Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 21 38,18%
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 0 0%
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy 0 0%
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 26 47,27%
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 8 14,55%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-15, 08:31   #481
111kicia111
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Hej dziewczyny!

Około 11 mam spotkanie z połozną i mam nadzieję że odpowie na wszystkie moje pytania , a mam ich dużoo!

Cytat:
Napisane przez xhankax Pokaż wiadomość
Dzien dobry dziewczyny!

Nie było mnie przez trzy dni.. nie mam w weekendy dostępu do komputera, więc pewnie popiszemy sobie tylko w ciągu tygodnia razem.

Patrzę na listę na pierwszej stronie i chyba jestem z was najstarsza

Czuję się super, oprócz ciągłego ziewania, ale to jest do przeżycia.
Przetrzymajcie te pierwsze tygodnie - II trymestr jest już super!

Mam pytanie do tych, które spodziewają się kolejnego dziecka - czy będziecie robić ponownie wszystkie badania np na toxo, hcv itd?
I drugie, czy macie poprzednią kartę ciąży w domu, czy zostaje ona w szpitalu?? Bo nie mogę jej znaleźć i nie wiem czy to efekt mojego bałaganu w papierach, czy szpital sobie kartę zatrzymuje?
Ja mam w domu swoją kartę ciąży. Wezmę ją na dzisiejsze spotkanie z połozną, bo mam tam wpisaną grupę krwi i nie będę musiała juz jej robić.
Co do badań to ja w pierwszej ciąży nie robiłam na toxo i innych a teraz zrobiłam tylko toxo. Jeśli toxo miałas poprzednio ok tzn. jeśli już kiedyś chorowałas i masz przeciwciała to nie musisz już robić tego badania.

Ja skończyłam 30 lat to mamy prawie tyle samo!

Zmykam napisze po wizycie.
Miłego dnia.
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 09:26   #482
trihomonas
Zadomowienie

Witajcie dziewczyny
xhankax ja w grudniu mam 30stke,wiec nie jestes duzo starsza-jak rowiesniczki normalnie tyle,ze to moja 1wsza ciaza i strasznie sie boje...Przyzwyczailam sie do latwego,nizobowiazujacego zycia...Teraz sie to wszystko zmieni i tego sie panicznie boje...No ale trzeba w koncu kiedys dorosnac
trihomonas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 10:43   #483
mmhym
Zadomowienie

Cześć

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Dołączy, dołączy prawdopodobnie w czwartek.

WITAM
Nie wytrzymalam i napisalam, a mialam czekac na wizyte, w ktorsj uslysze serduszko Bylam u gina wczoraj i powiedzial, ze serduszko to kwestia doslownie 3 dni, kazal przyjsc w czwartek.
Takze prosze bardzo o trzymanie kciuków.

Ps. czytam Was od samego początku :-D

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Około 11 mam spotkanie z połozną i mam nadzieję że odpowie na wszystkie moje pytania , a mam ich dużoo!
Jak dowiesz się czegoś ciekawego, to może przekażesz nam tutaj? Na pewno nam sie przyda

Powiedzieliśmy wczoraj rodzince męża - wydaje się, że wszyscy raczej pozytywnie zareagowali No i jedzonko, powiem nieskromnie, też baardzo wszytskim smakowało

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 10:58   #484
katekatee
Zadomowienie

Hey. Byłam dziś odebrać powtórne badanie moczu i okazało się że zero bakterii. Najprawdopodobnie źle pobrałam mocz (jechałam od razu na betę więc byłam "lekko" zdenerwowana) mógłbyć tez wadliwy pojemnik. No nic poczekam na wynik posiewu który też zrobiłam od razu ale mam nadzieje że tam też nic nie wyjdzie. Także jestem o niebo spokojniejsza

Dzwoniłam do gin, mam przyjść dwa tygodnie od OM czyli za tydzień w poniedziałek, "jakoś" wytrzymam. I powiem Wam jeszcze na pocieszenie że jak byłam w 1 ciąży to byłam u gina prawie pod koniec 6 tygodnia i dalej gin serduszka nie widział więc nie stresować się.

I jeszcze pytanie? Czy wy też macie takkkki zapacho wstręt, ja normalnie wczoraj czułam jakim mydłem się tżt mył Masakra..

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
no i tak chyba najlepiej jak już się wie od lekarza najwyżej każda z nas napisze indywidualnie o aktualizację
Ja oficjalnie poproszę o dopisanie do listy właśnie w poniedziałek jak mi gin potwierdzi.

Cytat:
Napisane przez BrykBryk Pokaż wiadomość

dzień dobry dziewczyny jak się dziś czujecie? widzę po liście, że jestem ostatnia mam nadzieję, że ktoś jeszcze dołączy.
Ja się wczoraj nażarłam czereśni i zdychałam a kocham je miłością wielką
Mi się wogóle nie chce jeść, kompletnie. Męczę właśnie jogurt. Rano na chama zjadłam kromkę chleba. W pierwszej ciąży o tej porze jeszcze nie wiedziałam że jestem więc nie mam porównania, pamiętam tylko że 2 dni przed zrobieniem testu wieczorem tak mi się zachciało ogórków

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Ja niemal w ogóle nie mam mdłości, zaskoczyło mnie to bardzo
Żeby Cię jeszcze bardziej nie zaskoczyło jak dopiero przyjdą mdłości

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Ja sie wstrzymuje przed wpisaniem na liste do kolejnej wizyty

O kurcze, a ja glownie smakowe pije Mam nadzieje ze to nie jest az tak strasznie niezdrowe...
Zależy jaką piszesz, trzeba czytać skład a teraz to tym bardziej.

Cytat:
Mam pytanie do tych, które spodziewają się kolejnego dziecka - czy będziecie robić ponownie wszystkie badania np na toxo, hcv itd?
I drugie, czy macie poprzednią kartę ciąży w domu, czy zostaje ona w szpitalu?? Bo nie mogę jej znaleźć i nie wiem czy to efekt mojego bałaganu w papierach, czy szpital sobie kartę zatrzymuje?
Niestety kartę ciąży zabierają w szpitalu, żałuje że sobie nie zrobiłam ksera. Jak będzie trzeba to będę robić badania ponownie bo lepiej na zimne dmuchać, ale postanowiłam że pomęcze mojego ogólnego lekarza żeby mi wypisała skierowanie, będą miec w przychodni nowego pacjenta to niech też coś od siebie dają

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 11:21   #485
teQiba
Moderator

Cytat:
Powiedzieliśmy wczoraj rodzince męża - wydaje się, że wszyscy raczej pozytywnie zareagowali No i jedzonko, powiem nieskromnie, też baardzo wszytskim smakowało
To super, że się wszystko udało

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Zależy jaką piszesz, trzeba czytać skład a teraz to tym bardziej.
Głównie żywca.
Skład: woda źródlana, cukier, kwas cytrynowy, benzoesan sodu, naturalny aromat pomarańczowy (teraz akurat taką mam w domu)
Pewnie benzoesan sodu jest tu najgorszy.
Ja to ze składów jestem zielona
Stary 2013-07-15, 11:32   #486
katekatee
Zadomowienie

Cytat:

Głównie żywca.
Skład: woda źródlana, cukier, kwas cytrynowy, benzoesan sodu, naturalny aromat pomarańczowy (teraz akurat taką mam w domu)
Powiem CI tak wiadomo że nie ma co przesadzać ale naprawdę w naszym jedzeniu jest tyle syfu że w czasie ciąży lepiej jednak zwracać uwagę co się je i pije.

Kwas cytrynowy i benzoesan sodu to niezbyt dobre substancje, oczywiście nie mówimy że one zaszkodzą fasolce itp ale lepiej sobie odpuścić. Kiedyś była taka woda Veroni Mineral co ja reklamowała Ania Przybylska tam są same naturalne składniki tylko trzeba ją wypić do dwóch dni od otwarcia, najlepsze jest niegazowana i żeby była niskosodowa bo za dużo sodu też nie jest dobrze

Edytowane przez katekatee
Czas edycji: 2013-07-15 o 11:33
Stary 2013-07-15, 12:09   #487
111kicia111
Raczkowanie

Już wróciłam ze spotkania z połozną.
Dostałam od połoznej skierowanie na wszystkie badania jakie mi ginka wypisała. Wszystkie są na NFZ. Dowiedziała się że za niektóre będe musiała płacić np. za przeciwciała. Przy pierwszej ciązy miałam robioną grupe krwi ale nie moge nigdzie w domu znależć tego wyniku z grupa krwi i będę musiała powtórzyć i to tez będzie na mój koszt.

Musze zrobić wyniki w tym tygodniu i jak będę odbierała to spotkam sie znowu z połozną i mi powie czy wszystko wyszło ok. Do ginki tez musze pójśc z wynikami i na założenie karty ciązy, bo leci mi juz 8 tydzień ciazy.
Mam sie spotykać z połozną raz w miesiącu i raz w miesiącu wizyta u ginki.
Nastepnym razem mam dostać jakies broszurki gazetki o ciazy i dzieciaczkach.
Pani połozna powiedziała mi jak powinno się pobierac mocz do badania. Oczywiscie musi być mocz poranny, najpierw trzeba się podmyć potem spuścić troszke do kibelka a potem do kubeczka. W kubeczku ma być połowa a resztę wysiusiac do kibelka. Jesli się ma jakąś infekcję, upławy to trzeba wacikiem przed oddaniem moczu do kubeczka zatkać sobie wejście do pochwy aby żadne bakterie sie nie dostały do moczu. Położna mówiła ze często kobietom w ciązy wychodzi że maja jakies bakterie w moczu sa leczone antybiotykami a niepotrzebnie bo moga to być bakterie z pochwy.
Dużo kobiet ma ponoć infakcje pochwy w ciązy nawet nie wiedząc o tym, bo sa teraz bardziej narazone na rózne bakterie.

Pytałam się połoznej o mój wyjazd do Włoch chociaz i tak już zrezygnowalismy ale chciałam poznać równiez jej zdanie. Odradzała mi bardzo. Jak zapytałam czy nad polskie morze też odradza do powiedziała że to moja decyzja. Ale jadąc powinnismy zatrzymywać się co godzinkę żebym mogła chwile się rozprostować, na plazy tez mam nie leżeć plackiem tylko też co jakis czas sie poruszać. Mam wziąc ze sobą kartę ciazy jesli juz ja będe miała lub wszystkie wyniki no i oczywscie nie siedziec cały czas na słońcu.

Jesli chodzi o farbowanie włosów to powiedziała żeby jeszcze troszkę się wstrzymała. Dopiero po I trymestrze.

To chyba wszystko. Jutro ide na wyniki a w przyszłym tygodniu zapisuje sie do ginki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-15, 12:11   #488
teQiba
Moderator

Cytat:
Powiem CI tak wiadomo że nie ma co przesadzać ale naprawdę w naszym jedzeniu jest tyle syfu że w czasie ciąży lepiej jednak zwracać uwagę co się je i pije.

Kwas cytrynowy i benzoesan sodu to niezbyt dobre substancje, oczywiście nie mówimy że one zaszkodzą fasolce itp ale lepiej sobie odpuścić. Kiedyś była taka woda Veroni Mineral co ja reklamowała Ania Przybylska tam są same naturalne składniki tylko trzeba ją wypić do dwóch dni od otwarcia, najlepsze jest niegazowana i żeby była niskosodowa bo za dużo sodu też nie jest dobrze
dzięki za pomoc rozejrzę się w takim razie za tą Veroni Mineral.
A z drugiej strony masz rację - prawie we wszystkim teraz jakieś paskudztwo się znajdzie.

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2013-07-15 o 12:13
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 12:14   #489
Rossa1988
Raczkowanie

Cytat:
Jak zapytałam czy nad polskie morze też odradza do powiedziała że to moja decyzja. Ale jadąc powinnismy zatrzymywać się co godzinkę żebym mogła chwile się rozprostować, na plazy tez mam nie leżeć plackiem tylko też co jakis czas sie poruszać. Mam wziąc ze sobą kartę ciazy jesli juz ja będe miała lub wszystkie wyniki no i oczywscie nie siedziec cały czas na słońcu.

Jesli chodzi o farbowanie włosów to powiedziała żeby jeszcze troszkę się wstrzymała. Dopiero po I trymestrze.

To chyba wszystko. Jutro ide na wyniki a w przyszłym tygodniu zapisuje sie do ginki.

Dziwne, bo jak ja swoją ginkę zapytałam o wyjazd nad polskie morze to zachęcała jaknajbardziej ze względu na powietrze itd. Mówiła, że dla mnie to tymbradziej wskazane ze względu na niedoczynność tarczycy.

Co do farbowania włosów to dzisiaj właśnie zamierzam to zrobić, tyle tylko, że farbą bez amoniaku, bo to najbardziej niebezpieczny składnik podczas ciąży jeśli chodzi o farbowanie.
Rossa1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 12:18   #490
katekatee
Zadomowienie

Cytat:
Dostałam od połoznej skierowanie na wszystkie badania jakie mi ginka wypisała. Wszystkie są na NFZ. Dowiedziała się że za niektóre będe musiała płacić np. za przeciwciała. Przy pierwszej ciązy miałam robioną grupe krwi ale nie moge nigdzie w domu znależć tego wyniku z grupa krwi i będę musiała powtórzyć i to tez będzie na mój koszt.
Kurcze ale super że masz te badania na NFZ ja się tak łatwo teraz nie dam zbyć, zwłaszcza że ja miesięcznie na ten NFZ sama opłacam składkę 270 zł prawie, do gina prywatnie, poród prywatnie więc niech też za coś zapłacą....

Stary 2013-07-15, 13:09   #491
teQiba
Moderator

Będziesz rodziła prywatnie?
Oja, ale super
Też bym strasznie chciała, ale dla nas to za droga przyjemność. Ile u Was kosztuje?

Co do farbowania, ja czas macierzyństwa zamierzam poświęcić na powrót do naturalek
Stary 2013-07-15, 13:32   #492
111kicia111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
Dziwne, bo jak ja swoją ginkę zapytałam o wyjazd nad polskie morze to zachęcała jaknajbardziej ze względu na powietrze itd. Mówiła, że dla mnie to tymbradziej wskazane ze względu na niedoczynność tarczycy.

Co do farbowania włosów to dzisiaj właśnie zamierzam to zrobić, tyle tylko, że farbą bez amoniaku, bo to najbardziej niebezpieczny składnik podczas ciąży jeśli chodzi o farbowanie.
Mi połozna powiedziała ze zmiana powietrza dobrze mi zrobi ale chodzi o to ża mam az 700 km nad morze. I o tą podróż jej głównie chodziło.

O farbie tez jej wspomniała że bez amoniaku a ona powiedziała żeby sie lepiej wstrzymała do I trymestru tymbardziej że ja musiałabym farbowac odrost bardzo intensywnym kolorem blond.

Co lekarz i połozna to inna opinia.
Stary 2013-07-15, 13:42   #493
mmhym
Zadomowienie

Cytat:

Musze zrobić wyniki w tym tygodniu i jak będę odbierała to spotkam sie znowu z połozną i mi powie czy wszystko wyszło ok. Do ginki tez musze pójśc z wynikami i na założenie karty ciązy, bo leci mi juz 8 tydzień ciazy.
Mam sie spotykać z połozną raz w miesiącu i raz w miesiącu wizyta u ginki.
Nastepnym razem mam dostać jakies broszurki gazetki o ciazy i dzieciaczkach.
Pani połozna powiedziała mi jak powinno się pobierac mocz do badania. Oczywiscie musi być mocz poranny, najpierw trzeba się podmyć potem spuścić troszke do kibelka a potem do kubeczka. W kubeczku ma być połowa a resztę wysiusiac do kibelka. Jesli się ma jakąś infekcję, upławy to trzeba wacikiem przed oddaniem moczu do kubeczka zatkać sobie wejście do pochwy aby żadne bakterie sie nie dostały do moczu. Położna mówiła ze często kobietom w ciązy wychodzi że maja jakies bakterie w moczu sa leczone antybiotykami a niepotrzebnie bo moga to być bakterie z pochwy.
Dużo kobiet ma ponoć infakcje pochwy w ciązy nawet nie wiedząc o tym, bo sa teraz bardziej narazone na rózne bakterie.

Pytałam się połoznej o mój wyjazd do Włoch chociaz i tak już zrezygnowalismy ale chciałam poznać równiez jej zdanie. Odradzała mi bardzo. Jak zapytałam czy nad polskie morze też odradza do powiedziała że to moja decyzja. Ale jadąc powinnismy zatrzymywać się co godzinkę żebym mogła chwile się rozprostować, na plazy tez mam nie leżeć plackiem tylko też co jakis czas sie poruszać. Mam wziąc ze sobą kartę ciazy jesli juz ja będe miała lub wszystkie wyniki no i oczywscie nie siedziec cały czas na słońcu.

Dzięki za informacje. Czyli dla mnie też kolejna opinia przeciw wyjazdowi do Chorwacji... Z tymi badaniami, to mi szwagierka mówiła, że oprócz tych co już mam zrobione, czyli różyczka, toxo, CMV i grupa krwi, to comiesięczne badania wychodziły jej 30 złotych... Jeśli tak będzie rzeczywiście to zastanawiam się czy się opłaca chodzić do kogoś innego, chyba że u mnie też będzie działać położna jak u Ciebie, bo zawsze dobrze jest miec dodatkowe opinie od doświadczonej osoby

Cytat:
Hey. Byłam dziś odebrać powtórne badanie moczu i okazało się że zero bakterii. Najprawdopodobnie źle pobrałam mocz (jechałam od razu na betę więc byłam "lekko" zdenerwowana) mógłbyć tez wadliwy pojemnik. No nic poczekam na wynik posiewu który też zrobiłam od razu ale mam nadzieje że tam też nic nie wyjdzie. Także jestem o niebo spokojniejsza

Dzwoniłam do gin, mam przyjść dwa tygodnie od OM czyli za tydzień w poniedziałek, "jakoś" wytrzymam. I powiem Wam jeszcze na pocieszenie że jak byłam w 1 ciąży to byłam u gina prawie pod koniec 6 tygodnia i dalej gin serduszka nie widział więc nie stresować się.
No i Katekatee, kto tu panikuje?? Ja że nie zajdę, Ty, bo bakterie.. a tu - spokoloko w obu przypadkach. To dowód na to, że żadko spełniają się czarne scenariusze

Ja do wizyty jeszcze 8 dni Normalnie nie doczekam się.

Drugie serce
Stary 2013-07-15, 13:42   #494
mona1
Zadomowienie

Dzień dobry wszystkim
Cytat:
Mi połozna powiedziała ze zmiana powietrza dobrze mi zrobi ale chodzi o to ża mam az 700 km nad morze. I o tą podróż jej głównie chodziło.

O farbie tez jej wspomniała że bez amoniaku a ona powiedziała żeby sie lepiej wstrzymała do I trymestru tymbardziej że ja musiałabym farbowac odrost bardzo intensywnym kolorem blond.

Kicia super że udało ci się załatwić to skierowanie od położnej może jestem ciężko kapująca ale muszę zapytać o jeszcze jedno - u położnej byłaś w przychodni ginekologicznej

Edytowane przez mona1
Czas edycji: 2013-07-15 o 13:43
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 13:50   #495
katekatee
Zadomowienie

Cytat:
Będziesz rodziła prywatnie?
Oja, ale super
Też bym strasznie chciała, ale dla nas to za droga przyjemność. Ile u Was kosztuje?

Co do farbowania, ja czas macierzyństwa zamierzam poświęcić na powrót do naturalek
Będę rodziła po prostu w szpitalu w którym miałam pierwszy poród, wtedy mieli kontrakt z NFZ i płaciłam tylko 370 zł. W tym roku koszt porodu 2000 zł , mam nadzieje że za rok będzie nie będzie kosztować więcej. Jedyny minus że bardzo szybko wychodzisz do domu. Ja w pierwszej ciąży urodziłam o 18 a 19 dnia następnego już mnie wypisali do domu, ale nie czułam bólu porodowego tzn czułam jakieś 30 minut i dziękuję bardzo...

Cytat:
No i Katekatee, kto tu panikuje?? Ja że nie zajdę, Ty, bo bakterie.. a tu - spokoloko w obu przypadkach. To dowód na to, że żadko spełniają się czarne scenariusze

heh nawet mnie nie denerwuj, wiesz ile ja się żurawiny przez weekend najadłam To będziesz mieć pierwszą wizytę? Ja mam pierwszą w poniedziałek. Dzwoniłam do gin już dziś ale kazała za tydzień przyjść

Stary 2013-07-15, 13:55   #496
23Paula23
BAN stały

Ja przeważnie pijam Veroni mineral z błonnikiem brzoskwiniowa lub Żywiec ananasowo - grejpfrutowa na przemian z 100%sokiem pomarańczowym a czasem i coca-colą nie pogardzę na mdłości i zgagę sprawdza się najlepiej kilka łyczków i po problemie Uważam że nie ma co przesadzać teraz we wszystkim jest tyle chemii że trzeba by nic nie jeść jak by na to patrzeć, dziewczyny z umiarem i nie przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 14:57   #497
111kicia111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Dzień dobry wszystkim

Kicia super że udało ci się załatwić to skierowanie od położnej może jestem ciężko kapująca ale muszę zapytać o jeszcze jedno - u położnej byłaś w przychodni ginekologicznej
U połoznej byłam w przychodni gdzie przyjmuje mój lekarz rodzinny. W tej przychodni nie ma nawet gabinetu ginekologicznego.
Jesli chciałabym miec wszystkie badania na NFZ wykluczając toxo, hiv i jeszcze kilka to musiałabym sie zgłosic do poradni "K". U nas poradnia "K" jak się dzisiaj dowiedziałam ma tylko połowe kontraktu z NFZ i dlatego termin wizyty miałabym az na wrzesień dlatego daje sobie z nią spokój.
Za kilka badań będe musiała zapłacić ale wiekszość będzie za darmo.
Stary 2013-07-15, 15:33   #498
teQiba
Moderator

Cytat:
Doczekasz, doczekasz
Na pocieszenie ja mam wizytę dopiero za 16 dni - dwa razy dłużej

Cytat:
Będę rodziła po prostu w szpitalu w którym miałam pierwszy poród, wtedy mieli kontrakt z NFZ i płaciłam tylko 370 zł. W tym roku koszt porodu 2000 zł , mam nadzieje że za rok będzie nie będzie kosztować więcej. Jedyny minus że bardzo szybko wychodzisz do domu. Ja w pierwszej ciąży urodziłam o 18 a 19 dnia następnego już mnie wypisali do domu, ale nie czułam bólu porodowego tzn czułam jakieś 30 minut i dziękuję bardzo...
To fajny szpital.
U mnie w mieście ceny - 3200 naturalny, 3900 CC.
Słyszałam coś że NFZ teraz też finansuje, ale to trochę ruletka, bo podpisujesz umowę i jeżeli okaże się że NFZ wykorzystał już środki na wcześniejsze pacjentki to musisz zapłacić z własnej kieszeni.

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Ja przeważnie pijam Veroni mineral z błonnikiem brzoskwiniowa lub Żywiec ananasowo - grejpfrutowa na przemian z 100%sokiem pomarańczowym a czasem i coca-colą nie pogardzę na mdłości i zgagę sprawdza się najlepiej kilka łyczków i po problemie Uważam że nie ma co przesadzać teraz we wszystkim jest tyle chemii że trzeba by nic nie jeść jak by na to patrzeć, dziewczyny z umiarem i nie przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę
Masz rację - grunt to umiar.
Moja mama w ciąży i piła wino czerwone od czasu do czasu i mirindy dużo bo to była jej zachciewajka i to wszystko z zalecenia lekarza (wino na krwinki, a mirinda bo zachcianki trzeba spełniać).

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2013-07-15 o 15:36
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 17:36   #499
BrykBryk
Raczkowanie

Cytat:
Muszę poszukać jakie badania miałam poprzednio bo nie pamiętam, toxo robiłam i wyszło mi chyba negatywne czyli nie byłam chora a więc teraz pewnie zrobię. Badania HCV w ogóle nie pamiętam, żebym robiła, na pewno nie miałam też HIV i cytomegalii (to co w ogóle miałam? heh).
Kartę ciąży oddali mi w szpitalu przy wypisie, rodziłam w Poznaniu, ale wiem też, że w innych poznańskich szpitalach kartę zabierają więc fajnie ją sobie skserować (ja sobie zrobiłam ksero bo nie wiedziałam, że oddadzą). Czyli to wszystko kwestia szpitala

Ja do wizyty mam jeszcze 10 dni, idę w urodziny męża i zastanawiam się czy go zabrać czy nie, powinno już być serduszko

111kicia111 a to skąd jesteś, że masz tyle km do morza? Może my sąsiadki?
Elżbieta 25.03.2014

Edytowane przez BrykBryk
Czas edycji: 2013-07-15 o 17:39
BrykBryk jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-15, 19:29   #500
Castia
Wtajemniczenie

hej dziewczyny, ja was podczytuję co nieco ale tak podle się czuję, że masakra.
początki z Malwinką w przyrównaniu do tego co przechodzę teraz to było niebo.
w pracy chyba już sami się kapną co się święci bo co rusz siedzę w wc
rano jak jadę minimum 3 przystanki bo mnie zbiera na wymioty. mdli mnie cały Boży dzień. tylko bym leżała i nic nie robiła. to jakaś masakra- w zyciu nie przypuszczałam że takie coś można w ciązy przechodzić
wykonczy mnie to dziecko

byłam u podglądywacza - serduszka jeszcze nie było, wszystko ok. ale pewnie już dziś jest bo tak nie daje mi spokoju to moje dziecię
startuje z 4kg więcej niż z Malwinką - z nią przytyłam 16kg to teraz przydałoby się z 12kg żeby się wyrównało, jasneee
dostałam skierowania na badania no i tyle. następna wizyta dopiero jakoś 12-13 tc. i wtedy będą pomiary.
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 20:07   #501
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez trihomonas Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
xhankax ja w grudniu mam 30stke,wiec nie jestes duzo starsza-jak rowiesniczki normalnie tyle,ze to moja 1wsza ciaza i strasznie sie boje...Przyzwyczailam sie do latwego,nizobowiazujacego zycia...Teraz sie to wszystko zmieni i tego sie panicznie boje...No ale trzeba w koncu kiedys dorosnac
Oj, ja też się boję, Teraz nie mam jakichś większych obowiązków. Posprzątać w domu, czaseeeeem zrobić obiad. A potem - wszystko

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Ja przeważnie pijam Veroni mineral z błonnikiem brzoskwiniowa
Lubię to

Pisalyście o farbach - ja mam spokój. po 1,5 roku walki z odrostami mam naturalne włosy

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
rano jak jadę minimum 3 przystanki bo mnie zbiera na wymioty. mdli mnie cały Boży dzień. tylko bym leżała i nic nie robiła. to jakaś masakra- w zyciu nie przypuszczałam że takie coś można w ciązy przechodzić
wykonczy mnie to dziecko
Współczuje. Ja marudzę, że trochę źle się czuję, ale to co Ty przechodzisz to dla mnie tragedia

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 20:33   #502
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
heh nawet mnie nie denerwuj, wiesz ile ja się żurawiny przez weekend najadłam To będziesz mieć pierwszą wizytę? Ja mam pierwszą w poniedziałek. Dzwoniłam do gin już dziś ale kazała za tydzień przyjść
Cytat:
Doczekasz, doczekasz
Na pocieszenie ja mam wizytę dopiero za 16 dni - dwa razy dłużej
No własnie, dla mnie to będzie pierwsza wizyta. A czekam tyle nie z własnego wyboru, tylko po prostu nie było miejsc

Cytat:
wykonczy mnie to dziecko

byłam u podglądywacza - serduszka jeszcze nie było, wszystko ok. ale pewnie już dziś jest bo tak nie daje mi spokoju to moje dziecię
startuje z 4kg więcej niż z Malwinką - z nią przytyłam 16kg to teraz przydałoby się z 12kg żeby się wyrównało, jasneee
dostałam skierowania na badania no i tyle. następna wizyta dopiero jakoś 12-13 tc. i wtedy będą pomiary.
za wizytę i bardzo współczuję dolegliwości... ja odpukać we wszytsko co możliwe całkiem nieźle się czuję, oprócz wieczorów, kiedy jestem nieznośna
A ta wizyta koło 12-13 tc to się jakoś badanie genetyczne czasem nazywa? Czy to coś innego, specjalnego?

Drugie serce
Stary 2013-07-15, 21:30   #503
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Dzien dobry dziewczyny!

Nie było mnie przez trzy dni.. nie mam w weekendy dostępu do komputera, więc pewnie popiszemy sobie tylko w ciągu tygodnia razem.

Patrzę na listę na pierwszej stronie i chyba jestem z was najstarsza

Czuję się super, oprócz ciągłego ziewania, ale to jest do przeżycia.
Przetrzymajcie te pierwsze tygodnie - II trymestr jest już super!

powiem ci tak zobacze co powie gin dzis sie dowiedziałam ze jesli przy 1 ciazy robiło sie grupe krwi to ta kartke sie strzeze jak ognia ,bo wazna całe zycie , no chyba ze miałas zabiegi z krwia które mogły by ja zmienic ... a co karty ciazy ja 3 lata temu musiałam oddac ale moja bratowa rok temu rodziła i dostała spowrotem ..

ja nie napisałam ile mam Lat a mam duzooo pisaj bo moze sie okazac ze my rocznikowo tyle samo

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Napisane przez trihomonas Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny

e to ja od was starsza

przyzwyczaisz sie o to nie masz sie co martwić , jak tylko zobaczysz kruszynke po urodzeniu nie ma bata ciagle bedziez myslała ze była obok ciebie całe zycie i juz nie wyobrazasz sobie zycia bez niej

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:

Głównie żywca.
http://zdrowo.info.pl/wody.html tu sa wdoy i co zwieraja które maja najmniej syfu

woda zrodlana zas - lepsza dla dzieci i niemowląt , a woda mineralna dla dorosłych

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość

ja tez wczoraj farbowałam bez amoniaku ... w 1 ciazy tez farbowałam i uwaga farbowała mi fryzjerka która dwa ms przedemna rodziła

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
Kurcze ale super że masz te badania na NFZ ja się tak łatwo teraz nie dam zbyć, zwłaszcza że ja miesięcznie na ten NFZ sama opłacam składkę 270 zł prawie, do gina prywatnie, poród prywatnie więc niech też za coś zapłacą....
ja do gina bede chodzic prywatnie bo na kase czekać trzeba długoo i wogóle mam zaufanego . problem w tym ze on jest tylko w szpitalu i gabinecie prywatnym , dzis jak robiłam bete zabiła mnie kartka ... osoby kozystajace z prywatnych gabinetów majacych zlecenia do laboratrium beda realizowane tylko prywatnie ....... i gdzie tu sens przeciez jestem ubezpieczona

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Cytat:

kiciu to zalezy jak bedziesz sie czuła jadac na te wakacje ja jade 11 sierpnia nad morze i tez mam 700 km ale mam w samochodzie 3 latke wiec czesto bedziemy odpoczywac .. jako kierowca jestes bardziej narazona na stres ale jako pasazer zawsze mozesz dać na oko

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
wykonczy mnie to dziecko

o raju współczuje ja jak narazie czuje sie ok z amelka startowałam z 48 kg :d i skonczyłam przy 70 teraz waze koło 57 i mam nadzieje ze tak duzo mnie nie przybedzie

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014

Edytowane przez Edzia400
Czas edycji: 2013-07-15 o 21:19
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 21:50   #504
Trisdom
Zadomowienie

Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
wykonczy mnie to dziecko

byłam u podglądywacza - serduszka jeszcze nie było, wszystko ok. ale pewnie już dziś jest .

Ja tez sie czuje jak idz stad i nie wracaj. Spie popoludniami, mdli mnie przynajmniej do 16 i malo co moge tak nsprawde jesc. Na liczniku 1 kg mniej.

Ja moje serduszkowstwo juz widzialam nastepna wizyta 26.07 beda pomiary, bo bedzie koncowka 9 tygodnia. Czas leci.

Ide spac, bo padam na pyszczek.
Stary 2013-07-15, 22:04   #505
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Ja też spadam spać. Dobranoc

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 07:36   #506
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

No to przeszukałam wszystko i znalazłam wszystkie wyniki badań, więc mam nadzieję, że choć kilka z nich mi odejdzie. Np grupa krwi.

A propo picia wody - bo chyba rozmawiałyście o tym jakieś kilka stron temu. Dziewczyny - pijcie, pijcie, pijcie!!!

Ja to bardzo poprzedniej ciąży zaniedbałam, nie mogłam się zmusić, żeby wypić więcej niż dwie szklanki herbaty dziennie - a to dużo za mało! I cztery miesiące po porodzie wylądowałam w szpitalu z kamieniami na nerkach.. Do dzisiaj się męczę, kilka mam usuniętych, jeden jeszcze został, co jakiś czas atak kolki nerkowej (a to boli jak cholera). I lekarz mi potwierdził, że gdybym bardziej o to picie dbała, to prawdopodobnie nie doprowadziłabym się do takiego stanu! Więc naprawdę z tymi płynami nie ma żartów.
Stary 2013-07-16, 08:24   #507
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
ja nie napisałam ile mam Lat a mam duzooo pisaj bo moze sie okazac ze my rocznikowo tyle samo

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

e to ja od was starsza
Dzien Dobry, ja jestem glownie z mamus styczniowo/lutowych, ale termin mam na 19 lub 23.02, jak mi sie przesunie to urodze np w marcu, bardzo bym chciala 4.03
Mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie i tu

Edzia, ja sie chcialam dopytac, jesli mozna, ile masz lat, bo mam wrazenie, ze jestem najstarsza styczniowo-lutowa mama swiata, moze tez marcowo-kwietniowa nie stresuje sie moim wiekiem, jednak ryzykiem, jakie niesie on se saba w ciazy bardzo intensywnie mysle, co pokaza mi badania prenatalne...
cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 08:27   #508
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Pisalyście o farbach - ja mam spokój. po 1,5 roku walki z odrostami mam naturalne włosy
gratuluję.
I zazdroszczę

Cytat:
No własnie, dla mnie to będzie pierwsza wizyta. A czekam tyle nie z własnego wyboru, tylko po prostu nie było miejsc
Z tymi miejscami to jakaś masakra.
Ja też właśnie postanowiłam zmienić ginekologa i będę jeździć na prawdę kawał drogi, ale będzie to ten sam lekarz do którego umówiłam się w ramach NFZ. Także jak będę sobie przeplatać wizyty prywatne i państwowe to nie będzie żadnego problemu.
Tylko zastanawiam się czy mówić mu że już byłam u innego ginekologa? W zasadzie tamten za wiele mi nie powiedział oprócz tego, że pęcherzyk jest w dobrym miejscu...

Cytat:
http://zdrowo.info.pl/wody.html[/URL] tu sa wdoy i co zwieraja które maja najmniej syfu

woda zrodlana zas - lepsza dla dzieci i niemowląt , a woda mineralna dla dorosłych

[...]

ja do gina bede chodzic prywatnie bo na kase czekać trzeba długoo i wogóle mam zaufanego . problem w tym ze on jest tylko w szpitalu i gabinecie prywatnym , dzis jak robiłam bete zabiła mnie kartka ... osoby kozystajace z prywatnych gabinetów majacych zlecenia do laboratrium beda realizowane tylko prywatnie ....... i gdzie tu sens przeciez jestem ubezpieczona
Dziękuję za link - już się biorę za czytanie

Ale chamska ta kartka, wszędzie tylko oszczędności!
Oni chyba uważają, że wizyta prywatna to jakiś luksus, a przecież to konieczność, bo na NFZ w ogóle nie można liczyć.

Cytat:
A propo picia wody - bo chyba rozmawiałyście o tym jakieś kilka stron temu. Dziewczyny - pijcie, pijcie, pijcie!!!

Ja to bardzo poprzedniej ciąży zaniedbałam, nie mogłam się zmusić, żeby wypić więcej niż dwie szklanki herbaty dziennie - a to dużo za mało! I cztery miesiące po porodzie wylądowałam w szpitalu z kamieniami na nerkach.. Do dzisiaj się męczę, kilka mam usuniętych, jeden jeszcze został, co jakiś czas atak kolki nerkowej (a to boli jak cholera). I lekarz mi potwierdził, że gdybym bardziej o to picie dbała, to prawdopodobnie nie doprowadziłabym się do takiego stanu! Więc naprawdę z tymi płynami nie ma żartów.
Ojej, przykro mi że tak się męczyłaś
Ale dzięki, że o tym piszesz - faktycznie trzeba się zmuszać dla zdrowia.
Stary 2013-07-16, 08:58   #509
trihomonas
Zadomowienie

Cytat:

Ja mam do Holandii 1300km jak spytalam moja lekarke,to machla reka,co odebralam,ze spokojnie moge jezdzic a to jest tak srednio 13-14 godz. Co do farbowania to jak widac na dole w opisie prawie 3 lata nie farbuje,jeszcze tylko jasne koncowki mi zostaly Naturalne mam ciemny blond-jasny braz sama nie wiem :P

Cytat:
wykonczy mnie to dziecko

No wspoczuje takich dolegliwosci...Ja sobie nawet nie potrafie wyobrazic,ze rzygam Co do wagi to hmmm mialam 54kg. i mam nadzieje (glupia,ze ja mam ) ze nie przytyje wiecej jak 10 kg. haha
Przed zajsciem w ciaze uprawialam sport-silownia oraz biegalam ale teraz jestem tak padnieta,ze nic mi sie nie chce..

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Oj, ja też się boję, Teraz nie mam jakichś większych obowiązków. Posprzątać w domu, czaseeeeem zrobić obiad. A potem - wszystko
Lubię to

To bedzie zmiana o 180 st. i nie wiem jak sobie poradze-Tz ma tu 88 letnia babcie i brata a ja nikogo
W 1,5 roku odrosly Ci cale wloski??? Woow to moje powoli rosna..Teraz mam tak lekko za zapiecie stanika i jeszcze z jasnymi koncwkami..

Cytat:

e to ja od was starsza

przyzwyczaisz sie o to nie masz sie co martwić , jak tylko zobaczysz kruszynke po urodzeniu nie ma bata ciagle bedziez myslała ze była obok ciebie całe zycie i juz nie wyobrazasz sobie zycia bez niej

Mam nadzieje,ze jakos sie przyzwyczaje-czlowiek ponoc do wszystkiego sie przyzwyczaja W sumie to ja nadal nie wierze,ze jestem w ciazy-moze to dlatego,ze bardziej sie czuje na chora
co do wody,to zawsze patrze na etykietke i wybieram sredniozmineralizowane a czasami wysokozmineralizowane (szczegolnie jak uprawialam sport)

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Dzien Dobry, ja jestem glownie z mamus styczniowo/lutowych, ale termin mam na 19 lub 23.02, jak mi sie przesunie to urodze np w marcu, bardzo bym chciala 4.03
Mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie i tu
Oczywiscie,ze przyjmiemy-witamy
trihomonas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 09:47   #510
111kicia111
Raczkowanie

Hejka!
Robiłam dzisiaj wyniki. Pobrali mi 3 strzykawki krwi
Jutro odbieram wyniki i położna odrazu na nie spojrzy czy dobrze wyszły.
Do gina pójdę dopiero jak wróce z wakacji a będzie to napewno powyżej
10 tc i wtedy założy mi kartę ciązy.
Tak jak juz któras pisała że nie trzeba mieć załozonej karty do 10 tc wystarczy że lakarz wpisze na niej datę pierwszej wizyty, a u mnie była w 7tc.

Miłego dnia.
U nas dzisiaj upał.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości