|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Cytat:
Uwielbiam ich ciuchy,są bardzo dobrej jakości,nic się z nimi nie dzieje,napisy nie spierają się,kolory nie blakną ach no i ta cena Kupuje i Szymonowi i Filipowi tam ciuchy.
|
||
|
|
|
|
#1202 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
benka, nie. Z tej masy takich róż nie zrobisz.
Do tego najlepiej śmietanka ubita z mascarpone w proporcjach 1:1
|
|
|
#1203 |
|
Zadomowienie
|
Jakie warzywko, oprocz ziemniaka, moge dac Małej zeby sobie poskubala? Bezpieczne, mam na mysli zeby ja brzuszek nie bolał
|
|
|
|
|
#1204 |
|
Zakorzenienie
|
Ewunia, trudno stwierdzić.
kalafior, brokuły, brukselka, groszek moga być wzdymające. Po marchewce może mieć zaparcia. Musisz próbować.
|
|
|
#1205 | |
|
Wtajemniczenie
|
Kurde, coś mi się dziecko zepsuło po tej Polsce...Budzi się w nocy znowu, i to nad ranem nie może się utulić...dzisiaj od 4 przez godzinę to wył, to przysypiał...było głaskanie, mówienie, tulenie-odkładanie... A on to swoje rozpaczliwe mmmmammma.Normalnie mu się nocny cycek przypomniał. Obstawiam że to jeszcze te wrażenia z wyjazdu (W sumie ja tez nie mogę się do tej pory odnaleźć
)A poza tym bardziej próbuje się komunikować, tylko jeszcze nie daje rady do końca - jest pokazywanie palcem i okrzyki (at!as! ta!)i się wkurza gdy jest niezrozumiany... odnośnie tych przepisów na placuszki - miałąm podać i mi wyleciało ![]() Robię na łoko z różnymi owocami.Ostatnio2 jabłka pokrojone 2 jajka oddzielnie żółtka i białka mały jogurt naturalny (ok 120g) garść poppingu z amarantusa (myślę, że ze dwie płąskie łyżki) jakieś 2/3 (może mniej) szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki kukurydzianej trochę (ze dwie łyżki myślę) syropu z agawy - można dodać cukier brązowy, albo myślę że fajnie by się sprawdziły namoczone i zmiksowane daktyle cynamon, kardamon wszystko połączyłam ze sobą, oprócz białek - te ubiłam i dodałam na końcu, dzięki temu placuszki były fajnie puszyste Nakładałam łyżką na patelnię posmarowaną ręcznikiem papierowym nasączonym olejem Odnośnie muffinek... Przepis bazowy MOKRE: jajko 1/3 szklanki oliwy z oliwek mały jogurt/kefir SUCHE szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody zioła/przyprawy mieszamy niedbale mokre, suche i łączymy.dodajemy jakie-tam-mamy warzywa. (ja często cukinię startą i podduszoną na maśle - super z gałką muszkat.) można dodać mięso/rybę Cytat:
Antek dostaej jedzenie w kawałkach od początku (poza zupkami, owsianką czy jaglanką), na prawdę świetnie się to sprawdza. Był etap właśnie zabawy, próbowania, sprawdzania, rozgniatania, ale od jakiegoś czasu normalnie je. Możesz jej dawać owoce i warzywa przeróżne, gotowane na parze i pokrojone w słupki (albo inne wygodne formy) - brokuły, buraki, kalafior, szparagi, dynię, ziemniaki, brukselkę, paprykę bez skórki, awokado. i jabłka, gruszki... kawałki ryby, mięsa, kulki z ryżu naleśniki np gryczane- ja robię np z twarogiem kozim i i jakimś warzywem... |
|
|
|
|
|
#1206 |
|
Wtajemniczenie
|
pola, pomocy nasz drugi guru kuchenny
, pomocy! Robię na jutro na imprezkę dla Kaja tort z brzoskwiniami, który Ty robiłaś (mam nadzieję, że nic nie poplątałam, bo ostatnie kilkanaście stron czytałam wybiórczo ). Na jakiej tortownicy go robiłaś? Mam 23 i 27 cm. I czy mogę go zrobić dzień wcześniej, czy sądzisz, że lepiej w dniu podania?agata, dorzucisz nowe przepisy poli jeszcze do swojego posta?
|
|
|
|
|
#1207 |
|
Wtajemniczenie
|
kism
![]() Raczej na mniejszej blaszce bym zrobiła Spokojnie może byc dzień wcześniej, będzie nawet lepszy
|
|
|
|
|
#1208 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja musiałam iść na badanie usg piersi, jak Hania miała miesiąc, bo zaczęła mi się sączyć krew z sutka Lekarz w szpitalu właśnie nie chciał mi zrobić usg, bo powiedział, że tam nic nie będzie widać, bo są zmiany hormonalne w piersiach. Palnął tylko na odchodne, że to może być nowotwór, ale to można dopiero stwierdzić, jak skończę karmić dziecko. A najlepiej, żebym już teraz skończyła karmienie ![]() Pojechałam więc do swojego lekarza, który robi mi systematycznie usg piersi od kilku ładnych lat. On rozwiał wszelkie moje obawy i powiedział, że ten lekarz w szpitalu chciał mnie po prostu zbyć. Cytat:
Cytat:
Ewunia, nie bój się wprowadzać nowych produktów do diety Nataszki. Na bolący brzuszek polecam kropelki delicol. Jak Hanię brzuszek bolał po jajecznicy, to decoflor pomógł. Nataszki brzuszek musi się przyzwyczajać do nowości, a inaczej nie da rady, jak przez próbowanie Dacie radę |
|||
|
|
|
|
#1209 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jeszcze pw napisałam na wszelki wypadek, to już nie musisz odpisywać
|
|
|
|
|
|
#1210 |
|
Wtajemniczenie
|
pola, a jak Ci wyszedł ten tort brzoskwiniowy?
|
|
|
|
|
#1211 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) to płacze, aż jej łzy po brodzie kapią i strasznie zawodzi ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#1212 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, mój tata ma guza mózgu, człowiek zdrowy dotąd jak dąb, nawet kataru nigdy nie miał. W poniedziałek stracił przytomność a we wtorek informacja spadła na nas jak grom z jasnego nieba. Za 3 dni będzie miał operację w warszawie, guz jest zlośliwy, jeden z najgorszych.
Proszę o modlitwę za pomyślną operację i zdrowie dla niego zeby Adaś mógł jeszcze trochę czasu spędzić z dziadkiem... |
|
|
|
|
#1213 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
szczególnie te sosiki mnie zastanawiają i jaki makaron dawać nasze sosy są zbytnio ciężkie więc coś muszę wykombinować... Cytat:
on sam nie chce jeść, tzn nie wie że jedzonko się do buzi wkłada, jak mu daję chrupka to je mi z ręki a jak mu włożę do buzi to popycha sobie, no chyba że wyjmie i mu się ręki przyklei to stara się go strzepnąć ale nie da się i wygląda to zabawnie... ja nie wiem co z nim zrobić ma 1 ząbek i chyba za dużo nim nie nagryzie kawałków więc zostają papki? ehhh
|
||
|
|
|
|
#1214 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
Do żucia miękkich pokarmów nie potrzeba ząbków.
Dziecko rozdrabnia dziąsłami i rozciera języczkiem o podniebienie. Wszelkiego rodzaju placuszki, nalesniki, warzywa,miękkie owoce jak najbardziej się nadają. 8ewus8, zaciskam kciuki!
|
|
|
#1216 |
|
Zakorzenienie
|
I Macio na rowerze
|
|
|
#1217 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
trzymam kciuki! musi byc dobrze! oooo... powiedz co to za fotelik? my na roczek chcemy kupić , zamiast trzykołowego tylko się nie znamy , czytałam trochę ale nie ma to jak opinia z 1 ręki
|
|
|
|
|
|
#1218 |
|
Zakorzenienie
|
Siesta Hamax.
Z tego co się orientowalismy ma najlepsze opinie ![]() A napisze jeszcze jak mam chwilę ![]() Fotelik jest bardzo dobrze wyprofilowany, dziecku jest wygodnie, a przynajmniej tak wygląda. Pasy ma tak pomyślane, że nawet największy spryciarz nie rozepnie ich swoimi małymi rączkami. Ten fotelik bardzo dobrze amortyzuje - jeździliśmy po wertepach, po chodnikach, po kamieniach. Ale nie wygina sie nadmiernie. Jak dziecko zaśnie to fajnie się odchyla całość, dość przyjemnie to wygląda
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2013-05-17 o 14:57 |
|
|
|
|
#1219 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ostatnio wlewałam wodę, żeby ładnie wypłynęło hahaha Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a taniec wymiata już całkiem! Cytat:
Cytat:
Myślami jestem z Tobą!Mama znajomego też miała takiego złośliwego guza, operacja się powiodła, doszła do siebie i żyje teraz normalnie, więc bądź dobrej myśli - wiem...łatwo się mówi ![]() Pierwszy raz? jak się podobało? |
||||||
|
|
|
|
#1220 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki! Dużo siły życzę... |
|
|
|
|
|
#1221 |
|
Wtajemniczenie
|
Ewunia super drepta Twoja Niunia
![]() Kism ja też robię tego torta brzoskwiniowego Tam w przepisie jest napisane, że ilość na tortownicę 24cm. U nas impreza w niedzielę Zrób potem zdjęcie to porównamy ![]() Pola fajne te przepisy, zwłaszcza na placuszki, muszę zrobić Ciekawe czy można czymś zastąpić amarantusa, bo nie mam w domu i nie wiem kiedy się wyobiorę do sklepu eko.Ewuś trzymam kciuki, żeby było dobrze ![]() ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Ja jutro mam przygotowywać Seby imprezę, ale nie wiem jak dam radę, bo mam takie mdłości, że masakra. Dziś mu gotowałam rybę na obiad to myślałam, że nie wytrzymam... Do tej pory mnie mdli na samo wspomnienie. |
|
|
|
|
#1222 | |||
|
Wtajemniczenie
|
jak zawsze pysznie
![]() Choć do tej pory używałam domowego dżemu brzoskwiniowego, a tym razem kupowałam i wyszło troche za słodkie. Cytat:
Cytat:
I ja się pomodlę trzymajcie się super! Cytat:
właśnie miałam się pytać jak się czujesz ![]() A przy Sebie też miałaś takie mdłości? |
|||
|
|
|
|
#1223 |
|
Zakorzenienie
|
Agata gdzie kupiliście kask, albo jaki rozmiar macie??
BO my mamy jakiś duży kask.... |
|
|
|
|
#1224 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Maciuś prawdziwy słodziak ---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
|
|
|
#1225 |
|
Raczkowanie
|
Cześć - jak ten czas szybko zleciał Gratuluję Wszystkim Mamom roczniaków i cieszę się ze dzieciaki dobrze się chowają. Przeglądnęłam pobieżnie Wasze wpisy bo nie sposób nadrobić rok - ale musicie mi wybaczyć moje zniknięcie. Staś chowa się książkowo bez kolek i innych dolegliwości, w zdrowiu przesypia całą noc od początku je wszystko - pozwoliło mi to na powrót do pracy dość szybko i w tym wirze praca - dom - Staś - pies na nic już czasu nie zostawało - a że własna firma to wiecie praca od rana do nocy. No ale wygląda na to że los mnie zmusi do zwolnienia odrobinę otóż jestem w 9tc i czekamy na "drugie" - więc mam nadzieję że będę mogła częściej do Was zaglądać - choć jak to w moim zwariowanym świecie bywa ciągle coś
No i oczywiście za tydzień wielki dzień Urodzinki Stasia Pozdrawiam Was cieplutko i modlę się cobyście przyjęły siostrę marnotrawną z powrotem do Waszego grona
|
|
|
|
|
#1226 |
|
Zakorzenienie
|
gratuluje
zdrowka dla Was
|
|
#1227 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zrobiłam wczoraj biszkopt na torta i nie upiekł mi się z jednej strony, bo piekarnik mi nierówno piecze. Rozkroiłam go na 3 części i tylko dolna się nadaje, bo jest upieczona, reszta pójdzie na okruszki do posypania boków. Zaraz muszę zrobić poprawkę - świetna ze mnie kucharka... ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1228 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie traćcie nadzieiMichalowa witaj spowrotem, gratulacje i głaski dla brzuszka ![]() ps. ja też nie mam zbyt wiele czasu na pisanie tutaj, ale staram się czytać jak tylko znajdę chwilę
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-05-18 o 12:13 |
|
|
|
|
|
#1229 |
|
Zadomowienie
|
Rinco, zyczę udanej imprezy i jak najmniej mdłości!!!
Michalowa, gratulacje!!! Skoro Staś taki kochany i bezproblemowy to pewnie teraz Ci się urwis szykuje ![]() Jadły Wasze dzieci juz kiwi? Dałam Małej dwa plasterki i zaczynam się zastanawiać czy oby dobrze zrobiłam ![]() a jak z ananasem? Ananas dobrze wpływa na enzymy trawienne, tak? Mała strasznie się do niego ślini i jak tylko zobaczy, że jem ananasa to juz buziaczka otwiera ![]() _agata, a jak podać te suszone owoce? Namoczyc je trochę czy tak po prostu dać? Robie teraz Małej takie delikatne pulpeciki z indyka. Mam nadzieję, że jej posmakują choć póki co czekam jeszcze na kupke po kanapeczkach z delikatną wędliną z indyka no i po tym kiwi. Drugi dzień i nic ![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- No i po pulpecikach. Przepieprzyłam Boże, ale ze mnie jest beztalencie Biedne te moje dziecko, ale nie ma co się poddawać. W poniedziałek zrobię drugi raz![]() Przy okazji zapytam sie jak zagęszczacie wyar żeby wyszedł z niego sosik? |
|
|
|
|
#1230 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Chyba się Antoś naprawia, wracamy do naszego rytmu -dzisiaj już przespał całą noc
![]() Za to ja nie przespałam, bo sąsiedzi nad nami robili imprezę.Tzn córka sąsiadów, nastolata, i niestety ma mało wyrafinowany gust muzyczny Przez pół nocy taka rąbanka byłą, że pospać się nie dało. Dobrze tylko, że Antonowi to nei przeszkadzało...Cytat:
![]() Cytat:
Może te mdłości na siostrzyczkę? Cytat:
Co do owoców suszonych, wyrwę się przed szereg - ja namaczam przeważnie. Albo np gotuję razem z jaglanką, wtedy też rozmiękająWłaśnie, może jaglankę np dasz Nataszce? Z jabłkiem i cynamonem i daktylami Antek się zajada. Albo ostatnio gruszka i trochę imbiru. To też dobrze na trawienie wpływa. Pulpety przepieprzone możesz sama zjeść ![]() A wywar możesz zagęścic warzywami. W ogóle do gotowania pulpecików możesz wcześniej zrobić taki wywar warzywny - marchewka, pietruszka, jakiś seler, ziele ang, listek laurowy. I potem dodać np cukinię i z tą marchewką i pietruszką zmiksować już po ugotowaniu się mięsa. To dobry sosik Ci wyjdzie. Przecier pomidorowy też można dodać. A ja dzisiaj zrobiłam dobra rzecz dla Antka. Wczoraj gotowałam curry - takie. No i Bąbel strasznie się rwał do niego, a jednak dosyć pikantne było, więc nie chciałam mu dawać za dużo, dostał oddzielnie groszek i ziemniaki. Stwierdziłam że mu się tak kolor spodobał. I dzisiaj ugotowałam mu ryż do risotto - i dodałam do niego kurkumy trochę, trochę imbiru i kminu rzymskiego i troszkę posoliłam. Pogotowałam trochę z adługo, wyszedł mocno klejący się. Na patelni poddusiłam szpinak. Skropiłam limonką. Wymieszałam z ryżem i zrobiłam kulki, wyszły super, żółto-zielone, smakowały! |
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:29.

Wyglada na to, ze tylko ja sie opierdzielam z dawaniem miesa innego niz duszone czy gotowane
jakos balalm sie, z drugiej strony kiedys musi sprobowac
Kupuje i Szymonowi i Filipowi tam ciuchy.

). Na jakiej tortownicy go robiłaś? Mam 23 i 27 cm. I czy mogę go zrobić dzień wcześniej, czy sądzisz, że lepiej w dniu podania?

Lekarz w szpitalu właśnie nie chciał mi zrobić usg, bo powiedział, że tam nic nie będzie widać, bo są zmiany hormonalne w piersiach. Palnął tylko na odchodne, że to może być nowotwór, ale to można dopiero stwierdzić, jak skończę karmić dziecko. A najlepiej, żebym już teraz skończyła karmienie 

13.08.2011