|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 15 części naszego wątku ?? | |||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.15 |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.15 - Pierwsze maluszki na świecie już mamy |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.15 - Witamy na świecie pierwsze maluszki |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.15 - Czas zacząć rozpakowywanie |
|
0 | 0% |
| Pięć maluszków na świecie już mamy, na kolejne niecierpliwie czekamy. V-VI 2013 cz.15 |
|
3 | 5,36% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.15 |
|
0 | 0% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
2 | 3,57% |
| Kolejnych porodów nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
0 | 0% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.15 |
|
1 | 1,79% |
| Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 |
|
1 | 1,79% |
| Część maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.15 |
|
7 | 12,50% |
| Obniżone nasze brzuchy, bo już wychodzą z nich maluchy. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
0 | 0% |
| Obniżają nam się brzuszki - chcą wychodzić z nich maluszki! MAJ-CZERWIEC 2013 cz.15 |
|
8 | 14,29% |
| Mamy już pierwsze maluszki, reszta nisko nosi brzuszki. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
5 | 8,93% |
| Mamy pierwsze maluszki, reszta już rozchyla nóżki. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
2 | 3,57% |
| Sexi orki maluchy witają, okładów z samca nie zaprzestają. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
7 | 12,50% |
| Wkrótce wyzionę ducha, jak nie wyjdziesz z mego brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
15 | 26,79% |
| Szamańśkie metody stosujemy, maluchy przywołać chcemy. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
2 | 3,57% |
| Regularnie się myjemy, do porodów szykujemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.15 |
|
3 | 5,36% |
| Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zima przestała nas maltretować - chyba czas się rozpakować! Mamy V-VI 2013 cz.1
Cytat:
Śnieżkę też lubię Codziennie jem lody od tygodnia, a co. Kiedys czytałam, ze lody odchudzają, bo sa zimne i oraganizm potrzebuje dużo energii żeby je strawic. No to jak odchudzają, to będę jeść---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Idę poleżeć, bo słaby mam dzisiaj dzień. Obiad mam z wczoraj i dobrze, bo bym chyba rady dziś nie dała. Tylko ze na sprzątanie sie z Tżtem dziś umówiliśmy, bo jutro chcemy wybyć na cały dzień, a ja taka dętka jestem że masakra.... |
|
|
|
|
#1742 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zima przestała nas maltretować - chyba czas się rozpakować! Mamy V-VI 2013 cz.1
Cytat:
|
|
#1743 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
malz w domu lece z psem i do apteki po zastrzyki przecizakrzepowe i inne tabsy i pewnie z pond 100 zostawie masakra
|
|
#1744 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że wszystko jest ok, a Ty pewno na dniach wrócisz na porodówkę ![]() Cytat:
Ale pomyśl, że w szpitalu będziesz pod fachową opieką i przynajmniej masz gwarancję, że mały bezpieczny. Cytat:
|
|
#1745 | |
|
Wtajemniczenie
|
no to rzeczywiście, nie rozumiem takich ludzi
Cytat:
|
|
|
|
|
#1746 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1747 |
|
Zakorzenienie
|
Może spróbuj pod zimną wodą, mydłem czy coś innego? Jak tak ci puchną palce to lepiej nie nosić wcale.
|
#1748 |
|
Zakorzenienie
|
mi jeszcze pomaga, ale chwilowo, chociaz to zawsze coś polanie nóg, rąk lodowatą woda.. Na trochę odpuszcza..
|
|
|
|
#1749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gold bo prawie by mi umknęło: kącik dla maleństwa uroczy
|
|
#1750 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla twoich maluszków, że grzecznie w brzuszku siedzą Czytałaś pewnie jakie Aaś ma przeboje, a na podobnym etapie jesteście.Mam nadzieję, że Twój szpital to nie było nic strasznego Zaglądaj do nas częściej! I napisz coś więcej, co u Twoich maleństw słychać ![]() Cytat:
My może się dowiemy ile Sofcia mniej więcej waży za 11 dni... Chyba, że do tego czasu uda się ją na normalną wagę położyć i będzie wiadomo co do grama ![]() Cytat:
dla teściów za pomysł na prezent A dla Ciebie jeden wielki szacun za porządki w takim stanie!Ale przynajmniej już wiesz jakie ma możliwości spania Twój syn i następnym razem skorzystasz i też się prześpisz ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
za wózek! No i, że z prezentem się wreszcie uporałaś ![]() Cytat:
![]() Cytat:
za TŻa, żeby to była jedyna taka akcja.
|
||||||||
|
|
|
#1751 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak zdejmiesz to już jej nie zakładaj Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja kocham rożki Lion wczoraj mi mąż kupił |
||||
|
|
|
#1752 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, co nie bardzo wiem ile tego dokładnie jest.. Lekarz zacząl oglądać maluszka i mowi, no płynu owodniowego jest mało.. I potem szukał jakis dziur pomiędzy maluszkiem a macicą i coś mierzył..
Potem jak już wychodziłam to się go pytam czy mam coś robić z tym płynem? A on, że źle sie wyraził, że płyn owodniowy jest w normie, tylko tej dolnej... Na USG mam tylko napisane płyn owodniowy- AFI-9.. ale co to znaczy to nie mam pojęcia ![]() Tu tylko znalazłam coś ze normal jest 5-20.. ale nie wiem czy to to: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/t...zyciu-plodowym Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-04-19 o 15:38 |
|
|
|
#1753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakoś do poniedziałku muszę wytrwać by się dowiedzieć czy się bać czy nie
|
|
#1754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba przegięłam z ilością słodkości
|
|
#1755 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj zrobiłam chłopu wykład, że on prezenty na ostatnią chwilę kupuje i z czym my pójdziemy na urodziny. Stwierdził, że najwyżej z kwiatkiem. Odpowiedziałam, że ok, a ten taki zdziwiony, że ja się zgodziłam. Powiedziałam, że jego chrześniaczka, powiem, że to wujek prezenty wymyśla i jemu będzie łyso. No to się bardziej przyłożył do szukania, ale ile razy można tłuc chłopu, żeby nie zostawiał wszystkiego na ostatnią chwilę
|
#1756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mam ochotę na sucharki - kiedyś były takie dobre z wasy ze spiralką, ale dawno ich nie widziałam w sklepach..
|
|
#1757 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoła rodzenia zajęcia 4/5
1. Zajęcia z fizjoterapeutą. Na początku Pani mówiła nam kiedy jechać do szpitala ze względu na skurcze.. Nie wiem czy jest tyle teorii ile szpitali, ale mówila, że przyjechać jak skurcze będą regularne i nie ważne czy regularne co 5 minut czy co pół godziny.. A i mówiła, żeby mierzyć zarówno ile trwa skurcz jak i ile trwa faza między skurczami.. To ile trwa skurcz nie zmieni się już w trakcie porodu, już taka długość będzie przez cały czas. Zmieni się ich częstotliowosć. Potem pokazywała nam jakie pozycje możemy przybierać podczas I i II fazy porodu, żeby ułatwic sobie rodzenie a głównie rozluźnienie. Wszystkie te pozycje są opisane też tutaj: http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...2,3078594.html przez przypadek na nie trafiłam. Pewnie są lepiej opisane niż ja to zrobiłam: a) Pozycja na stojąco Stoimy naprzeciwko TZ i zawieszamy ręcę na jego barkach – tak jak w tancu przytulańcu (http://www.edziecko.pl/im/8/3078/z3078788M.jpg). Potem zwieszamy się na nim i stajemy w rozkroku. Zaczynamy balansować ciałem przechylając się to na prawą to na lewą nogę. Gdy jesteśmy na srodku robimy wdech, na prawą wydech, na srodku wdech na lewą wydech i tak balansujemy w trakcie skurczu. Im mocniejszy tym szybciej. b) Pozycja półstojąco na klęczkach Klękamy na jednym kolanie np. na lewym - jak na obrazku : http://www.google.pl/imgres?q=pochy%C5%82+na+k olanach&um=1&client=firef ox-a&rls=org.mozilla:pl ffi cial&hl=pl&tbm=isch&tbnid =kkJdv82G1wHUeM:&imgrefur l=http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/2029020,79332,3078594.htm l&docid=eJ6wF_8scZZHMM&im gurl=http://www.edziecko.pl/im/3/3078/z3078793M.jpg&w=296&h=178 &ei=YeZwUaywIOqS4ASRj4HQB Q&zoom=1&ved=1t:3588,r:8, s:0,i:109&iact=rc&dur=886 &page=1&tbnh=142&tbnw=236 &start=0&ndsp=11&tx=177&t y=31&biw=1173&bih=530 Z tyłu może stać TŻ i podtrzymywać nas za biodra, żeby się niewykopyrtnąć. I balansujemy ciałem. Na prosto wdech, przechylone ciało do np. prawej nie kleczącej nogi wydech, na prosto wdech itp.. Przy następnym skurczu zamieniamy nogi..W pozycji pierwszej jak i drugiej pokazujemy dziecku jak ma się układać bo grawitacyjnie ma głowe w dół kanału rodnego. c) Pozycja na klęczkach. Siedzimy na klęczkach. Ręce oparte o matę – tak jak tutaj http://www.google.pl/imgres?q=pochy%...w=1173&bih=530 I balansujemy ciałem do przodu i do tyłu.. Tylko tutaj laska ma chyba skrzyżowane nogi, to nogi mają być prosto, czyli równolegle do ud. d) Pozycje na piłce. I tu już były wariacje na piłce Można siedzieć w rozkroku i balansować biodrami prawo-lewo. Można się pochylić do przodu a tz nam masuje plecki.. Można robić biodrami przód-tył.. Pewnie wszystko co nam przyniesie ulgę. Na koniec jeszcze ćwiczyliśmy pozycje przy partych.. Czasami położna może stwierdzić, że dziecko jest jakoś tam ułożone i trzeba leżeć na boku.. Ja zrozumiałam, że jak leży np. na prawym boku to trzeba się też na prawy położyć, żeby do trochę przycisnąć i nakierować na prosto, ale może to być moja bujna wyobraźnia.. No i ćwiczyliśmy leżenie na boku, jedna noga na ziemi druga noga w gorze. Tę nogę w górze trzyma TZ. Pani pokazywala jak trzymać, żeby noga nie wypadła TZtowi bo w czasie skurczu będziemy na siłę ją rozprostowywać, a ma być ona zgięta. To trzymanie to by trzeba było pokazać, ale glównie chodzi o to ze trzyma i za stopę i za kolano.. A i w trakcie tego leżenia na boku położna co jakiś czas pewnie będzie nas badać.. I wyobraziłam sobie tą sytuację ona zagląda mi między nogi obok tż trzyma tą nogę w górze pochylony nad położną.. Mówię tylko do tżta żeby tylko nie zaglądał do środka A i jeszcze pani fizjoterapeutka mówiła, ze to w jakiej pozycji rodzimy w dużej mierze zależy od ułożenie dziecka, ale także od położnej.. Ze ona musi mieć miejsce, żeby odebrać poród.. I ze nam może się zamażyć jakieś ułożenie na klęczkach ale położna się by wtedy musiala położyć na podłodze pod nami i to może być trudne do zrealizowania Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-04-19 o 16:08 |
|
|
|
#1758 |
|
Zakorzenienie
|
witam
nie mam kiedy Was nadrobić codziennie jeździmy oglądać panele, ale chyba wybraliśmy w końcu![]() dzisiaj byłam na pedicure miłej reszty dnia
|
|
#1759 |
|
Zakorzenienie
|
2. Zajęcia ze specjalistą od laktacji.
Babka poruszała wiele wątków: a) dzialanie cyców Na początku opowiadała jak są zbudowane cyce i jak zachodzi proces laktacji.. Tu było wiele mądrych nazw których nie potrafie powtórzyć. To co najważniejsze to to, że cyc z zewnątrz składa się z brodawki – ten pypek, otoczki to ciemne wokół pypka no i reszty cycka. Ja myślałam, że brodawka to to całe ciemne no, ale to kwestia nazewnictwa.. Laktacja zachodzi z dwóch powodów (są tu jakieś tam mądre procesy). Z tego co zrozumiałam to po pierwsze są hormony, które stymulują proces wytwarzania mleczka oraz ssanie, które daje sygnał, żeby to mleczko wypróżnic? W każdym bądź razie musi być i jedno i drugie.. Pani też pokazywala cycek w przekroju i różne nazwy kanalików, które tam biegną, ale nie zapamiętałam i to też chyba malo istotne jest b) Skład mleka matki Tu było z czego się składa mleko matki i czego dostarcza dziecku. Najważniejsze, ze dostarcza przeciwciał, których nie dostarcza mleko modyfikowane, bo inne witaminy itp. to wiadomo można jakoś zastąpić.. Było też o zaletach karmienia piersią (ze tanie, dostępne, zdrowe dla dziecka (bo przeciwciała) jak i matki (mniejsze ryzyko raka jakiś dwóch organów nie pamiętam, łatwiejszy powrót do zgrabnej figury itp.). Mleko matki można sklasyfikować w zależnosci od tego ile minęlo od porodu oraz jak dlugo w czasie karmi.. Czyli ze na początku po urodzeniu jest siara, potem jakieś inne mleko, potem jeszcze jakieś inne.. Oraz w zalezności od dlugości karmienia najpierw leci mleko I fazy i jest rzadkie – zaspokaja pragnienie dziecka, potem jest tłuste zaspokaja głód. Dlatego ważne żeby dziecko wypróżniało do konca daną pierś a nie trochę z tej trochę z tej bo wtedy napije się tylko tego rzadkiego.. Tu też było ważne, że dziecku trzeba suplementować niektóre witaminy a mianowicie witaminę D i K. Witamina K jest podawana już w którejś tam dobie życia doustnie lub domięśniowo – wydaje mi się, że pierwszej, a potem od 8 doby życia trzeba suplementować, podając tabletki (w formie jakiejś takiej sypanej). Rekomenduje się, żeby nawet przez 1 rok życia podawać te witaminy. c) prawidłowe przystawienie dziecka do cyca Aby prawidlowo przystawić dziecko, robimy z dłoni literę C, kciuk na górze, reszta palców na dole. Łapiemy cyca. Bierzemy dziecko w odpowiedniej pozycji (o tym potem). Czekamy aż dziecko otworzy buzie, można mu kropnać trochę jedzenia, żeby otworzył. Dopiero jak otworzy to wsadzamy dziecko na cycka. I tu ważne ze przystawiamy dziecko do cycka, a nie cycka do dziecka.. No i musi mieć oczywiście otwartą buzię!! ![]() Jeżeli jest dobrze przystawiony to ma mocno otwartą buzkę, całą brodawkę lacznie z otoczką (no chyba ze mamy wielkie otoczki, to duza jej część) jest w srodku buzki dziecka.. Ma wydęte policzki, a jego usta mają kształt rybki. Jak zaczyna jeść to słuchamy co dziecko robi.. Jak słychać przełykanie tzn ze jest ok. Jak ciamkanie i memlenie to nie jest ok. Wtedy wkładamy maly palec do buźki dziecka, żeby ją otworzył wyciągamy cycka i ponownie przystawiamy. d) co ile karmić, jak długo Przez pierwszy miesiąc karmimy co 3 godziny, licząc od przystawienia.. Czyli jak zaczynamy karmić o 9 to następne karmienie przynajmniej o 12… Karmimy pewnie az dziecko się nie odessie ale wychodzi to przynajmniej pól godziny. Dlaczego tak ważne jest by dziecko jadlo przynajmniej co 3 godziny? (co mnie trochę przeraża.. Bo wychodzi ze je, potem przebranie, potem zasypia jest jakaś godzina -1,5 na sen/odpoczynek i znowu to samo, będzie ciężko i to w najlepszym wypadku)… Chodzi o to, że dziecko po urodzeniu bardzo łatwo traci na wadze co dla niego jest niekorzystne i żeby temu zapobiec powinno się karmić często.. e) nienajadanie się dziecka Ile je/powinno jeść dziecko? W Pierwszej dobie ok. 10 ml, w drugiej 20 ml, w trzeciej 30 ml… i tak do 10 doby 100 ml i potem już się stabilizuje na tej wartości przez dłuższy czas.. Jak sprawdzić czy dziecko jedzące z piersi je odpowiednio dużo.. Chociaż to sprawdzenie chyba odbywa się w szpitalu.. Waży się dziecko, potem ono je, potem znowu wazy i sprawdza o ile wzrosło.. Jeżeli miało zjeść 30ml, a zjadło 10 ml (bo tylko 10 g doszło) to podają odciągnięty pokarm mamy.. Ile jej się udalo tylko odciągnąć wcześniej.. Jak to nie dobija do wartości jaką powinno dziecko zjeść to podają mm. Na Madalińskiego mają fisia na punkcie naturalnego karmienia, więc robią wszystko aby nie odzwyczaić dziecka od naturalnego ssania, oraz nie utrudnić tego karmienia.. Jeżeli jest właśnie potrzeba podania mleka odciągniętego albo mleka mm to nie podają go z butelki przez pierwsze 5 dób życia. Te sposoby to podają dziecku mleko ze strzykawki wkraplając na palec do buzi, albo wkładają cyca do buzi a obok jest rurka z mleczkiem i wypływa z rurki,..A i w żadnym wypadku nie podają smoczka i zalecają nie podawania go do 2-3 tygodnia życia. f) pozycje przy karmieniu Jest pewnie wiele pozycji przy karmieniu, Cwiczyliśmy te: klasyczna krzyżowa spod pachy na leżąco mama na wznak Nie będę ich opisywać, kto chce doczytać to tu znalazłam jakiś opis: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...0,1942575.html g) problemy podczas karmienia Zdarza się wiele problemów podczas karmienia piersią brak pokarmu- tu remedium jest tylko ciągle przystawianie dziecka.. Babka twierdziła, że piesi produkują tyle mleka na ile jest zapotrzebowanie, więc trzeba przystawiać, żeby pokazać, że zapotrzebowanie jest większe.. O ile przy normalnym pokarmie mówią, żeby podawać 1 pierś a potem po wypróżnieniu drugą, tak tutaj jest zasada 7,5,3. Najpierw dajemy na 7 minut jedna pierś, potem na 7 minut drugą, potem na 5 minut pierwszą, potem na 5 minut drugą, potem na 3 minuty pierwszą i na 3 minuty druga.. Ważne też jest rozluźnienie, nie można być zestresowanym przy karmieniu, bo to blokuje mleczko, można też pić herbatki laktacyjne.. nawał pokarmu – zdarza się często między 2-4 dobę.. Organizm produkuje znacznie wiecej niż jest potrzeba.. Tu remedium jest.. przystawianie dziecka.. Mówiła, że często przy nawale sutki są twarde i dziecko nie chce takich smoktać, więc trzeb trochę spuścić żeby były miękkie i dopiero wtedy dać maluszkowi.. A i to przystawianie to jest przystawianie na żądanie matki, żeby sobie pomóc przy nawale.. Babka też nie polecała ściaganie dużej ilości pokarmu laktatorem, bo może to nakręcać nawał pokarmu.. Organizm będzie mieć sygnał, ze produkuje odpowiednio duzo, albo nawet za mało i będzie produkować dalej tyle albo jeszcze więcej..Także jak ściagamy laktatorem bo już dziecko nie chce a dalej jest sporo pokarmu to z umiarem.. nie do konca tylko troszkę.. zapalenie piersi- kurcze tu nie pamiętam jaka przyczyna, a remedium chyba było też przystawianie dziecka.. A i przed karmieniem można robić ciepłe okłady, po karmieniu zimne okłady, oraz okłady z zimnej białej kapusty… poranione brodawki- tu powiedziała, że przyczyną jest zazwyczaj złe przystawianie dziecka, że za płytko łapie cyca.. A leczy się smarując mlekiem. Można dla ulżenia w bólu zażywać paracetamol, w ostateczności by dać odpocząć brodawkom odstawić karmienie piersią na dzien i zamiast tego karmić ściągniętym mlekiem.. i tu były jeszcze jakieś problemy ale nie pamiętam.. wszędzie było jak coś to przystawiać dziecko h)dieta matki karmiącej Tu mówiła, ze nie ma zadnch przeciwwskazań co można a czego zupełnie nie można jeść w trakcie karmienia.. Można jeść zupełnie wszystko, szczególnie powinno się jesć to co się jadło w ciąży… ale… jest grupa produktów na które należy zwracać uwage.. Czyli jeść w mniejszych ilościach, albo wprowadzać daną rzecz sprawdzać co się dzieje z dzieckiem, ja nic się nie dzieje to jeść jak dzieje to odstawić.. potem następna i następną.. Te grupy produktów na które trzeba zwrócić uwage to: --produkty ciężkostrawne (tłuste wędliny, sery, mięso, rzeczy smażone) --warzywa wzdymające (groch, fasola, kapusta, cebula) --produkty o intensywnym zapachu (czosnek, kalafior, przyprawy) --alergeny (cytrusy, truskawki,kako, czekoladę, orzechy, ryby, jaja, mleko i jego przetwory) No i jak się przeanalizuje liste to w zasadzie mało co zostaje z rzeczy zupełnie bezpiecznych.. ziemniaki, ryż i kasza chyba:/ No ale jak już pisałam nie chodzi o to, żeby tego zupełnie nie jeść tylko dokładnie badać dziecko czy nie dostaje wysypki i jak dostaje to odstawić daną rzecz.. Mnie to w sumie chyba ta dieta najbardziej przeraża, co będę jeść i kiedy to zrobię.. Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-04-19 o 16:11 |
|
|
|
#1760 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem czy pamiętacie, ale było kiedyś cos takiego jak babeczki mistrza jana, wiecie o co chodzi? oriętujecie się gdzie można zdobyć te smakołyki?
|
|
|
|
#1761 |
|
Zakorzenienie
|
a i przyszedł przewijak z allegro
jets świetny i pasuje idealnie
|
|
#1762 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo ładny
|
|
|
|
#1763 |
|
Zakorzenienie
|
a i przyszły kolczyki na chrzest, są śliczne i delikatne, łądniejsze niż na aukcji także polecam
|
|
#1764 |
|
Raczkowanie
|
heja
ostatnio mam mega intensywne dni bo robię wiosenne porządki. Umyłam okna i podłogi i takie tam... umęczyłam się jak dzika świnia, ale za to jaka satysfakcja ![]() A dziś... akurat teraz boli mnie brzuch i znowu padam, ale nie od sprzątania. No i męczy mnie zgaga Poszłam sobie na pieszo na sr (raczej dotoczyłam się), tam ćwiczenia (raczej lajtowe), potem powrót - zahaczyłam o bibliotekę i sklep i ledwo ledwo doturlałam się do swojego osiedla, bo w tzw. między czasie bardzo zachciało mi się do kibelka (na dwójkę), ale to tak, że ledwo szłam... dochodzę, a tam przejście zamknięte (roboty) i zamiast iść 15 metrów to teraz jest tylko jedna ścieżka do wyjścia na główną ulicę - dookoła osiedla i przez całe osiedle jakieś 1,5 km... Normalnie droga krzyżowa to była jak dla mnie ![]() I tak przejście będzie zamknięte na 2 tygodnie - po prostu super fajnie, że wcześniej w ogóle kogokolwiek powiadomili o swoich planach. Ciekawe jak będę się turlać z zakupami ![]() Jestem zła i umęczona... a w nocy wstawałam "tylko" 4 razy na siku
|
#1765 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
laktacja jest stymulowana przez dwa hormony- prolaktyna- powoduje wytwarzanie mleka, oksytocyna- uwalnianie, jest wytwarzana gdy dziecko ssie dziecko po urodzeniu traci na wadze 10% urodzeniowej masy ciała, co jest rzeczą całkowicie naturalną dziecko przystawiać co 3 godz, chyba że chce częściej, za każdym razem z innej piersi, karmić najlepiej 20min, a już na pewno nie dłużej niż 30 min, dziecko może siedieć przy cycku i godzinę, ale nie wolno mu na to pozwalać, nie może też dziecko spać przy piersi, bo otoczka brodawki jest baaardzo delikatna i nie przyzwyczajona do wilgotnego, to dlatego pękają brodawki i to co u nas w szkole rodzenia było co do diety to u nas mówili, ze z owoców można jabłka i banany, tylko, nie wolno pomidorów ani ogórków, orzechów, ziarnistego pieczywa i innych rzeczy |
|
|
|
|
#1766 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny poszukuje na allegro jakis spodni ciążowych na lato czy może juz cos takiego kupowalyście dla siebie i mozecie poelcic?
|
|
|
|
#1767 |
|
Zakorzenienie
|
O jA mam podobny
tn. tą górę, bo nie mam tej podstawki gdyż zamierzam ten przewijak na łóżeczko kłaść i na łóżeczko kupiłam po prostu taki przybornik
|
#1768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Lonely- kiedyś jechałam z taksówkarzem, który miał takie schorzenie i mówił, że dstawał ataków bóli nie do opisania. Dolegliwości niemal całkowicie zniknęły gdy się przestawił na używanie wody filtrowanej (np z dzbanków Brita). Nie wiem czy u Twojego TŻ to przewlekłe, czy może tylko usuną kamienie operacyjnie, ale tak mi się przypomniało, przy okazji Twojego posta i tego, że właśnie wczoraj zamawiałam dzbanek Kciuki za zdrowie
|
|
#1769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a gąbka z klupsia
|
|
|
#1770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale masz ładnie wszystko poukładane już
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.

07.07.2012 

od przed wczoraj mnie trzyma.... Nie wiem jak siedziec. Niby trzyba mieć nogi wyżej,ale wtedy mi cierpną
za TŻa, żeby to była jedyna taka akcja.
wczoraj mi mąż kupił 

Chyba przegięłam z ilością słodkości
ffi cial&hl=pl&tbm=isch&tbnid =kkJdv82G1wHUeM:&imgrefur l=http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/2029020,79332,3078594.htm l&docid=eJ6wF_8scZZHMM&im gurl=http://www.edziecko.pl/im/3/3078/z3078793M.jpg&w=296&h=178 &ei=YeZwUaywIOqS4ASRj4HQB Q&zoom=1&ved=1t:3588,r:8, s:0,i:109&iact=rc&dur=886 &page=1&tbnh=142&tbnw=236 &start=0&ndsp=11&tx=177&t y=31&biw=1173&bih=530