|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 17 części naszego wątku ?? | |||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.17 |
|
0 | 0% |
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.17 - Rozpakowywanie trwa
|
|
7 | 12,96% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.17 |
|
1 | 1,85% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.17 |
|
2 | 3,70% |
| Kolejnych porodów nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.17 |
|
0 | 0% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.17 |
|
1 | 1,85% |
| Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.17 |
|
20 | 37,04% |
| Obniżone nasze brzuchy, bo już wychodzą z nich maluchy. Mamy V-VI 2013 cz.17 |
|
0 | 0% |
| Obniżają nam się brzuszki - chcą wychodzić z nich maluszki! MAJ-CZERWIEC 2013 cz.17 |
|
2 | 3,70% |
| Są już bliźniaczki i inne dzieciaczki, niecierpliwie czekamy na kolejne robaczki. |
|
4 | 7,41% |
| Są już bliźniaczki i inne dzieciaczki, właśnie rodzą się kolejne robaczki. V-VI 2013 |
|
4 | 7,41% |
| Regularnie się myjemy, do porodów szykujemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.17 |
|
3 | 5,56% |
| Szamańśkie metody stosujemy, maluchy przywołać chcemy. Mamy V-VI 2013 cz.17 |
|
3 | 5,56% |
| Sexi orki maluchy witają, okładów z samca nie zaprzestają. Mamy V-VI 2013 cz.17 |
|
7 | 12,96% |
| Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.16 - Rozpakowywanie trwa :)
Raczej Lublin
|
|
|
|
#362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to trzymam kciuki jeszcze mocniej.. ale to z tym porodem jakoś jej długo trwa.. Trzymam też kciuki za pokarm.. a masz laktator? |
|
|
|
|
#363 |
|
Raczkowanie
|
OPIS PORODU
Od początku tygodnia czułam się jakoś niewyraźnie. 01.05.2013 siedziałam z tz w pokoju i poczułam jak robi mi się mokro w spodniach. O 17.45 sprawdziłam i było troszkę więcej śluzu niż zwykle. Po kolejnych 15 minutach sytuacja się powtórzyła. Tz stwierdził, żeby jechać do szpitala, bo mogą już odchodzić wody. Kiedy poczułam wrażenie jakbym nie utrzymała moczu, dało mi to do zrozumienia, że chyba się zaczyna. Wsiedliśmy w samochód i pojechaliśmy do Bartoszyc. W między czasie czułam jak wody odchodzą coraz szybciej. Gdy byliśmy na miejscu miałam mokre spodnie do kolan. Przy każdym kroku płynęła ze mnie woda. W szpitalu byliśmy o 19.15. Zaraz poprowadzono mnie na salę przed porodową i poproszono o badanie rozwarcia. Miałam je na jeden luźny palec. Nie miałam żadnych bóli i tak czekałam na to co nadejdzie. Tz poszedł się przespać do samochodu. O godzinie 22.30 zadzwoniłam po niego, bo skurcze zaczęły być mocne. Co dwie godziny położna badała rozwarcie i co dwie godziny średnio zwiększało się o 2 cm. Skurcze były bardzo silne i rozchodziły się z krzyża. Próbowałam skakać na piłce, leżeć, chodzić i nic nie pomagało. Bolało tak, że myślałam, że zemdleje. Tz był przy mnie cały czas i trzymał mnie za rękę i pomagał chodzić, podawał wodę do picia. W pewnym momencie zrobiło mi się niedobrze z bólu i zwymiotowałam. O godzinie 2.00 nad ranem miałam rozwarcie ok.5 cm. Poprosiłam o znieczulenie, bo myślałam że zwariuję z bólu. Podali mi ketonal domięśniowo. O 6.40 zaczęła się akcja porodowa. Dostałam właściwych skurczy z brzucha i kazano mi oddychać spokojnie, żeby dotlenić bartusia. Wytłumaczono jakie to są skurcze parte, które przyniosą cię na świat i kiedy poczułam takie rozpieranie i pełność na samym dole kazano mi przeć. Położna poleciła położyć się na boku i podciągnąć nogę do piersi i przeć kiedy nadejdzie skurcz. Lekarz przyszedł o 07.10 i powiedział, że jeśli nie urodzę do 8.00 to czeka mnie cesarka, bo zbyt długo siedział dzidziek bez wód płodowych i mógł się troszkę poddusić. Kiedy położna oznajmiła, że widać główkę, poczułam ogromną ulgę i determinację, żeby przeć. Kilka skurczy potem byliśmy już razem. Nie miałam już siły by przeć na łozysko, więc lekarz nacisął mi na brzuch i szybciutko wyszło. Bartusia położyli mi na brzuszku i tak leżeliśmy sobie razem, podczas gdy oddziałowa zszywała mi krocze (oczywiście przy znieczuleniu). Lekarz poklepał mnie po ramieniu i powiedział obra robota, szybko poszło. Takie wsparcie jest cholernie wazne po porodzie.Dla Bartulki zrobilili masaż plecków, zeby złapał pierwszy oddech. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Oboje z TZ płakalismy jak dzieci. Oczy dziecka wpatrzone w twoja twarz wynagradzają wszystko.O 07.25 nad ranem 02.05.2013 roku przyszedłeś na świat nasz kochany synku. |
|
|
|
#364 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jureczek, trzymamy mocno kciuki. Ródź się zdrowy |
|
|
|
|
#365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam ale ja juz nie wiem co robic.raz jest ok,raz nie.. teraz mloda od razu sie wkurza jak cyca nie zlapie i placz...:< malo mam pokarmu,czeeemu |
|
|
|
|
#366 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
rachu ciachu i po sprawie..expresowo GRATULUJE ![]() Cytat:
k laski:Matylda urodziła się w 38 tc..tak?? Cytat:
przeczytałam..bardzo mi przykro kochana że tyle się na cierpiałaś.. też myślę..a nawet wierzę w to..że o bólu i przykrych doznaniach porodu szybko zapomnisz a pozostaną tylko te miłe i ważne chwile mnie dziś bardzo się spina brzuch..skurcze mam nawet dośc wyczuwalne..i pobolewają ![]() jeszcze za wcześnie wiem..i dlatego właśnie się denerwuję trochę... mały jednak szaleje..i nóżki mocno wystawia.. mam nadzieje ze się rozejdzie..bo naprawdę jeszcze duzo muszę przyszykować ..wzięłam 3 nospę w tej ciąży..pomyślałam ze to konieczność..a tak nie lubię brać żadnych tabletek
|
|||
|
|
|
#367 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#368 |
|
Zadomowienie
|
kciuki mocno zaciśnięte za Jureczka
![]() moje dziecko uwielbia odgłosy kościelne zwłaszcza pieśni jak wszyscy śpiewają no co pójde na mszę to rusza sie całą godzinę od pocztku do końca śmiać mi sie z niego chce i sobie pomyślałm ze jak bedzie płakał to go bede brala do kościoła na mszę |
|
|
|
#369 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#370 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja się urodziłam w tp a on przed, jak młoda wylezie wcześniej to będzie na jego geny Cytat:
![]() To może samo opakowanie z psikaczem? Rossman albo Sephora powinny mieć, w Sephorze są takie na perfumy i tam można wlać tonik.
|
|
#371 | ||
|
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.16 - Rozpakowywanie trwa :)
Cytat:
Cytat:
Axella pij dużo wody i spokojnie. Ja też po szpitalu miałam mały kryzys a teraz mam mleczarnie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() angie83, Ashyshqa za opisy porodów.
|
|
#373 |
|
Wtajemniczenie
|
hej hej..teeereeee..teeereeee !!!
mam wiadomośc:..tzn pozwoliłam sobie z wątku naszego starego skopiowac... od Tity "Dzisiaj o 14:30 urodził się Julek. 2950g i 55cm. Zdjęcie wyślę później bo widziałam go tylko przez chwilę" tzn to było wczoraj!!!!! tity jeszcze raz Gratuluję : love:
|
|
|
|
#374 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#375 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulacje, że masz już to za sobą Motylku - taki poród to każda z nas chciałaby mieć. Brawa dla Ciebie i Matyldy ![]() Axella - śliczny Zuzinek, nie łam się, 3mam kciuki za Twój bar mleczny. No i dla TŻ za to jak ładnie się zachował ![]() Barwineczek przystojniak z Twojego małego mężczyzny ![]() VVGH oby z Jureczkiem wszystko było ok, kciuki zaciśnięte. A poza tym wczoraj oglądałam program o młodych tatusiach i jeden z nich miał fajny patent na uspokojenie malucha. Ściągnął na tlf aplikację z biciem serca i włożył tlf maluchowi do łóżeczka i spał sobie spokojnie, bez płaczu, bez krzyków.
|
|
#376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#378 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() --- Cześć, Wpadłam na chwilę, bo akurat schną mi podłogi U nas dzisiaj rewolucja w pokoju - robimy przemeblowanie, żeby zmieściło się łóżeczko i przy okazji wywalamy niepotrzebne rzeczy Miłej soboty |
|||
|
|
|
#379 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ja też bym tego nie zniosła gdyby nie tż który pilnował małego i trzymał go na rękach kilka godzin siedząc obok, nawet nie zauważyłam jak ten czas szybko wtedy minął.Najwięcej pomocy potrzebne jest w ciągu 24h po cc, bo ciężko jest wstać z łóżka, ja mało co nie mdlałam idąc pierwszy raz do łazienki, tż musiał mnie trzymać bo inaczej bym padła, dopiero za 3-4 razem jak wstałam już było jakoś znośnie. Choć w nocy 24h po cc jak zostawili mi Adiego do opieki to było ciężko, ale kobieta która urodziła i musi zaopiekować się swoim szczęściem ma chyba najwięcej siły bo mi wtedy ból nawet nie przeszkadzał, albo podświadomie nie chciałam go czuć. |
|
|
|
|
#380 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczynki, całą ciążę się bałam że jak mi się zacznie akcja porodowe to muszę do bliskiego szpitala bo rodziłam córkę 15 minut a tu teraz widzę że pewnie do terminu nic się nie wydarzy j jakoś złapałam dola ostatnio w związku z tym wszystkim. Żałuję że nie poszłam do lekarza z innego szpitala bo czułabym się bezpieczniej niz w tym w moim mieście ale trudno, ,będzie co będzie.
Gratuluje wszystkim mamusiom! Dziś jestem jak z krzyża zdjeta, boli mnie głową, nie mam sił na nic, ciężki dzień, jeszcze teraz się wiatr pojawił mocny a nie lubie wiatru, oj już nie marudze. Kciuki za vvgh! |
|
|
|
#381 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
3mam mocno kciuki za vvgh i Jurka!! Tity - wielkie gratulacje !! -- dzisiaj zaliczyliśmy spacer w chuście do kościoła- godzinna msza- i do domku Wojtuś spał jak aniołek ![]() Edytowane przez Veronic Czas edycji: 2013-05-12 o 15:36 |
|
|
|
|
#382 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ash byłaś mega dzielna, podziwiam! Najważniejsze, że już jest po wszystkim, masz śliczną Sofcię u boku o porodzie zapomnisz Marchewko dziś nad ranem przyśniło mi się, że Lonely napisała nam tutaj, że masz skurcze co 3 minuty i pojechałaś do szpitala i Zdjęcie Twojego brzuszka widziałam ale widzę, że nic z tego --- Cześć Miałam koszmarną noc, spałam w sumie może 2,5 godziny no ale zaliczyłam 3 przedmioty i już w sumie nie muszę chodzić na zajęcia, możemy rodzić ![]() odpalę sobie X factora i się położę
|
|||||||
|
|
|
#383 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja swoją kupiłam w Superpharm. Zapytaj o wodę termalną, napewno Ci znajdą: są vichy, avene, uriage i jeszcze różne. Jest też taka opcja: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ling-mist.html dużo tańsza niż wody termalne, ale zajeżdza dyzodorantem jak dla mnie. Ale widziałam ją w super-pharm. A! Tam czasem mają takie miniaturki po 50ml. Jak nie chcesz dużej kupować to też fajna opcja Cytat:
![]() Cytat:
Dzięki za opis porodu. Też się nacierpiałaś, ale na szczeście udało się naturalnie i Twoje maleństwo zostało już w Twoich rękach Tity wielkie grstulacje! maluska, czy ja wiem, czy rana po cc goi się w 5 dni To jednka sporo warstw brzuszka pocięte ![]() Czuję ją jak się zaśmieję, o kaszlu to nawet nie ma jeszcze mowy. Przy wstawaniu muszę się trzymać za brzuch. Wydaje mi się to normalne. Ale rana goi się prawidłowo wg. lekarzy. |
||||
|
|
|
#384 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#386 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a tak to do badania ściągałam majtki
|
|
|
|
|
#387 |
|
Zakorzenienie
|
Axella, nic się nie martw, mleko Ci napewno nie zanika. Jeśli chcesz sobie pomóc to pij herbatki laktacyjne (mam taką: http://www.bangla.babyonline.pl/opin...-karmiacej-fix ), polecana jest też ta:
https://wizaz.pl/najlepsze-dla-dziec...hp?produkt=620 i piwo karmi. Ja piję, do tego jak mała nie opróżni mi piersi, albo nie jestem pewna, to w ruch idzie laktator. Ale ja mam leniwego ssaczka. Twoja Zuzia pewnie nie pozostawia wiele laktatorowi. Najlepiej to, żeby Zuzia była przy piersi jak najwięcej. Jutro po spotkaniu z DL naspiszę Was jakieś przydatne rady |
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba będę musiała już to zrobić w końcu. W sumie wszytsko mam. Koszule wyprane czekają na prasowanie...
|
#389 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() za poród i żeby z Jureczkiem było wszystko dobrzeCytat:
dobrze że udało się urodzić przed 8 i nie miałaś ccCytat:
![]() klas ki:Ciekawe sn czy cc. |
|||
|
|
|
#390 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za wizytę!![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ash, angie- za to, że byłyście dzielne! dzięki za opis porodów!vvgh- za Ciebie i Jureczka!!!Motylek, Tity- GRATULACJE dla Was obu!!! ![]() ----- Wczoraj zrobiłam sobie dzień lenia i z Mężem przeleżeliśmy całe popołudnie w salonie, a to śpiąc, a to leżąc, a to oglądając TV, a to jedząc ![]() Wieczorem wlazłam na pocztę i odebrałam wyniki posiewu na paciora, i powiem, że w pierwszej chwili, to mi mina kuźwa zrzedła: "WZROST BARDZO OFITY". Ja wiem, że to się leczy antybiotykiem itp, ale tak sobie myślę, że kurka tego mi jeszcze teraz brakowało. Patrząc od początku ciąży, ciągle "coś"... Najpierw problem z zajściem, później ryzyko poronienia i Duphaston, L4, oszczędzanie się na każdym kroku, później ta tarczyca, ryzyko wcześniejszego porodu, leżakowanie i ten pacior... ![]() Brzuszek spina mi się coraz bardziej i mimo, że mam zalecone branie no-spy 3x1 zdarza się, że i 4 razy muszę brać i do tego więcej magnezu... No i ciężko mi jak cholera... Najgorzej w nocy przewrócić się z boku na bok... ![]() Dobra, nie smęcę... Miłego dzionka życzę
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:47.

(((
obra robota, szybko poszło. Takie wsparcie jest cholernie wazne po porodzie.Dla Bartulki zrobilili masaż plecków, zeby złapał pierwszy oddech. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Oboje z TZ płakalismy jak dzieci. Oczy dziecka wpatrzone w twoja twarz wynagradzają wszystko.

k laski:
Gdzie rozdają takie geny??? Ale cieszę sie bardzo razem z Wami!
) :

Ślub 27. X. 2012
Gratulacje, że masz już to za sobą 
no ale zaliczyłam 3 przedmioty i już w sumie nie muszę chodzić na zajęcia, możemy rodzić 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)