Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012 - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-18, 09:16   #2551
tamlin111
Zakorzenienie

Dot.: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012

Dobry.
Odwiozłam Paulinkę do przedszkola więc już jestem tutaj
Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
dziewczyny na lato to rozmiar 80 czy 86? Giulia ma tak z 68/9 cm teraz.
80, Paula jest z lipca i w wakacje nosiła 80, także nasze wrześniowe pewnie też w tym rozmiarku będą pomykać.

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość
Mam pytanie bo pisałyście że ryba moze wywołać silne reakcje alergiczne a jak Zuzia jadła już 2 razy i nic jej nie było to znaczy że ta reakcja już nie wystąpi bo jak przeczytałam o tych przypadkach co pisałyście to aż zamarłam
Jeśli już jadła i było ok, to bym spokojnie dawała. No i daję

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
Mój Kuba to chyba jest największy na naszym wątkubo nosi 80
Matiś niektóre też na 80 nosi, a niektóre 68. Te rozmiary to jak im się trafi to robią. Dla przykładu wczoraj wyciągnęłam koszulkę na 92 w którą już by nie wszedł.

Cytat:
Napisane przez justyna12345 Pokaż wiadomość
TZ znowu pojechal,my w nocy śmigamy chyba na Pomorze,przeraza mnie to :/ obrona w czw lub pt a dzis lub jutro dostane pytania do opracowania ja wiem ze obrona to tylko formalność ale sie boje prace pisalam sama ale jest dużo teorii i boje sie ze polegnę na tych pytaniach jeśli będą typowo teoretyczne..
Będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Hej
3majcie kciuki jadę z Jasiem na badanie krwi pierwszy raz po Meksyku...

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
Witam się i ja porannie. Dziś moze z drugi, trzeci raz Jagoda całą noc spala w naszym łóżku. Cały czas chciala cycucha zjadla o 19 210ml mm i zasnela. Od 21budzila się co godzinę to w koncu kolo północy wzielan ja do nas, bo jak się przyssala do cyca to oderwac jej nie moglam całą noc na jednym boku przespalam i cała polamana jestem. Jednak sie nawet wyspalam hehe
Za to u nas tylko 3 pobudki, w tym jedna przez oszołoma Kropa, bo jego budzik postawił na nogi chyba całą kamienicę

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
miałam upisany elaborat, po czym cyfrowy polsat mi się rozłączył (co sie zdarza notorycznie co kilka minut, przeklinam moment kiedy wzięłąmw nim internet) i wsio poszło więc skrótowo: Kubuś w nocy miał 38 st. i dłąwił się flegmą, nie wiem czy od kataru czy kaszel dojdzie wybudziłam go, dałam ibum forte, popił soczku i śpi nadal. Boję się o Izę, ale już nadzieja, ze jej nie zarazi znikła....
Siostra dzwoniła, ze siostreznica też od wczoraj chora....no i wsio jasne a jak mówiłam w sobotę, że coś jej jest bo cała blada, oczy podkrążone i jest ciepła i charczy to mnie od glupków zwyzywała
o właśnie wstał - nie ma gorączki póki co....ale to chyba ibum jeszcze trzyma no i kaszel suchy ma:/
Zdrówka dla Kuby Dziś do lekarza?

Cytat:
Napisane przez lilka00 Pokaż wiadomość
Kinga dzisiaj kończy 5 msc, szok, jak to minęło!

No i wszystkiego najlepszego naszych półroczniaków Igi, Filipka i Kubusia
Najlepszego dla wszystkich dzisiejszych solenizantów
Stary 2013-03-18, 09:22   #2552
lourose
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny
u nas trochę lepiej, tzn ja wracam do życia. Tżta dziś nie ma znów
Zosia przestała zasypiać po 1 karmieniu tzn. te kolejne drzemki się skracają. Kiedyś wstawała o 5, jadła i spała dalej do 7 lub 8. W tym czasie ja miałam chwile dla siebie. Potem te drzemki skracały się do 7, 6:30, a teraz pośpi pół godziny i koniec :/ ledwo zdążę śniadanie zjeść i odciągnąć mleko z 2 piersi żeby nie rozsadziło po nocy

Justynka na pewno się obronisz na 5 wiem że to stres itd. ale komisja nie ma zamiaru zazwyczaj nikogo oblać

Baobabku dużo zdróweczka dla Kubusia

Lucia - trzymam kciuki za Ciebie i Onego... niech mu nie przychodzą do głowy żadne akcje powolutku i wszystko się ułoży

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

No i wszystkiego naj naj dla Kubusia, Filipka i Kinguni!!!
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 09:25   #2553
Iwoncia81
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012

Cytat:
Napisane przez salud Pokaż wiadomość
Uwiezycie ,ze ja z ciuchow ciązowych mialam tylko legginsy?Ubieralam po prostu tuniki i sukienki,w ktore miescil sie brzuch
Uwierzymy - znaczy ja uwierze dziewczyny tu wiedzą jak sie od początku chwaliłam że w ciąży nie miałam żadnch ciuchów ciążowych bo przytyłam tylko kilogram a schudłam po urodzeniu 13kg

U nas noc do kitu bo coś młody sie budził
Jestem niewyspana.
Wczoraj 3 godziny pichciłam małemu zupki, musy itp i miałam dość
I jeszcze na spacerku byliśmy
Dzisiaj coś tam chyba za oknem nieciekawie
Tak mi sie wydaje bo żaluzje zaciągniete a ja w łóżku swym.
Tż śpi z maluchem

Czytam o tym żółtku i sie przeraziłam
Ja dodaje do buraczkowej ugotowane żółtko na twardo i miksuje z wszystkim i jest oki.
Mam nadzieje że tak zostanie.
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 09:48   #2554
ula2689
Wtajemniczenie

Salud moj jak przytaszczyłam formę do muffinek skwitował "ciekawe gdzie ty to będziesz trzymać?"
Babka piaskowa
125g masła
125g cukru pudru
cukier waniliowy
3 jajka
150g mąki
100g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia(nie miałam proszku dodalam sodę oczyszczoną)
opcjonalnie łyżeczka startej skórki cytrynowej

Masło utrzyj z cukrami,ucierajac dodawaj po 1 żółtku.Gdy masa jest puszysta przesiej do niej obie mąki z proszkiem.Białka ubij na piane i delikatnie wymieszaj z ciastem(mi wyszlo strasznie geste to potraktowałam mikserem te piane i też wyszło).
piec 40 min w temp. 160stopni

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyBeatta Pokaż wiadomość
ja zauważyłam że Miki regularnie wstaje coraz wcześniej i zdaje mi się, że to dlatego, że się rozwidnia coraz wcześniej, a nie mamy rolety na poddaszu ale dziś już tz powiedział, że zamawiamy
gdzie te czasy, że mimo pobudki w nocy wstawał dopiero po 8B-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dokładnie u nas też jak rolety zasłoniete śpią dłużej a jak nie to 6 lub tak jak dziś pobudka 5.30
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 09:56   #2555
Iwoncia81
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Dokładnie u nas też jak rolety zasłoniete śpią dłużej a jak nie to 6 lub tak jak dziś pobudka 5.30
U nas to nie robi różnicy
Obudzi sie nawet o 3 i marudzi bo gały otwarł
A teraz śpi z tżtem w pokoju gdzie jest niezaciąnięte i śpi już ponad godzine.
A jak ze mną śpi o 7 gdzie jest ciemnica to 30-40 minut i już słysze "a pfffff"
W ogóle zamist korzystać i spać to grzebie w fonie
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 10:00   #2556
LadyBeatta
Zadomowienie

Cytat:
Też miałam pytać co z Onym, ale nie chciałam poruszać drażliwego tematu, bo to nigdy nic nie wiadodomo. Super, że zmądrzał, szkoda, że dopiero teraz, no ale niektórym trudno takie przemyślenia przychodzą.

Trzymamy

Dużo zdrówka dla Kubusia

dużo zdrowia dla Kubusia i sto lat dla świętujących dziś dzieciaczkow
!:-*

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Kurczę, martwię się bo Ala zrobiła prawie czarną kupkę co to może oznaczać?
hm, za dużo żelaza?

Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Zosia przestała zasypiać po 1 karmieniu tzn. te kolejne drzemki się skracają. Kiedyś wstawała o 5, jadła i spała dalej do 7 lub 8. W tym czasie ja miałam chwile dla siebie. Potem te drzemki skracały się do 7, 6:30, a teraz pośpi pół godziny i koniec :/ ledwo zdążę śniadanie zjeść i odciągnąć mleko z 2 piersi żeby nie rozsadziło po nocy

Justynka na pewno się obronisz na 5 wiem że to stres itd. ale komisja nie ma zamiaru zazwyczaj nikogo oblać

Baobabku dużo zdróweczka dla Kubusia

Lucia - trzymam kciuki za Ciebie i Onego... niech mu nie przychodzą do głowy żadne akcje powolutku i wszystko się ułoży

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

o, Miki też tak spał, budził się mad ranem i spał jeszcze ze 2 godziny, a teraz wstaje na dobre.
o.
Stary 2013-03-18, 10:02   #2557
marta1986222
Zakorzenienie

Cytat:

wszystkiego naj

Lucia trzymam kciuki za Was,mam nadzieję ze wszystko się między Wami ułoży

Iwa nie pomogę,nie mam pojęcia co taka kupka oznacza.

Zaraz przyjdzie sąsiadka z córeczką na kawkę także zmykam.

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 10:04   #2558
martusia26
Rozeznanie

Dot.: Odp: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012

Cześć,
Ja dziś znów padnięta. Matko chyba już nigdy się nie wyśpię Musiałyśmy wcześnie wstać łapać mocz na badanie, a z tym u nas cholernie ciężko. Jak jej worek naklejam czy chce umyć to zaciska nogi jak nie wiem. A wystarczy że na chwilę ją zostawie to zrobi. A mam teraz takie cholerne worki made in china co się wcale nie trzymają i wszystko ląduje pod nią achhh. No ale po jakimś czasie się udalo i zrobiła wprost do pojemniczka.

Jak czytam że tatusiowie obiadki gotują i pomagają przy dzieciach to mi się płakać chce. Bo mój nic a nic . A na początku taki był zafascynowany...

Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
dziewczyny na lato to rozmiar 80 czy 86? Giulia ma tak z 68/9 cm teraz.
obstawiam 80, bo dzieciaczki już tak nie rosną. Moja teraz nosi 74 i troszkę już 80, ale myślę że jeszcze długo w tym będzie chodzić.
Teraz w Pepco kupiłam jej bluzkę na 80 cm i bluzę na 86 cm, a różnicy w wielkości nie widzę wcale, więc też tak na oko trzeba kupować.

Cytat:
Ja się teraz też ryby strasznie boję i chyba szybko nie podam. Mam pytanie też, czy jak jadłam ryby podczas karmienia to jakaś reakcja by wystąpiła, czy dopiero jak dziecię bezpośrednio zje?

aaa jeszcze o rozmiarach chciałam dodać, że ja urodziłam się ze "wzrostem" 56 cm, a w wieku 2 lat miałam 88 cm i to 75 centyl był, więc chyba z tymi rozmiarami na prawdę nie ma co szaleć, wygrzebałam swoja stara książeczkę zdrowia
Matko ja też tej ryby długo chyba nie podam.

A ja w wieku 2 lata miałam 86 cm

Cytat:
Napisane przez salud Pokaż wiadomość
Ja mam cala fure za malych ubranek po Marcysiu,czesc wydalam,ale te,ktore najbardziej lubie wywozilam sukcesywnie do rodzicow,jak z nich wyrastal.Zostawiam dla drugiego potomka,cos czuję,ze bedzie braciszek.Chociaz marzy mi sie coreczka,a kto powiedzial ,ze dziewczynka nie moze miec traktorka na koszulce?

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Uwiezycie ,ze ja z ciuchow ciązowych mialam tylko legginsy?Ubieralam po prostu tuniki i sukienki,w ktore miescil sie brzuch
Też miałam tylko legginsy
A ubranki też zostawiam dla kolejnej córeczki, bo myślę że znów dziewucha będzie, a jak synuś to dopiero wtedy sprzedam na all. Teraz jak kupuję ubranka to zawsze cenę dzielę na dwa, bo będzie też przecież dla drugiej dzidzi. Ceny są wtedy bardzo kuszące

Cytat:
Hej
Stary 2013-03-18, 10:06   #2559
ula2689
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzień dobry

Nie wiem co to może oznaczać,wiem że kupa nie może byc czarna ani biała(no chyba że jadła jagody lub buraczki?)
Goń do lekarza.
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 10:08   #2560
Katee27
Zadomowienie

Witam.U nas szpitalJurek w nocy gorączkował 38,5 i kaszle,ma katar.Mi nos też odpada i gardło nadal boli,kaszel zaczyna dusić.
Na 11.15 idziemy do lekarza.Mam nadzieję,że u mnie obędzie się bez antybiotyku,bo chcę karmić Kubusia piersią,no ale jeśli...to trudno,trzeba będzie odciągać i wylewać.
Wczoraj po raz pierwszy w swym życiu nie zrobił kupy w dzień,a dziś z rana były wieeelkie dwie i fajnie,ze już konsystencja ich się zmieniłaod wprowadzonych nowości,które coraz lepiej mu podchodzą.
Dziś wstaliśmy chwilkę przed 6-stą.Teraz mąż go usypia na drzemkę.
Kubuś kończy dziś o 13.45 pół roczku
Najlepsze życzenia dla jego bliźniaków wątkowych Igi i Filipka

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
moja jak weszła kilka tyg temu w rozm. 74 tak cały czas w nim jest i chyba jeszcze trochę pobędzie oby, bo na lato mam większość nakupowanych 74/80 i same 80 86 mam dopiero na jesień.Pamietam, ze synekw rozm. 74 i potem w 80 bardzo długo też chodził.

miałam upisany elaborat, po czym cyfrowy polsat mi się rozłączył (co sie zdarza notorycznie co kilka minut, przeklinam moment kiedy wzięłąmw nim internet) i wsio poszło więc skrótowo: Kubuś w nocy miał 38 st. i dłąwił się flegmą, nie wiem czy od kataru czy kaszel dojdzie wybudziłam go, dałam ibum forte, popił soczku i śpi nadal. Boję się o Izę, ale już nadzieja, ze jej nie zarazi znikła....
Siostra dzwoniła, ze siostreznica też od wczoraj chora....no i wsio jasne a jak mówiłam w sobotę, że coś jej jest bo cała blada, oczy podkrążone i jest ciepła i charczy to mnie od glupków zwyzywała
o właśnie wstał - nie ma gorączki póki co....ale to chyba ibum jeszcze trzyma no i kaszel suchy ma:/
Zdrówka dla Kubusia i Wy uważajcie.
Rozmiarowo porównując moich synków...Kubuś jest większy niż Jurek w jego wieku,dlatego niektórych ubranek po starszym bracie mu nawet nie zdążyłam ubrać

Cytat:

Najlepszego dla Kingi z okazji 5miesięcy
dziękujemy

Cytat:
Dzień dobry

pewnie to ma związek z tym co zjadła...Znalazłam coś takiego:

Warto wiedzieć

• Jeżeli brzuszek niemowlęcia jest twardy i napięty, a malca męczą gazy, nie musi to świadczyć o zaparciu, znaczniej częściej przyczyną takich problemów jest kolka, przykry ból brzuszka, który dokucza wielu dzieciom w pierwszych miesiącach życia.

Jeśli dziecko przyjmuje preparaty żelaza, kupka jest prawie czarna (może też być twardsza).

• Zmianę zabarwienia stolców powodują też niektóre produkty, np. buraki i szpinak.

• Leki, które bierze matka karmiąca lub dziecko, mogą zmieniać wygląd i zapach stolca.

• Ciemnozielone, spienione kupki mogą świadczyć o nietolerancji lub alergii pokarmowej. Jest to prawdopodobne, zwłaszcza gdy towarzyszy im kolka albo wysypka.

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Matiś niektóre też na 80 nosi, a niektóre 68. Te rozmiary to jak im się trafi to robią. Dla przykładu wczoraj wyciągnęłam koszulkę na 92 w którą już by nie wszedł.

Najlepszego dla wszystkich dzisiejszych solenizantów
dziękujemy za życzonka
Fakt,że te rozmiary różne

Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

a Zosia tak mało je?wprowadzasz już inne pokarmy?
dziękujemy za życzenia

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...

Edytowane przez Katee27
Czas edycji: 2013-03-18 o 10:19
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 10:15   #2561
martusia26
Rozeznanie

Wszystkiego najlepszego dla Kingi, Igi, Filipka i Kubusia

Lilka a u Ciebie z lubym się poukładało? nie bylo mnie na forum trochę i się zgubiłam troszkę
Stary 2013-03-18, 10:15   #2562
marta1986222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusia26 Pokaż wiadomość
Cześć,

A ubranki też zostawiam dla kolejnej córeczki, bo myślę że znów dziewucha będzie, a jak synuś to dopiero wtedy sprzedam na all. Teraz jak kupuję ubranka to zawsze cenę dzielę na dwa, bo będzie też przecież dla drugiej dzidzi. Ceny są wtedy bardzo kuszące

dobry pomysł

Katte wszystkiego naj dla Kubusia
i dużo,dużo zdrówka dla Was

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 10:23   #2563
tamlin111
Zakorzenienie

Właśnie uczyłam się składać prześcieradło z Perfekcyjną Panią Domu

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Iwa czarna kupa:
- pokarm: jagody
- żelazo
- krew.
Takie mogą być przyczyny, więc jeśli 1 i 2 wyeliminowałaś to kup pojemnik na kał, nabierz i do lekarza po skierowanie na badania kału, to od razu możesz zanieść. Albo poczekaj do kolejnego stolca, bo przecież jagódki Ala mogła jeść kilka dni temu, a jeszcze wychodzą.
Stary 2013-03-18, 10:23   #2564
martusia26
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie uczyłam się składać prześcieradło z Perfekcyjną Panią Domu
chcialo Ci się?

Katee zdrówka dla Was. Trzymam kciuki zeby obyło się bez antybiotyku
Stary 2013-03-18, 10:25   #2565
Katee27
Zadomowienie

Cytat:
Cześć,
Ja dziś znów padnięta. Matko chyba już nigdy się nie wyśpię Musiałyśmy wcześnie wstać łapać mocz na badanie, a z tym u nas cholernie ciężko. Jak jej worek naklejam czy chce umyć to zaciska nogi jak nie wiem. A wystarczy że na chwilę ją zostawie to zrobi. A mam teraz takie cholerne worki made in china co się wcale nie trzymają i wszystko ląduje pod nią achhh. No ale po jakimś czasie się udalo i zrobiła wprost do pojemniczka.

Jak czytam że tatusiowie obiadki gotują i pomagają przy dzieciach to mi się płakać chce. Bo mój nic a nic . A na początku taki był zafascynowany...

obstawiam 80, bo dzieciaczki już tak nie rosną. Moja teraz nosi 74 i troszkę już 80, ale myślę że jeszcze długo w tym będzie chodzić.
Teraz w Pepco kupiłam jej bluzkę na 80 cm i bluzę na 86 cm, a różnicy w wielkości nie widzę wcale, więc też tak na oko trzeba kupować.
nam po pierwszym niepoprawnym wyniku posiewu powiedziano,że mocz tylko bezpośrednio do pojemniczka a nie w te woreczki,bo tam dużo bakterii się hoduje.A gdzie kupiłaś te chińskie woreczki,bo chyba nie w aptece?
Co do rozmiarówki w pepco to masz racje.Ja raz wzięłam półśpiochy na 74 dwie pary i jedne miały dłuższe nogawki
Może pogadaj z mężem,by Ci pomagał tak na spokojnie
I dziękuje w imieniu Kuby za życzenia.

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość
dobry pomysł

Katte wszystkiego naj dla Kubusia
i dużo,dużo zdrówka dla Was
Dziękujemy

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...
Stary 2013-03-18, 10:29   #2566
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:
Hej

trzymam!!

kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 10:29   #2567
Katee27
Zadomowienie

Cytat:
Katee zdrówka dla Was. Trzymam kciuki zeby obyło się bez antybiotyku
przydadzą się
Ja trzymam też za dobre wyniki krwi Jasia Asiulki

Stary 2013-03-18, 10:30   #2568
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyBeatta Pokaż wiadomość

hm, za dużo żelaza?
Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Nie wiem co to może oznaczać,wiem że kupa nie może byc czarna ani biała(no chyba że jadła jagody lub buraczki?)
Goń do lekarza.
Cytat:

pewnie to ma związek z tym co zjadła...Znalazłam coś takiego:

Warto wiedzieć

• Jeżeli brzuszek niemowlęcia jest twardy i napięty, a malca męczą gazy, nie musi to świadczyć o zaparciu, znaczniej częściej przyczyną takich problemów jest kolka, przykry ból brzuszka, który dokucza wielu dzieciom w pierwszych miesiącach życia.

Jeśli dziecko przyjmuje preparaty żelaza, kupka jest prawie czarna (może też być twardsza).

• Zmianę zabarwienia stolców powodują też niektóre produkty, np. buraki i szpinak.

• Leki, które bierze matka karmiąca lub dziecko, mogą zmieniać wygląd i zapach stolca.

• Ciemnozielone, spienione kupki mogą świadczyć o nietolerancji lub alergii pokarmowej. Jest to prawdopodobne, zwłaszcza gdy towarzyszy im kolka albo wysypka.
Cytat:

Iwa czarna kupa:
- pokarm: jagody
- żelazo
- krew.
Takie mogą być przyczyny, więc jeśli 1 i 2 wyeliminowałaś to kup pojemnik na kał, nabierz i do lekarza po skierowanie na badania kału, to od razu możesz zanieść. Albo poczekaj do kolejnego stolca, bo przecież jagódki Ala mogła jeść kilka dni temu, a jeszcze wychodzą.
Żelazo w czystej formie na pewno nie bo nie przyjmuje żadnych preparatów. Brzuszek jej nie boli. Przedwczoraj jadła buraczki i kupa wieczorem była ciemna, ale wczoraj była już w miarę normalna, taka łaciata. Może faktycznie jeszcze wyłażą...? Poczekam do następnej kupki, jeśli nadal będzie tak samo to jutro zarejestrujemy się do lekarza.

Acha, z tą kupą trochę chyba poleżała bo nie wyłapałam że zrobiła, ona się chyba może też utleniać i zmieniać kolor, nie? Obserwuję.

No i jeszcze ząbkowanie na tapecie, ąle to bardziej w kierunku zielonych kup, nie?

Edytowane przez Iwa844
Czas edycji: 2013-03-18 o 10:36
Iwa844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 10:34   #2569
martusia26
Rozeznanie

Cytat:
nam po pierwszym niepoprawnym wyniku posiewu powiedziano,że mocz tylko bezpośrednio do pojemniczka a nie w te woreczki,bo tam dużo bakterii się hoduje.A gdzie kupiłaś te chińskie woreczki,bo chyba nie w aptece?
Co do rozmiarówki w pepco to masz racje.Ja raz wzięłam półśpiochy na 74 dwie pary i jedne miały dłuższe nogawki
Może pogadaj z mężem,by Ci pomagał tak na spokojnie
I dziękuje w imieniu Kuby za życzenia.

Dziękujemy
A mi pediatra kazała do woreczka złapać na posiew a potem przelać do pojemniczka i tak zrobiłam za pierwszym razem i nie wyhodowało żadnych bakterii. Ale w laboratorium też powiedzieli że wprost do pojemnika i teraz tak robię. No ale dałam dziś na ogólne badanie tylko bo jutro szczepienie. Jak coś wyjdzie nie tak to dam na posiew jak ok to sie szczepimy.
A woreczki oczywiście z apteki taki szajs jak nie wiem co
Stary 2013-03-18, 10:41   #2570
lilka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Wszystkiego najlepszego dla Kingi, Igi, Filipka i Kubusia

Lilka a u Ciebie z lubym się poukładało? nie bylo mnie na forum trochę i się zgubiłam troszkę
Dzięki, że pytasz i miło mi, że pamiętasz, u nas jak na razie super, wszystko się poukładało, mam nadzieję, że kryzys ostatecznie zażegnany.

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

Cytat:
Żelazo w czystej formie na pewno nie bo nie przyjmuje żadnych preparatów. Brzuszek jej nie boli. Przedwczoraj jadła buraczki i kupa wieczorem była ciemna, ale wczoraj była już w miarę normalna, taka łaciata. Może faktycznie jeszcze wyłażą...? Poczekam do następnej kupki, jeśli nadal będzie tak samo to jutro zarejestrujemy się do lekarza.

Acha, z tą kupą trochę chyba poleżała bo nie wyłapałam że zrobiła, ona się chyba może też utleniać i zmieniać kolor, nie? Obserwuję.

No i jeszcze ząbkowanie na tapecie, ąle to bardziej w kierunku zielonych kup, nie?
Chyba tak będzie najrozsądniej, Kinga też kiedyś zrobiła jasna kupkę, pastelowo żółta i też się bałam, bo biała kupa to poważne problemy, ale kolejna była już normalna i innych objawów brak, myślę, że u Was ta ciemna kupka też nie będzie nic złego oznaczała
lilka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 10:54   #2571
martusia26
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki, że pytasz i miło mi, że pamiętasz, u nas jak na razie super, wszystko się poukładało, mam nadzieję, że kryzys ostatecznie zażegnany.
no to super
Stary 2013-03-18, 11:02   #2572
LadyBeatta
Zadomowienie

Odp: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012

Miki znowu prawie każdą kupę robi zielona, pod koniec żółtawa.
kierwa no, coś mnie bierze, dopiero co się wykurowalam.

Stary 2013-03-18, 11:06   #2573
kraven
Zakorzenienie

Wszystkiego najlepszego dla Kingusi, Igi, Filipka i Kubusia

Asiulka kciuki zaciśnięte

Katee dużo zdrówka

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 11:13   #2574
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
chcialo Ci się?
Przecież to chwila, a rzeczywiście ile mniej miejsca zajmuje i jak ładnie wygląda.

Cytat:

Przy zębach to luźna może być, kolor za bardzo nie ma tu znaczenia.
ALe obserwuj kolejną i pojemnik kup w razie wu.
Stary 2013-03-18, 11:24   #2575
martusia26
Rozeznanie

Cytat:
Przecież to chwila, a rzeczywiście ile mniej miejsca zajmuje i jak ładnie wygląda.
Nie wiem, bo obecnie nie mam prześcieradeł z gumką
Stary 2013-03-18, 11:27   #2576
monarika
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny

Dzięki za wszystkie sugestie co do przyczyn wymiotów i też wam powiem, że obstawiam żółtko

Kurcze tyle pocytowałam i mi się pokasowało

Tak co pamiętam:

Sto lat dla solenizantów Igi, Kingi Filipka i Kubusia : roza:

Zdrówka dla wszystkich schorowanych dzieciaczków i mamusuek

Angel brawa dla Jagódki za pierwszy siad powtórzyła??

Iwa a jakie mm dajesz Alicji?? może w nim jest dużo żelaza z tego kupka czarna

Gda przeraziłaś mnie tą rybą...myślałam, że Twoi znajomi pierwszy raz tą rybkę dawali i mała tak zareagowała a tu piszesz, że to był już któryś raz

Co do rozmiarów ubrań to moje dziecko jest jakieś dziwne
Ma jedną bluzę 56 która jest na nią idealna, body z h&m nosi 62, body z 5.10.15 rozm. 68 robią się powoli za małe a śpiochy takie docodnia z textil market już na styk są 74 i muszę lada dzień wybrać się po 80 i weź tu człowieku bądź mądry i powiedz jaki rozmiar nosi moja córa

Edytowane przez monarika
Czas edycji: 2013-03-18 o 11:36
monarika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-18, 11:31   #2577
Dearlie
Zakorzenienie

Dzień dobry.

U nas noc spokojna.

Wszystkiego najlepszego dla Kingi oraz półroczniaków Kubusia, Filipka i Igi!!!!

Katee dużo zdrówka dla Ciebie i Jureczka!

Cytat:
Napisane przez justyna12345 Pokaż wiadomość
dzien dobry

TZ znowu pojechal,my w nocy śmigamy chyba na Pomorze,przeraza mnie to :/ obrona w czw lub pt a dzis lub jutro dostane pytania do opracowania ja wiem ze obrona to tylko formalność ale sie boje prace pisalam sama ale jest dużo teorii i boje sie ze polegnę na tych pytaniach jeśli będą typowo teoretyczne..

a Szymon zasnal wczoraj 22:30,obudzil sie z rykiem 45 min później..ewidentnie zęby bo uspokoil go dopiero żel na ząbkowanie potem pobudka o 4:30 i teraz dzieć wstal wlasnie i po lozeczku wędruje :p milego dnia
Będę mocno trzymała kciuki za obronę Justyś! Napewno będzie obronione na 5 !

Cytat:
Hej
Trzymamy mocno!
Stary 2013-03-18, 11:33   #2578
Hatti
Rozeznanie

czesc,
idziemy do lekarza.Milce nic nie przechodzi ten katar a teraz slysze,ze w klatce jej cos siedzi.troche pokasluje do tego.boje sie,zeby nie bylo to nic powaznego

Asiulka,trzymam kciuki
Stary 2013-03-18, 11:38   #2579
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monarika Pokaż wiadomość

Iwa a jakie mm dajesz Alicji?? może w nim jest dużo żelaza z tego kupka czarna
Bebiko 2 - 7 mg żelaza na 100 g proszku. Z tego co widzę to standardowa zawartość.
Stary 2013-03-18, 12:03   #2580
kaczuszka69
potworkowa

Odp: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012

Witam po dłuższej nieobecności

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Przyszłam i cisza? ale i tak pochwale się, że z przygotowaniami już bliżej niż dalej, przygotowuje poligrafie do drukarni, zostało jeszcze dokończyć zaproszenia i muchy na wódkę zrobić

Mysza

-15kg

kaczuszka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości