|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 13 części naszego wątku ?? | |||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.13 |
|
2 | 4,08% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.13 |
|
0 | 0% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.13 |
|
3 | 6,12% |
| Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.13 |
|
0 | 0% |
| Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.13 |
|
2 | 4,08% |
| Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 |
|
3 | 6,12% |
| Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.13 |
|
22 | 44,90% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.13 |
|
10 | 20,41% |
| Porodów powoli nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.13 |
|
0 | 0% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.13 |
|
5 | 10,20% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.13 |
|
2 | 4,08% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.
Cytat:
![]() Ale moze tak od położnej słyszała? Bo np w Szwecji dzieci się właśnie nie myje przez iles czasu...
|
|
#2372 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.
Nuna- areszt na kompa w wielkim tygodniu- ambitnie
![]() życzę Ci spokoju w tym czasie i wszystkiego dobrego ![]() daj sobie czasem dyspensę i spróbuj się zameldować jak tam z tymi bólami brzuszka trzymajcie się z Julcią zdrowo tak, już wczoraj byłam zdrowiuteńka ![]() ale oszczędzam się jak tylko mogę.. już jestem w domciu i odpoczywam.. z reguły nie urządzam sobie drzemek w dzień ale jakaś śpiąca jestem więc chyba zaraz przytnę komara ![]() Cytat:
a przypomnij mi ile macie km ? bo my 500 ![]() już się doczekać nie mogę, stęskniłam się strasznie.. ostatnio byliśmy u nich w styczniu ![]() teraz posiedzimy dłużej, bo pewnie do lipca/sierpnia już się nie wybierzemy ![]() Cytat:
ale malusi.. to ja w 17tc miałam troszkę większy ![]() Cytat:
ostatnio brzuszek cały czas miał 94-95cm i nie przekraczał tej miary, a dziś mam już 99 ![]() ale urósł ![]() Cytat:
![]() Diabli- za glukozę Cytat:
no i pasuje do Ciebie Mężowi też na pewno się spodoba
|
|||||
|
|
|
#2373 |
|
Zakorzenienie
|
w ksiazce pierwszy rok zycia dziecka było ze się kąpie w wanience dopiero jak kikut odpadnie(tylko to amerykańska autorka chyba jest).. ciekawe co na szkole rodzenia powiedzą?.. pewnie można i od razu tylko trzeba uważać na kikuta, zeby go jakoś nie moczyć..
|
|
|
|
#2374 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ta Borneo jest śliczna ![]() ja tylko czekam na to aż zrobi się cieplej , żeby wyprać moją chustę i wysuszyć na słoneczku na balkonie Kurcze od niedzieli boli mnie prawe biodro chyba Mały uciska mi na jakiś nerw.. ledwo co chodzę... Dziewczyny W szpitalu w Toruniu ( w którym jednak zdecydowałam się urodzić) nie myją dzieciaka przez 3 dni <czyli cały pobyt w szpitalu> dla mnie to jest dziwne ... a pępek wg najnowszych zaleceń spokojnie można moczyć, tylko potem dokładnie trzeba osuszyć ![]() W razie co to chyba sama wezmę Małego pod kran ![]() ![]() Vil- noworodka karmi się przeciętnie co 3 godziny, zresztą sama wyczujesz swojego Małego zazwyczaj po tym czasie dzieci się budzą, bo są głodne i mają mokro/ zrobiły kupkę ![]() właśnie zczaiłam , że chodziło Ci o długość karmienia okkk.... :P
Edytowane przez Veronic Czas edycji: 2013-03-25 o 15:06 |
|
|
|
|
#2375 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Brzuszek też myją a kikut trzeba osuszyć i czymś odkarzyć i tyle.Ja sobie nie wyobrażam nie myć dziecka - kikut każdemu odpada w innym czasie ![]() vil - dziecko jak się najje to się samo od piersi odessie, albo uśnie podczas karmienia (co nie zawsze oznacza, ze się najadło ).Jak się nie najje jedną to się po prostu drze jak już ją wyssie do końca
|
|
|
#2376 |
|
Wtajemniczenie
|
u Bonifratrów kąpią dzieciaczki, tylko chyba nie od razu.
a w Gliwicach z tego co wiem to nie - tylko chusteczkami wycierają - tylko nie pamiętam skąd to wiem, czy Justi pisała jak opisywała szpital czy ktoś ze znajomych komu się tam dziecko urodziło ;> Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-03-25 o 15:06 |
|
|
|
#2377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w moim chyba po 2 dniach (najpierw odpuszczaja, bo jest ta ochronna biala maź na skorze) wanienka jak najbardziej od pierwszych dni w domu. tylko kikut trzeba omijac i nie moczyc. dlatego wiaderka sa polecane dopiero jak on odpadnie.
|
|
|
|
|
#2378 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 201
hej
![]() Cytat:
ja tak samo robię, pukam, drażnię a mąż po mnie ryczy że dziecko ma prawo się wyspać i że mam nie robić afery jak się 5 min nie porusza ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika ciasto z przepisu Banki
|
|
|
#2379 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do check listy to też sprawdzam czy brzuch mam na miejscu, bo czasem go mało czuję (dziwne, jakby miał gdzieś zniknać) no i czy odeszły wody, a i przy robieniu siku zawsze sprawdzam czy nie plamię Czubek ze mnie.Cytat:
![]() Na wysokosci pepka 105 cm. Bartuś się rozgościł na maksa. |
||
|
|
|
#2380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2382 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Aaś ta dziewczyna ma tragiczną sytuację, ale pewnie tak wychowana bez własnego zdania przez tą mamę ... ciekawe czy jak robili dziecko to mamusia też stała i patrzyła czy już może wyjąć czy jeszcze nie ![]() Wracałam z zakupów i w połowie drogi jak mnie zabolało na dole brzucha, masakra. Doczołgałam się do domu, położyłam, trochę przeszło. Ból jakby szpilę wbijali. No ale musiałam odkaszlnąć, więc zobaczyłam gwiazdki . Powoli przechodzi, nie wiem czy to coś skurczopodobne czy młoda coś wepchnęła i ucisnęła i tak boli.
|
|
#2383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Veronic faktycznie dziwne, że nie kąpią. Moim zdaniem powinno się kąpać, bo dziecina ciągle styka się pupką w siuśkami i kupą, więc po co mają się bakterie lęgnąć... Ja dzisiaj cała obolała, to tego miałam kilka bolesnych skurczy. Na szczęście przeszły. Ale plecy mnie bolą znowu....eh. Mały się wierci straszliwie. Kupiłam już łóżko dla Leosia, więc będzie można go przyzwyczajać do nowego spania, a stare łóżko przekręcimy dla młodego. Ciekawe jak się będzie spało z dwójką w pokoju
|
|
|
|
|
#2384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mama mateuszka juz sie wkurzala dlaczego go nie kapia hehe. jakos dzien przed wyjsciem w koncu go umyly. ale to dobrze, naturalna bariera ochronna.
|
|
|
|
|
#2385 |
|
Zakorzenienie
|
uciekam sobie pospać żeby zregenerować siły :ziewa:
później pochwalę się łupami z lumpka ![]() bo dzisiaj przechodziłam niedaleko i nie mogłam się powstrzymać żeby tam nie wstąpić
|
|
|
|
#2386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do karmienia to właśnie dostałam prezentację z ostatnich zajęć z SR, trochę tam jest pitu, pitu, ale też dużo konkretów i zaleceń jak karmić. Jak któraś chcę to dajcie mi maila na priv
|
|
|
|
|
#2387 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#2388 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() jestem pielęgniarką i pracowałam z noworodkami i zawsze myliśmy dzieci codziennie i jakoś nie przekonuje mnie to , że na ciele dziecka jest naturalna maź ochronna... i co jeśli utrzyma się ją 2 -3 dni, to w czym to dziecku pomoże ?? bakterii nie będzie ,czy co? jaki to ma sens dla mnie żaden![]() no ale, to moja opinia
|
|
|
|
|
#2389 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do kąpania ja juz jestem po szkole rodzenia i połozna zaleca codzienną kąpiel od poczatku i mżna moczyć pępek ale trzeba go dokladnie potem wysuszyć nawet nie ktore dziewczyny pytały sie czy takie małe dzieci można myć co drugi lub trzeci dzien powiedziała ze nic sie nie stanie ale ona uważa ze nalezy kąpać codziennie oczywiście krótko cała kąpiel do 10 min oczywiście z rozebraniem bo dziecko tez przyzwyczaja sie do pewnego rytmu a po kąpieli sie rozluźnia i lepiej śpi no chyba ze sie trafi taki maluch który nie znosi kąpieli ale mówiła ze z reguły dzieciaki lubą kąpiele ale miałam ciężką noc tak mnie kopał od wieczora do 6 rano ze szok !! i przekręcałam sie raz z jednej raz z drugiej strony zeby dal mi w koncu luzu ale gdzie tam skóre tak mi napinał aż myślałm ze jeszcze chwile i wyskoczy przez nią |
|
|
|
|
#2390 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 201
Cytat:
Tragiczne to jest to że jej to nie przeszkadza... Cytat:
Ja też sobie nie wyobrażam nie myć dziecka...przecież kikut nawet pi 3 tyg może odpasc...to do tego czasu jak? Chusteczkami tylko? Edytowane przez Aaś Czas edycji: 2013-03-25 o 15:31 |
||
|
|
|
#2391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oglądam Wiem co jem, odcinek o kielbasie i tam bosacka robi grilla na balkonie w bloku.. Można?? bo mi się zawsze wydawało, że to zabronione jest? A co do kąpieli, to widzicie, co kraj to obyczaj, to jednak będziemy kąpać od początku.. i tak tą wanienkę w kwietniu kupie, niech się TZ nie stresuje
|
|
|
|
|
#2392 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zazwyczaj zapominam nakarmić.Cytat:
ale to napewno przez to łożysko na przedniej ścianieCytat:
------------- Gadałam z kumpelą, która drugie dziecko rodziła po troszkę dłuższej przewie niż ja będę i skwitowała, że to było "jak pierdnięcie" i się bała, że w tramwaju urodzi. I mam nadzieję, że ja też tak będę miała. Pocieszam się jak mogę, bo coraz bliżej ten poród![]() A i koleżanka inna urodziła w piątek w półtorej godziny drugie dziecko. |
|||||
|
|
|
#2393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziewczyny w rossmanach sa te karty rossne. zabierzcie sobie, zarejestrujcie sie w portalu www.rossne.pl i korzystajcie niby na wstepie rabat 3%, co kwartal kolejny procent dochodzi, ale czesto sa rabaty 10% albo inne promocje. poza tym sam portal jest dosc ciekawy, sporo informacji o pielegnacji niemowlat, informuja tez mailowo o promocjach. ja wlasnie karte uaktywnilam, bo zupelnie o niej zapomnialam...podalam tylko date urodzenia dziecka 2012 zmienie pozniej, hehe. inaczej nie da sie tego wypelnic, a z rabatow chce skorzystac juz teraz kupujac wyprawke.
|
|
|
|
|
#2394 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2396 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 201
Cytat:
![]() Także zależy od sąsiadów
|
|
|
|
|
#2397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2398 |
|
Wtajemniczenie
|
http://projektbobas.blogspot.com/201...ji-porodu.html -> poczytajcie sobie
o skuteczności metod indukcji porodu domowymi sposobami![]() ehhh i tak kupiłam dzisiaj listki malinek i wiesiołka
|
|
|
|
#2399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rejestrujac mala z daty porodu i rokiem 2012 :P pozniej sobie to edytuje.
|
|
|
|
|
#2400 |
|
Rozeznanie
|
Wpadam na chwilę, bo się chcemy z Wojtkiem pochwalić
W 32 tc+0 d Synek waży 2300 , badania mamy wszystkie super i pani dr powiedziała, ze po zakończonym 32 tc dziecko "jest już po naszej stronie". Się cieszymy bardzoWidzę, ze znów ambitne tematy, ponadrabiam Was później, bo tż zaraz z pracy przyjdzie i od drzwi będzie wołał "Co na obiad" Miłego popołudniowego plotkowania
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:01.

trzymajcie się z Julcią zdrowo 

ale malusi.. to ja w 17tc miałam troszkę większy