|
|
#2491 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Dziewczyny ja chciałam zapytac o USG genetyczne. W pierwszej ciąży miałam robione takie badanie. I z tego co pamietam głównie chodziło o sprawdzenie długości kości (udowej bodajże) i obecności kości nosowej co pozwalało stwierdzic czy dzieciątko ma zespół downa. Przy okazji lekarz ogladał również dokładnie narządy maluszka, ale ponieważ posiada bardzo dobry sprzęt to praktycznie na kazdej wizycie sprawdzane były przepływy w serduszku i duzych naczyniach krwionośnych i inne narządy.
No ale do brzegu. W tej chwili nie mam w pakiecie lux medu takiego badania i kosztuje ono 200 zł. I zastanawiam się czy jest sens inwestować w takie badanie jeśli nie bierze się pod uwagę usuniecia ciąży w razie wykrycia wad genetycznych. No bo chyba głównie o to chodzi, chyba że o czymś nie wiem. Przecież inna pomoc na tym etapie ciaży w razie problemów nie wchodzi w gre. |
|
|
|
#2492 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny!
Ja miałam wczoraj tak beznadziejny dzień, że nawet do kompa nie siadłam...można go wyjąć z życiorysu...mdłości, osłabienie, zawroty głowy i tak cały dzień Macie jakieś sprawdzone sposoby na wzdęcia? Mam wrażenie, że kiszki mi pękną
|
#2493 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Któraś z Was pisała, że znalazła kawę, która jej nie odrzuca, czy możesz zdradzić co to za kawa? Chętnie spróbuję, bo jestem jak zombie...
|
|
#2494 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To macie podobną sytuację co my. My też mamy dwójkę i nie planowaliśmy powiększenia rodzinki, ale widać los chciał inaczej Z całego serca życzę Ci żebyś tę ciąże przechodziła lekko. Ja powoli budzę się jak po ciężkim koszmarze, początki miałam bardzo cięzkie. teraz tez jest niełatwo (ciągle mnie mdli i jestem osłabiona) ale przynajmniej wstaję z łózka i mogę coś zrobić...
|
|
#2495 |
|
Rozeznanie
|
Przed chwilą byłam w toalecie od kilku dni na wkładce miałam zwykłe białe upławy ale teraz upławy miały kolor brązowy. Czy mam się martwić? Zdarzyło się tylko raz. Nic mnie dziś nie boli, czuję się w miarę dobrze, wymiotowałam tylko rano. Wiem że plamienia mogą wystąpić w czasie planowej miesiączki ale gdybym w ciąży nie była to obecnie byłabym po okresie. wizyta u lekarza dopiero w czwartek rano....
|
#2496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odebrałam dziś wyniki bety ![]() 4.06 miałam 879,59 mIU/mL 7.06 miałam już 2941,25 mIU/mL |
|
|
|
|
#2497 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.W jakim wieku masz dzieciaczki?Moje 7,5 i 1,5 roku ![]() Cytat:
http://www.suwaczki.com/tickers/gannskjop73k13pj.png http://babystrology.com/tickers/baby...15&babycount=1 Edytowane przez OlusiaS Czas edycji: 2013-06-11 o 12:00 |
||
|
|
|
#2498 |
|
Raczkowanie
|
nie było mnie chwile a tu tyle do nadrobienia
mnie nadal męczą poranne mdłości ![]() jutro robię wszystkie badania z krwi nie wiem jak ja na czczo dojde do laboratorium bo rano jak coś nie przegryze to mnie mdli i potrafie po prostu wymiotować niczym a raczej sama sliną tak mnie męczy nad kibelkiem jeszcze trądzik dostałam, też tak macie ?
|
|
|
|
#2499 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja też sie zastanawiam nad usg genetycznym. mam pyytanie do bardziej doświadczonych w tym temacie - czy wykonuje sie je tylko po to, aby wykluczyć lub stwierdzić wady genetyczne? Czy wszystkie jesteście zdecydowane na to badanie? Jakie są koszty?
|
|
|
|
#2500 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie przyszła do mnie książka " W oczekiwaniu na dziecko" ktoś tu ją polecał i kupiłam używaną na allegro i rzeczywiście jest fajnie napisana, jestem bardzo zadowolona z zakupu
|
|
|
|
#2501 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
problem w tym że ani jednej z tych rzeczy nie było w ostatnim czasie...martwię sie
|
|
#2502 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi lekarka zawsze powtarzala,ze jak krew jest "zywa",to wtedy moze cos zlego sie dziac,a brazowa,to normalne.Jesli nie jest tego duzo,nie masz boli brzucha,to wszystko jest w porzadku.Ale zadzwonilabym do lekarza.
http://www.suwaczki.com/tickers/gannskjop73k13pj.png http://babystrology.com/tickers/baby...15&babycount=1 Edytowane przez OlusiaS Czas edycji: 2013-06-11 o 12:37 |
|
|
|
#2503 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam jeszcze książkę "Ciąża- 40 kolejnych tygodni" i czytam każdy tydzień do przodu W moich bibliotekach znalazłam kilka fajnych książek, więc warto skorzystać.
|
|
|
|
|
#2504 |
|
Zadomowienie
|
A tak z ciekawości dziewczyny, czy wasi lekarze zlecili badania na HIV?? Bo od koleżanki która urodziła niedawno usłyszałam że to teraz standard, a mój ginek o tym nawet nie wspomniał. Dał mi standardowo krew, mocz, toxo i grupę bo zgubiłam kartkę z poprzedniej ciąży.
|
|
|
|
#2505 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam robione.
|
|
#2506 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2507 |
|
Zakorzenienie
|
A ja siedzę w pracy i się męcze...dużo klientów nawet nie mam kiedy coś przegryś...w czwartek wizyta u lekarza już doczekać się nie mogę bo trochę się martwię o fasolke
|
#2508 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Często do niej sięgam bo jak zaczełam czytać to powstrzymać się nie mogłam co będzie w kolejnych tygodniach.... a teraz sobie wracam oczywiście całej nie przeczytałam ![]() Tak sobie czytam i patrze na Wasze opisy i stwierdziłam jedno, że sporo jest mężatek z 16.06.2012 które będą miały dzidzie w nowym roku hehe niezły zbieg okoliczności swoją drogą to my z mężem zrobiliśmy sobie drobne upominki i jak to u nas bywa nie doczekaliśmy do rocznicy bo już każdy bawi się swoimi prezentami... tak to już u nas jest
|
|
#2509 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2510 |
|
Raczkowanie
|
U mnie tak samo też gin nawet nie wspomniał o HIV, standardowe z krwi robiłam kilka dni przed poczęciem no i grupę krwi już w trakcie.
|
#2511 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
takie badanie statystycznie wykrywa wady genetyczne np. zespół dawna, badany na podstawie przezierności karkowej ale tez badanie sprawdza czy małe bobo ma rączki, nóżki, kości ja dostałam cały opis badania, nawet że moje bobo ma obecność pęcherza moczowego ![]() widziałam przez chwile swoje bobo na 4 D to powiem wam, że wygląda jak kosmita ale jak powiedział gin, jest idealny jak na swój wiek ![]() ja mam pakiet w luxmed ale u mnie badanie genetyczne kosztuje 100 zl, najpierw myślałam, że 200 zł bo usg 3/4 D ale gin powiedział, że genetyczne wykonuje się jako zwykle usg bo musi być na płaszczyźnie, żeby zrobić pomiary tylko, że nie każdy gin się tym zajmuje, ja musiałam iść do gina, który się tym specjalizuje od razu było widać, że facet ma pojęcie co robi zrobiłam tez na pakiet test genetyczny PAPPA z krwi i czekam na wyniki Edytowane przez Messsuah Czas edycji: 2013-06-11 o 12:48 |
|
|
|
|
#2512 |
|
Zadomowienie
|
no ja oprócz zwykłej morfologii to tylko glukoza i toxoplazmoza. W pierwszej ciąży to samo mi zalecił. I byłam w szoku jak niektóre dziewczyny na forach pisaly ze za pierwsze badanie dawały po 300 zł.
Swoją drogą 27 czerwca mam wizytę i do tego czasu muszę zrobic te wyniki a ja panicznie boję się pobierania krwi z żyły. No ale przy pierwszej ciaży dałam rade to chyba teraz też dam Ale mówiąc serio przy pierwszym porodzie porodu nie bałam się wcale tylko igieł w zyłach i zakładania wenflonu. Do tej pory strasznie wspominam. Gorzej niz nacinanie krocza Plus jest taki że z taką fobią zerowe szanse na zostanie narkomanką ;P
|
|
|
|
#2513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie robię przetworów bo tym zajmuje się moja mama i teściowa i kiedy tylko Nam czegoś brakuje to bierzemy od niech Mi bardzo pomógł sok jabłkowy , a teraz narobiłaś mi smaka i idę narobić sobie pomarańczowo marchewkowego
|
|
|
|
|
#2514 |
|
Rozeznanie
|
Tak mam zlecone na HIV.
|
|
|
|
#2515 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2516 |
|
Zakorzenienie
|
Tęsknię do pomidorówki którą mam w domu w lodówce
|
|
#2517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spalam jak zabita w opakowaniu z książką na twarzy
|
|
|
|
|
#2518 |
|
Zadomowienie
|
Pewnie w pierwszej ciaży decydowała bym sie na wszystko, teraz jednak trochę spokojniej do tego podchodzę i staram się myslec racjonalnie
|
|
|
|
#2519 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
....
|
|
|
|
|
#2520 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:54.

Chętnie spróbuję, bo jestem jak zombie...

.Tak troche nieplanowanie,bo mam (mamy) juz dwoje dzieci i w zasadzie wiecej nie chcielismy...

28.02.2011:ksiadz :

wstałam o 4 ja Tż do pracy się szykował
....