Ile dzisiaj zjadłam ? :) - Strona 396 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-23, 19:17   #11851
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Napisane przez iwciunia Pokaż wiadomość
No to tak jak ja też nie potrafię samego serka zjeść, więc zjadam z warzywami, albo robię omlet czy jajecznicę A jajecznicę bez chleba potrafisz jeść? Ja się już nauczyłam

A ryż był ciemny?
no więc ryż... noo.... ciemny nie był

jajecznicę samą zjem bez problemu, ale nie będe przecież ciągle jajek jadła, a innych pomysłów na białkowa kolację, która nie byłaby serkiem wiejskim mi brakuje!!!
A ten omlet to jaki jesz?
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 19:20   #11852
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HulaGirl Pokaż wiadomość
Ja jak robię omlet,to jest pozbawiony jakiegokolwiek tłuszczu Zawsze odzielam białka od żółtek,ubijam pianę z białek,mieszam z żółtkami i na patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu
Wychodzi omlecik

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
agness51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 19:21   #11853
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Napisane przez Sathi Pokaż wiadomość
Już nawet owoce są niezdrowe, i należy je jeś tylko rano, bo wieczorem powodują tycie.
Większego absurdu nie słyszałam.
Owoce są słodkie, to węglowodany proste i mają wysoki indeks glikemiczny i dlatego na wieczór jako, że powodują gwałtowny wyskok cukru we krwi poprostu nie są wskazane I tak jest a nie inaczej

Moim zdaniem, jeśli ktoś ma poważne problemy z wagą to dla swojego dobra powinien przestrzegać pewnych zasad, oczywiście bez popadania w skrajności
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 19:22   #11854
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
Ja jak robię omlet,to jest pozbawiony jakiegokolwiek tłuszczu Zawsze odzielam białka od żółtek,ubijam pianę z białek,mieszam z żółtkami i na patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu
Wychodzi omlecik
czyli rozumiem, że Twój omlet składa się z samych jajek???
Stary 2007-03-23, 19:23   #11855
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
czyli rozumiem, że Twój omlet składa się z samych jajek???
No,bez żadnej mąki A to źle Twoim zdaniem?

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
Stary 2007-03-23, 19:24   #11856
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nedvedzia Pokaż wiadomość
A nasza kochana Milka zawsze upomina że za mało warzyw!:P
No ładnie to teraz wszystko na mnie Bo pisałam, żeby więcej warzyw było (między innymi te podejrzane marchewki miałam na myśli) a teraz zonk
Stary 2007-03-23, 19:24   #11857
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
No ja w sumie pare łych mąki daje
Stary 2007-03-23, 19:25   #11858
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

Cytat:
według mnie nie jest źle, tylko po prostu się zdziwiłam, że bez mąki
Stary 2007-03-23, 19:25   #11859
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
No ja w sumie pare łych mąki daje
Podejrzewam,że razowej,ja takiej nie posiadam I nie wiem gdzie kupić,nigdzie nie widziałam

Stary 2007-03-23, 19:31   #11860
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Podejrzewam,że razowej,ja takiej nie posiadam I nie wiem gdzie kupić,nigdzie nie widziałam
No właśnie ostatnio pszenną Jakoś mi nie podrodze do sklepu ze zdrową żywnością, a siostra taką kupiła, więc trzeba ją jakoś wykorzystać

Kiedyś razowa była w tesco a ostatno nie mogę jej znaleźć
Stary 2007-03-23, 19:31   #11861
iwciunia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja robię omlet bez mąki, wg przepisu który od 100 lat kręci się w mojej kuchni

Na każde jajo przypada łyżka mleka/wody, więc jeśli biorę dwa jajka to dwie łyżki, dodaję przyprawy i szczypiorek (bo najczęściej jem omlet ze szczypiorkiem ) i lekko ubijam, pozniej rozgrzewam patelnię dają odrobinę oliwy z oliwek albo margaryny (jakąś dla sercowców mamy ) i wlewam to, trzymam nad gazem i obracam aż się rozleje później co jakiś czas poruszam patelnią żeby nie przywarło. Czasami jak już mi się zrobi to dodaję coś do środka np.: troszkę twarożka i zginam na pół
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 19:33   #11862
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie ostatnio pszenną Jakoś mi nie podrodze do sklepu ze zdrową żywnością, a siostra taką kupiła, więc trzeba ją jakoś wykorzystać

Kiedyś razowa była w tesco a ostatno nie mogę jej znaleźć
Oj,żebym to ja miała blisko do tesco No cóż,może trzeba będzie się tam wybrać

Stary 2007-03-23, 19:37   #11863
Sathi
Zakorzenienie

Cytat:
Owoce są słodkie, to węglowodany proste i mają wysoki indeks glikemiczny i dlatego na wieczór jako, że powodują gwałtowny wyskok cukru we krwi poprostu nie są wskazane I tak jest a nie inaczej

Moim zdaniem, jeśli ktoś ma poważne problemy z wagą to dla swojego dobra powinien przestrzegać pewnych zasad, oczywiście bez popadania w skrajności
No ja się akurat z tym nie zgodzę.
Często jadam wieczorem banan na kolację, po kolacji jabłko lub kilka winogron, pomarańcze, mandarynki.
I nie jestem szeroka

MIŁEGO DNIA
Sathi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 19:38   #11864
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwciunia Pokaż wiadomość
Ja robię omlet bez mąki, wg przepisu który od 100 lat kręci się w mojej kuchni

Na każde jajo przypada łyżka mleka/wody, więc jeśli biorę dwa jajka to dwie łyżki, dodaję przyprawy i szczypiorek (bo najczęściej jem omlet ze szczypiorkiem ) i lekko ubijam, pozniej rozgrzewam patelnię dają odrobinę oliwy z oliwek albo margaryny (jakąś dla sercowców mamy ) i wlewam to, trzymam nad gazem i obracam aż się rozleje później co jakiś czas poruszam patelnią żeby nie przywarło. Czasami jak już mi się zrobi to dodaję coś do środka np.: troszkę twarożka i zginam na pół
Zrobie na II śniadanko

Cytat:
Oj,żebym to ja miała blisko do tesco No cóż,może trzeba będzie się tam wybrać
Oj wydaje mi się, że skoro od dłuższego czasu tej mąki u siebie znaleźć nie mogę to u Ciebie będzie podobnie Pozostaje poszukać sklepu ze zdrową żywnością
Stary 2007-03-23, 19:48   #11865
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

a mi dzisiaj coś kiepsko idzie, dzień zaczęłam późno bo koło 10, a normalnie to jest 5.30 wiec wszystko mi się rozregulowało

ś. owsianeczka pierwsza w życiu plus jabłko, łyzka nasionek slonecznika
2ś: jabłko wiem, ze kiepsko ale nic innego nie moglam dorwac pomiedzy treningiem a nieplanowanym wyjazdem
o: sporo gotowanego mieska z kurczaka, pol torebki kaszy gryczanej podgrzanej na lyzeczce oliwy z oliwek, plus buraczki czerwone i salatka z kapusty
p: activia
k: serek homogenizowany naturalny z carrefoura (ma sporo bialka, malo tluszczu ) z warzywkami.

Dziewczyny ja też uwazam, ze nie wolno popadac w przesade. Nie dajmy sie zwariowac. Najwazniejsze to wprowadzic dobre nawyki, jadac czesto, niewiele ale zdrowo ale nie katowac sie!!
Owoce, warzywa toż to samo zdrowie

seemore, obserwuje Twoje jadlospisy i sa naprawde bardzo ladne! nie rezygnuj moze Twoj organizm potrzebuje wiecej czasu? a moze nie w diecie a w ruchu ukryta jest tajemnica sukcesu.. bo przeciez nie chodzi o wychudzone cialo, a ladne, zgrabne i jedrne a ile masz wzrostu i jaka wage?

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 19:53   #11866
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sathi Pokaż wiadomość
No ja się akurat z tym nie zgodzę.
Często jadam wieczorem banan na kolację, po kolacji jabłko lub kilka winogron, pomarańcze, mandarynki.
I nie jestem szeroka
Wydaje mi się, ża łatwo tak pisać osobie która z wagą nie ma problemu Ja też jem czasami owoce na wieczór i nie narzekam na wagę.

Ale przecież niektórzy są otyli nie przez owoce, ale ogólnie przez tryb życia i zazwyczaj przez nadmiar kalorii, których organizm nie potrzebuje. No i takie osoby moim zdaniem powinny jednak przestrzegać pewnych zasad.

Przynajmniej ja gdybym miała faktycznie tego i owego za dużo i rzeczywiście moja waga, wygląd i figura pozostawiała by wiele do życzenia przestrzegałabym tych zasad, bo taka uparta i ambitna juz jestem

Ale każdy ma też swój rozsądek, którym powinien się kierować, a nie ślepo podążać za radami dawanymi na wizażu, bo trzeba pamiętać, że większość wypowiadających tu osób chce dobrze, ale dietetykami z wykształcenia nie jest i jak każdy ma prawo do blędów.

I nie chodzi mi o to, że zjadanie owoców na wieczór powoduje tycie. Bo pewnie oprócz zjadania owoców trzeba było by się bardziej postarać Tylko osoba, która ma już poważne problemy z wagą, albo chce schudnąć powinna przestrzegać pewnych zasad, które mogą ułatwić jej walkę z nadwagą. A na pewno znacznie ułatwiło by jednak nie zjadanie tych owocków na kolacje
Stary 2007-03-23, 20:02   #11867
LoLcIa123
Zakorzenienie

seemor,ale dlaczego Ty już z wszystkiego rezygnujesz? dlaczego się tak łatwo poddajesz? i co Ci da,to że będziesz się opychać 'śmieciowym' jedzeniem? chcesz zrobić nam na złość? odniosłam takie wrażenie.Jedna z dziewczyn CI dzisiaj radziła,abyś na miejsce podwieczorku wrzuciła coś białkowego zamiast grahamki,to odpowiedziałaś że jest Ci lepiej tak,jak jesz obecnie i to jest ok moim zdaniem,rozumiem.Ciągle pytasz dlaczego nie chudniesz,więc osoba która się na tym w 100% zna odpowiedziała Ci na Twoje pytanie,Pingwinek zagląda tutaj naprawde rzadko i powinnaś się cieszyć z tego,że udzieliła CI profesionalnej rady,a teraz skoro już znasz odpowiedz na swoje pytanie,to dlaczego się buntujesz zamiast podziękować i od jutra zacząć korygowac jakieś ewentualne błędy?.

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 20:03   #11868
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
u mnie dzis chyba dobrze:

śniadanie: 250 ml mleka sojowego, 50 g platkow zytnich, 3 suszone sliwki
II śniadanie: serek wiejski z truskawkami, jablko
obiad: warzywa na patelnie z makaronem (75% warzyw, 25% makaronu - pyszne, znalazlam w sklepie ) , lyzeczka oliwy z oliwek, 400 g kefiru 0% , kompot z jednego jablka nieslodzony
podwieczorek: szpinak, jogurt naturalny
kolacja: 100 g sera bialego chudego, danone activia

jak myslicie?
jednak mala zmiana, podwieczorek wskoczyl na miejsce kolacji a kolacji ne ma, bo nie bylam glodna. no i teraz w ramach kolacji jem ten szpinak z jogurtem naturalnym.. chyba malo bialkowo
Stary 2007-03-23, 20:04   #11869
lemon16
Raczkowanie

Ostatnio często łapią mnie kurcze w nodze i lekarz zalecił mi picie soku pomidorowego...
Dziewczyny, co sądzicie o takich butelkowych sokach pomidorowych? W końcu tam chyba oprócz koncentratu i soli to nic nie ma... I do tego sycą i są mało kaloryczne. Czy mam rację?

Hm, dawno mnie tu nie było, ale poprawię się, bo brakuje mi tej kontroli
Stary 2007-03-23, 20:06   #11870
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Ciągle pytasz dlaczego nie chudniesz,więc osoba która się na tym w 100% zna odpowiedziała Ci na Twoje pytanie,Pingwinek zagląda tutaj naprawde rzadko i powinnaś się cieszyć z tego,że udzieliła CI profesionalnej rady,a teraz skoro już znasz odpowiedz na swoje pytanie,to dlaczego się buntujesz zamiast podziękować i od jutra zacząć korygowac jakieś ewentualne błędy?.
Zawsze też można do pingwinka na priva napisać i na pewno chętnie pomoże i wytłumaczy pewne rzeczy
Stary 2007-03-23, 20:08   #11871
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Cytat:
Napisane przez Mangolina Pokaż wiadomość
Nie wiem jak dzisiaj ocenić ;P
Ś: Mleko 2%+baardzo dużo płatków tym razem ;P+otręby, herbata
IIŚ: Paluszek z sezamem (ten większy ;P), podwójna kanapka[dwie kromki orkiszowego] z 2 plastrami indyka
O: Wielki talerz - barszcz ukraiński z dużą ilością mięsa i warzyw
P: Jabłko na ciepło z cynamonem

K: Bułka żytnia (pare ziaren słonecznika na wierzchu) posmarowana serkiem wiejskim ;P

Chyba w miarę dużo?
Mangolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 20:18   #11872
sweetpinky
Zakorzenienie

Z bóem serca muszę przyznać, że nie wcisnę dziś kolacji późno wypadł mi obiadek bo po 17 więc podwieczorek czyli mój tatar wypadł po 19, no niestety!
A tak wogóle to ktoś tu się chce poddać?Seemore nie rób tego jak ja taki matoł jedzeniowy się nie poddaje to Ty tym bardziej nie powinnaś!

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 20:21   #11873
CinnaMoon
Rozeznanie

No i summa sumarum wyszło jak wyszło

Na czczo, po badaniu: mikrojabłko
Śniadanie: grahamka z twarożkiem i warzywami
II śniadanie: drożdżówka z makiem i ćwiartka jabłka
Obiad: omlet z dwóch jajek z łyżką mąki razowej, pieczarkami i plasterkiem żółtego sera + sałata z activią
Kolacja: grahamka z twarożkiem i warzywami
Po kolacji: pół jabłka

Śniadanie tożsame z kolacją spowodowane piątkowym postem, na rybę nie mam fazy. Staram się nie mieć wyrzutów z powodu drożdżówki.

(R. Zelazny, Książę Chaosu)
CinnaMoon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 20:31   #11874
nedvedzia
Rozeznanie

A ja mam niesamowity smak na mleko...
Mysle że moge je pić bez konsekwencji?
2%?
nedvedzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 20:34   #11875
Djapira
Zadomowienie

O kurcze jaka dyskusja Wiceie co ja uwazam, ze osoby, ktore chca schudnac powinny przestrzegac tych zasad, ale jesli zje sie owoc na kolacje, czy biały ryz na obiad to nie robic sobie wyrzutow. pingwinek napisala, ze aby schudnac(i dziewczyny to tez podkreslaja) posilek powinien sie skladac z białka+warzyw+zdrowych tłuszczy. Osoby utrzymujace wage moga nie stosowac sie kurczowo zasad. Ale jak ktos chce schudnac i smakuje mu to, co je, to czemu nie?

Ja dziś
śn.-owsianka ze śliwkami
IIśn.-2x ciemny z twarozkiem i ogórkiem
ob.-tuńczyk+brokuły i marchewka
podw.-wieśniaczek, słonecznik i cynamon
kol.-wiesniaczek ze szczypiorem.

P.s. A co sadzicie o takiej mieszance: płatki owsiane, płatki żytnie i chyba otreby??

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 20:39   #11876
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze też można do pingwinka na priva napisać i na pewno chętnie pomoże i wytłumaczy pewne rzeczy
Tak Milkuś,wiem tyle że pomyśl jakie urwanie głowy miałby Pingwinek gdyby każda z nas codzień wysyłała jej swój jadłospis,także jeżeli już któraś ma jakieś ewentualne wątpliwości,to niech to rzeczywiście będą pytania na wysoką skale. W obecnej chwili chodziło mi o to,że zupełnie nie zrozumiałam oburzenia seemor i stąd te wszystkie mądrości.
Cytat:
Napisane przez CinnaMoon Pokaż wiadomość
Staram się nie mieć wyrzutów z powodu drożdżówki.
Tak trzymać

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 20:41   #11877
^OrchiDe^
BAN stały

GG do ^OrchiDe^

- muesli, otreby, mleko 0.5%, kawa
- grahamka z serem bialym i ogorkeim konserowym
- 2 male jablka, cola light
- paczka chonskich warzyw na patelnie, 2 lyzki otrebow z 50g jogurtu nat, zielona herbata
- kawa, 120g wiesniakaz lyzka otrebow i wasa, 2ogorek konserowy, lyzka tunczyka

moze byc? wy tak mowicie o jedzeniu tych owocow pod wieczor i sie zastanawiam wlasnie czy zjesc sobie male jalbko czy nie bo mam straszna ochote
^OrchiDe^ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-23, 20:44   #11878
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
polecam wszystkim naleśniki z serkiem wiejskim i dżemem z czarnej porzeczki. niebo w gębie!
musze kiedys sprobowac ja jutro planuje nalensika z bialym serem i nalesnika z warzywami
Stary 2007-03-23, 20:49   #11879
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Tak Milkuś,wiem tyle że pomyśl jakie urwanie głowy miałby Pingwinek gdyby każda z nas codzień wysyłała jej swój jadłospis,także jeżeli już któraś ma jakieś ewentualne wątpliwości,to niech to rzeczywiście będą pytania na wysoką skale. W obecnej chwili chodziło mi o to,że zupełnie nie zrozumiałam oburzenia seemor i stąd te wszystkie mądrości.
Ale ja nie miałam na myśli priva z pytaniem typu czy mogę zjeść X na kolacje, albo czy mój jadłospis jest do przyjęcia Tylko jeśli ktoś naprawdę ma problem z wagą i chce schudnąć, to może lepiej żeby kierował się radami profesjonalistów A wiem, że chyba pingwinek udziela takich bardziej profesjonalnych porad na privie (dieta+trening) No ale nie dam sobie za to ręki uciąć
Stary 2007-03-23, 20:50   #11880
phenomena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
musze kiedys sprobowac ja jutro planuje nalensika z bialym serem i nalesnika z warzywami
pysznosci
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości)

Zasady wysyłania wiadomości