|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
KOTerator
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
A to dzień dobry powiedzieć nie można? Ładnie się zachowali przecież, u nas też powinien być taki zwyczaj
.
|
|
|
|
#4712 |
|
Zakorzenienie
|
Coś mnie zdziwiło i może ktoś, kto ma styczność ze służbą zdrowia, będzie potrafił wytłumaczyć dlaczego tak jest.
W weekend bardzo źle się czułam i musiałam skorzystać z wizyty u dyżurującego lekarza. Dostałam 2 zastrzyki przeciwbólowe i receptę, na której pani doktor między innymi te zastrzyki zapisała. Pani w zabiegowym poinformowała mnie (po zastrzykach), że mam iść do apteki, wykupić te zastrzyki i im oddać. Zrobiłam taka minę tylko, że zamiast znaków zapytania nad moją głową było WTF?? To po co ja co miesiąc płacę ogromne składki na ubezpieczenie zdrowotne? Żebym nawet nie mogła dostać zastrzyku przeciwbólowego, który kosztuje niecałą złotówkę? Przecież przychodnia dostaje od nfz pieniądze za każdego pacjenta? Albo niech się rozlicza z przychodnią, do której pacjent jest zapisany? A że do apteki poszłam po powrocie do domu, stwierdziłam, że zaniosę te zastrzyki przy okazji bo więcej wyniesie mnie autobus w jedną stronę, żeby tam dojechać
Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2013-06-17 o 19:37 |
|
|
|
#4713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie, fajnie, mi się podoba to, że obcy sobie ludzie mówią sobie dzień dobry albo cześć. Wtedy byłam mocno zamyślona, w drugiej połowie ciąży i jeszcze nie do końca ogarniałam co i jak tam jest. Dla mnie w tamtym czasie policja, jak mówiła dzień dobry, to coś mogli chcieć, wiem głupie . Po prostu w Polsce policjanci od tak się nie witają .
|
|
|
|
|
#4714 |
|
KOTerator
|
Ja się witam z policjantami
.
|
|
|
|
#4715 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co do reszty to jest to tak że nfz szpitalom płaci często poniżej opłacalności np za zabieg mniej niż wyniesie materiał do niego użyty o takich drobiazgach jak praca personelu, utrzymanie sali czy szpitalne łóżko nie wspominając. Dlaczego BO TAK! bo jest to monopolista który może, w cywilizowanych krajach jest albo wielu ubezpieczycieli dzięki czemu klarownie widać za co płacisz lub jest to Szwecja gdzie pieniądze nie znikają, ale tu jest POolska i wiadomo.... Składki po drodze z nfz do świadczeniodawcy (szpital, lekarz położna, się magicznie kurczą) Pieniądze za pacjenta: otóż lekarz rodzinny dostaje z góry pieniądze za każdego pacjenta- kwota ogromna, z tej kwoty idzie na czynsz, dostosowanie lokalu do norm, pensja pielęgniarek 2 na lekarza i rejestratorki, sprzątaczki i ew informatyka, leki w gabinecie, sprzęt ekg, glukometr, igły, strzykawki i inne To co zostaje dla lekarza to okolice lub niewiele powyżej średniej krajowej. Jeśli chodzi o nocną pomoc lekarską tu też nie otrzymują pieniędzy za każdego pacjenta ale z góry ryczałtem, niezależnie od tego ilu pacjentów przyjdzie. Co oznacza że miejsca gdzie jest dobry lekarz, idzie za nim opinia i przychodzi każdej nocy 40 osób a a weekendy po 100 na tym tracą. Ot nasza polska logika. ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
Wbrew pozorom to wcale nie jest proste- i w sumie dobrze. |
||
|
|
|
#4716 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() Jak patrzę co miesiąc na mój pasek i widzę ile pieniędzy idzie różne składki to A jak chcę iść do głupiego ginekologa raz na pół roku to ponad miesiąc muszę czekać na wizytę, że o specjalistach typu endokrynolog nie wspomnę |
|
|
|
#4717 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie działanie NFZ i ZUS, to taka legalna piramida finansowa. Ludzie bulą masę siana a nikt nie wie dokładnie, ile z tego ma, a jak musi skorzystać z usług, które mu się należą, to czeka...minimum pół roku
|
|
|
|
#4718 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() mogłabyś trochę bardziej przybliżyć ten problem? ;> mnie też śmieszy taki boom na pewne "gwiazdy". I nagle wszyscy stają się fanami Anny German. Tak jak kiedyś Magika czy Michaela Jacksona. Z jednej strony to dobrze, bo niektórzy mogą poszerzyć swoje horyzonty, z drugiej takie ślepe gonienie za tym, co modne.... ech |
|
|
|
|
#4719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- jedna skłądka bo praca na etat -druga!!! bo firma -trzeci raz bo i tak d...a i trzeba badania zrobic prywatnie. |
|
|
|
|
#4721 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4722 | |
|
Zadomowienie
|
Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4723 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
German się w grobie przewraca.
|
|
|
|
|
#4724 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4725 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą moim zdaniem porwała się po prostu z motyką na słońce i nie podołała. Słyszałam inną piosenkę w jej wykonaniu, co prawda szału nie zrobiła (bo po prostu jakiegoś cudownego głosu nie ma), ale zaśpiewała ją poprawnie. |
|
|
|
|
#4726 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
A to ciekawe, może gdzieś to opisała
. Ale sytuacja z tamtego tygodnia.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-06-17 o 21:44 |
|
|
|
#4727 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4728 |
|
damn good coffee
|
No mi kiedyś też alergolog wypisała nie receptę na zastrzyk, tylko skierowanie, do mojego ośrodka zdrowia. Trochę się pielęgniarka zdziwiła, pomarudziła, ale w końcu zrobiła mi ten zastrzyk.
|
|
|
|
#4729 |
|
Wtajemniczenie
|
Rzeczywiście, też już mi to gdzieś tym wątku mignęło
. Pisała o tym Vivienne .Ja byłam świadkiem nieco innej, ale też komicznej sytuacji - pewien facet, na standardowe pytanie nowo przybyłej osoby "Kto z państwa ostatni do dr XYZ?", odpowiedział szybko "Nie wiem, ale JA JESTEM PIERWSZY!". Cały czas nerwowo kręcił się w poczekalni, a gdy ujrzał nadchodzącą lekarkę, to niemal rzucił się na drzwi z okrzykiem "Pani doktor, pani doktor, ja tu na panią czekam, bo ja jestem pierwszy!". Oczywiście nikt nie kwestionował jego pierwszeństwa ani wtedy, ani wcześniej, ale może miał przykre doświadczenia z poprzednich wizyt i postanowił "zawalczyć o swoje" Edytowane przez Lisciolaz Straszliwy Czas edycji: 2013-06-17 o 22:07 |
|
|
|
#4730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smutne to. Ludzie walczą o coś, co im się należy, jak jakieś za przeproszeniem zwierzęta |
|
|
|
|
#4731 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4732 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() Moja również sprzed tygodnia. Jak akcja działa się w sobotę w Lublinie to pewnie byłam świadkiem tej samej Albo to ja byłam tą koleżanką?
|
|
|
#4733 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Chyba, że wszyscy byli w tej samej przychodni.
|
#4734 |
|
Zakorzenienie
|
No ja ostatnio u gina, musiałam płacić dodatkową stówkę za podanie mi na szyjkę macicy jakiegoś leku na nadżerkę
i zapłaciłam. Ale..więcej tam nie pójdę.
|
|
|
|
#4735 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#4736 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4737 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
śpiewła w siedmiu językach, dostała mnóstwo nagród. Całe ZSRR ją kochało - byłam w Rosji i na Ukrainie i często jak wspominałam że jestem z Polski to starsi ludzie zaczynali śpiewać jej piosenki Jest nawet asteroida nazwana jej imieniem Cytat:
. Dlatego jeśli chodzi o tanie rzeczy jak np te zastrzyki, albo bandaże elastyczne do obandażowania nóg przed operacją - to prosi się pacjenta o odkupienie bo inaczej zanim szpital dostanie kasę na kolejne to dla następnych osób zwyczajnie zabraknie ![]() Cytat:
Płacisz za lek podanie i za wizytę. Co w tym dziwnego? To tak jakbyś narzekała że dodatkowo płacisz za założenie wkładki wewnątrzmacicznej którą sama musiałaś sobie kupić
|
|
#4738 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Tez pomyslalam o spirali.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety wszystko kosztuje. - lek, cóz lekarz nie dostaje go za darmo. Albo się za niego płaci albo kupuje samemu. -wizyta lekarska i praca lekarza to jedno -a wykonanie zabiegu to drugie ( za samą robociznę plus sprzęt i jego sterylizację) To tak samo jak w warsztacie samochodowym -opłaty za robociznę i części osobno a w niektórych dodatkowa opłata za zajrzenie pod maskę. [QUOTE=zlosliwe_straszydel ko;41372361 No tak to jest niestety że nawet na te najtańsze rzeczy brakuje. Zdarzało się że nosiłam do pracy własne rękawiczki jednorazowe . Dlatego jeśli chodzi o tanie rzeczy jak np te zastrzyki, albo bandaże elastyczne do obandażowania nóg przed operacją - to prosi się pacjenta o odkupienie bo inaczej zanim szpital dostanie kasę na kolejne to dla następnych osób zwyczajnie zabraknie ![]() [/QUOTE] Ja pamiętam jak dostałam kiedyś opr na praktykach za zakłądanie rękawiczek do podawaniu zastrzyków domięśniowych " bo one się tylko zakłada do krwi" od tego czasu nosiłam własne pudło z rękawiczkami. A w szpitalach brakuje wszystkiego, nie ma papieru toaletowego ani dla pacjentów ani dla personelu, brak ręczników, braki w lekach i pieluchach, ba brakuje nawet na bandaże czy opatrunki. |
|
|
|
|
#4740 |
|
Konto usunięte
|
No ale ten lek to się generalnie kupuje.... To jest kwas podawany na nadżerkę, który się samodzielnie kupuje w aptece i to jest norma, bo jak chcesz możesz mieć wypaloną albo zamrożoną alb podany ten lek. W 99% przypadkach jest to lepsze.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:34.

.

tylko, że zamiast znaków zapytania nad moją głową było WTF?? To po co ja co miesiąc płacę ogromne składki na ubezpieczenie zdrowotne? Żebym nawet nie mogła dostać zastrzyku przeciwbólowego, który kosztuje niecałą złotówkę? Przecież przychodnia dostaje od nfz pieniądze za każdego pacjenta? Albo niech się rozlicza z przychodnią, do której pacjent jest zapisany?

.

A jak chcę iść do głupiego ginekologa raz na pół roku to ponad miesiąc muszę czekać na wizytę, że o specjalistach typu endokrynolog nie wspomnę 

i zapłaciłam. Ale..więcej tam nie pójdę.