|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
LegoCytat:
|
||
|
|
|
|
#1232 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Mojej koleżance z liceum 2 tyg temu urodził się synek. Chłopiec ma chore serce, lekarze nie dają mu szans. Rodzice siedzą przy nim i czekają na ostatni oddech. Tylko cud może pomóc...
Boże czemu takie rzeczy się dzieją....
|
|
#1233 | ||
|
Zadomowienie
|
Dziękuję Wam dziewczyny,
Ledwo sobie daję z tym radę a jeszcze muszę wspierać mamę. Nasze życie wywróciło się całkowicie. Już nigdy w życiu sobie nic nie zaplanuję. NIGDY! Cytat:
Cytat:
[QUOTE=benka99;40875821]Mojej koleżance z liceum 2 tyg temu urodził się synek. Chłopiec ma chore serce, lekarze nie dają mu szans. Rodzice siedzą przy nim i czekają na ostatni oddech. Tylko cud może pomóc... Boże czemu takie rzeczy się dzieją....[/QUOTE/] Pomodle się do świętego Judy i św Rity za to dzieciątko również. |
||
|
|
|
|
#1234 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie było to życie jakie można wymarzyć sobie dla własnego dziecka a jednak trwało nie kilka godzin a kilkanaście miesięcy -walki o jej życie. Nie widziała , nie słyszała , nie mówiła, po prostu leżała ale czuła... wydawała "dźwięki" w obecności mamy czy taty, cały czas po aparaturą w szpitalu lub w domu i średnio raz w miesiącu ratowanie życia - reanimacja bo serce stawało ale nikt nie był na tyle silny żeby pozwolić jej odejść... Dlatego uważam że to niemądre, takie gadanie że to kwestia godzin, bo oni to słyszeli przez 20 miesięcy... ja nie chciałabym tego słuchać w kółko a rodziców powinno się też psychicznie przygotowywać że ta walka może trwać znacznie dłużej... Życzę Twojej koleżance dużo siły i mam nadzieję że w ich przypadku zdarzy sie cud a maluszek będzie żył długo i szczęśliwie! |
|
|
|
|
|
#1235 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pulpeciki się przegryzły i już nie były pieprzne, ale zanim to odkryłam dałam Małej słoiczek z dynią i indykiem, a potem dodałam rozgniecione pulpeciki do tego i Mała jak to ona, zjadła połowę i koniec! Niejadek z niej straszny.Następnym razem zrobie te pulpeciki tak jak mówisz, tzn. sosik. Napiszesz mi jak robisz tą jaglankę? Pewnie to dla wszystkich oczywiste, ale dla mnie...Na pewno spróbuję w najblizszym czasie Twoich placuszków tzn. Mała sprobuje![]() 8ewus8, bądźcie dobrej myśli i silne, dla Taty!!! Benka, nawet nie chce sobie wyobrazac przez co Ci ludzie przechodzą. Mam nadzieję, że lekarze się mylą i dzidzia ładnie da sobie rade. |
|
|
|
|
|
#1236 |
|
Rozeznanie
|
Niestety lekarze się nie mylą, maluszek ma poważną wadę serca, aorty i zespół patau.
Ja wogóle nie wiem co mam jej powiedzieć, łzy mi płyną jak tylko o tym myślę. Nie wyobrażam sobie jak to jest cieszyć się z każdego dnia razem, z każdego bezwiednego uśmiechu i jednocześnie sprawdzać ze strachem czy maleństwo jeszcze oddycha
|
|
#1237 |
|
Zadomowienie
|
ewus mieszkam ok 20km od Częstochowy, na mszy niestety nie będę mogła być bo od 7.30 pracuję w mojej miejscowości, więc bym nie zdążyła
Ale w modlitwie będę pamiętać, w niej siła. Co do św. Rity bardzo wierzę w jej moc, jak Matylka w drugim tygodniu życia miała zakażenie moczu bakterią coli, badania miała bardzo kiepskie, przy jakimś wskaźniku brakło skali... lekarze nie wiedzieli co się dzieje, padło nawet hasło sepsa... wtedy z mężem i całą rodziną z resztą modliliśmy się do św. Rity o wstawiennictwo, mąż znalazł nawet specjalną modlitwę do niej, rano na Jasnej Górze była msza i jeszcze tego dnia jej się polepszyło, trafili z leczeniem [okazało się że to ta e.coli w moczu]. Ewunia u nas kiwi i ananas w grudniu mała jadła, także luzik, oczywiście na początku ostrożnie, kiwi ma dużo wit. c więc jak najbardziej na plus. Kaszę jaglaną ja gotuję na mleku (od krowy) z wodą ok 10-20 min, dodaję pokrojone suszone owoce, jabłko dodaję przyprawy i gotuję jeszcze kilka minut, stygnie i można podawać swoją drogą dawno małej takich przysmaków nie robiłam, może dziś przy święcie zaszalejemy ![]() Pola smakowicie sobie wyobrażam te kuleczki ryżowo-szpinakowe, dawałaś całe liście szpinaku, czy jakoś rozdrobnione? i w jaki sposób Antoś jadł, rękoma? Matylka lubi jedzenie w rękach rozgniatać, także nie wiem czy zdałoby to egzamin u nas |
|
|
|
|
#1238 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
Dawno mnie tu nie było i meldujemy się po skończonym roczku. U nas zmiana jedynie taka, że od 3 tygodni Hania pięknie chodzi i rozrabia. Ciągnie za fraki inne dzieci, wchodzi do wózków innym dzieciom Mam nadzieję, że ten etap szybko minie Imprezka roczkowa bardzo udana, za tydzien czeka mnie powtórka z rozrywki, bo przyjadą dziadkowie. Często przewija się tu temat tortów - ja specem tortowym nie jestem, ale zaryzykowałam i zrobiłam sama. Kupowac nie chciałam bo to była dla mnie sprawa honoru, żeby samodzielnie przygotowac tort dla córci No i wyszedł - na bazie serka mascarpone, smietany kremowki i białej czekolady z malinami i borówkami. Wygląd na pewno nie był imponujący ale smakował dobrze. I co ważne, banalny w wykonaniu. GRATULUJE KOLEJNYCH CIĄŻ! Jestem pełna podziwu, że tak szybko się decydujecie na drugie dziecko Js na to jeszcze nie jestem gotowa. ![]() Ewus - trzymam kciuki za Twojego Tatę ---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- pola bardzo mnie zaintrygował Twoj przepis na te kuleczki hmmmm Jak Ci się żyje we Francji???
|
|
#1239 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Spóźnione życzenia dla Hani, wszystkiego dobrego!![]() Super,że urodziny się udały , rzuć tym prostym przepisem, bo też zastanawiam się czy sama nie zrobić tortu ale musi być prosty, bo to będzie mój pierwszy ![]() ---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ---------- Wszystkiego Najlepszego dla dzisiejszych roczniaków: Seby i Dominika |
|||
|
|
|
|
#1240 |
|
Raczkowanie
|
Hej
OD piątku miałam przygotowania do roczku. Imprez była w sobotę i się udała. Ada zrobiła postępy w dniu swoich urodzin czyli 17 maja nas bardzo pozytywnie zaskoczyła. Chodzi trzymana pod paszki ![]() benka99 Trzymam kciuki za maluszka Twoich znajomych ![]() 8ewus8 Dla Twojego taty również mocna kciuki, aby udało się wgrać z chorobą oraz modlitwa Trzymajcie się ![]() Spóźnione życzenia dla Hani z 17 maja jak moja Ada ![]() i Oskara z 18 maja ![]() Wszystkiego Naj dla dzisiejszych solenizantów Seby i Dominika ![]() ![]() P.S. Życzenie dla mojej Ady nie było ....... Smutno mi się zrobiło jak dla wszystkich dzieciaków są a dla dzieciaków z 17 maja i 18 nie było.... Może dlatego że ich mamy nie udzielają się.... Cóż trudno się mówi. |
|
|
|
|
#1241 |
|
Raczkowanie
|
Witamy po weekendzie.
Sto lat dla kolejnych roczniaków. U nas weekend minął szybko i aktywnie w niedziele byliśmy na pikniku nad wodą posiedzieliśmy na trawce, wzieliśmy koszyk owoce i kanapki. Sara byal zachwycona bo były zwierząktka kuce, kozy baranki. U nas noce sie poprawiły jest coraz lepiej. Tez planuje kupic fotelik na rower. |
|
|
|
|
#1242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hamax jednak ma odkryte pokrętło od dołu, a jak się zatrze piachem/kurzem może być ciężko z odchylaniem. Najfajniejszy był Romer, ale i cena najwyższa. My tylko 3 foteliki braliśmy pod uwagę: Romer Jockey http://www.britax-roemer.pl/rowerowy...jockey-comfort, Polisport Bilby http://www.bikeman.pl/fotelik-dzieci...rs-p-1632.html i Hamax Siesta taki jak Wasz Pytanie do wszystkich: Czym smarujecie dzieci przed ukąszeniem komarów i meszek i czym się ratujecie jak już Was pogryzą?? Nas zaatakowały meszki jesteśmy spuchnięte obydwie :/ ja wymiękam tak mnie to swędzi a mała dzielnie znosi. fenistil po? Edytowane przez _Maya_ Czas edycji: 2013-05-20 o 09:21 |
|
|
|
|
|
#1243 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas już po imprezie
Było super. Tort wyszedł Inne rzeczy też udane. Za chwilę Sebuś skończy roczek
Edytowane przez rinco Czas edycji: 2014-03-23 o 20:31 |
|
|
|
|
#1244 |
|
Wtajemniczenie
|
Któraś tu niedawno pisała, że po drugim dziecku wraca libido? No coż, mi już wróciło i to takie, że huhuhuhu...
|
|
|
|
|
#1245 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wszystkiego najlepszego dla roczniaków dla tych spóznionych i dla dzisiejszych |
|
|
|
|
|
#1246 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() My do tej pory używaliśmy Ziaji "Antybzz" na ugryzienia. Jak dla mnie ok., ale moje dzieciaki raczej łagodnie znoszą bliskie spotkania z owadami, więc może dla innych być zbyt łagodny. Ale piękna pogoda A w ogóle to jak któraś z was wygra w totka, to niech będzie tak miła i sie podzieli, bo ja już mam dość mieszkania z teściami i marzy mi się własny dom, a jak narazie perspektywy marne ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- No właśnie ![]() Ja co prawda mam jeszcze nadzieję, że jak przestanę karmić to będzie lepiej |
|
|
|
|
|
#1247 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
tort super!! Sto lat dlA Sebusia
|
|
|
#1248 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Na wstępie powiem Wam że Stasiek załapał picie z niekapka tyle Wam trułam to pomyślałam ze napisze.Inna rzecz o której ostatnio Wam trułam to wózek spacerowy i tu całkowita porażka Jeszcze ma pytanie do dziewczyn której mają wózki parasolki bez pałąku jak sobie radzicie z dziećmi? Ja jakoś się martwię to zawsze jakieś zabezpieczenie. Stasiek to jest agent w wózku jakbym go nie zapięła w pasy np. to zaraz w nim chce wstawać. Stąd moje pytanie czy same pasy dadzą radę z taki agentem jak myślicie? Ogólnie to załamana wrociłam po tym wyjeździe chyba bede musiała kupić coś w ciemno tylko co? Poza tym Stasiek to nie chce za bardzo siedzieć w foteliku samochodowym na dłużej godzina to za długo To się pożaliłam Wam. |
|
|
|
|
#1249 |
|
Zakorzenienie
|
Efijy, pałąk w sumie nie chroni przed wyjściem dziecka z wózka. Od tego są pasy.
Ale.... wczoraj jechałam pierwszy raz z wózkiem autobusem bo samochód sprzedaliśmy ![]() I przy wysiadaniu nie pomyślałam żeby jednak wyjechać tyłem. Wyjechałam przednimi kołami i wpadłam między autobus chodnik. ![]() My mamy maclarena Quest. Jest lekki, zwrotny, tylko pałąk dokupiliśmy osobno. Nie narzekam ![]() Aha, i Maciek lubi rączki trzymac sobie na pałąku. Rozsiądzie się jak król i jedzie. :d
|
|
|
#1250 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1251 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze się jeździ,Maciek nie narzeka, śpi w nim więc jest ok
![]() Kółka sa małe, ale po piachu dają radę. Trochę telepie no ale to mała spacerówka. Kółka są nieamortyzowane, ale ma być lekka więc jest ![]() Jak szłam do dziadków sama z Maciem, to go wzięłam na biodro, w druga rękę wózek i się wgramoliłam na drugie piętro ![]() Siedzisko też ok. Maciuś waży 11 kg i spokojnie ma miejsce ![]() Jesli chcesz to dam Ci namiar na sklep gdzie kupowałam 2 sztuki bo dla kolegi też i trochę utargowaliśmy więc może powołasz się na nas i trochę taniej kupisz
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2013-05-20 o 13:02 |
|
|
|
|
#1252 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=_agata;40896114]Dobrze się jeździ,Maciek nie narzeka, śpi w nim więc jest ok
![]() Zapytam Cię jeszcze o rączki ma bardzo wysoko bo ja nie należę do wysokich ?
|
|
|
|
|
#1253 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie akurat.
Ja mam 164 cm. Ale spokojnie i niższa osoba poprowadzi
|
|
|
#1254 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jest naprawdę porządny i duży - nawet mój pięciolatek się mieści. Nie wiem jakie są aktualne ceny nowych, ale spokojnie zadbana używka też mogłaby posłużyć. I ja też mam 164 cm. i wysokość jest ok. |
|
|
|
|
|
#1255 |
|
Zakorzenienie
|
Braliśmy por uwage tego Peg Perego, ale jak zobaczyłam w sklepie dwa rozklekotane egzemplarze to zrezygnowaliśmy.
|
|
|
#1256 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I
Słyszałam taką teorię, że te, które jako nowe wydają się już rozklekotane, w praktyce mają większą żywotność, bo mają jakby, hmm ciężko mi dobre słowa znaleźć, mają ten luz między częściami i na naszych polskich chodnikach dłużej przeżyją, a właśnie te sztywne i zwarte jako nowe rozsypują się szybciej
![]() Cóż, ja nie mam odpowiedniego doświadczenia ze spacerówkami, żeby to ocenić (Maks miał tanią spacerówkę, więc nie zdziwiło mnie, że po 2 latach się rozsypywała). Niech każdy oceni wg własnego uznania
|
|
|
|
|
#1257 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ty masz może ten model ? http://www.bobowozki.com.pl/product_...9&%3CosCsid%3E |
|
|
|
|
|
#1258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko ten drugi lekki NIE JEST ![]() kism, faktycznie tak może być Ale ja postawiłam jednak na taki, który ma dobre opinie i mam dożywotnią gwarancję na ramę
|
|
|
|
#1259 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=_agata;40897533]Tylko ten drugi lekki NIE JEST
![]() Tak wiem myślałam o tym pierwszym ostatnio ale on nie ma pałąku a wolałabym żeby miał cena też w moim zasiegu jeszcze Tyle że nie widziałam go w ogóle na żywo i pewnie nie będę miał możliwości.---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Cytat:
Ciekawe czy uwzględniała takie reklamację jak co. |
|
|
|
|
|
#1260 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() mam zaległosci jak nie wiem co.. tzn. w pisaniu, bo czytam regularnie, ale z komórki, a nie lubie pisac z telefonu ![]() My wciąż u moich rodziców, TŻ wraca dopiero w niedziele/poniedziałek, strasznie mi już go brakuje. Całe dnie spędzamy na ogrodzie, placu zabaw.. pogoda ma sie zepsuc ponoc to korzystamy ![]() Wszystkiego najlepszego dla wszystkich roczniaków! i te spoznione i juz na wyrost ![]() Poruszyłam tu temat tortu/ciasta/muffiny bez mleka krowiego i w koncu konkretnego przepisu nie dostałam, wiec sie przypomne i poproszę ![]() Z ważniejszych rzeczy u nas- mala znowu ma jedzeniowstręt, za to wstaje i łazi przy meblach ![]() 8ewus8- będę mocno trzymała kciuki za twojego tatę, pomodlę sie za Was i za cała rodzine, musicie byc dzielni
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.

) to płacze, aż jej łzy po brodzie kapią i strasznie zawodzi 
Lego

Nie traćcie nadziei
- ja namaczam przeważnie. Albo np gotuję razem z jaglanką, wtedy też rozmiękają
Niejadek z niej straszny.
Pewnie to dla wszystkich oczywiste, ale dla mnie...
Ale w modlitwie będę pamiętać, w niej siła. Co do św. Rity bardzo wierzę w jej moc, jak Matylka w drugim tygodniu życia miała zakażenie moczu bakterią coli, badania miała bardzo kiepskie, przy jakimś wskaźniku brakło skali... lekarze nie wiedzieli co się dzieje, padło nawet hasło sepsa... wtedy z mężem i całą rodziną z resztą modliliśmy się do św. Rity o wstawiennictwo, mąż znalazł nawet specjalną modlitwę do niej, rano na Jasnej Górze była msza i jeszcze tego dnia jej się polepszyło, trafili z leczeniem [okazało się że to ta e.coli w moczu].
swoją drogą dawno małej takich przysmaków nie robiłam, może dziś przy święcie zaszalejemy