|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16411 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
.
|
|
#16412 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: Mleko+płatki
IIŚ: (teraz) kawa z mlekiem i łyż.cukru+trochę twarogu (nie zjadłam dużo bo muszę zmieścić obiad, który zjem za 1,5h )O: Dużo żurku z dodatkami+ziemniaki z cebulką Później planuje wsunąć loda jako przekąskę
|
|
|
|
#16413 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#16414 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tez sie troche zdziwililam no ale jak to dieta od dietetyka to pewnie dobral ja odpowiednio do indywidualnych potrzeb.
|
|
#16415 |
|
Wtajemniczenie
|
Lolcia, a jak Twoja wczorajsza babka?
|
#16416 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16417 |
|
Wtajemniczenie
|
Nio źle, ale niektóre osoby chyba są nie reformowalne
|
|
#16418 |
|
Wtajemniczenie
|
codziennie ejst tak samo... malo, malo i jeszcze raz malo. ale ile mozna to Tobie powtarzac.
|
#16419 |
|
BAN stały
|
Witam! Ja dopiero przyłączayłam się do MŻ - WR. Chcę rozruszać moją przemianę materii. Wpadłam w taką pułapkę, że myślałam, że im mniej się je, tym bardziej się chudnie. Po tym wątku widzę, że niekoniecznie...
1 śniadanie: - herbata bez cukru - 1 duża bułka razowa z dwoma plasterkami szynki drobiowej - kilka kawałków papryki czerwonej - jabłko - herbata czerwona 2 śniadanie: - Activia wiśniowa z 1 łyżeczką płatków owsianych i 3 łyżki otrębów owsianych Czy to starczy na 2 śn.? Czy powinnam jeszcze zjeść bułkę razową? Na razie czuję się pełna. Nie chcę przesadzić w drugą stronę... Co do obiadu... Ogólnie bardzo mało rzeczy lubię Przeglądam ten wątek i wielu rzeczy nie jadam... Może napiszę co lubię i mi ktoś doradzi z czego na pewno zrezygnować:- ziemniaki (bardzo rzadko jem, ale myśle, że trochę co jakiś czas nie zaszkodzi diecie - oczywiście bez sosów) - ryż biały (uwielbiam - czy można go bezkarnie wcinać? I jeśli torebka ma 100 gram, to czy to nie za dużo na jeden posiłek?) - ryż brązowy (ostatnio pierwszy raz sobie zrobiłam i był taki twardy :/ Może za krótko gotowałam? )- makaron (moją zmorą jest uwielbienie do spaghetti z żółtym serem o zgrozo ! A czy sam makaron będzie ok? Jeszcze nigdy nie jadłam razowego... Muszę kupić. Bardzo się różnią smakowo?)- drób (uwielbiam piersi z kurczaka i właściwie głównie to jem z mięs, bo nic innego nie lubię. Przeważnie smażę pierś na łyżce oliwy z oliwek. Za gotowaną zbytnio nie przepadam :/ Czy to duże wykroczenie?) - mięso mielone (czasem takie garmażeryjne do spaghetti dodawałam, ale jakoś nie przepadam za tym mięsem) - ryby (głównie lubię mintaja, makrelę, śledzie. Do tej pory smażyłam rybę w panierce Muszę się nauczyć przyżądzać w piekarniku...)- surówki (lubię meksykańską z kukurydzą) - groszek, marchew, kalafior, fasolka, brokuły, papryka, ogórek, rzodkiewka Ogólnie bardzo mało lubię warzyw i na pewno będzie ich brakować w mojej diecie. Czy te które wymieniłam mogę spokojnie jeść? No i kolejnym problemem jest kolacja białkowa... Kurczę no! Nie lubie wieśniaka i żadnych tego typu serków. Tuńczyka też nie lubię A czy nadaje się taka makrela w puszcze z sosem pomidorowym? Czy tak nie bardzo? Lubię jogurt naturalny, ale czytałam w jakimś wątku, że to nie jest skarbnica białka![]() Czy mogę prosić o jakąś poradę? Jestem kompletnie zielona i wybaczcie mój brak wiedzy w temacie dietetyki. Liczę, że ktoś mnie poprawi i ustrzeże przed błędami... |
|
|
|
#16420 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to apropos kolacji.ten ryz moze za krotko gotowalas, bo brazowy gotuje sie dluzej niz zwykly. apropos makaronu, jesli go nie rozgotujesz to ni ejest on tuczacy, a razowy jest wrecz zdrowy. jak na moj gust to drugie sniadanko mogloby byc jednak wieksze. a lubisz owsianke? ![]() przepraszam ze tak wybiorczo, ale musze uciekac.
|
|
#16421 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a ja na śniadanie zjadłam dwa jajka na twardo, dwie połówki grahamki z polędwicą sopocką, sałatą, ogórkiem i pomidorem , oraz ze dwie-trzy łyżki słonecznika i chyba pęknę, w brzuchu czuję się jakbym miała kamienie. Czy ja przesadziłam z ilością czy to może tak aplefit działa??? nawet nie jestem w stanie ruszyć drugiego śniadania
|
|
|
|
#16422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dodajesz tak długo aż zaczniesz przybierać na wadze jeśli tych wegli będzie za dużo dla Ciebie, a waga nadal będzie stała w miejscu to zacznij dodawać orzechy do posiłków to skoncentrowana zdrowa i spora dawka kalorii zasada jest taka: jesli waga nie idzie do góry to co 2 tygodnie powinnaś wprowadzać zmiany oczywiscie pomyśl o treningu silowym, bo inaczej moze zalać Cię tłuszcz a tak to wyrobisz sobie ładne mięsnie i sylwetka będzie jędrna a nie galaretowata
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
|
#16423 |
|
BAN stały
|
gujana dzięki za odpowiedź
Tak, owsiankę lubię Właściwie dzięki Wizażowi się w niej zakochałam ![]() Mam płatki górskie, dodaje otręby owsiane i połówkę banana oraz mleczko 0,5 %. Czasem takie śniadanko wcinam też! Ze mną to ciężko, już pisałam w innym wątku - kiedyś byłam niejadkiem i chudzielcem, rodzice nie nauczyli mnie jeść i próbować wielu potraw. Dopiero teraz ''na starość'' sprawdzam co lubię i niestety okazuje się, że wiele rzeczy nie dla mnie. Np. nie lubie pomidorów, ale pomidorówkę uwielbiam. Głupie to, ale już tak mi sie porobiło. |
|
|
|
#16424 |
|
Rozeznanie
|
hej
![]() A ja robie od dzisiaj ostatnie podejście... Na sernik sie już patrzeć sie moge tak sie go nażarłam... wiec myśle że bydzie ok Dzisiejszy jadłospis... Śniadanko owsianka z 1/4 łyżką twarogu II śniadanko kanapka z polędwicą sopocką i ogórkiem zielonym Obiadek pół woreczka ryżu z warzywami tuńczyk w sosie własnym 150 gram i buraczki Kolacja 200 gram serka wiejskiego Jest ok? Bardzo mi zależy żeby jeszcze schudnąć do tych 52 kg;( Wiec prosze jak macie jakieś uwagi piszcie... Może jem za dużo? Ja już sama nie wiem... Prosze o pomoc
|
|
|
|
#16425 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wreszcie spotykam osobe, ktora ma podobny problem do mnie. Jas od malego prawie nic nie lubie, Jezeli chodzi o rybe, to tez zawsze smazylam.Z warzyw lubie marchewke, pomidora, ogorka, rzodkiewke,fasolke i kalafiora. Tylko kalafiora lubie lekko polac usmazona bulka tarta. Mam tez inny problem. Pracuje na nocna zmiane. Wstaje o 16-17 i do 6 jestem na nogach i nie wiem jaka i jak sobie ulozyc diete. Od 10 dni cwicze i jem na obiad piers kurczaka robiona na parze z marchewka. A ze obiad jest robiony przez mame, to jem go jako "sniadanie"przed wyjsciem do pracy. W pracy jem kanapki z ogorkiem lub dzemem,albo serek danio z bulka. KTOS POMOZE??!! |
|
|
|
|
#16426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tym jadłospisie zdrowych tłuszczy w ogóle nie widzę Może zwiększ ruch?
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#16427 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś dzień małej rozpusty
![]() Śn: owsianka z jabłkiem,kawałkiem twarogu,łychą otrębów IIŚn: kromka pełnoziarnistego z wędliną,ogórkiem,sałatą Będzie: O: makaron pełnoziarnisty z warzywami zapiekany z 2plastrami sera żołtego (zazwyczaj jest tylko mięsko,bez węgli,jakby ktoś nie wiedział )P: wiejski 150g,z kawałkiem twarogu,orzechy,słoneczni k K: twaróg A,i były jeszcze lody i chyba wpadnie kisielek własnej roboty
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#16428 |
|
Wtajemniczenie
|
Ile mam zjesc ziarenek slonecznika, aby zapewnic codzienna dawke zdrowych tluszczy ? Dodam, ze w zadnym innym posilku ich nie mam.
|
#16429 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym... nie możesz zdrowych tłuszczy dostarczać tylko ze słonacznika
|
|
|
#16430 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#16431 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ze śniadania czy z II śniadania? może z obiadu... A może zupełnie przestane jeść...Może byda miała w końcu moją wymarzoną wage...
|
|
|
|
|
#16432 |
|
Wtajemniczenie
|
Moge jeszcze zjesc pare orzechów włoskic. Nie mam z czego innego dostarczac. Smaze beztluszczowo na teflonie a surowek nie jadam.
|
#16433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Broń Boże,nie rezygnuj z posiłków!
|
|
|
|
#16434 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
*** Dziewczyny... jeśli zależy wam na zdrowiu i skutecznym zgubieniu kg. Zapoznajcie się z tym: CO JEŚĆ ??? PROSZĘ BARDZO! Przede wszystkim obliczyć swoje zapotrzebowanie, bo ile jeść jest tutaj też ważne! A dalej... 10 wskazówek żywieniowych - http://www.sfd.pl/10_wskaz%C3%B3wek_...h-t315293.html Wstęp do odżwyiania - http://www.sfd.pl/Wst%C4%99p_do_od%C...ia-t50408.html Jak ułożyć sobie dietę - http://www.kulturystyka.pl/artykuly/6 Ilość posłków - http://www.sfd.pl/Ilo%C5%9B%C4%87_po...w-t237159.html i jeszcze jedno: http://www.sfd.pl/Deficyt_kaloryczny...e-t211802.html Odsyłam do sfd bo to jedna wielka encyklopedia! Dodatkowo przykłady B W T, bo to często problem: Białka : Mięsa (wołowina, piersi z kurczaka/indyka i inne chude mięsa, ew. wieprzowina), ryby tłuste/chude , jajka , twarogi chude/półtłuste, serki wiejskie, odżywki białkowe. Tłuszcze : Oliwa z oliwek (podstawa) , tran , olej lniany, jajka , tłuste ryby, nasiona słonecznika, pestki dyni, olej MCT, orzechy włoskie/laskowe, migdały, wiórki kokosowe troche masła też nie zaszkodzi, avocado Węglowodany : Ryż ciemny/paraboliczny, makaron zwykły/razowy, płatki owsiane zwykłe/górskie , pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana/jęczmienna, warzywa (podstawa), owoce, naturalne kefiry/maślanki/jogurty, mleko 0-1.5%, odrobina miodu naturalnego, odrobina rodzynek. POTRZEBA TYLKO TROCHĘ CHĘCI I WYSIŁKU! Źródła zdrowych tłuszczy są powyżej.
|
|
|
#16435 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a uprawiasz jakis sport? samą dietą nie da sie schudnac.no na pewno nie w zdrowy sposob. albo nie tyle schudnac, co ladnie wyrzezbic sylwetke. aha, i wg mnie nie powinnas patrzec na wage, tylko sie mierzyc. wage wyrzuc do kosza. chocby z tego powodu,ze np przed okresem dojdzie Ci kg lub dwa itp. wogole ja uwazam ze bez sensu zakladac sobie "wymarzoną wagę". takie pojeci nie istnieje. jesli zaczniesz cwiczyc bedziesz swietnie wygladac, a Twoja waga wcale moze sie nie zmniejszyc! w moim przypadku np tak jest, ze waze prawie zawsze tyle samo, juz od kilku lat. mimo ze czasem wygladam jak flak, a czasem jestem bardziej wysportowana itd. po ciuchach za to widac roznice
|
|
#16436 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: grahamka z masłem, szynką i ogórkiem i serem, jogobella muesli+truskawka
IIŚ: 2 kromki wieloziarnistego z tofu, 2 plastry sopockiej, jabłko O: cały taki hm.. kwiatek(?) borkułu, jajko sadzone, 5 rzodkiewek, trochę orzechów |
|
|
|
#16437 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#16438 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oprocz orzechow i pestek mozesz przeciez jesc ryby i avokado, to tez zdrowe tluszcze. a poza tym, dlaczego nei jesz surowek? ![]()
|
|
#16439 |
|
Rozeznanie
|
na śniadanie e jest owsianka z 1/4 kostką twarogu - bialko jest II sniadanko są kanapki z serkiem albo szynką i warzywkami do szkoły biore dodatkowo kefir/jogurt o tej samej ilości białka co węgli - białko teoretycznie jest Obiadek - białko w mięsku Kolacja-samo białko...
|
|
|
|
#16440 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
od maja chce na rowerku jeździć do szkoły... ale nie wiem czy od tego schudne
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.

.

)

Przeglądam ten wątek i wielu rzeczy nie jadam... Może napiszę co lubię i mi ktoś doradzi z czego na pewno zrezygnować:
to apropos kolacji.