|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 1 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.1 - Witamy na odchowalni |
![]() ![]() ![]() ![]() |
10 | 23,26% |
Wszystkie już dzieciaczki mamy, więc dzielimy się radami. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
2 | 4,65% |
Wszystkie maluszki są już z nami, zmagania z trudami wychowania rozpoczynamy. |
2 | 4,65% |
Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
24 | 55,81% |
Czasem pawik, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
5 | 11,63% |
Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2641 | |||
Raczkowanie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Masz ten Microlife NC100? Ja się jeszcze nie ogarnęłam i nie kupiłam, bo właśnie zbyt dużo słyszałam opinii, że termometry elektroniczne sobie nie radzą. Ale nie mam żadnego, a tak też być nie może ![]()
![]() |
#2642 | |
siedzę i myślę
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
![]()
![]() |
#2643 |
Zakorzenienie
|
#2644 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny!
Witam się po intensywnym dniu... Byliśmy złożyć wniosek o paszport dla Sofii, kupić TŻowi garnitur i poszliśmy do jego byłej już pracy bo musiał zabrać swoje rzeczy. Sofia zniosła to dzielnie, płakała tylko jak się głodna zrobiła, ale teraz z niej wychodzi stres i 2h ją usypialiśmy na zmianę z TŻem... I powiedzcie mi, jak dziecko się ciągle wybudza, podczas usypiania i ostatecznie zaśnie poza łóżeczkiem to jak ja ją mogę przenieść do łożeczka, przecież ona się obudzi podczas przenoszenia ![]() ![]() Motylek, masakra z tą Twoją lekarką... Ja bym tak samo zareagowała... Niewiele trzeba, żeby zburzyć moje watłe poczucie, że wszystko jest ok ![]() Nadrabiałam Was na kom w między czasie ale mi umknęło dużo, więc idę Was jeszcze raz przelecieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2645 | ||||||
Zakorzenienie
|
DO BECIKOWEGO:
- PESEL dziecka - ksero dowodow osobistych rodzicow - zaswiadczenie od ginekologa, ze bylo sie pod kontrola od 10 tyg. i w kazdym z trzech trymestrow - zaswiadczenie o dochodach z US (2011 - oboje rodzicow) - zaswiadczenie o odprowadzanych skladkach z ZUSu (2011- oboje rodzicow) - PIT 11 za 2011 rok (mama i tata dziecka) - wszystkie swiadectwa pracy od 2011 do dzisiaj (oboje rodzicow) jesli ktos prowadzi dzialanosc - wpis do ewidencji - dochody za ostatni pelny miesiąc jesli ktos przebywal na zasilku chorobowym - karta wyplat z ZUSu JAK TO OGARNAC?! 1) Odebrać akty urodzenia w USC 2) wizyta u gina i odbior zaswiad. (ja poprosilam o nie telefonicznie i tz pojechal tylko odebrac) 3) proponuje najpierw odwiedzic MOPS i poprosic o wniosek i zalaczniki plus dopytac o niezbedne dokumenty, ktore trzeba przedstawic ![]() 4) wizyta w US (u mnie na papierek czekalo sie tydzien) 5) wizyta w ZUSie (papier na miejscu) 6) UM - PESEL - do odbioru po 2-3 tyg. od zarejestrowania dziecka (odbiór z aktem urodzenia, przybijana jest tylko pieczatka na jego odwrocie! i dowodem osobistym) 7) w domu odnalezc PITy, swiadectwa pracy itd. 8) skserowac wszystko co sie da :P 9) MOPS - nalezy pomodlic sie w intencji "aby nie zabraklo ani pol swistka" ![]() 10) na miejscu zlozyc zeznania "jak zyjesz, za co, z kim, o prowadzeniu wspolnego gospodarstwa" i najlepsze "wyrazam zgode na przetwarzanie danych osobowych" ![]() 11) zapewne cos trzeba bedzie doniesc...zatem uzbroic sie w stalowe nerwy! 12) decyzja po 30 dniach! ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tobie tez polecam znalezienie sensownego lekarza ,bo oni nie mogą straszyć! maja wspierać młode matki i je odpowiednio kierowac, a nie nastraszyć i zostawić z taka niewiadoma (nie przepisując zupełnie nic! nie dając zadnej wskazówki!) ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- może zadzwon po polozna, niech Cie reanimuje ![]() NAJWAZNIEJSZE to pomoc sobie laktatorem...nie pozwol żeby mleko zbieralo się w cycach ![]() ![]() a na popękane brodawki polecam odciagniete mleczko wsadzić do lodówki i w takim zimnym moczyc gazik i robic okłady ![]() ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
Cytat:
nie martw się, kadrowe na pewno pomoga Ci to szybko zglosic - dużo trudniej jest z becikowym. ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
![]() ![]() nie pomoge Ci Ash, bo u nas nie potrzebne jest usypianie na raczkach ![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- http://motherandbaby.pl Krakow, Warszawa, Wroclaw ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na rękach też jej nie usypiamy (no chyba, że przy cycu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ash, zrob tak - malutka zasnie, a ty sruuu pod prysznic ![]() ![]() ![]() Stres proszę wyprosić za drzwi!!! na pewno jesteś wspaniala mamusia, Aaś Cie w tym utwierdzi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i jak wpycha sobie rączki do buzi i marudzi i wyglada jakby chciał jesc a mineał dopiero godzina od ostatniego jedzenia gdzie powinien dobrze zjesc np. jadl 20 minut to nie wsadzam mu znowu cyca tylko daje smoczka.. wierzac ze on chce ciumkac a nie jesc.. bo znowu jak mu wkładałam tak często to potem sie strasznie meczył, rzygał byl niespokojny... wydaje mi sie ze się przejadał... ze on tak lubi coś memlac po prostu a jak mu wkladam cyca to wrzera a nie jest glodny.. ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- diabli dobra kobieto ![]() a orientujesz się czy da się sprawdzic jakos czy nam się to należy??bo te 1900 zł to jest brutto czy netto/. bo ja obawaim sie ze my bedziemy tak na styk a nie chce mi sie załatwiac pierdyliard papierow zeby sie potem okazało ze sie nie kwalifikujemy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2649 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2650 |
Zakorzenienie
|
hmm a jak sprawdzic ile mieliśmy netto bo na picie to chyba brutto jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2651 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam pytanko, mąż prowadzi działalność gospodarczą, on też musi przedstawić dochód za ostatni miesiąc? Co jeśli miał bardzo wysoki w czerwcu a w 2011 roku nasze zarobki nie przekraczają tego 1900 netto? Będą robić problem? Aha no i rok jest na złożenie wniosku, mogę poczekać w razie czego miesiac albo dwa i przedstawić jego dochód np w lipca jeśli wniosek złożę w sierpniu?
Nasze szczęście Julia ![]() Edytowane przez antoinettee Czas edycji: 2013-06-10 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2652 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No i mam tak jak Ty, że wystarczy jeden komentarz bym podupadła psychicznie ![]() ![]() ![]() Wy kontrolowaliście się jakoś po żółtaczce? Bo nasza dalej ma żółte gałki ![]() Cytat:
![]() I love U ![]() ![]() Cytat:
![]() Jak mi się tel naładuje, to pokaże Wam jakiego pięknego "siniaczka" sobie zrobiło moje dziecko na rączce ![]()
![]() |
#2653 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Diabli dzięki za informacje w sprawie becikowego. To jakaś masakra ![]() ![]() Edytowane przez XxXJuSstiii Czas edycji: 2013-06-10 o 20:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2654 |
Zakorzenienie
|
Halo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2655 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() u nas codziennie okolice przewijaka zasikane kilka razy ![]() ![]() Cytat:
ja ostatnio kupiłam douszny Brauna. fajny jest, testowaliśmy z mężem jednocześnie trzy termometry - taki zwykły, rtęciowy, elektroni9czny i ten doszuny. rtęciowy i douszny dawały ten sam wynik, elektroniczny kłamał ![]() Cytat:
chociaż zaczynam go powoli przyzwyczajać że rano godzinkę leży sobie sam w łóżeczku, mam wtedy czas na szybkie ogarnięcie siebie i posprzątanie. teraz mąż jest w domu ale jak wróci do pracy a młody nie śpi całe rano to nic bym nie zrobiła, powoli go uczę odrobinę porannej samodzielności ![]() ![]() ![]() aha ! w Biedronce jest Nan w promocji, nie wiem czy któraś z Was karmi Nan-em? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2657 | ||
Zakorzenienie
|
gratulacje dla aduni!
ciekawe która jeszcze się rozpakowała ![]() no jeszcze pewnie z tydzień... jak dobrze pójdzie. ale mam przynajmniej jakiś cel, wizję przyszłości, gdzie się tulimy. nie potrafię sobie wyobrazić, co musiała czuć niunka, jak wzięli od niej Jasia i wiedziała, że widzi go po raz ostatni... ![]() fizycznie jakoś leci... trochę niewygodnie w szpitalu wysiadywać/wystawać. ale mam gdzieś moją wygodę, chcę być jak najbliżej małego. krok jest ok, ale jak za dużo stoję, źle siedzę i łażę, to czuję, jak by mi miało wszystko dołem wyjść. chyba to normalne... Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() mnie też się ciężko stało dłużej niż parę minut ale z każdym dniem będzie lepiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2659 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do tż axelli... nie chcę się wymądrzać, ale ja tam w jego cudowną przemianę nie wierzyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2661 |
Zakorzenienie
|
Po tej wizycie rodziców to Wojtus jakis strasznie marudny się zrobił.. nie wiem czy sobie pofolgowałam z jedzeniem i cos mu szkodzi czy za duzo wrazen czy po prostu się jakiś skok rozwojowy nałożył?? kiedy to w ogóle powinno wypadać??
Ale chyba jakby coś w jedzeniu szkodziło to by raczej piszczał albo skręcał się, napinał..a on nie zanosi się płaczem czy coś, tylko ciągle mu coś nie pasuje, nie może zasnąć w łóżeczku.. dopiero jak go sobie na klacie położe to się uspokaja i zasypia.. a wcześniej to go wsadzałam do łożeczka sam sobie leżał trochę i zasypiał.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2662 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2664 |
Zakorzenienie
|
swoja drogą straszną nudą zaczyna wiać na wątku, nie ma rozmów o mc donaldzie i mc flurrym, nie ma o seksiuku, nie narzekamy bardzo na tztów.. tylko dieta matki karmiącej, poranione brodawki i ostatnia nieprzespana nocka :p
|
![]() ![]() |
![]() |
#2665 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() wiecie, że mcdonald sponsoruje mi pobyt przy szpitalu? mają jakiś taki program, sponsorują przyszpitalne domy dla rodziców chorych dzieci. apartament jest super wyposażony, kuchnia na dole ma wszystko czego dusza zapragnie. potrzebowałam tylko swoje ciuchy i kosmetyki. nawet proszek do prania tutaj dają... aż mi głupio... ale komfort niesamowity, że mam możliwość być blisko, na każde zawołanie w szpitalu, a mimo wszystko jest wygodnie. no i poznaję innych rodziców z podobnymi problemami. albo jeszcze gorszymi... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2666 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2667 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nelka nie lezala pod lampami, bo zoltaczka wyszla jej w 4 dobie jak już zbieralysmy się do domu. w książeczce wpisali, pozna zoltaczka, skontrolować w 2 tygodniu zycia. polozna była raz i stwierdzila, ze mamy w domu zoltka. kazala odslaniac okna i jak najwięcej ja naturalnie naswietlac. przy drugiej wizycie wpis: zoltaczka opanowana. ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- Cytat:
![]() http://www.mops.bip.wizja.net/files/mops/811/zal_nr_15.pdf - wniosek ![]() 1 i 2) dane dziecka 3) rodzice plus dziecko http://www.mops.bip.wizja.net/files/mops/811/zal_nr_15a.pdf poza tym jeszcze kilka innych zalacznikow ---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() oby zoltaczka Was ominela i pozwolila wracac do domu! ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2668 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
--------- dziewczyny help.. przy karmieniu strasznie mnie piecze.. czuje to dokładniewtedy jak mleko wypływa, jak mały ssie.. raczej jest dobrze przystawiany, tzn ma te wywinięte usta i cyca ma dosyć głęboko, brodawki nie są poranione.. wyczytałam w necie ze to mogą być pleśniawki, czy jakies zapalenie grzybiczne, ale nie widze zeby coś mały miał... do jakiego lekarza powinnam się z tym zgłosić? bo ja chyba długo tak nie wytrzymam.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2669 |
Raczkowanie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
![]() No już miałam nadzieję, że po wizycie będę czekać na "ten moment" z niecierpliwością, bo lekarz mi powie, że już nie długo... A co usłyszałam? "ooooooo, tu do porooodu to jeszcze daleeeeeeko! Szyjka dłuuuuga i zamknięęęęta..." ![]() Jeśli nic się wcześniej nie wydarzy, to mam się zgłosić do szpitala 25 czerwca. Jeszcze max 2 tygodnie ![]() Ale i tak najlepszym akcentem tej wizyty był widok na USG mojego synka ssącego kciuka! ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2670 |
Zakorzenienie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
Hejo
![]() U nas dzisiaj położna będzie. Co do usypiania to mały sam usypia jak zje. Odkładamy go i śpi ![]() Dzisiaj 8 jego doba i odpadł w nocy ten kikut! ![]() Troszke ten pępuszek ropieje ale tylko troszke. Położna zobaczy dzisiaj. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.