|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Nie wyobrażam sobie, żebym przed swoim weselem nie ustaliła z orkiestra jak ma ono wyglądać. Od razu bym im powiedziała co może być, a co nie. Moim zdaniem wszelkiego typu niesmaczne zabawy są faux-pas młodych, bo w ich gestii jest ustalenie tego jak mniej więcej ma przebiegać wesele.
|
|
#1922 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1923 | |||||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
chy zostawiłabym faceta po czymś takim ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a tekst: "A świadkowie winni, pocalować się powinni" - pierwszy raz na oczy widzę, więc nie wszędzie jest tak jak u Ciebie, ja często spotykam się z "gorzko gorzko" dla świadków.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2013-04-30 o 23:11 |
|||||
|
|
|
#1924 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No u nas nie ma gorzko gorzko dla świadków. Gorzko gorzko jedynie młodym się śpiewa, ale nie świadkom, bo po co im? ![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Widzę tylko jedno rozwiązanie: skoro każda duperela jest teraz na weselach do granic możliwości dopracowana kolorystycznie itp. to tym bardziej organizacja, co i jak ma być zagrane i w jakim momencie, jakie zabawy, o której mniej więcej i co po czym, co ma być, a czego nie. Uzgodnić to z zespołem/ dj/ wodzirejem i poza nieplanowanymi "atrakcjami" ze strony gości mamy spokój. Tak myślę. |
|
|
|
|
#1925 |
|
na przekór do celu
|
Po to, żeby się pocałowali. Uwierz, dla wielu "gorzko gorzko" to synonim "pocalować się powinni".
|
|
#1926 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wszystko zależy od ludzi, jedni się fochną o to, inni się powygłupiają. Niemniej naciskanie na to to faux pas
|
|
|
|
|
#1927 |
|
Zadomowienie
|
A ja byłam na weselu gdzie w ogóle nie było gorzko... I wiecie jakoś łyso, bo i para młoda była ponoć zawiedziona, że im gorzko nie zawołali
![]() Oczywiście uważam, że zmuszanie do całowania się świadków to jest wiocha.. Jeśli u mnie takie coś się wydarzy "A świadkowie winni pocałować się powinni" to powiem, żeby pocałowali się, ale ze swoimi partnerami. I myślę, że to powinno zamknąć usta gościom ![]() Ja nie pocałowałabym się z obcym chłopem (chyba, że z kolegą/kimś z rodziny w policzek). Jeśli zdarzy się, że jednak świadkami będą obce osoby, a goście nie dadzą spokoju po pocałowaniu się z partnerami podpowiem im żeby świadek pocałował świadkową w rękę
|
|
|
|
#1928 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie zazwyczaj "gorzko, gorzko..." jest tylko dla Młodych, raz spotkalam się z tym, że świadkom tez to zaśpiewali, ale dali sobie buziaka w policzek i było ok. Ale na wielu weselach było też "gorzko, gorzko..." dla rodziców po podziękowaniach.
I to było chyba większe faux-pas niż z tym dla świadków, patrząc na reakcje rodziców.
|
|
#1929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Znaczy wobec świadka ("fagas"/"obcy spocony facet") Piszesz obraźliwie jakby to był conajmniej jakiś obleśny napalony wieprz A przecież to nie tylko dla świadkowej jest krępujące jeśli jest z partnerem ale dla świadka (normalnego chłopaka a nie jakiegoś knura jak go opisujesz) również.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Edytowane przez Visez Czas edycji: 2013-05-01 o 10:47 |
|
|
|
|
#1930 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie o to mi chodziło, że świadek może być znajomym kolegą i wtedy wszystko jest pod kontrolą, a może być zupełnie obcym i odpychającym facetem. Już skończmy tę dyskusję, bo ciągnie się już chyba ze dwie strony, a i tak wszyscy w tym momencie podzielają to samo zdanie ![]() A tyle jadu stąd, że niektórzy sugerowali (zanim zmienili zdanie), że całowanie w policzek jest spoko, a ktoś, kto nie ma na to ochoty, to jakiś "hamerykański" sztywniak nie umiejący się bawić
Razem od 6 sierpnia 2007 Zaręczeni od 5 grudnia 2012 Wychodzę za mąż 20 czerwca 2014 Edytowane przez cukraktywna Czas edycji: 2013-05-01 o 11:29 |
|
|
|
|
#1931 |
|
Konto usunięte
|
Bo jakby świadek nie był "tłustym spoconym wieprzem", tylko przystojnym młodzieńcem to problem byłby mniejszy hahaha
![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Udanej majówki dziewczęta:-D |
|
|
|
#1932 |
|
na przekór do celu
|
może dla Ciebie, dla mnie bez różnicy.
|
|
#1933 |
|
Konto usunięte
|
To był żarcik oczywiście
![]() U nas nikt nie robi halo z powodu tego, że goście zaśpiewają oni temu winni do świadków, na większości wesel to śpiewano i za każdym razem świadkowie sobie poradzili z tym- dali cmoka w policzek, albo świadek pocałował świadkową w dłoń. Nigdy nie widziałam, żeby ktokolwiek kogoś zmuszał do całowania w usta ![]() Uważam, że nie ma sensu się dalej przekomarzać, bo każda tego typu sytuacja zależy od ogólnej atmosfery wesela, czy ktoś potrafi się bawić, wygłupiać i ogólnie jak to wygląda ![]() Niemniej tego typu akcje to faux pas ze strony młodych, że nie dograli szczegółów z zespołem. Dobry zespół/ dj/ będzie chciał "wyczuć" gości i oprócz tego co uzgodnią z młodymi będzie się starał też zaspokoić gusta gości ( tak myślę), więc jeśli nawet nie zespół, a goście wyskoczą z: gorzko gorzko, to zespół powinien obserwować reakcję świadków i w razie jak się kłopoczą itp. to interweniować i coś na rozluźnienie i na wesoło odbić piłeczkę tak, żeby odwrócić uwagę od świadków. |
|
|
|
#1934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1936 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na wesoło, z uśmiechem, posłodziła? Posłodziła i już![]() Troszkę inwencji i można ![]() Cytat:
![]() Są konkrety, każdy wie co ma robić i potem nie ma niemiłych niespodzianek i o to chodzi:-D |
||
|
|
|
#1937 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1938 |
|
Konto usunięte
|
-dla mnie największym faux pas młodych, a właściwie młodej jest nieodpowiednia suknia. i mówię tu o czymś takim jak w załączniku - do miejsca jakim jest kościół czy USC nie pasuje, kobiety wyglądają jak panie lekkich obyczajów
a niestety ciągle takie są. Na ostatnim weselu pani młoda miała przezroczysty gorset, wyglądało to okropnie.-kolejnym faux pas jest zachowanie państwa młodych - i nie mówię tu o pójściu na sesję. i znowu, na większości wesel ani razu nie rozmawiałam z młodymi, nie bawiłam się, oni zatańczyli pierwszy taniec i siedzieli za stołem. Ja wiem, że byli zmęczeni, ale mogli by podejść i zapytać jak się bawimy czy coś. a oni całe wesele przesiedzieli za stołem. -jedna dziewczyna rok starsza ode mnie kazała mi do siebie i świadkowej mówić "pani". -Ona stała jak słup soli z młodym przed kościołem, ja z chłopakiem składamy życzenia, trzymam bukiet, skończyłam, i wręczam bukiet, a ona nic. stoi. i po kilku sekundach "komu mam dać bukiet?" a ona tak patrzy ii takim znudzonym tonem "może daj pani świadkowej". -Gdy byłam na weselu w wieku 15 lat, to do łapania welonu mogły podejść tylko kobiety pełnoletnie - było ich uwaga - 5, reszta była już około 35-40 i nawet się nie ustawiły "dla picu". Kobieta która brała ślub miała około 30, więc i znajomi starsi, młodsi byli dziećmi znajomych. a takich 14-17 latków jak ja było multum ![]() -uważam, że jeśli zaprasza się dzieci, to wynajmuje się albo niańkę, czy animatora, albo nie zaprasza się dzieci wcale. Wesele to zabawa całonocna (najczęściej) z masą alkoholu (najczęściej), a nie miejsce dla dzieciaków. Ja jako kilkulatka na weselach nudziłam się niemiłosiernie, chciało mi się spać, plątałam się pod nogami wujków i ciotek. Moi rodzice nie byli na tyle "genialni" żeby się mną zajmować, nie mieli mnie gdzie zostawić na noc, to brali ze sobą. Ale to było kilkanaście lat temu, wtedy raczej animatorów się nie wynajmowało. na sylwestra czy inne całonocne balangi dzieci się nie zabiera, za to na wesela już tak. -zapraszanie pociotek, które się widziało 20 lat temu, ale przyjaciół nie, bo "nie ma pieniędzy". Taka sytuacja miała miejsce kiedy moja siostra była na weselu. Opowiadała, że wesele było na kilkadziesiąt osób, ale przyjaciół (czy znajomych) młodych była garsteczka, oni się bawili we własnym gronie, a reszta rodziny sama - wiem, najczęściej to przez rodziców, bo jak to, nie zaprosić cioci Krysi czy wujka Zenka, przecież jak byłaś mała to byliśmy z nimi na stypie po wujku Kaziu! -jeden z najgorszych błędów - wybieranie sukienki dla druhny! można uzgodnić, że sukienka ma mieć taki i taki kolor. Ale kupowanie sukienki dla druhny, i nakazywanie jej, by to włożyła... Jeśli ktoś jest pulchny, to chyba normalne, że nie włoży różowej sukienki mini z falbankami, a jeśli chudy jak ja, z małymi piersiami, to nie założy "lejącej" sukienki z olbrzymim dekoltem, wiązanej na szyi i najlepiej jeszcze z odkrytymi plecami. - wiem, skrajności, ale chcę skonkretyzować o czym mówię. chyba tyle
Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2013-05-04 o 16:40 |
|
|
|
#1939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie cierpię jak na weselach gównarzeria ustawia się do łapania welonu. Byłam na takim gdzie dziecko welon złapało i musiało tańczyć z 30 letnim kawalerem![]()
|
|
#1940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od opieki nad dziećmi są ich rodzice. Jeśli nie chcą martwić się dzieckiem w czasie wesela to niech jego po prostu nie zabierają. Tak samo z bardzo małymi dziećmi- nie zabierać. To jest chyba oczywistość.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2013-05-04 o 17:01 |
|
|
|
|
#1942 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1943 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4063715 2]100% sie zgadzam. Byly juz watki na wizazu na ktorych rodzice swiecie oburzeni ze atrakcji dla dzieci nie ma i nikt sie dziecmi nie zajmuje. To wesele a nie kinderparty
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Ludziom się chyba w pupskach poprzewracało. Niedługo to CYRK będzie na weselach: od pokazów fajerwerków po klauny dla dzieci i Bóg wie jeden co jeszcze.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
#1944 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
a dla znudzonych dorosłych - bo i tacy się zdarzają - co zrobić? warsztaty, kółka zaiteresowań podczas wesela?
|
|
|
#1945 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
A i dochodzi jeszcze oburzenie jak nie daj Bog mlodzi zaprosza bez dzieci. Wtedy to tragedia na cala rodIne
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1946 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale już nie mniej.Cytat:
Zgadzam się w zupełności, do opieki nad dziećmi są tylko i wyłącznie rodzice. Co do tego zabierania/ nie zabierania dzieci, to już wola rodzica i ewentualnego "wymogu" Pary Młodej jeśli organizuje wesele bez dzieci, co ma swój sens. Ale co wrażliwsi mogą się poczuć urażeni, że dlaczego ich dziecko ma nie być zaproszone. Są dwie strony medalu. Ale zupełnie już nie rozumiem wymuszania na Parze Mlodej wynajmowania animatora czy oddzielnego pokoju do zabaw. Zasada jest prosta: Nie masz z kim zostawić dziecka to zabierasz, a jak zabierasz to się nim zajmuj. A nie samopas biegają i broją... Też nie chciałam dzieci, ale były u nas- 2 latek, 5 latka, dwie 6 latki, 8 latek, każdy się dzieckiem zajmował i było okey. Ale to zależy od rodziców i pociech ![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
To jest myśl
|
|||
|
|
|
#1947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1948 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4063715 2]100% sie zgadzam. Byly juz watki na wizazu na ktorych rodzice swiecie oburzeni ze atrakcji dla dzieci nie ma i nikt sie dziecmi nie zajmuje. To wesele a nie kinderparty
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Bo ludziom się w d... przewraca za przeproszeniem, masakra ![]() Niedługo pod lokal weselny podjedzie bus, zabierze dzieci z opiekunką i animatorem i zawiezie do Maca np. do bawialni, tam będzie i dla nich odpowiednie jedzonko i atrakcje, po co mają na zabawie dla dorosłych się nudzić? Na koszt młodych of course ![]() To, że młodzi zorganizują jakiś kącik dla dzieci, to tylko i wyłącznie ich dobra wola i gest, a nie żaden obowiązek ![]() Osobiście nie jestem za tym, bo wesele powinno już być wystarczającą atrakcją, no ale...nie dla każdego ![]() ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
Widziałam wesele, gdzie PM jechała dorożką, po wyjściu z kościoła były tuby z płatkami, bańki mydlane z maszyny, ryż, grosiki, gołębie i szczudlarze w przebraniach aniołów, których bały się dzieci. Przed salą po powitaniu chlebem i solą jeszcze karton z wielką kokardą, a w kartonie balony z helem. Na sali prezenty dla gości w formie pudełeczek, a w nich praliny, pokaz barmański i degustacja drinków, pokaz fireshow/ poi, puszczanie lampionów, pokaz sztucznych ogni, tancerka zumby była nawet, pokaz tańca brzucha, pokaz akrobacji. Nie wiem czy czegoś nie pominęłam, jak mi się przypomni to dopiszę. Takie wesele to hit czy kit? Większość czasu goście siedzieli i oglądali pokazy...Szczerze, to mam mieszane uczucia, ale wiadomo- każdy robi jak uważa i grunt, że młodym się podobało
|
|
|
|
|
#1949 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego piszę, że młodzi popełniają faux pas zapraszając dzieci, tak o. wg mnie jeśli zaprasza się rodziny z dziećmi, to jest ich więcej niż 10 i wtedy para młoda może wynająć kogoś do opieki. o to mi chodziło. a nie, że wyznaczają jakąś osobę z wesela do doglądania dzieciaków, a reszta się bawi. źle to opisałam wcześniej, przyznaję. Dlatego jeśli na wesele spraszamy dzieci, i wiemy, że jest ich kilkanaście lub więcej, to wynajmujemy niańkę, A NIE ZAPRZĘGAMY DO ROBOTY GOŚCIA. o tak miało to brzmieć. ALBO nie zapraszamy dzieci
|
|
|
|
#1950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg mnie zapraszać dzieci można i to rodzice decydują czy swoim dzieckiem się zajmą i je biorą na wesele, czy wolą się pobawić i zostawiają je z babcią/ciocią/opiekunką i przychodzą sami
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.

I to było chyba większe faux-pas niż z tym dla świadków, patrząc na reakcje rodziców. 

Na wesoło, z uśmiechem, posłodziła? Posłodziła i już