je linijką, żeby wiedzieć ile ma centymetrów średnicy - i tak parę miesięcy ![]() centymetrach, choć w niektórych miejscach używa się określania rozwarcia w "palcach". "Palec" to miara umowna, podobnie jak np. "kabel", którego używa się mówiąc o odległościach na morzu, lub "łokieć" - dawna miara kupców bławatnych. Przyjmuje się, że jeden palec to około 2 cm. Rzadko udaje się jeszcze usłyszeć na sali porodowej, że ktoś mówi o rozwarciu "na małą dłoń", ale proszę mnie nie pytać ile to dokładnie centymetrów ![]() skurczu nie powinno być bolesne, chyba, że ktoś baaardzo się boi - wtedy boli wszystko. Badanie podczas skurczu (czasem konieczne diagnostycznie) bywa nieprzyjemne, a nawet bolesne. Jeśli poczas badania coś boli koszmarnie to zapewne jest to masaż szyki macicy - działanie niezbyt godne polecania. Jeśli chodzi o sposoby oceny rozwarcia bez badania, to wiele z nas ma swoje sposoby - doświadczona położna jest w stanie po zachowaniu rodzącej ocenić, na jakim etapie porodu się ona znajduje. Pojawiają się także pewnie fizyczne sygnały związane najczęściej z przemieszczaniem się różnych grup mięśni podczas rozwierania się szyjki i obniżania się główki w kanale rodnym. W każdym razie w tych sposobach nie doszukwałabym się "nowości", a raczej starej tradycji ![]() ![]()
Edytowane przez strippi Czas edycji: 2013-02-15 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2975 | |||
Zadomowienie
|
brzuch wcale nie taki duży, wg mnie normalny
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2976 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
hahahahhaha na porodówce poproszę o kompa i jeszcze na allegro wejdę między skurczami ![]() ![]() ![]() ![]() ups zapomniałam umyć klatki schodowej jak radziła mi Kasia ![]() Cytat:
![]() ![]() oj nie zrobiłam :d wybaczcie :d ![]() no właśnie nie ![]() ale spokojnie, można chodzić jeszcze kilka dni po wypadnięciu czopa ![]() Cytat:
czop zamyka ujście szyjki chroniąc przed infekcjami i bakteriami, kiedy szyjka zaczyna się rozwierać czop wypada ![]() no właśnie na zdjęciu nie wyglądał tak super, a dziś jak przyszedł to boski po prostu Cytat:
bo koleżanka napisała, że będzie u mnie o 20:00
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2977 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2978 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja czytałam że do 2 tyg., a jak miałaś za pierwszym razem? może lepiej pospiesz koleżankę ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2979 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() niby mi mama poprasuje w niedzielę, ale ja juz bym chciała mieć to poskladane ![]() a ile masz okien?! ![]() (generalnie nienawidzę myć okien i prasować. dwie rzeczy z domowych ktorych nie cierpię robić... jedno i drugie zawsze ma mankamenty ![]() Cytat:
![]() ostatnio (w środę popielcową) opierniczyłam mojego faceta za fajki. że śmierdzi i już. zdziwił się chłopina strasznie (bo on był palaczem ![]() idealny ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() wielce młodzinka ![]() ![]() piekne są. najśliczniejsza lampka. kocham takie nie-oczywiste ptaki-dziwaki ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2980 |
Raczkowanie
|
Strippi ty to jesteś hardkorem
![]() Ciekawe kiedy zacznie się u Ciebie coś dziać ![]()
![]() |
#2981 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I wiesz co, to, ze od poczatku nie znalam szczegolow, nie znaczy, ze wyssana z palca. Akurat nie pamietalam dobrze kontekstu, a skoro zaczelas tak az dociekac, to sie dopytalam. To chyba lepiej, bo moze jednak komus pomoga te informacje. Bo jednak nie wszyscy sa lekarzami i nie wszystko musza wiedziec... A w grupie ryzyka tez nie trzeba byc, zeby dziecko mialo niedobory jak widac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2982 |
Wtajemniczenie
|
DZIEWCZYNY! ale nagryzmoliłyście duuuużo!
Jak to mówi Kasia, przeleciałam Was tylko... nestelle - jesteś mega giga babka ![]() Leonikowa, za wizyt i nie rodzenie ![]() brawo za tygodnie... 28 :P, 38, 39.... ![]() brawo za fotki ![]() i oczywiście brawa dla czopa Strippi. Ja dziękuję za kciuki... Mały ma 2,7kg... moja szyjka 3,7cm i się trzyma bardzo dobrze... ale nadal mam mało wód i lekarz zaczął coś przebąkiwać o wcześniejszym porodzie... zobaczymy za 2 tyg na wizycie. Ale jak stwierdził dzieciątko duże, wszystko działa i pracuje więc nie mam się co martwić... I moje pytanie: JAKIE MACIE AFI? o ile lekarz Wam mówi, pisze, podaje....
![]() |
![]() |
#2983 |
Zakorzenienie
|
AFI- a co to takiego?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2984 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2985 | ||||
Kniaginia
|
Dzięki dziewczyny za komplementa
![]() Czarny wyszczupla, więc wiecie... Cytat:
Cytat:
Śliczny, gładki i akurat ![]() Cytat:
Nie no, stara rura ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja nie wiem, co się dzieje, ale ciągle bym jadła. Faza na kalarepki i lody. I już niech TŻ wraca, bo mi się obiadu chce. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2986 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
a tak poważnie to się nie zdziwię jak cie dziecię przetrzyma jeszcze zjedz sobie coś dobrego bo w szpitalu to czekoladek nie dostaniesz, ani lodów, ani pepsi, ani pizzy.... Cytat:
![]() z drugiej strony to nasza wina ze my takie stare dupy, bronił ci ktoś dzieci robić wcześniej ![]() w wieku 21 lat to dzieci, to było samo zło ![]() Cytat:
nieźle ![]() to ten raport jak ci się chce czytać http://www.malopolska.pl/Obywatel/EK...ieci_final.pdf
![]() |
![]() |
#2987 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
zdążę ![]() Cytat:
oj nie wiem ale w razie czego poodkurzałam mieszkanie, zaraz kurze zetrę i podłogi na koniec ![]() kuchnię posprzątałam z rana i umyłam gazówkę zupa ugotowana ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwazam, ze mama zdrowo sie odzywiajaca moze spokojnie 6 miesiecy karmic bez zadnych dodatkowych posilkow - a niedobory witamin to juz inna sprawa i takich spraw nie zalatwia sie poprzez internet, ale konsultuje z lekarzem. (i to raczej mama powinna wtedy przyjmowac preparaty witaminowe, zamiast wprowadzac dziecku dodatkowo zupki) I kwestia "slabego mleka" wedlug mnie jest rowniez mocno naciagana - wedlug mnie chodzi o skladniki odzywcze mleka jak proteiny, weglowodany i tluszcze, ktorych ilosc jest niezalezna od diety matki. https://www.bebilon.pl/karmienie_pie...ola_mleka_mamy
![]() |
![]() |
#2989 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() w 35w2d miałam AFI 20 A W 31W2D AFI-25 AFI - wody płodowe
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2990 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() no to mozesz ew rodzic ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() wiesz co ... powiem ci ze znam mase kobiet po30 co by chcialy tak jak ty wygladac ![]() ![]() o boshe ![]() ![]() oooooooooooo to bardzo nie Ladnie ![]() ![]() Cytat:
ale wiesz Marta ew jak cos pisz .. to sie upije COLA na tym bilardzie ... za zdrowie Michalka ![]() ogolnie nic mi sie nie chce ........ caly dzien w lozku yhmmmmmm |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2991 |
Rozeznanie
|
stripi - cholero jedna!!!
![]() ![]() znając życie ja już w panice będę pędzić do lekarza... ![]() dziewczyny, kupujecie nianie elek.? pytam bo nasza mała bd spała na piętrze w łóżeczku a my jednak bd kręcić się na piętrze niżej... jak bd starsza to nie ma problemu ale tak to nie bd targać łóżeczka codziennie z piętra na pięto i zastanawiam się na kupnem niani, polecicie jakąś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2992 |
Raczkowanie
|
Dragusia, masz wielowodzie? Strasznie wysokie AFI.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2993 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2994 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie łóżeczko też jest na piętrze ale jak będę na dole to dziecko przeniosę na dół, na początek do gondolki do wózeczka i tyle.
![]() |
![]() |
#2995 |
Zakorzenienie
|
to jest granica normy dla takiego wieku ciąży
![]() |
#2996 |
Zakorzenienie
|
U mnie tylko pisza na USG: ilośc wód prawidłowa.
Ide troche polezec, bo od rana siedze tylko przed kompem... Widziałyście jakie meteoryty spadły w ROsji? MAm andzieje, że nas nie zbombardują.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2997 |
Rozeznanie
|
jak któraś mieszka w bloku to znalazłam rozwiązanie na wietrzenie dziecka bez tachania się z nim na regularny spacer
http://www.handmadecharlotte.com/bro...-window-ledge/ czytam artykuł na e dziecku o bzdurach dot wychowania dzieci, ale to jest mega, i chyba funkcjonowało ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2998 |
Zakorzenienie
|
![]() mówiła że mam dużo wód i mogą one zawyżać wagę, ale żadne wielowodzie. mieści się w normie przecież. a wiadomo że pomiary mogą być zawyżone.
![]() |
#2999 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3000 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A długo nie palisz? Cytat:
Nie byłoby żadnej dyskusji gdybyś napisała normalnie, że czasami trzeba suplementować dodatkowo żelazo u dzieci chorych na anemię, a nie uogólniała sama. Cytat:
![]() Co do tego co napisała Ptaszysko, to zasadniczo zmotywowała mnie do dalszych poszukiwań. I świadczy to o dwóch sprawach po pierwsze nawet w stwierdzonej anemii przed 6 miesiącem życiem nadal polecam się jedynie suplementowanie żelazem plus karmienie piersią bez żadnych absurdalnych zupek- uzupełnienie diety mamy plus suplementacja żelazem jest uznawana za mniej niebezpieczne niż przedwczesne wprowadzanie żywności uzupełniające ( źródło: żywienie niemowląt i małych dzieci, standardy postępowania ue). Najczęściej niedobory żelaza pojawiają się u dzieci pomiędzy 9 a 12 miesiącem życia i dotyczą dzieci karmionych piersią ale i dzieci które były wychowywane na mleku modyfikowanym z dodatkiem żelaza (więcej wskazań na karmienie naturalne) wynika to z tego że akurat proces przyswajania żelaza nie jest do końca zbadany. A wielu badaczy oskarża o niedobory zbyt wczesne odcinanie tętniącej pępowiny - co skutkuje niedostatecznym przekazaniem składników odżywczych. (Badania szweda Halland opublikowane w British Medical Journal) A teraz standardy postępowania: Karmienie naturalne i mleka modyfikowane Optymalnym sposobem żywienia niemowląt jest karmienie piersią (bez dodatkowego podawania płynów, mieszanek mlecznych, pokarmów stałych). WHO obecnie zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia.33 Po zakończeniu wyłącznego karmienia piersią należy zachęcać do stosowania dodatkowych źródeł żelaza (ok. 1 mg/kg/24 h), najlepiej w postaci pokarmów uzupełniających. Kod:
W przypadku niemowląt karmionych piersią, które w wieku 6 miesięcy otrzymują niedostateczną ilość żelaza w pokarmach uzupełniających (tzn. < 1 mg/kg/24 h) wskazane jest podawanie preparatu żelaza w kroplach w dawce 1 mg/kg/24 h. Wskazane jest wprowadzanie zmiksowanego mięsa do diety dziecka po 6 m.ż., gdy jego rozwój umożliwia już spożywanie takiego pokarmu. http://www.forumpediatryczne.pl/txt/...mowlat,box-art tu masz art z bibliografią. Reasumując: A problem anemii dotyczy 3-5 % dzieci poniżej 5 roku życia -ryzyko wzrasta po 9 miesiącu życia, większość jej przypadków dotyczy więc dzieci które powinny dietę już mieć rozszerzoną..Więc taaak mogę cofnąć moje stwierdzenie, że mleko matki zawsze wystarcz i nawet krzyknę: przepraszam za wcześniejsze sformułowanie, że mleko matki zawsze wystarczy dziecku, ok 1 procentowi (tak szacuję) dzieci do 6 miesiąca życia mleko matki nie wystarczy-te dzieci muszą mieć podawane krople z żelazem ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:25.