|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4141 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() spróbuję dzisiaj w nocy ![]() u nas jest masakra. Borys bardzo ładnie spał swego czasu. Budził się koło piątej na jedzenie , a potem o 7 wstawał na dobre. Potem zachorował i jakieś 2 miesiące temu wszystko się zepsuło ![]() ![]() ![]() ![]() Do tego od jakiegoś tygodnia, może dwóch, ma problem z zaśnięciem po kąpieli. Nic nie zmienialiśmy, godziny jedzenia i kąpieli są zachowane. Do momentu jedzenia jest mega śpiący, po cycu się rozbudza.... :/ ii koniec. Wstaje na równe nogi w łózeczku, gada, albo krzyczy ( zależy od humoru), gdy go kladę jest ryk, nie da się go utulić, więc wstaje i stoi w tym łózeczeku... no miazga. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4142 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Dziś Maks zakrztusił mi się pomarańczą
![]() ![]() Jutro planuję zrobić małemu naleśniki, dziś był krupnik, bo w końcu kupiłam kaszę gryczaną niepaloną. anulka dzięki za odp ![]() Jak smarujesz Szymona w dzień to całego czy tylko te miejsca wysuszone? My mamy z tym problem, bo Maks się drze i ucieka i nie mogę go tyle razy wysmarować ile trzeba... Co do nocy to u nas też średnio.... już nie pamietam od kiedy Maks prędzej czy później ląduje w naszym łóżku. I najlepiej śpi mu się w nogach a ja muszę co chwilę sprawdzać czy nie spadnie. Też podczas snu popłakuje, wierci się, próbuje raczkować, no cuda mu się dzieją ![]() Mam nadzieję, że to zęby. Górne dwójki już wyszły, dolne są już tuż pod dziąsłami, więc myślę, że jak wyjdą w końcu odeśpimy.
#4143 |
Wtajemniczenie
|
MININI jak chodzilas przez park to moglysmy sie widywac
![]() ![]() Pocieszylas mnie z tym, ze Olaf nie mowi. Paula tez nie mowi, ale u nas jest to byc moze spowodowane niedosluchem...jesli w ogole jest ten niedosluch...jesli nas czytalas to wiesz. Cale jablko? wow, jak ja sie boje takich stalych pokarmow. Paula je juz grubsze "kawalki" czyli warzywa rozgniecione widelcem,, dopiero teraz zaczynam dawac "grubsze" kawalki RINCO co tak cieplo ubierasz synka? pajac, spodnie plus skarpetki? tak lubi? Paulusia spi, my tez zaraz idziemy spac. Dobranoc ![]() ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Chyba nie pisalam, ze znowu nie zbadali Pauli sluchu, bo nie zasnela i umowilismy sie na oddzial na 10marca, zeby zbadali w nocy. Juz mam dosyc, maz bierze urlop, jedziemy, ona zasnie, zaloza elektrody i ona sie budzi od razu albo po 10 minutach, odlaczamy, wychodzimy, usypiamy i historia sie powtarza i tak trzy razy, no nie powiem, czego mozna dostac. Po powrocie jestem zmeczona bardziej niz po 8 godz w pracy. A co do pracy...nadal szukam, nic. ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Chyba nie pisalam, ze znowu nie zbadali Pauli sluchu, bo nie zasnela i umowilismy sie na oddzial na 10marca, zeby zbadali w nocy. Juz mam dosyc, maz bierze urlop, jedziemy, ona zasnie, zaloza elektrody i ona sie budzi od razu albo po 10 minutach, odlaczamy, wychodzimy, usypiamy i historia sie powtarza i tak trzy razy, no nie powiem, czego mozna dostac. Po powrocie jestem zmeczona bardziej niz po 8 godz w pracy. A co do pracy...nadal szukam, nic.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#4144 | |||||
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Jestem jak najbardziej za ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A u nas kilometrowe gluty. Dosłownie! Nie obrzydzając nikomu (chociaż mając takie małe dziecko, to chyba tego typu rzeczy już nikogo nie obrzydzają ![]() ![]() Z ruchowych spraw może się nic nie zmieniło, ale za to moje dziecię zaczęło stabilnie siedzieć. Zważając na to, że cały czas za tą pozycją swojego ciała zbytnio nie przepada, to czasami zdarzy jej się nabrać cierpliwości i pobawić się siedząc ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4145 |
Wtajemniczenie
|
Chyba nie pisalam, ze znowu nie zbadali Pauli sluchu, bo nie zasnela i umowilismy sie na oddzial na 10marca, zeby zbadali w nocy. Juz mam dosyc, maz bierze urlop, jedziemy, ona zasnie, zaloza elektrody i ona sie budzi od razu albo po 10 minutach, odlaczamy, wychodzimy, usypiamy i historia sie powtarza i tak trzy razy, no nie powiem, czego mozna dostac. Po powrocie jestem zmeczona bardziej niz po 8 godz w pracy.
A co do pracy...nadal szukam, nic.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#4146 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzięki za odpowiedz, muszę teraz się tylko do sklepu wybrać po parowar ![]()
![]() |
#4147 |
Zakorzenienie
|
_millena, myślę, że lulać, tulić, śpiewać... aż nie uśnie.
A próbowałaś tak, że kładziecie się razem z Borysem na waszym łóżku i tak go usypiacie? Któraś z Was jeszcze pytała o makaron. Można podawać i razowy i zwykły z mąki durum. Ja daję taki i taki ![]() Maciuś od soboty gorączkuje ![]() Ale to dłuższa historia. Na całe szczęście jest grzeczny jak zwykle. Ale dziś w nocy obudził się z temp. 39,2. Spał do 8 rano, a ja musiałam iść do pracy. Poczekałam więc aż się obudzi i spaźniłam się do pracy. Ale w pracy to luz, więc się nie przejmuję. A do Maciusia przyszła babcia, więc opiekę ma lepszą niz jak ja bym z nim została ![]() ![]() Ząbek pewnie będzie lada dzień ![]()
![]() |
#4148 |
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry
![]() ![]() ![]() CATE dzieki za kciuki. Ja Ci pisalam o parowarze? Chyba nie. A ja gotuje w garnku z ta wkladka z dziurkami. Tesciowa ma parowar ale nie chce mi sie co drugi dzien po niego chodzic, a ona tez go uzywa. AGATA zdrowka dla Maciusia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4149 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale to nie wiele daje, bo on wstaje do pozycji czworaczej a potem wstaje na nóżki opierając się o nasze zmęczone zombie ciała, albo o wezgłowie.... zresztą raz nam spadł "dzięki temu" bo zawędrował w nogi i nie zauwazył , że skonczyło mu się łóżko.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4150 |
Zakorzenienie
|
No to ja pomysłu nie mam. Macio też wstaje na kolana, ale usilnie go odkładamy i w końcu załapuje... tylko u nas trwa to jakie 5 do 7 minut
![]() Ale Maciek to jest śpioch. W nocy jak się obudzi to nawet oczu nie otwiera tylko stęka z zamkniętymi...
![]() |
#4151 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4152 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4153 |
Zakorzenienie
|
rinco, odrywaj po kawałku malutkim i mu podawaj. Rozmemła to sobie językiem o podniebienie i dziąsełkami
![]()
![]() |
#4154 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4155 |
Zakorzenienie
|
dobry
![]() byłyśmy dzisiaj u alergologa na kontroli. poprawa w skórze jest. ale dalej mamy nawilżać. mamy jeszcze trochę plam, ale jest już dobrze ![]() za miesiąc do kontroli znowu. Agata zdrówka dla Maćka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4156 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() My mamy łóżeczko przysunięte dłuższym bokiem do dłuższego boku naszego łózka, więc ja wkładam smoka Borysowi wyciągając tylko rękę , przez szczebelki. Czasem po prostu podaję mu rękę przez te szczebelki , żeby sie przytulił. Czasem to wystarczy, ale coraz rzadziej. Ochraniacz mamy zamocowany od strony wezgłowia łózeczka i z tego drugiego boku, od strony pokoju. Chciałam, żeby po przebudzeniu nas widział i się nie bał ( w nocy pali się mała lampka ledowa, a czasem muszę zapalić lampkę nocną, bo mam wrażenie, że gdy Borys się budzi i jest ciemno to płacze mocniej :/ ale znowuż czytałam, że tak małe dzieci nie boją sie jeszcze ciemności , dopiero starsze... głupieje ). Obstawiam jeszcze jedną rzecz... sama nie wiem.. :/ kilka razy straciłam cierpliwość podczas takich akcji i krzyknełam coś głośniej, coś w stylu, że nie dam rady, albo cholera jasna ![]() Szlag mnie powoli trafia, bo na prawdę jestem wyczerpana. Ciężko mówić o pomocy męża, bo wiecie.. on mi pomaga na tyle na ile może, ale on też musi się wyspać jako tako, żeby się zebrać rano do pracy. Często jeździ w delegacje autem, więc nocki przed takimi wyjazdami spędza w innym pokoju i nie mam mu tego za złe, chociaż jak się przebudzi ( a sen ma twardy) to przychodzi nam pomóc chociaż na chwilę. W każdym razie zmierzam do tego , że zazwyczaj sama sobie muszę poradzić. I na prawdę zaczynam lekko mieć dosć. Niby zawsze mogę się połozyc w ciagu dnia z Borysem ( nie mam zastrzeżen do jego drzemek dziennych), dlatego teraz nie pozwalam mu spac na spacerach, tylko wychodzę w czasie aktywności, po to, żeby po powrocie połozyć siebie i jego. Ale nie zawsze mogę iść spać wtedy kiedy on , z kilku przyczyn, po prostu czasem mi się już wtedy nie chce spać ![]() Dzisiaj zadzwonię do mojej lekarki i zapytam czy w jej mniemaniu zachowanie Borysa jest normalne, czy moze trzeba mu zrobić jakieś badania czy coś.. nie wiem.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4157 |
Zakorzenienie
|
_millena, nie sądzę, żeby jakieś badania były potrzebne.
To co piszesz przechodzi większość moich znajomych, niestety ![]() Raczej nieczęste jest takie dziecię jak Macio, ale on od początku spał więc to zupełnie inna bajka. U jednej z koleżanek pomaga podawanie Biogaji, nie wiem jakie ma działanie w jej przypadku, ale działa. Jak przestaje podawać to w nocy horror mają. Ja uważam, że w żadnym wypadku nie można się bawić, tylko tak jak Ty próbować usypiać. Skutki są jakie są, ale w końcu gość powinien zaskoczyć o co biega. A próbowaliście żeby chłop go usypiał w nocy? To często pomaga. Wiesz, czuje ojca, respekt... co ja będę pisać. Eh... jakbym chciała pomóc... ![]()
![]() |
#4158 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U nas właśnie jest odwrotnie z tym usypianiem, bo mój chłop się z nim siłuje i nie przetłumaczysz, że siłą tu nic się nie zdziała i nie ma co blokować gościa w łózeczku przed wstaniem tylko jak już to pozwolić wstać i wtedy położyć i choćby miało to być tysiąc razy to trzeba życ nadzieją, ze jutro w nocy będzie tylko 500 ![]() ![]() Spróbuję jeszcze dzisiaj ( bo napewno sytuacja się powtórzy ) konsekwentnie go odkładać do łózeczka wg metody TH, kiedyś nam się udało go naprowadzić na dobre tory i nie mieliśmy problemu. Może teraz też się uda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4159 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam wczoraj Mai zupe ogórkowa i tez zjadła ładnie
![]() Musze jeszcze krupniczek wyprobowac z przepisu Agaty ![]() Wspołczuje Wam nie przespanych nocy, ale nie jestescie same, ja tez tak mam :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4160 |
Wtajemniczenie
|
My po spacerku,bylysmy w biedronie. Sa body i pajace za 12,99, mnie interesowaly pajace, ale jak na moje oko sa badziewnego gatunku, cienkie takie jakies. Ale jedne wzielam. W wozku zostaly wiec nie moge teraz ich obadac. Body byly z disneya wiec pewnie beda lepsze. Paulinia po obiadku, mama po obiadku, chyba sie polozymy
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4161 |
Zakorzenienie
|
stokroteczko, ja się kiedyś skusiłam na to body Disneya. Dziadostwo jakich mało! Nie kupuj, szkoda pieniędzy!
Cieszę się, że zupki Waszym dzieciakom smakują ![]() millena, mnie nie chodzi raczej o pacyfikację gościa rzez ojca, a o ululanie go przez ojca. Nie pomaga? Maciek jednak szybciej usypia lulany przez tatusia ![]()
![]() |
#4162 | ||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
i Ty tak na jednym spacerze park miejski i park GCR zaliczasz?? ja od wiosny znowu zacznę do miejskiego chodzić, idę przez pola przy gliwickiej, tyłem castoramy i przez obwodnicę do parku wchodzę tam przy cmentarzu, potem jeszcze do mamy ![]() ale z tym niedosłuchem pauli, to jeszcze nie do końca pewne? gdzie jezdzicie na te badania? tutaj na "trójce" też mają jakiś sprzęt do badania słuchu. a pracy jako kto szukasz? często słyszę że gdzieś potrzebują ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() a ja.... dostałam dziś rano pierwszy @ po urodzeniu ![]() i chyba górne ząbki olafowi wychodzą, bo wieczór się budził i usnął na dobre dopiero jak mu dziąsła pomasowałam żelem
![]() ![]() |
![]() |
#4163 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4164 |
Rozeznanie
|
_millena no jakbym czytała o nas... tylko, żę Maks jeszcze nie wstaje, tylko chce raczkować w łóżeczku i brakuje mu miejsca. Próbuje też chyba stawać na głowie, no cuda wyczynia
![]() Ale jest światełko w tunelu....wczoraj wieczorem podałam Camilię i była tylko jedna pobudka o 3, wtedy wzięłam go do łóżka i potem nawet bardzo się nie wiercił ![]() U nas Camilia działa lepiej niż Nurofen, bo po nim nic lepiej nie było. Dziś też podam i zobaczę jak będzie.
#4165 |
Wtajemniczenie
|
MININI ale sie dogadalysmy z tym parkiem :-D to ja pomieszalam. Ja chodze do parku gdzie GCR (nie wiem czy on ma jakas nazwe), nie do miejskiego. Na porodowke mialam bliziutko, nawet mi polozna powiedziala po co tak wczas przyszlam skoro mam skurcze co 10minut, a do szpitala pare krokow, ale to chyba byla intuicja, bo potem sie okazalo ze macica mi zle pracowala.
---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- MININI z tym niedosluchem to ja juz do glowy dostaje. Jak po porodzie jej sluch zbadali i wyszla wada, tak to sie ciagnie do dzis i ja dalej nic nie wiem. Tzn wiem, ze wada jest, wiem ze na 90% bedzie nosila aparaty, ale dalej nie wiem jak duza jest ta wada. Wedlug ostatnich badan kiedy udalo sie zbadac wyszlo po 50decybeli kazde uszko, potem raz wyszlo 40decybeli jedno uszko. ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- MININI z tym niedosluchem to ja juz do glowy dostaje. Jak po porodzie jej sluch zbadali i wyszla wada, tak to sie ciagnie do dzis i ja dalej nic nie wiem. Tzn wiem, ze wada jest, wiem ze na 90% bedzie nosila aparaty, ale dalej nie wiem jak duza jest ta wada. Wedlug ostatnich badan kiedy udalo sie zbadac wyszlo po 50decybeli kazde uszko, potem raz wyszlo 40decybeli jedno uszko. ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- MININI z tym niedosluchem to ja juz do glowy dostaje. Jak po porodzie jej sluch zbadali i wyszla wada, tak to sie ciagnie do dzis i ja dalej nic nie wiem. Tzn wiem, ze wada jest, wiem ze na 90% bedzie nosila aparaty, ale dalej nie wiem jak duza jest ta wada. Wedlug ostatnich badan kiedy udalo sie zbadac wyszlo po 50decybeli kazde uszko, potem raz wyszlo 40decybeli jedno uszko. ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- MININI z tym niedosluchem to ja juz do glowy dostaje. Jak po porodzie jej sluch zbadali i wyszla wada, tak to sie ciagnie do dzis i ja dalej nic nie wiem. Tzn wiem, ze wada jest, wiem ze na 90% bedzie nosila aparaty, ale dalej nie wiem jak duza jest ta wada. Wedlug ostatnich badan kiedy udalo sie zbadac wyszlo po 50decybeli kazde uszko, potem raz wyszlo 40decybeli jedno uszko. ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- MININI z tym niedosluchem to ja juz do glowy dostaje. Jak po porodzie jej sluch zbadali i wyszla wada, tak to sie ciagnie do dzis i ja dalej nic nie wiem. Tzn wiem, ze wada jest, wiem ze na 90% bedzie nosila aparaty, ale dalej nie wiem jak duza jest ta wada. Wedlug ostatnich badan kiedy udalo sie zbadac wyszlo po 50decybeli kazde uszko, potem raz wyszlo 40decybeli jedno uszko. ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Ajajaj, co ja narobilam ... ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- MININI tu na "3" maja tylko aparature do robienia badan przesiewowych, czyli tych podstawowych. My jezdzimy na Ligote, tam robia badanie takie dokladne, z elektrodami przypinanymi za uszka i na czole i policzku, ale dziecko musi spac!! moje dziecko nie spi na zawolanie, Dlatego sie wkurzylam i zapisalam na oddzial zeby zbadac ja w nocy.
![]() ![]() |
![]() |
#4166 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tylko mój mąż ma swoją własną teorię na temat usypiania, której nie mogę przegadać i dlatego wolę, żeby jednak tego nie robił on ![]() ![]() tak sobie teraz myślę, że u nas to chyba nie wina kolek :/ ja jestem na diecie bezmlecznej, a Borys pije mleko Nan Ha, więc hmm.. podam dzisiaj krople z ciekawości, a nóż widelec :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4167 |
Wtajemniczenie
|
MININI ja szukam pracy w handlu, pracowalam od zawsze w sklepie spozywczym z mala iloscia rzeczy przemyslowych. Szukam nie koniecznie w spozywce, ale zalezy mi na umowie o prace i zalezy mi na pracy zmianowej, nie interesuja mnie sklepy czynne 10-18 czy podobnie. U nas otwieraja Czerwona Torebke, szukam codziennie ofert pracy, ale nie ma.
![]() ![]() |
![]() |
#4168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4169 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a ogolnie u nas ok Sara w dzień pogodna nadal jest niemobilna chyba nie potzrebuje do przodu sie posuwac, wsteczny jej wystarcza. W tamtym tyg byla chora ale szybko przeszlo. No i w końcu przesadzilismy się do spacerówki. _agata przepisy super dziś Sara miaąl zupa krem z zielonych warzyw zjadła wszytko bardzo chetnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4170 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:10.