|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
|
|
|
|
#3182 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3183 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#3184 |
|
Zakorzenienie
|
Pierścionek - nie zaglądam w portfel ani nic...tylko...cena przyprawiła mnie o zawał serca
|
|
|
|
#3185 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3186 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3187 |
|
Konto usunięte
|
nikt nie interesuje się wojną
|
|
|
|
#3188 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3189 |
|
Konto usunięte
|
nie wiem
nikt nie założyłja nie mogę. |
|
|
|
#3190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo zapomniałam i wyszłam z pokoju |
|
|
|
|
#3191 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=686018
Co do tych drzew pamięci - pomysł fajny i bardzo budujący...ale w Polsce nie ma gdzie go zrealizować |
|
|
|
#3192 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Aaaa....
Ostatni pierścionek, który dostałam od faceta był kupiony na jarmarku i kosztował 5 zł .---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Patrzymy po ile chodzą brylanty, złoto, srebro, przed wojną trzeba w coś trwałego inwestować .
|
#3193 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3194 |
|
Raczkowanie
|
Spooooko, wojny nie będzie! Skośni co chwila przecież tym straszą. Tonei jest pierwszy raz! Myślę, że zmienił się tam ten cały Pan i Władca i chce się trochę pobawić i pokazać, co to nie on
|
#3195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam kontakt z maluchami wielojęzycznymi i żadne z nich nie ma najmniejszego problemu z rozróżnieniem języka i dopasowaniu go do sytuacji i osoby. Automatycznie dopasowują się do rozmówcy. Np.: Wiedzą, że w szkole mówi się po francusku, z tatą po angielsku, z mamą po polsku.
|
|
|
|
|
#3196 |
|
Konto usunięte
|
kiedys czytałam biografię pewnego chłopaka- napisaną przez jego matkę i ta matka opisała sytuację, że kiedy mówiła do syna w kilku językach i chłopiec, który ledwo chwytał słowa, z jakiegoś powodu nie chciał mówić w języku francuskim i tak bardzo był uparty w tym, że nawet przestał słuchac poleceń w tym języku...
|
|
|
|
#3197 |
|
Zadomowienie
|
Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
Wy się boicie wojny
? To ja siedzę w Stanach i szybciej mnie rakieta trafi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3198 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje własne, posłane do przedszkola powiedźmy że anglojęzycznego, Jedna kobieta mówi do dzieci tylko po angielsku i ma rotacyjne zajęcia we wszystkich grupach ( co wypada po 3 godziny dziennie na grupę przedszkolną). Dziecko potrafiło powiedzieć jedno zdanie po polsku, drugie po angielsku. Lub mieszać, bajki tez ogląda na zmianę. Co więcej już ma bajki które woli oglądać po polsku i takie co woli po angielsku ( jedna co oglada tylko po niemiecku). A swoja drogą bo przechodzę właśnie turbo kurs języka obcego( opanować język od A1 do B2 w rok)to dziwię się jak w dzisiejszych czasach dzieci mogą uczyć się w szkole języka latami i nic z niego nie wiedzieć. Za moich czasów był nauczyciel i książka, nie było nawet gazet bo te jak juz trafiały do Polski to było bardzo drogie, podobnie jak książki, a telewizja czy kasty to był luksusowy trudno dostępny towar. A teraz słownik internetowy co w sekundy przetłumaczy wszystko, filmy w każdym języku na każdy temat na YT, książki obcojęzyczne dostępne za grosze ( ba nawet w lumpeksach czasem na wagę sprzedają), a ludzie nadal nie mogą się nauczyć języka. |
|
|
|
|
#3200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3201 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Dzieci wielojęzyczne bardzo często zaczynają mówić później niż ich rówieśnicy posługujacy się jednym językiem. Dlatego bywa, że trzylatek jeszcze za dobrze nie mówi. Wiec ja tu mówić o dostosowywaniu języka do rozmówcy ![]() Jest jeszcze kwestia tego z jakim językiem i od którego momentu życia dziecko ma kontakt.
|
|
|
#3202 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieciaki znajomych potrafią sobie się bawić i nawijać po polsku...a nagle śpiewają holenderską wyliczankę
. Młodszy też potrafi zrobić tak, że przybiega i mówi: "słuchaj słuchaj, czego się nauczyłem w szkole" i gada. Powiem Wam, że sama czasem mam tak, że idę po ulicy i sobie układam dialogi np. po holendersku, angielsku czy niemiecku. Dużo daje aktywne słuchanie i...książeczki dla dzieci . Mam obrazek króliczka i podpis konijn. Myślę, że mając dziecko, trzeba bardzo się starać, żeby nawet podstaw nie ogarnąć. Poza tym...nie chcę robić małej wstydu w przyszłości i powodu do wyśmiewania, że jej mama nie rozumie, co pani mówi. I tak, z tego, co słyszę, czasem zdarzają się przypadki dyskryminacji ze względu na to, że dziecko jest z Polski...co mnie smuci i dziwi.Dziwi mnie wiara w relikwie. Dla mnie to zabobon i niczym się nie różni od magii. KK potępia wróżki, amulety itp. a pochwala wiarę w cudowną kość z palca Św. Faustyny czy inne włosy św. Hermenegildy .
|
|
|
|
#3203 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szybciej znajdziesz po technikum ekonomicznym pracę w księgowości niż po studiach bez doświadczenia
|
|
#3204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3205 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się zdaje, że co innego, jak ma się mamę-Polkę i np. ojca-Niemca. Zakładam, że w takim przypadku, rodzice dbają o to, żeby do mamy dziecko mówiło po polsku a do taty po niemiecku. Jeśli dziecku się określi taką zasadę mówienia, to naturalnie uczy się dwóch języków równolegle. Może je mylić, bo po prostu w jego głowie, to coś naturalnego. Nieraz widziałam podczas pobytu we Francji, jak dziewczynka mówiła do mamy po francusku a do ojca po angielsku. Ale, jak pisałam, to kwestia ustalonych zasad w domu. Co innego, jak są np. Polacy, którzy chcą być fajni i mieszają dzieciakowi totalnie język i potrafią powiedzieć: Patrz Piotruś, jaki ładny konijn! Ma takie dłuugie uszy, it's so nice.
Ewentualnie oglądają codziennie jedną bajkę w innych wersjach językowych. Ja bym dostała Za to ostatnio koleżanka mi opowiadała pozytywną rzeczy, jeśli chodzi o dwujęzyczne dzieci. Siedzi w kościele jakaś babeczka z dzieckiem a dziecko nagle do niej: "Mama kijk!". Na co ta babeczka: "kochanie, jak się mówi do mamusi?" a dziecko: "mamusiu zobacz!". Także, jak się ustala pewne zasady, to dziecko ogarnia bez problemu. Gorzej, jak się robi dziecku totalny chaos. |
|
|
|
#3206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3207 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ciekawe, pierwsze słyszę. To jest tak odpowiedzialne zajęcie, że chyba tylko głupi albo ryzykant podjąłby się zatrudnić absolwenta po technikum do księgowości Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2013-04-05 o 10:22 |
|
|
|
|
#3208 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Szczre mówiąc nie znam ani jednego dziecka wielojzycznego, które rozwija się jezykowo w tym samym tempie cojego rówieśnicy posługujacy się jednym jezykiem. Mówię o dzieciach młodszych. Nie sądzę by wprowadzani zasad: nie możesz mowić do mamy w obcym języu, tylko po polsku było dobre. Wystarczy, że mama po polsku odpowiada. Dziecko szyko się przestawi.
|
|
|
#3209 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
#3210 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:32.

.

Bo zapomniałam i wyszłam z pokoju 

.
Mam kontakt z maluchami wielojęzycznymi i żadne z nich nie ma najmniejszego problemu z rozróżnieniem języka i dopasowaniu go do sytuacji i osoby. Automatycznie dopasowują się do rozmówcy. Np.: Wiedzą, że w szkole mówi się po francusku, z tatą po angielsku, z mamą po polsku.