|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16771 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
witajcie dziewczynki
|
|
#16772 |
|
Rozeznanie
|
A ja sobie robie odwyk od forum...
Byda was czytać-kwestia przyzwyczajenia ![]() Ale nie byda narazie pisać... I tak juz nie zwracacie uwagi na moje posty i nie komentujecie moich jadłospisów.. I tak mam zwaloną diete przez obżarstwo słodyczowe... Musze sobie to wszystko poukładać ![]() Do napisania
|
|
|
|
#16773 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
dorzuc jakies warzywko do kolacji Cytat:
Cytat:
bardzo ladnie
|
|
#16774 |
|
xxyy
|
czesc dziewczynki, mozecie mi polecic jakies lekkie jedzenie ktore jednoczesnie wzmacnia, i nie spowoduje ze podczas chorownia obrosne w tluszcz?
dzis znow zaczelam dziec kaszka manna, czuje sie paskudnie, ide teraz na usg dowiedziec sie co sie stalo z moim okresem a potem chyba wybiore sie do lekarza bo od wczoraj mam wysoka goraczke i jest bardzo zle. ale nie chcialabym zeby moj jadlospis byl zly i zastanawiam sie co tu dzisiaj zjesc.. w sumie to nie mam ochoty na nic za bardzo, ale pewnie w koncu zglodnieje
|
#16775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Italiaanka ja korzystam z moich zawodowych tabeli i tabeli amerykański podczas układania diet używa sie arczej średniego jaja, ale tak naprawdę to nie ma znaczenia 2g w lewo czy w prawo ![]() Otręby granulowane zawierają cukier, fruktozę i tłusz i to nie jest ani zdrowe ani dobre - pisałam o zwykłych otrębach bez dodatków co do siemienia lnianego 2łyzek mielonego siemienia nie wlicza sie do bilansu jeśli nie mielisz siemienia to powinnaś te ziarenka rozgnieść lub pogryźć, a wystarczy kupić na targu za grosze zwykły młynek do kawy ![]() jak któraś będzie siemie mielić to: -nalezy zmielić małą porcje na 5 max 7 dni i przechowywać ja w szczelnie zamknietym pojemniku w lodówce, bo siemię szybko jełczeje
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
|
#16776 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: Mleko 2% 250-270ml+płatki jabłkowe z cynamonem [ee jakieś niemieckie słodzone fruktozą ;P] + kawa z mlekiem
2Ś: prawdopodobnie grahamka O: na mieście Wczoraj: Ś: Owsianka [6ł. owsianych] + kawa 2Ś: Duża kromka pełnoziarnistego z plastrem schabu O: Kasza z warzywami,1 duża pierś (lub dwie mniejsze) smażona z sosem hiszpańskim *Kawa K: Serek wiejski |
|
|
|
#16777 |
|
Zadomowienie
|
śniadanko: twaróg z otrębami
3 rzodkiewki, siemie lniane, kakao
|
#16778 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: rogal, 2 plastry polędwicy sopockiej, banan,1/2 szklanki płatków owsianych + mleko, pomarańcza
IIŚ: jogobella (truskawka + muesli) O: brokuły, kotlety sojowe. |
|
|
|
#16779 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#16780 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja sie pochorowalam
..nie poszlam do pracy..leze w lozku z laptopem i bede zaraz dzwonic sie umowic do lekarza.. gardlo mi siadlo calkiem,glowa odpada,czuje sie fatalnie. Apetytu brak,narazie byla herbata z cytryna..
|
#16781 |
|
BAN stały
|
Witam! A ja zła od rana :/ Przez remont praktycznie nie mogę dojść do lodówki :/ Odcięta od jedzenia
Cudem mam śniadanie:- 1 bułkę razową + puszka makreli w sosie pomidorowym + herbata bez cukru Zamierzam zjeść duże jabłko do tego oraz pestki dyni. Tylko to mam pod ręką... Ogólnie od soboty ''schudłam'' 1,5 kg. Biorę Therm Line II i woda ze mnie pewnie zleciała. Teraz będę mieć okres, więc koniec z wagą Trzymajcie się Dziewczynki :-* Nie głodujcie! |
|
|
|
#16782 |
|
|
ś. owsianka (50g płatków, 2 łyzki otrebow naturalnych, szklanka mleka 1,5%) , pomarancza
2ś. grahamka z dwoma plasterkami szynki z indyka z ogórkiem i rzodkiewką; jabłko o. 120g piersi z kurczaka gotowanej na parze, pół torebki ryżu brązowego albo kaszy gryczanej, warzywa na parze (kalafior, brokuły, fasolka szparagowa zielona) p. activia wiśniowa i chudy twaróg (ile w siebie zdołam wmusic )k. 2 jajka gotowane, pomidor Zaznaczam, ze nie chcę już chudnąć na pełnych obrotach, tylko tak troszkę wolniej
|
|
#16783 | |
|
xxyy
|
Cytat:
a duzo juz schudlas? i duzo jeszcze Ci zostalo?![]() bardzo ladny jadlospis
|
|
#16784 |
|
xxyy
|
u mnie dziś:
śniadanie: 50 g kaszy manny gotowanej na wodzie z ok 100 jogurtu sanok light, i polowka brzoskwini ze sloiczka, kawa z mlekiem II śniadanie: big milk, 2 pomarańcze obiad: zupa kalafiorowa(kalafior, ziemniaki,pietruszka, marchewka, seler, koperek) 200 g kefiru piatnicy 0% podwieczorek 125 g serka homo waniliowego ( dodam do niego zelatyny roslinnej i zrobie sobie taka pianke ), 50 g (albo 100) sera bialego chudego, troche jogurtu lightkolacja: 100 g twarozka domowego piatnicy z lyzeczka dzemu nieskoslodzonego i pewnie dojedzie jeszcze jedna kawa z mlekiem ![]() mam nadzieje ze nie jest zle? ![]() i czy nie za duzo?
|
#16785 | |
|
|
Cytat:
i np nogi ładnie mi wyszczuplilo, chcialabym jeszcze 1-2 cm Koleżanki ktore mnie zobaczyły były zaskoczone "ale schudlas! zupelnie inaczej wygladasz" a ja dumna jak paw ![]() Nie byłam wcześniej gruba, tylko taka normalna powiedzmy, ale w obecnej wadze czuję sie o wiele lepiej.. wcześniej miałam wrażenie duzego otłuszczenia, teraz jest już prawie ok a co do ryzu to jeszcze nie próbowalam gotować go na parze, a Ty już masz swój parowar?
|
|
|
#16786 |
|
Zakorzenienie
|
Atram po co pytasz??
Dobzre wiesz, ze ten jadłospis jest tak samo nieciekawy jak wszystkie inne
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#16787 | ||
|
xxyy
|
Cytat:
Cytat:
przyszedl bardzo szybko, zamowilam go w srode chyba a w piatek juz dostalam
|
|
#16788 |
|
xxyy
|
pingwin, a czy moglabys napisac co sadzisz o budyniu bez cukru, galaretce domowej roboty ( wyciskany sok z owocow z woda plus zelatyna roslinna), i o lodach? czy one sa bardzo bardzo zle i nie maja zadnej wartosci odzywczych czy czasem mozna zjesc np takiego loda w ramach podwieczorku albo II-go sniadania?
z gory dziekuje za odpowiedz
|
#16789 | |
|
|
Cytat:
Przyłączam się do prośby phenomeny z poprzedniej strony o wklejenie idealnego jadłospisu bądź Twojego przykładowego. pozdrawiam
|
|
|
#16790 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#16791 | |
|
xxyy
|
Cytat:
najlepiej zeby ta ksiazka byla napisana takim prostszym jezykiem , nie jakims naukowym
|
|
#16792 |
|
Zakorzenienie
|
noseknosek w tym wątku sto milionów razy było napisane jak powinien wyglądac dobrze skomponowany posiłek i nie widzę powodu żeby to pisać po raz kolejny italiaanka co chwilę pisze i poprawia wystarczy przeczytać!!!!!!!!!
nie ma czegoś takiego jak idealny jadłospis, bo wszystko zależy od celu i osoby, dla której jadłospis jest układany, ale napewno powinien zawierać: 5-6 równych posiłków co 2-3h śniadanie i posiłek białkowy na 1-2h przed snem posilki okołotreningowe tłuszcze w stosunku 1:1:1 chude białko NNKT dużo warzyw trochę owoców i / lub weglowodany jak najmniej przetworzone oraz dużo wody jak najmniej śmieciowego jedzenia odpowiednią kaloryczność Atram wszystko jest dla ludzi słodycze i lody też, możesz zjeść ale nie zamiast tylko do posiłku http://www.precisionnutrition.com/ tu znajdziecie wszystko co jest potrzebne
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu Edytowane przez pingwin2 Czas edycji: 2007-04-24 o 11:11 Powód: wklejałam link |
|
|
|
#16793 |
|
|
dziękuję i przepraszam, że się uniosłam
czy tran jest dobrym sposobem uzupełnienia ewentualnych braków NNKT?
|
|
#16794 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie będzie żadnego tygodnia bez wizażu. Przestaję się kompletnie martwić o to, co jem. Tzn. bede zwracac uwage ale poki co rzucam to. Odchudzanie, co zreszta same widzicie, powoduje u mnie zbyt skrajne emocje, zalamania i autoagresje. A ja teraz jestem przed maturą i na pewno nie to mi jest potrzebne. Zajmę się tym spokojnie po egzaminach
teraz się pouczę
|
#16795 |
|
Zakorzenienie
|
A co z tym budyniem bez cukru czy można i na jaki posiłek chętnie bym go wprowadziła od czasu do czasu oczywiście
|
|
|
|
#16796 |
|
Zakorzenienie
|
Mój dzień wygląda dziś tak
1śn.owsianka ze słonecznikiem rodzynkami banan 2śn. 2kromki pełnoziarnistego chleba sałata sopocka pomidor ogórek rzodkiewka i bazylia ob. sałatka z tuńczyka z fasolą czerw. pomidorem ogórkiem cebulą i bazylią-pycha podw pierogi z serem kol. sałatka jw. Co o tym sądzicie??? |
|
|
|
#16797 | |
|
xxyy
|
Cytat:
a do II śniadania dorzucila jakies bialko
|
|
#16798 | |
|
xxyy
|
Cytat:
![]() matura teraz najwazniejsza a ja chcialabym do sesji nauczyc sie komponowac posilki tak zebym dobrze sie czula i miala duzo sily do nauki. mam nadzieje ze sie uda.
|
|
#16799 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Postaraj sie nie myslec obsesyjnie o jedzeniu,to jest tylko jedzenie. Jest wiele bardziej fascynujacych rzeczy w zyciu skup sie na nauce a wieczorem usiadz w spokoju,zaplanuj menu na nastepny dzien i sie jego trzymaj.A w chwili slabosci wyjdz na spacer,pogadaj z kumpela,wykap sie,nie wiem,cokolwiek byle by odciagnac mysli od lodowki I pamietaj,ze jesli od czasu do czasu pozwolisz sobie na kawalek ciasta czy loda to tragedii nie bedzie. Kiedys czytalam w Shape fajne porownanie diety do ..lasu sosnowego Drzewa w lesie oznaczaja dni naszej diety i jesli nagle wyrosnie w tym lesie 1 drzewno lisciaste (1 dzien zawalony w diecie)to czy przestanie on byc lasem sosnowym? nie,bedzie dalej lasem sosnowym, w ktorym wyroslo drzewo lisciaste. nie pamietam,jak to bylo dokladnie ale mam nadzieje,ze przeslanie zostalo zrozumiane.1 zly dzien nie rozwali naszej diety pozdrawiam
|
|
#16800 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bardzo ladne i obrazowe porownanie z tym lasem. Podoba mi sie ![]() Agolku, wracaj nam do zdrowka A Tobie Seemore zycze powodzenia w nauce do matury, bo to jest teraz najwazniejsze. Z jedzonkiem Twoim jest wszystko w jak najlepszym porzadku i ciesze sie, ze postanowilas już az tak emocjonalnie do diety nie podchodzic. Trzymam za Ciebie kciuki i ciesze sie, z Twojego powrotu do normalnych mysli! No i do nas oczywiscie tez
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.

no i nie mogłam sie powstrzymac wiec zjadłam jeszcze dwa cieniutkie "plasterki" twarożku. Takie tyci xD
a potem chyba wybiore sie do lekarza bo od wczoraj mam wysoka goraczke i jest bardzo zle. ale nie chcialabym zeby moj jadlospis byl zly i zastanawiam sie co tu dzisiaj zjesc.. w sumie to nie mam ochoty na nic za bardzo, ale pewnie w koncu zglodnieje 

!!
Cudem mam śniadanie: