Ile dzisiaj zjadłam ? :) - Strona 547 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-20, 22:41   #16381
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

To ja dzisiaj:
Ś: kanapka z serem i dżemem, herbata (wiem, że za mało, ale spieszyłam się)
drugiego jako takiego nie było, bo jadłam coś co przerwe w szkole zjadłam: dwie kanapki, drożdżówkę z makiem, bułekę z sezamem był też kubuś i lipton ice tea
O: warzywa na patelnię, jajko sadzone, herbata, kawa
K: sałatka z tuńczyka meksykańska, kromka ciemnego chleba
Cały czas mam problem z regularnym jedzeniem A wszystko przez to, że baaardzo róznie kończę lekcje i w domu jestem czasami już o 15, ale najczęściej jest to 17-18 czasami nawet 19.
sweet_white_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 22:47   #16382
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez sweet_white_chocolate Pokaż wiadomość
To ja dzisiaj:
Ś: kanapka z serem i dżemem, herbata (wiem, że za mało, ale spieszyłam się)
drugiego jako takiego nie było, bo jadłam coś co przerwe w szkole zjadłam: dwie kanapki, drożdżówkę z makiem, bułekę z sezamem był też kubuś i lipton ice tea
O: warzywa na patelnię, jajko sadzone, herbata, kawa
K: sałatka z tuńczyka meksykańska, kromka ciemnego chleba
Cały czas mam problem z regularnym jedzeniem A wszystko przez to, że baaardzo róznie kończę lekcje i w domu jestem czasami już o 15, ale najczęściej jest to 17-18 czasami nawet 19.
Redukcja?
Mało - tak, ale są to źle zbilansowane posiłki. Jak komponujemy napisałam stronę wcześniej.
Stary 2007-04-20, 22:55   #16383
LoLcIa123
Zakorzenienie

Italiaanko mogłabyś spojrzeć na mój jadłospis,który wkleiłam kilka dni wstecz? chciałabym przytyć

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Śniadanie1:grahamka z pieczonym schabem na zimno+sałata,pomidor,rzod kiewka i ogórek kiszony,kawa z mlekiem
Śniadanie2:ryba duszona z brokułami i kawałek wędzonej,później jabłko
obiad;gulasz z warzywami,w tym bardzo dużo chudej wołowiny
Podwieczorek1:tuńczyk+mig dały(nie wiem ile ich było,ale nie mało) kawa z mlekiem
Podwieczorek2:2jaja na twardo+2kromeczki grahama
Kolacja; to będzie twarożek półtłusty wymieszany z kapustą kiszoną
Mała woda niegazowana,4herbaty zielone.

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 23:13   #16384
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Italiaanko mogłabyś spojrzeć na mój jadłospis,który wkleiłam kilka dni wstecz? chciałabym przytyć
Jasne, tylko z góry uprzedzam, że nie poprawiałam jeszcze jadlospisu osoby, której celem nie jest redukcja

Cytat:
Śniadanie1:grahamka z pieczonym schabem na zimno+sałata,pomidor,rzod kiewka i ogórek kiszony,kawa z mlekiem - Poprawnie
Śniadanie2:ryba duszona z brokułami i kawałek wędzonej,później jabłko - Poprawnie

obiad;gulasz z warzywami,w tym bardzo dużo chudej wołowiny - Poprawnie
Podwieczorek1:tuńczyk+mig dały(nie wiem ile ich było,ale nie mało) kawa z mlekiem - Poprawnie, dodała bym tylko warzyw
Podwieczorek2:2jaja na twardo+2kromeczki grahama - Warzywa?
Kolacja; to będzie twarożek półtłusty wymieszany z kapustą kiszoną - Też Ok.
Mała woda niegazowana - Mała? Duuuuuużo wody mineralnej,4herbaty zielone.

Napisałam wszędzie poprawnie, ale jedno małe 'ale'. Z uwagi, że nie jestem dietetykiem to np. nie jestem pewna do końca np. posiłku nr. 1. Chodzi mi o to, że schab, zawiera oprócz białka, także i tłuszcz... i nie wiem, czy w takim wypadku łączy się, go z ww. Przy drobiu jest to prostsze

Brakuje mi jeszcze zdrowych tłuszczy. Dodaj je tam, gdzie nie ma ww.

Najważniejsza sprawa to dodatni bilans. Znasz swoje zapotrzebowanie, dodałaś do tego kcal?

Jadłospis poprawiłam wg. 10 zasad (oczywiście bez z wyłączeniem kilku pkt, np. % udział tłuszczy), dodatkowo zapoznaj się z: http://www.kulturystyka.pl/artykul448/
Stary 2007-04-20, 23:18   #16385
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez italiaanka Pokaż wiadomość
Jasne, tylko z góry uprzedzam, że nie poprawiałam jeszcze jadlospisu osoby, której celem nie jest redukcja

Napisałam wszędzie poprawnie, ale jedno małe 'ale'. Z uwagi, że nie jestem dietetykiem to np. nie jestem pewna do końca np. posiłku nr. 1. Chodzi mi o to, że schab, zawiera oprócz białka, także i tłuszcz... i nie wiem, czy w takim wypadku łączy się, go z ww. Przy drobiu jest to prostsze

Brakuje mi jeszcze zdrowych tłuszczy. Dodaj je tam, gdzie nie ma ww.

Najważniejsza sprawa to dodatni bilans. Znasz swoje zapotrzebowanie, dodałaś do tego kcal?

Jadłospis poprawiłam wg. 10 zasad (oczywiście bez z wyłączeniem kilku pkt, np. % udział tłuszczy), dodatkowo zapoznaj się z: http://www.kulturystyka.pl/artykul448/
Moje zapotrzebowanie szacuje się na ok,1800kcal (jestem niziutka i niestety bardzo szczuplutka) także bilans jest dodatni zapotrzebowanie obliczyłam z wzoru;
(10 x masa ciała) + (6,25 X wzrost w cm) - (5 x wiek) - 161
To co wyszło ze wzoru pomnożyłam przez współczynnik aktywności
aktywna 2-3 lekkie treningi 1,4
Ten artykuł już czytałam.A jeżeli chodzi o wode,to muszą przyznać że nie szaleje za nią.Dziękuje CI ślicznie za komentarz

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2007-04-20, 23:25   #16386
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

O matko aż tak źle Ja chcę przytyć, ale jak widac marnie mi to idzie najgorzej jest z jedzeniem w szkole i nie wiem co mam z tym począc
Juz niedługo będę mogła jeść owsianeczkę na śniadanko narazie mam same płatki i rozmyślam jeszcze co by tu dokupić oprócz przepysznych chipsów bananowych, rodzynek i otrębów
Stary 2007-04-20, 23:48   #16387
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez sweet_white_chocolate Pokaż wiadomość
O matko aż tak źle Ja chcę przytyć, ale jak widac marnie mi to idzie najgorzej jest z jedzeniem w szkole i nie wiem co mam z tym począc
Juz niedługo będę mogła jeść owsianeczkę na śniadanko narazie mam same płatki i rozmyślam jeszcze co by tu dokupić oprócz przepysznych chipsów bananowych, rodzynek i otrębów
Przede wszystkim za mało, ale to już sama zauważyłaś.

Powinnaś jeść zbilansowane posiłki (białko + warzywa + zdrowe tłuszcze albo białko + ww). Zobacz na jadłospis Lolci i swój - cel macie taki sam

I ten sam art. - myślę, że jest całkiem niezły, dlatego warto być przeczytała: http://www.kulturystyka.pl/artykul448/

Pozdrawiam
Stary 2007-04-21, 00:16   #16388
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

Artykuł bardzo mi się podobał postaram się zastosować do tego Niedługo będę miała więcej czasu dla siebie, więc postaram się wziąc porządnie za jedzenie, może nareszcie uda mi się zbliżyć do mojego ideału, czyli figury pełniejszej, ale nie otłuszczonej
Stary 2007-04-21, 08:20   #16389
Ather
Zakorzenienie

Witam
Od jakiegoś czasu przeglądam to forum i w końcu postanowiłam zasięgnąć opinii innych osób, bo sama nie jestem ekspertem jeśli chodzi o diety, etc.

W grudniu przeszłam na dietę. Przestałam jeść słodycze, tłuste rzeczy, po 18., zaczęłam się więcej ruszać, dziennie piję około 2,5 l płynów (nigdy nie mniej), staram się też uzupełniać witaminy, których zawsze mi brakowało - wapń, magnez, a także błonnik, który zaczęłam spożywać masowo w czym tylko się da - jakieś dwa tygodnie temu.

Jeśli chodzi o moje posiłki (troszeczkę zboczyłam z tematu) to:

zaczynam o 6.30. Od wody przegotowanej z cytryną.
I śniadanie
- 40 g płatków (filigranki active - zawierają m.in. żyto, pszenicę, otręby pszenne, płatki owsiane, ziarno słonecznika, rodzynki, ananasy, i mają 14,2g błonnika na 100 g. Ale zastanawiam się czy nie zamienić ich na zwykłe płatki owsiane) z mlekiem (tylko 0,5 % pije), 30 g rodzynków (słyszałam że rodzynki zawierają dużo cukru, to też - nie wiem czy to coś daje - zawsze 30 min trzymam je w letniej przegotowanej wodzie, którą potem odlewam) oraz 3 łyżkami otrębów i 1 łyżką wiórek kokosowych.

Czasami zamieniam to śniadanie na 2 kromki czarnego wieloziarnistego chleba light (na opakowaniu jest napisane że zawiera 34 % dziennego zapotrzebowania na błonnik w 100 g) - z dżemem niskosłodzonym truskawkowym lub brzoskwiniowym. Ewentualnie z chudą wędliną (ale wtedy to już z oregano i kminkiem - oregano to u mnie podstawowa przyprawa do wszystkiego prawie że)

II sniadanie - Jakieś 3,5 - 4 godziny później jem danone activia.

Obiad - około 3,5h później - w umiarkowanych ilościach, raczej to co zostanie ugotowane, chyba że to coś tłustego - to wtedy rezygnuję na rzecz czegoś innego (idę do sklepu nieszcześliwa ^^ wybrać coś ) staram się by nie przekraczał 400 kcal.

Obiad jem około 15, z reguły, a około 18 przegryzam coś mniejszego, np. brzoskwinie z puszki ale niskosłodzone/ ananasy (bez tego soku, opłukuje je w przegotowanej wodzie chociaż nie wiem czy to coś daje...) lub suszone śliwki.

Podsumowując:
śniadanie to u mnie około 350 - 400 kcal
II śniadanie - 130 kcal
Obiad - 300 - 400 kcal
Ostatni posiłek max. 100 kcal

Codziennie piję: wodę przegotowaną z cytryną (1 szkl. rano), 1x szklaka magnezu, 1x szkl wapnia, wode mineralna, kawe zbozowa, czerwoną herbatę, zieloną herbatę.

Zapisuję się niedługo 2 x w tyg. na aerobik, chodzę na taniec brzucha, w miarę możliwości staram się często jeździć na rowerze - 3, 4 razy w tyg., niedługo zaczynam pomykać na rolkach (muszę je tylko kupić ^^ ), no i ogólnie, staram się ruszać tyle ile się da...

Głupio zaczęłam 'dietę'... W grudniu. Jadłam tylko śniadanie i obiad, wieczorami chodziłam głodna ale nigdy nie sięgałam wtedy do lodówki. Potem mój żołądek się przyzwyczaił... Zapłaciłam za to stasznym spowolnieniem materii. Teraz gdy grunt zaczął mi się sypać pod nogami (waga zbyt bardzo spadła) - chciałabym troszeczkę zwiększyć ilość jedzenia - ale dopiero jak unormuję metabolizm (stąd błonnik i herbaty czerwona i zielona, jak i sliwki suszone). Poza tym idzie lato więc ruchu będzie jeszcze więcej...

Zależy mi na utrzymaniu stałej wagi, ale z drugiej strony mając spowolniony metabolizm, gdybym zaczęła nagle jeść więcej to szykuje się efekt jojo...

No nic, rozpisałam się troszeczkę, ale może ktoś postanowi jednak przeczytać tego posta i udzielić mi ewentualnych rad

Pozdrawiam serdecznie!
Ather jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 08:36   #16390
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Cytat:
Tragedia
Wklejasz jadłospis tak po prostu, czy chcesz by poprawić?
Jaki jest cel? Redukcja?
Wiem, że nie jest to fajny jadłospis Ale nie jestem na redukcji, tylko chcę przytyć
Mangolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 08:43   #16391
seemore
Wtajemniczenie

I co ja mam zrobic ? Kolejna przeszkoda, aby wreszcie wrocic do diety. Chciałam sobie na śniadanie zrobić omleta. Oczywiście mama powiedziała, że albo zacznę jeść normalnie (czyt. biały chleb i jakaś tłusta kiełbasa, najlepiej dodatkowo masło) albo mam wyp*****ać. Ona nie będzie tego znosić i mi pokazywać jak się robi tego omleta. I trzasnęła mi przed nosem drzwiami od kuchni. Ja nie chcę tego jej jedzenia ale też nie chcę wpaść w anoreksję. Aczkolwie chyba nie mam innego wyjścia. Może wtedy zrozumie Idę się jakoś rozładować

seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 09:07   #16392
agness51
Zakorzenienie

Witam

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
agness51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 09:08   #16393
Etelinn
Przyczajenie

Cytat:
Ja nie chcę tego jej jedzenia ale też nie chcę wpaść w anoreksję. Aczkolwie chyba nie mam innego wyjścia. Może wtedy zrozumie
Seemore - w ten sposób to się wpada w bulimię. Wahania nastroju, impulsywność, autoagresja, połączone z toksyczym najbliższym środowiskiem (tekst Twojej mamy ). I teraz chcesz jej "pokazać", zrobić sobie krzywdę jej na złość? Na prawdę bardzo prosta droga do bulimii. (napisałam bo to wszystko brzmiało mi niestety strasznie znajomo :/ )

Tu przecież wcale nie chodzi o odchudzanie, tylko ogólnie o pytanie "co zrobić ze swoim życiem".

Nie będę Cię namawiać na psychologa, bo widzę, że odrzucasz tą możliwość, ale może warto przemyśleć to na spokojnie, tak bardziej "z góry" a nie tylko przez pryzmat wagi i poczucia beznadziejności? Od siebie polecam forum glodne.pl i książkę Beaty Pawlikowskiej "w dżungli życia". Poczytaj (zwlaszcza to drugie), na pewno Ci nie zaszkodzi, a przy odpowiednim nastawieniu zdecydowanie pomoże.
Etelinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 09:12   #16394
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
Witam
Od jakiegoś czasu przeglądam to forum i w końcu postanowiłam zasięgnąć opinii innych osób, bo sama nie jestem ekspertem jeśli chodzi o diety, etc.

W grudniu przeszłam na dietę. Przestałam jeść słodycze, tłuste rzeczy, po 18., zaczęłam się więcej ruszać, dziennie piję około 2,5 l płynów (nigdy nie mniej), staram się też uzupełniać witaminy, których zawsze mi brakowało - wapń, magnez, a także błonnik, który zaczęłam spożywać masowo w czym tylko się da - jakieś dwa tygodnie temu. (ostatni posiłek jemy 2-3h przed snem,a nie do 18!,chyba,że chodzisz spać o 20-21)

I śniadanie
- 40 g płatków (filigranki active - zawierają m.in. żyto, pszenicę, otręby pszenne, płatki owsiane, ziarno słonecznika, rodzynki, ananasy, i mają 14,2g błonnika na 100 g. Ale zastanawiam się czy nie zamienić ich na zwykłe płatki owsiane) z mlekiem (tylko 0,5 % pije), 30 g rodzynków (słyszałam że rodzynki zawierają dużo cukru, to też - nie wiem czy to coś daje - zawsze 30 min trzymam je w letniej przegotowanej wodzie, którą potem odlewam) oraz 3 łyżkami otrębów i 1 łyżką wiórek kokosowych. (ja bym radziła do tej owsianki na mleku dodać jakiś owoc np.jabłko+np. kawałek twarogu,to będzie białko)

Czasami zamieniam to śniadanie na 2 kromki czarnego wieloziarnistego chleba light (na opakowaniu jest napisane że zawiera 34 % dziennego zapotrzebowania na błonnik w 100 g) - z dżemem niskosłodzonym truskawkowym lub brzoskwiniowym. Ewentualnie z chudą wędliną (ale wtedy to już z oregano i kminkiem - oregano to u mnie podstawowa przyprawa do wszystkiego prawie że) (dżem staraj się ograniczać)

II sniadanie - Jakieś 3,5 - 4 godziny później jem danone activia. (to NIE JEST posiłek,za długa przerwa między IŚn,aIIŚn,dodaj do tego białko+zdrowe tłuszcze)

Obiad - około 3,5h później - w umiarkowanych ilościach, raczej to co zostanie ugotowane, chyba że to coś tłustego - to wtedy rezygnuję na rzecz czegoś innego (idę do sklepu nieszcześliwa ^^ wybrać coś ) staram się by nie przekraczał 400 kcal.

Obiad jem około 15, z reguły, a około 18 przegryzam coś mniejszego, np. brzoskwinie z puszki ale niskosłodzone/ ananasy (bez tego soku, opłukuje je w przegotowanej wodzie chociaż nie wiem czy to coś daje...) lub suszone śliwki. (powinien być białkowo-węglowodanowy podwieczorek i białkowa,lekka kolacja)
Pozdrawiam serdecznie!
No to tyle moim zdaniem
Jest zdecydowanie za mało kalorii jak na utrzymanie wagi
Co do kolacji może być ona jednak z dodatkiem węgli,z uwagi na to,że już się nie odchudzasz

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
Stary 2007-04-21, 09:13   #16395
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mangolina Pokaż wiadomość
Wiem, że nie jest to fajny jadłospis Ale nie jestem na redukcji, tylko chcę przytyć
Jedząc tyle,wątpię,abyś przytyła

Stary 2007-04-21, 09:49   #16396
seemore
Wtajemniczenie

Jak się robi omlety z mąki razowej ? Powiedziała, że mam robic co chce ale nie moge na nią liczyć :/ i mam przystopowac bo nie wyrobi

Stary 2007-04-21, 09:52   #16397
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
Witam

W grudniu przeszłam na dietę. Przestałam jeść słodycze, tłuste rzeczy, po 18 - nie jesz nic po 18? A o której chodzisz spać? Nie jedzenie po tej godzinie to jeden wielki mit, ile razy będzie trzeb o jeszcze powtarzać ., zaczęłam się więcej ruszać, dziennie piję około 2,5 l płynów (nigdy nie mniej), staram się też uzupełniać witaminy, których zawsze mi brakowało - wapń, magnez, a także błonnik, który zaczęłam spożywać masowo w czym tylko się da - jakieś dwa tygodnie temu.

I śniadanie
- 40 g płatków (filigranki active - zawierają m.in. żyto, pszenicę, otręby pszenne, płatki owsiane, ziarno słonecznika, rodzynki, ananasy, i mają 14,2g błonnika na 100 g. Ale zastanawiam się czy nie zamienić ich na zwykłe płatki owsiane) z mlekiem (tylko 0,5 % pije), 30 g rodzynków (słyszałam że rodzynki zawierają dużo cukru, to też - nie wiem czy to coś daje - zawsze 30 min trzymam je w letniej przegotowanej wodzie, którą potem odlewam) oraz 3 łyżkami otrębów i 1 łyżką wiórek kokosowych.

brak białka, ww łaczysz z tłuszczami - źle. Twoje płatki to typowe musli, najlepsze bez cukru. Płatki owciane są lepsze, możesz śmiało zmieniać. Dlaczego mleko tylko 0,5%? W 2% mamy wszystkie witaminy.
Czasami zamieniam to śniadanie na 2 kromki czarnego wieloziarnistego chleba light (na opakowaniu jest napisane że zawiera 34 % dziennego zapotrzebowania na błonnik w 100 g) - z dżemem niskosłodzonym truskawkowym lub brzoskwiniowym. Ewentualnie z chudą wędliną (ale wtedy to już z oregano i kminkiem - oregano to u mnie podstawowa przyprawa do wszystkiego prawie że)

Brak białka, warzyw - źle

II sniadanie - Jakieś 3,5 - 4 godziny później jem danone activia. - To nie jest posiłek.

Obiad jem około 15, z reguły, a około 18 przegryzam coś mniejszego, np. brzoskwinie z puszki ale niskosłodzone/ ananasy (bez tego soku, opłukuje je w przegotowanej wodzie chociaż nie wiem czy to coś daje...) lub suszone śliwki.

To nie są posiłki!!! Owoce mogą być dodatkiem i też najlepiej wcześniej a nie na kolację! Kolacja czysto białkowa godzinę przed senem. Wątpię być chodziła spać razem z dobranocką

Podsumowując:
śniadanie to u mnie około 350 - 400 kcal
II śniadanie - 130 kcal
Obiad - 300 - 400 kcal
Ostatni posiłek max. 100 kcal

ok. 1000kcal - matko kochana Oblicz swoje zapotrzebowanie i jeśli już zajmujesz się liczeniem kalorii to także zwracaj uwagę na makroskładniki B T i W.

Codziennie piję: wodę przegotowaną z cytryną (1 szkl. rano), 1x szklaka magnezu, 1x szkl wapnia, wode mineralna, kawe zbozowa, czerwoną herbatę, zieloną herbatę.

Zapisuję się niedługo 2 x w tyg. na aerobik, chodzę na taniec brzucha, w miarę możliwości staram się często jeździć na rowerze - 3, 4 razy w tyg., niedługo zaczynam pomykać na rolkach (muszę je tylko kupić ^^ ), no i ogólnie, staram się ruszać tyle ile się da...

Głupio zaczęłam 'dietę'... W grudniu. Jadłam tylko śniadanie i obiad, wieczorami chodziłam głodna ale nigdy nie sięgałam wtedy do lodówki. Potem mój żołądek się przyzwyczaił... Zapłaciłam za to stasznym spowolnieniem materii. Teraz gdy grunt zaczął mi się sypać pod nogami (waga zbyt bardzo spadła) - chciałabym troszeczkę zwiększyć ilość jedzenia - ale dopiero jak unormuję metabolizm (stąd błonnik i herbaty czerwona i zielona, jak i sliwki suszone). Poza tym idzie
lato więc ruchu będzie jeszcze więcej...

Było głupio i jest głupio!

Poza tym... ciagle za mało posiłków!

Zależy mi na utrzymaniu stałej wagi, ale z drugiej strony mając spowolniony metabolizm, gdybym zaczęła nagle jeść więcej to szykuje się efekt jojo...

i będzie... oprócz tego i inne konsekwencje, np. zdrowotne mogą wystąpić.
No nic, rozpisałam się troszeczkę, ale może ktoś postanowi jednak przeczytać tego posta i udzielić mi ewentualnych rad

Przeczytałam poprawiłam

Pozdrawiam serdecznie!
Ręce opadają, niestety...
- brak zdrowych tłuszczy
- brak białka
- brak warzyw
- za mało kcal
Stary 2007-04-21, 09:57   #16398
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez seemore Pokaż wiadomość
Jak się robi omlety z mąki razowej ? Powiedziała, że mam robic co chce ale nie moge na nią liczyć :/ i mam przystopowac bo nie wyrobi
Mój przepis na omlet, bez żadnej mąki: jajko + 2 białka, wszystko ubijasz i dodajesz na co tylko masz ochotę... płatki owsiane, otręby, owoce, nawet warzywa można na patenię na chwilkę i smacznego.
Stary 2007-04-21, 10:04   #16399
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

DZIEWCZYNY:

Aby schudnąć nie można ograniczyć tylko kalorii. Nasz organizm nie jest w stanie maganyzować białka - trzeba go dostarczać cały czas, w każdym posiłku. Zdrowe tłuszcze są niezbędę! A jedyne to wy jecie to właściwie ww, które tak naprawdę orgaznim jest sam w stanie sobie 'stworzyć' i nie musimy ich koniecznie dostarczać. Większość waszych posiłków to nie posiłki... Ważne jest ile jemy (każda z was powinna znać swoje zapotrzebowanie, ilość potrzebnych makroskładników i według tego układać jadłospis), ale także i co... nikogo nie będę namawiać do wyliczania tego wszystkiego, wasza sprawa, ale... jak chcecie schudnąć zdrowo i skutecznie? No chyba, że wam na tym nie zależy

edit: I jeszcze jedno: 5-6 posiłków, co 2/3h, posiłku przed i po treningowe, posiłek nocny, gdzie to u was jest ?
Stary 2007-04-21, 10:07   #16400
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój przepis na omlet, bez żadnej mąki: jajko + 2 białka, wszystko ubijasz i dodajesz na co tylko masz ochotę... płatki owsiane, otręby, owoce, nawet warzywa można na patenię na chwilkę i smacznego.
a nie znasz zadnego z mąką ? jak zacznę wydzielać tu białko, tu zółtko to mnie mama z domu wyrzuci

Stary 2007-04-21, 10:20   #16401
alkaxy
biegam dla Zabawy

ja czesto robię 1,5 łyżki mąki, 3 jajka i 2 łyzki wody. szybciutko i porzadnie wymieszać. i na patelnie. Robię takie typowe omlety troche grubsze(leje sie wiecej a pozniej podwaza brzegi).
pozdrawiam was dziewczyny
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 10:20   #16402
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
(ostatni posiłek jemy 2-3h przed snem,a nie do 18!,chyba,że chodzisz spać o 20-21)
Około 22 - 23, w sumie faktycznie, ostatnio też zaczęłam się nad tym zastanawiać, bo przerwa wychodzi bardzo długa między posiłkami...
Po prostu cięzko się tak odrazu przestawić.

Cytat:
(ja bym radziła do tej owsianki na mleku dodać jakiś owoc np.jabłko+np. kawałek twarogu,to będzie białko)
Na jabłka mam alergię dlatego ich nie jem. A co do twarogu... i tu mój broblem - bo nie znoszę serów. Będę musiała w takim razie znaleźć inne źródło.
Cytat:
(dżem staraj się ograniczać)
A gdybym zamieniła dżem na śniadanie na np. jajko gotowane do tego czarnego chleba - zamiast twarogu ?

Cytat:
II sniadanie - Jakieś 3,5 - 4 godziny później jem danone activia. (to NIE JEST posiłek (...) dodaj do tego białko+zdrowe tłuszcze)
Hm... przyznam, że tu mnie zaskoczyłaś. Jogurt to nie jest lekka przekąska ?
Co do zdrowych tłuszczy - co byś poleciła ? Zastanawiałam się nad orzechami lub ziarnami słonecznika.

Dziękuję Agness51 za tamte odpowiedzi

Cytat:
brak białka, ww łaczysz z tłuszczami - źle. Twoje płatki to typowe musli, najlepsze bez cukru. Płatki owciane są lepsze, możesz śmiało zmieniać.
Zatem zmieniam na owsiankę (akurat dzisiaj mi się skończyły już te musli).
co do łączenia ww z tłuszczami - kiedyś czytałam o tym że nie powinno się łączyć, ale nadal nie wiem dlaczego w sumie.

Cytat:
Brak białka, warzyw - źle
Hm... jakie jest przeciętnie dzienne zapotrzebowanie na białko u kobiet w wieku załóżmy 18 - 25 ? Przy średniej aktywności fizycznej.

Cytat:
ok. 1000kcal - matko kochana Oblicz swoje zapotrzebowanie i jeśli już zajmujesz się liczeniem kalorii to także zwracaj uwagę na makroskładniki B T i W.
Starałam się ograniczyć głównie tłuszcze oraz zbyt wysoko węgl. produkty...
o białku nie myślałam - wiem, źle zrobiłam, dlatego chciałam teraz trochę pozmieniać, po to też pisałam tu. Bo samej ciężko.

Cytat:
- brak zdrowych tłuszczy
Zatem co byś poleciła ?

I dziękuję za odpowiedziItaliaanka

Pozdrawiam!
Ather jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 10:25   #16403
pingwin2
Zakorzenienie

Cytat:
ten jadłospis to nie jest dobry jadłospis na przytycie, bo jest tu za mało wegli i kalorii
wszystko rządzi sie swoim prawami i redukcja i masa
proponuję zdecydowanie zwiększyć ilość węglowodanów w śniadaniu oraz w posiłkach około treningowych
więcej warzyw

ather zapotzrebowanie na białko zalezy od wagi przyjmuje sie około 2g na kg wagi ciała - oczywiście na redukcji

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

Edytowane przez pingwin2
Czas edycji: 2007-04-21 o 10:28 Powód: dopisek
pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 11:13   #16404
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez seemore Pokaż wiadomość
a nie znasz zadnego z mąką ? jak zacznę wydzielać tu białko, tu zółtko to mnie mama z domu wyrzuci

ja rozbeltuje 2 jajka, dodaje szczypte soli, troszk cukru mleka albo wody na oko + maki tyle zeby to mialo jakas taka nie za gesta nie za rzadka konsystencje. mozesz od razu wrzucic np platki owsiane smacznego

gujana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 11:14   #16405
AguŚ87
Zakorzenienie

ja nie mogłam utyc, nawet jak jadłam więcej więcej, zaczełam cwiyc godzine dziennie w domu, w miesiac 2 kg w górę i wszędzie 1,5 cm wiecej polecam tym co nie moga utyć, zaczac cwiczyc, ja robilam cw na uda lydki i posladki bo to mialam najmniejsze

aa no j zaczelam jesc ostatnio duzo bananów, wogóle słodycze odstawiłam ,tylko budynie i kisle, jogurty;p no i duzo białka
Stary 2007-04-21, 11:14   #16406
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pingwin2 Pokaż wiadomość
ten jadłospis to nie jest dobry jadłospis na przytycie, bo jest tu za mało wegli i kalorii
proponuję zdecydowanie zwiększyć ilość węglowodanów w śniadaniu oraz w posiłkach około treningowych
więcej warzyw

ather zapotzrebowanie na białko zalezy od wagi przyjmuje sie około 2g na kg wagi ciała - oczywiście na redukcji

a ile wobec tego na nie redukcji? tzn na "utrzymaniu wagi"

Stary 2007-04-21, 11:20   #16407
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
a ile wobec tego na nie redukcji? tzn na "utrzymaniu wagi"
mnie uczono, że 1g na kg
Stary 2007-04-21, 11:20   #16408
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pingwin2 Pokaż wiadomość
więcej warzyw

Rozumiem,dziękuje Ci Pingwinku.Tak więc czy taka kompozycja będzie ok;
Śniadanie;Grahamka jedna połowa z tuńczykiem,druga z żółtym serem+
warzywa tj,pomidor,rzodkiew,sałat a,ogórek kiszony+jogurt naturalny
wymieszany z startym jabłkiem i miodek,kawa z mlekiem
śniadanie2:Jajecznica[3jaja] z cebulka pieczarkami+2kromki chlebka żytniego,avokado
Obiad;woreczek kaszy gryczanej+warzywa z patelki[na bazie oliwy z oliwek],gotowana pierś z kurczaka+maślanka
Podwieczorek;makrela z warzywami+grahamka
Kolacja;twarożek półtłusty ze szczypiorkiem i cebulką posypany ziołami,kubek kakao

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2007-04-21, 11:23   #16409
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylwia18 Pokaż wiadomość
mnie uczono, że 1g na kg

o, to by bylo fajnie bo chyba tyle jem mniej wiecej, tzn 60g., ale dzis chyba to podlicze, bom ciekawa bardzo

Stary 2007-04-21, 11:26   #16410
Paula_:)
Raczkowanie

sniadanie-250ml kefiru,2 mandarynki,2 lyzeczki platkow owsianych,lyzeczka slonecznika
II sniadanie-Kromka chleba razowego,salata,rzodkiewk a,szczypiorek,pol plasterka zoltego sera

Mam diete ulozona przez dietetyka 1000kcal.plus witaminy z grB i magnez i zelazo.
Co do obiadu i kolacji musze jeszcze zajrzec.
Generalnie mam jesc 4-5 posilkow,czesto ale malo.Bo dlugie przerwy powoduja ze nawet jak jemy zdrowo to wszystko sie odklada.
Grube ciemne kasze,pieczywo ciemne,warzywa i owoce,zero produktow z bialej maki-nalesnikow,pierogow,itp.
Pic 2 litry wody dziennie,herbaty zielone i czerwone
wiem,ze to wszystko wiadomo,ja etz to wiedzialam juz od dawna ale jak uslyszalam to od dietetyka,na wlasne uszy,to w koncu stwierdzilam ze to prawda a nie jakies proady z internetu niewiadomo skad wziete.
Paula_:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości