|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16711 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
[quote=seemore;4197685][quote=oreganka;4197655]nie dziwię się ze coś słodkiego za Tobą chodzi...gdybym zjadła taki obiadek tez byłabym glodna
Cytat:
Seemore, ja mam ostatnio tak,ze mam ochote zjesc duuzo słodyczy,zwyczajnie sie napchac...wiem ze to głupie. i nie umiem poprzestac na jednym batoniku .... mam chyba głód słodyczowy... co robic
|
|
|
|
|
#16712 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=orzeszek01;4197695][quote=seemore;4197685]
Cytat:
|
|
|
#16713 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16714 |
|
Rozeznanie
|
orzeszku, a czy jak chcesz słodkiego to czy to musi być koniecznie 3bit albo ciasto? nie lepiej zjeść na kolację jogurt jakiś owocowy, ugotować sobie kisiel np z soku jabłkowego albo kupić gruszkę(pyszne-słodkie odmiany już od miesiąca można kupić)? problem sam się rozwiąże, a ty się dosłodzisz i nie będziesz katować wyrzutami sumienia, że za dużo słodyczy
|
#16715 |
|
Zadomowienie
|
Dziś zjadłam w sumie:
1 śn.- 150 g twarogu, do tego 2 łyżeczki dżemu i 2 kromki pieczywa chrupkiego 2 śn.- 3 małe jabłka, marchewka obiad- pół opakowania warzyw na patelnię, do tego około 200 g szynki wieprzowej( nie miałam innego mięska w domu) na kolację planuję duży kefir
|
|
|
|
#16716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koniecznie byc nie musi, aczkolwiek to sa moje ulubione słodycze ![]() Ale musze wytrwac ten tydzien, i w sobote cos dobrego spałaszowac w nagrode,co Wy na to? ![]() Na kolacje zjem jogobelle light z połowa kostki twarogu Dziękuje za pomysł Moze w ramach oszukanego podwieczorku zjem sobie jakiegos owocka,byle nie jabłko bo tych juz było dzis 2 , a nawet z jabłkami nie mozna przesadzac, co nie?
|
|
|
|
|
#16717 |
|
Zakorzenienie
|
A ten,tego,mam pytanko
![]() Gumy do żucia,to straszne zło?
|
|
|
|
#16718 |
|
Zakorzenienie
|
powinnas je sama zmielić to kupne jest odtłuszczone wiec bezwartosciowe
Raczej było tyle białka Kawałek twarogu = mam na myśli 1/4 kostki Ryba do obiadu = około 200g Wędlina = parę plastrów I chyba tyle faktycznie wychodzi??? twaród w takiej ilości to około 20g ryba max 30-40 wedlina max 20 czyli w sumie max to 80g róznica ogromna
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#16719 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#16720 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16721 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez nie umiem i dlatego jeszcze bardziej
|
#16722 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16723 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: Owsianka
2Ś: Wielka kroma pełnoziarnistego+2plaster ki schabu O: Mnóstwo kaszy(no ekhm, może nie mnóstwo, ale dużo ), ok. 2 piersi smażone z kurczaka z sosem hiszpańskimPełna do teraz jestem
|
|
|
|
#16724 |
|
Rozeznanie
|
Dlatego że masz POWAŻNE ZABURZENIA ODŻYWIANIA ( W SKRÓCIE ED) WYMAGAJĄCE PILNEJ KONSULTACJI PSYCHOLOGICZNEJ ORAZ SPOWODOWANE DŁUGOTRWAŁYM GŁODZENIEM ZABURZENIA PRZYSADKI MÓZGOWEJ, SKŁADU KRWI ORAZ POZIOMU CUKRU WYMAGAJĄCE MORFOLOGII ORAZ KONSULTACJI LEKARSKIEJ.
Uświadom sobie wreszcie orzeszku, że wpędziłaś się w jakieś chore bagno, z którego sama nie wyjdziesz bo zaszło to o wiele za daleko. Nakręcacie sie nawzajem z seemore, przez co obie wichrujecie sobie psychiki jeszcze bardziej i zdrowy rozsądek zupełnie się wyłącza. A zjedzeniem ciasta sobie nie pomożesz, tylko wkręcisz się jeszcze bardziej w wyrzuty sumienia i całą tą sytuacje która jak widać przerosła cię już dawno. Droga do normalności= psycholog który wyprostuje wnętrze i złagodzi psychikę, oraz lekarz rodzinny i endokrynolog by wyprostować problemy z przysadką, krwią, wyrzutami insuliny oraz niedocukrzeniem(z którego bierze się apetyt na słodkie), a potem przyda się dietetyk który w końcu ustali ci normalną dietę. INNEJ DROGI NIE MA!!! bo chwilowo bardzo niszczysz siebie, i jak widać totalnie nie dajesz rady sama się pozbierać. Naprawdę ręce mi już opadają i brak słów, pora zawierzyć się specjalistom, bo już najwyższy czas, a nawet trochę za późno...
|
#16725 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tez miałam takie dni i tłumaczyłam sobie że orgnim potrzebuje curku...:P I nie mogłam przejść na diete do momentu kiedy sernik zostal zjedzony ![]() ale teraz tak czytam te wasze posty i zaś mnie pocisło do słodkiego...:P Wrrr!:P Oszerzku i seemore!! Nie wymiotujcie a siłe! Ja już to robiłam ... zrobiłam 2 razy a kumpele mnie zjechały równoo że byda miała bulimie nastrasyły mnie fotami i narazie mi przeszło ![]() Wiec cieszcie sie z tego że nie umicie wymiotować na siłe!! ![]() Mój dzisiejszy jadłospis<mam andzieje że nie ulegnie zmianie,,,:P Śniadanko 3 suszone śliwki 3 łyżki owsianki i połowa twarogu II śniadanie jedna ale za to duuża kanapka z polędwicą sopocką jabłko ok.150 gram kefiru 3 migdały Obiad 2 jajka 50 gram kaszy jęczmiennej troche buraków i troche jakieś kupnej sałatki<buraki tez niestety kupne >Kolacja 200 gram wieśniaka I jak?
|
||
|
|
|
#16726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja juz waze 56... ![]()
|
|
|
|
|
#16727 |
|
Wtajemniczenie
|
Cholera, zamiast sie uczyc do matury to ja siedze i mysle o jedzeniu :/ niech mnie szlag trafi wreszcie bo zwariuje
|
#16728 |
|
Rozeznanie
|
a to nie jest przypadkiem jedzenie zalegające w jelitach albo hormonalne zatrzymanie wody w organiźmie? bo jakoś nie wierzę(i jest to biologicznie zupełnie niemożliwe) żebyś w tak kruciutkim czasie przytyła 4 kg, czyli zjadła dodatkowo ponad bilans 28tys kcal... więc chyba wymyślasz, albo conajmniej przesadzasz
|
#16729 |
|
Zakorzenienie
|
Wyszło tak troszeczkę nie na temat - ale nie wiedziałam gdzie o to zapytać.
Hm... Co najlepiej dodać do np. serka wiejskiego czy owsianki z suszonych owoców/ziaren etc. Bo do serka dodaję słonecznik i otręby lub siemie (od dzis xD ). A do owsianki otręby i rodzynki. Ale też nie chcę żeby z 200 kcal serka zrobiło się niewiadomo ile. Podsumowując - jakie ziarna / suszone owoce - 'mogę' jeść a jakich powinnam unikać, nie chcąc przytyć? |
|
|
|
#16730 |
|
Wtajemniczenie
|
Orzeszek, jak tam żyjesz ? Bo mnie strasznie brzuch boli
jutro się za siebie biorę, koniec i kropka. Jak mi sie zachce czegos slodkiego to bede sie cciela dopoki mi sie nie odechce
|
#16731 |
|
Przyczajenie
|
od dziś wielkie odchudzanie !! ja dziś nic nie jadłam i tak zamierzam do piątku
chcę schudnąć ma 168 cm i ważę 50 kg już kiedyś tak robiłam i było ok w sumie ja bym nie musiała jeść najgorzej to z mamą bo 3 lata temu w miesiąc schudłam 12 kg( wtedy ważyłam 65 kg to było okropne) ale damy rade
|
|
|
|
#16732 |
|
Raczkowanie
|
sniadanko
waza z plasterkami pomidora, jogobella mała, banan obiad pół talerzyka gotowanej mieszanki warzywnej, banan no i nie mogłam sie powstrzymac wiec zjadłam jeszcze dwa cieniutkie "plasterki" twarożku. Takie tyci xDpodwieczorek wafel ryżowy 3 kiwi 5 truskawek (chyba troszkę przesadziłam ;/) na kolację zamierzam zjeść albo 2 suche gofry i jogobellę albo 1 wafel ryżowy, i waza z plasterkiem pomidora i jogobellę |
|
|
|
#16733 | |||
|
xxyy
|
Cytat:
w 100 g jest 21 g bialka, czyli w 1/4 wychodzi jakies 10,5 g Cytat:
czyli jak ktos chce utrzymac wage ( ewentualnie lekko przytyc tzn umiesnic sie ale nie obtluscic) to moze czasem kaszke manne?![]() pyszna byla z jogurtem Cytat:
dzis tez mialam ochote sie napchac. ale poprzestalam na jednym lodzie big trio. pomyslalam ze potem bedzie mnie bolal brzuch, ze bede miala caly dzien zepsuty, ze bede miala ogromne wyrzuty sumienia.. jesli nie radzisz sobie z tym idz do lekarza, poki nie jest za pozno
|
|
#16734 | |
|
xxyy
|
Cytat:
z czego ty sie chcesz odchudzac? i czemu tak drastyczna metoda chcesz wykonczyc swoj organizm?
|
|
#16735 |
|
Zakorzenienie
|
No to rzeczywiście WIELKIE. Mam tylko pytanie. Czemu tak publicznie manifestujesz , że niszczysz swoje zdrowie???
|
|
|
|
#16736 |
|
Zakorzenienie
|
to do ososby która pisze, że gloduje do piątku
|
|
|
|
#16737 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, dzisiaj jest 23 kwietnia. Dokładnie na tydzień, licząc od jutra robię sobie przerwę. 1 maja wrócę napisać jak mi poszło. Opcje są trzy: a) wrócę zadowolona b) wrócę cała obolała od ran c) wogóle nie wrócę :/ Życzcie mi powodzenia
w piątek mam imprezę więc będę miała dużą próbę, gdyż oprócz moim problemów z odżywianiem jestem w dodatku na najlepszej drodze do alkoholizmu. Za tydzień (w przypadku opcji a lub b) napiszę swoje jadłopsisy, tak dla zasady trzymajcie się
|
#16738 |
|
xxyy
|
a u mnie dzis niezbyt dobrze bo dlugo na uczelni bylam )= brak normalnego obiad) i chora jestem ( goraczka,uszy mnie bola i szyja, ktora spuchla starsznie.. eh
)śniadanie: kasza manna (pol szklanki suchej kaszy ugotowalam na wodzie) z 200 g jogurtu light przekąska: kiwi, kawa z mlekiem II śniadanie: zestaw 4 surowek ( z selera, z selera naciowego, z makaronu pomidora i ogorkow kiszonych, i z fasoli) obiad: 3/4 obwarzanka pikantnego (reszte zjadl kolega) podwieczorek kawa z mlekiem, lod big trio kolacja: 200 g jogurtu light mam nadzieje ze nie jest az tak tragicznie chce byc juz zdrowa ![]() kto mi zwazy kaszke manne? ![]() a i jeszcze hallsy na gardlo i duzo herbaty z duza iloscia cytryny bylo
|
#16739 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a dieta koszmaran nawet nie ma co poprawiać bo wszystko jest źle nie ma ani jednego normalnego posiłku są same przekąski i zapychacze i nie będe pisać co zminić, bo dobrze wiesz co jest źle i jak powinna wygladac dieta
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.