Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8 - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-04, 19:46   #3181
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że tak było od dawna a teraz tym się zainteresowali przez Waśniewską.
Nekrocelebryci .

A dzisiaj była dyskusja, czy usługa zamieniania zmarłego w drzewo, jest etyczna .
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 19:52   #3182
sante
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
A ja mam zepsutą wagę
ja też nie mam szczęścia do wag ,zawsze kupi mi się zepsuta
sante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 19:53   #3183
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
ja wagę uznaję za zepsutą zawsze wtedy, kiedy pokazuje za dużo. Noo jak nic musiała się rozregulować!
Czyli moja działa, bo pokazuje 10 kg mniej

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 19:54   #3184
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Pierścionek - nie zaglądam w portfel ani nic...tylko...cena przyprawiła mnie o zawał serca
Stary 2013-04-04, 20:00   #3185
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Pierścionek - nie zaglądam w portfel ani nic...tylko...cena przyprawiła mnie o zawał serca
A czemu?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 20:02   #3186
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
A czemu?
Bo tak tanio
Stary 2013-04-04, 20:03   #3187
201604181004
Konto usunięte

nikt nie interesuje się wojną
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 20:04   #3188
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
A gdzie ten temat, co miał być założony?
Stary 2013-04-04, 20:06   #3189
201604181004
Konto usunięte

nie wiem nikt nie założył

ja nie mogę.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 20:12   #3190
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Nekrocelebryci .

A dzisiaj była dyskusja, czy usługa zamieniania zmarłego w drzewo, jest etyczna .
O! O! Właśnie i co wyszło? Bo zapomniałam i wyszłam z pokoju
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 20:14   #3191
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=686018

Co do tych drzew pamięci - pomysł fajny i bardzo budujący...ale w Polsce nie ma gdzie go zrealizować .
Stary 2013-04-04, 20:23   #3192
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Bo tak tanio
Aaaa....
Ostatni pierścionek, który dostałam od faceta był kupiony na jarmarku i kosztował 5 zł.

---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Patrzymy po ile chodzą brylanty, złoto, srebro, przed wojną trzeba w coś trwałego inwestować.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 21:09   #3193
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Wiesz mi sie wydawało że walnęłam tekstem na poziomie "thank you captan obvious"
No z tym chwytaniem języka to trochę walnęłaś
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 23:07   #3194
LiquierroGirl
Raczkowanie

Cytat:
nie wiem nikt nie założył

ja nie mogę.
Spooooko, wojny nie będzie! Skośni co chwila przecież tym straszą. Tonei jest pierwszy raz! Myślę, że zmienił się tam ten cały Pan i Władca i chce się trochę pobawić i pokazać, co to nie on
Lecz widać można żyć bez powietrza...
LiquierroGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 23:19   #3195
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Znam Polaków, tórzy w jednym zdaniu potrafią do dziecka powiedzieć po polsku, holendersku i angielsku. Puszczają tę samą bajkę kilka razy, za każdym razem w innej wersji językowej. Ogólnie, robią misz-masz a mały ma jakiś swój język. Ma prawie 3 lata i mówi pojedyncze słowa po polsku a tak to po swojemu. W przedszkolu też ma problem się dogadać, bo nie rozróżnia języka.

Uważam, że ważne jest nauczenie dziecka języka, jakim się mówi w domu i wytłumaczyć, że np. w szkole pani mówi inaczej, bo mieszkamy tu, gdzie mieszkamy. Ważne jest jasne określenie co i jak z językiem.
Powiem Ci, że się zdziwiłam Mam kontakt z maluchami wielojęzycznymi i żadne z nich nie ma najmniejszego problemu z rozróżnieniem języka i dopasowaniu go do sytuacji i osoby. Automatycznie dopasowują się do rozmówcy. Np.: Wiedzą, że w szkole mówi się po francusku, z tatą po angielsku, z mamą po polsku.
monicar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 23:33   #3196
201604200942
Konto usunięte

kiedys czytałam biografię pewnego chłopaka- napisaną przez jego matkę i ta matka opisała sytuację, że kiedy mówiła do syna w kilku językach i chłopiec, który ledwo chwytał słowa, z jakiegoś powodu nie chciał mówić w języku francuskim i tak bardzo był uparty w tym, że nawet przestał słuchac poleceń w tym języku...
Stary 2013-04-05, 05:29   #3197
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia
Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8

Wy się boicie wojny ? To ja siedzę w Stanach i szybciej mnie rakieta trafi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-04-05, 05:48   #3198
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lakeithia Pokaż wiadomość
Wy się boicie wojny ? To ja siedzę w Stanach i szybciej mnie rakieta trafi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Szybciej to trafi Koreę Południową lub Japonię. Ja ciągle mam nadzieję, że przecież ci z północy nie mogą być aż tak głupi żeby atakować. Toż zostali by zmieceni z powierzchni ziemi, wydaje mi się, że to tylko takie kozaczenie niewyrośniętego dresa.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 07:49   #3199
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Powiem Ci, że się zdziwiłam Mam kontakt z maluchami wielojęzycznymi i żadne z nich nie ma najmniejszego problemu z rozróżnieniem języka i dopasowaniu go do sytuacji i osoby. Automatycznie dopasowują się do rozmówcy. Np.: Wiedzą, że w szkole mówi się po francusku, z tatą po angielsku, z mamą po polsku.
Piszesz o dzieciach szkolnych, więc co najmiej 6 latkach. Wtedy nauka języka jako ojczystego jest już zakończona i dziecko po prostu dostosowuje się do sytuacji. Inaczej jest w przypadku maluszków 2-3 lata które dopiero uczą się języka tu dzieci nie rozróżniają jeszcze dwóch odrębnych języków stąd, dzieci dwujęzyczne często mówia później i mieszają języki.
Moje własne, posłane do przedszkola powiedźmy że anglojęzycznego, Jedna kobieta mówi do dzieci tylko po angielsku i ma rotacyjne zajęcia we wszystkich grupach ( co wypada po 3 godziny dziennie na grupę przedszkolną). Dziecko potrafiło powiedzieć jedno zdanie po polsku, drugie po angielsku. Lub mieszać, bajki tez ogląda na zmianę. Co więcej już ma bajki które woli oglądać po polsku i takie co woli po angielsku ( jedna co oglada tylko po niemiecku).

A swoja drogą bo przechodzę właśnie turbo kurs języka obcego( opanować język od A1 do B2 w rok)to dziwię się jak w dzisiejszych czasach dzieci mogą uczyć się w szkole języka latami i nic z niego nie wiedzieć. Za moich czasów był nauczyciel i książka, nie było nawet gazet bo te jak juz trafiały do Polski to było bardzo drogie, podobnie jak książki, a telewizja czy kasty to był luksusowy trudno dostępny towar.
A teraz słownik internetowy co w sekundy przetłumaczy wszystko, filmy w każdym języku na każdy temat na YT, książki obcojęzyczne dostępne za grosze ( ba nawet w lumpeksach czasem na wagę sprzedają), a ludzie nadal nie mogą się nauczyć języka.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 08:58   #3200
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Piszesz o dzieciach szkolnych, więc co najmiej 6 latkach. Wtedy nauka języka jako ojczystego jest już zakończona i dziecko po prostu dostosowuje się do sytuacji. Inaczej jest w przypadku maluszków 2-3 lata które dopiero uczą się języka tu dzieci nie rozróżniają jeszcze dwóch odrębnych języków stąd, dzieci dwujęzyczne często mówia później i mieszają języki.
Moje własne, posłane do przedszkola powiedźmy że anglojęzycznego, Jedna kobieta mówi do dzieci tylko po angielsku i ma rotacyjne zajęcia we wszystkich grupach ( co wypada po 3 godziny dziennie na grupę przedszkolną). Dziecko potrafiło powiedzieć jedno zdanie po polsku, drugie po angielsku. Lub mieszać, bajki tez ogląda na zmianę. Co więcej już ma bajki które woli oglądać po polsku i takie co woli po angielsku ( jedna co oglada tylko po niemiecku).

A swoja drogą bo przechodzę właśnie turbo kurs języka obcego( opanować język od A1 do B2 w rok)to dziwię się jak w dzisiejszych czasach dzieci mogą uczyć się w szkole języka latami i nic z niego nie wiedzieć. Za moich czasów był nauczyciel i książka, nie było nawet gazet bo te jak juz trafiały do Polski to było bardzo drogie, podobnie jak książki, a telewizja czy kasty to był luksusowy trudno dostępny towar.
A teraz słownik internetowy co w sekundy przetłumaczy wszystko, filmy w każdym języku na każdy temat na YT, książki obcojęzyczne dostępne za grosze ( ba nawet w lumpeksach czasem na wagę sprzedają), a ludzie nadal nie mogą się nauczyć języka.
Piszę zarówno o maluchach (3,4) jaki i dzieciach z podstawówki. Te młodsze nie mają żadnego problemu z przestawieniem się na konkretny język, co oczywiście nie znaczy, że wszystkie dzieci świata nie będą mieć z tym kłopotów. Z rozmów z rodzicami wynika, że każdy stara się mówić do dziecka w jednym języku, nie mieszać. Maluch wie, że z mamą rozmawia polsku, z łatwością przechodzi na angielski z tatą. Z kolei w szkole pani mówi po francusku, więc z kolegami dogaduje się w tym języku.
Stary 2013-04-05, 09:06   #3201
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Gdzie masz kontakt z dziećmi wielojęzycznymi?
Dzieci wielojęzyczne bardzo często zaczynają mówić później niż ich rówieśnicy posługujacy się jednym językiem.
Dlatego bywa, że trzylatek jeszcze za dobrze nie mówi.
Wiec ja tu mówić o dostosowywaniu języka do rozmówcy

Jest jeszcze kwestia tego z jakim językiem i od którego momentu życia dziecko ma kontakt.
Stary 2013-04-05, 09:09   #3202
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Dzieciaki znajomych potrafią sobie się bawić i nawijać po polsku...a nagle śpiewają holenderską wyliczankę . Młodszy też potrafi zrobić tak, że przybiega i mówi: "słuchaj słuchaj, czego się nauczyłem w szkole" i gada.

Powiem Wam, że sama czasem mam tak, że idę po ulicy i sobie układam dialogi np. po holendersku, angielsku czy niemiecku. Dużo daje aktywne słuchanie i...książeczki dla dzieci . Mam obrazek króliczka i podpis konijn. Myślę, że mając dziecko, trzeba bardzo się starać, żeby nawet podstaw nie ogarnąć. Poza tym...nie chcę robić małej wstydu w przyszłości i powodu do wyśmiewania, że jej mama nie rozumie, co pani mówi. I tak, z tego, co słyszę, czasem zdarzają się przypadki dyskryminacji ze względu na to, że dziecko jest z Polski...co mnie smuci i dziwi.

Dziwi mnie wiara w relikwie. Dla mnie to zabobon i niczym się nie różni od magii. KK potępia wróżki, amulety itp. a pochwala wiarę w cudowną kość z palca Św. Faustyny czy inne włosy św. Hermenegildy .
Stary 2013-04-05, 09:15   #3203
Kadin_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
ale technikum nic nie da. Co mi z tego, że mam zawód, jak mnie nikt do księgowości, czy na podobne stanowisko nie przyjmie bez studiów?
Się wtrące Szybciej znajdziesz po technikum ekonomicznym pracę w księgowości niż po studiach bez doświadczenia
Stary 2013-04-05, 09:16   #3204
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Gdzie masz kontakt z dziećmi wielojęzycznymi?
Dzieci wielojęzyczne bardzo często zaczynają mówić później niż ich rówieśnicy posługujacy się jednym językiem.
Dlatego bywa, że trzylatek jeszcze za dobrze nie mówi.
Wiec ja tu mówić o dostosowywaniu języka do rozmówcy

Jest jeszcze kwestia tego z jakim językiem i od którego momentu życia dziecko ma kontakt.
W pracy. Kontakt z językiem mają od urodzenia, rodzice są różnych narodowości. Nie można generalizować, owszem są dzieci, które zaczynają później mówić, o których piszesz, ale są też te, które nie mają z tym żadnego problemu i ja z takimi mam kontakt. Nie są to pojedyncze przypadki.
Stary 2013-04-05, 09:24   #3205
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Mi się zdaje, że co innego, jak ma się mamę-Polkę i np. ojca-Niemca. Zakładam, że w takim przypadku, rodzice dbają o to, żeby do mamy dziecko mówiło po polsku a do taty po niemiecku. Jeśli dziecku się określi taką zasadę mówienia, to naturalnie uczy się dwóch języków równolegle. Może je mylić, bo po prostu w jego głowie, to coś naturalnego. Nieraz widziałam podczas pobytu we Francji, jak dziewczynka mówiła do mamy po francusku a do ojca po angielsku. Ale, jak pisałam, to kwestia ustalonych zasad w domu. Co innego, jak są np. Polacy, którzy chcą być fajni i mieszają dzieciakowi totalnie język i potrafią powiedzieć: Patrz Piotruś, jaki ładny konijn! Ma takie dłuugie uszy, it's so nice. Ewentualnie oglądają codziennie jedną bajkę w innych wersjach językowych. Ja bym dostała a co dopiero dziecko, które nie ogarnia żadnego języka.

Za to ostatnio koleżanka mi opowiadała pozytywną rzeczy, jeśli chodzi o dwujęzyczne dzieci. Siedzi w kościele jakaś babeczka z dzieckiem a dziecko nagle do niej: "Mama kijk!". Na co ta babeczka: "kochanie, jak się mówi do mamusi?" a dziecko: "mamusiu zobacz!". Także, jak się ustala pewne zasady, to dziecko ogarnia bez problemu. Gorzej, jak się robi dziecku totalny chaos.
Stary 2013-04-05, 09:30   #3206
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Mi się zdaje, że co innego, jak ma się mamę-Polkę i np. ojca-Niemca. Zakładam, że w takim przypadku, rodzice dbają o to, żeby do mamy dziecko mówiło po polsku a do taty po niemiecku. Jeśli dziecku się określi taką zasadę mówienia, to naturalnie uczy się dwóch języków równolegle. Może je mylić, bo po prostu w jego głowie, to coś naturalnego. Nieraz widziałam podczas pobytu we Francji, jak dziewczynka mówiła do mamy po francusku a do ojca po angielsku. Ale, jak pisałam, to kwestia ustalonych zasad w domu. Co innego, jak są np. Polacy, którzy chcą być fajni i mieszają dzieciakowi totalnie język i potrafią powiedzieć: Patrz Piotruś, jaki ładny konijn! Ma takie dłuugie uszy, it's so nice. Ewentualnie oglądają codziennie jedną bajkę w innych wersjach językowych. Ja bym dostała a co dopiero dziecko, które nie ogarnia żadnego języka.

Za to ostatnio koleżanka mi opowiadała pozytywną rzeczy, jeśli chodzi o dwujęzyczne dzieci. Siedzi w kościele jakaś babeczka z dzieckiem a dziecko nagle do niej: "Mama kijk!". Na co ta babeczka: "kochanie, jak się mówi do mamusi?" a dziecko: "mamusiu zobacz!". Także, jak się ustala pewne zasady, to dziecko ogarnia bez problemu. Gorzej, jak się robi dziecku totalny chaos.
Dokładnie. O takiej sytuacji piszę.
Stary 2013-04-05, 10:17   #3207
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kadin_ Pokaż wiadomość
Się wtrące Szybciej znajdziesz po technikum ekonomicznym pracę w księgowości niż po studiach bez doświadczenia
ciekawe, pierwsze słyszę.
To jest tak odpowiedzialne zajęcie, że chyba tylko głupi albo ryzykant podjąłby się zatrudnić absolwenta po technikum do księgowości

Edytowane przez 201604200942
Czas edycji: 2013-04-05 o 10:22
Stary 2013-04-05, 10:21   #3208
ajah
wańka wstańka

Cytat:
W pracy. Kontakt z językiem mają od urodzenia, rodzice są różnych narodowości. Nie można generalizować, owszem są dzieci, które zaczynają później mówić, o których piszesz, ale są też te, które nie mają z tym żadnego problemu i ja z takimi mam kontakt. Nie są to pojedyncze przypadki.
Nie można generalizować. Jednak większość dzieci wielojęzycznych zaczyna mówić później. Zwłąszcza, gdy dziecko np. do 2-3 roku życia jest w domu z rodzicami, gdzie się mówi tylko po polsku, a kontakt z językiem obcym jest- ale ograniczony.

Szczre mówiąc nie znam ani jednego dziecka wielojzycznego, które rozwija się jezykowo w tym samym tempie cojego rówieśnicy posługujacy się jednym jezykiem.
Mówię o dzieciach młodszych.

Nie sądzę by wprowadzani zasad: nie możesz mowić do mamy w obcym języu, tylko po polsku było dobre.
Wystarczy, że mama po polsku odpowiada. Dziecko szyko się przestawi.
Stary 2013-04-05, 10:25   #3209
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
ciekawe, pierwsze słyszę.
To jest tak odpowiedzialne zajęcie, że chyba tylko głupi albo ryzykant podjąłby się zatrudnić absolwenta po technikum do księgowości
Ojej, muszę powiedzieć mamie, żeby się zwolniła
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 10:34   #3210
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Ojej, muszę powiedzieć mamie, żeby się zwolniła
Ja zadzwonię do 2 koleżanek
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości