|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16621 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
9:30 owsianka z bananem i rodzynkami, pol wiejksiego
12:00 2 kromki ciemnego chleba, 2 plasterki poledwicy z warzywami, 2 jjak, ogorek kiszony 15:30 warzywa z jogurtem nat, mieso mielona ok 150g moze wiecej, jakies surowki 18:30 activia, pol kostki twarogu (150g), pestki dyni, 5 orzechow laskowych, rodzynki 21:00 serek wiejski z pomiodrem jej... nie za duzo?
|
#16622 |
|
xxyy
|
wiem, czwartek niezbyt dobrym dniem byl, zle sie czulam i tak wyszlo
ajj, dziekuje za komentarz faktycznie musze jesc wiecej bo stwierdzilam ze jednak sie sobie nie podobam chudsza i lepiej wygaldalam przed odchudzaniem. chce nabrac troche masy ![]() zamierzam robic 3 razy w tygodniu trening silowy i jesc wiecej troszke ![]() zaluje ze mnie podkusilo wtedy zeby sie odchudzac. ale przynajmniej nauczylam sie zdrowo odzywiac - i jesc wiecej bialka
|
#16623 |
|
xxyy
|
aha, i czy wiecie moze jak sie nazywa roslinny zamiennik zelatyny? bo chcialam sobie sama zrobic galaretke
|
#16624 | |
|
xxyy
|
Cytat:
tylko z tego co pamietam to mieso mielone jest chyba tluste i w diecie niezalecane. a poza tym bardzo ladnie
|
|
#16625 | |
|
xxyy
|
Cytat:
a tak ogolnie teraz mam duza ochote na loda ale do sklepu mam daleko i mi sie nie chce isc zimnoo
|
|
#16626 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiem ze to biale pieczywo , ale jest taki pysnzy ze nie umiem go sobie odmowic ![]() a ty jak chcesz nabrac cialka to tym bardziej powinnas do jogurciku wciagnac pysznego obwarzanka
|
|
|
|
|
#16627 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatecznie moje dzisiejsze menu wyglądało tak:
Śniadanie: owsianka + otręby + trochę rodzynek + łyżeczka wiórek W tzw. międzyczasie trochę mrożonek - truskawki i maliny. II śniadanie: Mała kromka ciemnego wieloziarnistego chleba + 1 jajko i jogurt Activia Obiad: Omlet (mniam ^^ - 2 jajka, płaska łyżka mąki, trochę proszku do pieczenia, dodałam też kilka kropelek aromatu) z zieloną fasolką, marchewką i groszkiem Kolacja: serek wiejski + otręby + ziarna słonecznika Obliczyłam sobie przy okazji dzisiaj, ile w tym wszystkim łącznie było białka, wyszło mi że 60 g... Byłabym wdzięczna gdyby ktoś ocenił i poprawił
|
|
|
|
#16628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
K: sałatka gyros-kebab (talerzyk cały) Jestem napchana, zjadłam dzisiaj zaś mega dużo i.. od jutra zaczyna się zdrowo
|
|
|
|
|
#16629 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#16630 |
|
Zadomowienie
|
śniadanie: jedna bułka z twarogiem, druga z serem żółtym, rzodkiewka, 2 kromki z serem żółtym :/
2 śniadanie: 400g jogurtu brzoskwiniowego obiad: pieczone udko, makaron razowy, surówka z rzodkiewki, 50g chudego twarogu kolacja: 150g chudego twarogu, kilka plastrów rzodkiewki
|
#16631 |
|
Rozeznanie
|
ciężkie zatrucie pokarmowe
więc -śniadanie to bardzo rozgotowana owsianka bez dodatków, -obiad to zupka przecierana z marchwi i ziemniak gotowany -kolacja to kisiel bez cukru z jogurtem wiśniowym coby smak jakiś miał. I nic więcej przez gardło nie przejdzie, bo natychmiast wraca.Dodatkowo brzuch wzdęty jak balon, mdlości i ogólnie koszmar...i pewnie schudnę jeszcze bardziej co dla mojego zdrowia dodatkowo zabójcze będzie, nienawidzę sensacji żoładkowych
|
#16632 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Orzeszku, tyle jest pieknych zajęć, ktorym możesz się oddać co dnia.. Na pewno coś sobie znajdziesz, co Cię wciągnie. A rower polecam z całego serca Można kawałek świata dzięki rowerkowi zobaczyć. Zarówno świata tego przez wielkie Ś, jak i tego naszego małego, gdzies w okolicach naszego domu,miasta, do którego jakoś tak nie po drodze bylo wcześniej
|
|
#16633 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ojej, a czym sie tak zatrulas? trzymaj sie bidulko..
|
|
#16634 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie nie mam zielonego pojęcia
Byłam na wycieczce i niby odżywiałam się normalnie tj jadłam to co na stole było, ale wiadomo- typowe zbiorowe żywienie (na śniadanie chleb z pasztetem, a na obiad pierwszego dnia makaron z sosem a drugiego naleśniki z twarogiem) i w międzyczasie jak to na wyjazdach a to czekoladka, to jabłko, to kawka z mlekiem, i coś mi na żoladku położyło się strasznie Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszło, bo przypomniałam sobie po wielu miesiącach niejedzenia, że kisiel to całkiem niezła rzecz
|
#16635 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no to trzymam kciuki, żebyś szybciutko sie z tego "wykaraskała" a kisielku tez dawno nie jadlam a zawsze za nim przepadałąm
|
|
#16636 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny wytrzymałam
nie wzielam ani czekolady ani herbatnikow ni smazonych chrupek ni cukierkow i jestem happy i odmowilam smietanki i cukru do kawy
|
#16637 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się znowu czuję mega pełna :/ Mimo, że nie skubnęłam zadnych słodyczy, zero pieczywa...a i tak coś nie tak :/ Chyba przez tą sałatkę ehh
|
|
|
|
#16638 | |
|
xxyy
|
Cytat:
bo jutro niestety jestem dlugo na uczleni a nie lubie glodowac mała zmiana dzis w kolacji: śniadanie: omlet z 2 jajek, 2 lyzek maki, posmarowany 3 lyzkami dzemu nieskoslodzonego i twarożkiem domowym piatnicy, kawa z mlekiem II śniadanie: omlet z 2 białek, 1 zoltka, 2 lyzek maki z 4 lyzeczkami dzemu light, 3 polowki brzoskwini ze sloiczka Przekąska: 75 g serka homo z jedna polowka brzoskwini ze słoiczka, pol szklanki coca-coli Obiad: 2 ziemniaki z 50 g serka wiejskiego 3% i koperkiem, pol opakowania warzyw na patelnie, troche kalafiora i brokula, surowka z polowy selera i polowy jabłka kawa z mlekiem Kolacja: 200 sera bialego chudego, 4 lyzki dzemu nieskoslodzonego troche duzo tego dzemu dzis ale pyszny byl i nawet nie taki kaloryczny bo 119 kal na 100 g ale zastawnawiam sie czy 200 g sera bialego to nie za duzo jak na jeden raz? uciekam do lozka bo cos mnie lapie, jakis wstretna bakteria. mam nadzieje ze jutro obudze sie w pelni sil
|
|
#16639 |
|
xxyy
|
ja tez.. nie lubie sie tak czuc
|
#16640 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gratulacje! Zawsze to taki malutki sukcesik, a z takich nalezy sie cieszyc
|
|
#16641 |
|
xxyy
|
gujana, Ty jestes wege, wiec moze slyszalas o zelatynie roslinnej?
wiesz moze czy taka droga jest i jak ona sie nazywa?
|
#16642 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja wczoraj mialam imieninowego grilla... zjadlam malo ale nadrobilam kaloriami z alkoholu..i to niemalo..
dzisiaj tak: S jajecznica z 3 jaj na szynce O piers grillowana i 200 g grillowanych pieczarek,salatka grecka potem pojechalismy na zakupy i kupilam sobie lody Skinny Cow czekoladowo-mietowe. Zjadlam pol tuby czyli 200 ml , potem serek wiejski z kakao, bob gotowany,pieczarki... mam takiego gloda dzis ze moglabym zjesc wszystko co mam w lodowce..
|
#16643 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak szczerze, to jestem prawie wege, tzn. nie jem mięsa, ale nie mowie narazie, ze tak będzie zawsze, dlatego poki co jeszcze unikam "ostatecznego" stwierdzenia "jestem wege". to tak tylko dla uściślenia... ![]() ale do rzeczy. zamiennikiem zelatyny jest agar. nigdy nie probowalam sama robic jakichs galaretek itp wiec nie wiem czy to dziala, ale sądzac po skladach roznych produktow - musi dzialac ![]() ponoc mozna znalezc to w kazdym sklepie ze zdrowa zywnoscia. aha i jeszcze GUAR chyba tez powinien sie nadac, z tego co kojarze. najlepiej spytaj w sklepie, bo ja sie za bardzo nie znam, co akurat do galaretki dodac. Albo poszperaj w jakichs wege-stronkach. Ludzie tam piszą o takich cudach, tzn co jak zrobic. ja nie probowalam narazie.. EDIT temat galaretki wlasnej mnie zainteresowal i poszperalam jednak. znalazlam taki przepis nawet:Daję dwie płaskie łyżeczki na pół litra płynu. W zimie najczęściej robię galaretkę z mrożonych truskawek. Truskawki zamrożone przelewam na sitku wrzącą wodą, odsączam i po lekkim rozmrożeniu miksuję . Ok. 1/2 szkl. wody gotuję z odrobiną miodu ( słodu), dokładam agar i jeszcze chwilę gotuję, aż do rozpuszczenie kryształków agaru. Wlewam powoli do zimnych truskawek i prawie od razu jest galaretka. znalazlam to na takim forum, jak by Cie interesowalo wiecej o srodkach zelujacych, to ktos tam wkleil jakies opracowanie, mozesz poczytac. jest ich wiecej niz agar i guar oto link: http://wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=574
|
|
#16644 |
|
Zakorzenienie
|
co powinnam jesc, aby zahamowac wypadanie wlosow?
p o m o c y ! ;( |
|
|
|
#16645 |
|
Zakorzenienie
|
ojej..... a ja na l-4 tydzień w domku siedziałam i to moje odżywianie nie było fajne
![]() Podjadałam często i sporo, było dużo śmieci. Ale nie przejmuję się tym. Od jutra znów się pilnuję, zdrowo się będę odżywiać ![]() Planuję na jutro: śniadanie: bułka grahamka, serek wiejski piątnica pomidor na przegryzkę orzechy. Obiad: pół woreczka ryżu. pierś z kurczaka panierowana, podsmazona na oliwie surówka. jakieś owoce na podwieczorek na kolację: jeszcze nie wiem co będę chciała
|
|
#16646 |
|
Przyczajenie
|
ja dzisiaj mało zjadłam ale jutro planuje:
Isn: owsianka z kakao i dzemem IIsn:batonik cheerios o: makaron z sosem k: jogurt i jak? moze byc? |
|
|
|
#16647 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#16649 |
|
Przyczajenie
|
nefre a to czemu?
|
|
|
|
#16650 |
|
Zakorzenienie
|
Brak pełnowartosciowego posiłku, mało białka, zdrowych tłuszczów. Posiłków powinno byc 5-6 dziennie w odstępach co 2-3 godziny.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.

zimnoo

, 2 łyżki czerwonej kapusty i średnio sałatki gyros-kebab(byłam tam peirs z kurczaka, kaupsta pekinska, ogorek konserwowy, kukurydza, cebula, ketchup i majonez)
Świetnie wychodzi np. z 1 jako + 2 białka i jest na pewno mniej kaloryczny, ale kto co lubi.

Byłam na wycieczce i niby odżywiałam się normalnie tj jadłam to co na stole było, ale wiadomo- typowe zbiorowe żywienie (na śniadanie chleb z pasztetem, a na obiad pierwszego dnia makaron z sosem a drugiego naleśniki z twarogiem) i w międzyczasie jak to na wyjazdach a to czekoladka, to jabłko, to kawka z mlekiem, i coś mi na żoladku położyło się strasznie
a zawsze za nim przepadałąm
MIŁEGO DNIA