Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-17, 10:31   #1771
pola_m
Wtajemniczenie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Hej
Wróciliśmy z miłej wycieczki. Byliśmy u znajomego w Annecy - to piękne miasteczko w Alpach, nad wielkim jeziorem, niesamowicie malowniczo. No i zrobiliśmy sobie mały trekking, pierwszy raz z Antkeim w nosidle deuterowskim.
No i Młodzież zachwycona Gadał tam z tyłu, śpiewał, szczekał do psów, pokazywał owce, góry...no szaleństwo
No i my zadowoleni jesteśmy, super czas, wspaniałe widoki, cudowne jezioro i sympatyczne miasto. Pogoda jak drut, wręcz za gorąco. Wczoraj wypożyczyliśmy też sobie łódkę, ale za długo się nei dało wytrzymać na tym jeziorze (myśleliśmy że będzie chłodniej od wody, ale nic z tego...).
I kurde, jednak rok temu było wygodniej znacznie. Anton zasypiał bez problemu podczas naszych wędrówek czy wypadów rowerowych - a teraz nie już za dużo wrażeń, jadł tylko cycka, więc nie trzeba było nic kombinować z jedzeniem dla niego. A chłopak na pikniki jednak za młody jest jeszcze, za dużo go rozprasza, poza tym włazi w jedzenie, złązi z koca...

Ale spoko, następnym razem wybieramy sie pod namiot, zobaczymy jak będzie

Cytat:
Napisane przez Maddy84 Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie za info

Pytanie do dziewczyn, które ćwiczą z Ewką - jak Wam idzie? Wczoraj na fb polubiłam profil, dziś oglądałam filmiki i... biorąc pod uwagę mojego lenia nie wiem co z tego będzie bo wygląda to wręcz wyczynowo :P
ja ćwiczę z Ewką, dosyć lajtowo - od jakiegoś miesiąca robie 3-4 razy w tygodniu skalpel. jest ok, nie przemęczam się jakoś bardzo, ćwiczenia są takie akurat. No i widzę trochę fekty na brzuchu - ujędrnił się, zrobił bardziej płaski

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

Jeszcze takie 2 pytania:

1. Czy zawsze smarujecie dzieci kremem UV przed wyjściem, nawet jak nie ma ostrego słońca albo jak wychodzicie tylko na chwilę (powiedzmy pół godziny).
my nie zawsze smarujemy, jak na krókie wyjścia, to odpuszczamy

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
A w ogóle, to muszę się pożalić. Okazało się, że mam alergię na wiele rzeczy. Oczywiście na roztocza.. cudownie wręcz. Do tego nikiel i kobalt, późne drzewa i propolis. Generalnie objawia sie to wysypką skórną w okolicach nóg i tyłka, swędzeniem skóry i w ogóle... Sypialnia ma być sterylna :/ już sie przyzwyczaiłam, ale na początku nie mogłam się pogodzić z tym, że muszę tak często i dokładnie sprzątać , musiałam zrezygnować z depilacji maszynką do golenia ( szukam obecnie alternatywy.. jakieś doświadczenia w tej materii ? ) ponieważ ostrza to stop metali , które mnie uczulają. Do tego nie powinnam gotować w metalowych garach no i nie mogę jeść produktów z puszek - pożegnaliśmy sie już z tuńczykiem, kukurydzą, fasolą z puszki i innymi smacznymi produktami . Póki co biorę leki, ale np wczoraj wtrząchnęłam ( z pełną świadomością, żeby jeszcze raz sprawdzić) puszkę tunczyka w sałatce i dziś od wieczora zmagam się ze swędzeniem skory, muszę zwiekszyć leki
kurczę, współczuję strasznie z tą alergią... to masakra musi być...
Odnośnie depilacji, ja nogi depilatorem jadę, ale resztę już od dawna pastą cukrową, to taki arabski wynalazek. Zdecydowanie lepsze niż wosk, nie ma krostek potem, nie boli tak bardzo, no i rozwiązanie wygodne i na długo.
Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Rany, to moje gadulstwo to jakaś masakra O głupim pojemniku zacznę parę słów i skończyć nie mogę
Kism, uwielbiam to Twoje gadulstwo

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
i ja myję w zwykłym płynie
a teraz mam pytatnie, czy Wasze dzieci też się tak pocą w fotelikach samochodowych? Mamy Besafe Comfort x3, no dramat jest... zwykle przemierzamy króciutkie dystanse ale dziś byliśmy na grillu u znajomych 40 km, moje dziecko po 10km pływało dosłownie, musieliśmy stanąć, musiałam ją przebrać ale potem znowu to samo, włosy jak spod prysznica... powiem Wam, wiem że to było mało odpowiedzialne, ale jechała połowę drogi u mnie na kolanach bo nie mogłam patrzeć jak się morduje., to nie była mokra koszulka- z tej koszulki można było wykręcać pot a z włosów kapały krople ... a co tu mówić o wyjeździe nad morze na przykład, niby w nocy- ok, ale przecież też środek lata to duszno i w nocy... albo gdybym chciała jechać do siostry ciotecznej 75km, do której często dosyć jeździmy- no przecież nie pojedziemy na noc
No z tym poceniem wiem o czym mówisz. JAk byliśmy w Polsce, mieliśmy jakiś pożyczony fotelik, nawet nei pamiętam firmy, no i też było słabo - po 10 minutach wycie (no i wcale mu się nie dziwię, bo zapocony był strasznie). My mamy romera, i teraz jest ok, specjalnie patrzyliśmy na opinie pod tym kątem. Coś kojarzę, że romer tez robi takie pokrowce jakby na foteliki z oddychających materiałów, coś takiego
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 10:33   #1772
onething
Zadomowienie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Balbina u nas walka jest o noszenie czapki,a o okulary to już by wojna była Nie ma szans.

Pola tą watą cukrową robisz sama czy u kosmetyczki? Do depilatora miałam "x" podejść i nie dałam rady, wosk trochę lepiej znosiłam, to może i watę wypróbuję
2013/2014

Edytowane przez onething
Czas edycji: 2013-06-17 o 10:36
onething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 10:48   #1773
pola_m
Wtajemniczenie

onething
"Watę" kupuję w hurtowni kosmetycznej i sama rwę (nawet w ciąży z brzucholem dawałam radę na ślepo) Nie dałabym się komuś, myślę, że bym uciekła.
trzeba tylko nabrać wprawy, bo tu nie stosuje się żadnych pasków materiałowych, tylko robi kulkę z tej pasty, ugniata (do konsystencji gumy do żucia), przykleja (pod włos) i zrywa z włosem
Stary 2013-06-17, 10:55   #1774
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
onething
"Watę" kupuję w hurtowni kosmetycznej i sama rwę (nawet w ciąży z brzucholem dawałam radę na ślepo) Nie dałabym się komuś, myślę, że bym uciekła.
trzeba tylko nabrać wprawy, bo tu nie stosuje się żadnych pasków materiałowych, tylko robi kulkę z tej pasty, ugniata (do konsystencji gumy do żucia), przykleja (pod włos) i zrywa z włosem
Słodkości mi po głowie chodzą W porównaniu z woskiem "ból" jest taki sam? Muszę zobaczyć w Rossmanie, bo u mnie hurtowni żadnej nie ma.

W sumie chcę zrobić sobie tatuaż, więc może ta "wata" będzie takim zahartowaniem
2013/2014
Stary 2013-06-17, 11:26   #1775
_agata
Zakorzenienie

pola_m, poka no to nosidło!

U nas z jedzeniem ostatnio gorzej, ale Maciuś się pochorował.
Z tego co lekarka mówiła to czwórki ma rozpulchnione, więc pewnie go boli.
Byliśmy się osłuchać we wtorek, bo Maciuś miał kaszel od 3 dni. Czyściutko. Gardło ładne, oskrzela i płucka też.

Myślałam, że może jakieś afty ma, bo brał jedzenie buzi i wypluwał. Jakby go coś bolało.
Pije syropki, jakby mu dać całą butlę to by wypił, tak mu smakują.

W piątek znowu do lekarza, bo sie nie poprawia, a miał temperaturę. No i kaszel, lekki katar, nadal nie chce jeść.
I znowu czyściutko. Czyli mam dziecko chore, ale jednak zdrowe
W nocy go ten kaszel dusi, spać mu nie daje. Musimy go budzić i w takim półśnie podajemy wodę żeby nie wysuszyło mi się gardło.

W z rana było lepiej, to się zebraliśmy i pojechaliśmy do Krakowa, a Maciuś został z dziadkami.

O 14 dzwoni babcia, że ma temperaturę, trzeba dać syrop.
Dała, nic nie pomogło. O 16 pojechali na dyżur świąteczny.
Już byłam przygotowana na antybiotyk, bo ten utrzymujący się kaszel, katar i temperatura.
A tu nic

Wczoraj masakra. Z nosa leje mu się ciurkiem, pod nosem jeden wielki strup Policzki od tych żrących glutów jak polakierowane, taka skorupa mu się zrobiła.

Dzisiaj rano już ładnei zjadł kaszę więc może jakiś przełom nastąpił.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 11:42   #1776
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
[/U][/B]Odnośnie gabarytów, waga: 12,200, wzrost: 80 cm

Dla takich maluszków jak nasze jest tam co robić? Bo wybralibyśmy się w weekend jeśli pogoda dopisze. Rozumiem, że jest to na otwartej przestrzeni?
duży chłopak

Na wodnym placu to Malwina bardzo lubi te oczka z których woda leci potem do góry, im mniej wody, tym lepiej. są też dzbany kwiatów, z których leje się dużo wody.
ale im większe dziecko, lepiej chodzi tym więcej frajdy

a na normalnym placu to mała zjeżdżalnia, hustawki, piaskownica. na statku nie ma za bardzo atrakcji dla takich maluszków. trzeba by z dzieckiem latać.

ogólnie polecam Papry

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 11:57   #1777
doris888
Rozeznanie

Cytat:

Gdy szukaliśmy fotelika to jednym z powodów dla których odrzuciłam BeSafe był właśnie materiał. My mamy Chicco i nic się nie dzieje, Szymon wyspany, suchy. Może ubieraj ją w bluzeczki na bawełniane ramiączkach albo połóż tetrę na fotelik, żeby jednak bawełna była pod spodem, a nie sztuczny materiał.

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
O. jeszcze w "orzeszku" jeździ - poci się, ale nie aż tak żeby kapało... ma mokre włosy i lekko wilgotną bluzkę. Będę jej pieluchę podkładała tetrową, może będzie lepiej...
Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
My wczoraj byliśmy na wycieczce, 60km w jedną stronę. Jechaliśmy ok. 14.00, był upał, auto bez klimy. Było owszem gorąco, ale Seba się jakoś nie spocił strasznie. Jechał w samym body bez rękawów. Włoski miał trochę mokre z tyłu, ale bez szału i troszkę był upocony, ale nie tak, żeby się z niego lało. Ale jechał akurat całą drogę w cieniu, bo świeciło z mojej strony. Fotelik mamy jakiś zwykły "4 Baby", nawet fajny, wygodnie mu się w nim jechało, włąśnie wczoraj wypróbowywaliśmy
Cytat:

No z tym poceniem wiem o czym mówisz. JAk byliśmy w Polsce, mieliśmy jakiś pożyczony fotelik, nawet nei pamiętam firmy, no i też było słabo - po 10 minutach wycie (no i wcale mu się nie dziwię, bo zapocony był strasznie). My mamy romera, i teraz jest ok, specjalnie patrzyliśmy na opinie pod tym kątem. Coś kojarzę, że romer tez robi takie pokrowce jakby na foteliki z oddychających materiałów, coś takiego
dzięki za wszystkie odp.
kurcze to lipa z tym poceniem, generalnie z tym fotelikiem... no własnie odnośnie opini na necie, to ja tez czytałam pod tym względem i jednak większość była ok...
onething dzięki, ale była w koszulce na ramiączkach, krótkich gatkach bawełnianych ( takie na samą pupę), bez skarpet/ butów, a z tetrą będę próbować...
no wkurzyłam się, bo ja generalnie sporo jeżdżę ( nie mówe tu o jakichś długich trasach), mam mało znajomych "tutaj" a jak przyjdą upały to będę uziemiona, a mąż wyjeżdża na 1,5mies...

czytałam niby są jakieś wkładki do fotelików, ale jakoś nie przekonuje mnie dołożenie kolejnej szmaty do, i tak obudowanego, fotelika poza tym sporo osób sie wypowiada że nic nie dają... he he, chociaż wiele osób nie narzeka na Besafe'a a tu lipa

a może moje dziecko jest jakies osłabione, bo w ogóle poci się też śpiąc w domu. a śpi w koszulce z krótkim+ pampers, ewentualnie body z krótkim rękawem. przykrywam cienkim kocykiem ale po 3 minutach już jest skopany... przecież jeszcze nie ma jakichś mega upałów, w domu też nie ma tragedii...

z jedzenia, ja daję już wszystko co my jemy. Wiadomo że gotuję teraz trochę "pod' Agatkę. Słyszałam właśnie, że grzybów dzieciom się nie daje.

A i jeszcze miałam właśnie zapytać, czy dajecie dzieciom wodę z cytryną i miętom ? Moje dziecko kiepsko pije wodę, tzn napije się trochę i odstawia. a teraz w szczególności że idą upały chciałabym żeby piła więcej, może to jakaś alternatywa dla kompotów i soczków? Jak doleję trochę skoczku do wody to wypije do dna
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 12:18   #1778
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
Wróciliśmy z miłej wycieczki. Byliśmy u znajomego w Annecy - to piękne miasteczko w Alpach, nad wielkim jeziorem, niesamowicie malowniczo. No i zrobiliśmy sobie mały trekking, pierwszy raz z Antkeim w nosidle deuterowskim.
No i Młodzież zachwycona Gadał tam z tyłu, śpiewał, szczekał do psów, pokazywał owce, góry...no szaleństwo
No i my zadowoleni jesteśmy, super czas, wspaniałe widoki, cudowne jezioro i sympatyczne miasto. Pogoda jak drut, wręcz za gorąco. Wczoraj wypożyczyliśmy też sobie łódkę, ale za długo się nei dało wytrzymać na tym jeziorze (myśleliśmy że będzie chłodniej od wody, ale nic z tego...).
I kurde, jednak rok temu było wygodniej znacznie. Anton zasypiał bez problemu podczas naszych wędrówek czy wypadów rowerowych - a teraz nie już za dużo wrażeń, jadł tylko cycka, więc nie trzeba było nic kombinować z jedzeniem dla niego. A chłopak na pikniki jednak za młody jest jeszcze, za dużo go rozprasza, poza tym włazi w jedzenie, złązi z koca...
ale super sama bym się na taką wyprawę wybrała
nam O. z koca nie złazi bo trawka łaskocze w nogi i ręce, więc spokój na razie
Pola zaintrygowałaś mnie tą pastą cukrową, kiedyś sama zrobiłam, ale nie działała. Chyba wtedy coś skiepściłam.
proszę napisz mi jak krowie na rowie co kupujesz (jeszcze lepiej gdzie) albo jak to wygląda i na ile wystarcza znalazłam coś takiego: http://www.nitai.pl/hurtownia-pasta-...a-do-depilacji i np takiego: http://elmasrigroup.pl/index.php?l=p...&cid=15&iid=57
tylko w tym 2 jest inny sposób postępowania - nakleja się z włosem a zdziera pod włos...
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 13:02   #1779
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
polecam testy skórne a jeśli nie, to profilaktykę. Tylko wtedy musisz tak jak ja wykluczyć wszystko co ma kontakt z metalami ( nikiel, chrom, kobalt), czyli żarcie z puszek, gary ( chociaż ja gary mam jakie mam no i nie wymieniam póki co, mam tylko jeden żeliwny), maszynki do golenia, itd. Sprawdz sobie. Ja się męczyłam parę lat z tym. W ciąży ucichło, po ciązy się nasiliło. Nie wierzyłam w te metale dopóki nie sprawdziłam sama. Myslalam ( zresztą moja pani alergolog też tak mówi), że test testem, a w zasadzie to tylko test. Np wyszła mi alergia wziewna na roztocza a ja wogóle nie mam objawów. Mam tylko kontaktowo. I myslalam, ze moze te metale to jakaś ściema... no niestety... a szkoda, bo z tym też ciężko zyć.
Kurczę, tak teraz mysle.. no nie mogę miec alergii chyba na te maszynki cholerne Inne części ciała nie doznaja uczulenia, tylko nogi w całości okropnie
W sobote spróbowałam raz jeszcze, bo chciałam iśc w sukience na msze roczkową mojej córy- oczywiscie nogi całe w krostach wiec zakupiłam rajstopy- 8den
Możliwe zeby tylko nogi były takie uczuleniowe?
no i na jedzenie z puszki tez zadnej reakcji nie zauwazylam, obwieszam sie czesto jakimiś metalami, nie zawsze srebrem i też jest ok. hmm..

hej

Wczoraj mieliśmy impreze roczkową, było super
Wrzuce niedlugo jakies foty, jak mi tata prześle, bo on nam robił ciągle

Wróciłysmy przed chwilą od lekarza- dostałysmy recepte na bebilot Pepti 2' bo nawet HA powoduje wymioty 9używamy tylko do kaszek, budyniow, bo wciąż kp). Używa któras?

pola- tez robie przymiarki do tej pasty cukrowej.. ale żeby do tych moich nieszczesnych nog uzywac własnie jak długie musza byc włoski?
Mi depilator niue zbiera jakos dokladnie włosków (ale mam jakis stary,może dlatego, i włoski mi po nim wrastają do teraz, choc już długo nie uzywam, musze dodziubywac penseta..

Wycieczki zazdroszczę

Aha, moja Dalia waży 12,5 kg i ma 83cm duża

Gorąco! Nie lubię aż takich upałow, na dwor wyjdziemy chyba dopiero na wieczór..
Stary 2013-06-17, 13:18   #1780
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Hej, ja tak na szybko, znowu z pytaniami:
- ile razy dziennie podajecie dzieciom warzywa a ile owoce? I po ile?
- czy np. plasterek pomidora na kanapce to już jedna "zalecana porcja warzyw" ?
- czy butla mleka to nadal osobny posiłek? Czy dodatek do posiłku? Maksiowi już chyba nie wystarcza samo mleko, bo np. rano pije mm a pół godz później je ze mną kanapki albo serek.
- czego nie wolno jeszcze podawać naszym dzieciakom? Ostatnio spotkałam się z opiniami, że dziecko w 2 r.ż może jeść już wszystko po trochu. Czy są jakieś produkty, które mogą zaszkodzić??
- skąd wiecie czy dziecko się najadło? Jak dawałam kaszkę czy przecier to wiedziałam ile zjadł, a teraz jak Maksio je kanapkę czy je sam mięso i warzywa to trochę porozwala, trochę zje i nie wiem czy jest już najedzony czy za pół godz będę musiała znów coś przygotować.

....
Benka ja nigdy jakoś specjalnie nie patrzałam na schematy żywienia dzieci,niemowląt.Szymon je z nami śniadanie a np pół godziny przed wypił mleko.Je wszystko po trochu,daję mu do spróbowania dosłownie wszystkiego,nie jje słodyczy(bo raz jadł kinder czekoladkę i tam gdzie ona mu spadła na szyjkę dostał wysypki) nie pije gazowanego,kubusi itp pije tylko wodę.Serio jje dużo,je swoje,zaraz z nami i krzyczy żeby mu dać am,wie gdzie trzymam awaryjne słoiki i stoi przy szafce i krzyczy am,kaszkę jak chce krzyczy "kaka",najada się bo kiwa główką że już nie chce,owoce przyznam sie że nie dostaje często,nie jada ich codziennie za to truskawki mógłby tonami
Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość

potrzebnie, potrzebnie ostatnio z logopedą rozmawiałam na ten temat i mówiła, że dzieciaki muszą jeść kawałki bo inaczej mają problemy z mówieniem. Dlatego papkom mówimy nie
Ja część porcji zupy miksuję, żeby zrobić zawiesinę bo inaczej nie da się nakarmić, wszystko spływa z łyżki.
Racja to jest święta racja,dziecko żując kawałki ćwiczy żuchwę co prowadzi do lepszego mówienia,Filip ma kuzynkę młodszą o półtora miesiąca i ona dopiero teraz zaczyna mówić,nie umie złożyć zdania,mówi jak mój 2 letni Filip ja jej np nie mogę zrozumieć a od września idzie do zerówki i do 2 lat jadła papki,do dziś nie je tego co Szymek.
Cytat:
Napisane przez Balbinaa Pokaż wiadomość
Czy macie okulary przeciwsłoneczne dla dzieci?

Co do mleka, to dostaje na dobranoc około 19, potem 23 i 4 rano, czasem na drugie śniadanie tez jeśli nic nie zje - po 5 miarek mleka. Nie umiem go odzwyczaić nocnego jedzenia
Kurczę a mój Szymcio już nie jadł a dziś o 4 mu dałam bo się budził co chwilę,zjadł i spał do 8

Byliśmy u alergolog,oczywiście wywiad przeprowadzony,wniosek taki aby wprowadzić mleko Bebiko 3skoro je mleczne rzeczy i nic mu nie jest a jak powiedziałam ze jada płatki z mlekiem krowim to już w ogóle,Więc poczekam aż wyzdrowieje i podam.Poza tym od czwartku Szymek ma inny antybiotyk i w sobotę i niedzielę gorączkował ona go osłuchała i mówi że nie podoba jej się płucko prawe,kazała za dwa dni iść do pediatry ale nie wytrzymałam i poszłam od razu,ta z kolei nic nie słyszy,mówie że gorączkuje,mocniej kaszle jak nie przejdzie to w czwartek mamy zrobić RTG płuc,więc czekamy,trzymajcie za niego kciuki bo pewnie się położymy do szpitala,leczenie na niego nie działa,cały czas mu gorzej

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość

hej

Wczoraj mieliśmy impreze roczkową, było super
Wrzuce niedlugo jakies foty, jak mi tata prześle, bo on nam robił ciągle

Wróciłysmy przed chwilą od lekarza- dostałysmy recepte na bebilot Pepti 2' bo nawet HA powoduje wymioty 9używamy tylko do kaszek, budyniow, bo wciąż kp). Używa któras?

pola- tez robie przymiarki do tej pasty cukrowej.. ale żeby do tych moich nieszczesnych nog uzywac własnie jak długie musza byc włoski?
Mi depilator niue zbiera jakos dokladnie włosków (ale mam jakis stary,może dlatego, i włoski mi po nim wrastają do teraz, choc już długo nie uzywam, musze dodziubywac penseta..

Wycieczki zazdroszczę

Gorąco! Nie lubię aż takich upałow, na dwor wyjdziemy chyba dopiero na wieczór..
Pytasz czy któraś używa Pepti??? ja używam

Szymcio przy waszych dzieciach to krasnalek...waży 9260 nie wiem ile mierzy ale pewnie tez nie za dużo...za to nogę ma sporą 21.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 13:23   #1781
Renatka89
Zakorzenienie

tak o pepti pytam, bo jakos mam uprzedzenie do bebilonu (ha u nas było klapą).
Stary 2013-06-17, 13:29   #1782
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
tak o pepti pytam, bo jakos mam uprzedzenie do bebilonu (ha u nas było klapą).
Pepti używam tzn Szymek używa od skończonego 4 tyg życia,Pepti nie ma w składzie nic co może uczulać(podobno) tak samo jak Nutramigen ale akurat mojemu Szymonowi Nutra nie służył wcale.Ha jest strasznie drogim mlekiem a Pepti na receptę 7zł.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2013-06-17, 13:33   #1783
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Pepti używam tzn Szymek używa od skończonego 4 tyg życia,Pepti nie ma w składzie nic co może uczulać(podobno) tak samo jak Nutramigen ale akurat mojemu Szymonowi Nutra nie służył wcale.Ha jest strasznie drogim mlekiem a Pepti na receptę 7zł.
My tylko do kaszek itd potrzebujemy wiec cena aż tak nie przeraża..
Tak czy siak bede probowac, uprzedzenie mam po prostu, chociaz wiem,że dla mojej alergiczki to mleko bedzie bezpieczne.
i ponoc z aptek znika, wiec super

ma ktoras spacerowke Esprit? Odbierzemy taka w sierpniu
Stary 2013-06-17, 15:45   #1784
onething
Zadomowienie

Cytat:
Tak czy siak bede probowac, uprzedzenie mam po prostu, chociaz wiem,że dla mojej alergiczki to mleko bedzie bezpieczne.

Szymon też na Bebilon Pepti i smakuje mu

I jeszcze Was zapytam, bo nie mam kogo
Dlaczego dzieciaczki chodzą w sandałach i skarpetkach?
2013/2014

Edytowane przez onething
Czas edycji: 2013-06-17 o 15:56
Stary 2013-06-17, 16:55   #1785
pola_m
Wtajemniczenie

Dziewczyny, odnośnie tej pasty cukrowej przez długi czas kupowałam na allegro. Nazywała się camsakizi.
Odnośnie długości włosków - łapie anwet dosyć krótkie, kilkumilimetrowe. No i właśnie to jest różnica, że przy tej paście się przykleja pod włos i zdziera z włosem, i wtedy nie robią się krostki, nie wrastają włoski i mniej boli. Ona jest taka jak żywica - półprzezroczysta, złoto-brązowa. Ładnie pachnie Trzeba trochę podgrzać (ja w kąpieli wodnej, albo można w mirkofalówce), wziąć kulkę i pougniatać trochę, aż się zrobi biała i nieprzezroczysta. I można rwać

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
pola_m, poka no to nosidło!

U nas z jedzeniem ostatnio gorzej, ale Maciuś się pochorował.
Z tego co lekarka mówiła to czwórki ma rozpulchnione, więc pewnie go boli.
Byliśmy się osłuchać we wtorek, bo Maciuś miał kaszel od 3 dni. Czyściutko. Gardło ładne, oskrzela i płucka też.

Myślałam, że może jakieś afty ma, bo brał jedzenie buzi i wypluwał. Jakby go coś bolało.
Pije syropki, jakby mu dać całą butlę to by wypił, tak mu smakują.

W piątek znowu do lekarza, bo sie nie poprawia, a miał temperaturę. No i kaszel, lekki katar, nadal nie chce jeść.
I znowu czyściutko. Czyli mam dziecko chore, ale jednak zdrowe
W nocy go ten kaszel dusi, spać mu nie daje. Musimy go budzić i w takim półśnie podajemy wodę żeby nie wysuszyło mi się gardło.

W z rana było lepiej, to się zebraliśmy i pojechaliśmy do Krakowa, a Maciuś został z dziadkami.

O 14 dzwoni babcia, że ma temperaturę, trzeba dać syrop.
Dała, nic nie pomogło. O 16 pojechali na dyżur świąteczny.
Już byłam przygotowana na antybiotyk, bo ten utrzymujący się kaszel, katar i temperatura.
A tu nic

Wczoraj masakra. Z nosa leje mu się ciurkiem, pod nosem jeden wielki strup Policzki od tych żrących glutów jak polakierowane, taka skorupa mu się zrobiła.

Dzisiaj rano już ładnei zjadł kaszę więc może jakiś przełom nastąpił.
Duuużo zdrówka dla Maciusia! Oby już faktycznie się przełamało

A nosidło mamy takie
Świetna rzecz. Deuter robi rewelacyjny system nośny, nic nie ciąży, dzieciakowi jest b. wygodnie (Antek zachwycony od pierwszego włożenia), nie poci się, ogląda sobie świat, jest chroniony przed warunkami atmosferycznymi.
Nowe dosyć drogie, ale od czego jest niemiecki ebay
A tutaj dwa zdjęcia z pierwszej wycieczki z nosidłem:

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_3604.jpg (187,4 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_3634.jpg (117,0 KB, 53 załadowań)
Stary 2013-06-17, 18:42   #1786
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, odnośnie tej pasty cukrowej przez długi czas kupowałam na allegro. Nazywała się camsakizi.
Odnośnie długości włosków - łapie anwet dosyć krótkie, kilkumilimetrowe. No i właśnie to jest różnica, że przy tej paście się przykleja pod włos i zdziera z włosem, i wtedy nie robią się krostki, nie wrastają włoski i mniej boli. Ona jest taka jak żywica - półprzezroczysta, złoto-brązowa. Ładnie pachnie Trzeba trochę podgrzać (ja w kąpieli wodnej, albo można w mirkofalówce), wziąć kulkę i pougniatać trochę, aż się zrobi biała i nieprzezroczysta. I można rwać

Duuużo zdrówka dla Maciusia! Oby już faktycznie się przełamało

A nosidło mamy takie
Świetna rzecz. Deuter robi rewelacyjny system nośny, nic nie ciąży, dzieciakowi jest b. wygodnie (Antek zachwycony od pierwszego włożenia), nie poci się, ogląda sobie świat, jest chroniony przed warunkami atmosferycznymi.
Nowe dosyć drogie, ale od czego jest niemiecki ebay
A tutaj dwa zdjęcia z pierwszej wycieczki z nosidłem:

Witam!

Pola wycieczkę z tego co piszesz to tylko pozazdrościć a nosidełko wygląda bardzo fajnie i wygodne. Gdyby nie fakt że mój Stasiek waży jakieś 12 kg to chętnie bym sprawiła mężowi takie nosidełko

Nie wiem czy zaglądacie do biedronki ale są teraz tam takie namioty na plaże zaopatrzyłam się dzis własnie w taki i mój syn jak zobaczył go rozłożonego to przez pól godziny wchodzi do niego i wychodził myślałam że ze śmiechu pęknę komicznie to wyglądało na koniec jak mąż chciał go złożyć to zrobił minę w podkuwkę i mało co się nie rozpłakał to go zostawiliśmy teraz mamy na środku pokoju namiot :hahaha. Dodam ze mój syn to na dłużej niczym się nie zainteresuje.
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:05   #1787
moniczka1302
Wtajemniczenie

Hej

wpadam na chwilkę aby sobie z Wami pogadac. Dziewczyny ale Dzieciaczki ślicznie rosną. naprawdę to jest bardzo wzruszające.
U nas dynamicznie, Hania jest mega żywiołowa, nie nadążam za nią, w wózku prowadzic się nie da i cały cza chodzi i chodzi i chodziiii ba! za rączkę z mamusią czy tatusiem też się nie da
Trafił się nam niezły gagatek

z innych wieści - Hania dostała się o żłobka czekaliśmy prawie rok... tak więc nianię mamy do końca seirpnia a potem żłobek. Cieszę się, ale wiadomo że takie rozwiązanie to wiele plusów i minusó. Boję się chorowania, ale trzeba będzie to przeżyc.

Wybieracie się gdzieś na wakacje z maluszkami?

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:

no właśnie co się dzieje z mlekiem pepti!?!?! ostatnimi czasy strasznie cieżko je dostac nawet nasi przyjaciele z innego wojewodztwa musiel nam je zalatwiac bo pol tego dziadowskiego slaska zjezdzilam i nic nigdzie nie bylo !

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Cytat:

no właśnie co się dzieje z mlekiem pepti!?!?! ostatnimi czasy strasznie cieżko je dostac nawet nasi przyjaciele z innego wojewodztwa musiel nam je zalatwiac bo pol tego dziadowskiego slaska zjezdzilam i nic nigdzie nie bylo !
Stary 2013-06-17, 20:26   #1788
Efijy
Rozeznanie

[QUOTE=moniczka1302;413648 83]Hej

wpadam na chwilkę aby sobie z Wami pogadac. Dziewczyny ale Dzieciaczki ślicznie rosną. naprawdę to jest bardzo wzruszające.
U nas dynamicznie, Hania jest mega żywiołowa, nie nadążam za nią, w wózku prowadzic się nie da i cały cza chodzi i chodzi i chodziiii ba! za rączkę z mamusią czy tatusiem też się nie da
Trafił się nam niezły gagatek

z innych wieści - Hania dostała się o żłobka czekaliśmy prawie rok... tak więc nianię mamy do końca seirpnia a potem żłobek. Cieszę się, ale wiadomo że takie rozwiązanie to wiele plusów i minusó. Boję się chorowania, ale trzeba będzie to przeżyc.

Wybieracie się gdzieś na wakacje z maluszkami?[COLOR="Silver"]

My równo za tydzień jedziemy nad morze Nie mogliśmy się zdecydować gdzie czy nad nasze morze czy gdzieś zagranice. Mąż chciał koniecznie nad nasze bo paradoksalnie to był nad nim jako dziecko a tak jakoś wyszło że do tej pory byliśmy raczej za granicą na wakacjach. Poza tym ja jakoś bałam się lecieć z małym samolotem ot takie tam moje obawy Mam nadzieje tylko ze nie będzie lało cały tydzień
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:37   #1789
niunia32
Zakorzenienie

Odp: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

My juz w piatek jedziemy nad morze

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:52   #1790
debesciara
Zadomowienie

pola super wycieczka i super nosidło, eh chce się urlopu, a tu jeszcze miesiąc...

co do masy cukrowej do depilacji, ja zrobiłam sama z tą panią http://www.youtube.com/watch?v=V7eWn-9TSxA zrobiłąm sporo (chyba zgodnie z przepisem) i używam już długo długo, z tym że ja stosuję tylko na wąsik , kulek z tego nie robiębo chyba za mała powierzchnia, nakładam plastikowym nożykiem i zdzieram kawałkiem dzinsu, jak autorka filmiku i jestem super zadowolona

zaległości mam straszne, już w pracy nie mogę nadrobić zaległości bo młyn straszny i kłopotów sporo... eh

aha jeszcze dwa słowa o Ewce, zmotywowałyście mnie do ćwiczeń z nią i kupiłam jej płytę i ćwiczę od 4 dni i muszę powiedzieć że czuję efekty, jeszcze nie widzę, ale tak jakoś lepiej, zgrabniej się czuję

Moc całusków dla dzisiejszych jubilatów
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 21:15   #1791
martula007
Raczkowanie

BUZIAKI DLA ROCZNIAKOW!

Witam

Jutro idziemy do alergologa mam nadzieje, ze skoncza sie jej problemy skorne.
Ostatnio mloda kiepsko sypia, a dzis caly dzien strasznie marudna. Widac szerokie dziasla w miejscu dolnych 4, caly czas cos gryzie, nawet swoja dlon. Mam nadzieje, ze juz niedlugo jej wyjda i bedziemy mialy obie troszke luzu

0
Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
A i jeszcze miałam właśnie zapytać, czy dajecie dzieciom wodę z cytryną i miętom ? Moje dziecko kiepsko pije wodę, tzn napije się trochę i odstawia. a teraz w szczególności że idą upały chciałabym żeby piła więcej, może to jakaś alternatywa dla kompotów i soczków? Jak doleję trochę skoczku do wody to wypije do dna
ja daje czasami z mieta smakowala jej bardzo
Cytat:

Ja uzywam Bebilon pepti, ale na 100%. Mam nadzieje, ze teraz po wizycie u alergologa to sie zmieni.

Duza masz corcie, w ogole wiekszosc dzieci tu na watku to chyba takie duze. Moja mierzy cos ok. 75cm, a wazy max 9,5 kg. Dzis bylysmy w piaskownicy i byla jedna dziewczynka, pol glowy wyzsza od mojej niuni.. okazalo sie, ze dziewczynka ta jest miesiac starsza haha

Cytat:

Ja nakladam czasami sandlaki ze skarpetkami jak jest za zimno na same, a za cieplo na pelne buty. Zawsze to jakas wentylacja. No i na poczatku nosila ze skarpetkami dla ochrony bo sandalki ja troszke obcieraly.

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
My juz w piatek jedziemy nad morze

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
a gdzie dokladnie?
Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość

My równo za tydzień jedziemy nad morze Nie mogliśmy się zdecydować gdzie czy nad nasze morze czy gdzieś zagranice. Mąż chciał koniecznie nad nasze bo paradoksalnie to był nad nim jako dziecko a tak jakoś wyszło że do tej pory byliśmy raczej za granicą na wakacjach. Poza tym ja jakoś bałam się lecieć z małym samolotem ot takie tam moje obawy Mam nadzieje tylko ze nie będzie lało cały tydzień
pochwal sie gdzie dokladnie?
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 21:44   #1792
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość

Ja gdy mam np 4 puszki idę po recepte i daje do apteki,czekam na mleko,staram się tak zrobić abym np nie została bez żadnej puszki mleka,ja kupuję na zaś,raz w miesiącu 10 puszek i mając 4 ide po następneA ostatnio obdzwoniłam wzystkie apteki i w jednej udało mi się uzyskać całe 10szt,dostali tylko 20 a ja połowę zabrałam

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2013-06-17, 22:29   #1793
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

U nas tez nie ma pepti... Pani spod lady mi wyciagala po 2 szt, jeszcze mam odebrac jedna. Ale ciezko, ciezko .... ;/ ciekawe czemu tak sie dzieje. Moze ktos wie ?
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 08:29   #1794
she_87
Raczkowanie

Mój M poszedł wczoraj z Sarą do ośrodka po 1 minucie badania swierdzial ze ostre zapalenie gardla i zaczna się zapalenie ucha. Dała całą liste leków no i antybioty. Ale popołudniu pojechalm do takiej polecanej lekarki bo nie wierze naszym lekorzom z osrodka. A a druga lekarka że dziecko zdrowe ze gardlo lekko czerwone ale antybiotyku nie da bo szkoda dziecka, wypytala o wszytsko jak porod czy jakies choroby jak była mala jak jest karmiona itp. Powiedziała ze to mozeliwe ze od zebow bo ma rozpulchnione dziasła i ze jak 4 wychodza to ciężko jest i żeby badanie moczu zrobić żeby sprawdzić czy ta goraczka nie od pęcherza. u nas w przychodni jsk wchodzisz do lekarza to w drzwiach już dostajesz antybiotyk. Ta Pani mowila jak się będzie dawac na wszystko antybiotyk to jak dziecko pwoaznie zachoruje nie będzie miało się czym leczyc. Sara radosna była cały dzień i gorączki juz nie miała.
she_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 08:40   #1795
Renatka89
Zakorzenienie

Hej

Az tyle dzieciakow na pepti? Wszyscy alergicy?

Pola- chyba musze sprobowac z ta pasta koniecznie.. na 1 raz zrobie sama

Strasznie u mnie goraco meczy mnie taka pogoda, na spacerr pojde chyba dopiero wieczorem..

Coos mi internet szwankuje,i musze pisac z komorki, a chcialam wkleic jakies foto z roczku.
Stary 2013-06-18, 09:04   #1796
onething
Zadomowienie

Ja również czekam na info gdzie się wybieracie nad morze. My dopiero we wrześniu i najprawdopodobniej do Lachs Apartments, ale z miłą chęcią dowiem się gdzie wy i jak było
2013/2014
Stary 2013-06-18, 09:32   #1797
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Bry Piekna pogoda, az za piekna, i jak tu isc na spacer. Poszlysmy wczoraj do parku i masakra, mnostwo komarow i innych latajacych robali, nigdy tyle nie latalo.
Paula juz zdrowa, roczek przelozony na 20lipca. teraz troche zaluje, bo byloby juz po i na jakas sesje bym pojechala z Paulunia ale tak przynajmniej wszystko zaplanuje i zamowie tort taki jaki chce, a po szpitalu bylo juz za pozno na zamawianie tortu, bo podobno trzeba zamowic tydz wczesniej.
W niedz bylismy z Paula w mini zoo...oczywiscie komentarz zbedny mojej mamy, ze roczek z niedzieli odmowilismy bo Paula po szpitalu a teraz z nia gdzies latamy...ale sie wkurzylam. Pauli sie tam nie podobalo, w ogole nie zwracala uwagi na zwierzeta, byla piekna fontanna a Paula tez nic, po 40 minutach poszlismy do auta, bo bez sensu jak sie dziecku nie podoba, odjechalismy kawalek a Paula spi, no zmeczona byla ehh.
My na wakacje nigdzie nie jedziemy, ja szukam pracy, ciekawe co z tego wyjdzie.
Pisalyscie o wadze i wzrostach dzieci, to Paula chyba najmniejsza 8.8kg, nie wiem ile ma wzrostu ale ubrania nosi od 74 do 86 :-D ona raczej wysoka a szczupla

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 09:42   #1798
Renatka89
Zakorzenienie

My na dluzsze wakacje (tzn.2tyg) jedziemy na koniec niemiec do mamy TZta, ona tam mieszka ze swoim partnerem,maja farbe,pola,zwierzeta,mysl e,ze malej sie bedzie podobac
A poza tym planujemy tylko jakies weekendowe mini wypady

No wlasnie, za goraco na spacer, szkoda mi mala ciagnac na taki skwar : wiec na spacer dopiero na wieczor u nas.
Stary 2013-06-18, 09:58   #1799
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Szymon też na Bebilon Pepti i smakuje mu

Ja tez nie mogę pojąć.
Jak jest chłodno to zakładam skarpety i buty.
Jak gorąco to sandały.
Jak za chłodno na sandały to nic się dzieciu w skarpetach i butach nie stanie. Ja też wtedy mam skarpety i zakryte buty.
No nie mogę zroumieć skarpet do sandałów.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 11:07   #1800
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Ja gdy mam np 4 puszki idę po recepte i daje do apteki,czekam na mleko,staram się tak zrobić abym np nie została bez żadnej puszki mleka,ja kupuję na zaś,raz w miesiącu 10 puszek i mając 4 ide po następneA ostatnio obdzwoniłam wzystkie apteki i w jednej udało mi się uzyskać całe 10szt,dostali tylko 20 a ja połowę zabrałam
kurcze nadal nie ma tego pepti??? 1,5 miesiaca temu zrobiłam zapas, ale myslalam, ze do tej pory to już się zaopatrzą :/ fuck.

co do sandałów, ja zakładam skarpetki Borysowi do sandałków gdy wkładamy nowe butki, nie chodzone, a dlaczego ? Ano dlatego, że nie chcę żeby go obtarły

pytanie z innej beczki.

Możecie polecić jakieś fajne poduszki? do sypialni. Takie których wkład nie zbija się po miesiącu w kuleczki.

_millena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości