|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Bry
![]() Ale zima, ble, ani na spacer wyjsc sie nie da, co chwile sypie z innej strony, ehh. Maz jutro jedzie na targi z pracy a my do moich rodzicow na caly dzien ![]() AGATA alez u Was pysznosci, mniam' Chcialabym zeby Paula jadla wiecej nowych rzeczy, a raczej wiekszych kawalkow. Jak jej zrobie ryz z owocami to tylko widelcem pociapie i cala miseczke wciagnie a jak ma kawalki warzyw to raz zje, a raz ma odruch wymiotny i potem troche miksuje. Ostatnio miksowalam 4razy ![]() AGATA czy po sklarowaniu masla ten tluszcz jest nadal nabialem?? ![]() MARTULA przysiegam, ze Twoja pomyslowosc z wchodzeniem do lozeczka powalila mnie na kolana ![]() Ostro u Was z zabkowaniem ![]() NIUNIA brawo za lewa dolna jedynke i za prawa dolna jedynke, zanim ja odpisalam, to dziecku drugi zab wyszedl ![]() GAABBI jak czytalam posta o siniaku Hani, to Paula nic nie miala, a teraz ma malutkiego na kolanie, a nie raczkuje jeszcze ![]() MADDY84 niezla akcja z ta sowa ![]() MILLENA u nas strona kokosowa materaca jest plaska a ta gryczana to sa takie jakby poduszeczki. BENKA przeciez gryka jest w poszewce, na tym jest przescieradlo. Myslisz ze przez material uczula? U nas owoce na oko, zazwyczaj pol banana i male jablko do ryzu czy kaszki, albo pol banana i pol sloiczka owocu, to w sumie da jakies 150g. Paula tez nie podciaga sie za szczebelki w lozeczku. KAROZKA Paula tez lubi te zyrawke ![]() MININI codziennie jechac do Gliwic po warzywa...niezle. Ja i tak warzywa mroze, to moglabym jechac, ale nie bardzo mi sie chce ![]() ![]() Dzieki za kciuki. Fajnie sie masz z praca. NACIA fajny zwyczaj z ta sukienka, mialabym sukienke ![]() POLA witaj, fajnie ze sie odezwalas ![]() MAYA puszczam sobie czasem te piosenke, a ze nie pracuje, to idealnie do mnie pasuje ![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Caly czas mysle nad dwudaniowym obiadem dla Pauli. Ona jak je drugie danie, to sa to warzywa plus miesko. Mieso i troche warzyw miksuje, bo inaczej Paulina nie zje miesa, a reszte gniote widelcem. A jak je zupke, to do gotowania daje wiecej wody, zeby miec wywar i tez czesc miksuje z miesem a reszte gniore widelcem. I w efekcie czy zupa czy drugie danie, to jest to jedno i to samo, tylko zupa jest po prostu rozcienczona do formy zupy, a raczej zupy kremu, bo jak ugotuje tyle samo warzyw jak do drugiego dania to to juz nie jest zupa tylko krem. Jak chcialam ugotowac normalna zupe, to byla jakas taka licha, nie tresciwa, ze Pauli bylo malo. I chyba bede gotowac taka licha zupke plus tresciwe drugie danie. Tresciwego dania Paula zjada 200g. Wczoraj i dzis tresciwe ![]() ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#4322 | |||||
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Hej!
Dziś nadrobiłam wizazowe zaległości. W ciągu tygodnia brak czasu- zwłaszcza że zabieram część pracy do domu. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dużo zdrówka dla "Malutka". ![]() Pola witamy! ![]() ![]() U nas w zasadzie bez zmian. 0 zębów. Nie wiem czy Wam pisałam ale w końcu siedzi sama. ![]() ![]() W pracy wpadłam w wir nowych obowiązków. Ale cieszę się z tego co mam. To wielkie szczęście móc robić to co się lubi. Gdyby jeszcze dobrze za to płacili. Może kiedyś.... ![]() Jak zgram zdjęcia to wkleję siedzącą Haniusię. Trzymajcie się mamuśki. Buziaczki dla wszystkich dzieciaczków od e-ciotki. Jeszcze miałam się pochwalić że Hania w końcu polubiła moją kuchnię. Więc powoli odchodzimy od słoiczków. Dziś gotowałam potrawkę z rybą. Ostatnio wcinała brokułową z kurczakiem. Uwielbia też chlebek maczany w oliwie. Aż mruczy. ![]()
Edytowane przez ladybird_1987 Czas edycji: 2013-02-23 o 15:15 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4323 | ||
Raczkowanie
|
agata- dziekuje za przepis, kochana jestes
![]() ![]() Ja dzis pierwszy raz zrobilam wspolny obiad dla nas wszystkich.. pulpety w sosie pomidorowym z ryzem ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Bylismy dzis znowu na zwiadach w sprawie fotelikow w paru sklepach.. i najczesciej polecane sa trzy... Be Safe izi comfort/combi, MaxiCosi Tobi i Romer King plus... Wszyscy sprzedawcy najbardziej chwala Romera. Co myslicie? Fajny jest, bo ma duzo miejsca, ale jest nizszy niz Maxi Cosi i Be Safe. W jednym sklepie sprzedawca nam powiedzial, ze zdarzyla mu sie sytuacja, ze po roku malzenstwo przyszlo kupic drugi fotelik 9-18 ( tego romera) bo dziecko bylo grubasne i za ciasno mu bylo w Maxi cosi ![]() 1. Nasz znajomy, ktory sprzedaje foteliki, jezdzi na szkolenia itd.. powiedzial nam, ze jesli nie mamy pewnosci, czy dziecko bedzie chcialo jezdzic tylem, to zeby nie przeplacac i nie kupowac 2x drozszego fotelika. Te ktore sa przodem do kierunku jazdy i maja 4 gwiazdki sa naprawde dobre i nie musimy miec wyrzutow, ze bedziemy taki mieli. 2. W innej hurtowni sprzedawca nam powiedzial, ze owszem mowi sie, ze foteliki tylem do kierunku jazdy sa rekomendowane i najbezpieczniejsze, ale tyczy sie to WIEKSZOSCI wypadkow samochodowych, czyli w zderzeniach czolowych i bocznych. Jednak, jesli wezmiemy pod uwage jakby ktos nam mial wjechac w tyl to w takich sytuacjach lepiej sie sprawdza fotelik przodem do kierunku jazdy. Moze komus sie to przyda i pomoze w podjeciu decyzji ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4324 |
Wtajemniczenie
|
No i zasiadlam sobie z lajtowym drinkiem i tabletem
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Paula dzis miala nietypowe pory jedzenia 8.30 mleko 12 ryz z jablkiem i bananem (o pol godz przespala drugie sniadanie) 16.30 obiad ( o 1.5 godz przespala obiad!!! mial byc o 15, a jak zasnela o 14,30 to spala do 16.30) 19.30 mleko o 20.30 kapalismy ale juz nie dostala mleka, dam jak sie obudzi w nocy, trudno Nie wiem skad dzis takie spanie, ciekawe jak bedzie spala w nocy.Dzis przywitala nas smiechem lezac w lozeczku na brzuszku ![]() Dobranoc.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#4325 |
Raczkowanie
|
stokroteczko- Tylko sobie wyobraz jak ja wygladalam w tym lozeczku, heheh
![]() Co do zabkowania... czesto powtarzam, ze zglosze reklamacje bo nikt mi nie powiedzial, ze zabkowanie jest takie ciezkie dla dziecka i dla rodzicow hehe:P Ostatnio bylo pare nocy fajnych, budzila sie raz czy dwa razy.,ale od dwoch dni wszystko zaczyna wracac do "normy" i az nie chce mi sie klasc spac bo wiem, ze czekaja mnie pobudki. Do niedawna bylo tak, ze budzila sie o 6 rano na karmienie i szla dalej spac. W swoim lozeczku lub ze mna spala roznie do 8 czasami nawet do 9. Pozniej buszowala do 11/12 i tu byla pierwsza drzemka. Od jakis 2 tygodni jest tak, wstajac na karmienie o 6 nie zasypia, a wiadac ze jest spiaca. Czasami sama sie kolo mnie kladzie, glowa jej doslownie sama pada, a po chwile wstaje i koniec! nie ma spania! Wtedy juz wstaję ledwo zywa i kontaktujaca z rzeczywistoscia.. ona pobawi sie, pomarudzi do 8/9 i zasypia. Ostatnio spala podczas pierwszej drzemki 2,5h. Przyznam, ze to troche rozwalilo jej plan dnia.. ale nie umiem jej rano uspic. Nie wiem co sie stalo... Czy Wasze dzieci tez po przebudzeniu na karmienie wstaja juz na dobre? Czy dalej ida spac? I jeszcze jedno. Ile godzin Wasze pociechy maja snu nocnego? Bo moja wydaje mi sie, ze troszke za malo... spi od ok. 21, a wstaje teraz o 6 maxymalnie 6.30. Caly cykl wieczornego przygotowania do spania zaczynamy po 20. Kiedys ja polozylam wczesniej to wstala proporcjonalnie wczesniej. Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-02-23 o 23:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4326 |
Zakorzenienie
|
no i napisałam takiego długiego posta i strona mi się cofnęła!!!
jak czytam o tym ile wasze dzieci jedzą, to jestem przerażona spustem mojego syna, on czasami dostaje 4 stałe posiłki - rano kaszę, potem drugie śniadanie w formie warzywnej zupki, obiad z mięskiem i czasami kaszkę z owocami na kolację, ale w między czasie jeszcze przynajmniej 2 razy <to minimum> żąda cycka, nieraz już po godzinie od zjedzonego obiadu, do tego budzi sie w nocy jakieś 7 razy i pije tak zachlanie ze mu się z buzi wylewa! dostał mi się z przydziału jakiś potwór chyba ![]() co do spania - 21-6.30? aż zagwizdałam z wrażenia, gdyby mój terrorysta zechciał tyle spać to chyba spełniłabym jego każdą zachciankę, ale niestety nie jest mi dane przespać całej nocy odkąd się urodził ![]() _Agata - ostatnio jadąc do znajomych zrobiłam na próbę krem z tego tortu, oczywiście na gotowym biszkopcie bo nie miałam czasu piec, no i miał być tylko próbą do głównego tortu na kwiecień i ..... tak mi smakował, że żadnych innych nie będę próbować - niestety na tort mojego syna będę musiała tego kremu zrobić z trzech porcji! ![]() masz może jeszcze jakieś fajne ciasto - zrobiłabym sobie w nagrodę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4327 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja czasem sobie zjem jakąś jasną bułkę ( dodają do nich mleko w proszku, albo serwatkę), kawałek ciasta, kiedyś zjadłam lody i nic mu nie było. Ale to rzadko. Testuję w każdym razie ![]() Mleko mm podaję wieczorem , robię na nim kaszkę i czasem dostaje koło 23 jak się przebudzi i widzę, że nie pojadł sobie z cyca. Borys niestety źle się dostawia i róznie to z tym jego jedzeniem jest, a jakoś nie radzę sobie z korektą jego zasysania :/ czasem mi się uda i się naje, a czasem niestety jest zonk i trzeba podać butlę, bo gość odstawia jakieś cyrki :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4328 |
Zadomowienie
|
dziewczyny jakie pasty do ząbków polecacie dla dzieci i szczoteczkę?
#4329 | |
Wtajemniczenie
|
Doczytuję powoli i na razie na jedno szybko odpowiem, żebyś się, stokroteczko, nie martwiła!
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4330 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hania nie piła wcześniej z żadnego niekapka. Ona jest anty butelkowa, anty smoczkowa więc i z niekapkiem pewnie będzie Jej średnio szło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4331 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, wybaczcie, nie nadrabiam... Może było o tym ostatnio, ale jak Wasze dzieciaki spią? Jest lepiej, gorzej niż było na początku? Chodzi mi zwłaszcza o te cyckowe dzieci (no chyba, że któraś kp i przestała i jakie sa zmiany?)
Zastanawiam się, jak łagodnie przejść z karmienia na żądanie na ograniczanie cycka, szczególnie w nocy... Antek ma od jakiegos czasu wybitnie zwiększone zapotrzebowanie (chociaż nie wiem na ile jest to zapotrzebowanie na mleko - może to tłustsze noce jest mu potrzebne, a może łagodzi jakoś przy ząbkach? A na ile to kwestia possania cycka jako takiego. Smoczkiem gardzi w takich chwilach przebudzenia w nocy). Próbowałam z wodą, ale nic z tego. Staram się robić tak, że daję mu cycka na początek, żeby się uspokajał, a potem podmieniam na smoczka - i dalej tulę i mruczę. Czasem działa, tylko nie wiem, czy to dobra metoda na dłuższą metę. ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Aha, zapomniałam dodać, że mając prawie 10 miesięcy Antonio doczekał się wyrżnięcia pierwszego zęba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4332 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To tak prawie jak Staśkowi bo mu dziś też wyszedł pierwszy ząb ![]() ![]() ![]() W każdym bądź razie gratulacje dla kolegi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4333 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A nasze chłopaki sa w podobnym wieku, z tego co kojarzę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4334 | ||
Raczkowanie
|
Ja tylko na chwilę... Małemu się chyba kolejne zęby wyżynają, bo pakuje do buźki wszystko...
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Stokroteczko - no właśnie. Taka tradycja i rzeczywiście wszystkie ciotki pakują paluchy do buzi ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4335 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4336 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ogólnie to u nas spania tak wyglądają: 20.00-6.30 - nocka (bez przerw, ale z kwękami na smoczka) ok. 10.30 - śpi od 30 min do nawet 2 godzin, zazwyczaj ok. 1,5 godziny ok. 16.00 - śpi od 30 min do ok. 1,5 godz ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Dziewczyny mam takie pytanie: jak zrobicie jakieś nowe danie (obiad) i się okazuje, że Wam dziecko nie chce tego jeść to co mu wtedy dajecie? Gotujecie coś na szybko, czy dajecie kaszkę, mleko? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4337 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dzieki za odpowiedz. Nie wiem... moze za pozno ja klade. Ona w nocy tez sie czesto budzi, nawet baaaaardzo czesto. Dlatego rano jak wstaje, do pierwszej drzemki, jest mega marudna, miauczy, placze, trzeba ja ciagle nosic na rekach bo spiace dziecko, ale uparte i zasnac nie zasnie. Teraz maz sie meczy juz ponad 30 min zeby ja uspic... Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-02-24 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4338 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() idziemu się myć około 19/19:30- o 20 zwykle już śpi i niezależnie od tego jak wygląda noc, wstaje około 7:00. potem drzemka o 10:00 i około 15:00 edit: Właściwie teraz się cofnęłam i doczytałam jeszcze raz że już ją kładłaś wcześniej... jednak myślę że łatwiej by było ją nakarmić np. o 5:00 rano i uśpić dalej, jak jest jeszcze ciemna noc, niż jak teraz wstaje o 6:30 ... i może wtedy by była dospana i w dobrym humorze ... Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2013-02-24 o 21:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4339 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
1 duże zapotrzebowanie na kalorie/picie, bo młodzież się więcej rusza = je ile wlezie 2 ząbkowanie - O. wtedy się uspokaja - w nocy częściej się budzi na jedzenie - jak daję smoczek to jest niezła syrena ![]() 3 potrzeba przytulenia - podobno lęk separacyjny robi swoje... brawo za ząbek ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4340 | ||
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny!
zaczynam ostatni tydzień w domu z Marcią, 6tego wracam do pracy ![]() w nocy Marcia wstaje różnie - jeszcze niedawno np 3 razy i za każdym razem daję pierś i zasypiamy razem więc nie wiem dokładnie ile je ![]() dziś wstała tylko raz - dzięki Bogu ![]() Cytat:
Cytat:
![]() dziewczyny jakie trzeba spełniać warunki żeby w Polsce dostać macierzyński? staż się nie liczy? ile trzeba przepracować? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4341 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie planuje poki co podawac mm, wiec nie panikuje, w koncu kaszek itp na mm jesc nie musi ![]() hej ![]() wpadłam podziekowac ![]() ![]() Mój niejadek, zaczął jesc twoje zupy! Ogórkowa wczoraj była ![]() Wczesniej nic, jedna łyzeczka czegokolwiek i plucie i zaciskanie ust.. a tu buzia jej sie otwierała ![]() ![]()
![]() |
#4342 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4343 |
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
Timmi, to miłego tygodnia ostatniego z Marcią ![]() Renatka, fajnie że Twoja mała zaczęła jeść ładnie ![]() A ja niewyspana znowu...nie wiem kurde co robić. Młody zjadł kolację, przed spaniem jeszcze cyc i w kimono. Około północy się obudził głodny, dostał cyca, poszedł spać. No i o 1.30 obudził się znowu, i znowu się pchał do cycka... Stwierdziłam ze kurde, no głodny raczej nie jest, więc mu podmieniłam cycka na smoczk i ukołysałam na rękach. Zasnął. Odkładam go, ten w ryk. Więc znowu utulam, zasypia, do łóżeczka, ryk. I tak w kółko. Byłam zmęczona, więc chciałam go wziąć do nas do łóżka, ale już się nie dało, tylko na rękach chciał byc i szukał cycka ciągle. Stwierdziliśmy, że dosyć tego, przetrzymamy go. No i głaskaliśmy go, próbowaliśmy uspokajać, ale bez cycka. Zasnął przytulony do męża (żeby u mnie nie szukał cyca) po półtorej godzinie wrzasków (sąsiedzi nas znienawidzą ![]() Nie wiem, czy to metoda? Nie wiem, czy dawać mu tego cycka, może potrzebuje? Czy właśnie oduczać już, bo potem sie przyzwyczai do jedzenia w nocy...? Oduczać stopniowo (że np jedno-dwa karmienia w nocy, a potem mniej), czy że juz koniec z cyckiem nocnym? Poradźcie cos... |
![]() ![]() |
![]() |
#4344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a co do nocy to jakbym czytała o nas ![]() ![]()
![]() |
#4345 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() a może zęby? no nie wiem, u nas też Agata przez pewien czas urządzała nam cyrk w nocy, ale to raczej nie chodziło o jedzenie bo nie chciała butli, albo pociągnęła troszkę i miała w nosie. Teraz odpukać od 3 nocy jest spokój... no i wczoraj odkryłam że przebiła się druga dolna jedynka więc myślę że to mogło być to, chociaż przed 1 zębem nie było aż takich akcji... szkoda że nasze dzieci nie potrafią jeszcze powiedzieć co im dolega ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4346 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ciężko coś doradzić bo mój to też jest do spania nie najlepszy, z tego co piszesz powinno mu starczyć kolacja i cyc ale wiem że każde dziecko jest inne moje np. w wielu rzeczach odbiega od norm przyjętych. Był czas że jadł bardzo dużo w nocy i różnie próbowałam i nic nie skutkowało. Może potrzebuje więcej w tym okresie jedzenia jednemu dziecku to wystarcza innemu nie , a może chce mu się pic. Jak mojemu wychodził teraz ząb to też tylko na rękach u męża był od 4 do rana, może kolejny się szykuje że jest taki niespokojny. Mój jak zmniejszyłam karmienie i wprowadziłam butle to po pewnym czasie już sam nie chciał cycka i przygoda z cyckiem się skończyła. Ponoć jak się karmi długo to potem jest ciężko oduczyć od cycka tak mówiła mi moja znajoma że miał problem że najlepiej to do roku karmić max ale pewnie to jest różnie mamy karmiące pewnie Ci lepiej doradzą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4347 |
Zakorzenienie
|
Hej pola!
Dobrze Wam tam? Napisz, że nie ![]() ![]() A tak poważnie to cieszę się, że Wam dobrze ![]() Co do Antka... ja myślę, że na pewno zmiany w życiu dają mu się we znaki. To wielka zmiana dla Was, a co dopiero dla takiego maleństwa. Jesteście już jakiś czas na miejscu, ja myślę, że już pora na oduczanie cyca w nocy. Tylko trzeba być konsekwentnym. Czyli nie ma i już. Tata przytula Antka w nocy, cyca nie ma. Bo to są małe cwaniaki ![]() Jak Macio cyca wyczuje w odległości 50 cm jak go czasami nad ranem wezmę do łóżka, to z zamkniętymi ślepkami pełza do suta. Ja nie wiem jak on to robi, ale tak jest. ![]() I jak już ma cyca, to sobie tak manewruje łapką żeby tego suta sobie do buzi włożyć. Ciągnie, miętoli, aż trafi! ![]() ![]() Ja się zdjęć domagam!
![]() |
#4348 | ||||
Wtajemniczenie
|
Wróciliśmy ze spaceru, wyszło słońce u nas i pączki na drzewach coraz większe (chociaz wczoraj śnieg padał), i ze sklepu bio, kupiłam kawę, syrop z daktyli - zamiast cukru (!) i pesto z glonów
![]() ![]() Antoch dobrze wywietrzony sobie śpi, tylko że znowu na cycku zasnął dziewczyny, dzięki za odpowiedzi w sprawie tych naszych nocek nieszczęsnych... Cytat:
![]() Smoczka daje podstępem, zasysa cycka na chwilkę i wtedy podmieniam na smoczka. Sam z sibie też smoczka wypluwa, tacie tez się wyrywa... I co, robicie coś, czy czekacie aż się ta faza skończy sama? Cytat:
![]() dawalismy wodę, ale nie chce, tylko sie wkurza bardziej. Ewidentnie chce cyca. Właśnie tez myślę o tych zębach, ze może mleczko mu przynosi ulgę jakoś... No i właśnie tez się zastanawiam, że może jednak potrzbuje. W dzień je z nami, 2, 3 lub 4 razy (w zalezności od tego, czy ma apetyt i jak sie poukłada z wyjściami i spaniem. Je chętnie, ale nie mogę stwierdzić, że to są jakieś gigantyczne porcje. Cytat:
Ale z drugiej strony, o ile inne karmienia chcę ograniczać już, tak cys na dzień dobry i na dobranoc bym chciała zostawic jeszcze jakis czas... Cytat:
(swoją drogą sporo rzeczy nas wkurza, francuskie realia sa jednak inne, przyjaciół jeszcze nie mamy żadnych, wkurzam się na mój kulejący francuski...i jeszcze nie mamy kasy, bo pensja francuska dopiero za parę dni, a tu trzeba było przeżyć miesiąc z polskich pieniędzy, dojechać, zamrozic sporo kasy -> żeby nam wydali kartę bankową -> żebyśmy mogli założyc internet... także ten. laboga) Co do zdjęć, cośtam wrzucę może do albumu na swoim profilu, tylko musze Was pozaprzyjaźniać ![]() A Antek zmiany na pewno odczuł i już faktycznie widać, ze się oswoił - pare dni temu robilismy przemeblowanie małe w sypialni, więc moze to go też niepokoi? Wiem, że konsekwencja (wczoraj ryk aż do zachrypnięcia trwał połtorej godziny...) - jak już sie zdecydujemy, że nie ma, to nie ma. Tylko zastanawiam się, czy na pewno mu tego cycka nocnego zabierać totalnie, bo jak już pisałam, nie wiem, moze faktycznie tego mleka w nocy potrzebuje... A z kolei robić tak, że jedno karmienie i koniec też mi się wydaje bez sensu, bo dziecko będzie miało mętlik w głowie. Raz w nocy jest cysio, innym razem nie ma... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4349 | |
Wtajemniczenie
|
Krzesełko dzisiaj przyszło i jest super
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Chętnie poczytam, co Dziewczyny radzą i jak Ty sobie z tym radzisz. Powodzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas to samo, raz dałam Mai herbatkę, wypiła 30 ml, za 2 razem jak sie przebudziła to tez chciałam dac to byl ryk i cyc poszedl w ruch. U nas Maja nie chciała nigdy smoka, w nocy pare razy dawałam tez, ale i tak sie budziła jak po cycu, wiec róznicy nie widzialam. Kosekwencja to podstawa, wiem o tym, ale ja narazie nie jestem gotowa na Jej płacz. I nie wiem czy zaczac oduczac od cyca w dzien czy w nocy? Bo przeciez w dzien usypia przy cycu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.