W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 cz. 13! - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł dla 14 części Mamuś lipcowo- sierpniowych?
Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013 cz.14! 4 10,81%
Skurcz, skurcza skurczem pogania- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! 0 0%
Dolegliwości różne mamy, ale ostro się trzymamy- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! 1 2,70%
Brzuszki rosną że ho ho, skurcze bolą, że ojoj- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! 0 0%
Skurcze łapią, brzuchy skaczą, jeszcze dzieci nam nie płaczą- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! 2 5,41%
Do porodów się zbliżamy, będą z nas wzorowe mamy- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! 6 16,22%
Trwa już wielkie odliczanie-która pierwsza mamą zostanie? Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! 3 8,11%
Porodówka wizją kusi - lecz poczekać jeszcze musi- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! 2 5,41%
Jeszcze w dwupaku wszystkie człapiemy-już niedługo się rozpakujemy-Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! 2 5,41%
Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013, cz.14! 17 45,95%
Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-13, 20:53   #961
Ewusia709
Zadomowienie

Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 c

Dzień dobry! witam się pierwszy raz w nowym wątku
Gratuluję tygodni i wysyłam zasłużone klaski
Mam do Was ważne pytanie w szpitalu od 32 tygonia kazali mi 3 razy dziennie liczyć ruchy dziecka przez godzinę czasu. Na wypisów z szpitala mam zalecenie aby nadal liczyć fe ruchy. Nasz Tymus w godzinę potrafi wykonać czasem powyżej 100 ruchów i mój Tz się zastanawia czy to nie za dużo bo ogólnie nie ma takich norm tylko ważne aby ruchów było wieej niż 6 na godzine.
Mam pytanie czy którąś z Was również liczy ruchy i czy gdybyście napisać ile Wy
odczuwacie ruchów? Dziękuję z góry za odpowiedzi, bardzo mnie ciekawi czy Wasze Maluszki też takie ruchliwe. Miłego wieczora

Moja Słodka Fabryka => www.slodkafabryka.blox.pl
Ewusia709 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 20:54   #962
kiss12550
Zadomowienie

Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 c

Cytat:
Napisane przez Rockyyy Pokaż wiadomość
Kobitki jak to jest u Was w sparwie twardnienia brzucha i nospy?Pytałam o to gina i nie mowił zebym w takim przypadku ją brała a Wy piszecie ze łykacie????????

A od wczoraj częsciej niz zwykle brzuszek robi mi sie twardy i zastanawiam sie czy choc 1 nie zażyc????? Poradzcie cosik ???
mój gin jak zapytałam powiedział mi ze właśnie jedyny lek jaki moge brać na tego typu dolegliwości to nospa
kiss12550 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 20:59   #963
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia709 Pokaż wiadomość
Mam do Was ważne pytanie w szpitalu od 32 tygonia kazali mi 3 razy dziennie liczyć ruchy dziecka przez godzinę czasu. Na wypisów z szpitala mam zalecenie aby nadal liczyć fe ruchy. Nasz Tymus w godzinę potrafi wykonać czasem powyżej 100 ruchów i mój Tz się zastanawia czy to nie za dużo bo ogólnie nie ma takich norm tylko ważne aby ruchów było wieej niż 6 na godzine.
odczuwacie ruchów? Dziękuję z góry za odpowiedzi, bardzo mnie ciekawi czy Wasze Maluszki też takie ruchliwe. Miłego wieczora
Kochana ja licze tak jak mi przykazali tj 2 xdziennie po sniadanku i kolacji i mamy rano ok 25 a wieczorem ok 40.Zalezy od dnia ,czasem jest ich mniej,czasem wiecej...
Moze poprostu macie takie mega aktywne dziecko ?

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Ewusia- w piatek na wizycie ginek ogladał moje karty liczenia ruchow i powiedzial ze jest ok

Ide policzyc ruszki
I zastanowie sie nad tą No-SPą ......
Stary 2013-05-13, 21:00   #964
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Ale on zawsze był taki ruchliwy czy teraz dostał ADHD?
Bo mój też jest nadpobudliwy, ani razu jeszcze nie liczyłam ruchów, bo on fika cały dzień. Czasem mu się przyśnie na 15-20 minut i to tyle. Jak w nocy wstaję siku to on też się budzi i kopie.
No i miałam takie dwa albo trzy razy, że przysnęło mu się na 2-3 godziny i zaczynałam się martwić.
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:01   #965
enlevee
Zakorzenienie

Odp: Dot.: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2

Cytat:
Napisane przez misiaczka555 Pokaż wiadomość
Ja chyba jestem jedyna osoba na tym wątku która lubi zapach nowych mebli i a niczym go nie ruszam. Ubolewam tylko ze tak szybko wietrzeje
Ja też uwielbiam ten zapach

Cytat:
Napisane przez Ghia Pokaż wiadomość
A mam temata do mamuś pieskowych. Jak macie zamiar przygotować Wasze pieskowe dzieci na pojawienie się w domu braciszków tudzież siostrzyczek Waszych czworonogów?? Czy na pierwsze tygodnie wyprowadzacie pieski z domu?? Ja mam możliwość dania do mojej mamy, z którą moja sierść jest też bardzo żzyta, ale boje się co będzie jak zobaczy po powrocie, że już nie tylko ją przytulam i noszę na rękach
No u na będzie cięŻko z naszą małą krową.. Raczej na parę pierwszych dni pójdzie do rodziców Tzta. Tak nam zresztą poradzono, ze pierwsze jakby w domu powinno być dziecko, a nie żeby przynosić dziecko jak pies będzie sobie siedział już w najlepsze.. Mówię o takim typie zazdrosnego i zaborczego psa jakim jest nasz

Cytat:
To nic tylko się cieszyć Ewusia,ze on taki aktywny !

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
Dzień dobry!

Coś faktycznie jest dzisiaj w powietrzu bo maz samiutkiego rana mnie wkurza..

Na cale szczęście dzisiaj wizyta u gina zaliczona. Igor podejrzany przez nas,wazy juz 2250g ułożony glowkowo. Szyjka ok ale nie usłyszałam ile.. Termin niby wychodzi jeszcze wcześniej niż ostatnio bo na 28.06,ale trzymam się 5.07. Jest jednak szansa ze pokaże nam się wczesniej na świecie. Mam dużo odpoczywać.c,zaciskać nogi przez najbliższe 2-3tygodnie a potem juz nie zatrzymywać...
Brawa za wizytę! Igorek już jest taaaaki duży, super!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu..

Tomuś
3470g, 54cm
enlevee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:02   #966
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Cytat:
Kobitki jak to jest u Was w sparwie twardnienia brzucha i nospy?Pytałam o to gina i nie mowił zebym w takim przypadku ją brała a Wy piszecie ze łykacie????????

A od wczoraj częsciej niz zwykle brzuszek robi mi sie twardy i zastanawiam sie czy choc 1 nie zażyc????? Poradzcie cosik ???

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:02   #967
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:

Stary 2013-05-13, 21:04   #968
EVAgwiazdka
Raczkowanie

Cytat:
mi nie kazali liczyc ale moja siostra jak byla w ciazy juz milal jej termin to bylam z nia w gabinecie u ginekologa zeby zobaczyc malego na usg to lekarz jej wtedy powiedzial zeby liczyla 3 x dziennie ruchy i notowala w zeszycie w tabelce miala liczyc chyba o rownych godzinach (w ciagu 1 godz) tylko do 5 ruchow albo 6 jak bylo ich wiecej to pisac przy cyfrze "+" albo strzałke w góre

Edytowane przez EVAgwiazdka
Czas edycji: 2013-05-13 o 22:08
EVAgwiazdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:10   #969
tweedledee
Zakorzenienie

trochę ogarnęłam zasyfione mieszkanko, miałam się brać za prasowanie, a tu brzuch zaczął twardnieć no to bach, znowu siedzę W sumie dobrze, jutro bym klęła, bo dzisiaj bym się naprasowała, a jutro wysechłby drugi sort

Ewusia, nie ma co się martwić mój szogun też praktycznie ciągle lata, już jakieś 2-3tyg temu naliczałam ok 40ruchów, teraz jest więcej
Stary 2013-05-13, 21:13   #970
Neni1984
Zakorzenienie

Zmykam, pa
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:16   #971
madi82
Zakorzenienie

Cytat:

[/COLOR]Kobitki jak to jest u Was w sparwie twardnienia brzucha i nospy?Pytałam o to gina i nie mowił zebym w takim przypadku ją brała a Wy piszecie ze łykacie????????

Kochana na twardnienie ja mam brac ciut więcej magnezu a nospę jak coś boli.

28.07.2013r.
madi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:16   #972
sarna405
Zadomowienie

ja nie łykam ale czy mi twardnieje to nie wiem myślę że to raczej dziecko mi się tak wygina że twardy się robi i boli aale za chwilę przechodzi
ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie
pragnie."
sarna405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:16   #973
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
mi lekarz nie mówił nic o liczeniu ruchów alee....
moje dziecko sie rusza praktycznie cały dzien, i nie wyobrażam sobie liczyć ruchów w ciagu godziny bo by ich było tyle, że bym sie i tak nie doliczyła, moja Zuzia śpi tylko w nocy i mam nadzieje, że też tak bedzie jak juz zobaczy świat z drugiej srony
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:22   #974
surka
Zakorzenienie

Cytat:
A mam temata do mamuś pieskowych. Jak macie zamiar przygotować Wasze pieskowe dzieci na pojawienie się w domu braciszków tudzież siostrzyczek Waszych czworonogów?? Czy na pierwsze tygodnie wyprowadzacie pieski z domu?? Ja mam możliwość dania do mojej mamy, z którą moja sierść jest też bardzo żzyta, ale boje się co będzie jak zobaczy po powrocie, że już nie tylko ją przytulam i noszę na rękach
Ja nie oddawałabym psa, bałabm się, ze poczuje się odrzucony. Ja dam moją powąchać jak wróce ze szpitala i dam ją tż i przywitam się z pieskiem i poświęcę mu trochę czasu, zeby nie czuł się odrzucony. Wiadomo, ze nie pójdę z nim na spacer, ale będę go głaskała co jakiiś czas, jak mamy w zwyczaju Mój nie jest zainteresowany wogóle takimi mały dziećmi, dopiero interesuję je takie co jedzą coś innego niż z butli, wtedy u mnie zacznie się dopiero pilnowanie, aby Lilka nie chodziła głodna a pies przejedzony

Cytat:

Ja biorę nospę tylko jak mnie brzuch pobolewa, nieprzyjemnie cignie, ale jak stawia się macica bezboleśnie, to nie biorę.
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:34   #975
Guuusiaa
Zadomowienie

Dziewczyny czy wam też dzieci tak wchodzą pod żebra? bo ja po prawej stronie od kilku dni nie mogę z bólu... najgorzej jest właśnie podczas gdy mały harcuje... a szaleje prawie całymi dniami więc nie wyrabiam już...

Aaaaa chciałam się pochwalić że byliśmy z mężem na zakupach i łóżeczko będziemy mieli już na koniec maja kupiłam też prześcieradełko, podkłady poporodowe dla siebie i majtki z siateczki, termometr do czółka i uszka dla Marcelka
No i dostaliśmy piękny prezent od koleżanek z pracy becik, kocyk i prześcieradełko
są przecudne jutro postaram sie cyknąć foty kochane te moje babeczki

a teraz czas na nadrabianie was

08.08.2013 r. Nasze Życie Nabrało Sensu Synuś

Rośnij kruszynko rośnij

Guuusiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:38   #976
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Lachryma: gratki za wizytę!) czas kobietki odpocząć a sprzątanie łazienki odstąpić mężowi)
Ewusia: mój klocuszek praktycznie non stop się rusza,trochę w nocy śpi i miedzy 9-11 a potem juz szaleje. 10 ruchów to on wykonuje zanim dobrze oczy otworze,wiec się nie martw)
Rockyy: odnośnie siniaków,gin potwierdził ze w tym okresie to normalne ze naczynka pękają,ale na wszelki wypadek dał skierowanie na krzepliwość.
Czarownica: meliska i prześlij ten dzień

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:41   #977
surka
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie rozpoczynam 34 tydzień do końca zostało mi 49 dni
Ale ten czas leci

Cytat:
Napisane przez Agrafka86 Pokaż wiadomość
Dzisiaj zostało mi i Niuniowi 100 dni do porodu

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
dostałam kase z ZUS-u tydzien temu za pierwsze L4, a dzis za drugie, na ktorym jestem do czwartku.

Pamietacie jak była u mnie kontrola, potem coś do szefowej z tego co wiem zagladali też. Obczaili, odnotowali i płacą jak trzeba wreszcie. Bo wczesniej moja pensja, mała to mała ale co miesiac byla, a teraz tylko tz co zarobil to bylo na zycie. On na wlasnej dzialalnosci raz super a innym razem bardzo zle.
Ja nadal czekam

A teraz uciekam, idę spać
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:42   #978
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Dotka: fajny brzuchol
A tak w ogóle melduje się juz w 3city i jutro jestem z wami..

a i dziękuję za gratulacje,jesteśmy dumni z naszego klocuszka,no i gin trochę postraszył żeby w ciągu najbliższych 3tygodni się przygotować do porodu i następna wizyta juz za dwa tygodnie

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:44   #979
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:

Na cale szczęście dzisiaj wizyta u gina zaliczona. Igor podejrzany przez nas,wazy juz 2250g ułożony glowkowo. Szyjka ok ale nie usłyszałam ile.. Termin niby wychodzi jeszcze wcześniej niż ostatnio bo na 28.06,ale trzymam się 5.07. Jest jednak szansa ze pokaże nam się wczesniej na świecie. Mam dużo odpoczywać.c,zaciskać nogi przez najbliższe 2-3tygodnie a potem juz nie zatrzymywać...

Mam do was prośbę o wizażowe kciuki. Moja siostra miała mieć jutro cc, ale ma opryszczkę i nie można jej wykonać cesarki. W dodatku taka opryszczka może być niebezpieczna dla maleństwa. Będą ją obserwować, leczyć opryszczkę, monitorować skurcze i najprawdopodobniej ciąć w piątek. Proszę trzymajcie kciuki żeby wszystko się dobrze skończyło.
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:45   #980
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

Cytat:
Napisane przez Guuusiaa Pokaż wiadomość

Dziewczyny czy wam też dzieci tak wchodzą pod żebra? bo ja po prawej stronie od kilku dni nie mogę z bólu... najgorzej jest właśnie podczas gdy mały harcuje... a szaleje prawie całymi dniami więc nie wyrabiam już...

Aaaaa chciałam się pochwalić że byliśmy z mężem na zakupach i łóżeczko będziemy mieli już na koniec maja kupiłam też prześcieradełko, podkłady poporodowe dla siebie i majtki z siateczki, termometr do czółka i uszka dla Marcelka
No i dostaliśmy piękny prezent od koleżanek z pracy becik, kocyk i prześcieradełko

hehe no mi mega wlazi pod zebra prawe :P maz sie smieje ze daje juz mi w kosc :P

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:46   #981
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
no to dopiero się oliwka zagotuje i dopiero odparzysz dupsko
Małgosia nigdy nie zaliczyła żadnego odparzenia. Fałdki smarowałam jej cieniutko alantanem i było gites. Zresztą pytałam o to położną w zeszłym tyg i to potwierdziła. Będę się tego trzymała.

Cytat:
Napisane przez Charlize89 Pokaż wiadomość
Dzwoniłam dzisiaj do Szkoły Rodzenia. Zajęcia od czerwca, 7 spotkań, koszt 200 zł. Zapisałam się. Cieszę się bardzo....
Nie rozumiem czemu płatne? No ale ważne, że są bo pomagają i dodają odwagi.

Cytat:
Poprzednio nie robiłam żadnych ceregieli i teraz też nie zamierzam. Psy mają swoje psie łóżko i wiedzą, że do Małgosi do pokoju nie wolno im wchodzić. Nigdy, przenigdy żaden z nich na nią nie warknął, nie spojrzał krzywo. Wiadomo, ograniczone zaufanie, ale... Ogólnie zachowywaliśmy się normalnie.

Jestem po SR. Dziś było o karmieniu. Więcej spotkań już nie będzie, teraz widzimy się z położnymi przy porodzie. O losie... trochę mnie to przeraża.
Elaine niestety u mnie położna nie wiedziała nic nt probiotyków w ciąży i alergii. Zaproponowała najlepiej alergologa zapytać. Ale ja wychodzę z założenia, że probiotyki są zdrowe i potrzebne w naszym życiu i nie zaszkodzą.

A teraz oglądam lekarzy i idę spać.
Miłej nocki
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:47   #982
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość

Mam do was prośbę o wizażowe kciuki. Moja siostra miała mieć jutro cc, ale ma opryszczkę i nie można jej wykonać cesarki. W dodatku taka opryszczka może być niebezpieczna dla maleństwa. Będą ją obserwować, leczyć opryszczkę, monitorować skurcze i najprawdopodobniej ciąć w piątek. Proszę trzymajcie kciuki żeby wszystko się dobrze skończyło.
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:48   #983
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:

Pozytywne wibracje wysłane
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:49   #984
Guuusiaa
Zadomowienie

Cytat:

ode mnie i Marcelka

Rośnij kruszynko rośnij

Stary 2013-05-13, 21:49   #985
sarna405
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Guuusiaa Pokaż wiadomość

ty njesteś z 3 tygodnie do przodu o demnie z tego co zobaczyłam i dzidzię masz tak wysoko ja wciaż mam na wysokosci pępka wiec o co chodzi nie mam za nisko ??
ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie
pragnie."
sarna405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:55   #986
enlevee
Zakorzenienie

Odp: W prawo,w lewo lata brzuszek - to nie samba,to maluszek! - Mamy VII-VIII 2013 cz

Anulka za siostrę !!
Ja też już uciekam dziewczyny, dobranoc

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu..

Tomuś
3470g, 54cm
enlevee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:59   #987
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moonlightdancer Pokaż wiadomość
Bo ja jestem z wami głównie jak maz jest w pracy a później znikam na 2 tyg. Poza tym nawet jak jestem to i tak głównie podczytuję i mimo że nie pracuję prawie nigdy nie jestem w stanie byc na bieżąco. Wystarczy chwilka na książkę i ogarniecie domu a tu już min 5 stron
Dlatego nie cisne się ani na 1str ani do klubu. Raczej tutaj zagladam, chociaz i tak przeżywam wszystkie historie szpitalne, choroby czy zwykłe smutki.
moim zdaniem zasługujesz by być na pierwszej stronie z nami bo się udzielasz

Cytat:
Napisane przez tweedledee Pokaż wiadomość
Właśnie kochane, mam pytanko do tych z Was, które tak jak i ja, będą musiały tachać wózek z wyższych pięter:
[/U]
Na jaki się decydujecie???: D bo ja oczywiście w ilości się gubię
ja będę z 3piętra i mam 4 wózki do analizy polecane w sklepach stacjonarnych

Cytat:
Dzień dobry Dziewczynki
Właśnie rozpoczynam 34 tydzień do końca zostało mi 49 dni
A odnośnie wykreślania to ja też uważam, że trzeba całokształt brać pod uwagę a nie tylko suche statystyki.
za tydzień
a statystyki są właśnie jako całokształt bo wszystkie części są ujęte

Cytat:
Napisane przez Agrafka86 Pokaż wiadomość
Dzisiaj zostało mi i Niuniowi 100 dni do porodu

Cytat:
Napisane przez EVAgwiazdka Pokaż wiadomość
bylam dzis na wizycie u ginekologa wg niego to 32 tydz a wg mnie 31 dziecko jest ułozone pośladkowo i wazy 1,6kg nie wiem czy to mało?? mam juz taki duzy ten brzuch myslalam ze juz z 2 kg wazy.. co do ulozenia mam nadzieje ze maly zrobi fikołka czasem czyje jakby robił

aha mam pytanie czy któras z was będzie używać pieluszcek wielorazowych zamiast pampersow po domu czy jestem sama?? moja siostra używa już 8 miesiecy na zmiane z jednorazowymi (na wyjscia i na noc zakłada pampersy) i jest zadowolona ona ma takie otulacze pul które sie nie brudza i szybko schną i sa odychajace i do tego wsadza tetrowe pieluszki albo wkłady

ja mam zamiar, ale jak dziecko będzie miało parę miesięcy

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
z Małą wszystko ok, ułożona nadal główką w dół, waży klocuszek 1710 gramów. moja waga od początku + 9 kg. ale gorzej ma się moja szyjka na ostatniej wizycie 3 tyg temu była jedynie nieznacznie skrócona, a teraz raz, że jest jeszcze krótsza, dwa- rozwarcie na o,5 cm czyli skurcze, które ostatnio miałam nie były fizjologicznymi przepowiadającymi... wyszły mi moje gimnastyki, szorowanie łazienki i spacery po 2 godziny.
Mam sporo leżeć, nie dotykać brzuszka , zero seksu, ogólnie się oszczędzać, no i nadal brać magnez 6 tabl dziennie. chyba zacznę szykować torbę wcześniej niż w 36 tc
za tydzień mam wizytę u tego drugiego, ciekawe co tamten powie...
, wypoczywaj i oszczędzaj się

Cytat:
Napisane przez misiaczka555 Pokaż wiadomość
Zjadłam fryty i rockera z Kfc i popijam pepsi
Moj TZ podjezdza na driva i babka sie go pyta co zamawia, a on: chwileczke, żona jest w ciazy i potrzebuje dłuższej chwili na zastanowienie

Cytat:
Dzień dobry!

Cytat:
ja jeszcze nie liczę, ale mój od paru dni to jak szalony biega po brzuchu
najbardziej lubi szaleć do południa, a wieczorem to od 18 gdzieś

Cytat:

odniosę się jeszcze do statystyk, na pierwszej stronie mamy:
Obecnie na naszym wątku udziela się 70 Mam ! - sama nazwa mówi za siebie
ja uważam, ze jeżeli nie ma kogoś z 5 części to małe prawdopodobieństwo powrotu
pisałyście o ewusi, ale nie wiem czy zauważyłyście, że mimo okoliczności nie było jej przez jedną część

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 21:59   #988
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiss12550 Pokaż wiadomość
jak już tak szykujemy wyprawkę to wklejam tu mał wskazówki co prawda nie pamietam za nic skąd je wziełam możliwe ze nawet któraś z Was to wstawiła ale chyba nie okrzyczycie mnie za bardzo nawet jak sie powieli a moze akurat którejś się przyda

Wskazówki do zakupów:
1. żadnych ciuszków zapinanych na plecach i karku - dziecko do pół roku głównie leży i będzie go to uwierać
2. żadnych guzików - tylko zatrzaski i najlepiej metalowe (plastikowe łatwo zniszczyć przy prasowaniu)
3. w bieliźnie (body, pajace, koszulki) jak najmniejsza ilość szwów (szczególnie na pleckach)
4. pajace tylko rozpinane symetrycznie, czyli od góry i na obu nóżkach (są też wkładane przez głowę i zapinane na skos - pierwsze bardzo źle się zakłada, drugie dla przebrania dziecka trzeba zdejmować za każdym razem prawie całkowicie, co podczas nocnego przewijania kończy się wybudzeniem dzieciaka ze snu)
5. koszulki i kaftaniki są mniej praktyczne niż body - zwijają się pod pleckami, warto jednak kupić kilka (fajne są kopertowo zapinane), bo się łatwiej zakłada (niektóre mamy tak twierdzą - ja z body nie miałam problemów od początku, a na pewno pielucha bezpieczniej siedzi na miejscu)
6. spodenki - czy dresowe, czy jeansy, czy jakiekolwiek - muszą mieć gumę w pasie, chociaż częściowo
7. ubranka z kapturem tylko na wyjście, bo dziecko kaptur musi mieć na głowie inaczej będzie pod pleckami i będzie przeszkadzał
8. przy bodziakach zapinanych na ramieniu trzeba zwracać uwagę czy nie są zbyt wąskie pod szyją - lepsze są te z "zakładkami"
9. śpiochy TYLKO z rozpięciem w kroku
10. półśpiochy (rewelacja!!!) ale z grubym nieuciskowym ściągaczem - nie z gumką w pasie
11. skarpetki - tylko gruby, bezuciskowy ściągacz
12. przy bluzach i sweterkach trzeba brać pod uwagę, że dziecko jak leży to ma brodę przyciągniętą do klatki piersiowej - więc żadnych ostro zakończonych suwaków, kołnierzyków i półgolfów
13.kombinezon albo zwykły z nogawkami, albo dwuczęściowy - kurteczka i taki a'la śpiwór na nóżki - ale musi mieć otwór na pasy bezpieczestwa do fotelika samochodowego!!!
14. czapki z jak najmniejszą ilością szwów szczególnie z tyłu główki

ZAKUPY (w podziale na wykombinowane przeze mnie kategorie):

1. UBRANKA (minimum)
* body z krótkim rękawem 56 - 5 szt. (zamiennie kaftaniki)
* body z krótkim rękawem 62 - 5 szt.
* body z długim rękawem 56 - 5 szt.
* body z długim rękawem 62 - 5 szt.
* pajace, śpiochy, półśpiochy 56 - 5 szt.
* pajace, śpiochy, półśpiochy 62 - 10 szt.
* skarpetki - 2 pary
* bluza + spodenki (ew. dresik) - 2 komplety.
* łapki niedrapki (albo takie bodziaki z długim rękawem z wywijanym mankietem, który tworzy rękawiczkę - żeby się maluch nie drapał
* ew. czapeczka cienka bawełniana (niby są one do stosowania po kąpieli, ale nie zdarzyło mi się używać w tym celu - za to pod czapkę zimową owszem, bo miał w niej trochę luzy i żeby mu nie wiało, to zakładałam)

2. SEN
* łóżeczko
* albo kołderka (+ 2 zmiany pościeli + 2 prześcieradła (najlepiej podgumowane, żeby nie kupować ceratek, bo są do d*** )
* albo 2 prześcieradła + kocyk (część osób nie kupuje pościeli na początku, bo kładą dziecko do snu w rożku i ew. przykrywają kocykiem, a poduszki się początkowo i tak nie używa)
* rożek (ja kupiłam frotowy, cieplutki, nieusztywniany i byłam zadowolona, używa się go krótko, ale warto kupić)

3. HIGIENA / KOSMETYKI
* płatki kosmetyczne do mycia buzi
* spirytus 96% + patyczki do pielęgnacji pępka (żadnych gazików LEKO - są za szytwne do pępuszka)
* gaziki jałowe do przemywania oczu
* sól fizjologiczna w ampułkach lub woda morska w sprayu do pielęgnacji noska
* odciągacz (np. Nose Frida / Katarek ew. podobny lub gruszka - polecam odciągacz - jest lepszy i nie ma ryzyka uszkodzenia śluzówki nosa)
* coś do kąpieli- płyn albo emolient - my od początku używaliśmy Nivea Sensitive do włosów i ciała, przy problemach z suchością skóry małego przy skazie białkowej przeszliśmy na Emolium, potem Balneum - lepsze potem używałąm długo Johnsona do włosów i ciała (mino, że początkowo byłam do niego źle nastawiona)
* coś do smarowania (balsam, emulsja, oliwka (nie polecam, bo brudzi ubranka i ciężko ubranko założyć na takie klejące ciałko - używałam tylko do stópek jak się małemu łuszczyła skórka w pierwszych dniach życia, bo tak bywa))
* szczotka do włosów
* krem z filtrem (zimowy z filtrem na zimę, na lato SPF 40-50)
* nożyczki / cążki do pazurków

4. PRZEWIJANIE
* przewijak na łóżeczko (rewelacja - dzięki temu mój kręgosłup jeszcze zipie)
* pampersy (nie ma co gadać Pampers jest najlepszy - w razie braku ew. Huggies lub DADA z biedronki, ale nic innego, bo są kichowate - początkowe Pampers1 są rewelacyjne, Pampers2 tylko z napisem STRETCH i taką gąsiennicą, bo mają elastyczne boczki, te bez nich są do d***, potem od 3 już zawsze są elastyczne boczki)
* chusteczki (trzeba szukać "swoich", te tańsze szczerze mówiąc śmierdzą jakoś aptecznie, ja używam Huggies Pure (bezzapachowe) albo Pampers zwykły lub Clean&Play (pomarańczowe), poza tym jeszcze niezłe są HIPP)
* do pupy i pachwin na początku- LINOMAG albo ALANTAN PLUS MAŚĆ (nie Alantan krem!) albo NIVEA SENSITIVE S.O.S. krem pielęgnacyjny; Od czasu jak mały jadł więcej niż mleko (czyli od 5 miesiąca, chodzi o skład kupek) używałam wyłącznie sudocrem, czasem bepanthen, bo kupki mleczne są łagodne i dla nosa mamy i dla skóry dziecka, potem wraz z rozszerzaniem diety rośnie ich jadowitość hahaha Niestety ostatnio doczytałam, że jego skład pozostawia wiele do życzenia, więc będę szukać czegoś nowego.

5. KĄPIEL
* wanienka + ew stelaż
* 2-3 ręczniki kąpielowe duże - nawet 100x100 (najlepiej z kapturkiem)
* pieluchy tetrowe (10-20 szt.) - super sprawa do osuszania ciałka po kąpieli, ja kładłam Norbusia na ręczniku a osuszam ciałko pieluszką

6. INNE
* pieluchy planelowe (5 szt.)
* termometr
* wózek
* fotelik samochodowy
* min. 2 kocyki (gruby akrylowy i cienki)
* proszek / płyn do prania - dla mnie Lovela ma nieznośny zapach, więc od początku prałam w Jelp
* lampka nocna delikatna (polecam solną - nie rozbudzisz malucha a przebrać się da w takim świetle)
* leki - coś na gorączkę z paracetamolem (np. Efferalgan w czopkach), czopki glicerynowe (jak nie może maluch zrobić kupki), bobotic / espumisan (na kolki, wzdęcia)
* butelki (polecam Avent Philipsa albo Tommee Tippee - dla mnie genialne) - jeśli karmienie piersią to wystarczą 2 szt. 125/150 lub 230 ml (do podania hebatki albo do podania mleka jeśli trzeba odciągać pokarm), jeśli karmienie butlą to co najmniej 3 do mleka i 1 do herbatki (polecam duże do mleka, mnie już po 2 miesiącu życia mała butelka przestała wystarczać, bo Norbertowi zdarzało się wypić 180)
* szczotka do butelek (po wielu, wielu wywalonych do kosza najlepsza okazała się Tommee Tippee

7. DLA MAMY (w zależności od szpitala - u nas po porodzie nie wolno było normalnej bielizny zakładać, wymagane były podkłady, więc piszę jak u mnie było)
* majtki fizelinowe jednorazowe (żeby nie latać po szpitalnym korytarzu jak kaczka usiłując utrzymać podpaskę między udami :P),
* podkłady higiniczne na łózko 90*60 - 5 szt. (później kupowałam te 60x60 jako podkładki do przewijania Norberta)
* podpaski poporodowe
* koszula do karmienia 2-3
* wkładki laktacyjne
Super lista, ale z jedna uwaga na szybko - teraz odchodzi sie od spirytusu i w ogole alko na pepuszek. Ja tez bylam mocno za spirytusem, ale poczytalam i zmienilam diametralnie zdanie na ten temat - tylko cos a'la Octenisept.
Cytat:
Piesek nie powinien wybywac z chaty wg mnie, to jest prosty komunikat o odrzuceniu . Dac dzieciatko poniuchac i zachowywac sie normalnie jak zawsze u nas 2 x sie sprawdzilo, w tym raz z owczarkiem staroniemieckim
Cytat:
[B]Kobitki jak to jest u Was w sparwie twardnienia brzucha i nospy?Pytałam o to gina i nie mowił zebym w takim przypadku ją brała a Wy piszecie ze łykacie????????
Ja tylko dzis wzielam, bo brzus byl non stop twardy i pieklo/ ciagnelo coraz mocniej.
Przy bezbolesnym twardnieniu niczego nie zazywam.

Mam ten wozek, dziewczyny. Za podwojna cene wylicytowana .
Ale tak mnie dobila ogolnie sytuacja, ze bede sie cieszyc od jutra ewentualnie.
Normalnie bym darla koty, nie raz juz miazdzylam naciagaczy i oszustow na All i znam temat. Ale to nie wydaje sie byc naciagacz - no i sytuacja niejasna przez ten zwis portalu wczoraj.
Poza tym grzebolilam sie pol dnia w ofertach, rozwazalismy nawet normalne opcje jak marita czy bebetto fabio (uzywki) i popadlam w stan glebokiej nieszczesliwosci z tego powodu.
Jeszcze sie z tym przespie zanim zrobie przelew, ale mysle, ze i tak sukces - bo gosciu ten sam wozeczek na tablicy wystawial za 1300, a drugi i jedyny oprocz tego Gesslein na tejze tablicy wisi za 1500.
No po prostu chyba nie mozna miec zawsze tyle fuksa, zeby kupowac biale kruki za grosze na All, nawet gdy sie jest mna
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-13, 22:04   #989
Guuusiaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sarna405 Pokaż wiadomość
ty njesteś z 3 tygodnie do przodu o demnie z tego co zobaczyłam i dzidzię masz tak wysoko ja wciaż mam na wysokosci pępka wiec o co chodzi nie mam za nisko ??
Mnie też się wydawało że to za wysoko ale wg ostatniego USG mały był o tydzień starszy i macica tak samo tygodniowo wyżej...
Czyli takjakbym byłą teraz w 29 tygodniu wg USG

Rośnij kruszynko rośnij

Stary 2013-05-13, 22:04   #990
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Jak czuję nieprzyjemne napięcie to łykam nospę i leżę... także spoko
Ja zaraz ide spac wiec sobie daruje ale jak jutro bedzie czesto twardniec to łykne
Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
Mi lekarz kazał łykać jeśli będzie to bolesne. A tak normalnie to nie łykam No-spy.
no mnie nie boli te twardnienie ale jest niezbyt przyjemne.....
Cytat:
Napisane przez tweedledee Pokaż wiadomość
trochę ogarnęłam zasyfione mieszkanko, miałam się brać za prasowanie, a tu brzuch zaczął twardnieć no to bach, znowu siedzę W sumie dobrze, jutro bym klęła, bo dzisiaj bym się naprasowała, a jutro wysechłby drugi sort

Ewusia, nie ma co się martwić mój szogun też praktycznie ciągle lata, już jakieś 2-3tyg temu naliczałam ok 40ruchów, teraz jest więcej
Ja od paru dni obserwuje rano ok25-30 a wieczorem Laura popada w szalenstwo.Dzis miałam 62
Cytat:
Napisane przez madi82 Pokaż wiadomość
Kochana na twardnienie ja mam brac ciut więcej magnezu a nospę jak coś boli.
Ja juz łykam Magez 3x dziennie.

Dziekuje za odp. odnosnie twardnienia brzuszka Nie ma to jak Wy Tu zawsze pomozecie,wesprzecie
Cytat:
Lachryma: gratki za wizytę!) czas kobietki odpocząć a sprzątanie łazienki odstąpić mężowi)
Ewusia: mój klocuszek praktycznie non stop się rusza,trochę w nocy śpi i miedzy 9-11 a potem juz szaleje. 10 ruchów to on wykonuje zanim dobrze oczy otworze,wiec się nie martw)
Rockyy: odnośnie siniaków,gin potwierdził ze w tym okresie to normalne ze naczynka pękają,ale na wszelki wypadek dał skierowanie na krzepliwość.
Czarownica: meliska i prześlij ten dzień
Dzieki za odp.Moj tez tak mowił ale dodatkowych badan nie zlecił,tylko kazał smarowac Venorutonem.
Cytat:

Proszę bardzo :

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości