Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. Cz.III - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego wątku będzie nosił nazwę:
Rączki, nózki wypychamy- w brzuszku Mamy ubaw mamy. Mamusie XI-XII 2013. cz.IV 6 9,68%
Rączki nózki wypychamy- niezły ubaw w brzuszkach mamy. Mamusie XI-XII 2013. czIV 2 3,23%
Cyc ogromny, krągły brzuszek a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013. cz. IV 21 33,87%
Urwisku malutki- rośnij duży i okrąglutki. Mamy XI-XII 2013 CZ.IV 1 1,61%
Podskakuje lekko brzuszek bo się wierci w nim maluszek.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 7 11,29%
Coraz mocniejsze czujemy kopniaki, ale rozrabiaki te nasze dzieciaki.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 0 0%
Już nie mogę wciągnąć brzuszka bo bym zgniotła maluszka .Mamy XI-XII 2013. cz. IV 0 0%
JUz sie nie da wciagnać brzuszka , bo to domek jest maluszka.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 6 9,68%
Myślą nasze Kochane robaczki- dam Mamie kopniaczki.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 0 0%
Mama biega ciągle siku, a smyk w brzuchu fiku-miku! Mamy XI-XII 2013. cz. IV 17 27,42%
listopadowo-grudniowe mamusie 2013. Cz. IV 2 3,23%
Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-29, 20:16   #4531
Anoula
Zakorzenienie

Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. C

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
ooo mój królewicz się obudził i dokazuje

Anoula,my mieliśmy podobnie z imieniem dla dziewczynki Tż chciał tylko Kornelcię i żadne moje propozycje do Niego nie przemawiały...
Macie jeszcze trochę czasu więc na pewno wybierzecie wspólnie jakieś ładne imię;-)
Obyś miała rację
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 20:19   #4532
anka_85
Zakorzenienie

Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. C

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Ja tez nie nawidze tych dywanow ale I tak mam szczescie bo nie ma ich w kuchni I lazience jak np u sasiadow. W supialniach zostawie dywan tam mi jako tako nie przeszkadza , ale w glow bym pokoju to jest straszne , kremowa wykladzina na ktora wchodzi sie prosto z zewnatrz , przy angielskiej pogodzie wiecznie mokro I brudno a co bedzie jak wozkiem bede jezdzila tam I z powrotem ..
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nie wiem jak można mieć wykładzine w kuchni i w łazience a już widziałam tutaj coś takiego... fuj! to jest niehigieniczne do granic ... zwłaszcza jak sie ma psa czy kota. ech

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość
Ale fajnie dostać coś za free
a jaki wózek wybrałaś?
wybrałam póki co (może w między czasie z doskoku zmienię zdanie) :
http://www.silvercrossbaby.com/pram-...Freeway/ebony/
szczerze mówiąc nie wiem co i jak z wózkami. ten wydaje się dość solidny jak na moje niedoświadczone oko.

Cytat:
Oh te cizowe sny mi tylko raz sie snila dziewczynka , byla moja ale ja jej nie rodzilam tylko od razu z porodowki szlan odebrac )

A co do krechy to sie tak teraz przygladam I ja tez mam ale Biegnie z pod biustu do pepka I pozniej nic .. Dziwne

ja miałam realne i tak długie sny na początku ciązy... nie koncząca się opowieść i nie były to koszmary a przyjemne sny.

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 20:25   #4533
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antibia86 Pokaż wiadomość
wiecie co a ja juz mam dość....ja chce juzdo siebie wracać,mam dośćtych pasozytów i nierobów.....
Jutro rano wraca moja tesciowa a w domu totalny syf bo 2 dni mnie nie bylo bo spałam u kolezanki, ku...nawet im ciężko zmywarkęwłączyć. nawet kupilam sama tabletki do zywarki bo przeciez nikt nie raczył. od rana sprzatam a brat TŻ pojechał sobie na basen. nie dość że do domu nic nie kupuje i nic nie robi to jeszcze ciągle wyjada z lodówki i nawet nie spyta się czy to nasze czy może. TŻ załatwil mu prace a on nawet ani me ani be. Moja Tesciowa zapierdala za granica zeby synkowi studia zapłacić ( wyobrazcie sobie studiuje zaocznie a w tyg nawet do pracy sie nie garnal) w domu nic nie zrobi. Teść cos tam zawsze dorobi ale mała czesc z tego idzie na dom bo wiekszosc na picie pod garazem z bracmi. Szczerze Ja nie wiem Jak ona sobie może na to pozwalać.....ech....sorry ale mam dość :/
ehh... co za ludzie.. :/ nie przegadasz im do rozsądku...
współczuję
Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Dobry

Wróciłam, nie nadrabiam, bo w kom mam 100str w plecy
Fajnie bylo na wakacjach
Nirmalnie az sie noge wchodzić na wagę....

Dzisisj zaczęłam 18tydz

Aaaa rzucił mi sie temat golenia przed porodem. mnie przed wejściem do szpitala ogolil maz
aaaaaa, wakacje, też bym chciała to super że wyjazd się udał :d
Cytat:
Wyszlam z domu , jade do tego sklepu. Wezme mame ze soba co dwie glowy to nie jedna a jak spartaczymy to bedzie wina po polowie

Do dziewczyn z wiekszym brzuchem .. Tez tak sapiecie ? Wyszlam 5 min temu z domu ide jak zolw I sapie do tego .. Masakra! Ostatnio czuje sie jak stara baba , do tego strasznie widze jak sie sypie przez ostatni tydzien . Wczoraj poszlam sie kapac I po juz oznajmilam drogiemu tatusiowi ze w takim tepie to za miesiac juz tylko wspolne kapiele)

Jakaś masakra z tym sapaniem, też to przechodzę..

Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
Te kupiłam na 62 bo w długim rękawem, akurat bodziaków z długim rękawem mam mało, co prawda mam jeszcze dostać. Nie kupuję i nie oglądam w lumpkach pajacyków chociaż są śliczne ale mam ich półtorej szuflady, największy chyba na 12 msc.
Nie dość że te włosy na brzuchu sterczące to jeszcze w okolicach pępka takie ciemne
dokładnie mam to samo

wiecie co? ciesze sie ze słonce wyszło bo humor mi się poprawił
idę z mężem na spacer
Stary 2013-06-29, 20:28   #4534
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
idę z mężem na spacer
U Nas niestety dzień szarawy,słoneczka brak... w dodatku Tż w pracy do 23 więc zostaje mi tylko serfowanie po necie i oglądanie "Sex w wielkim mieście II "

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 20:37   #4535
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
ehh... co za ludzie.. :/ nie przegadasz im do rozsądku...
współczuję

aaaaaa, wakacje, też bym chciała to super że wyjazd się udał :d

Jakaś masakra z tym sapaniem, też to przechodzę..

dokładnie mam to samo

idę z mężem na spacer
Udanego spacerku U nas też dzisiaj od południa ładna pogoda
Cytat:
U Nas niestety dzień szarawy,słoneczka brak... w dodatku Tż w pracy do 23 więc zostaje mi tylko serfowanie po necie i oglądanie "Sex w wielkim mieście II "
Ja też czekam na męża, nie wiem o której wróci, ja za to czytam wizaż i oglądam kabarety

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 20:40   #4536
agnieszka255
Zadomowienie

GG do agnieszka255

Dziewczyny a co sądzicie o koszu mojżeszowym dla maluszka? dostałam taki w prezencie, nawet mi się podoba, jest śliczny, i można go postawić blisko łóżka, i malec może spać w nim do 4 miesiąca nawet. Nawet becik na chrzest dostałam
Stary 2013-06-29, 20:50   #4537
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnieszka255 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co sądzicie o koszu mojżeszowym dla maluszka? dostałam taki w prezencie, nawet mi się podoba, jest śliczny, i można go postawić blisko łóżka, i malec może spać w nim do 4 miesiąca nawet. Nawet becik na chrzest dostałam
W sumie chyba na początek fajne rozwiązanie, nei wiem czy maluszek do 4 miesiąca w nim wytrzyma, pewnie zależy jak sie będzie wiercił i czy duży będzie ale jak dostałaś to super, może się przydać na początku.

Weszłam na wątek mamuś maj- czerwiec kurcze jakie śliczne te maluszki jak na nie patrze to chciałabym już tulić Zuzankę

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 20:57   #4538
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
W sumie chyba na początek fajne rozwiązanie, nei wiem czy maluszek do 4 miesiąca w nim wytrzyma, pewnie zależy jak sie będzie wiercił i czy duży będzie ale jak dostałaś to super, może się przydać na początku.

Weszłam na wątek mamuś maj- czerwiec kurcze jakie śliczne te maluszki jak na nie patrze to chciałabym już tulić Zuzankę
Idę też tam podglądnąć troszeczkę

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2013-06-29, 21:22   #4539
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
Jak fajnie, dziwne uczucie ale jakie przyjemne od razu mi się buzia zaczęła cieszyć jak sobie pomyślałam ze to może być Dzidzia
i teraz będzie przybierać na sile

Cytat:
A ja nie mam krechy, ale za to tak mi owłosiło brzuch że coś strasznego

Ja wreszcie mogłam sobie usiąść, dzisiaj cały dzień zabiegany, rano zakupy. pojechałam kupić mężowi jakieś podkoszulki ale jest straszna kiszka w sklepach, efekt końcowy taki że kupiłam jemu jeden podkoszulek i dwa bodziaki dla córci. Później w domu sprzątanie, gotowanie obiadu i dopiero mogę odetchnąć, chociaż też nie długo bo za chwilę zabieram się za robienie ciasta z przepisu od Rybki
Ja też zauważyłam, że mam więcej włosów na brzuchu

Śliczne bodziaki

My jutro znowu jedziemy na shopping mam nadzieję, że coś mi ciekawego wpadnie z przecen

Cytat:
Napisane przez iguana333 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczynki

byliśmy dziś z mężem na usg połówkowym 4d, jestem teraz w 19,3 tc. Nasza córeczka waży 288g obwód brzuszka 14,36cm, obwód glówki 16,14cm, kość udowa 3cm. Odwróciła się do nas tyłem ale bokiem mamy ładne ujęcia i buźkę jej widać też ładnie, ja już widzę podobieństwo do męża szczególnie pod względem upartości bo przekręcić się nie chciała. Jest zdrowa i wymiarowa, wszystko jest ok a my już znamy lepiej naszą Nikolkę bo tak będzie miała na imię. Można aktualizować w liście Jak wejdziecie w mój profil to wyświetla się Wam mój album ze zdjęciami? Tam wkleiłam zdjęcia naszej niuni.

Nikolka już codziennie mnie kopie, czasem na wet tak mocno że aż brzuch podskoczy
Gratulacje córeczki
coraz więcej dziewczynek

Do południa coś mało czułam Majeczkę i aż mówiłam do brzusia, żeby dała znać. Za to później jak się położyłam na trochę to mała mnie skopała aż było widać przez koszulkę a jak włączyłam telefon, żeby nagrać to cisza zgrywuska mała

Też oglądam kabarety
Stary 2013-06-29, 21:23   #4540
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
cuuudowna sprawa jakbym taki dostałą to byłabym przeszczęśliwa bo piękne są a tak to mi oczywiście szkoda kasy na te 3-4 miesiące pocieszam się że mamy śliczną kołyske zrobioną przez mojego dziadka
Cytat:
Napisane przez Azealia Pokaż wiadomość
U mnie ta krecha to efekt strasznej ilości ciemnych włosów wzdłuż właśnie tej niby ciążowej krechy, skóra normalna, ale włosy na brzuchu mam jak małpa

Ja miałam ten problem że cierpiałam na nadmiar imion więc cieszę się że w końcu się na jedno zdecydowaliśmy
ja miałam nadmiar imion dla dziewczynki a tż wszystko odrzucał aż w końcu padla Lenka i chyba tak zostanie
przy Natalce też tak było długo nic a potem bach, Natalia i jest

mi ledwo zniknęła ciemna kreska po poprzedniej ciąży a tu już nowa jest
Cytat:
Właśnie o to chodzi że ona nigdy nie byłaby Natalią tylko Natusia, Natunią, Natalką, Natka itd...
nasza Natalia też wiecznie zdrabniana, ale my to akurat lubimy i nie przeszkadza nam to nie wiem mój tż stwierdzil, że Olgi nie ma jak zdrabniac (a ja tak bardzo chciałam Olge ) ale na upartego babcie na pewno wymyślą Olgusie itp.
[QUOTE=maomami;41560736]A skąd jesteś dokładnie?? Z jakich okolic? Ja w Krakowie zwiedziłam już chyba trzy różne Pepco.
A z tym kaszlem to idź do lekarza niech sprawdzi, z dzieciątkiem napewno wszystko ok, ale po co masz się martwić. Może w końcu przejdzie bo napewno Cię to męczy, wiem bo sama jakiś czas temu przez półtora tygodnia miałam zatkany nos i kaszel. A robiłaś sobie inhalację z amolu na katar????

Cytat:
Napisane przez Mya1989 Pokaż wiadomość

Ja wreszcie mogłam sobie usiąść, dzisiaj cały dzień zabiegany, rano zakupy. pojechałam kupić mężowi jakieś podkoszulki ale jest straszna kiszka w sklepach, efekt końcowy taki że kupiłam jemu jeden podkoszulek i dwa bodziaki dla córci. Później w domu sprzątanie, gotowanie obiadu i dopiero mogę odetchnąć, chociaż też nie długo bo za chwilę zabieram się za robienie ciasta z przepisu od Rybki
bodziaki prześliczne! <3
ja nic a nic nie kupuję i jakoś mi dziwnie z tym teraz ale co zrobi jak wszystko mam i az nadto nawet troche później jakieś nowe tetry dokupie, kosmetyki, nowy ręcznik z kaptturkiem i to będzie chyba tyle reszta to rzecyz do szpitala dla mnie, ale to nie taka frajda już
Cytat:
Napisane przez NEWTREND Pokaż wiadomość
A dziś idę na wieczór panieński, wiem panną już dawno nie jestem ale to wieczór mojej siostry 9 lipca wychodzi za mąż i mówiła że nie wyobraża sobie żeby swoich siostrzyczek nie zaprosić. Panna młoda jest 10 lat młodsza odemnie. Pomagałam w organizacji i zajmowałam się prezencikiem dla młodej panny. Dziewczyny stwiedziły że lepiej znam jej rozmiar i gust. Aha i specjalnie dla mnie mają być drinki bezalkoholowe.
Bardziej się obawiam że mój TZ idzie na wieczór kawalerski do młodego pana. Nie wyobrażam sobie spendu 20 chłopa. Dobrze że ma blisko do domu nie trzeba po niego jechać.
udanej zabawy
ja jako panna zaliczyłam tylko jedno panieńskie a jako mężatka to już chyba z 5
ja teraz organizuje panieńki mojej przyjaciółki, bardziej się tym nakręcam niż własnym
Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
Podczytałam Was i uciekam na te 5 urodziny siostrzeńca mojego TŻta. Na samą myśl że mam tam iść i siedzieć kilka godzin aż mnie skręca, jakoś nie specjalnie mam ochotę. Do tego Jaśko brzuchacz uciska mnie dzisiaj na pęcherz i latam do ubikacji co chwilę .

Byłam z moim TŻtem na cmentarzu u jego taty i siedziałam na ławce zapatrzona w jego zdjęcie i w pewnym momencie zaczęłam płakać, oczywiście tak żeby TŻ nie widział. Jest mi bardzo przykro że teść nie może cieszyć się razem z nami naszym Jaśkiem (oczywiście nasz syn imie będzie miał po dziadku) i okropnie mi z tym kiedy widzę jak mojemu TŻtowi ciężko do tej pory pogodzić się z faktem że nie ma ojca ...

Miłego popołudnia życzę ja pewnie zaglądnę tu dopiero jutro
ja już się zastanawiałam czy sobie ncniczka od córki nie pożyczyć

ja też żałuję, że moje dzieci nie poznają dziadka, ale co zrobić przynajmniej możemy być pewne że mają dodatkowego anioła stróża z góry który chroni je przed złym
Cytat:
wiecie co a ja juz mam dość....ja chce juzdo siebie wracać,mam dośćtych pasozytów i nierobów.....
Jutro rano wraca moja tesciowa a w domu totalny syf bo 2 dni mnie nie bylo bo spałam u kolezanki, ku...nawet im ciężko zmywarkęwłączyć. nawet kupilam sama tabletki do zywarki bo przeciez nikt nie raczył. od rana sprzatam a brat TŻ pojechał sobie na basen. nie dość że do domu nic nie kupuje i nic nie robi to jeszcze ciągle wyjada z lodówki i nawet nie spyta się czy to nasze czy może. TŻ załatwil mu prace a on nawet ani me ani be. Moja Tesciowa zapierdala za granica zeby synkowi studia zapłacić ( wyobrazcie sobie studiuje zaocznie a w tyg nawet do pracy sie nie garnal) w domu nic nie zrobi. Teść cos tam zawsze dorobi ale mała czesc z tego idzie na dom bo wiekszosc na picie pod garazem z bracmi. Szczerze Ja nie wiem Jak ona sobie może na to pozwalać.....ech....sorry ale mam dość :/
niezła atmosferka
miotła i gonić ich ja teraz u tesciów z natalką i teściu mnie tak wkurza, nic nie robi, ale wiecznie chodzi i marudzi, siostze tż dogaduje, no oszaleć można
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 21:28   #4541
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_85 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak można mieć wykładzine w kuchni i w łazience a już widziałam tutaj coś takiego... fuj! to jest niehigieniczne do granic ... zwłaszcza jak sie ma psa czy kota. ech

wybrałam póki co (może w między czasie z doskoku zmienię zdanie) :
http://www.silvercrossbaby.com/pram-...Freeway/ebony/
szczerze mówiąc nie wiem co i jak z wózkami. ten wydaje się dość solidny jak na moje niedoświadczone oko.
masakra, wykładzina w łazience przed oczami mam ta pleśń pod nią i grzyby i inne paskudztwa które się tam gnieżdżą przy wilgoci, Nie jestem fanką sterylności ale bez przesady

wygląda fajnie ten wózek
Cytat:
tez podglądma jednym okiem
Cytat:

to ja nie wchodzę
Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
My jutro znowu jedziemy na shopping mam nadzieję, że coś mi ciekawego wpadnie z przecen

Do południa coś mało czułam Majeczkę i aż mówiłam do brzusia, żeby dała znać. Za to później jak się położyłam na trochę to mała mnie skopała aż było widać przez koszulkę a jak włączyłam telefon, żeby nagrać to cisza zgrywuska mała
cwane te nasze dzieciaczki
ja jutro też sobie chyba podjade pooglądać to i owo może sie skuszę na coś maleńkiego, chociaż to głupota bo mam wszystko ale nie moge się oprzeć
Stary 2013-06-29, 21:33   #4542
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:

Też oglądam kabarety
Mała spryciula
Mój mały robi podobnie..Jak ja albo Tż przyłożymy mocno ręke to cisza.. i wtedy mówię do Tż żeby położyl tak delikatnie i wtedy prawie zawsze jest stuk-puk

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2013-06-29, 21:39   #4543
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
cwane te nasze dzieciaczki
ja jutro też sobie chyba podjade pooglądać to i owo może sie skuszę na coś maleńkiego, chociaż to głupota bo mam wszystko ale nie moge się oprzeć
Oj tam coś nowego małej Lence się też należy Wszystko będzie miała po siostrzyczce to choć jedna rzeecz może być tylko jej

Wypatrzyłam za pół ceny laktator ręczny z TT i chyba go wezmę, bo nie wiadomo jak to będzie z laktacją u mnie, a te pare euro to nie majątek
Stary 2013-06-29, 21:43   #4544
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Oj tam coś nowego małej Lence się też należy Wszystko będzie miała po siostrzyczce to choć jedna rzeecz może być tylko jej

Wypatrzyłam za pół ceny laktator ręczny z TT i chyba go wezmę, bo nie wiadomo jak to będzie z laktacją u mnie, a te pare euro to nie majątek
ja mam laktator z TT i bardzo się sprawdził
a dostałam go od koleżanki która w irlandii mieszka bo miała na zbyciu

no kupie coś kupie i na pewno dostanie jakieś prezenty
w sumie już kupiłam nosidełko bo znajoma sprzedawała okazyjnie, to coś swojego już ma ale nim to nosidełko wykorzystamy to troche minie

a i na pewno kupię takiego konika morskiego usypiacza:
http://allegro.pl/fisher-price-konik...343407653.html
w sumie dwa będe musiała kupić bo natalcia ostatnio dorwała go u koleżanki to nie chciała Kamilkowi oddac potem
Stary 2013-06-29, 21:49   #4545
kyte
Wtajemniczenie

Witajcie mamusie
Ojejj już nowy wątek, nie wiem czy dam rade tyle stron nadrobić Mój brzuszek cały się rusza, malutka tak szaleje ,że szok
PS. zdecydowałam się na wózek,jedo fyn na 4 kółkach. W przyszłym tygodniu mam zamiar jechać do sklepu na małe zakupowe szaleństwo
kyte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 21:49   #4546
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam laktator z TT i bardzo się sprawdził
a dostałam go od koleżanki która w irlandii mieszka bo miała na zbyciu

no kupie coś kupie i na pewno dostanie jakieś prezenty
w sumie już kupiłam nosidełko bo znajoma sprzedawała okazyjnie, to coś swojego już ma ale nim to nosidełko wykorzystamy to troche minie

a i na pewno kupię takiego konika morskiego usypiacza:
http://allegro.pl/fisher-price-konik...343407653.html
w sumie dwa będe musiała kupić bo natalcia ostatnio dorwała go u koleżanki to nie chciała Kamilkowi oddac potem
O to super, że się sprawdził Ja mam butelki z TT, to i laktator chcę z tej firmy, smoczki różne tez widziałam, to coś wybiorę dla Małej

O ciekawe czy u mnie są te koniki morskie, podobają mi się
Stary 2013-06-29, 22:07   #4547
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
O to super, że się sprawdził Ja mam butelki z TT, to i laktator chcę z tej firmy, smoczki różne tez widziałam, to coś wybiorę dla Małej

ja butelki miałam inne ale to nie przeszkadzało a teraz kupie butelke z TT też bo mi się podobają

ja smoczek jeden jakiś miałam nawet nie wiem jaki, nie przydał się

Mi zawsze było szkoda kasy na tego konika dla natalki, a dzieciaczki mocno się przywiązują i potem same z nim zasypiają
Za to natalka dostała owieczke z biącym serduchem - porażka roku chociaż może akurat jej nie spasowała, nie wiem. Ja dla mnie wyrzucona kasa, na szczęście nie nasza
Stary 2013-06-29, 22:17   #4548
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
ja butelki miałam inne ale to nie przeszkadzało a teraz kupie butelke z TT też bo mi się podobają

ja smoczek jeden jakiś miałam nawet nie wiem jaki, nie przydał się

Mi zawsze było szkoda kasy na tego konika dla natalki, a dzieciaczki mocno się przywiązują i potem same z nim zasypiają
Za to natalka dostała owieczke z biącym serduchem - porażka roku chociaż może akurat jej nie spasowała, nie wiem. Ja dla mnie wyrzucona kasa, na szczęście nie nasza
Już wypatrzyłam w zabawkowym te koniki morskie, są u mnie po 15 euro mąż mówi, żeby jutro kupić i niech sobie w łóżeczku siedzi i czeka na Majcię
Stary 2013-06-29, 22:23   #4549
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Już wypatrzyłam w zabawkowym te koniki morskie, są u mnie po 15 euro mąż mówi, żeby jutro kupić i niech sobie w łóżeczku siedzi i czeka na Majcię
suuuuper
kochany mąż
Stary 2013-06-29, 22:30   #4550
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 89Beatka Pokaż wiadomość
widzę że temat począcia dzieci idzie pełną parą i dobrze, fajnie się czyta

Właśnie wysłałam ślubnego po czekoladę do sklepu, koniecznie milke z orzechami. Moja kolejna zachcianka, chociaz i tak mam ich mało.

Włąśnie miałam wam pisać że pytałam lekarza o ten test z glukozą co mamy po 22 tyg. bo ostatnio chyba było to na forum poruszane, więc zapytałam go czy ruch ma jakiś wpływ na sfałszowanie wyniku i czy zamiast siedzieć można na chwilę choć wyjść, powiedział że on nie widzi przeciwwskazań żeby cału czas nie siedzieć w poczekalni9 , z tym że zaznaczył że trzeba się zapytać w laboratorium czy oni nie widzą problemu z wyjściem.

No i wiem jeszcze że spokojnie można wypić te niby bezalkoholowe piwa( lech free czy co tam innego jest)oczywiście nie namawiam do picia %%

I zapomniałam z tego wszystkiego zapytać o cc.( byłam pod wrażeniem że córeczka będzie) i o położną

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Widzę ze u ciebie też wyobraźnia dobra jest, jak i u mnie w tym śnie co mi lekarz na zdjęciu penisa narysował ciekawe czy dziecko sobie pojadło

A jak po dmuchaniu w spirometr czy jak to się zwie?
O milka z orzechami mniam

Po spirometrii ok tylko myślałam że mi oczy z orbit wyjdą

Ja dzisiaj zakupiłam Bavarię zwykłą i jabłkową,będę testować czy spodoba się moim kubkom smakowym

Cytat:
Niewdzięcznicy!

Olenka Fajny avek

Niunia
za tydzień.To wakacje udane co?

Anoula
Możliwe

Maomami Super bodki

Iguana Super że z Nikolką ok

Trele Też mi się zdarza sapać

Agnieszka Planuję kupić właśnie bo jest piękny albo kołyskę

Anka Fajny wózek podoba mi się/a jak sobie pomyślę o tych dywanch w łazience brr i wilgoci,grzybkach i pleśni brrrr

Anoula
Myślę że jeszcze Wam wpadnie do głowy imię które obydwoje zaakceptujecie

Paulina
Cwaniarka mała
Moje młode jak przyłożę rękę do brzucha to cisza,normalnie bawi się w kotka i myszkę z matką

Acelinka Fajne te koniki też je mam w obserwowanych,Rybka kiedyś wklejała i z tego co pamiętam chwaliła.

Dziewczyny super są wyprzedaże w Smyku,weszłam dzisiaj na szybkiego i ile rzeczy pięknych.Fajne śpiworki były ale duże od 6 miesięcy za 55 zł,bodziaki(3 pak za 19,99). Nie zdążyłam oblukać wszystkiego.
I dla starszych dzieciaków też wybór ogromny.Dla siostrzenicy kupiłam śliczną bluzeczkę marynarską z kokardką za 15 zł.Świetna jakościowo.
Chyba wybiorę się tam w czwartek jak poznam płeć i poszaleję.Chociaż u nas w mieście Smyk nie jest taki duży jak w Krakowie to naprawdę mile się zaskoczyłam.

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Pewnie że kupuj!!!

Kyte Wpadaj do nasz częściej

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 22:37   #4551
rinco
Wtajemniczenie

U nas pierwsza ciąża była wystarana, leczyłam się, chodziłam na monitoringi, prowadziłam obserwacje i wiedziałam dokładnie co gdzie kiedy I w miarę szybko się udało, choć bałam się, że będziemy się długo starać.

Drugie dziecko planowaliśmy za jakiś czas, myślałam, że zaczniemy się starać za kilka miesięcy, gdzieś w lecie lub na jesieni. W marcu skończyłam karmić i jak przez miesiąc nie dostałam okresu to wybrałam się do gina. Prowadziłam niby obserwacje, ale nic z nich nie wynikało, jakieś dziwne były. Byłam pewna, że znowu mi się wszystko po porodzie rozregulowało i trzeba będzie się od nowa leczyć, monitorować itd.

Na wizycie lekarz mnie zbadał, a na koniec zrobił usg, żeby zobaczyć co tam słychać. No i patrzy na ten ekran i patrzy i pyta się mnie czy mam mdłości. Powiedziałam, że nie, ale nie skojarzyłam nic, myślałam, że pewnie mi się jakaś torbiel zrobiła albo co. Następne pytanie gina: czy wie pani, ze jest pani w ciąży? Tak mnie zastrzelił, że myślałam, że spadnę z kozetki I tak się dowiedziałam, że będziemy mieć drugie dziecko, nawet testu nie robiłam, nie mam pojęcia kiedy była owulacja i zupełnie zapomniałam jak to jest mieć okres (ostatni miałam w sierpniu 2011!!!)

Cytat:
Taki kosz to fajna sprawa, a jeśli darmowy to tym fajniejsza Można dziecko nosić po mieszkaniu, wziąć do kuchni czy do salonu w razie potrzeby, a jemu tam się wygodnie w tym koszu śpi.

Ja kosza nie miałam, ale używałam w tym celu gondoli od wózka. Jak szłam do kuchni to zabierałam dziecko ze sobą, spało sobie spokojnie w kąciku pod moim okiem Stelarz (kółka do wózka) zostawiałam w garażu (mieszkam w domu).

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Ja też używam butelek TT i jestem zadowolona, choć czasami na początku wkurzało mnie to wyprofilowanie koło smoczka, bo tam się gromadzi resztka mleka, a jak ja swoje odciągałam i podawałam z butelki to każda kropla była cenna i nie chciałam tej resztki wylewać, tylko na końcu musiałam strzepywać butelkę, żeby ta resztka wpadła do smoczka.

Nie polecam butelek z wąskim gwintem - ciężko wsypać do nich mleko (rozsypuje się poza butelkę) i ciężko umyć!
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 22:38   #4552
kruszynka86
Raczkowanie

Hej dziewczyny dziękuję za słowa wsparcia ! W poniedziałek zadzwonię do tego gina albo jeszcze innego sprawdzonego, naprawdę to wyrażenie 'że ma dziwnie ułożoną - odchyloną główkę i czy mnie nie uciska" nie daje mi spokoju tzn. jestem aktywna i nie chciałabym zaszkodzić Małemu.
Jeśli chodzi o wagę to u mnie najpierw 2 kg spadku a potem po powrocie do normalnej prawie 3 kg na plusie, wolę liczyć od tej normalnej

Gratulacje dla poznanych płci i za nowe rozpoczęte tygodnie ja szczerze mówiąc już tak z dokładnością co do dnia nie liczę jak na początku ale od nowego tygodnia będzie 23 tydz.

nemosek z tym L4 to chcę skonsultować z tym bardziej doświadczonym ginem, ale pewnie bym się zanudziła na śmierć, mam nadzieję, że uda się brać z urlopu po 1 dniu w tyg.
Ryba lekarz masakra, zmień go jeśli masz możliwość po co się denerwować
Agnieszka kciuki zaciśnięte
Miki ładne dekoracje
a ja wczoraj byłam na panieńskim koleżanki i jak się dziewczyny dowiedziały , że w brzuszku mały chłop mieszka to toastom nie było końca na jego cześć. W końcu jedyna taka okazja dla niego być na panieńskim
Od poniedziałku do pracy.... i fanie i niefajnie, ale to jeszcze z 2 miesiące i naszym Małym tzn. jego wyprawką i pokoikiem się zajmę

ślub kościelny 2.06.2012 r.

II 23.02.2013 r.
Krzyś

kruszynka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 22:41   #4553
rinco
Wtajemniczenie

A jeszcze napiszę Wam coś, bo mi się przypomniało - dla lubiących czytać książki Mój synek podczas karmienia długo wisiał na piersi, czasem karmienie trwało nawet godzinę albo i dłużej, bo przysypiał w trakcie itp. Żeby się nie zanudzić patrzeniem w ścianę - czytałam książki, głównie powieści. I potem naliczyłam, że w ciągu pół roku podczas tych karmień przeczytałam ok. 30 książek Polecam!
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 22:44   #4554
basiula19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Dobry

Wróciłam, nie nadrabiam, bo w kom mam 100str w plecy
Fajnie bylo na wakacjach
Nirmalnie az sie noge wchodzić na wagę....

Dzisisj zaczęłam 18tydz

Aaaa rzucił mi sie temat golenia przed porodem. mnie przed wejściem do szpitala ogolil maz
mnie mój w pierwszej ciąży tylko raz golił jak już nic nie widziałam a taki był przy tym cały spocony i spanikowany heheheh później już radziłam sobie z lusterkiem sama nie chciałam chłopa na takie stresy narażać hehehe

Cytat:
Fajne bodziaki - na ile je kupujesz ? Ja sie zarzeklam ze poki remontu nie skoncze nic juz nie kupie ..

Ja tez mam pełno wlosow na brzuchu I do tego tak stercza jak pod pradem

to normalne później sie wytrą......z niuniem to miałam brzuch kudłaty prawie jak tż hehe teraz jest spokojniej z owłosieniem hehheh

Cytat:
Napisane przez iguana333 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczynki

byliśmy dziś z mężem na usg połówkowym 4d, jestem teraz w 19,3 tc. Nasza córeczka waży 288g obwód brzuszka 14,36cm, obwód glówki 16,14cm, kość udowa 3cm. Odwróciła się do nas tyłem ale bokiem mamy ładne ujęcia i buźkę jej widać też ładnie, ja już widzę podobieństwo do męża szczególnie pod względem upartości bo przekręcić się nie chciała. Jest zdrowa i wymiarowa, wszystko jest ok a my już znamy lepiej naszą Nikolkę bo tak będzie miała na imię. Można aktualizować w liście Jak wejdziecie w mój profil to wyświetla się Wam mój album ze zdjęciami? Tam wkleiłam zdjęcia naszej niuni.

Nikolka już codziennie mnie kopie, czasem na wet tak mocno że aż brzuch podskoczy
też chcemy dać córci na imię Nikola ( o ile bedzie dziewczynka) mamy już synka Mikołaja

Cytat:
witaj w klubie ja też na swojego czekam ale musze go sobie jeszcze przywieść bo po pracy poszli na impreze imieninową do kumpla (Paweł)...

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 22:44   #4555
nemosek
Zakorzenienie

anulka Przepadłaś z pakowaniem???
edit: już wiem

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki

Edytowane przez nemosek
Czas edycji: 2013-06-29 o 22:54
Stary 2013-06-29, 22:47   #4556
iguana333
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie o to chodzi że ona nigdy nie byłaby Natalią tylko Natusia, Natunią, Natalką, Natka itd...
Ada jest ciężkie do zdrobnienia, moje imię tez - Iga to Iga zawsze tak mówiono chyba że bliscy to Igusia i w sumie koniec zdrobnień i wcale mi się to tak nie podobało bo podobały mi się imiona ze zdrobnieniami

Córeczka Nikola
9.11.2013 godz. 21.30
3KG 54CM
iguana333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-29, 23:01   #4557
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny super są wyprzedaże w Smyku,weszłam dzisiaj na szybkiego i ile rzeczy pięknych.Fajne śpiworki były ale duże od 6 miesięcy za 55 zł,bodziaki(3 pak za 19,99). Nie zdążyłam oblukać wszystkiego.
I dla starszych dzieciaków też wybór ogromny.Dla siostrzenicy kupiłam śliczną bluzeczkę marynarską z kokardką za 15 zł.Świetna jakościowo.
Chyba wybiorę się tam w czwartek jak poznam płeć i poszaleję.Chociaż u nas w mieście Smyk nie jest taki duży jak w Krakowie to naprawdę mile się zaskoczyłam.

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Pewnie że kupuj!!!
Weszłam sobie ostatnio na stronę Smyka, świetne ciuszki tam mają i promocje fajne Aż się zastanawiałam czy nie zamówić czegoś

Może kupimy, zobaczę co tam dorwiemy i ile wydamy

Dziewczyny a jakie materace do łóżeczka kupujecie?? I mniej więcej ile na nie przeznaczacie?? Bo u mnie sa różne ceny od 20 do 200 euro

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
A jeszcze napiszę Wam coś, bo mi się przypomniało - dla lubiących czytać książki Mój synek podczas karmienia długo wisiał na piersi, czasem karmienie trwało nawet godzinę albo i dłużej, bo przysypiał w trakcie itp. Żeby się nie zanudzić patrzeniem w ścianę - czytałam książki, głównie powieści. I potem naliczyłam, że w ciągu pół roku podczas tych karmień przeczytałam ok. 30 książek Polecam!
dobry sposób
Ja teraz w ciąży mam jakąś awersję do czytania
Stary 2013-06-29, 23:02   #4558
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
U nas pierwsza ciąża była wystarana, leczyłam się, chodziłam na monitoringi, prowadziłam obserwacje i wiedziałam dokładnie co gdzie kiedy I w miarę szybko się udało, choć bałam się, że będziemy się długo starać.

Drugie dziecko planowaliśmy za jakiś czas, myślałam, że zaczniemy się starać za kilka miesięcy, gdzieś w lecie lub na jesieni. W marcu skończyłam karmić i jak przez miesiąc nie dostałam okresu to wybrałam się do gina. Prowadziłam niby obserwacje, ale nic z nich nie wynikało, jakieś dziwne były. Byłam pewna, że znowu mi się wszystko po porodzie rozregulowało i trzeba będzie się od nowa leczyć, monitorować itd.

Na wizycie lekarz mnie zbadał, a na koniec zrobił usg, żeby zobaczyć co tam słychać. No i patrzy na ten ekran i patrzy i pyta się mnie czy mam mdłości. Powiedziałam, że nie, ale nie skojarzyłam nic, myślałam, że pewnie mi się jakaś torbiel zrobiła albo co. Następne pytanie gina: czy wie pani, ze jest pani w ciąży? Tak mnie zastrzelił, że myślałam, że spadnę z kozetki I tak się dowiedziałam, że będziemy mieć drugie dziecko, nawet testu nie robiłam, nie mam pojęcia kiedy była owulacja i zupełnie zapomniałam jak to jest mieć okres (ostatni miałam w sierpniu 2011!!!)
-
Pamiętam tą opowieść
A okresu to chyba nie żałujesz?

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2013-06-29, 23:22   #4559
lusesita23
Zakorzenienie

Hej

Witam się w 18 tygodniu - jeju, jak to leci

kupiłam dziś pierwsze ubranka dla bejbika - body, spodenki x2 i niedrapki = zielone bo nadal nie wiem co siedzi w środku

nie udaje mi się być na bieżąco

mam nadzieje,ze wszystkie Wasz ewizyty udane

ja podejrze dzieciaczka już we wtorek - razem z m., bo nareszcie USG będzie przez brzuch

ściaskam Was mocno
Stary 2013-06-29, 23:31   #4560
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
.....

Co do tego że jedni się starają i dzieci nie mają, a drudzy w ogóle i dzieci mają... Daleko szukać nie muszę. Mojego TŻta siostra stara się już kilka lat, poroniła już 2 razy i nadal dziecka nie ma... My ni z tego ni z owego oczekujemy na dziecko, miała i być może nadal ma do nas żal i chodziła i wszystkim rozpowiadała że życie jest niesprawiedliwe bo to ona powinna być na naszym miejscu
a że się tak wyrażę, działa w tym kierunku?ma lekarza odpowiedniego i badania?

Cytat:
Straszne to jest .. Nie wyobrazam sobie siebie w sytuacji gdy bardzo chce I nie moge miec dziecka.
My to juz sie smialisny ze musimy uwazac bo predyspozycje do rozmnazania mamy jak kroliki ..
Pierwsza ciaza z 1 cyklu , a druga tak naprawde jeszcze przed pierwszym cyklem takze z zachodzeniem ja napewno nie mam problemow )

w pierwszą ciążę zaszłam podczas brania tabsów, coś mi się musiało pokiełbasić; w drugą 2 tygodnie po łyżeczkowaniu (tylko jeden stosunek niezabezpieczony); w trzecią tuż przed zaplanowaną histeroskopią (Alisa), w czwartą (obecną) w pierwszym cyklu, ba; w podwójnym jajeczkowaniu oba zaciążyły. uważam, że jestem wiatropylna

Cytat:
Mya Widzisz darcie podziałało

A dzisiaj rano tż zauważył że zrobiła mi się krecha ciążowa i rzeczywiście przyglądnęłam się i jest taka blada ale ją widać
Moja ledwo zdążyła zniknąć kilka miesięcy przed ciążą. Co ciekawe, moja córa urodziła się z kreską od pępka do łona i do dziś jej nie zniknęła .

Cytat:
Ale super .. Ja nigdy nie bylam na tego typu imprezie , w mojej rodzinie nigdy nie bylo zadnych slubow , najblizszy to moj albo mojego brata wiec sporo czasu w zeszlym roku bylam na weselu przyjaciela mojego TZ I to bylo moje pierwsze wesele .. Ciekawe kiedy kolejne ? A jakies panienskie? Chyba moje wlasne I to nie predko )

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

To bylo do posta Newtrend o panienskim - nie cierpie tego telefonu

Ja też ani razu nie byłam i raczej się nie zapowiada.

Cytat:
Napisane przez 89Beatka Pokaż wiadomość
widzę że temat począcia dzieci idzie pełną parą i dobrze, fajnie się czyta

Właśnie wysłałam ślubnego po czekoladę do sklepu, koniecznie milke z orzechami. Moja kolejna zachcianka, chociaz i tak mam ich mało.

Włąśnie miałam wam pisać że pytałam lekarza o ten test z glukozą co mamy po 22 tyg. bo ostatnio chyba było to na forum poruszane, więc zapytałam go czy ruch ma jakiś wpływ na sfałszowanie wyniku i czy zamiast siedzieć można na chwilę choć wyjść, powiedział że on nie widzi przeciwwskazań żeby cału czas nie siedzieć w poczekalni9 , z tym że zaznaczył że trzeba się zapytać w laboratorium czy oni nie widzą problemu z wyjściem.

No i wiem jeszcze że spokojnie można wypić te niby bezalkoholowe piwa( lech free czy co tam innego jest)oczywiście nie namawiam do picia %%

I zapomniałam z tego wszystkiego zapytać o cc.( byłam pod wrażeniem że córeczka będzie) i o położną

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Widzę ze u ciebie też wyobraźnia dobra jest, jak i u mnie w tym śnie co mi lekarz na zdjęciu penisa narysował ciekawe czy dziecko sobie pojadło

A jak po dmuchaniu w spirometr czy jak to się zwie?
A to ciekawe. Ja nawet na oddziale endokrynologii leżąc, podczas przedłużonego testu obciążenia, 5godzinnego nie mogłam się ruszać. Co więcej, dostałam opieprz że poszłam kimać w tym czasie, bo wynik do niczego :/

Cytat:
Przeglądam tablicę i nie wiem czy ktoś się pomylił czy faktycznie chce oddać. Może mamusia chłopaczka będzie zainteresowana http://tablica.pl/oferta/mega-paka-d...tml#1464c868cc
znalazłam jeszcze inne dość ciekawe http://tablica.pl/oferta/wyprawka-48-szt-lezaczek-chicco-ID2XArt.html#172b258371
http://tablica.pl/oferta/super-ofert...ed82f;promoted
No boski ten pierwszy zestaw! Szkoda, że tak daleko
Cytat:
Mam problem... przeglądam imiona dla dziewczynek i na chwilę obecną żadne do mnie nie przemawia... A jedyna propozycja TŻ do której próbuje mnie zmusić nie bardzo mi sie podoba ze względu na zdrobnienia i moje złe skojarzenia, czasu niby dużo, ale co będzie jak nie dojdziemy do porozumienia? On nie chce odpuścić ja nie chce się na to imię zgodzić :x
Dogadacie się! My też nie mogliśmy dojść do porozumienia z córką i nagle strzał. Udany. Znam pary, które potrzebowały zobaczyć dziecko po porodzie, żeby nadać mu imię.
Cytat:

U nas smoczek z TT się nie sprawdził, ta plastikowa obręcz była za ciężka, małej ciągle wypadał z buzi. Ale poza tym TT to wierni jesteśmy.
Drugie też będzie na tych butlach w razie w.

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości