Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013 cz.11 - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 12 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.12 2 4,00%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.12 0 0%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.12 1 2,00%
Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.12 0 0%
Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.12 1 2,00%
Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 1 2,00%
Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 25 50,00%
Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 8 16,00%
Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.12 5 10,00%
Porodów powoli nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.12 0 0%
Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.12 6 12,00%
Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 1 2,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-07, 09:21   #871
Mysia mysz
Zakorzenienie

Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
w biuście przekroczyłam 100, pod biustem mam 86-87 , sto lat temu nosiłam 75 potem długo 80, na początku ciaży pojechałam i kupiłam juz 85, które teraz mnie ciśnie i tylko jak mogę chodzę bez biustonosza. (cyc z miski c mi się wylewa ) Staniki od lat kupuje w tesco, chyba że ich rozmiarówka jest jakaś inna . Przy karmieniu radzili miec wiekszą miske, aby swobodnie weszła wkładka laktacyjna, zresztą znam swoje piersi sa mega wrażliwe, im mniej się będzie opinać tym lepiej, przynajmniej w pierwszych kryzysowych tygodniach karmienia.
powiem Ci, ze teraz w ciąży w biuście mam 92 cm, pod biustem jak mierze to jakieś 84, a noszę 70 F i ten rozmiar jest na mnie dobry, E mam na styk a w 75 mam luz, powinnaś iść do bieliźniarskiego gdzie Ci babka doradzi
Stary 2013-03-07, 09:22   #872
Ashyshqa
Zakorzenienie

Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
dziewczyny, nie chodzi o to, żeby te co rodziły straszyły porodem pierworódki! Ale nie ma też co ściemniać, że to ból do przeżycia, że każda rodzi to i ja urodzę, że w ogóle spoko, piękna koszulka, różowy dzidziuś, żele srele morele, medytacja, akupresura, worek sako..... damy radę, ale trzeba się nastawić, że różowo nie będzie. I nastawić się na każdy scenariusz, sn czy cc, nieważne, żeby tylko dziecko urodziło się zdrowe!
a porodu łatwego lekkiego i przyjemnego życzeę każdej z nas, bo podobno takie też się zdarzają!
Jasne, trzeba brać pod uwagę wszystkie ewentualności i nie trzymać się kurczowo jednej opcji bo tak chcę i już. Ja chciałabym urodzić sn ale może się okazać, że będe miała cc bo moja szyjka mimo skurczów się nie skraca i tak też może być jak się poród zacznie. Wtedy tylko cc. Ale z drugiej strony wolę iść z nastawieniem, że się uda sn i że jest to do przeżycia, a w razie czego bez żalu poddać się cc.
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 09:26   #873
metropolitan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vvgh Pokaż wiadomość
A Ty miałaś wskazane cc?
A jak ja nie wytrzymam bólu (bo okropnie boję się jakiegokolwiek bólu, nawet małego i często z tego powodu mdleję) to zrobią mi cc...?
ja nie miałam postępu porodu mimo skurzy odejścia wód i oksytoyny. Plus mała miała źle główkę obróconą

Ash, dokłądnie, ja mimo że się bardzo bałam cc to pod koniec błagałam, żeby mi już gin mnie pociął, dosłownie błagałam.
metropolitan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 09:27   #874
szczesliwa25
Rozeznanie

Ja tam w temacie cc powiem tylko, że znam swoją wytrzymałość która graniczy z progiem zero,
oczywiście gdybym nie miała wyboru urodziłabym naturalnie, od tego się nie umiera, ale skoro mogę bez większego bólu to tak chcę - chciałam jak już kiedyś pisałam rodzić sn ze znieczuleniem, jednak jak dowiedziałam się, że czasami porody sn odsyłają z mojej kliniki z powodu braku wolnych miejsc to podziękowałam.

A teraz ponieważ jest ostatni dzień pięknej pogody lecę odkurzyć piętro i ubieram się na spacer )) Do zobaczenia wieczorem!
szczesliwa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 09:31   #875
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szczesliwa25 Pokaż wiadomość
widzę, że wyprawki ciągle na tapecie - mam większość, została mi wanienka, kosmetyki dla małego, pieluchy wielorazowe i prześcieradła z podkładem do łóżka, może dokupię jeszcze do końca miesiąca jak się zmobilizuję
cholera... u mnie będzie łatwiej wymienić, co już mam... a więc mam ciuszki i wózek. tak poza tym NIC kompletnie
Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
tylko w niemczech mają tak dobrze
i pewnie w wielu innych krajach też. aaa, żeby było śmieszniej - te 50g glukozy wcale nie jest obowiązkowe! owszem, moja kasa chorych zwróci mi za to badanie, ale jak bym nie zrobiła, nikt by się nie czepiał badanie jest zalecane i ginekolodzy zachęcają, ale musu nie ma.
Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
znajoma, mamuska blizniakow i starszego trzylatka wstawila wczoraj na FB i rozbawila mnie do lez...
(kilka osob zaproponowalo jej opieke nad dziecmi, bo sa ciekawi tatuazu hehe)

obrazek nr 2 - propozycja jak juz slonko pojawi sie u nas na dobre
hehe
a outfit na plażę dla dziewczynki boski! dla chłopczyka powinien być podobny, tylko oczywiście bez staniczka a za to z namalowanym sixpackiem na przykład
Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Dziewczyny ten rok to jakaś masakra
O 6 obudził mnie sms.
Patrze moja najbliższa przyjaciółka "Tata zmarł w nocy"
Zadzwoniłam, cośkolwiek udało mi się zrozumieć - w szpitalu po operacji krwotok.
I do tego wszystkiego - jej mama jest chora na schizofrenię taką poważną, a TŻ 2 tygodnie temu stracił pracę, a mieszkają z jej rodzicami, a tata miał takie długi, że chyba utoną
Muszą chyba sprawę założyć o zrzeczenie się spadku.
I generalnie nie mogę jej dziś pomóc, bo dziś pogrzeb Babci
A jej siostra 2 dni temu urodziła dziecko i też jej nie wesprze, bo z dzieciatkiem w szpitalu leżą...
Masakra...
też coś mi się zdaje, że strasznie dużo okropności się dzieje w tym roku, a to dopiero początek... z tragiczniejszych przykładów znajoma opowiadała mi, jak ostatnio 17letnia córka jej znajomej zmarła - zasłabła biorąc kąpiel i się utopiła...
zaznajomiona parka z pracy tż-ta innej mojej koleżanki z kolei zmarła w pierwszą noc po przeprowadzce do wspólnego mieszkanka... zaczadzenie. młodzi, chcieli w końcu razem zamieszkać, i po prostu zmarli
mnie najbardziej szokują właśnie takie historie. bez zapowiedzi, nikt by się nie spodziewał - bo ludzie młodzi, zdrowi.
a co do koleżanki - niech dobrze rozważą, co się da zrobić z tym "spadkiem"... długi w spadku to naprawdę kiepski start...
Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Tak polecam zaopatrzenie się w 2 torebki. Jedna na , jedna na głowę

Ja biorę scopolan na skurcze macicy i bardzo dobrze znoszę i mam wrażenie, że pomaga. A bierzesz magnez? To powinna być pierwsza rzecz rozkurczowa przypisywana przez lekarzy. Co Ci po lekach rozkurczowych działających doraźnie jak przez niedobory magnezu ( a o nie bardzo łatwo w ciąży) skurcze będą wracać. Ja biorę 4 tb magne B6 max.
hihi, a jakieś specjalne modele tych torebek polecasz??? skórzaną, elegancką z jedwabną podszewką na i papierową z otworami na oczy i usta na głowę, co nie?

edit: zapomniałam do pogrubionego... brawa! właśnie o to chodzi
Cytat:
Napisane przez czarnaola Pokaż wiadomość
cześć!

witam sie w pochmurny dzień... Wczoraj byliśmy na USG. Nasza Kasiula rośnie sobie miarowo waży 1344g w 29t2d, więc chyba taki średniaczek. Mam nadzieję, że jej waga bedzie wynosila ok 3kg na koniec Poza tym wszystko z nią dobrze, lekarz zrobił szczegółowe pomiary, ocenił łożysko- II stopień, sprawdził ilość wód płodowych... wszystko jest dobrze i strasznie się z tego cieszę
średniaczki fajne są
Cytat:
Ciągle mi bije szybko serce i jakoś tak czasem mam jakbym nie mogła powietrza nabrać...hmm

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Też tak macie?
ja wczoraj wieczorem ostatnio tak miałam. zdarza mi się często, ale i przed ciążą tak miałam... podejrzenie tachykardii było, szczególnie że puls w spoczynku czasem tak pod 130 mi podchodził ale jakoś wyszło, że serducho wyrabia. że to może z nerwów czasem, w każdym razie nic nie szkodzi.
teraz jak tak mam, to staram się odprężyć, oddychać powoli i głęboko. ewentualnie pozycję zmienić jak się da
Cytat:
Jak to macierzyństwo wszystko zmienia, od ubiegłego roku postanowiłam sobie odkładać na mały wymarzony samochodzik - nie lubię naszej dużej toyoty - i wczoraj stwierdziłam, że pora zmienić obiekt zainteresowań bo jak ja do wymarzonego mini wcisnę wózek?!
oj tam, może tylne siedzenia dadzą się ładnie klapnąć, maluszka dasz na przednie, a cały tył posłuży za bagażnik wózkowy

Edytowane przez cloche
Czas edycji: 2013-03-07 o 09:56
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 09:35   #876
candace1
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie racja, że sprzedała nam tylko bajeczkę Ale spoko, ja tam wolę jak się mnie uspokaja a nie roztacza czarne wizje A każdym razie powiedziała też,że to są wyjątkowe przypadki i właśnie przez to, że częściej kierują na cc w sutuacji komplikacji jakichkolwiek to już bardzo rzadko stusuje się te metody.

A co do progu bólu to w sumie trudno mi powiedzieć.... Sytuacji ekstremalnego bólu w życiu nie miałam chyba. Nawet miesiączki miałam zawsze łagodne. Ale np. depilacji woskiem nie znoszę Chyba się po prostu dowiem jak już akcja będzie w toku

no problem polega na tym, że u mnie nie było żadnych komplikacji w trakcie porodu Problem był jeden -waga dziecka, której dokładnie nie sprawdzili a przy moich gabarytach wtedy nie byłam w stanie jej urodzić sn i oni to powinni byli wiedzieć tzn. sprawdzić jeszcze na usg dokładnie...
Komplikacje się zaczęły gdy małej było już widać główkę i zaczęło jej zanikać tętno a ja zaczęłąm opadać z sił i tracić przytomność.. Wtedy już nic poza vacum/kleszcze zrobić się nie da bo to jest ratowanie życia matki i dziecka a nie jakieś tam pitu pitu.

Oczywiście są porody szybkie i przyjemne - i mam nadzieję, ze wszystkie takie będziemy mieć.

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Cytat:
Ja tam w temacie cc powiem tylko, że znam swoją wytrzymałość która graniczy z progiem zero,
oczywiście gdybym nie miała wyboru urodziłabym naturalnie, od tego się nie umiera, ale skoro mogę bez większego bólu to tak chcę - chciałam jak już kiedyś pisałam rodzić sn ze znieczuleniem, jednak jak dowiedziałam się, że czasami porody sn odsyłają z mojej kliniki z powodu braku wolnych miejsc to podziękowałam.

A teraz ponieważ jest ostatni dzień pięknej pogody lecę odkurzyć piętro i ubieram się na spacer )) Do zobaczenia wieczorem!
A jednak - zdarza się...
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 09:42   #877
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
To o której najpóźniej ostatni posiłek ??

---
Cześć
Zwariowałyście mam tylko skromne 27 stron od wczoraj
ja pytałam o to jedzenie dzień przed i mówiły mi pielęgniarki, że ciężarnych nie chcą głodzić i że mogę o 21 spokojnie jeść
Stary 2013-03-07, 09:42   #878
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Halo dzisiaj nasza 100-dniówka

Wczoraj byliśmy na usg 4d, młody bardzo nie chciał współpracować, cały czas twarz łapką zasłaniał, albo ziewał albo ssał kciuk ale udało się nakręcić 30 minut filmu i zrobić kilka fotek Przedstawiam Wam Piotrusia

i lecę nadrabiać
fajnie, że się udało z filmem! a Piotruś niczym z plasteliny
Stary 2013-03-07, 09:42   #879
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
no właśnie też mam takie informacje. Pani Basia poleca właśnie Bephanten i wczoraj znowu zadałam jej ćwieka bo napomknęłam, że bephanten to chyba trzeba zmywać do karmienia, a ona uparcie twierdziła że nie
nie chciałam się kłócić i skwitkowałam, że może są różne rodzaje
nie słuchaj jej chyba nawet na opakowaniu jest napisane, że zmyć trzeba...

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
ja miałam taki nie na czczo ale tu w niemczech robi się 50g, pomiar tylko po godzinie, i można pić w międzyczasie wodę. dopiero jak to wychodzi źle, to robią ten test co w polsce... chciałabym się na niego nie kwalifikować
u nas też dziewczyny miały po 50g i musiały być na czczo i gdyby wynik był zły to piłyby 75g

Cytat:
na tvn style mówią o porodach
teraz porównują cc i poród naturalny
a jaki to program?

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Jechaliśmy do sklepu nastawieni, że jak wszystko będzie ok to kupimy; a na miejscu wyszła ... Moi rodzice dzień prędzej chyba nie dopytali/zapomnieli i okazało się, że owszem są promocje (np. na Jedo i X-landera 300 zł, na Graco 400zł) ale tylko na modele salonowe i niby na magazynie już nic nie mieli (sklep był otwarty 3 dzień, bo to w GL w tym nowym CH przy autostradzie), więc musielibyśmy wziąć model z wystawki. A poza tym np. z Jedo były tylko 3 kolory (cały zielony, niebieski i brązowy w niebieski wzorek) i był to stary model wózka (np. 1 buda do gondolki i spacerówki). Z x-landera też tylko 2 czy 3 kolory, które nam się nie podobały
Aha. Co do Jedo to model z tego roku też ma jedną budę, aż poszłam doczytać na stronce czy na pewno nam się babka nie pomyliła

Cytat:
O 6 obudził mnie sms.
Zadzwoniłam, cośkolwiek udało mi się zrozumieć - w szpitalu po operacji krwotok.
I do tego wszystkiego - jej mama jest chora na schizofrenię taką poważną, a TŻ 2 tygodnie temu stracił pracę, a mieszkają z jej rodzicami, a tata miał takie długi, że chyba utoną
A jej siostra 2 dni temu urodziła dziecko i też jej nie wesprze, bo z dzieciatkiem w szpitalu leżą...
Masakra...
o kurcze
Cytat:
cześć!

witam sie w pochmurny dzień... Wczoraj byliśmy na USG. Nasza Kasiula rośnie sobie miarowo waży 1344g w 29t2d, więc chyba taki średniaczek. Mam nadzieję, że jej waga bedzie wynosila ok 3kg na koniec Poza tym wszystko z nią dobrze, lekarz zrobił szczegółowe pomiary, ocenił łożysko- II stopień, sprawdził ilość wód płodowych... wszystko jest dobrze i strasznie się z tego cieszę

zapowiada się deszczowy i leniwy dzień więc musze sobie wymyśleć jakieś zajęcia na dzisiaj...

Diabli za wizytę

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
Aaaaa wczoraj jak spacerowałam to co 2gi wózek miał kokardkę czerwoną a jednak przesądy nadal są.
Pamiętam, ze moja mama chciała mi wcisnąć taką czerwoną kokardkę i tak mnie tym wpieniała, ze masakra. Teraz pewnie znowu bedzie to samo..
Ja nie używałam kokardki żadnej i małej nikt nie zaczarował

igrasz z ogniem, ciesz się, że upiekło Ci się z córą

Cytat:

Wczoraj byliśmy na usg 4d, młody bardzo nie chciał współpracować, cały czas twarz łapką zasłaniał, albo ziewał albo ssał kciuk ale udało się nakręcić 30 minut filmu i zrobić kilka fotek Przedstawiam Wam Piotrusia

i lecę nadrabiać
Przystojniacha
Cytat:

Będziesz płaciła czy Twój gin Ci wypisze wskazanie? Jak to chcesz załatwić?

Dzień dobry

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 09:45   #880
ankaaa206
Wtajemniczenie

Witamy z Niko w 30 tc ale ten czas leci, jako że ostatni dzień podobno takiej pogody to wstawiłam pranie z pieluszkami tetrowymi i kocykami, przynajmniej będe miała zajęcie na weekend-prasowanie, bo mąż ma zjazd na studiach.
Dziś pierwsze zajęcia w SR
czekam właśnie na kuriera z wózkiem, o 8 wyjechał z Brzydgoszczy więc pewnie za chwile będzie dobrze że do mnie dzwonił z rana, bo gościu zły adres wpisał przesyłki, nie wiem dlaczego mu sie pomogało.
Dzisiaj mam plan, kupic sobie nowe super ekstra wiosenne buty a co tam

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 09:50   #881
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
też coś mi się zdaje, że strasznie dużo okropności się dzieje w tym roku, a to dopiero początek... z tragiczniejszych przykładów znajoma opowiadała mi, jak ostatnio 17letnia córka jej znajomej zmarła - zasłabła biorąc kąpiel i się utopiła...
zaznajomiona parka z pracy tż-ta innej mojej koleżanki z kolei zmarła w pierwszą noc po przeprowadzce do wspólnego mieszkanka... zaczadzenie. młodzi, chcieli w końcu razem zamieszkać, i po prostu zmarli
mnie najbardziej szokują właśnie takie historie. bez zapowiedzi, nikt by się nie spodziewał - bo ludzie młodzi, zdrowi.
Mój kolega, poznał dziewczynę w Szczecinie, więc na drugim końcu Polski, jej rodzice nie byli zachwyceni ale oni zakochani, ona przyjechała do nas, na Śląsk, zamieszkała z nim i jego rodzicami, starali się o kredyt na mieszkanie, już mieli wszystko zaplanowane aż pewnego dnia... Ona została sama w domu, poszła umyć włosy i się zaczadziła Boże jak mi go było żal. W końcu mu się układało (bo wcześniej nie miał za dużo szczęścia z kobietami) a tu takie coś. Do tego oczywiście rodzice mieli do nich pretensje, ich oskarżali o śmierć córki. Ach, straszne I to się działo dwa bloki ode mnie

Stary 2013-03-07, 09:54   #882
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Mój kolega, poznał dziewczynę w Szczecinie, więc na drugim końcu Polski, jej rodzice nie byli zachwyceni ale oni zakochani, ona przyjechała do nas, na Śląsk, zamieszkała z nim i jego rodzicami, starali się o kredyt na mieszkanie, już mieli wszystko zaplanowane aż pewnego dnia... Ona została sama w domu, poszła umyć włosy i się zaczadziła Boże jak mi go było żal. W końcu mu się układało (bo wcześniej nie miał za dużo szczęścia z kobietami) a tu takie coś. Do tego oczywiście rodzice mieli do nich pretensje, ich oskarżali o śmierć córki. Ach, straszne I to się działo dwa bloki ode mnie
masakra

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 09:59   #883
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:

moje typy - będziesz zadowolona na pewno
Stary 2013-03-07, 10:03   #884
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
mnie się te zaczadzenia w ogóle nie podobają... strasznie często się to zdarza w polsce. powinien być obowiązek czujników czadu w pomieszczeniach, gdzie są kominy bądź jakieś sprzęty "groźne"...
Stary 2013-03-07, 10:05   #885
vvgh
Wtajemniczenie

Ale Jurek przed chwilą przepłynął, cała skóra zafalowała mi
Stary 2013-03-07, 10:05   #886
szczesliwa25
Rozeznanie

Justi - wskazanie i tak muszę mieć, ja mam akurat od okulisty - poród w klinice w której rodzę refunduje nfz - niezależnie czy to sn czy cc, niemniej i tak dobrze na ciężarnych zarabiają bo płacę za pobyt w klinice - po porodzie sn 1500zł, po cesarce 2000,
także biznes się kręci
szczesliwa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:06   #887
xal
Zakorzenienie

Na TVP2 było skrótowo o nosidełkach i chustach. Mało co powiedzieli, ale chusty podsumowała kobieta, że są trudniejsze w nauce używania więc dla bardziej ambitnych mam

Idę nadrabiać.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:07   #888
kalka
Zadomowienie

Cytat:
diabli,
pewnie zaraz posypią się na mnie gromy ale wczoraj stwierdziłam, że chcę cc mimo, że nie mam ku temu medycznych wskazań.
Większość moich znajomych rodziła w ten sposób, wszystkie są b.zadowolone - nie martw się jak widzisz są takie które są gotowe zapłacić za taki poród )
Popieram! Ja też jestem za cc, mam za soba sn i chętnie porównam ból

Cytat:
Tak wcześnie, a ja już słonko widzę za oknem

Moja szwagierka w piątek miała cc, na drugi dzień już chodzić mogła, a we wtorek już była w domu. Za to jej sąsiadka z łóżka obok leżała mega obolała i nie mogła się w ogóle ruszać. Nie wiem, czy to takie super męczyć się potem długo, chyba lepiej przemęczyć sam poród
A u mnie deszcz od rana. bleee po wczorajszym słoneczku to tak dziko ;P

A męczenie po cc, to tak jak po każdej innej operacji, wiadomo przecięte boli, ale znam takich co po sn dochodziły do siebie baaardzo długo i problem z raną po nacięciu.

Generalnie, jest teraz dużo programów gdzie cc jest linczowane bo coraz więcej takich porodów jest a to szpitale kosztuje więcej kasy niż sn bo to operacja...

Witam w 33 tygodniu (32 skonczony) mam ostatnio tak,ze jak rano nie wypiję kawy to kreci mi ise w glowie (chyba problemy z cisnieniem) dzis tz mi zrobil kawke do lozka i po godzinie wstalam dopiero

Cytat:
A Ty miałaś wskazane cc?
A jak ja nie wytrzymam bólu (bo okropnie boję się jakiegokolwiek bólu, nawet małego i często z tego powodu mdleję) to zrobią mi cc...?
Ja odpływałam i mdlałam, wymiotowałam i nic to nie dało

Edytowane przez kalka
Czas edycji: 2013-03-07 o 10:08
kalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:07   #889
lonely_lady
Zakorzenienie

Dzień dobry, u nas już nie ma tego pięknego słoneczka które rozweselało nas przez 3 ostatnie dni..

Cytat:
Napisane przez minkionka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Już zdaję Wam relację z wizyty u lekarza internisty. Pamiętacie moje bole pod zebrami/kolo mostka? Myślałam, ze to zgaga ale bóle towarzyszą mi 24/h!

Zrobilam CPR i Oznaczenie bilirubiny we krwi- w normie.
Ginekolog po konsultacji telefonicznej stwierdzil, ze to pęcherzyk zólciowy i mam przepisany Scopolan rozurczowo.

brała któras z Was to? Albo No-spę na podobne bóle w okolicach woreczka/ zołądka?
ja nie brałam i nie znam tego leku. Jeśli chodzi o nospę to dużo dziewczyn bierze ją rozkurczowo, sama też łyknęłam ze dwa razy jak mi się macica stawiała. Mostek i żebra też mnie bolą, ale wydaje mi się że to normalne, bo macica już coraz większa. W każdym razie nic na to nie biorę

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
kocie grzbiety, skłony i jeszcze jak leżysz na plecach z wyprostowanymi nogami to jedną nogę wyciągasz do przodu a drugą przyciągasz do siebie (też wyprostowaną). podobno najlepsze na lędźwie
o dziękuję, tego pogrubionego nie wykonywałam, ale zastanawiałam się nad nim. Myślałam, że nie jest wskazane w ciąży bo tu chyba pracują też mięśnie brzucha.. ale może spróbuję

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
bry czas na sniadanie i pedzimy na Slask. ma mandzieje, ze dzisiaj pojdzie rownie szybko co ostatnio...a o 18:30 lepsza czesc programu - wizyta i podgladanie Nelci gin pewnie zleci dzisiaj milion badan jak sie dowie co i jak...snilo mi sie, ze dal nawet skierowanie na 3 prenatalne zobaczymy. milego dnia, malo gadulstwa i do pozniej. odezwe sie jak najszybciej. w trasie raczej nie, bo w komorce gps i bateria jest na wage zlota, a oczywiscie nie dorobilismy sie jeszcze samochodowej ladowarki. kciuki mile widziane
Diabli kochana, najmocniejsze kciuki na świecie
powodzenia i wracaj z dobrymi informacjami

Cytat:
diabli,
pewnie zaraz posypią się na mnie gromy ale wczoraj stwierdziłam, że chcę cc mimo, że nie mam ku temu medycznych wskazań.
Większość moich znajomych rodziła w ten sposób, wszystkie są b.zadowolone - nie martw się jak widzisz są takie które są gotowe zapłacić za taki poród )
eee tam, nie posypią się gromy. To Twoja decyzja, każdy ma do niej prawo. Ja bardzo chcę urodzić naturalnie, ale jak będzie to się okaże i wcale nie wykluczam cesarki. Nie jesteś wyjątkiem, większość moich znajomych miało cesarki na życzenie

Cytat:
O 6 obudził mnie sms.
Masakra...
masakra.. faktycznie jakiś zbieg nieszczęśliwych zdarzeń Was dopadł
Znajomi muszą koniecznie zrzec się spadku i nic im nie zrobią
Przed Tobą ciężki dzień
Trzymaj się dzielnie, dużo siły Ci życzę

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:08   #890
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też bardzo nie lubię takich skrajnych stanowisk, o jeśli są ku temu wskazania i jest to dla dobra dziecka to nie ma co demonizować naprawdę.

Ale co do kleszczy, czy tej ssawki, to na SR położna tłumaczyła nam, że używa się ich tylko do tego, żeby wyprowadzić prawidłowo główkę. W sensie, dziecko, żeby się urodziło musi być ułożone bokiem, i wychodząc przez kanał rodny jego główka musi się przekręcić w dół, czyli musi odwócić główkę do swojego barku i wtedy może wyjść. I położna tłumaczyła nam, ze jak już używa się tych narzędzi to po to by pomóc dziecu tę główkę przekręcić. Wygląda to podobno gorzej niż jest w istocie... Ale wiadomo, żadnej z nas tego nie życzę.

No i tu kłania się rozciąganie krocza, żeby ten proces jak najlepiej przebiegał. Nie tylko daję większą szansę na uniknięcie popękania i nacięcia, ale też pomaga maluszkowi przejść przez kanał rodny.
Żeby to jeszcze wspomóc można zainwestować w taki specjalny żel do porodu, który wstrzykuje w kanał rodny lekarz lub położna i on ma za zadanie na jeszcze bardziej uelastycznić i zapewnić lepszy poślizg.
Poważnie się zastanawiam nad tym, czy by się nie zaopatrzyć w to cudo Trudno przewidzieć jak moja macica będzie sobie radzić w tej ekstremalnej sytuacji. Być może wszystko pójdzie gładko, a może nie...
Jedyna rzecz jest taka, że jak się ewentualnie skończy cesarką to prawie 2 stówki pójdą na marne. Ale podobno ten żel może też uratować przed cesarką, jeśli miałaby się odbyć ze względu na słaby kanał rodny. Nie wiem na ile to wszystko prawda, ale gdzieś mi w głowie to siedzi...
dokładnie tak, zdrowie dziecka przede wszystkim. Jeśli są wskazania do cc to nie ma sensu upierać się przy naturalnym.. Dzieciątko się wymęczy, mama też.. a jeszcze może finalnie i tak zakończy się cc
Jeśli chodzi o kleszcze, ssawki i inne narzędzia, domyślam się że używane są tylko jeśli jest to konieczne, żeby pomóc maleństwu..
Ale wizja porodu kleszczowego mnie przeraża i nikomu tego nie życzę
Masaż krocza zamierzam zacząć od 34tc
zainteresowałaś mnie tym żelem, nigdy nie słyszałam o tym specyfiku.
Skąd się o tym dowiedziałaś i gdzie mogę zdobyć informacje na ten temat ?

Cytat:
cześć!

Kasia ma fajną wagę

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
gratuluję udanej wizyty. Szyjką się nie przejmuj, ja tez już od dawna mam rozmiękczoną podobno ale mój gin mówi, że miękka to nic, ważne, żeby nie była krótka.
co do szczegółowego usg to ostatnie robi się od 28tc do 32 tc. Jak chcesz to ci zapodam link z tejgo mojego centrum, co ja tam ciążę prowadzę, ja właśnie idę w poniedziałek, bo to już ostatni dzwonek!
http://www.porodyczestochowa.pl/przy...e/87-bada-pren
dzięki
dziękuję za link, zaraz sobie poczytam

Cytat:

i lecę nadrabiać

Przystojniaczek z tego Piotrusia

Cytat:
dziecko sobie ściągnie tyle żarcia, ile potrzebuje
teściowa mi opowiadała historię swojej mamy: urodziła już 4 dzieci, wszystkie coś pod 4 kilo, ale poniżej, a sama drobna kobieta była... i się wkurzyła, podczas 5tej ciąży postanowiła dietę. trochę głupią, ale w tamtych czasach nie mówiło się o równowadze między białkami, tłuszczami i węglowodanami... i wcinała tylko jabłka. wychudła strasznie, a dzieciak urodził się 4,5 kilo ja bym zwalała na ten cukier z jabłek, ale cholera wie...
oo cholercia.. ale sobie dietę walnęła
chudnięcie przy takiej diecie to pikuś, ale to pewnie całe zdrowie się sypie.. zęby lecą, kości..

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ----------

wrrrr...
znowu nie zacytowało mi wszystkich postów.. nie lubię nadrabiać hurtowo
ale z Wami inaczej się nie da

lecę dalej poczytać, bo zaraz mi się skończy czas wolny

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:13   #891
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Justi - wskazanie i tak muszę mieć, ja mam akurat od okulisty - poród w klinice w której rodzę refunduje nfz - niezależnie czy to sn czy cc, niemniej i tak dobrze na ciężarnych zarabiają bo płacę za pobyt w klinice - po porodzie sn 1500zł, po cesarce 2000,
także biznes się kręci
no to faktycznie

Cytat:
Skąd się o tym dowiedziałaś i gdzie mogę zdobyć informacje na ten temat ?
ja czytałam o nim i nie dość, że jest drogi to w sumie nie ma zbyt wielu opinii na ten temat
tu jest wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675159

Edytowane przez XxXJuSstiii
Czas edycji: 2013-03-07 o 10:14
Stary 2013-03-07, 10:14   #892
humpback
Zakorzenienie

Cytat:

za 100dniówkę
a Piotruś uroczy

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
hump moja miała w 21t6d 560gram i teraz przybrała 300. Zalezy ile Ignaś miał ostatnio
nie pamiętam dokłądnie, ale też jakoś tak. pewnie teraz będzie mieć ok. 700-800 g.
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:17   #893
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez minkionka Pokaż wiadomość

Zrobilam CPR i Oznaczenie bilirubiny we krwi- w normie.
Ginekolog po konsultacji telefonicznej stwierdzil, ze to pęcherzyk zólciowy i mam przepisany Scopolan rozurczowo.
Poproś albo wymuś na lekarzu skierowanie na USG woreczka, po co siebie i dziecko truć bez potrzeby.
Cytat:
Ale co do kleszczy, czy tej ssawki, to na SR położna tłumaczyła nam, że używa się ich tylko do tego, żeby wyprowadzić prawidłowo główkę. W sensie, dziecko, żeby się urodziło musi być ułożone bokiem, i wychodząc przez kanał rodny jego główka musi się przekręcić w dół, czyli musi odwócić główkę do swojego barku i wtedy może wyjść. I położna tłumaczyła nam, ze jak już używa się tych narzędzi to po to by pomóc dziecu tę główkę przekręcić. Wygląda to podobno gorzej niż jest w istocie... Ale wiadomo, żadnej z nas tego nie życzę.
Ja się urodziłam Vacum, koleżanka miała dziecko Vacum wyciągane i wszystko ok, tak więc się nie martwić

A, bo zapomniałam, ja miałam odbiór osobisty u tego r_p77 i powiem wam odnośnie czapeczek, że te smerfetki też są cieniutkie. Ja kupiłam 2 pilotki i 2 smerfetki, bo z dzieciństwa pamiętam, że nie cierpiałam tego wiązania pod szyją

Stary 2013-03-07, 10:17   #894
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
oo cholercia.. ale sobie dietę walnęła
chudnięcie przy takiej diecie to pikuś, ale to pewnie całe zdrowie się sypie.. zęby lecą, kości..
no ona chciała, żeby dzieciak nie urósł za duży, bo sama z siebie szczupła była... ale widać nie podziałało, bo dzieciak wyszedł największy z całej piątki taki przykład na to, że jeść to my se możemy, a dzieciak i tak urośnie w swoim tempie... nic na to nie poradzimy
Stary 2013-03-07, 10:22   #895
Aaś
Zakorzenienie

Helol
Nie wiem czy ktoś wrzuciła czy nie ale na wszelki wypadek:

.facebook_-1749536884.jpg
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:23   #896
xal
Zakorzenienie

Mysia dzisiaj mama jedzie po drodze wymienić tą koszulę na większą. Wpadłam na pomysł, żeby babcia ją przymierzyła, bo ona jakoś tak podobna do mnie (mama większa) tzn biust babcia ma mniejszy, ale barki czy reszta może ciut większa albo tak samo ... no ale do rzeczy, okazało się, że ledwo przeciągnęła koszulkę w ramionach a przez biust jej nie przeszło.
Mierzyłaś swoją? Ta tasiemka pod biustem podobno mało się rozciąga.

Stary 2013-03-07, 10:25   #897
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Ja się wczoraj pokłóciłam wieczorem z TŻ. Nic poważnego i właściwie go godzinie był już spokój, ale Wam opiszę bo po prostu jest to przykład jak ja nie rozumiem facetów.
Jeździmy obecnie na to jego mieszkanie odmalowywać je. Idzie nam to powoli, bo ja w ciąży to za dużo nie robię, co najwyżej kanty maluję i obklejam, a TŻ całą resztę. I tym sposobem np. w zeszły weekend wymalowaliśmy tylko kuchnię i to jeżdżąc i w sobotę i niedzielę. Do pomalowania więc pozostał jeszcze całkiem spory pokój i korytarz. A wiadomo, że np. trza osobno pomalować sufit, dać mu wyschnąć i później ściany więc znów trochę jeżdżenia. No i tak się zapowiadało, że poświęcimy temu jeszcze może 2 weekendy. A mój TŻ po ostatnim narzekał, że jest cholernie zmęczony bo w ogóle nie odpoczął przez to malowanie. No i wczoraj rozmawiam z kolegą, który kończy swój remont, a w międzyczasie stracił jedną pracę ( ma 2 ale ta co mu została to wykładanie na uczelni 2x w tygodniu więc dużo pieniążków z tego nie ma)i on mówi, że już się cieszy, że koniec bo go wkurza ten remont. Ja na to, że rozumiem, bo my mamy zaledwie do odmalowania ściany a wlecze nam się to i przez to TŻ nie ma odpoczynku. Więc on na to, że chętnie pomoże, aczkolwiek przydałoby mu się nieco pieniążków, powiedział o 100 pln. Ja uznałam, że to nie uczciwe i mówię, że skorzystam z jego pomocy ale dam mu 200 pln. A dzięki temu chłopaki już w pt. po pracy pomalują sufity a w sobotę reszte i TŻ będzie miał wolną niedzielę, do tego fajnego kompana ( bo się lubią chłopaki).Cała szczęśliwa więc że ulżyłam TŻ mu o tym mówię, a on był na mnie zły, że wydaje kasę i że tego z nim nie ustaliłam Dodam, że mimo, że jesteśmy małżeństwem każde ma swoje konto i generalnie ja sporadycznie ( jako że zarabiam mniej, ale dla mnie wystarczająco) jak popłynę za bardzo w miesiącu to proszę go pod koniec o przelanie trochę, ale to zazwyczaj maks 500 pln. , często jednak nie proszę i każde się samo rządzi ( jedzenie on kupuje). Po prostu nie potrzebujemy wspólnego konta. No i to ja się zadeklarowałam, że zapłacę, a nie on ma.
Mówię Wam mega się zaskoczyłam, bo ja bym była szczęśliwa jakby TŻ mi zakomunikował np. jak Kijanka przyjdzie na świat " Kochanie, opłaciłem opiekunkę na 3-5 h raz w tygodniu byś sobie odsapnęła"
Wiem, że chciałaś dobrze, ale ja tam się tżowi nie dziwię. Sama bym się wkurzyła. Ale to może dlatego, że zanim coś zrobię, podejmę decyzję, to musi minąć kilka dni i potrafię męczyć go tematem co wieczór co on o tym myśli.

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
pochwalę się jaka mnie przed chwilką niespodzianka spotkała
zastukał do mnie wujek, mieszkający piętro niżej, z "przesyłką" - okazało się że wczoraj był na jakichś targach w Poznaniu, i odwiedził ciotkę, która tam mieszka - już bardzo wiekowa staruszka, której na oczy nie widziałam, nigdy z nią nie rozmawiałam, znam ją tylko "ze słyszenia" bo babcia ma z nią codzienny kontakt przez telefon. i owa ciocia przysłała mi paczkę dla małego jestem szczęśliwa bo zupełnie się nie spodziewałam, strasznie miło z jej strony w paczce były dwa kocyki, dwa zestawy body z czapeczkami, body + kapcioszki go kompletu, body + śliniaczek i majteczki, dwa maleńkie ręczniczki (idealne na spacer do wytarcia brudnego pyszczka i łapek), dwa proszki Jelp i słodycze dla nas
ale mam rogala na buzi
Ale miła niespodzianka! Dla dalekiej cioci

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Owszem pogonić chłopa to trudne, ale czasami tak jest lepiej. To ty musisz ocenić sytuację. Wiesz, twój TŻ jest w moim wieku a kompletnie nie rozumiem jego braku odpowiedzialności ...
Odnośnie kasy, to skoro nie jesteście małżeństwem i on nie ma z czego ci dawać to zawsze możesz podać jego mamusię o alimenty na wnuczkę
xal, żartujesz, prawda?

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Może jestem nienormalna, ale w weekend zaczynam pakować torbę.. Przynajmniej wersje pre-alpha
Jeszcze by mi się przydało to co Sharp kiedyś pisala.. Taka wielka lista co w jakiej torbie.. Chyba sobie nie zapisałam..
Nie uważam, że jesteś nienormalna. My na święta wybieramy się do teściów - ponad 400km drogi. To będzie właśnie 30tc i zamierzam sobie spakować mini-torbę do auta... Różne rzeczy się dzieją, niestety.

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
niezły motorek w dupce
Ja też myślalam, że się będę nudzić na L4, ale sobie co raz zajęcia wymyślam i nie ma konca..
Ja jestem na L4 od listopada i wieeeecznie nie mam na nic czasu.

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
ło matko...
ale lubię jogurty

na fb też na każdym foto inaczej..
może wina światła i tego koloru włosów jak na dniach farbnę to wrzuce i poznacie

ale dobrze wiedziec-peruka i jestem nie do rozpoznania :P
Ja też Cię nie poznałam. Jak znajdziesz jakąś fajną rudą farbę, to krzycz.

Cytat:
Napisane przez joooasia Pokaż wiadomość
śmiać mi sie chce z mojej mamy: nie dość, że szaleje z szyciem pościeli dla Jasia (znaczy na razie rozplanowuje, ale mój synek chyba będzie miał najwięcej zmian poszewek w całej wsi ), to jeszcze przyszła przed chwilą do naszego pokoju (bo mieszkamy jeszcze u moich rodziców), zapytała gdzie planujemy postawić łóżeczko i w miejscu, które jej wskazałam stwierdziła, że jeśli chcę i się zgodzę, to ona wymaluje Jasiowi misie na ścianie, żeby mu weselej było normalnie aż siedzę i się śmieję
Śmiać to mi się chce, bo termin widzę mamy podobny (21-22.06), wózki te same, nawet imię się zgadza (pod warunkiem, że jaśnie pan okaże się jaśnie panem), no i teściowa też zakupiła materiały na szycie pościeli.

Witam Was, dzień dobry. Od wczoraj nadrabiam i nadrabiam, jeszcze mi sporo zostało, także śmigam czytać.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 10:26   #898
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:

no mój małż twardo na to liczy!!!
a każdy mi powtarza: używaj ostatnich, cichych i spokojnych tygodni przed porodem... taaa... tylko że z budową, i to pod presją czasu, to ciszy i spokoju nie ma

My już dawno nie pamiętamy cichych i spokojnych tygodni, no ale nie ma co narzekać później naprawdę będzie błogo i przyjemnie
Ty to masz i tak dużo więcej czasu niż ja ja mam termin na 3 maja ale z USG to końcówka kwietnia więc wczoraj sobie uzmysłowiłam, że w przyszłym miesiącu rodzę
Stary 2013-03-07, 10:26   #899
Mysia mysz
Zakorzenienie

hura nareszcie do polski dotarła wystawa 'Bodies'

http://www.eventim.pl/bilety.html?af...or=ticketsLink

widziałam ją w Pradze ale chętnie zobaczę jeszcze raz
Stary 2013-03-07, 10:27   #900
czarnaola
Raczkowanie

Cytat:
vvgh - nie miałam tak ani razu, ale gdzieś czytałam, że można mieć coś takiego w ciąży, nie pamiętam już co na co uciska, ale ponoć to nic niepokojącego,

czarna: pochmurny dzien?! Jej, u mnie tak pięknie na podlasiu..

chodzę i jak co rano coś sprzątam, zastanawiam się ile więcej tego ogarniania będzie jak mały pojawi się na świecie.. teraz mam tylko jednego mężczyznę w domu a i tak potrafi zrobić niezły bałagan

Ash, ależ cudny ten kocyk z ikei, taki subtelny, bez misiów, różów i innych durnot,

Po wczorajszej wizycie dostałam żelazo do picia 2x1 - teraz jak przeczytałam czym grożą jego niedobory to mało z krzesła nie spadłam. Zacznę chyba wyciskać sok z buraków.

Jak to macierzyństwo wszystko zmienia, od ubiegłego roku postanowiłam sobie odkładać na mały wymarzony samochodzik - nie lubię naszej dużej toyoty - i wczoraj stwierdziłam, że pora zmienić obiekt zainteresowań bo jak ja do wymarzonego mini wcisnę wózek?!
a na sąsiadującej lubelszczyźnie ponuro, pochmurno i pewnie zaraz bedzie padać

Cytat:

i lecę nadrabiać
gratuluje 100 dniówki i zazdroszczę takich pięknych zdjęć

Cytat:

straszna historia... my wprowadzając się na stancję gdzie jest piecyk dwufunkcyjny zakupiliśmy czujnik gazu i czadu.. tak na wszelki wypadek..

Kaśka mi włożyła nogę pod żebra zauważyłam że dopiero od początku tego tygodnia zaczęła się tak strasznie wiercić i rozpychać że czuję ją w każdej części brzucha.. wcześniej to były tylko pojedyncze kopniaki

Edytowane przez czarnaola
Czas edycji: 2013-03-07 o 10:29
czarnaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości