|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2041 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2042 |
Raczkowanie
|
Kiedyś jako gość zawitałem na wesele do Skawiny pod Krakowem. Był zespół, miał zarobić 3000zł. Zaczyna się wesele a tu okazuje się, że zespół czeka na dedykacje i zamówienia od gości, płatne. Finał był taki, że każda piosenka podczas wesela była zamówiona i opłacona. Zespół uzbierał 4500zł. Odliczył sobie 3000zł a resztę oddał młodej parze. Czyli goście sfinansowali młodej parze zespół i jeszcze wyszło z bonusem. Dla mnie, warszawiaka to była prawdziwa SENSACJA. Ale powiedziano mi, że tam to tradycja. Podobnie jest ze zbieraniem na wózek, na Mazowszu zabawa bardzo popularna, w Warszawie nieco mniej ale również często się pojawia. Warto ją robić jeśli ma się przekonanie, że zaproszeni goście znają temat, w innym przypadku może być wtopa ( nie mam portfela, mam 100zł których nie oddam, mam tylko karty płatnicze )
|
![]() ![]() |
![]() |
#2043 | |
Rozeznanie
|
smokeyeye a Ty też z Kujaw?
![]() Nam bardzo podobał się zespół Second Heaven -http://secondheaven.pl ale ze względów finansowych (wołali 7500 za wesele z poprawinami) musieliśmy z nich zrezygnować, drugim zespołem jaki nam się podoba jest SAVOY - http://http://www.savoyzespol.hg.pl/ , mieliśmy okazję bawić się przy nim na trzech weselach i zabawa była udana. Niestety nie grają już na poprawinach i trzeba by było zapłacić dodatkowo za dj, którego polecają, ale jak ktoś robi wesele bez poprawin to po problemie. ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez aneczka25057 Czas edycji: 2013-06-17 o 14:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2044 | |||
Zakorzenienie
|
Witam i ja po weekendzie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
alofkowa również gratuluję spadku kg ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2045 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo co, jak ktoś jest jednocześnie rodziną, ale i przyjacielem? ![]() Nie będzie wiedział, gdzie usiąść. Np. kuzyni TŻta: młode chłopaki, trochę młodsi ode mnie. Niby są rodziną, ale mamy relacje przyjacielskie raczej. Nie usiądą raczej przy stole z moim dziadkiem i ciocią Krysią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2046 | ||||||
Blond forever!
|
Dziękuję dziewczyny za kciuki - przydały się bardzo!
![]() Wkurzyłam się tylko na koniec, bo mogłyśmy test zabrać do domu, ale ja oddawałam pracę przedostatnia i babeczka mnie zatrzymała, żebym została, bo 2 ostatnie osoby muszą widzieć jak ona pakuje nasze kartki z odpowiedziami do wysłania. Dziewczyna, która była ostatnia jeszcze pisała kilka minut i dziewczyny z mojej grupy wparowały do sali po testy, a babka kazała im wziąć wszystkie, bo zamieszanie, a de facto egzamin jeszcze trwa. No i zabrały też mój test. Ja po wyjściu z sali nie zobaczyłam nikogo, ani mojego testu też... Napisałam sms do dwóch koleżanek, czy wiedzą czy któraś wzięła ze sobą mój test czy wyrzuciły go może do najbliższego śmietnika ![]() Cytat:
Jak dla mnie, albo rybki, albo akwarium - albo winietki, albo bez. Bo czasem jak człowiek przekombinuje to ![]() Cytat:
![]() U nas to w tej zabawie biorą udział tylko kawalerzy i panny. Cytat:
![]() Zamieszanie z wypisywaniem druków, odliczone 3 zł... A potem jeszcze zasilanie kasą wielkiego koncernu, z którego jak się okazuje PM wcale dużo nie wygrywają ![]() Szkoda kasy. Cytat:
Dziwi mnie to, że PM nie ustalają z orkiestrą/dj tzw scenariusza wesela. My na pewno będziemy to ustalać. Cytat:
![]() http://www.youtube.com/watch?v=S0W4Mjd1iZY Jest weselsza i w sumie tekst jakby pisany o nas (ja blondynka, TŻ saksofonista ![]() Cytat:
A zabawa ze zbieraniem na wózek - ja ją znam, ale nigdy nie biorę udziału ![]() U nas będzie, bo ostatnio jak byliśmy na weselu to ciotki TŻta aż piszczały przy odbijaniu ![]() Zarówno moja jak i TŻta rodzina to zna, więc będziemy się świetnie bawić ![]() A, że kasę się zbiera... Ostatnio Młodzi na weselu z 1.06 zebrali z zabawy 1700zł - pojechali na podróż poślubną za to ![]() Nie podobało mi się tylko jak na jednym z wesel zespół zaznaczył, że do koszyka muszą być wrzucane tylko banknoty ![]() Ja mam nadzieję, że może jeszcze w tym tygodniu TŻta wyciągnę ![]()
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2013-06-17 o 14:49 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2047 |
Raczkowanie
|
aneczka dziekuje, zaraz obadam Savoy.
Wow! 7,5 tys to 'troche' sporo ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2048 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dużo zebrali! u nas też pewnie będzie ta zabawa, bo rodziny ją znają i gdzie nie byliśmy na weselu to też 'ciotki aż piszczały' ![]() ja niestety nie, ja mam sesję, a Tż pracuje ;/ a potem cały lipiec mam praktyki, więc jeśli gdziekolwiek pojedziemy to w sierpniu dopiero ;/
![]() ![]() |
![]() |
#2049 |
Zakorzenienie
|
Odp: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14
Jutro mimo wszystko muszę iść do pracy
![]() Blondi, no widzisz, dla mnie wierszyki nie są wyciąganiem kasy. A nawet jeśli tak by na to spojrzeć to Młodzi wyciągają kasę raz, a jak zbierają na wózek to nie dość że dostają kasę w kopertach (w większości) to potem jeszcze na wózek zbierają. Takie jest moje zdanie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2050 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiele ludzi myśli, że 'młodym' to trzeba kupić coś na nową drogę życia: pościel, mikser, żelazko, odkurzacz. A powiedz mi, PO CO mi drugi mikser, drugie żelazko i drugi odkurzacz? Skoro mieszkamy ze sobą i wszystkie sprzęty mamy. A pościel mam 200 x 200cm, kto wpadnie żeby mi kupic w takim rozmiarze? Kupują 160 x 200 bo jest standardowa. Przynajmniej goście wiedzą, żeby sobie głowy nie zawracać prezentem i tą kasę wsadzą do koperty. Takie żelazko, czy odkurzacz kosztuje ok. 200zł, więc to spora kwota. Albo jak wesele jest w PL, a młodzi zagranicą mieszkają: moja koleżanka też pisała, że chcą kasę, bo zwyczajnie nie mieliby jak zabrać ze sobą wszystkich prezentów typu żelazko itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2051 |
Zadomowienie
|
tak jak już było wspomniane to zależy od regionu, w jednym byłoby to nazwane wyciąganiem kasy w innym jest to zabawa ogólnie przyjęta i goście to lubią
![]() nie trzeba wrzucać kwot 50-100zł to jest traktowane jako zabawa (a nie dostarczanie zbędnych kosztów, bo przecież dał już ktoś w kopercie ![]() ![]() nie ma co generalizować tak jak w jednym regionie nie przyjmą się winietki, czy pisanie w zaproszeniach o prezentach pieniężnych w innym to standard, zależy też od rodziny... tyle w temacie z mojej strony ![]()
7.06.2014 ![]() ![]() Edytowane przez KasiaK_080290 Czas edycji: 2013-06-17 o 15:10 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2052 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2053 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Szykuje mi się pogrzeb.
![]() |
#2054 |
Zakorzenienie
|
mamy 17 g zlota ;D
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2055 |
Zakorzenienie
|
Nie dam rady chyba nadrobić. W pracy teraz szał ciał, poprawom sprawdzianów nie ma końca, sprawozdania itp. ;/
Kolejna rzecz odhaczona. Obrączki odebraliśmy, jednak zostawiłam ten rozmiar 8. Pani stwierdziła, że jeszcze mogę w domu ponosić i zobaczyć i oddać. Spadać nie spada, więc zostawiam. Zatrzymuje się na kostce. Zdjęcia ma TŻ, ale już kiedyś wstawiałam. Mamy grawer z imionami i datą ślubu. Obrączki, obrączki.jpg kroooliczek ale Wam dobrze. Udanego wypoczynku ![]() misia To sporo. Nasze obrączki chyba tyle nawet nie ważą ![]() Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2013-06-17 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#2056 |
Zakorzenienie
|
Misia, to spokojnie wystarczy
![]() My mamy 18g, a na obrączki trzeba 10-11 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2057 | |
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2058 |
Zakorzenienie
|
no to super
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2059 | ||
Blond forever!
|
Cytat:
Prezent to prezent. A zabawa to zabawa. Cytat:
Jak dostaniemy 3 odkurzacze, 5 kompletów pościeli i 2 miksery (w co wątpię, bo moi goście idiotami nie są, aby kupować bez wywiadu niepotrzebne prezenty) to zostawimy 1 odkurzacz, 2 komplety pościeli i 1 mikser. Resztę sprzedamy lub sprezentujemy komuś innemu. To co zrobimy z prezentem już należy do naszej decyzji.
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2013-06-17 o 15:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2060 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14
Blondi, ja mam inne podejście: nie mam czasu kombinować i sprzedawać odkurzaczy na allegro.
Jeżeli goście CHCĄ przekazać jakąś kwotę na prezent dla nas, to wolimy gotówkę, bo za to np. pojedziemy w podróż poślubną/włożymy to w mieszkanie. Przecież nie napiszę na zaproszeniu: na wesele nie wpuszczamy bez koperty i to oczywiście nie byle jakiej, co najmniej 400zł od pary MUSI być! ![]() Wiadomo, część ludzi nie da nic, część da np. 100zł, bo tyle mają i to jest dla mnie zrozumiałe. Po prostu nie chcemy fizycznych prezentów, bo nie będziemy mieli co z nimi zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
#2061 |
Zakorzenienie
|
To ja może napiszę jak to u mnie wygląda. A właściwie u rodzinki TŻ
Niestety oni pieniężnych prezentów nie praktykują. Kilka lat temu jak ja byłam jeszcze w liceum a TŻ skończył technikum i szukał pracy dostaliśmy zaproszenie na wesele jakieś dalszej kuzynki TŻ (jego rodzice i siostra też). Z racji że wiadomo, kasy nie mieliśmy swojej postanowiliśmy się dorzucić do koperty rodziców. Niestety okazało się, że jego rodzice nie uznają kopert MUSI być prezent. KONIECZNIE zastawa stołowa. Z racji że ja i TŻ mieliśmy czas i "ochotę" musieliśmy ją wybrać i kupić. Ja nie znałam tej kuzynki, TŻ widział ją 2 razy w życiu - wybrałam prosty, uniwersalny komplet obiadowo - kawowy, jasny z delikatnym paseczkiem czy ornamentem - żeby pasował do każdej kuchni. Pokazaliśmy zdjęcie mamie TŻ - zabrała się i pojechała sama. Białe talerze z niebieskim wzorkiem przez pół. Bo ona uwielbia niebieskie wzroki! Poradziłam się wtedy moich rodziców i zdecydowaliśmy że nie dołożymy się do tego, tylko damy w kopercie 250 zł. Na tyle nas było stać, a wesele było kilka lat temu. Teście się obrazili, więc nie chcąc awantur, odpuściłam, a żałuję... Musiałam ja i TŻ zawieźć im ten prezent dzień przed weselem - bo teście nie będą tego tachać do kościoła... Siostra TŻ (ma narzeczonego, oboje pracują) również króluje w takich nietrafionych prezentach... Raz kupiła tort z ręczników ![]() O ile moja rodzina zawsze daje pieniądze o tyle rodzina TŻ niestety nie (wszelkie ciocie, babcie też są przyzwyczajone do prezentów, teściowa na każde imieniny dostaje porcelanę z niebieskim wzorkiem) i jak widać nie pomoże tutaj poczta pantoflowa, skoro nawet rodzice TŻ są za prezentami. Nie mam pomysłu jak to rozwiązać żeby nikt mi później nie zarzucił "żebrania" o kopertę, ale zrozumcie że niebieskie wzroki na talerzach nie są szczytem moich marzeń...
![]() |
#2062 |
Rozeznanie
|
Wesela nie robi się, przynajmniej my nie robimy, po to żeby zebrać jak najwięcej kasy ale po to aby tym wydarzeniem cieszyć się razem z najbliższymi. W ogóle wątpię żeby jakiekolwiek wesele można uznać za takie, po którym ktoś "obłowi się w kasę". Kwestia obłowienia jest w tym momencie dość kontrowersyjna... Nawet jeśli ktoś patrzy tylko na to ile pieniędzy dostanie w prezencie i nawet jak napisze wierszyk w zaproszeniu, zrobi same "odpłatne" zabawy i tak się raczej nie "obłowi" - wesele samo w sobie jest sporym wydatkiem i raczej się nie zwróci z otrzymanych prezentów etc. A gdzie tu jeszcze mowa o obłowieniu się
![]() Edytowane przez aneczka25057 Czas edycji: 2013-06-17 o 15:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#2063 |
Zakorzenienie
|
Aha, dodam, że dla nas wesele nie jest dla kasy
![]() Ale WIEM, że niektóre osoby bardzo będą chciały nam coś kupić 'na nowe życie' i jest to całkiem zbędne, bo mamy WSZYSTKO w domu. Ok, jedynie co to moglibyśmy dostać thermo mixa, ale on kosztuje 3000-4000, więc nie będę od nikogo wymagać wyłożenia takiej kasy. Moja mama chciałaby go nam kupić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2064 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2065 |
Zakorzenienie
|
Exist, myślę, że nikt nie jest takim optymistą, że myśli, że wesele mu się zwróci
![]() Chyba, że zaprasza samych hojnych prawników, lekarzy, architektów i przedsiębiorców ![]() Mój komentarz odnosił się do posta Blondi, która tak usilnie podkreśla, że wesele dla nich nie jest dla kasy, że gotowa jest dostać 3 odkurzacze i sprzedawać je potem po allegro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2066 | |
Blond forever!
|
Cytat:
Ludzie wszystko przeliczają na pieniądze, nie mają na nic czasu. Takie się wszystko płytkie robi. Ktoś pisał na forum, że na zachodzie już numer konta podają Młodzi, bo nawet na koperty szkoda czasu... A ostatnio jak był roczek bratanicy TŻta to rodzice (czyli jego brat z bratową), też kazali puścić famę w rodzinie, że oni nie chcą prezentów dla małej, tylko kasę, bo oni WSZYSTKO MAJĄ dla niej. My wkalkulowujemy nieudane/niepotrzebne/podwójne prezenty w wesele. Będzie wesoło ![]()
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2013-06-17 o 16:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2067 |
Rozeznanie
|
Dotka, Exist ja Was rozumiem. Nie uważam, że robicie wesele dla kasy. Macie swoje powody dla których wolicie dostać pieniądze w kopertę i tyle. Chodziło mi tylko o sformułowanie "obłowić się" kasą z prezentów/konkursów, gdzie w przypadku organizacji wesela jest to raczej niemożliwe...
Kupując prezent też trzeba wydać na niego pieniądze, a jeśli PM woli dostać pieniądze zamiast czegoś co im się może do niczego nie przydać, to przecież równie dobrze goście mogą włożyć w kopertę równowartość prezentu, który zamierzali kupić. Przecież nikt nie napiszę "proszę włożyć do koperty po 200zł od osoby" Edytowane przez aneczka25057 Czas edycji: 2013-06-17 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2068 | ||
Blond forever!
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
![]() Ja lubię prezenty ![]() Exist, nie przejmuj się - wymienimy się - Ty mi talerze, ja Tobie odkurzacz ![]()
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2013-06-17 o 16:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2069 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ile jeszcze stron Ci zostało? Dziewczyny, żeby określić ile mam g złota to wystarczy je zważyć na wadze czy oni jakoś inaczej to ważą? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2070 |
Rozeznanie
|
A no taka sytuacja jest dla mnie nienormalna. Bo to jednak święto małej Solenizantki (tak samo jak wesele jest świętem PM) i to jednak dla niej powinny być prezenty, a nie dla rodziców... Czy Solenizantka sama rozporządzi tymi pieniędzmi? Nie wydaje mi się. No chyba, że rodzice wpłacą je na jakieś konto i będą na przyszłość, to wtedy ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.