Ile dzisiaj zjadłam ? :) - Strona 546 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-20, 16:21   #16351
gujana
Wtajemniczenie

Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Napisane przez oreganka Pokaż wiadomość
mi już powoli niedobrze od tego słodkiego, heheh

Mnie po wczorajszym obzarstwie glowa rozbolala
Dzis jakos tak na zmiane, raz musze slodko, raz slono zjesc. do tego popilam cola, na szczescie mialam tylko mala puszeczke. ogolnie nie lubie coli, ale czasem mnie cos wezmie i musze sobie wypic mala puszeczke. pozniej boli mnie brzuch i mam czkawke - po gazowanym. ja wogole nic gazowanego nie pije, oprocz - czasem- tej nieszczesnej coli.

gujana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 16:24   #16352
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez enda____ Pokaż wiadomość
ja tez dzisiaj na slodko a to dlatego ze bylam dzisiaj cukier zmierzyc i mam 57 /; a dolna granica to 70 ..odchudzam sie i zrezygnowalam w duuzym stopniu ze slodyczy, a lekarz powiedzail ze tak nie moge bo mam niski bardzo :| i jak tu sie odchudzac

EDIT: ma ktos moze tez taki problem ? niski cukier? chcialabym sie dowiedziec jak sobie radzi z tym

pozdrawiam

moze powinnas jesc np wiecej owocow? owoce sa slodkie pamietam ze moja babcia wlasnie bardzo byla smutna,bo nie mogla za duzo owocow jesc, konkretnie mandarynek (to bylo zima), bo miala za duzy cukier. wiec moze owoce wystarcza?

Stary 2007-04-20, 17:01   #16353
Alexandra777
Raczkowanie

Cytat:
ja tez dzisiaj na slodko a to dlatego ze bylam dzisiaj cukier zmierzyc i mam 57 /; a dolna granica to 70 ..odchudzam sie i zrezygnowalam w duuzym stopniu ze slodyczy, a lekarz powiedzail ze tak nie moge bo mam niski bardzo :| i jak tu sie odchudzac

EDIT: ma ktos moze tez taki problem ? niski cukier? chcialabym sie dowiedziec jak sobie radzi z tym

pozdrawiam
moja babcia choruje na cukrzyce ponad 25 lat... ma dietę cukrzycową i stara się nie jeść słodkiego ale czasem to tam pozwalam bo żeby cukier nie opadł za bardzo bo można dostać śpiączki (hipoglikemia) a jak się ma niski cukier też niezaciekawie trzeba się pilnować acha i ten wynik dzielimy jeszcze przez 18 więc zmierz cukier na czczo potem po jedzeniu czy ci się podniósł i staraj się w miarę możliwości kontrolować go...

Ech życzę ci żebyś nie miała takich problemów...
No to ja dziś zjadłam znowu ryż z kukurydzą i fasolą , sławną kaszkę manne 225 kcal i kosteczkę czekolady a kolacja to niewiem
Alexandra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 17:14   #16354
seemore
Wtajemniczenie

za duze zmiany

Edytowane przez seemore
Czas edycji: 2007-04-20 o 17:46
seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 17:37   #16355
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Ja dzisiaj mam "Kłosowy dzień" Wszystko oprócz śniadania kupione w kłosie ;P
Ś: Pełna miska płatków i mleka
2Ś: Drożdżówka z serem i makiem
O: 3,5 naleśników zawijanych z serem białym (nie wiem jakim, ale pewnie tłustym ;P)
Mangolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 17:48   #16356
enda____
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
moze powinnas jesc np wiecej owocow? owoce sa slodkie pamietam ze moja babcia wlasnie bardzo byla smutna,bo nie mogla za duzo owocow jesc, konkretnie mandarynek (to bylo zima), bo miala za duzy cukier. wiec moze owoce wystarcza?

hej no wlasnie ja jem duzo owocow, zwlaszcza jablek i pomaranczy bo banany staram sie ograniczac a tak p.s to moja babcia tez ma duzy cukier i to ona mnie wyslala do przychodni zbadac poziom cukru bo myslala ze ja tez mam wie ze jestem lakomczuch jesli chodzi o slodkie wiec tego niskiego cukru nikt nie rozumie bo nie jestem swieta i czasem sobie pojem czekoladek itd

... hmm
enda____ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 17:51   #16357
enda____
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alexandra777 Pokaż wiadomość
moja babcia choruje na cukrzyce ponad 25 lat... ma dietę cukrzycową i stara się nie jeść słodkiego ale czasem to tam pozwalam bo żeby cukier nie opadł za bardzo bo można dostać śpiączki (hipoglikemia) a jak się ma niski cukier też niezaciekawie trzeba się pilnować acha i ten wynik dzielimy jeszcze przez 18 więc zmierz cukier na czczo potem po jedzeniu czy ci się podniósł i staraj się w miarę możliwości kontrolować go...

Ech życzę ci żebyś nie miała takich problemów...
No to ja dziś zjadłam znowu ryż z kukurydzą i fasolą , sławną kaszkę manne 225 kcal i kosteczkę czekolady a kolacja to niewiem

wlasnie mnie tez pielegniarka starszyla ta hipoglikemia (bo cukier mierzylam w przychodni, rano na czczo, i nie mam mozliwosci mierzyc kilka razy dziennie ) problem w tym ze chcialam potrenowac silna wole i calkeim ograniczyc slodycze ale prawde mowiac teraz troche sie boje i co najgorsze mam wymowke zeby nie odmawiac sobie za czesto czekoladki

... hmm
Stary 2007-04-20, 17:55   #16358
magdalenaa
Zadomowienie

8,00 polowa grahamki z erem żółtym i sałatą, 2ga połowa z chudym twarogiem i tuńczykiem, sałata

11,00 2 kromki razowca z serem i sałata, poł szklanki mleka z płatkami owsianymi, mały jogurt, 6 orzechów włoskich, szklanka warzywnego soku

14,00 filet z pangi, talerz kapusty kiszonej

17,00 50g chudego twarogu, szklanka maślanki

19,00 tunczyk z sałatą

i jak?
Stary 2007-04-20, 18:04   #16359
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magdalenaa Pokaż wiadomość
8,00 polowa grahamki z erem żółtym i sałatą, 2ga połowa z chudym twarogiem i tuńczykiem, sałata

11,00 2 kromki razowca z serem i sałata, poł szklanki mleka z płatkami owsianymi, mały jogurt, 6 orzechów włoskich, szklanka warzywnego soku

14,00 filet z pangi, talerz kapusty kiszonej

17,00 50g chudego twarogu, szklanka maślanki

19,00 tunczyk z sałatą

i jak?

mi sie wydaje, ze nawet jesli sie odchudzasz (tak wynika z Twojego jadlospisu, dieta redukcyjna), powinnas jednak do obiadu zjesc choc troche weglowodanow. kasza,brazowy ryz, nawet ziemniaki nie zaszkodza. nie wolno calkowicie wykluczac weglowodanow.

a tak to ladnie

Stary 2007-04-20, 18:06   #16360
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
hej no wlasnie ja jem duzo owocow, zwlaszcza jablek i pomaranczy bo banany staram sie ograniczac a tak p.s to moja babcia tez ma duzy cukier i to ona mnie wyslala do przychodni zbadac poziom cukru bo myslala ze ja tez mam wie ze jestem lakomczuch jesli chodzi o slodkie wiec tego niskiego cukru nikt nie rozumie bo nie jestem swieta i czasem sobie pojem czekoladek itd

a czujesz jakos, ze masz slaby cukier? tak sie pytam z ciekawosci. ja ostatnio senna jestem i tak pomysllam, ze moze powinnam sobie zrobic takie badania. Jak robilam ostatnim razem, wszystko bylo wporzadku. Ale to już troszkę dawno bylo

EDIT ale tu dzis cichutko! ja odkad wrocilam czytam sobie ksiazeczke i tu co jakis czas zerkam. ale mi błogo

Stary 2007-04-20, 18:14   #16361
Alexandra777
Raczkowanie

Cytat:
a czujesz jakos, ze masz slaby cukier? tak sie pytam z ciekawosci. ja ostatnio senna jestem i tak pomysllam, ze moze powinnam sobie zrobic takie badania. Jak robilam ostatnim razem, wszystko bylo wporzadku. Ale to już troszkę dawno bylo
przydało by się ja też dawno nie mierzyłam cukru choć mam te machinę w domu ale właśnie biorąc pod uwagę ograniczenie słodyczy musimy się kontrolować....na senność może równeż działać ten obniżony cukier więc lepiej nie lekceważyć tego....

Dobra teraz z innej beczki do mojego menu dodałam jeszcze 2 kanapki z serkiem trochę twarożku herbatkę słodzoną i tyle
Stary 2007-04-20, 18:32   #16362
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
przydało by się ja też dawno nie mierzyłam cukru choć mam te machinę w domu ale właśnie biorąc pod uwagę ograniczenie słodyczy musimy się kontrolować....na senność może równeż działać ten obniżony cukier więc lepiej nie lekceważyć tego....

Dobra teraz z innej beczki do mojego menu dodałam jeszcze 2 kanapki z serkiem trochę twarożku herbatkę słodzoną i tyle

ja raczej nie ograniczylam cukru ani zadnych węglowodanow, tym bardziej troche mnie to martwi.. wszystko ostatnio zwalam na "wiosne". ale badania tak czy siak przy najblizszej okazji zrobie. co prawda ta najblizsza okazja to gdzies za okolo miesiac... ale nic.

Stary 2007-04-20, 18:34   #16363
magdalenaa
Zadomowienie

Cytat:
mi sie wydaje, ze nawet jesli sie odchudzasz (tak wynika z Twojego jadlospisu, dieta redukcyjna), powinnas jednak do obiadu zjesc choc troche weglowodanow. kasza,brazowy ryz, nawet ziemniaki nie zaszkodza. nie wolno calkowicie wykluczac weglowodanow.

a tak to ladnie

zazwyczaj jem makaron razowy ale dzis nie mialam ochoty, zreszta nie pasowałby do ryby. Ziemniekow nie lubie.
a poza tym ja nie wykluczyma węglowodanów, jem przeciez sporo pieczywa.
Stary 2007-04-20, 18:34   #16364
Alexandra777
Raczkowanie

Cytat:
ja raczej nie ograniczylam cukru ani zadnych węglowodanow, tym bardziej troche mnie to martwi.. wszystko ostatnio zwalam na "wiosne". ale badania tak czy siak przy najblizszej okazji zrobie. co prawda ta najblizsza okazja to gdzies za okolo miesiac... ale nic.
Miejmy nadzieje że to przejściowe ale badania lepiej zrób nie zaszkodzi.Pozdrawiam
Stary 2007-04-20, 18:36   #16365
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
moje menu:

S: 2 gofry suche - nic innego nie zdazylam

IIS: owsianka z bananem
O: warzywka gotowane - kalafior,marchew,brokuly + tofu albo kotleciki sojowe,jeszcze nie wiem + kefir nat.

dalej sięgających planow nie mam narazie

EDIT miedzy jednym a drugim sniadaniem zjadlam pol bagietki cebulowej. pyszna byla! zjadlam to jeszcze w sklepie bo byla taka cieplutka i pachnaca i wogole cudna

obiadu jednak w takiej postacie nie bylo. wlasciwie wcale nie bylo

czyli ubył obiad a doszlo:

+drugie pol bagietki z tofu i pomidorem pycha
+pomarancza
+salatka mozarella + pomidor+bazylia
+okolo pol czekolady z tymi wielkimi orzechami laskowymi
+puszka coli 0.33 i gdzies 0.75l wody mineralnej, pol szklanki soku jablkowego (z kartonu, co dziwne jak na mnie )

i chyba beda nalesniki zaraz

Stary 2007-04-20, 18:40   #16366
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Miejmy nadzieje że to przejściowe ale badania lepiej zrób nie zaszkodzi.Pozdrawiam

zrobie na pewno. takie badania to chyba zreszta co rok powinno sie robic

Stary 2007-04-20, 18:48   #16367
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

Ś: owsianka (chyba tylko 4 łyzki), banan, rogal, kromka z maslem i serem
IIŚ: grahamka z masłem, szynką, serem i ogórkiem
O: kilka kotletów sojowych i brokuły garsc orzechow
P: serk wiejski, banan, pomarancza, orzechy.

A pozniej to nie wiem bo... ide piwkować;D
nefre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 18:55   #16368
enda____
Rozeznanie

Cytat:

EDIT ale tu dzis cichutko! ja odkad wrocilam czytam sobie ksiazeczke i tu co jakis czas zerkam. ale mi błogo

tak czuje ostatnie dni bylam starsznie oslabiona, w pracy myslalam ze zemdleje, oczy mi sie same zamykaly jednego dnia to myslalam, ze juz po mnie (), ale babcia mnie uratowala, przyszla do mnie do pracy i przyniosla mi 3 jablka (mowila ze miala takie przeczucie ze bym se cos przekasila ). Zjadlam te jablka i odrazu lepiej mi sie zrobilo.

... hmm
Stary 2007-04-20, 19:07   #16369
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
tak czuje ostatnie dni bylam starsznie oslabiona, w pracy myslalam ze zemdleje, oczy mi sie same zamykaly jednego dnia to myslalam, ze juz po mnie (), ale babcia mnie uratowala, przyszla do mnie do pracy i przyniosla mi 3 jablka (mowila ze miala takie przeczucie ze bym se cos przekasila ). Zjadlam te jablka i odrazu lepiej mi sie zrobilo.

to dobrze ze zrobilas te badania, skoro az tak kiepsko bylo! a bylas z wynikiem u lekarza? moze zaleci jakas dietke?

Stary 2007-04-20, 20:18   #16370
usmiech30
Przyczajenie

GG do usmiech30

Witam.
Moje jedzonko dzisiaj

5.00 mała kawka
7.00 jogurt gratka z otrębami
9.00 bułka grahamka +4 plasterki fileta z indyka+pomidor i ogórek zielony +herbata grejfrutowa
12.00 jogurt mały +1 pieczywo waza
15.00 3 ziemniaczki + 3 małe kawałki fileta z mintaja pieczony+sałatka z kapustki kiszonej jabłka i marchewki+zielona herbata
18.00 serek wiejski +pomdor +kromeczka grahamka

Moja waga wskazuje już 80kg a było tydzień temu 82kg.
Bardzo bym chciała zgubic 10 kg

14.04 -82kg
20.04-80kg
usmiech30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 20:24   #16371
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Ś: Miska płatków i mleka
O: 3 i pół naleśników zawijanych z białym serem
K: Serek wiejski piątnicy 150g+300ml świeżego soku z marchewki
Mangolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 20:42   #16372
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez usmiech30 Pokaż wiadomość
Witam.
Moje jedzonko dzisiaj

5.00 mała kawka
7.00 jogurt gratka z otrębami
9.00 bułka grahamka +4 plasterki fileta z indyka+pomidor i ogórek zielony +herbata grejfrutowa
12.00 jogurt mały +1 pieczywo waza
15.00 3 ziemniaczki + 3 małe kawałki fileta z mintaja pieczony+sałatka z kapustki kiszonej jabłka i marchewki+zielona herbata

14.04 -82kg
20.04-80kg

mysle ze ladnie, a mozna wiedziec o ktorej chodzisz spac? kolacje jemy 2-3 gozinki przed snem,nie mozna chodzic na glodniaka spac, nawet przy diecie redukcyjnej.

EDIT aha, pierwsze sniadanko chyba mogloby byc wieksze. tzn pierwsze jest najwazniejsze i powinno rozkrecac przemiane materii. polecam owsianke

Stary 2007-04-20, 20:55   #16373
usmiech30
Przyczajenie

GG do usmiech30

Cytat:
mysle ze ladnie, a mozna wiedziec o ktorej chodzisz spac? kolacje jemy 2-3 gozinki przed snem,nie mozna chodzic na glodniaka spac, nawet przy diecie redukcyjnej.

EDIT aha, pierwsze sniadanko chyba mogloby byc wieksze. tzn pierwsze jest najwazniejsze i powinno rozkrecac przemiane materii. polecam owsianke

Własnie wmyslam sobie jutro kupic płatki owsiane bardzo lubie owsianke
Spać chodzę o 22 i przyznaje ze o tej porze juz czuje gloda.
Powiem szczerze bardzo sie dotychczas objadałamto juz zaszło za dalego.Powiedziałm sobie stop!!!!!!
Przez pierwsze dni myslałam tylko o jedzeniukocham jeść, ale juz koniec!!! postanowiłam sie zabrac za siebie.
Pozdrawia
usmiech30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 21:16   #16374
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Witam.
Moje jedzonko dzisiaj

5.00 mała kawka
7.00 jogurt gratka z otrębami - to nie jest posłkek
12.00 jogurt mały +1 pieczywo waza - to nie jest posiłek

14.04 -82kg
20.04-80kg
Cytat:

Ostatni posiłek najlepiej godzinę przed snem, czysto białkowy, by zredukować nocny katabolizm.

Naniosłam swoje uwagi...

Posiłek to:
- białko + warzywa + zdrowe tłuszcze
- białko + ww
Stary 2007-04-20, 21:18   #16375
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez Mangolina Pokaż wiadomość
Ś: Miska płatków i mleka
O: 3 i pół naleśników zawijanych z białym serem
K: Serek wiejski piątnicy 150g+300ml świeżego soku z marchewki
Tragedia
Wklejasz jadłospis tak po prostu, czy chcesz by poprawić?
Jaki jest cel? Redukcja?
Stary 2007-04-20, 21:27   #16376
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Kochana Stokrotko znalazłam chwilkę czasu i zrobiłam budyń z Twojego przepisu - czekoladowy Wyszedł przepyszny Już się nie mogę doczekać świeżych truskawek Bo mam na niego pomysła
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 21:31   #16377
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez italiaanka Pokaż wiadomość
Tragedia
Wklejasz jadłospis tak po prostu, czy chcesz by poprawić?
Jaki jest cel? Redukcja?

Mangolinka Ty nam przecież niedługo znikniesz
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 21:53   #16378
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez italiaanka Pokaż wiadomość
Naniosłam swoje uwagi...

Posiłek to:
- białko + warzywa + zdrowe tłuszcze
- białko + ww

masz racje, dobre uwagi. mam nadzieje ze sie przydadza )

Stary 2007-04-20, 21:57   #16379
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Własnie wmyslam sobie jutro kupic płatki owsiane bardzo lubie owsianke
Spać chodzę o 22 i przyznaje ze o tej porze juz czuje gloda.
Powiem szczerze bardzo sie dotychczas objadałamto juz zaszło za dalego.Powiedziałm sobie stop!!!!!!
Przez pierwsze dni myslałam tylko o jedzeniukocham jeść, ale juz koniec!!! postanowiłam sie zabrac za siebie.
Pozdrawia

no dobrze, ale zacznijmy od tego, ze dieta redukcyjna, nie oznacza, ze konczymy jesc tak wiec spokojna glowa, nawet jesli chcesz schudnac, nie musisz rezygnowac z ukochanego jedzenia. a wlasciwie - nie mozesz! bo przeciez wtedy bedzie katastrofa! zadnych glodowek! absolutnie!
tak wiec jedzonko jak najbardziej, tylko poprostu w troche innej wersji niz dotychczas

owsianka na sniadanko jak najbardziej, sniadanko ma Ci dac kopa na caly dzien, ma byc sycace i energetyczne, a do tego napedza przemiane materii. ktos tu gdzies pisal ze siemie lniane fajnie wplywa na przemiane materii - poszukaj gdzies na forum, nawet w tym watku pewnie o tym bylo.
no i nie zapominaj o bialku, dla redukcji bialko to podstawa

trzymam kciuki

Stary 2007-04-20, 22:00   #16380
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Kochana Stokrotko znalazłam chwilkę czasu i zrobiłam budyń z Twojego przepisu - czekoladowy Wyszedł przepyszny Już się nie mogę doczekać świeżych truskawek Bo mam na niego pomysła
a mozesz zdradzic co to za przepis? bo mnie chyba cosik ominelo ?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości