Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-06, 22:04   #361
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

hej

Ponadrabiałam jak tako
Odwiedziły mnie dziś koleżanki z pracy i moje dziecko rozdarło się na przywitanie i uspokoić nie mogłam masakra. Teraz usnęła chwała Bogu bo dziś jej humory mnie przerażają.

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
A właśnie, kolejne pytania:
1- czy Wasze maluszki kp jednorazowo jedzą mleczko z jednej piersi czy z dwóch. Bo mojemu jeden od jakiegoś czasu nie wystarcza, wpiernicza dwa, a później ma brzuszek jak balonik. I się zastanawiam czy nie przekarmiam...
2- mamusie, które odciągają mleczko- ile ml Wasze szkraby wtryniają na jeden posiłek (mój ostatnio wcisnął w siebie dwa cycki + 50ml odciagniętego, a innym razem 125ml odciągniętego) Tutaj też się zastanawiam czy to nie za dużo...
ja karmie jedną piersią, ale zdarza się że przełożę do drugiej i jak je to się przekarmieniem nie martwię. Zostawi więcej w pieluszce ot co

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Przez ok 1.5 m-ca było kp tzn. odciągałam mleko, bo mój mały leniuch nie chciał ssać cyca, a teraz tylko mm. A w pracy to ja byłam jeszcze 5 dni przed porodem (i się bałam czy w kościele podczas ceremonii nie odejdą mi wody ), a wróciłam 8 dni po porodzie Nie ma to jak urodzić dziecko w środku sezonu ślubnego Ale jak będzie drugie w przyszłości to też chcę w podobnym czasie czyli kwiecień-czerwiec
jesteś organistką ?

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość

Ag_nes, z ta czapka to powaznie?! jesli tak, diabelska ciotka szykuje na Ciebie bacik odpusc dziecku, przeciez pot sie po dupciach leje! zobaczysz, ze walka z ciemieniucha bedzie od razu wygrana!
wystawiam pupę do bata pokornie bo wiem że masz rację
Stary 2013-08-06, 22:12   #362
vil84
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
Vil - a kropelki podawalas na lyzeczce? juz nie moge sie doczekac tej rewolucji pokarmowej deserki z przyjemnoscia zjem za mloda hehehe.
u mnie na osiedlu jest kilka bardziej doswiadczonych mamusiek i na razie zbieram od nich informacje zywieniowe kazda jest na innym etapie i karmi inaczej, wiec to naprawde bedzie ciezki temat.

mamusia 10miesiecznej karmi nadal piersia, podaje tez kaszki bezglutenowe, gluten raz dziennie do kaszki czy jakos tak to bylo. poza tym domowe wypasione zupki, deserki, hippowe ciasteczka itd.
niee, kropelki do mleka do butli dodaje qrde Przemek dopiero zasnął przed chwilą.... może pośpi dłużej
a ja się z mężem pożarłam ... bo stanęło na tym że chrzest 15 września ma być, ale dziś się dowiedzieliśmy że żeby ustalić termin najpierw mają być zaświadczenia od chrzestnych z ich parafii... a wiadomo, każdy ma mało czasu, nie wiadomo na kiedy będą te zaświadczenia, kiedy nam je dostarczą (z innych miast) a tu jeszcze restauracja itp ... a mąż już dzwonił do dziadka na drugi koniec Polski i zaprasza ... powiedziałam mu że najpierw ma poczekać na termin ustalony a nie tak bo wszystko może się zmienić i się obraził bo jego mama ma podobne zdanie i się nie znamy

Diabli - dostałaś krople?

Mysia - dobrze pamiętam, że byłaś na tej wystawie Human Body? warto? tzn wiem że warto jak się tam mieszka, ale zastanawiamy się z mamą czy nie pojechać. dużo oglądania? bo jakbyśmy miały jechać 2,5 h i zobaczyć coś przez 10 min to się chyba nie opłaca

Edytowane przez vil84
Czas edycji: 2013-08-06 o 22:15
vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 22:13   #363
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Ufff w koncu wszystko nadrobilam

Podczytywalam na biezaco z tableta, ale kiepsko mi szlo z odpisywaniem

Chrzciny przebiegly u nas bez zadnych problemow, mloda w kosciele byla arcy grzeczna , przez pierwsze 15 min troche sie krecila ale pozniej tak zasnela, ze nawet woda z chrzcielnicy jej nie przebudzila ogolnie kazdy byl pod wrazeniem jak nasza mloda zachowywala sie cale spotkanie, cycus 2 razy, zero grymaszenia, 2 dluzsze drzemki, usmiechy na prawo i lewo, no co tu duzo gadac, gwiazda wiedziala jak zabawic gosci na swojej imprezie

Dziewczyny, czy ktoras z Was miala naczyniaka ale ktos od Was z rodziny? Szukam kogos kto ma jakas wiedze na ten temat, bo czytanie w necie oceniam jako malo wiarygodne w porownaniu z naszymi najlepiej wiedzacymi forumowiczkami Mojemu Tz wyszedl jakis guzek zlokalizowany niedaleko obojczyka, zapisalam go prywatnie do chirurga-onkologa zeby to obejrzal, i moj Tz wraca wczoraj ze szwami, mial to wyciete chirurg rozial to, bo myslal, ze to kaszak, a ponoc byl to wlasnie naczyniak ze skrzepami krwi, byl wielkosci orzeszka ziemnego, i tak wlasnie zastanawiam sie czy nie powinien zrobic jakis badan, albo wyslac tego gdzies zeby to przebadali? Nie jestem tez pewna czy te naczyniaki powinno sie wycinac? Moj Tz jest taki, ze wszystko olewa i za specjalnie nie przejmuje sie niczym a ja oczywiscie sie martwie pocieszcie mnie, ze faktycznie ten lekarz dobrze zrobil, bo bylam juz spokojna ale tesciowa podburzyla ten spokoj
Stary 2013-08-06, 22:22   #364
Veronic
Wtajemniczenie

hej hej
Mlody śpi, kupy oczywiście dzisiaj nie zrobił, no ale puścił dużo bączków we wiaderku, także mam nadzieję, że noc obejdzie się bez płaczu

diabli- to nie jest mój naturallny kolor, także nie będę bogata
warkocz zostanie mi na pamiątkę

pawie-
super, że chrzciny udane
a co do naczyniaka, to na pewno jest ok, nie przejmuj się, lekarz wiedział co robi,
a na 100% wiesz,że nie dali tego do badania histopatologicznego?

==
dostaliśmy ostatnio m.in.marchewkę i buraczki niepryskane z pola od teściów i Wojtuś ma już 2 porcje porobione
wiem,że to malutko,ale zawsze coś
nie sądziłam, że warzywa gotowane i zmiksowane bez żadnych dodatków mogą być takie pyszne
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 22:22   #365
diabli
Zakorzenienie

Sharp i inne mamuśki dziewczynek - pokazcie chociaż fotki sukienek do chrztu bo caly czas nie mam pomysłu co Neli ubrać. w sumie nie wiem czy sierpień czy wrzesień...jeszcze nic nie zaplanowalismy.

i nie wiem dlaczego, ale nie podoba mi się "wersja", ze na chrzcie wypedza się z dziecka diabla...każdy dzidziuś to aniołek w 100%

my będziemy chodzic na basen ozonowany z woda o temp. 33 stopni. każdy przed zajęciami przynosi zaswiad. od pediatry - ze nie widzi przeciwskazan, a rodzic od rodzinnego, ze jest zdrowy. według mnie to fajna sprawa - chociażby ze względu na choroby skory
ważne jest tez to, ze w szatniach sa przewijaki, materace, po basenie dzieci przenosi się w fotelikach. jak już poćwiczymy z instruktorem to pewnie wybierzemy się na zwykly basen, ale tam w brodzikach i jazzuzi mocza się stare dziadki i trochę mnie to przeraza :P
na początku chyba lepiej pocwiczyc z instruktorem.

Sharp - nie przekłuwaj malutkiej uszu niech to będzie jej swiadomy wybor, a nie Twoje widzi mi się... na profilu facebookowym Superniani przewijalo się sporo dyskusji w tym temacie i powiem Ci, ze nie rozumiem dlaczego mamy na sile chcą "upiekszac" swoje i tak piękne corki... chyba lepiej zostawić te decyzje dziecku. niech to będzie wielkie wydarzenie w zyciu dziewczynki

http://dzieci.pl/kat,1024259,title,K...uticaid=611146
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 22:27   #366
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
hej hej
Mlody śpi, kupy oczywiście dzisiaj nie zrobił, no ale puścił dużo bączków we wiaderku, także mam nadzieję, że noc obejdzie się bez płaczu

pawie-
super, że chrzciny udane
a co do naczyniaka, to na pewno jest ok, nie przejmuj się, lekarz wiedział co robi,

==
dostaliśmy ostatnio m.in.marchewkę i buraczki niepryskane z pola od teściów i Wojtuś ma już 2 porcje porobione
nie sądziłam, że warzywa gotowane i zmiksowane bez żadnych dodatków mogą być takie pyszne
dobrze że przypomnialaś, muszę się wybrać do warzywaniaczka mojej mamy na wsi i podebrać jej trochę warzyw, w sumie mam swoj wielki ogród ale w tym roku jest dżunglą - nawet trawa jest nieskoszona

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 22:28   #367
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
ja bym nie przebijała uszek no ale jestem chyba w mniejszości
to jesteśmy we dwie w mniejszości dobrze, ze poruszylyscie ten temat. musze glosno oznajmić rodzinie, ze kolczyki sa niemile widziane
Stary 2013-08-06, 22:29   #368
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:

Sharp - nie przekłuwaj malutkiej uszu niech to będzie jej swiadomy wybor, a nie Twoje widzi mi się... na profilu facebookowym Superniani przewijalo się sporo dyskusji w tym temacie i powiem Ci, ze nie rozumiem dlaczego mamy na sile chcą "upiekszac" swoje i tak piękne corki... chyba lepiej zostawić te decyzje dziecku. niech to będzie wielkie wydarzenie w zyciu dziewczynki

jak to po co żeby było wiadomo, że to dziewczynka

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 22:29   #369
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Sharp i inne mamuśki dziewczynek - pokazcie chociaż fotki sukienek do chrztu bo caly czas nie mam pomysłu co Neli ubrać. w sumie nie wiem czy sierpień czy wrzesień...jeszcze nic nie zaplanowalismy.

i nie wiem dlaczego, ale nie podoba mi się "wersja", ze na chrzcie wypedza się z dziecka diabla...każdy dzidziuś to aniołek w 100%

my będziemy chodzic na basen ozonowany z woda o temp. 33 stopni. każdy przed zajęciami przynosi zaswiad. od pediatry - ze nie widzi przeciwskazan, a rodzic od rodzinnego, ze jest zdrowy. według mnie to fajna sprawa - chociażby ze względu na choroby skory
ważne jest tez to, ze w szatniach sa przewijaki, materace, po basenie dzieci przenosi się w fotelikach. jak już poćwiczymy z instruktorem to pewnie wybierzemy się na zwykly basen, ale tam w brodzikach i jazzuzi mocza się stare dziadki i trochę mnie to przeraza :P
na początku chyba lepiej pocwiczyc z instruktorem.

fajnie z tymi zaświadczeniami, my będziemy chodzić na chlorowany bo innego u nas nie ma, już się nie mogę doczekać, oby mu się spodobało, kąpiel w wanience uwielbia i gdyby nie to że tż nie chce mu się go trzymać dłużej niż 15 min to siedziałby dłużej

Julka
Stary 2013-08-06, 22:31   #370
Veronic
Wtajemniczenie

dzisiaj nawet wylazłam z chaty na chwilę;D
nienawidzę upałów, ale kisić się ciągle w domu to też niedobrze
Młodego ubrałam w pampersa i wyszliśmy

aż mu babki w Pepco zazdrościły, że może leżeć sobie w wózeczku cały goły ;p chyba było mu dobrze, bo albo grzecznie leżał albo przysypiał

---
co do basenu:
też myślałam że pójdziemy na specjalne zajęcia dla niemowląt , ale musiałabym jechać do torunia no i to dużo kosztuje ,aa i tylko 1 rodzic może być z dzieckiem

a teraz jestem zdania,że jak W zacznie siedzieć to pójdziemy na basen do sanatorium "pod tężniami" jest tam brodzik dla dzieci z cieplejszą wodą i ozonowana woda, także czego chcieć więcej

a pójdziemy w godzinach "obiadowych" to dziadków nie będzie,bo będą wtedy jeść
Stary 2013-08-06, 22:33   #371
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
co do basenu:
też myślałam że pójdziemy na specjalne zajęcia dla niemowląt , ale musiałabym jechać do torunia no i to dużo kosztuje ,aa i tylko 1 rodzic może być z dzieckiem

a teraz jestem zdania,że jak W zacznie siedzieć to pójdziemy na basen do sanatorium "pod tężniami" jest tam brodzik dla dzieci z cieplejszą wodą i ozonowana woda, także czego chcieć więcej

a pójdziemy w godzinach "obiadowych" to dziadków nie będzie,bo będą wtedy jeść
u nas też 1 rodzic w wodzie ale drugi może być na brzegu i można się wymieniać, więc będziemy jeździli razem jedno z nas będzie foty pstrykało

Stary 2013-08-06, 22:36   #372
ankaaa206
Wtajemniczenie

doczytałam że u nas też trzeba zaświadczenie od lekarza żeby dziecko mogło chodzić na zajęcia na basenie

Julka
Stary 2013-08-06, 22:37   #373
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Uwaga teraz ja nadrabiam , nie bylo mnie pol dnia ityle stron nagadalyscie...
My na grilu bylismy, mlody dal rade w jedna strone darl sie a spowrotem nawet palcem nie ruszyl hiii
Zamowial łuk z tiny love

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość
za wagę i wzrost

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

mój też nie może przestać się swoim przyglądać

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Ale świetny widok

Pięknie rośnie.

U nas w cieniu 32 stopnie. Po prostu płynę...

ten widok najbardziej zachwyca

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość
Dziś Adi ma już 3 miesiące i 1 tydzień więc małe podsumowanie umiejętności i braków nad którymi trzeba popracować

Umiejętności:
- śmianie się na głos na widok mamuśki, szczególnie jak w ręku trzyma butelkę
- posiadanie dwóch jedynek i zasłanianie ich ciągle językiem
- wkładanie całej pięści do buzi, potem rozmyślanie czy druga też wejdzie i próby włożenia jej
- oglądanie z każdej strony swoich stóp, lub wkładanie ich dla mamy do buzi przy przewijaniu, śmiejąc się przy tym na cały głos
- wsadzanie stóp do kupy i rozpryskiwanie jej gdzie się da
- obsikiwanie łazienki tuż po kąpieli
- przekręcanie się z pleców na boki, próbując złapać rączkę lub zabawkę
- chwytanie zabawek jeśli ma na to ochotę, najczęściej jednak chwyta to co miękkie: kocyk, pieluchę, czy bluzkę mamy i zaglądanie jej do cycek
- podążanie wzrokiem za zabawkami- jeśli panicz ma ochotę
- pierdzenie na widok każdego kogo lubi, wielkie oczy na widok nowych osób
- zasypianie w nosidełku lub na rękach ale tylko po podaniu tuż przed snem 20ml mleka
- zasypianie koło 21-22 i sen od 6 do 8 h (mam nadzieję że to zostanie już)
- kopanie i chwytanie zabawek z karuzeli, lubi słuchać odgłosów zwierzątek, na dźwięk Bacha reaguje wyciem
- uwielbia pluskanie się w wodzie i machanie w niej nogami, ale do czasu jak tylko poczuje że woda jest chłodniejsza jest rozpacz
- uspokajają go pierdziochy jeśli wpadnie w ryk
- wyglądanie przez okno z zaciekawieniem i wyciąganie szyi do światła
- próba jedzenia zabawek z maty, samodzielna zabawa na niej do godziny potem zawsze jest głodny
- nie używamy smoka bo on go nie lubi
- trzymanie butelki podczas jedzenia- tylko żeby nikt jej nie zabrał
- jeśli nie trzyma butelki- składa ręce przy jedzeniu jak do modlitwy (nie chce żeby został księdzem)
- nie miewa kolek i problemów z brzuszkiem, za to wkurzają go zęby i trzeba mu je smarować bo jest marudny
- gada i plotkuje dla taty co mamuśka przez cały dzień robiła
- jak jest głodny mówi: me, jak mu się nudzi jak jest sam woła: ej, jeśli czegoś nie chce: ne
- odpinanie pampersa
- próba drapania się po jajkach (tż był dumny z niego)
- lubi jak mamuśka mu czyta gazety, bajek nie znosi- preferuje Newsweek i świat wiedzy
- kiedy mamuśka zaśnie na kanapie obok niego, budzi ją głośnym jękiem, a ta po przebudzeniu zawsze widzi podstępny uśmiech syna który się cieszy że ją zbudził
- lubi zabawę w nakrywanie i odkrywanie go pieluchą
- jak zaczyna gadać nie można mu przerywać bo bije się- chłopak lubi się wygadać lecz czasami lubi poprowadzić poważna konwersację
- uwielbia jazdę samochodem, w wózku wytrzymuje do czasu aż zgłodnieje

A tego trzeba leniwca nauczyć:
- nie umie zasnąć na łóżeczku, czy też w wózku
- nie znosi leżeć na brzuszku i nie podnosi główki za wysoko, tylko o kilka cm i zaraz opuszcza
- ryczy i wrzeszczy za każdym razem jak jest na brzuszku robi się sztywny
Brawo za umiejetnosci Adiego superr

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Nareszcie nadrobiłam
Witam się laseczki w nowym wątku. U mnie różnie. Mała ostatnią kolkę miała w sobotę, akurat wybraliśmy się do znajomych na parapetówkę i dała koncert. Po godzinie uciekaliśmy do domu. Płakała tak strasznie, że TŻ miał ją na rękach. Wiem, że to niedobrze, ze nie w nosidełku ale jechałam bardzo wolno.
Julka jakby miała jakiś skok rozwojowy, ale raczej wątpie, że to skok. Dziś kończy 6 tygodni. Ciągle chce być na rękach, cycka pociumka troche i wypluwa, muszę jej dawać butelką. W nocy pije ładnie w dzień masakra. W ten oto sposób z prawej piersi odciągnę może 5-10 ml i koniec. Karmię tylko lewym, ale puki co jej wystarcza z tego co widzę. Ostatnio puściła mu go i płakała a z cycusia leciał strumień jej na oczka hehe

Byłam dziś u ginekologa. Wszystko OK Pokazałam mu mój wypis ze szpitala to mnie szkodował, że tak popękałam. Spytał czy mi małą wyciskali, tzn naciskali na brzuch. Jak przez mgłę pamiętam, że trochę mi naciskali i powiedział, że to nie przez wagę małej tylko przez to wyciskanie tak pękłam. Pytałam TŻta czy mi dużo naciskali to mówił, że aż się zapierał i położna też
Z dobrych wiadomości tyle, że chyba psycha zaczyna mi się normować i już tak się nie dołuję wszystkim
Z tym fotelikiem to nuuunuu ty wolno ale inny mogl jechac 200 sila uderzenia mega kilkanascie ton
Super ze psychicznie juz dobrze
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 22:39   #374
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
mój własnie tez uwielbia, ale też szukam osłonek, bo jak byłam na warszatatach bezp. maluch to ten gośc od maxi cosi mówił, ze nie mogą dzieci patrzeć na szybko zmieniający się obraz, z e to źle działa na ich wzrok i powinny być osłonki ;/
pewnie chodzi tez o blednik, jeśli on nie nadazy to pojawia się choroba lokomocyjna

Sharp - Nelcia malutka? wszyscy mowia, ze duza klusunia hehe. ostatnio jak większość z Was slyszalam "a ona ma juz pol roczku?"
wazy 5600, ma pewnie grubo ponad 60cm (urodzila się 59). jutro środa, wiec pojdziemy się znow zwazyc i poproszę o zmierzenie dlugosci, bo zawsze mierza jej glowke i klate

ćwiczcie glowke, ja jeszcze kilka dni temu pisałam, ze Nelka nie potrafi...wystarczy dobre podloze, ciekawe zabawki i proba co kilka godzin dzisiaj mloda probowala już na jednej rece mala akrobatka. uwielbiam ten jej wystający jezor gdy bardzo się stara

dzisiaj rozbawila nas jedna sasiadka "oo a to dziewczynka czy chlopiec?" rozumiem, ze wozek turkusowy, wiec moze wskazywać na chłopca, ale żeby syna w sukienke ubierać?!
Stary 2013-08-06, 22:39   #375
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Nareszcie nadrobiłam
Witam się laseczki w nowym wątku. U mnie różnie. Mała ostatnią kolkę miała w sobotę, akurat wybraliśmy się do znajomych na parapetówkę i dała koncert. Po godzinie uciekaliśmy do domu. Płakała tak strasznie, że TŻ miał ją na rękach. Wiem, że to niedobrze, ze nie w nosidełku ale jechałam bardzo wolno.
Julka jakby miała jakiś skok rozwojowy, ale raczej wątpie, że to skok. Dziś kończy 6 tygodni. Ciągle chce być na rękach, cycka pociumka troche i wypluwa, muszę jej dawać butelką. W nocy pije ładnie w dzień masakra. W ten oto sposób z prawej piersi odciągnę może 5-10 ml i koniec. Karmię tylko lewym, ale puki co jej wystarcza z tego co widzę. Ostatnio puściła mu go i płakała a z cycusia leciał strumień jej na oczka hehe

Byłam dziś u ginekologa. Wszystko OK Pokazałam mu mój wypis ze szpitala to mnie szkodował, że tak popękałam. Spytał czy mi małą wyciskali, tzn naciskali na brzuch. Jak przez mgłę pamiętam, że trochę mi naciskali i powiedział, że to nie przez wagę małej tylko przez to wyciskanie tak pękłam. Pytałam TŻta czy mi dużo naciskali to mówił, że aż się zapierał i położna też
Z dobrych wiadomości tyle, że chyba psycha zaczyna mi się normować i już tak się nie dołuję wszystkim
Aa nie widze fotek jutro na lapie zerkne i sie pozachwycam

Stary 2013-08-06, 22:45   #376
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
hej hej

pawie-
super, że chrzciny udane

==
Gdyby to mial robione w szptalu to pewnie by wyslali a on mial robione prywatnie i 100% pewnosci nie mamy ale Tz mowil, ze lekarz go o niczym nie informowal, ze gdzies to wysle i chyba to wyrzucil moze pomyslicie, ze przesadzam ale chyba jutro zadzwonie do tego lekarza;i wypytam o wszystko, bo moj Tz nigdy nie widzi problemu, mial sie oszczedzac, nie dzwigac itd. A ten jutro chce juz jechac do pracy i na budowe
Stary 2013-08-06, 22:46   #377
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
pewnie chodzi tez o blednik, jeśli on nie nadazy to pojawia się choroba lokomocyjna

Sharp - Nelcia malutka? wszyscy mowia, ze duza klusunia hehe. ostatnio jak większość z Was slyszalam "a ona ma juz pol roczku?"
wazy 5600, ma pewnie grubo ponad 60cm (urodzila się 59). jutro środa, wiec pojdziemy się znow zwazyc i poproszę o zmierzenie dlugosci, bo zawsze mierza jej glowke i klate

ćwiczcie glowke, ja jeszcze kilka dni temu pisałam, ze Nelka nie potrafi...wystarczy dobre podloze, ciekawe zabawki i proba co kilka godzin dzisiaj mloda probowala już na jednej rece mala akrobatka. uwielbiam ten jej wystający jezor gdy bardzo się stara

dzisiaj rozbawila nas jedna sasiadka "oo a to dziewczynka czy chlopiec?" rozumiem, ze wozek turkusowy, wiec moze wskazywać na chłopca, ale żeby syna w sukienke ubierać?!

babcia TŻ-ta też twierdzi, że W wygląda jakby miał pół roku

noo wiesz diabli moja śp babcia tak bardzo chciała mieć dziewczynkę, że do 2 latek mojego tatę ubierała w sukienki

mój W ma 64cm ciuszki zakładam mu 68/74 lub 3-6 miesięcy
Stary 2013-08-06, 22:48   #378
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
doczytałam że u nas też trzeba zaświadczenie od lekarza żeby dziecko mogło chodzić na zajęcia na basenie
u nas chyba nie trzeba
Cytat:
są różne zboczenia

pawie ja niestety nie pomogę

===

laski... topię się

Stary 2013-08-06, 22:49   #379
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Gdyby to mial robione w szptalu to pewnie by wyslali a on mial robione prywatnie i 100% pewnosci nie mamy ale Tz mowil, ze lekarz go o niczym nie informowal, ze gdzies to wysle i chyba to wyrzucil moze pomyslicie, ze przesadzam ale chyba jutro zadzwonie do tego lekarza;i wypytam o wszystko, bo moj Tz nigdy nie widzi problemu, mial sie oszczedzac, nie dzwigac itd. A ten jutro chce juz jechac do pracy i na budowe
No pewnie zadzwoń i dowiedz się wszystkiego

---
idę spać .dobrej nocy
Stary 2013-08-06, 22:49   #380
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
No my już daliśmy swoją kopertę, która Ksiądz przyjął z ochotą, ale teraz mamy problem z chrzestnym. Bo musi mieć zaświadczenie bo jest z Warszawy i poszedł do Księdza, a ten sprawdził, że kolędy nie przyjmuje, a jako, że rozwodnik to kazał mu przysiąc na matkę, że nie żyje w konkubinacie.
Oczywiście więc nie przysiągł no i nie dostał karteczki i musimy chrzestnego zmieniać. Szlag by to....

my w kolejnym tygodniu przybraliśmy 220 gram. Matka zawiedziona bo dotychczas było 300-350gr...no dobra, ale wiem, że to się nadal mieści w normie.
hehe niezle jaja z tym chrzestnym może on tez powinien dac kopertę?

200 to norma a tydzień! nie jecz kobieto Nelka przybrala tydzień temu 150 i jak na takie upaly to niezły wynik.

doczytuje wlasnie, ze więcej z Was uważa, ze kolczyki sa zbędne

Color - oddaj trochę Twojej energii albo sprzedaj chociaż patent JAK TY TO ROBISZ? ja tez chce być tak super zorganizowana. nie wiem co to będzie jak młodej trzeba będzie osobno ugotować, później spedzic z nia czas - jakas masa solna czy cus. praca, odebrać zawieźć do przedszkola na jakies zajecia...skad ja wezme tyle czasu? doba nie jest z gumy

Ash - tatuś powinien mieć znizke na basen dla corki

za dużo ciekawych rzeczy piszecie, nigdy Was nie dogonię :P
Stary 2013-08-06, 22:50   #381
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Cytat:
babcia TŻ-ta też twierdzi, że W wygląda jakby miał pół roku

noo wiesz diabli moja śp babcia tak bardzo chciała mieć dziewczynkę, że do 2 latek mojego tatę ubierała w sukienki

oj a potem się takie Anny Grodzkie pojawiają
Stary 2013-08-06, 22:52   #382
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Jenny- u nas KP, prosze o dopisanie

Co do wagi, to ja niby wrocilam do swojej wagi sprzed ciazy, srednio waze 53 kg i mieszcze sie we wszystkie stare ciuchy, ale nad brzuchem pasowaloby jednak troche popracowac czy po 3 miesiacach od cesarki mozna robic brzuszki?
Stary 2013-08-06, 22:53   #383
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
oj a potem się takie Anny Grodzkie pojawiają

całe szczęście z moim tatą jest wszystko ok

==
dzisiaj zamówiłam krzesełko i już jutro będę miała je już w domku

ŚPIJCIE DOBRZE w tym upale
Stary 2013-08-06, 22:55   #384
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
No pewnie zadzwoń i dowiedz się wszystkiego

---
idę spać .dobrej nocy
Stary 2013-08-06, 22:56   #385
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
U nas w mieszkaniu też masakra. W dużym i w sypialni rano mamy cień, wiec jest jeszcze znośnie, ale popołudniu... Pokoje się tak nagrzewają, że nie idzie spać przy zamkniętym oknie. W nocy mamy w każdym pomieszczeniu okna otwarte, w sypialni gdzie i Kuba urzęduje- również. Mały śpi w cieniutkim bodziaku na długi rękaw i skarpetkach i przykryty jest pieluszką flanelową. I chyba Mu tak dobrze, bo ostatnie noce spał ładnie- 4h, jedzenie, 4h
za grubo podobno "od anki" zimne wieczory i ranki. i faktycznie ta noc była chlodniejsza, na termometrze o 3-4 miałam 21 stopni (wiem, bo siedziałam na łizażu ). przy takiej temp. sama nie ubralabys długiego rękawa i skarpet...a dziecko ma mieć 1 warstwę więcej niż dorosły (czyli ta pieluszka). u nas mloda spi w body z krótkim rękawkiem i pod tetrowa pieluszka, która chyba tez jej przeszkadza, bo steka dopóki nie skopie jej z nog. później już spi spokojnie
ja mam jakas obsesje na punkcie tych skarpetek - po co je zakladac w taki upal?
Stary 2013-08-06, 22:59   #386
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
ale fajnie

no patrz, na Przemka to też nie działa ... tak się skupia na tym żeby jednak podnieść ten łepek że lata wzrokiem wszędzie i nie koncentruje się na niczym. super że Karolci się udało i brawo za wagę

wytrzyma trochę ale łapki mu się rozjeżdżają i ciągle opada mu ten łepek, na przedramionach nie potrafi trzymać.
za tydzień idziemy na rehabilitację, zobaczymy ...

ja pisałam to co mi babka dyktowała ale standardowa formułka "proszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 4 tygodni i dodatkowego urlopu rodzicielskiego x tygodni do dnia tego i tego" i dopisek że mąż nie będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego.

fajny leżaczek, w ogóle podobają mi się te wasze. nasz jest tak zabudowany że Młody nic z niego nie widzi na boki tylko na wprost i się szybko denerwuje. ale też jest zbawianiem, dziś po raz pierwszy go wzięłam do łazienki i spokojnie posprzątałam i się wykąpałam (śpiewając głupie piosenki i robiąc dziwne miny )

ale się uśmiałam
podkreślone u nas tak samo

też zauważyłam że przynosi efekty
Na mojego zadzialalo prawie ptzekrecol sie z brzuszka na plecy

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Nie wiem jak u Was, ale u nas dziś afrykańskie upały Byłam tylko na poczcie (zapłacić za paszport W.) i w biedronie po pampki 2, bo nam się skończyły, a 3 są jeszcze sporo za duże i padam
U nas do poludnia 35 stopni a po 15 burze , teraz vhyba 4 jest

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość

Ja znów ni z gruchy ni s pietruchy ale potrzebuję waszej rady. Nie mam ostatnio na nic czasu bo przy tych upałach mała wogóle nie śpi tylko na rękach lub nie dłużej niż 15 minut. Wczoraj przy jedzeniu po kompaniu tak się darła jak tylko chciałam jej dać cyca jakbym ją ze skóry obdzierała, położyłam ją do łóżeczka wzięła w końcu smoczek i zasnęła. Po pół godziny się przebudziła, zjadła normalnie ale znów zasnąć nie chciała i tak od z 20 zrobiła się 22.
Ale nie o tym chciałam. Wczoraj w kupce małej zobaczyłam małe kropeczki czerwone. Wygląda to tak jak śluz z małą ilością krwi ( no nie wiem jak na końcówce @ ). Nie było tego dużo bo tylko kilka. Od tego czasu ją obserwuję i miała to wczoraj w kupie popołudniu i dziś też kilka w tej popołudniu. W żadnej innej kupie nie ma tego,a robi 3 albo 4 dziennie. Nie wiem od czego to i co z tym robić? Czy od razu iść z tym do lekarze?? Chyba jak jutro też to będzie to zadzwonię do niego jak będę ją przebierać mieszka blisko może podjedzie albo każe przyjść. Miała tak któraś z was??

ja bym poszla do lekarza

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość
klask i: aż niemoge sie doczekac jak mój skończy 3 miesiące

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

ja już sie nie moge doczekać aż mój Maluszek będzie sie śmiał non stop i do wszystkich i chce żeby miał już zęby chociaż 2 w piątek kończymy 10 tygodni

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

teraz juz z dnia na dzień z psychiką będzie coraz lepiej hormony sie unormują i wszystko wróci do normy

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ----------

Dziewczyny którym dzieci nie podnosza główki. Próbowałyście ukłądac dziecko na brzuszku tak żeby dłonie/piąstki miało pod piersiami??? Czytałam że to bardzo pomaga w podnoszeniu główki

moj tak dzisiaj trzymal i rzeczywiscie lepiej mu bylo

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
nawet taki z samych czystych jabłek? myślałam że właśnie zdrowo, taki rozcieńczony z wodą.
co do diety to co wieczór dostaje mm zagęszczone kleikiem i zjada albo i nie (ostatnio je tylko rano i koło 15 a potem w nocy koło 4 - strasznie mało).
wczoraj wypił bobo fruta, dziś tylko kilka łyczków, i drugi raz próbowaliśmy powalczyć z łyżeczką marchewki ale nie bardzo na razie idzie, cały był w marchewce

na Przemka nic nie działa ... łapka mu się rozjeżdza. ale lepiej jest i tak niż na początku.
Bedzie dobrze moj tez oporniak i nerwis ...

Stary 2013-08-06, 23:02   #387
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Jenny- u nas KP, prosze o dopisanie

Co do wagi, to ja niby wrocilam do swojej wagi sprzed ciazy, srednio waze 53 kg i mieszcze sie we wszystkie stare ciuchy, ale nad brzuchem pasowaloby jednak troche popracowac czy po 3 miesiacach od cesarki mozna robic brzuszki?
53 kg u mnie 10 kg więcej
ja 2 miesiące po zaczęłam z A6W ale zmodyfikowałam te ćwiczenia bo nie daję rady spinać brzucha 3 sek. więc robię wersje light

Cytat:

całe szczęście z moim tatą jest wszystko ok

==
dzisiaj zamówiłam krzesełko i już jutro będę miała je już w domku

ŚPIJCIE DOBRZE w tym upale
a ja dziś dostałam krzesełko w prezencie od dziewczyn z pracy
Stary 2013-08-06, 23:14   #388
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Melduję ze u nas wszystko ok. Ponad połowa drogi za nami
Jeszcze 220km i będziemy na miejscu
Przed chwilka stanelismy żeby przewinac małego, potem dałam mu cycka i oczywiście w czystego pampersa zrobił kupke
Ale dobrze bo bez większych krzykow
Może teraz zasnie i przekima resztę drogi.

Pozdrawiamy z Torunia

super wazne ze grzeczny a kupska niech wali heee

Cytat:
Anoxee - poskramiaj malego buntownika i wracaj do nas fajnie, ze chlopak od poczatku nie udaje kto w rodzinie rzadzi ciekawe po kim ma taaaki charakterek hehe.

Vil - a kropelki podawalas na lyzeczce? juz nie moge sie doczekac tej rewolucji pokarmowej deserki z przyjemnoscia zjem za mloda hehehe.
u mnie na osiedlu jest kilka bardziej doswiadczonych mamusiek i na razie zbieram od nich informacje zywieniowe kazda jest na innym etapie i karmi inaczej, wiec to naprawde bedzie ciezki temat.

mamusia 10miesiecznej karmi nadal piersia, podaje tez kaszki bezglutenowe, gluten raz dziennie do kaszki czy jakos tak to bylo. poza tym domowe wypasione zupki, deserki, hippowe ciasteczka itd.

mamusia 5 miesieczna dziecko ciagle na cycu probowala wprowadzic marchewke i zupki. no i nie wyszlo podaje kaszki z butli....za to mloda uwielbia sok jablkowy rozcienczony z woda.

mamuska 4miesiecznej dziewczynki karmi od urodzenia mm, wlasnie rozpoczela etap kaszek. warzywka na razie nie podchodza, ale uparcie probuja. pic nie chce nic poza rumiankiem. nie przekonuja ja soki. po kaszce w koncu spi dluzej niz 15 min

takze jak widac - kazde dziecko ma inaczej i juz widze jaka tu bedziemy mialy rewolucje!

Can - a jak Zuzia bedzie w szkole i Michas skonczy pol roczku to zapragniesz kolejnego urwisa i wtedy na pewno znow zacznie sie wielkie łizażowanie

Ankaaa206 - zadzwon do zusu, zapytaj kiedy spodziewana wyplata podasz pesel i juz.

Szprotka - ja tez dzisiaj mialam jakis taki maly kryzys. czasu na wszystko brak, a chcialabym dzialac na 200% ale na pocieszenie zrobilam bananowca, urwisy zjadly az im sie uszy trzesly i czuje sie dowartosciowana hehe. bratowa poszla na nocne ploty ze starymi znajomymi, zostawila nam chlopakow. jednego odwiozlam na paintball i sleepover do kolegi, drugi do zamkniecia siedzi w babcia na basenie i znow mam "na glowie" tylko Nelke (ktora wlasnie sprzedalam tatusiowi). niech zyje dobre planowanie hehe.

Veronic - masz takie grube wlosy jak ja. tez myslalabym, ze ten warkocz to ze 2 kg wazy dla glowy to na pewno spora ulga. to Twoj naturalny kolor? jesli tak to sprzedawaj, bedziesz bogata

o zalapalam sie na podium gadul NIEMOZLIWE walilam same zbiorowe nocne posty!

Banka, co to jest 400 postow na 5tysiecy. kropla w morzu hehehe. a one nas gadulami nazywaja

powoli Was gonie...jeszcze trochę i nadrobię

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Justi - dzięki za tytul książeczek na fotce super wygladaja, wiec i my chcemy

Banka - widziałam te maskotki w smyku! jeszcze w ciąży... bawiliśmy się w tz jak male dzieci. a ile nam sprawily radości (kazda wydaje inny dźwięk ) rewelacyjne sa. mielismy kupic taka młodej po porodzie. przypomnialas - wysle tatusiowi link
ps. tak zareklamowalas pluszaki, ze już nie ma przyznać się która jeszcze kupila?

Nelci tak spodobalo się trzymanie glowy, ze nawet jak spi i poloze jak na brzuszek to dźwiga i się rozgląda przez sen kiedyś smoka szukala jezykiem jak kameleon, a teraz w powietrzu wystawia jezyk i namierza jak jakiś radar hehehe.

pisalyscie o przyciemnianych szybach - jak wybieraliśmy auto to tz bardzo zwracal uwagę na te szyby...w końcu mu mowie, ze Nela i tak w końcu powie, ze chce na szybe rozowego heloł kota i tatuś nie będzie miał nic do gadania
w komisie gość miał ubaw, bo zachwala auto
"no wszystko ma"
"a isofix?"
"a wie pan, ze nie wiem. chyba powinien być"
"jak nie ma to nie biore"

ta ja sie nie czuje gadula hee ale nia jestem hee

ktoras sie tu odgrazala ze maskotki spodobaly sie

Diabli
Gondola wrog nr 1 heee
Ja napewno kupuje bidon wlasnie ze slomka od 9 mc chyba jest

Fotek nie widze jutro poogladam

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Ok nadrobilam ide spac tyko nie wiem czy sie uda bo wala pioruny i blyska:banghead:

Stary 2013-08-06, 23:23   #389
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Za tydzien w czwartek jedziemy na 3 albo 4 auta do zoo w Eberswalde w koncuu gdzies pojedziemy na caly dzionek cala rodzinka
super wycieczka. licze na fotki - chłopaki kontra zwierzaki

Elusiek - w zusie jest podobnie. kilka razy pytałam czy bedac na zasiłku macierzyńskim mogę prowadzic DG. i wersje sa rozne...teoretycznie nie powinnam, bo po to dostaje zasiłek. w praktyce firma powinna funkcjonować. wypadaloby chyba kogos zatrudnić...może ktoras z Was się orientuje jak to ugryźć?

Barwineczek - plakalas, bo zjadlas owoce?! kobietoooo, fotki nie klamia, laseczka jesteś, wiec odpuść sobie trochę. rozumiem ćwiczenia, omijanie słodyczy, tłustego, smażonego. ale żeby owoce? przecież one sa zdrowe
Nela nie miała plastra, chwile musiałam jej uciskac wacik.

Justi - tz nie wyraza zgody na rzesy a szkoda! zaloze mu kiedyś dla jaj...skoro Kopernik była kobieta to i volkswagen może
Nela tez już cale noce przesypia w lozeczku, dla niej to chyba bez roznicy, bo spi wszędzie gorzej z nami. lubimy ja w naszym lozku. zresztą caly czas mam wyrzuty sumienia, ze niebawem zostawię ja sama i musze chociaż teraz trochę porozpieszczać
Stary 2013-08-06, 23:27   #390
colorblue
Zakorzenienie

Cytat:
hehe niezle jaja z tym chrzestnym może on tez powinien dac kopertę?

200 to norma a tydzień! nie jecz kobieto Nelka przybrala tydzień temu 150 i jak na takie upaly to niezły wynik.

doczytuje wlasnie, ze więcej z Was uważa, ze kolczyki sa zbędne

Color - oddaj trochę Twojej energii albo sprzedaj chociaż patent JAK TY TO ROBISZ? ja tez chce być tak super zorganizowana. nie wiem co to będzie jak młodej trzeba będzie osobno ugotować, później spedzic z nia czas - jakas masa solna czy cus. praca, odebrać zawieźć do przedszkola na jakies zajecia...skad ja wezme tyle czasu? doba nie jest z gumy

Ash - tatuś powinien mieć znizke na basen dla corki

za dużo ciekawych rzeczy piszecie, nigdy Was nie dogonię :P
Uwierz,że doba jest z gumy:-P
Ja poprostu wrzucam na luz ze wszystkim. Dzielę rzeczy na ważne i takie,które mogą poczekać;-)
Rano wstaję,ogarniam śniadanie dla siebie i dzieci,karmię małego i wychodzimy. Starsze na te wakacyjne zajęcia,a ja z małym do mamy. Tam pomogę jej co trzeba i idę do domu. Po drodze robię zakupy i odbieram chłopaków z zajęć. Idziemy do domu. Tam zaliczam karmienie Tymka. Chłopcy zajmują się sobą,a ja myję naczynia,wstawiam pralkę jeśli pełna, szykuję obiad,sprzątam. Często co chwilę przerywam daną czynność bo mały marudzi. Jemy obiad i zaliczamy basen. Wracamy i lenimy się do wieczora. Potem kąpiel,kolacja i luz:-D

Dodam ,że nie szoruję podłóg codziennie i nie bawię się w perfekcyjną panią domu;-)

Was czytam i odpisuję albo jak siedzę w wc,albo jak mały na cycku,albo jak śpi a ja mam wszystko porobione.

Ostatnio karmiłam go piersią i jednocześnie obierałam ogórki na mizerię:-P ha ha ha

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości