Złotóweczka do złotóweczki aż uzbiera się pół kiecki! PM 2014 cz. 13 - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-07, 15:07   #4411
Verunka
Zadomowienie

Odp: Złotóweczka do złotóweczki aż uzbiera się pół kiecki! PM 2014 cz. 13

Podpowiedzcie mi cos: u nas usługodawcy niby tez 100%odpłatności albo możemy się dogadać co do troszkę innego menu dla nich - chociaż uważam ze to chamskie, albo że nie wiem tylko część dan dla nich... Nie wiem jak to rozegrać?? Jakies pomysły??

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 15:10   #4412
201605100
Konto usunięte

Dot.: Odp: Złotóweczka do złotóweczki aż uzbiera się pół kiecki! PM 2014 cz. 13

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
Podpowiedzcie mi cos: u nas usługodawcy niby tez 100%odpłatności albo możemy się dogadać co do troszkę innego menu dla nich - chociaż uważam ze to chamskie, albo że nie wiem tylko część dan dla nich... Nie wiem jak to rozegrać?? Jakies pomysły??

Mi w jednym lokalu(nie wzięliśmy go) proponowali odpłatność za usługodawców 50% i zamiast np 4 mięs do wyboru-2, zamiast 3 sałatek-1, po prostu mniejszy wybór.

cały dzień zmarnowałam, ide pisać tą cholerną pracę.

Edytowane przez 201605100
Czas edycji: 2013-06-07 o 15:14
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 15:18   #4413
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:

ja uważam że to nie fajne, bynajmniej w naszej sytuacji, gdzie dobrze ich znamy. Planujemy nawet żeby ich poczęstować wódką, nie w takiej ilości jak normalnej gości, ale symbolicznie tak
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 15:19   #4414
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:

W sumie my płacimy 50 % stawki, ale nie pytałam czy w związku z tym będą mieli mniejszą ilość jedzenia W umowie z zespołem mam zapis, że gwarantujemy im przynajmniej 1 ciepły posiłek, a oni będą dostawać normalnie jak goście taką samą ilość posiłków, więc powinno być ok. Poza tym oni już wielokrotnie grali w tej restauracji i byli zachwyceni jedzeniem, więc chyba im wystarczyło

Edytowane przez niulka_1985
Czas edycji: 2013-06-07 o 15:21
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 15:33   #4415
Kishlaczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Spoko co miesiąc będą te targi w m1. A za tydzień handluje w Katowicach tez zapraszam

A co dokładniej robisz? Bo nie doczytałam

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
Kishlaczkowa też kocham to miasto
Jak będę to możemy się zgadać

Cytat:
Napisane przez garfieldek Pokaż wiadomość
Kishlaczkowa znasz temat, piooonnna po 16 godzinach chodzenia nogi tak do doopy wchodza, ze juz nic sie nie chce, a tu pare godz spania i na poprawiny - to jest hardkor
O to to! Ja w weekendy robiłam an weselach, a w tyg. w PUBie. I mój hard-ciore to były 72 h bez snu! Na poniedziałek nie wstałam na uczelnię
A najgorsze gdy nie możesz usnąć po takim niespaniu

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
no, chyba powinnam częściej robić gruntowne porzadki
TAK! I dziel się z nami gdzie i jaka rozkmina

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
W sumie my płacimy 50 % stawki, ale nie pytałam czy w związku z tym będą mieli mniejszą ilość jedzenia W umowie z zespołem mam zapis, że gwarantujemy im przynajmniej 1 ciepły posiłek, a oni będą dostawać normalnie jak goście taką samą ilość posiłków, więc powinno być ok. Poza tym oni już wielokrotnie grali w tej restauracji i byli zachwyceni jedzeniem, więc chyba im wystarczyło
My także płacimy 50% stawki. I to będą połówki porcji. Stwierdziliśmy, że i tak do pracy przychodzą, biorą sporo kasy, także nie ma co przesadzać

"Nie wierzę takim obrońcom przyrody,
u których miłość do przyrody przeniknięta jest
nienawiścią do człowieka."

Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 15:40   #4416
docik10
Zakorzenienie

Cytat:

Ja uważam, że nie jest to chamskie. My płacimy 50% za usługodawców. Nam to babka z sali tłumaczyła, że goście mają np. po 3 kawałki mięsa na osobę oni 2. Pracując 8 godzin przysługuje Ci przerwa 15 minutowa i masz z domu jedzenie, ja jem 2 kanapki, czyli 1 kromka na pół przedzielona. Rozumie, ja mam pracę siedzącą ale moja mama tyra w zakładzie produkcyjnym i ma te 15 min przerwy i nikt jej obiadu nie zafunduje. Tak się przyjęło, że opłacamy usługodawców jak gości na sali, ale oni są w pracy i raczej głodni nie będą jak zjedzą 2 a nie 3 kawałki mięsa.

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:
ja uważam że to nie fajne, bynajmniej w naszej sytuacji, gdzie dobrze ich znamy. Planujemy nawet żeby ich poczęstować wódką, nie w takiej ilości jak normalnej gości, ale symbolicznie tak
Ja swoich też darzę sympatią ale czy jak zapłacisz te 100% za ich posiłki, oni zjedzą wszystko? Gość nie jest w stanie zjeść całej swojej przydzielonej porcji a co dopiero orkiestra jak oni nie mogą sobie usiąść i jeść do woli. Ja za swoich płacę 50% ale oczywiście nie zostaną oni o tym poinformowani a skąd będą wiedzieć czy ciocia Helcia może zjeść 3 kawałki a oni tylko 2 Nie zapominajmy, że to jest ich praca i oni mnie mniej nie liczą bo darzą mnie sympatią
Tyś moje dziecko a ja Twoja mama

Nasze szczęście jest juz z nami
:
docik10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 15:41   #4417
Kate Noir
Zakorzenienie

Dot.: Złotóweczka do złotóweczki aż uzbiera się pół kiecki! PM 2014 cz. 13

Kurcze, zaskoczyłyście mnie... mi się wydawało, że właśnie świadkowie (starości itp) są od tego by pomagać PM. Podam przykład z dwóch ostatnich wesel. Na jednym było przesympatycznie - jak czegoś brakowało wystarczyło powiedzieć świadkowi, rodzicom PM a oni już biegli by pomóc. Czasem sami z siebie podchodzili i pytali czy wszystko w porządku, czy niczego nie brakuje i do tego dobrze się bawili. Rozmawiałam z nim o tym później i z tego co mówili to dla nich to było naturalne. Bardzo dobrze wspominam tamto wesele, mimo, że znałam raptem trzy osoby Widać było, że świadkom zależy by odciążyć PM i by wszyscy goście się bawili.
Na drugim PM i świadkowie siedzieli na "tronie" i mieli wszystkich w d.pie. Pomijam już fakt, że PM ze świadkową perfidnie obgadywały gości.

Z tego co rozmawiałam ze znajomymi, które były świadkami, to raczej starały się jak najwięcej pomóc PM przed i w trakcie wesela. Było to dla nich naturale. Może co region to inne podejście

Sama bym chciała by moim świadkom zależało na dobrym samopoczuciu gości w tym samym stopniu co mi. Myślę, że na brata tż możemy liczyć, nie wiem co z moją siostrą...

Nie ukrywam, że uwielbiam jak po jakimś czasie po organizowanej przeze mnie imprezie słyszę, że moja była najlepsza z kilku ostatnich Robi mi się wtedy bardzo miło, że ktoś docenił starania

edit: co do roznoszenia wódki to u mnie powinni robić to kelnerzy, a jak ktoś jeszcze będzie chciał to fajnie. Zamierzam wyznaczyć kogoś by pilnował czy na stołach jest wystarczająca ilość - może to być tata, świadek albo jakiś znajomy.

Edytowane przez Kate Noir
Czas edycji: 2013-06-07 o 15:45
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 15:56   #4418
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
Ja uważam, że nie jest to chamskie. My płacimy 50% za usługodawców. Nam to babka z sali tłumaczyła, że goście mają np. po 3 kawałki mięsa na osobę oni 2. Pracując 8 godzin przysługuje Ci przerwa 15 minutowa i masz z domu jedzenie, ja jem 2 kanapki, czyli 1 kromka na pół przedzielona. Rozumie, ja mam pracę siedzącą ale moja mama tyra w zakładzie produkcyjnym i ma te 15 min przerwy i nikt jej obiadu nie zafunduje. Tak się przyjęło, że opłacamy usługodawców jak gości na sali, ale oni są w pracy i raczej głodni nie będą jak zjedzą 2 a nie 3 kawałki mięsa.

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Ja swoich też darzę sympatią ale czy jak zapłacisz te 100% za ich posiłki, oni zjedzą wszystko? Gość nie jest w stanie zjeść całej swojej przydzielonej porcji a co dopiero orkiestra jak oni nie mogą sobie usiąść i jeść do woli. Ja za swoich płacę 50% ale oczywiście nie zostaną oni o tym poinformowani a skąd będą wiedzieć czy ciocia Helcia może zjeść 3 kawałki a oni tylko 2 Nie zapominajmy, że to jest ich praca i oni mnie mniej nie liczą bo darzą mnie sympatią
no własnie nasi ze zględu na znajomośći biorą od nas 500 zł mniej, uważam że to duży rabat
Oliwka 21.07.2016

Edytowane przez alloffkowa
Czas edycji: 2013-06-07 o 16:00
Stary 2013-06-07, 16:03   #4419
docik10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Kurcze, zaskoczyłyście mnie... mi się wydawało, że właśnie świadkowie (starości itp) są od tego by pomagać PM. Podam przykład z dwóch ostatnich wesel. Na jednym było przesympatycznie - jak czegoś brakowało wystarczyło powiedzieć świadkowi, rodzicom PM a oni już biegli by pomóc. Czasem sami z siebie podchodzili i pytali czy wszystko w porządku, czy niczego nie brakuje i do tego dobrze się bawili. Rozmawiałam z nim o tym później i z tego co mówili to dla nich to było naturalne. Bardzo dobrze wspominam tamto wesele, mimo, że znałam raptem trzy osoby Widać było, że świadkom zależy by odciążyć PM i by wszyscy goście się bawili.
Na drugim PM i świadkowie siedzieli na "tronie" i mieli wszystkich w d.pie. Pomijam już fakt, że PM ze świadkową perfidnie obgadywały gości.

Z tego co rozmawiałam ze znajomymi, które były świadkami, to raczej starały się jak najwięcej pomóc PM przed i w trakcie wesela. Było to dla nich naturale. Może co region to inne podejście

Sama bym chciała by moim świadkom zależało na dobrym samopoczuciu gości w tym samym stopniu co mi. Myślę, że na brata tż możemy liczyć, nie wiem co z moją siostrą...

Nie ukrywam, że uwielbiam jak po jakimś czasie po organizowanej przeze mnie imprezie słyszę, że moja była najlepsza z kilku ostatnich Robi mi się wtedy bardzo miło, że ktoś docenił starania
Dziś jest dzień mojego mądrkowania więc zacznę się wymądrzać, ale nie rozumie czegoś takiego jak, nie miałam czasu się wybawić na swoim weselu, nic nie zjadłam. Ja na swoim pierwszym weselu wybawiłam się że hoho, pojadłam i posiedzieliśmy jeszcze trochę z gośćmi. Umówiliśmy się że jak zaczynie piosenka grać to nie ma sytuacji, że siedzimy za stołem a goście się bawią. Jest czas na jedzenie bo w końcu orkiestra robi przerwy jak posiłki podają i na zabawę jak grają. Jeśli poświęcę 5 piosenek na rozmowę z gośćmi to mam raptem około 20min. Świadkową była moja siostra i to ona dbała o to żeby np. goście byli na sali przy podziękowaniach dla rodziców przy torcie itp. Podsuwała krzesła jak chcieli podrzucać rodziców, przynosiła wódkę do konkursów, ja nie musiałam sie niczym martwić. Spisała się na 100%. Po to biorę świadkową, żeby mi pomagała a nie tylko ładnie się przy mnie prezentowała

:
Stary 2013-06-07, 16:07   #4420
misiadelkoo
BAN stały

My też płacimy 50%
misiadelkoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 16:10   #4421
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś jest dzień mojego mądrkowania więc zacznę się wymądrzać, ale nie rozumie czegoś takiego jak, nie miałam czasu się wybawić na swoim weselu, nic nie zjadłam. Ja na swoim pierwszym weselu wybawiłam się że hoho, pojadłam i posiedzieliśmy jeszcze trochę z gośćmi. Umówiliśmy się że jak zaczynie piosenka grać to nie ma sytuacji, że siedzimy za stołem a goście się bawią. Jest czas na jedzenie bo w końcu orkiestra robi przerwy jak posiłki podają i na zabawę jak grają. Jeśli poświęcę 5 piosenek na rozmowę z gośćmi to mam raptem około 20min. Świadkową była moja siostra i to ona dbała o to żeby np. goście byli na sali przy podziękowaniach dla rodziców przy torcie itp. Podsuwała krzesła jak chcieli podrzucać rodziców, przynosiła wódkę do konkursów, ja nie musiałam sie niczym martwić. Spisała się na 100%. Po to biorę świadkową, żeby mi pomagała a nie tylko ładnie się przy mnie prezentowała
też bym taką chciała ale mam wątpliwości bo moja świadkowa chce pełnić funkcję tylko "dobrze wyglądającej". Sama powiedziała mi, że chcę być świadkiem, ale wydaje mi się nie do końca wiedziała co się z tym wiąże. To zwykli znajomi interesują się moim ślubem bardziej od niej

Edytowane przez Kate Noir
Czas edycji: 2013-06-07 o 16:12
Stary 2013-06-07, 16:10   #4422
docik10
Zakorzenienie

Cytat:
no własnie nasi ze zględu na znajomośći biorą od nas 500 zł mniej, uważam że to duży rabat
No to jak was liczą po kosztach, to już inne kwestia

:
Stary 2013-06-07, 16:16   #4423
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
też bym taką chciała ale mam wątpliwości bo moja świadkowa chce pełnić funkcję tylko "dobrze wyglądającej". Sama powiedziała mi, że chcę być świadkiem, ale wydaje mi się nie do końca wiedziała co się z tym wiąże. To zwykli znajomi interesują się moim ślubem bardziej od niej
U mnie jest podobnie, ale moja świadkowa jest ogólnie słabo rozgarnięta
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 16:22   #4424
exist_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
U mnie jest podobnie, ale moja świadkowa jest ogólnie słabo rozgarnięta
Świadek TŻ też
I jeszcze dowiedział się w żenujący sposób. TŻ powiedział rodzicom kogo chce za świadka, oni powiedzieli to ciotce (a mamie świadka).

I siedzimy razu pewnego na imieninach i ciotka się wyrywa: (X TŻ, Y Świadek)
"No X, powiedziałeś już Y? No powiedz! Poproś go już!"
No i co było robić, musieliśmy go wtedy już poprosić...
Stary 2013-06-07, 16:27   #4425
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:

To czemu bierzesz ją na świadkową?

Ja nie wyobrażam sobie, żeby moja świadkowa miała tylko ładnie wyglądać.. oprócz wygladania ma też ze mną być, wspierać, podać chusteczke kiedy będzie potrzeba, pójść do toalety, pomóc przy sukni itd... z tego wzgledu na świadka nie biorę brata, bo wiem, że nie nadaje sie do takiego czegoś..
obawy mam jedynie co do świadka tża... bedzie nim kuzyn tża, który lubi sie bawić, ale tez lubi wypić...sugerowałam tżowi, zeby wybrał kogoś innego, ale jest nieugięty... trudno... to też nasz wspólny dzień i ja sama nie mgę decydować, tym bardziej że chodzi o świadka tża..
Stary 2013-06-07, 16:27   #4426
docik10
Zakorzenienie

Ja byłam świadkową na weselu kumpeli z jej strony znałam tylko rodziców, dziadków i z 2 ciocie. Starałam się jak mogłam, żeby żaden z gości nie odczuł i nie zorientował się, że nie jestem członkiem z żadnej rodziny. Kuzyn Pana Młodego do mnie podszedł i poprosił do tańca, nogi mi do tyłka wchodziły ale wstałam i poszłam tańczyć. W tańcu mi powiedział, że zawsze chciał zatańczyć ze świadkową ale nigdy mu się to nie udało. Przez całe wesele, nawet tańcząc zerkałam co jakiś czas na młodych czy czasem nie potrzebują mojej pomocy. Nie wychodziłam na dwór poplotkować bo wiedziałam, że jestem tak jakby w pracy. Kumpela która mnie wybrała na świadkową zaufała mi, przecież to był jej najważniejszy dzień w życiu i chciała żebym dołożyła wszelkich starań żeby niczym nie musiała się martwić. Tak też robiła moja siostra, ja byłam w euforii w czasie tego dnia, to ona trzeźwo myślała co trzeba zrobić, gdzie iść, co powiedzieć, kogo poprosić itp. Ja w pełni cieszyłam się tym dniem

:
Stary 2013-06-07, 16:32   #4427
garfieldek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja byłam świadkową na weselu kumpeli z jej strony znałam tylko rodziców, dziadków i z 2 ciocie. Starałam się jak mogłam, żeby żaden z gości nie odczuł i nie zorientował się, że nie jestem członkiem z żadnej rodziny. Kuzyn Pana Młodego do mnie podszedł i poprosił do tańca, nogi mi do tyłka wchodziły ale wstałam i poszłam tańczyć. W tańcu mi powiedział, że zawsze chciał zatańczyć ze świadkową ale nigdy mu się to nie udało. Przez całe wesele, nawet tańcząc zerkałam co jakiś czas na młodych czy czasem nie potrzebują mojej pomocy. Nie wychodziłam na dwór poplotkować bo wiedziałam, że jestem tak jakby w pracy. Kumpela która mnie wybrała na świadkową zaufała mi, przecież to był jej najważniejszy dzień w życiu i chciała żebym dołożyła wszelkich starań żeby niczym nie musiała się martwić. Tak też robiła moja siostra, ja byłam w euforii w czasie tego dnia, to ona trzeźwo myślała co trzeba zrobić, gdzie iść, co powiedzieć, kogo poprosić itp. Ja w pełni cieszyłam się tym dniem
taka świadkowa to skarb

my w sumie jeszcze nie myslelismy kogo wziac na swiadkow, pewnie nasze rodzenstwo, bo najblizsze mi kolezanki nie beda na moim weselu (jedna ma w ten sam dzien wesele, a druga musi isc na wesele kuzyna TZ-ta i bedzie tylko na poprawinach)

z siostra TZ-ta mam dobry kontakt, wiec chyba ona

Wymianka
garfieldek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 16:33   #4428
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Witam!
Projekt wypadł dobrze, dyrekcja nam podziękowała za przygotowanie ciekawego projektu. Ufff

Dokładnie za rok o tej porze będę już w sukience i będziemy się zbierać do kościoła

Teraz ogarniam pokój i czekam na TŻ Miłego dnia!

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 16:40   #4429
docik10
Zakorzenienie

U nas osobno się wybiera świadków i starostów. Poprosiłam mojego chrzestnego za starostę i co?? Powiedział NIE! Wypłakałam się co swoje a po rozstaniu z eks mężem mi powiedział "odmówiłem bo chrzestnego się nie prosi za starostę, chrzestny ma się bawić na weselu" mi szczena opadła bawić się?? A czy on się mną interesował przez te wszystkie lata, żeby teraz iść się tak po prostu bawić? Ja mam chrześnicę i jest to zarazem moja siostrzenica ma dopiero 2 latka ale byłabym najszczęśliwszą osoba na świecie, gdyby mnie poprosiła za starościnę. Podając ją do chrztu obiecałam służyć pomocą. A chrzestny niech mnie teraz w pocałuje, nawet go nie proszę na wesele. A będziemy mieć tylko świadków

:
Stary 2013-06-07, 16:45   #4430
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
To czemu bierzesz ją na świadkową?

Ja nie wyobrażam sobie, żeby moja świadkowa miała tylko ładnie wyglądać.. oprócz wygladania ma też ze mną być, wspierać, podać chusteczke kiedy będzie potrzeba, pójść do toalety, pomóc przy sukni itd... z tego wzgledu na świadka nie biorę brata, bo wiem, że nie nadaje sie do takiego czegoś..
obawy mam jedynie co do świadka tża... bedzie nim kuzyn tża, który lubi sie bawić, ale tez lubi wypić...sugerowałam tżowi, zeby wybrał kogoś innego, ale jest nieugięty... trudno... to też nasz wspólny dzień i ja sama nie mgę decydować, tym bardziej że chodzi o świadka tża..
Bo to moja jedyna siostra. Ostatnio bardzo dużo przeszła, jej maż zginął w wypadku i wiem, że fakt bycia moim świadkiem sprawi jej radość. Druga sprawa, że sama mi oznajmiła, że będzie moim świadkiem

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
U nas osobno się wybiera świadków i starostów. Poprosiłam mojego chrzestnego za starostę i co?? Powiedział NIE! Wypłakałam się co swoje a po rozstaniu z eks mężem mi powiedział "odmówiłem bo chrzestnego się nie prosi za starostę, chrzestny ma się bawić na weselu" mi szczena opadła bawić się?? A czy on się mną interesował przez te wszystkie lata, żeby teraz iść się tak po prostu bawić? Ja mam chrześnicę i jest to zarazem moja siostrzenica ma dopiero 2 latka ale byłabym najszczęśliwszą osoba na świecie, gdyby mnie poprosiła za starościnę. Podając ją do chrztu obiecałam służyć pomocą. A chrzestny niech mnie teraz w pocałuje, nawet go nie proszę na wesele. A będziemy mieć tylko świadków
Zdziwiło mnie jak na filmie koleżanki zobaczyłam, że ma za starostów/świadków ludzi w wieku moich rodziców. Chyba to właśnie byli jej chrzestni Możesz mi wytłumaczyć o co w tym chodzi bo to dla mnie zagadka

Ojciec tż'a stawierdził, że u nich jest zwyczaj, że prosi się małżeństwo na świadków - co u mnie jest nie dopuszczalne. tj teściu sam chciał mi wybrać tych świadków (nie muszę wam mówić co o tym sądzę )
Stary 2013-06-07, 16:53   #4431
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Ja zgadzam się z Blondi. Dla mnie te role świadków trochę zanikły. Owszem, świadkowa ma pomagać PMce w wyjściu do toalety ale równie dobrze może to zrobić mama, siostra czy inna bliska koleżanka.
Wódkę z reguły roznoszą kelnerzy.
Świadkowie mają tylko pomagać przy oczepinach. Ale od wejścia na salę weselną niech się bawią jak najlepiej. A jak będę potrzebowała pomocy to sama kogoś znajdę
Fakt, z reguły na świadka bierze się najbliższe osoby więc one i tak pomagają w trakcie wesela ale nie uważam że świadkowie mają tracić zabawę i biegać wokół PM.
Zgadzam się
Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Powiem tak, miałam takie podejście że to kelnerzy wódke itp..
ale mój tata nie stary człowiek wytłumaczył mi coś. Z obsługa róznie bywa.. ilość butelek może sie nie zgadzać itp. a Goście czasami wychodząc z wesela zabieraja resztki wódki, potem ilosc flaszek sie nie zgadza.. są problemy.

Fakt ma z tym racje.
Jak ja bym miała takie podejście to od razu zrezygnowałabym z organizacji wesela, bo bym popadła w paranoję. Jak dla mnie żadna szanująca się restauracja/sala nie pozwoli sobie na zatrudnienie osoby, która będzie wynosić alkohol.
Słyszałaś o wypadkach na drodze? Równie dobrze można by nie jeździć autem bo codziennie na drodze ginie kilkadziesiąt osób.
Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Wszystko fajnie ale nie obawiacie się trochę tych koszyczków? Sama o tym myślałam i mam takie dylematy - nie można łączyć tabletek przeciwbólowych z alkoholem. Owszem nie wszyscy piją na weselu ale jak ludzie są pijani i coś im do łba strzeli? Albo że dzieci będą się tym bawić? Nie zawsze rodzice chodzą do toalety z dziećmi a wystarczy że jedno pójdzie wyniesie tabletki i będą to mieszać z pepsi czy robić takie mikstury po kątach i będzie więcej z tego szkody niż pożytku. Nie łudzę się że każdy rodzic będzie stale pilnował swego dziecka, wiem jaka potrafi być fantazja dzieciaków z podstawówki i gimnazjum.. I jeszcze dorośli podchmieleni w tym wszystkim.. Albo że będą się bawić lakierem do paznokci bezbarwnym czy w ogóle pozbierają rzeczy z niego. Czy toalety zawsze są oddzielne czy może są takie pojedyncze i unisex? i wtedy trzeba dać i damski i męski koszyczek do każdej. A potem jak takie dzieci wywleką podpaski na salę i będą się gdzieś walać? myślałyście o tym?
Zapraszasz dorosłych ludzi, którzy są odpowiedzialni za siebie. Jeżeli ktoś weźmie lek po wypiciu alkoholu to niby w jaki sposób będziesz winna?
A niegrzeczne dzieci? Kolejny powód dla czego ich na takich imprezach być nie powinno. Za dzieci odpowiedzialni są rodzice, nie mam zamiaru przejmować się na własnym ślubie jak się mają/bawią dzieci. Równie dobrze dziecko może złapać za kieliszek z wódką i wypić i co? Nie stawiać wódki na stole, bo dzieci?
Cytat:
Napisane przez misiadelkoo Pokaż wiadomość
U mnie będzie wódka roznoszona przez kelnera... Mój TZ był w zeszłym roku świadkiem i roznosił wódkę, nie muszę mówić jaką ch**wą zabawę mieliśmy? :/
Moglibyśmy chcieć, żeby świadek roznosił wódkę, bo będzie to ta sama osoba u której TZ był świadkiem, ale po tamtej imprezie wiem, że bym czegoś takiego nikomu nie życzyła...
Piona, znam ten ból
Cytat:
ale zdecydował się na tego świadka.. więc wiedział na co się pisze ?
Na świadkowanie w Kościele. Ale niekoniecznie wiedział o innych dodatkowych obowiązkach.
Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
a nie masz obawy że ktoś weźmie pod wpływem alkoholu i będą problemy? ja wiem że.. ale ludzie po % mają różne pomysły. i nie ważne że nie ma dzieci
Za dorosłych się nie odpowiada
Cytat:
my mamy ogarniętego świadka da rade
A czy świadek roznosi u Was tylko wódkę? Czy napoje też? Jeżeli tak to mu współczuję.

My wynajmujemy osobnego kelnera z restauracji, który będzie się zajmował tylko wódką i właśnie napojami, bo nie mamy ich w cenie.
Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość
normalnie płacić u mnie jest tak, że my za obsługę (kamerszystę, foto, itp.) płacimy tak jak za gościa. Kolega, który będzie roznosić alkohol, nie będzie Gościem jako takim, ale będzie z Nami całą noc i musi coś zjesć więc jest liczony jako osoba do tageo na pewno dostanie 150-250 zł za to, że Nam roznosi wódkę. Będzie traktowany po prostu jako usługodawca, bo w końcu w tym dniu mógłby robic milion innych rzeczy, niż z nami być na weselu i nam roznosić alkohol Tak to widzimy
Dokładnie - nic nie jest za darmo
Cytat:
To wszystko zależy od charakteru. Mój TŻ uważam, że się świetnie spisywał jako świadek - pomagał, przyglądał się. Ale bawił się mało niestety, a my potańczyć lubimy.
Jeżeli na świadków bierzemy osoby, które same z siebie lubią pomagać, czuć się za coś odpowiedzialne - to ok. Ale można zminimalizować ich zadania tak, aby czuli się takimi samymi gośćmi jak inni

Edytowane przez Blondi2989
Czas edycji: 2013-06-07 o 16:56
Blondi2989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 16:57   #4432
aneczka25057
Rozeznanie

Cytat:
Dla niektórych najbliższa rodzina to 150 os... wystarczy, że rodzice mają dużo rodzeństwa i już się tłumy robią. Ja na szczęście rodzinę mam małą, a i tak 92 os jest na liście, tyle, że my sporo znajomych zapraszamy(30 os)
O tak, dokładnie! U mnie tak jest.
Moja mama miała 9 rodzeństwa, tata 6-cioro. Do tego najstarszy brat mojej mamy ma 6 dzieci, a następny 10 Reszta rodzeństwa już w miarę normalnie 1,2 lub 3. Dodam jeszcze tylko, że jestem najmłodsza z kuzynostwa od strony mamy więc praktycznie wszyscy założyli już swoje rodziny. A dzieci najstarszych kuzynów są tylko 2 lata młodsze ode mnie Jak chciałabym zaprosić wszystkie najbliższe osoby i przyjaciół to spokojnie wyszłoby nam 200 os. jak nie więcej.
Początkowo chcieliśmy zmieścić się w 130-140 os., ale ostatnio lista sięgnęła 155 os. I to już raczej ostateczna liczba, mam nadzieję że nie będziemy zmuszeni robić już żadnych cięć (bo to są już naprawdę osoby najbliższe z najbliższych)

KaEs za listę rzeczy do ogarnięcia i pomysł z koszyczkami ratunkowymi. Ogólnie uważam, że to fajne rozwiązanie, a co się w nim dokładnie znajdzie to już sprawa indywidualna i do uzgodnienia
Niulka a skąd jesteś? tak dokładniej troszkę jeśli mogę wiedzieć, bo widzę, że też Kujawy
alofkowa o co ta rozprawa? Bo chyba coś przegapiłam...

Co do rozdawania zaproszeń, to myślę że my ślubując w połowie sierpnia zaproszenia będziemy rozdawać w połowie maja ewentualnie czerwcu, bo w połowie lipca chciałabym mieć już potwierdzenie od wszystkich, żeby uniknąć niepotrzebnej nerwówki. Poza tym jak pisała KaEs już przy rozdawaniu zaproszeń zrobimy wstępną orientację. Wiadomo tym, którzy z racji załatwienia sobie na ten czas urlopu muszą wiedzieć o weselu wcześniej to powiemy już na początku przyszłego roku (chociaż w zasadzie większość takich osób już o tym wie )
Na sali ostateczną ilość osób będziemy podawać na 1,5 tyg. przed weselem.

Docik odnośnie transportu to ja też ostatnio się tutaj nad tym zastanawiałam. Kilka dziewczyn było za tym że mam na salę za daleko, bo ok. 27 km. od Kościoła (ale najbliższa sala od Kościoła jest dopiero ok 19 km.) więc powinnam transport zorganizować. Ale jak już pisałam w dzisiejszych czasach w każdej rodzinie jest przynajmniej jeden samochód, na dodatek nikt zarówno z mojej rodziny jak i z rodziny Tż nigdy nikomu tego nie organizował. Kuzyni ślubowali w tym samym Kościele, do sali mieli 23 km., transportu nie organizowali i nikt nie miał problemu z transportem. I właśnie boję się też sytuacji opisanej przez Ciebie jaki i przez Dotkę, że organizacja busa to strata kasy bo później i tak wszyscy jada swoimi autami.

Cytat:
Blondi2989 nie zgodze się z Tobą. Ktoś kto jst świadkiem świadkową, jest osobą, która najwięcej ma pomagac PM. Powinni miec oczy na około głowy.. na świadka sie prosi.. albo się zgadzam albo nie. Jeśli sie zgadzam to wiem, co do mnie należy i że musze pomagac PM-ce , nawet w wyjściu do toalety jak sobie z sukienka nie radzi...
a co do świadka... ŚWIADEK DBA o to żeby wódka była na stole. To jest głowna funkcja świadka...
no z tym to też różnie bywa... Tż ma być świadkiem w tym roku na weselu brata ale nikt go o zdanie nie zapytał. Mało tego to mama Tż wypaliła do niego "zobacz jaki Ci koszyk (wiklinowy) kupiłam", a Tż zdziwiony nie wiedział o co chodzi, wiec mama go uświadomiła, że świadkiem będzie i do roznoszenia wódki koszyk jak znalazł, a brat Tż później tylko to potwierdził. I nie padło żadne pytanie ze strony PM czy Tż się zgadza.

Cytat:
Wódka wódką, ja mam większy problem, moja mama jest zdania, że mój brat powinien być świadkiem, a mój TŻ chce świadka kolegę. Niby dwóch facetów może być, ale ja się boje czegoś innego. Że braciszek się upije. Nie chciałabym siedzieć przy stole z pijanym świadkiem. Niech on sobie lepiej siedzi normalnie wśród gości i się bawi. Wydaje mi się, że świadkowei powinni trzymać jakiś fason, a nie upić się i ledwo na nogach stać.
Mam identyczną sytuację. Tż chce swojego brata za świadka (jednak my go oficjalnie zapytamy), a moja mama nie wyobraża sobie, żeby mój jedyny brat nie był świadkiem. Dla mnie 2 świadków - to nie problem, może być i tak będę miała w razie czego siostrę Tż i moją najbliższą kuzynkę do pomocy, ale obawiam się tego samego co Ty, że brat nie podoła Dodatkowo On raczej gości zabawiać nie będzie, tzn. nie podejdzie, nie zapyta się o nic bo to nie ten typ człowieka, on raczej z tych co się tego krępują. Dlatego funkcja świadka z mojej strony jest jeszcze nieobsadzona

U nas na sali też raczej obsługa nie zajmuje się roznoszeniem alko. W sumie ta dodatkowa osoba do roznoszenia -też nie głupi pomysł. My za usługodawców płacimy 50% więc nie taki straszny koszt, a jakby nie było to" kawał porządnej roboty". I zgadzam się z dziewczynami w kwestii odpłatności za usługodawców.

Pysia zdrowia!
25.05.2012
Zaślubieni
16.08.2014

Edytowane przez aneczka25057
Czas edycji: 2013-06-07 o 19:23
aneczka25057 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 16:58   #4433
alloffkowa
Zakorzenienie

eh, mam dooooooła, oddałam koteczki moje, bękarciki została mi tylko stara kotka ((

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

aneczka25057 o alimenty
Oliwka 21.07.2016
Stary 2013-06-07, 17:08   #4434
misiadelkoo
BAN stały

Alloffkowa pomyśl sobie, że teraz będą jak jedynacy rozpieszczani

A ja włączyłam sobie Przeminęło z wiatrem i prasuję

Postanowiłam jutro z rana pokazać teściowej moje fioletowe bucisze do ślubu . Teraz pytanie czy zareaguje tak jak moja mama (która notabene sama mnie namawiała na fioletowe buty) czy tak jak przewiduję

Wracam do żelazka
misiadelkoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 17:12   #4435
aneczka25057
Rozeznanie

Cytat:
eh, mam dooooooła, oddałam koteczki moje, bękarciki została mi tylko stara kotka ((

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

aneczka25057 o alimenty
nie smutaj
25.05.2012
Zaślubieni
16.08.2014
aneczka25057 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-07, 17:15   #4436
monikkad
Wtajemniczenie

U mnie wódkę będą roznosić kelnerzy. W ogóle się nie boję czy będą ją podkradać, bo my mamy wykupiony pakiet z alkoholem, że jest bez ograniczeń przez całe wesele, więc się w ogóle nie martwimy czy zabraknie czy nie ))
Stary 2013-06-07, 17:25   #4437
KaMilka4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny do kiedy optymalnie prosić gości o potwierdzenie obecności? Miesiąc przed?
my to dość wcześnie chcemy, bo mamy mało osób i boimy się, że ktoś nam nie dojedzie, zaproszenia chcemy dać już w lutym marcu, a potwierdzenie poprosimy do maja albo czerwca
Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
U mnie ta sama motywacja
piąteczka chociaż u mnie by było dośc ciekawe zestawienie
Cytat:
Nie wiem jak u was ale ja muszę do fryzjerki przynieś swoje wsuwki
Powiedźcie mi po co dajecie menu dla gości? Czy jest to takie ważne co mi podadzą do jedzenia o której godzinie? Ja wolę nie wiedzieć i być mile zaskoczona, że np. dali ciekawe przystawki albo wiejski chlebek. Jeszcze się z tym nie spotkałam, żebym dostała menu albo gdzieś wisiało co będziemy jeść. Na wesele idę się bawić a jedzenie jest dodatkiem Nie krytykuje tego ale niech mi któraś wytłumaczy po co menu na weselu?
ja prawie ominęłam tort (na który czekałam ) więc jakieś poszczególne pozycje można wypisać, na która mniej więcej godzinę planujemy podać
Cytat:
Igłę agrafkę, odplamiacz, tabletki zabiera ze sobą raczej każda PMka, więc dostęp do takich rzeczy jest, nie widzę powodu dlaczego miałabym organizować takie coś... chociaż igła jest jeszcze zrozumiała, ale rajstopy i dezodorant to paranoja, jest tyle rozmiarów i kolorów, nie wiem jak to musiałoby być rozwiązane...
ja bym PMce raczej głowy igłą nie zawracała...

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Oj dziewczyny, chyba mało po weselach chodzicie...
Podpaski w koszyczku? A to dziwne, że kobiety mają okres?

Ja np skorzystałam z podpaski w dzień poprawin w ostatnią niedzielę, bo jak wspominałam organizowaliśmy je razem z TŻ i w zaaferowaniu zapomniałam torebki. Więc uchroniło mnie to przed szukaniem sklepu.

Na tym właśnie weselu brakowało mi tabletek przeciwbólowych, bo od tego stresu zaczęła mnie boleć głowa - ja nie miałam, przyszła teściowa też - nie będę przecież biegać po sali i pytać się wszystkich czy ktoś ma proszek od bólu głowy...
Kiedyś na wejściu pękło mi ramiączko od sukienki - igła i nitka się przydały.

Koszt koszyka jest minimalny - około 20-30zł. Przy takich nakładach weselnego budżetu to kropla w morzu.
Z rajstopami faktyczne się jeszcze nie spotkałam, bo w razie czego można skakać na gołe nogi.
Niepotrzebny wydatek? To raczej wstążki na wódkę, cukierki dla gości, bajery i inne dodatki. To jest moim zdaniem niezbędne.

Byłaś kiedyś świadkową? Albo co lepsze osobą towarzyszącą świadkowej? Mam wrażenie, że niektórzy przeceniają rolę świadka. Dla mnie świadek ma podpisać dokumenty i ewentualnie pomóc przy pakowaniu prezentów do auta po życzeniach. Na weselu ma się bawić jak normalny gość. Pamiętam jak w zeszłym roku TŻ był świadkiem gdzie musiał dbać o wódkę i napoje na stołach - ja się wówczas nudziłam...
W ostatnią niedzielę też TŻ był świadkiem i Młodzi wymagali od niego wiele, bez konsultacji no i wyszło jak wyszło.

Popieram

Bez przesady. Jak już wrzuciła Wam justynkie zdjęcie - taki koszyczek prezentuje się bardzo ładnie.

Ale nie chcesz, aby goście zawracali Ci tyłek, bo chcą tabletki, nici...

Koniecznie. Bo ludzie jak się z tym nie spotkali to nie wiedzą o co chodzi.
I koszyczek koniecznie otwarty - na ostatnim weselu koszyczek był w pudełku decoupage - piękny, ale po chwili go zamknięto.
Taki koszyczek stawia się na blacie w łazience - nikomu nie przeszkadza, a jest w razie potrzeby.
Cytat:
to fakt, słyszałam po ludzku nawyzając, że robienie siku w sukience to nie lada wyzwanie
Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Ja zgadzam się z Blondi. Dla mnie te role świadków trochę zanikły. Owszem, świadkowa ma pomagać PMce w wyjściu do toalety ale równie dobrze może to zrobić mama, siostra czy inna bliska koleżanka.
Wódkę z reguły roznoszą kelnerzy.
Świadkowie mają tylko pomagać przy oczepinach. Ale od wejścia na salę weselną niech się bawią jak najlepiej. A jak będę potrzebowała pomocy to sama kogoś znajdę
Fakt, z reguły na świadka bierze się najbliższe osoby więc one i tak pomagają w trakcie wesela ale nie uważam że świadkowie mają tracić zabawę i biegać wokół PM.

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Ja gdzieś nawet widziałam filmik że lepiej sikać przodem do wc...
ja kiedyś na włąsne oczy widziałam jak świadkowa wkładała PMce tampona, serio, wiem ohyda, ale PMka uparła się na tampon i koniec, a nie mogła sobie poradzić, bo koło itd :P
Cytat:

ja płacę za obsługę (zespół, foto) 120 zł/os, za gości 160, więc wielkiej różnicy nie ma
Cytat:
ale jak zapłacisz za pełną porcję to wyjdzie na to samo

kapke nadrobiłam, jutro mnie cały dzień nie ma bo jadę najpierw na egzamin z angielskiego a później na wieś do znajomych na cały dzień i znów kozy będę karmić a dzisiaj padam na twarz a wypadałoby coś z tego angielskiego poczytać
Stary 2013-06-07, 17:38   #4438
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Bo to moja jedyna siostra. Ostatnio bardzo dużo przeszła, jej maż zginął w wypadku i wiem, że fakt bycia moim świadkiem sprawi jej radość. Druga sprawa, że sama mi oznajmiła, że będzie moim świadkiem

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Zdziwiło mnie jak na filmie koleżanki zobaczyłam, że ma za starostów/świadków ludzi w wieku moich rodziców. Chyba to właśnie byli jej chrzestni Możesz mi wytłumaczyć o co w tym chodzi bo to dla mnie zagadka

Ojciec tż'a stawierdził, że u nich jest zwyczaj, że prosi się małżeństwo na świadków - co u mnie jest nie dopuszczalne. tj teściu sam chciał mi wybrać tych świadków (nie muszę wam mówić co o tym sądzę )
ah racja! przypominam sobie. w tej sytuacji rozumiem taki a nie inny wybór świadka

Cytat:
Napisane przez KaMilka4891 Pokaż wiadomość
ja kiedyś na włąsne oczy widziałam jak świadkowa wkładała PMce tampona, serio, wiem ohyda, ale PMka uparła się na tampon i koniec, a nie mogła sobie poradzić, bo koło itd :P
o mamo! maskara! biedna świadkowa...

ja to bym nawet nie chciała, żeby to świadkowa robiła, wolałabym chyba tża
Stary 2013-06-07, 17:43   #4439
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
ah racja! przypominam sobie. w tej sytuacji rozumiem taki a nie inny wybór świadka

o mamo! maskara! biedna świadkowa...

ja to bym nawet nie chciała, żeby to świadkowa robiła, wolałabym chyba tża
zmotywowałam się trochę i zmuszę ją by chociaż lekko się zainteresowała. Nie chcę później mieć do niej żalu. Mam nadzieję, że się ogarnie.

Co do tamponu.... nie wyobrażam sobie tego nie ważne jak blisko byłabym z PM to bym się nie zgodziła.
Stary 2013-06-07, 18:02   #4440
KaMilka4891
Zadomowienie

Cytat:
zmotywowałam się trochę i zmuszę ją by chociaż lekko się zainteresowała. Nie chcę później mieć do niej żalu. Mam nadzieję, że się ogarnie.

Co do tamponu.... nie wyobrażam sobie tego nie ważne jak blisko byłabym z PM to bym się nie zgodziła.
no ja też bym nie dała sobie tego zrobić, ale cóż, nie pomyślała dziewczyna żeby sobie przedłużyć tabletki czy coś, ja chyba na okres przedślubny zacznębrać bo zawsze mam @ na koniec miesiąca (ok. 28)...

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

wyżalę się wam... jak niektóre z was gdzieś zauważyły pracuję na recepcji różny element do nas przyjeżdza, ale dzisiaj to witki mi opadły do samej ziemi i nie wiem co zacząć zbierać
Przychodzi kobieta, mówi, że w pokoju ciepłej wody nie ma. Ok, zdarza się, awaria czy coś, sprawdzam u mnie w kibelku służbowym - ciepła jest. Poprosiłam kolegę żeby poszedł i sprawdził. Wraca po 5 minutach i robi facepalm... Okazało się, że kobieta (no nie jakaś młódka, taka 25 do setki) odkręcała tylko kurek z niebieską naklejką ja juz nie mam zdrowia ani siły na pracę z ludźmi...

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości