|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16351 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Mnie po wczorajszym obzarstwie glowa rozbolala Dzis jakos tak na zmiane, raz musze slodko, raz slono zjesc. do tego popilam cola, na szczescie mialam tylko mala puszeczke. ogolnie nie lubie coli, ale czasem mnie cos wezmie i musze sobie wypic mala puszeczke. pozniej boli mnie brzuch i mam czkawke - po gazowanym. ja wogole nic gazowanego nie pije, oprocz - czasem- tej nieszczesnej coli.
|
#16352 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moze powinnas jesc np wiecej owocow? owoce sa slodkie pamietam ze moja babcia wlasnie bardzo byla smutna,bo nie mogla za duzo owocow jesc, konkretnie mandarynek (to bylo zima), bo miala za duzy cukier. wiec moze owoce wystarcza?
|
|
#16353 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ech życzę ci żebyś nie miała takich problemów... No to ja dziś zjadłam znowu ryż z kukurydzą i fasolą , sławną kaszkę manne 225 kcal i kosteczkę czekolady |
|
|
|
|
#16354 |
|
Wtajemniczenie
|
za duze zmiany
Życie jest piękne. Nareszcie w Niemczech Edytowane przez seemore Czas edycji: 2007-04-20 o 17:46 |
|
|
|
#16355 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj mam "Kłosowy dzień"
Wszystko oprócz śniadania kupione w kłosie ;PŚ: Pełna miska płatków i mleka 2Ś: Drożdżówka z serem i makiem O: 3,5 naleśników zawijanych z serem białym (nie wiem jakim, ale pewnie tłustym ;P) |
|
|
|
#16356 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hej no wlasnie ja jem duzo owocow, zwlaszcza jablek i pomaranczy bo banany staram sie ograniczac a tak p.s to moja babcia tez ma duzy cukier i to ona mnie wyslala do przychodni zbadac poziom cukru bo myslala ze ja tez mam wie ze jestem lakomczuch jesli chodzi o slodkie ![]() wiec tego niskiego cukru nikt nie rozumie bo nie jestem swieta i czasem sobie pojem czekoladek itd ![]() ![]()
|
|
|
#16357 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wlasnie mnie tez pielegniarka starszyla ta hipoglikemia (bo cukier mierzylam w przychodni, rano na czczo, i nie mam mozliwosci mierzyc kilka razy dziennie ) problem w tym ze chcialam potrenowac silna wole i calkeim ograniczyc slodycze ale prawde mowiac teraz troche sie boje i co najgorsze mam wymowke zeby nie odmawiac sobie za czesto czekoladki
|
|
|
#16358 |
|
Zadomowienie
|
8,00 polowa grahamki z erem żółtym i sałatą, 2ga połowa z chudym twarogiem i tuńczykiem, sałata
11,00 2 kromki razowca z serem i sałata, poł szklanki mleka z płatkami owsianymi, mały jogurt, 6 orzechów włoskich, szklanka warzywnego soku 14,00 filet z pangi, talerz kapusty kiszonej 17,00 50g chudego twarogu, szklanka maślanki 19,00 tunczyk z sałatą i jak?
|
#16359 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi sie wydaje, ze nawet jesli sie odchudzasz (tak wynika z Twojego jadlospisu, dieta redukcyjna), powinnas jednak do obiadu zjesc choc troche weglowodanow. kasza,brazowy ryz, nawet ziemniaki nie zaszkodza. nie wolno calkowicie wykluczac weglowodanow. a tak to ladnie
|
|
#16360 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a czujesz jakos, ze masz slaby cukier? tak sie pytam z ciekawosci. ja ostatnio senna jestem i tak pomysllam, ze moze powinnam sobie zrobic takie badania. Jak robilam ostatnim razem, wszystko bylo wporzadku. Ale to już troszkę dawno bylo ![]() ![]() ![]() EDIT ale tu dzis cichutko! ja odkad wrocilam czytam sobie ksiazeczke i tu co jakis czas zerkam. ale mi błogo
|
|
#16361 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dobra teraz z innej beczki do mojego menu dodałam jeszcze 2 kanapki z serkiem trochę twarożku herbatkę słodzoną i tyle |
|
|
|
|
#16362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja raczej nie ograniczylam cukru ani zadnych węglowodanow, tym bardziej troche mnie to martwi.. wszystko ostatnio zwalam na "wiosne". ale badania tak czy siak przy najblizszej okazji zrobie. co prawda ta najblizsza okazja to gdzies za okolo miesiac... ale nic.
|
|
#16363 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zazwyczaj jem makaron razowy ale dzis nie mialam ochoty, zreszta nie pasowałby do ryby. Ziemniekow nie lubie. a poza tym ja nie wykluczyma węglowodanów, jem przeciez sporo pieczywa.
|
|
#16364 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#16365 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
obiadu jednak w takiej postacie nie bylo. wlasciwie wcale nie bylo ![]() czyli ubył obiad a doszlo: +drugie pol bagietki z tofu i pomidorem pycha+pomarancza +salatka mozarella + pomidor+bazylia +okolo pol czekolady z tymi wielkimi orzechami laskowymi +puszka coli 0.33 i gdzies 0.75l wody mineralnej, pol szklanki soku jablkowego (z kartonu, co dziwne jak na mnie )i chyba beda nalesniki zaraz
|
|
#16366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zrobie na pewno. takie badania to chyba zreszta co rok powinno sie robic ![]()
|
|
#16367 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: owsianka (chyba tylko 4 łyzki), banan, rogal, kromka z maslem i serem
IIŚ: grahamka z masłem, szynką, serem i ogórkiem O: kilka kotletów sojowych i brokuły garsc orzechowP: serk wiejski, banan, pomarancza, orzechy. A pozniej to nie wiem bo... ide piwkować;D |
|
|
|
#16368 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak czuje jednego dnia to myslalam, ze juz po mnie ( ), ale babcia mnie uratowala, przyszla do mnie do pracy i przyniosla mi 3 jablka (mowila ze miala takie przeczucie ze bym se cos przekasila ![]() ![]() ). Zjadlam te jablka i odrazu lepiej mi sie zrobilo.
|
|
|
#16369 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to dobrze ze zrobilas te badania, skoro az tak kiepsko bylo! a bylas z wynikiem u lekarza? moze zaleci jakas dietke?
|
|
#16370 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
Moje jedzonko dzisiaj 5.00 mała kawka 7.00 jogurt gratka z otrębami 9.00 bułka grahamka +4 plasterki fileta z indyka+pomidor i ogórek zielony +herbata grejfrutowa 12.00 jogurt mały +1 pieczywo waza 15.00 3 ziemniaczki + 3 małe kawałki fileta z mintaja pieczony +sałatka z kapustki kiszonej jabłka i marchewki+zielona herbata18.00 serek wiejski +pomdor +kromeczka grahamka Moja waga wskazuje już 80kg a było tydzień temu 82kg .Bardzo bym chciała zgubic 10 kg ![]() 14.04 -82kg 20.04-80kg |
|
|
|
#16371 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: Miska płatków i mleka
2Ś: Drożdżówka z serem i makiem O: 3 i pół naleśników zawijanych z białym serem K: Serek wiejski piątnicy 150g+300ml świeżego soku z marchewki
|
|
|
|
#16372 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mysle ze ladnie, a mozna wiedziec o ktorej chodzisz spac? kolacje jemy 2-3 gozinki przed snem,nie mozna chodzic na glodniaka spac, nawet przy diecie redukcyjnej. EDIT aha, pierwsze sniadanko chyba mogloby byc wieksze. tzn pierwsze jest najwazniejsze i powinno rozkrecac przemiane materii. polecam owsianke
|
|
#16373 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Własnie wmyslam sobie jutro kupic płatki owsiane bardzo lubie owsianke ![]() Spać chodzę o 22 i przyznaje ze o tej porze juz czuje gloda .Powiem szczerze bardzo sie dotychczas objadałam to juz zaszło za dalego.Powiedziałm sobie stop!!!!!!Przez pierwsze dni myslałam tylko o jedzeniu kocham jeść, ale juz koniec!!! postanowiłam sie zabrac za siebie.Pozdrawia
|
|
|
|
|
#16374 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Posiłek to: - białko + warzywa + zdrowe tłuszcze - białko + ww
|
|
|
#16375 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wklejasz jadłospis tak po prostu, czy chcesz by poprawić? Jaki jest cel? Redukcja?
|
|
|
#16376 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana Stokrotko znalazłam chwilkę czasu i zrobiłam budyń z Twojego przepisu - czekoladowy
Wyszedł przepyszny Bo mam na niego pomysła
|
|
|
|
#16377 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16378 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
masz racje, dobre uwagi. mam nadzieje ze sie przydadza )
|
|
#16379 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no dobrze, ale zacznijmy od tego, ze dieta redukcyjna, nie oznacza, ze konczymy jesc tak wiec spokojna glowa, nawet jesli chcesz schudnac, nie musisz rezygnowac z ukochanego jedzenia. a wlasciwie - nie mozesz! bo przeciez wtedy bedzie katastrofa! zadnych glodowek! absolutnie! ![]() tak wiec jedzonko jak najbardziej, tylko poprostu w troche innej wersji niz dotychczas ![]() owsianka na sniadanko jak najbardziej, sniadanko ma Ci dac kopa na caly dzien, ma byc sycace i energetyczne, a do tego napedza przemiane materii. ktos tu gdzies pisal ze siemie lniane fajnie wplywa na przemiane materii - poszukaj gdzies na forum, nawet w tym watku pewnie o tym bylo. no i nie zapominaj o bialku, dla redukcji bialko to podstawa trzymam kciuki
|
|
#16380 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.

a to dlatego ze bylam dzisiaj cukier zmierzyc i mam 57 /; a dolna granica to 70
..odchudzam sie i zrezygnowalam w duuzym stopniu ze slodyczy, a lekarz powiedzail ze tak nie moge bo mam niski bardzo :| i jak tu sie odchudzac 

no wlasnie ja jem duzo owocow, zwlaszcza jablek i pomaranczy bo banany staram sie ograniczac
a tak p.s to moja babcia tez ma duzy cukier i to ona mnie wyslala do przychodni zbadac poziom cukru bo myslala ze ja tez mam
bo nie jestem swieta i czasem sobie pojem czekoladek itd
) problem w tym ze chcialam potrenowac silna wole i calkeim ograniczyc slodycze ale prawde mowiac teraz troche sie boje
i co najgorsze mam wymowke zeby nie odmawiac sobie za czesto czekoladki 

garsc orzechow