|
|
#2131 | ||||||
|
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Koty - część VI
Cytat:
![]() Swoją drogą... wypuszczanie z domu długowłosego kota to szaleństwo! Cytat:
My będziemy świętować przybliżone 2. urodziny w połowie maja A teraz zrobiliśmy rundkę po mieszkaniu z piórkiem. Syczał na nie jak rasowy wąż.Cytat:
![]() 2. Skoro musiałaś oddać psa, to co zrobisz z kotem przy kolejnej przeprowadzce? A jak wyjedziesz na studia? Albo na wakacje za granicę? 3. Kota się inaczej wychowuje niż psa. Łatwiej, bo nie tresujesz, tylko dopasowujesz się do jego wymagań. Zrozumienie kocich potrzeb to 90% sukcesu. Prowadzenie psa jest bardziej wymagające, ale w obu przypadkach najważniejsza jest konsekwencja. 4. Są ludzie, którzy całe życie po cichu marzyli o zwierzaku, a pewnego dnia obudzili się z myślą "chcę mieć i basta!". Wydaje mi się, że miłość do zwierząt wynosi się z domu, z dzieciństwa i ona tkwi w nas cały czas, aż pewnego dnia dochodzi do głosu. Decyzję jednak trzeba mocno przemyśleć, bo jej konsekwencje będzie się ponosić przez długie lata. Cytat:
Cytat:
Wzięłam mojego kota, gdy miał pół roku. Był szalony! Teraz ma 2 lata i regularnie robi mi w domu przemeblowanie Często zaskakuje mnie nowym zachowaniem.Ważne jest uświadomienie sobie, że koty nie są niezależnymi samotnikami wbrew obiegowej opinii. Potrzebują towarzystwa. Potrzebują innych kotów, potrzebują ludzi. Kot tęskni, gdy Cię nie ma i nikt się nim nie zajmuje, więc zostawianie go na długo samego w domu czyni mu krzywdę. Ostatnio pracowałam do późna i kot nie schodził mi z kolan po powrocie. Wszędzie za mną łaził i jak przysypiał, to musiał mnie dotykać choćby jedną łapką. Przykre jest patrzenie na zwierzę skazane na samotność ![]() Jeśli nie zapewnisz kotu rozrywki, sam sobie znajdzie, może być to obgryzanie kabli czy wywalanie zawartości szaf Mój uwielbia hakowanie szafek, mam wszystkie podrapane i z dodatkowymi zabezpieczeniami. Nie drapie kanapy ani nie skacze po stole, ale od paru miesięcy, ni z gruchy, ni z pietruchy, buszuje z zapałem w śmieciach.Małe kotki są słodkie, bo są małe i słodkie, ale kociak na pewno nie raz przywita Cię pozakuwetową niespodzianką Mam wzorek na ścianie, bo kotu zachciało się wymiotować, jak zeskakiwał z szafy. Gdy zachorował, wymiotował codziennie przez parę tygodni - na firanki, kanapę, stół, buty, a najczęściej na dywan. Koty chorują, bo wciągają wszystko jak odkurzacz Dywany, im czystsze i droższe, tym bardziej przyciągają kocie rzygi A i biegunka nie jest niczym nienormalnym. I zrzucanie futra.Przyszykuj się na wydatki: - pamiętaj, że przy kocie trzeba zabezpieczyć szafki, okna i balkon, - wyprawka jest dużym jednorazowym wydatkiem (drapak, transporter), - dobra jakościowo karma i żwirek kosztują około 100 zł miesięcznie, - kot na pewno coś zniszczy w domu, zwłaszcza mały, co może stanowić problem przy wynajmie mieszkania, - nie ma weterynarzy na NFZ, samo obmacanie kota i wypisanie recepty może kosztować 50-100 zł, coroczne szczepienie i odrobaczanie to jakieś 200 zł, sterylizacja ponad 100 zł, - jak kot zachoruje, to studnia bez dna, a koty często cierpią z powodu nerek (obsikiwanie domu murowane), nadwagi (syfiaste jedzenie typu whiskas), zranień (koty wychodzące), złamań (niezabezpieczone okna). Dodatkowe minusy: - problemy z wyjazdami, - nieprzewidywalne przypadki typu "kot nie lubi mojego chłopaka, kogo wymienić" ![]() - niekompatybilność z roślinami doniczkowymi, - nocny tryb życia (mój kot śpi do 4-6, a potem zamiast patrzeć na ptaszki za oknem lub bawić się myszkami robi wszystko - dosłownie wszystko - by pańcia wstała, bo on sam taki obudzony nie będzie). Plusy: - kot jest, - kot mruczy, - kot rządzi. Cytat:
![]() Módl się, by kot nie miał choroby lokomocyjnej, bo to nie jest zabawne. Koleżanka przygarnęła kota po rodzinie z alergicznym dzieckiem (tak naprawdę chcieli się pozbyć kota). Nie wiem, jak oni go szczepili (prawdopodobnie wcale), ale każdy, nawet króciutki wypad autem kończy się wyciąganiem kota z obsranego transportera ociekającego moczem i rzygowinami (polecam plastikowy transporter, nie wiklinowy). To na szczęście bardzo rzadkie przypadki, ale nigdy nie wiesz, na co trafisz. A raz przygarniętego zwierzaka nieludzko jest wyrzucać na ulicę czy zwracać do schronu, będzie ciążyć na Tobie duża odpowiedzialność.
|
|
|
#2132 |
|
Raczkowanie
|
Dziękujemy!
![]() Tak, sterylizacja zaplanowana za 3 tygodnie... Nie było innej opcji, od początku planowaliśmy sterylizację. Szkoda mi jej po ostatnich dniach. Po tych miauczeniach, ocieraniu się o wszystko co możliwe i nocnych płaczach, dzisiaj jest padnięta i już smacznie chrapie ![]() My znaleźliśmy kotkę na portalu tablica.pl. Wcześniej myśleliśmy o schronisku, ale też przeglądałam regularnie strony ogłoszeniowe. I tak wpadła mi w oko ta mała czarna kulka. W zasadzie od dłuższego czasu chcieliśmy kotka, były rozpatrzone wszystkie za i przeciw. A Coco jest z nami od listopada 2012.
|
|
#2133 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zalezy jakiego kota dostaniesz, i nie powiedzialabym ze nie trenujesz, bo uczenie korzystania z kuwety, uczenie ze mebli sie nie drapie, nie skacze po firanach, ze ludzi sie nie gryzie i nie drapie to treningnie wyobrazam sobie co byloby jakbym nie rozpoczela nauki korzystania z kuwety w przypadku Skutera, i nie mowimy o okazjonalnym obsikaniu dywanu, Skuter sikal wszedzie, wystarczy powiedziec ze maz chcial go oddac bo juz nie dawal rady i wszystki moje koty byly uczone ze ludzi sie nie gryzie i nie drapie co do konsekwencji zgadzam sie, uczenie kazdego zwierzaka opiera sie na tym Cytat:
padlo ze trafil sie drugi kocurek, chcialam miec tez kotke, wyszlo ze bedzie syberyjka i jak bylismy w hodowli to zaproponowano nam kotke (pojechalismy obejrzec nowo urodzone kociaki) ktora wlasnie nie umie byc sama, bardzo potrzebuje towarzystwa i ludzi i kotow i chciano jej znalezc taki dom jak nasz, z kotami.Cytat:
Bury znaczy rzadzi ![]() ja az tak nie mam, mysle ze czesciowo to dzieki drapakowi, ale jak wracam do domu po pracy to zdarza sie ze cos jest przestawione Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i niekoniecznie przy spotkaniu osobistym...-Cycek przyszedl do nas sam i chcial zostac, i nagle z psiary zostalam kociara, nie mialam czasu na myslenie, chcialam zeby zostal bo polubilam tego madrego kociaka (a jak wiecie pare dni po tym jak zostal okazalo sie ze jest chory, to znaczy chory byl wczesniej ale dlugo walczyl z choroba jednak w koncu ona zaczela wygrywac i gdyby do nas nie trafil skonczyloby sie to smiertelnie) - Skuterka zobaczylam na zdjeciu, mial 7 tygodni i byl wielkosci reki ktora go trzymala, ta mordka, te oczka, wiecie jak to jest jak dostaje sie olsnienia ze to jest to co szukamy, wiedzialam ze to ten kotek, i pojechalismy po niego 60km nastepnego dnia, maz mi przypominal ze jedziemy tylko ogladac ale ja wiedzialam ze wrocimy z nim do domu - Rusie tez zobaczylam pierwszy raz na fotce bo wlascicielka hodowli przyslala mi, fotka byla podrasowana i Rusia jak ja potem zobaczylam nie byla do siebie podobna, fotka nie wywolala we mnie zadnych uczuc, pojechalismy ogladac nowo narodzone kociaki i w polowie wizyty (bylismy tam 5 godzin) Rusia przyszla i zaczelam sie z nia bawic i wtedy kliknelo, siedzialam i myslalam co robic bo maz chcial ktoregos z tamych maluchow, jednak zauwazyl ze mnie Rusia przypadla do gustu i zostawil mi decyzje, dzieki temu Rusia jest z nami i ... jest ulubienica meza
|
|
#2134 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Już wyjaśniam bo wyszło parę nieporozumień.
Cytat:
a jeśli albo z mamą by został albo bym go wzięła a na wakacje nigdzie nie wyjeżdzam.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() - jako tako roślinek w domu nie mam ![]() - póki co jestem nocnym markiem, mogłabym nie spać w ogóle, ale róznie to bywa ![]() Cytat:
Wybacz, że prawie na wszystko odpowiedziałam, ale chcę rozwiać wątpliwośći, że mimo wieku (15,5-16 lat, czyli jeszcze gimbus :P) jestem odpowiedzialna
|
||||||
|
|
|
#2135 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po dzisiejszej kontrolnej wizycie "wszystko wskazuje, że z małą będzie dobrze". je, załatwia się, mamy mordercze zabiegi pod hasłem "tabletka raz dziennie". jeśli tylko badania nie wykażą, że to jakiś złośliwy guz... to odzyskałam maleństwo. Ja kota miałam w rodzinnym domu, jak zapadła decyzja o wynajęciu mieszkania na studia... ja zaczęłam szukać kota. Po strasznie leniwym pierwszym kocie, zamarzył mi się taki Prawdziwy Kot. No i znalazłam swoją syberyjkę - przy pierwszej wizycie wahałam się między dwoma kociakami (ona nie była żadnym z nich), po drugiej - tylko ta. Jest niesamowita, ale to umordowanie, żeby ją zmęczyć choć trochę przed snem zaowocowało decyzją, że kolejny nie może być równie temperamentny. I rok później przyszła do domu brytyjka. Obie przesiadują w wannie i domagają się wody, Kijanka (syberyjka) przednimi łapami pływa albo zadkiem siada w wodzie, a potem wyskakuje - oczywiście ochlapując całe lustro, ignorując ścieżkę z papierowych ręczników i idzie myć się-suszyć po kolei na wszystkie krzesła |
|
|
|
|
#2136 | |||||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ogród do wybiegania i łańcuchowego towarzysza.Cytat:
![]() Cytat:
![]() A mama jest w 100% zdecydowana? Nawet jak jej będzie sikać do butów?
|
|
|
#2137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak Ja wiem, że ona kociaka pokocha od razu, bo zwierzaki kocha, tak samo było z psem, niby tylko pies itd, a później "no chodź tu do pańci"
|
|
|
|
|
#2138 |
|
Raczkowanie
|
Kiedy planujecie wziąć kociaka? To już jakieś bliższe plany czy bardziej przyszłościowe?
|
|
#2139 |
|
Gang Iren
|
Hej.
Wiecie co? Moj synek i kotka chyba bardzo sie lubia. Caly czas sa razem. Koteczka go zaczepia ,a on zaczepia ja. Tyle,ze Eryk jest dosc niedelikatny,no ale caly czas go ucze jak ma zachowywac sie w stosunku do kotka (no i do ludzi tez) Mlody wpada w dzika radosc widzac jak Lilly sie bawi czy biega
|
#2140 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kot oprócz przyjemności to obowiązki, czasem niezbyt przyjemne. I też mi się nóż w kieszeni otwierał jak szukałam Małą i czytałam te ogłoszenia. Ludzka nieodpowiedzialność naprawdę wkurza i smuci. (Żeby nie było nie piszę tu o Tobie, tylko ogólnie tak ).Ja sama, "dostałam" pierwszego kota jak miałam 15 lat. Była ze mną 10 lat. Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie domu bez kota (min. 2.) Jeżeli kiedyś będę miała warunki to na pewno powiększę kocią rodzinkę oraz marzy mi się jeszcze pies (albo 2 ).---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Cytat:
ale wytłumaczyłam jej i pokazałam, że trzeba delikatnie głaskać, nie ciągnąć i do końca wizyty nie odstępowała kotów na krok.Wiadomo, że roczne (wnioskuję z podpisu) dziecko jeszcze nie ma takiej koordynacji ruchów, ale myślę, że jak będziesz go obserwować i tłumaczyć co i jak to się bez problemu zaprzyjaźnią.
|
|
|
#2141 |
|
Nie depcze krokusów
|
Gosia - obserwowanie interakcji dziecka ze zwierzęciem jest cudowne
|
|
#2142 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A śmietniki też uwielbia wystarczy że wyciągam śmieci żeby wyrzucić, ona już zagłąda do worka ![]() w niedzielę kotka była na dłuższym spacerze pod blokiem. Najpierw była trochę wystraszona i siedziała mi na kolanach a głowę chowała, później podniosła głowę i zaczęła się rozglądać na wszytskie strony, później zeszła ze mnie na ławkę a później na trawę i zaczęła krążyć i obwąchiwać wszystko, na smyczy też ładnie szła. A w czwartek idziemy na sterylizację, jak znam Gruszkę to nie spodoba jej się ten kubraczek |
|
|
|
|
#2143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rusia nie miala ani kolnierza ani kubraczka, myla sie po powrocie z kliniki ale szew omijala jakby wiedziala ze nie wolno. Stwierdzilismy ze nie bedziemy dokladac jej stresu skoro sama wie ze nie nalezy dotykac rany.
|
|
#2144 |
|
Zadomowienie
|
Nie tylko kotki chodzą w kubraczkach. Mój fenomenalny kocur po kastracji sobie ranę rozliczał i musiał nosić abażur
|
|
#2145 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Właśnie przeszłam lekki stan przed zawałowy. Wcześniej był kurier z połową zamówienia z zoo+. Przed chwilą szukam Małą, a tu nie ma. Szukam, wołam, już się przestraszyłam, że mi zwiała na klatkę Idę jeszcze ponownie do kuchni, a tam jakiś potwór wyskakuje z pudła ufff...
|
|
|
#2146 |
|
Gang Iren
|
To prawda Chociaz caly zcas musze byc w pogotowiu,zeby Mlody np na kotka nie usiadl przez przypadek. No ale ucze go,pokazuje mu co i jak,ze trzeba delikatnie postepowac. Mam nadzieje,ze beda w dobrych stosunkach. Eryk bardzo kotkiem sie interesuje,szuka go ciagle,zaglada w katy gdzie ta koteczka moze byc i jak tylko ja zobaczy to glosno sie smieje.
|
#2147 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jestem świadoma wszelkich obowiązków
|
||
|
|
|
#2148 |
|
Polka Ogarniaczka
|
A Tercja ma ruję, znowu
i jeszcze haftowała dzisiaj, bo mi liście poobgryzała
|
#2149 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2150 |
|
Nie depcze krokusów
|
|
|
#2151 |
|
Wtajemniczenie
|
Robilam dzisiaj przeglad zdjec, zeby wyslac do osrodka adopcyjnego Bimby i jak ona sie zmienila
Z takiego 2,5kg lysolka, wyrosla mi dlugowlosa 4kg panna ![]() A mlody to juz w ogole wyrosl, ma juz ponad rok (jak ten czas leci ), z charakteru tylko duzo sie nie zmienil, dalej glupawki jak maly berbec i szaleje po calym domu ![]() ostatnie zdjecie: kota nie ma
|
#2152 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Mam nadzieje,ze szybko znajdzie sie dla niej odpowiedni dom. Cytat:
A duzo czasu zajmuje pielegnacja siersci? Jest to klopotliwe?
|
|
#2153 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie mogę oglądać takich ogłoszeń, od razu mam ochotę wszystkie te bidulki przygarnąć do siebie. Jedynie resztki zdrowego rozsądku w tym względzie mnie powstrzymują. Oby znalazła dobry domek
|
|
|
#2154 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ona stoi spokojnie i sie nie wyrywa. Jedynie gdy czesanie wyjatkowo sie przedluza to zaczyna powarkiwac, wiec wtedy wiadomo, ze koniec, bo ma dosc Gorzej jest z myciem/kapielami, przy najmniejszym kontakcie z woda wyje jak na torturach a takie dlugie futerko brudzi sie niestety .
|
|
#2155 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2156 |
|
Gang Iren
|
Eryk i Lilly sa nierozlacni.
Chociaz Mlody podrapany a Lilly czasem tez od niego oberwie,bo nie da sie tego uniknac-choc sie czlowiek stara,to nieodstepuja siebie na krok. W ogole musze wam powiedziec,ze koteczka jest cudowna!! Widac,ze kocha ludzi. Mam nadzieje,ze tak jej zostanie. Mialam isc w tym tyg do weta,bo mam poleconego,ale jest na urlopie i musialam jeszcze sie wstrzymac. Bede dzwonic w przyszlym tygodniu.
|
#2157 |
|
Nie depcze krokusów
|
Witam niewyspana. Kocur skakał cały wieczór, po czym zdrzemnął się na chwilę i od 3 do samego rana znowu skakał...
|
|
#2158 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś dobrze spałam, ale rano odkryłam tajemnicze ślady krwi na podłodze. Po dokładnym przeszukaniu wygląda na to, że kot sobie naderwał uszko pazurem, nic wielkiego
![]() zdjęcie z działki |
|
|
|
#2159 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tak sobie myślę o drugim kocie, ale nie wiem czy warunki mieszkaniowe i finansowe pozwalają na to, a jak jeszcze przeprowadzka by nas czekała do uk to już w ogóle
|
|
|
|
|
#2160 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() w swoim żywiole ![]() Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:31.

).
I do dziś, jako zwierzęcy senior domu, rządzi sobie i patrzy z wyższością na inne istoty w domu, a 3 maja obchodził 11 urodziny 
A teraz zrobiliśmy rundkę po mieszkaniu z piórkiem. Syczał na nie jak rasowy wąż.
Jestem przygotowana na przykre niespodzianki itd., dodatkowo biorąc pod uwagę, że to będzie mój (tzn. mój, własny, bo w domu koty non stop się "przewijały") pierwszy kociak, obawiam się jako takich błędów w... wychowaniu...

Idę jeszcze ponownie do kuchni, a tam jakiś potwór wyskakuje z pudła
ufff...
Z takiego 2,5kg lysolka, wyrosla mi dlugowlosa 4kg panna
.