|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#11851 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
jajecznicę samą zjem bez problemu, ale nie będe przecież ciągle jajek jadła, a innych pomysłów na białkowa kolację, która nie byłaby serkiem wiejskim mi brakuje!!! A ten omlet to jaki jesz? |
|
|
|
|
#11852 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak robię omlet,to jest pozbawiony jakiegokolwiek tłuszczu
Zawsze odzielam białka od żółtek,ubijam pianę z białek,mieszam z żółtkami i na patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu ![]() Wychodzi omlecik
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#11853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak jest a nie inaczej Moim zdaniem, jeśli ktoś ma poważne problemy z wagą to dla swojego dobra powinien przestrzegać pewnych zasad, oczywiście bez popadania w skrajności
|
|
|
|
|
#11854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#11855 |
|
Zakorzenienie
|
No,bez żadnej mąki
A to źle Twoim zdaniem?
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#11856 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#11857 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#11858 |
|
Zakorzenienie
|
według mnie nie jest źle, tylko po prostu się zdziwiłam, że bez mąki
|
|
|
|
#11859 |
|
Zakorzenienie
|
Podejrzewam,że razowej,ja takiej nie posiadam
I nie wiem gdzie kupić,nigdzie nie widziałam
|
|
|
#11860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś mi nie podrodze do sklepu ze zdrową żywnością, a siostra taką kupiła, więc trzeba ją jakoś wykorzystać![]() Kiedyś razowa była w tesco a ostatno nie mogę jej znaleźć
|
|
|
|
|
#11861 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robię omlet bez mąki, wg przepisu który od 100 lat kręci się w mojej kuchni
![]() Na każde jajo przypada łyżka mleka/wody, więc jeśli biorę dwa jajka to dwie łyżki, dodaję przyprawy i szczypiorek (bo najczęściej jem omlet ze szczypiorkiem ) i lekko ubijam, pozniej rozgrzewam patelnię dają odrobinę oliwy z oliwek albo margaryny (jakąś dla sercowców mamy ) i wlewam to, trzymam nad gazem i obracam aż się rozleje później co jakiś czas poruszam patelnią żeby nie przywarło. Czasami jak już mi się zrobi to dodaję coś do środka np.: troszkę twarożka i zginam na pół
|
|
|
|
#11862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż,może trzeba będzie się tam wybrać
|
|
|
|
#11863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Często jadam wieczorem banan na kolację, po kolacji jabłko lub kilka winogron, pomarańcze, mandarynki. I nie jestem szeroka
|
|
|
#11864 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pozostaje poszukać sklepu ze zdrową żywnością
|
||
|
|
|
#11865 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
a mi dzisiaj coś kiepsko idzie, dzień zaczęłam późno bo koło 10, a normalnie to jest 5.30
wiec wszystko mi się rozregulowałoś. owsianeczka pierwsza w życiu plus jabłko, łyzka nasionek slonecznika2ś: jabłko wiem, ze kiepsko ale nic innego nie moglam dorwac pomiedzy treningiem a nieplanowanym wyjazdemo: sporo gotowanego mieska z kurczaka, pol torebki kaszy gryczanej podgrzanej na lyzeczce oliwy z oliwek, plus buraczki czerwone i salatka z kapusty p: activia k: serek homogenizowany naturalny z carrefoura (ma sporo bialka, malo tluszczu ) z warzywkami.Dziewczyny ja też uwazam, ze nie wolno popadac w przesade. Nie dajmy sie zwariowac. Najwazniejsze to wprowadzic dobre nawyki, jadac czesto, niewiele ale zdrowo ale nie katowac sie!! ![]() Owoce, warzywa toż to samo zdrowie ![]() seemore, obserwuje Twoje jadlospisy i sa naprawde bardzo ladne! moze Twoj organizm potrzebuje wiecej czasu? a moze nie w diecie a w ruchu ukryta jest tajemnica sukcesu.. bo przeciez nie chodzi o wychudzone cialo, a ladne, zgrabne i jedrne a ile masz wzrostu i jaka wage?
|
|
#11866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też jem czasami owoce na wieczór i nie narzekam na wagę.Ale przecież niektórzy są otyli nie przez owoce, ale ogólnie przez tryb życia i zazwyczaj przez nadmiar kalorii, których organizm nie potrzebuje. No i takie osoby moim zdaniem powinny jednak przestrzegać pewnych zasad. Przynajmniej ja gdybym miała faktycznie tego i owego za dużo i rzeczywiście moja waga, wygląd i figura pozostawiała by wiele do życzenia przestrzegałabym tych zasad, bo taka uparta i ambitna juz jestem ![]() Ale każdy ma też swój rozsądek, którym powinien się kierować, a nie ślepo podążać za radami dawanymi na wizażu, bo trzeba pamiętać, że większość wypowiadających tu osób chce dobrze, ale dietetykami z wykształcenia nie jest i jak każdy ma prawo do blędów. I nie chodzi mi o to, że zjadanie owoców na wieczór powoduje tycie. Bo pewnie oprócz zjadania owoców trzeba było by się bardziej postarać Tylko osoba, która ma już poważne problemy z wagą, albo chce schudnąć powinna przestrzegać pewnych zasad, które mogą ułatwić jej walkę z nadwagą. A na pewno znacznie ułatwiło by jednak nie zjadanie tych owocków na kolacje
|
|
|
|
|
#11867 |
|
Zakorzenienie
|
seemor,ale dlaczego Ty już z wszystkiego rezygnujesz? dlaczego się tak łatwo poddajesz? i co Ci da,to że będziesz się opychać 'śmieciowym' jedzeniem? chcesz zrobić nam na złość? odniosłam takie wrażenie.Jedna z dziewczyn CI dzisiaj radziła,abyś na miejsce podwieczorku wrzuciła coś białkowego zamiast grahamki,to odpowiedziałaś że jest Ci lepiej tak,jak jesz obecnie i to jest ok moim zdaniem,rozumiem.Ciągle pytasz dlaczego nie chudniesz,więc osoba która się na tym w 100% zna odpowiedziała Ci na Twoje pytanie,Pingwinek zagląda tutaj naprawde rzadko i powinnaś się cieszyć z tego,że udzieliła CI profesionalnej rady,a teraz skoro już znasz odpowiedz na swoje pytanie,to dlaczego się buntujesz zamiast podziękować i od jutra zacząć korygowac jakieś ewentualne błędy?.
|
#11868 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#11869 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio często łapią mnie kurcze w nodze i lekarz zalecił mi picie soku pomidorowego...
Dziewczyny, co sądzicie o takich butelkowych sokach pomidorowych? W końcu tam chyba oprócz koncentratu i soli to nic nie ma... I do tego sycą i są mało kaloryczne. Czy mam rację?Hm, dawno mnie tu nie było, ale poprawię się, bo brakuje mi tej kontroli ![]()
|
#11870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#11871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
K: Bułka żytnia (pare ziaren słonecznika na wierzchu) posmarowana serkiem wiejskim ;P Chyba w miarę dużo?
|
|
|
|
|
#11872 |
|
Zakorzenienie
|
Z bóem serca muszę przyznać, że nie wcisnę dziś kolacji
późno wypadł mi obiadek bo po 17 więc podwieczorek czyli mój tatar wypadł po 19, no niestety!A tak wogóle to ktoś tu się chce poddać?Seemore nie rób tego jak ja taki matoł jedzeniowy się nie poddaje to Ty tym bardziej nie powinnaś!
|
#11873 |
|
Rozeznanie
|
No i summa sumarum wyszło jak wyszło
![]() Na czczo, po badaniu: mikrojabłko Śniadanie: grahamka z twarożkiem i warzywami II śniadanie: drożdżówka z makiem i ćwiartka jabłka Obiad: omlet z dwóch jajek z łyżką mąki razowej, pieczarkami i plasterkiem żółtego sera + sałata z activią Kolacja: grahamka z twarożkiem i warzywami Po kolacji: pół jabłka Śniadanie tożsame z kolacją spowodowane piątkowym postem, na rybę nie mam fazy. Staram się nie mieć wyrzutów z powodu drożdżówki.
|
|
#11874 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam niesamowity smak na mleko...
Mysle że moge je pić bez konsekwencji? 2%?
|
|
|
|
#11875 |
|
Zadomowienie
|
O kurcze jaka dyskusja
Wiceie co ja uwazam, ze osoby, ktore chca schudnac powinny przestrzegac tych zasad, ale jesli zje sie owoc na kolacje, czy biały ryz na obiad to nie robic sobie wyrzutow. pingwinek napisala, ze aby schudnac(i dziewczyny to tez podkreslaja) posilek powinien sie skladac z białka+warzyw+zdrowych tłuszczy. Osoby utrzymujace wage moga nie stosowac sie kurczowo zasad. Ale jak ktos chce schudnac i smakuje mu to, co je, to czemu nie?Ja dziś śn.-owsianka ze śliwkami IIśn.-2x ciemny z twarozkiem i ogórkiem ob.-tuńczyk+brokuły i marchewka podw.-wieśniaczek, słonecznik i cynamon kol.-wiesniaczek ze szczypiorem. P.s. A co sadzicie o takiej mieszance: płatki owsiane, płatki żytnie i chyba otreby??
|
#11876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Tak trzymać ![]()
|
|
#11877 |
|
BAN stały
|
- muesli, otreby, mleko 0.5%, kawa
- grahamka z serem bialym i ogorkeim konserowym - 2 male jablka, cola light - paczka chonskich warzyw na patelnie, 2 lyzki otrebow z 50g jogurtu nat, zielona herbata - kawa, 120g wiesniakaz lyzka otrebow i wasa, 2ogorek konserowy, lyzka tunczyka moze byc? wy tak mowicie o jedzeniu tych owocow pod wieczor i sie zastanawiam wlasnie czy zjesc sobie male jalbko czy nie bo mam straszna ochote
|
|
|
|
#11878 | |
|
xxyy
|
Cytat:
ja jutro planuje nalensika z bialym serem i nalesnika z warzywami
|
|
#11879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko jeśli ktoś naprawdę ma problem z wagą i chce schudnąć, to może lepiej żeby kierował się radami profesjonalistów A wiem, że chyba pingwinek udziela takich bardziej profesjonalnych porad na privie (dieta+trening ) No ale nie dam sobie za to ręki uciąć
|
|
|
|
|
#11880 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:11.

też nie potrafię samego serka zjeść, więc zjadam z warzywami, albo robię omlet czy jajecznicę
A jajecznicę bez chleba potrafisz jeść?
Ja się już nauczyłam 

I tak jest a nie inaczej
Bo pisałam, żeby więcej warzyw było (między innymi te podejrzane marchewki miałam na myśli
) a teraz zonk

MIŁEGO DNIA
wiem, ze kiepsko ale nic innego nie moglam dorwac pomiedzy treningiem a nieplanowanym wyjazdem