Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-08, 16:56   #1141
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
śliczna dziewczynka
jakie ciemne oczy ma! dawno jej się zmieniły? bo tak się zastanawiam czy mojej się jeszcze zmienią
Ona ma niebieskie oczy tylko takie ciemnoniebieskie. Bo brązowe to nie są. Czarne też nie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
tak
mieszam energicznie łyżką i zaraz zakręcam gaz
i co to z tego wychodzi? jak to żółtko wygląda?
A Wasze dzieci jedzą o jakichś stałych porach? Bo moja to istny chaos, raz o tej, raz o tamtej. Bym musiała ponotować kilka dni, może jakiś schemat by się ujawnił...

Edytowane przez kala__20
Czas edycji: 2013-08-08 o 17:00
kala__20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 17:13   #1142
natallkaa
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamus

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
Ona ma niebieskie oczy tylko takie ciemnoniebieskie. Bo brązowe to nie są. Czarne też nie

A Wasze dzieci jedzą o jakichś stałych porach? Bo moja to istny chaos, raz o tej, raz o tamtej. Bym musiała ponotować kilka dni, może jakiś schemat by się ujawnił...
o popatrz - na zdjęciu wglądają na brązowe

to zależy, o której się budzi i kiedy ma drzemkę ale mniej więcej są to podobne pory posiłków
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 17:17   #1143
moonie_85
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamus

Cytat:
U nas chaos. Są dni kiedy jemy tylko cyca, jak dzisiaj, bo tak gorąco że my też rezygnujemy z obiadu. No dobra, dziś poza cycem to arbuz był. No i jest i będzie jeszcze
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 18:19   #1144
jagnna
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
A Wasze dzieci jedzą o jakichś stałych porach?
mniej więcej o stałych. Rano, zanim wstaniemy jest cyc (6-7), ok.9 kaszka, ok.12 cyc, ok 14-15 obiadek, 16-17 deserek i 19 cyc.

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 18:40   #1145
kala__20
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
U nas chaos. Są dni kiedy jemy tylko cyca, jak dzisiaj, bo tak gorąco że my też rezygnujemy z obiadu. No dobra, dziś poza cycem to arbuz był. No i jest i będzie jeszcze
dobrze wiedzieć, że u kogoś podobnie
Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
mniej więcej o stałych. Rano, zanim wstaniemy jest cyc (6-7), ok.9 kaszka, ok.12 cyc, ok 14-15 obiadek, 16-17 deserek i 19 cyc.
no widzisz, Twoja dzidzia je obiadek, kaszkę. Moja kaszki też nie bardzo, nawet z owocami jak jej zrobiłam...Też zanim wstaniemy to jest cyc tak 6-7, ale ok. 9 ona chyba nie jest głodna, bo kaszki nie chce, a cyca jak daję to z minutę pociamka i się odwraca. Dopiero ok 10 mi z cyca pije, ale to już jej się ma na drzemkę i mi przysypia po jedzeniu. Więc wtedy kaszki by mi też nie zjadła, bo jak już zacznie marudzić to tylko przy cycu się uspokoi i zje...

a karmicie dzieci właśnie jak marudzą czy jak są jeszcze spokojne? Bo moja ogólnie to baaaardzo dużo marudzi, wiecznie chce na rękach być noszona po mieszkaniu. Więc ja nie wiem kiedy ona jest głodna. Najgorsze jest właśnie to, że jak ona zacznie już marudzić to z jedzenia nici. Tylko właśnie ewentualnie cyc. A jak nie marudzi to też nie bardzo chce, bo pewnie nie jest głodna...

i co tu począć z takim dzieckiem

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Cytat:
a kiedy ma drzemki?
Stary 2013-08-08, 20:00   #1146
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
Witam wszystkie nowe i stare mamusie

U nas tez objadki sa malo akcepowalne, no chyba ze wlasnie cos posmakowalo i jest przyprawione.Sloiczki wchodza ciut lepiej od samorobionych ale to zalezy od dnia
Ziol typu majeranek itd uzywam dla malej bo chetniej je, i tez uwazam ze one wspomoga a nie zaszkodza( btw majeranek zapozony jak herbata pomaga na dolegliwosci zoladkowe)
ale takze dodaje ciutke soli i pieprzu.
Ma majka patent z cukrem ciekawy, pewnie wyprobuje niebawem

Musze zaczac rogladac za praca, bo czas plynie nieublaganie

Herbatka majerankowa jest super. Rozgrzewa organizm od środka. Ja mojej też daję od jakiegoś czasu. Może niekoniecznie w takie upały jak dziś. Ale na różne przeziębienia lepsza niż zwykła woda. Podobno w okresie wojny czy przed wojną czy po wojnie - już nie pamiętam - dawano majeranek dzieciom w przedszkolach, żeby mniej chorowały.

Cytat:
Ej no luz, nie mam się o co obrażać przecież
Aczkolwiek uważam, że często jakość idzie w parze z ceną, fakt płaci się tu też za design ale nie jest to plastikowy fiszer prajs, tzn jest solidnie wykonany, drewniany, widać że nie na Tajwanie
Ja się nie zgodzę, że fiszer prajs jest całkiem do niczego. To znaczy może nie mam jakoś dużo rzeczy z niego. Ale mam leżaczek - bez żadnych bajerów i był super. No może nie taki jak Ty masz, ale mnie i Izie bardzo odpowiadał. Teraz poszedł w kąt, bo już straciła nim zainteresowanie.
Ostatnio kupiłam małpkę wańkę wstańkę, którą Iza jest zachwycona. Może są lepiej wykonane rzeczy, ale ja nie mam jej nic do zarzucenia. Nic nie odpada, widziałam zdecydowanie gorzej wykonane rzeczy
Ale może mam kiepski gust

Generalnie też lubię rzeczy dobre jakościowo, ale też nie zawsze mam kasę, żeby kupić to co mi się podoba. Jednak w Polsce wydaje mi się, że zawsze to idzie w parze, bo ludzie patrzą często na metkę i firmy to wykorzystują.

Cytat:

a majeranek to świeży czy taki z paczki?

moja Melunia niżej
Ja też z paczki.
Melunia śliczna

Cytat:
I to żółtko wbijasz do gotującej się zupki? I mieszasz czy jak to wygląda? Bo sobie nie wyobrażam

Ja jajko dodaję jak sama jem. Zostawiam do obiadu i dorzucam do zupy

Cytat:
Raczej o stałych, ale nie trzymam się tego bardzo sztywno.

Cytat:

a karmicie dzieci właśnie jak marudzą czy jak są jeszcze spokojne? Bo moja ogólnie to baaaardzo dużo marudzi, wiecznie chce na rękach być noszona po mieszkaniu. Więc ja nie wiem kiedy ona jest głodna. Najgorsze jest właśnie to, że jak ona zacznie już marudzić to z jedzenia nici. Tylko właśnie ewentualnie cyc. A jak nie marudzi to też nie bardzo chce, bo pewnie nie jest głodna...

i co tu począć z takim dzieckiem
Ja też nie wiedziałam dopóki nie wprowadziłam schematu Nie wiem czy dopajasz wodą czy tylko pierś. Ale jesli chodzi o sam głód to w tym wieku to dziecko jest głodne w dzień po ok. 3-4 h, a raczej na pewno nie wcześniej niż po 2h. No chyba, że je Ci po 50 ml, tak jak mi jadła w czasach chaosu. Teraz jest głodna co 3,5-4 h, z tendencją do 4 h.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 20:08   #1147
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
a kiedy ma drzemki?
ok.10 i ok.15

Stary 2013-08-08, 20:29   #1148
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Ja też nie wiedziałam dopóki nie wprowadziłam schematu Nie wiem czy dopajasz wodą czy tylko pierś. Ale jesli chodzi o sam głód to w tym wieku to dziecko jest głodne w dzień po ok. 3-4 h, a raczej na pewno nie wcześniej niż po 2h. No chyba, że je Ci po 50 ml, tak jak mi jadła w czasach chaosu. Teraz jest głodna co 3,5-4 h, z tendencją do 4 h.
No właśnie, ja się zastanawiałam czy u piersiowych dzieci da się wprowadzić taki schemat? Skoro nie wiadomo kiedy ile jedzą...O, Pani zdradź mi jak to zrobiłaś

Wodę czasami daję, ale też chaotycznie...

Stary 2013-08-08, 20:32   #1149
happy_eve
Wtajemniczenie

W albumie fotki z wakacji!
Stary 2013-08-08, 20:47   #1150
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, ja się zastanawiałam czy u piersiowych dzieci da się wprowadzić taki schemat?
da się
Ulka tylko na cycku, a schemat mamy jak się patrzy
Wprowadzałam go trochę metodą prób i błędów, obserwując Ulę i jej reakcje na zaproponowane przeze mnie pory. Zajęło nam to kilka tygodni, i od czasu do czasu go koryguje, bo moje dziecko nie lubi monotonii Generalnie to schemat jest dla Ulki, a nie ona dla schematu. O!

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość

jęzor przy Neptunie mnie rozwalił
I jakie on ma czadowe majtorki

Stary 2013-08-08, 20:50   #1151
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, ja się zastanawiałam czy u piersiowych dzieci da się wprowadzić taki schemat? Skoro nie wiadomo kiedy ile jedzą...O, Pani zdradź mi jak to zrobiłaś

Wodę czasami daję, ale też chaotycznie...

"Język niemowląt" Tracy Hogg
Ja nie piersiowa także niestety nie powiem Ci jak to jest w przypadku piersiowych, ale też tam było napisane. Z tym, że mnie to nie interesowało i nie czytałam tego.

Woda to na żądanie - tylko chodziło mi czy dziecko pije Ci tę pierwszą fazę co jest taka wodnista i na tym kończy czy też dajesz dodatkowo z butelki czy innego przyrządu.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:
da się
Wprowadzałam go trochę metodą prób i błędów, obserwując Ulę i jej reakcje na zaproponowane przeze mnie pory. Zajęło nam to kilka tygodni, i od czasu do czasu go koryguje, bo moje dziecko nie lubi monotonii Generalnie to schemat jest dla Ulki, a nie ona dla schematu. O![
Dokładnie A schemat jest po to, żebyśmy wiedziały czego mniej więcej możemy się spodziewać po dziecku w danym momencie.
---

Happy - cudne fotki
Stary 2013-08-08, 20:55   #1152
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
Mój już teraz je o stałych (po odstawieniu), tak się przyzwyczaił, że wtedy zawsze jest głodny, oczywiście są jakieś wahania. A wygląda to tak:
ok. 3-4 w nocy mm (niestety)
ok. 8 rano mm
ok. 12 obiadek
ok. 15 przecier owocowy
ok. 18 kaszka (sinlac)
ok. 20.30 mm

Jak byliśmy na cycu to nie było tak regularnie i właściwie oprócz cyca był tylko obiadek (i to też nie zawsze), bo nic innego nie chciał.
Cytat:
Ja się nie zgodzę, że fiszer prajs jest całkiem do niczego.
Też tak myślę, mam matę edukacyjną i jakąś zabawkę grającą i wydaje mi się, że są całkiem dobrze zrobione, a do tego bardzo podobają się małemu
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 21:02   #1153
happy_eve
Wtajemniczenie

Cytat:
da się
Wprowadzałam go trochę metodą prób i błędów, obserwując Ulę i jej reakcje na zaproponowane przeze mnie pory. Zajęło nam to kilka tygodni, i od czasu do czasu go koryguje, bo moje dziecko nie lubi monotonii Generalnie to schemat jest dla Ulki, a nie ona dla schematu. O!
U nas też jest schemat, tylko że Tymek już w dzień nie je wcale cycka, w nocy tylko i nad ranem. A dzień wygląda mniej więcej tak:
ok.6 - cyc
ok.8 - kaszka
ok.11 - mm
ok.14 - obiadek
ok.17 - deserek
ok.19 - mm +ewentualnie cyc na dopchanie

Cytat:

jęzor przy Neptunie mnie rozwalił
I jakie on ma czadowe majtorki

jęzor się udał W ogóle śmiesznie tam było, bo byliśmy atrakcją przechodniów Jakieś babki się zatrzymywały i rozśmieszały Tymka, żeby robił fajne miny
A kąpielówki obowiązkowo musiały być Dopóki nie zostawały obsikane

Cytat:
Happy - cudne fotki
Stary 2013-08-08, 21:07   #1154
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
U nas też jest schemat, tylko że Tymek już w dzień nie je wcale cycka, w nocy tylko i nad ranem. A dzień wygląda mniej więcej tak:
ok.6 - cyc
ok.8 - kaszka
ok.11 - mm
ok.14 - obiadek
ok.17 - deserek
ok.19 - mm +ewentualnie cyc na dopchanie
Stary 2013-08-08, 21:10   #1155
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
da się
O! Kolejna ze schematem!
Skoro Maleńka piersiowa to może Ty mi przybliżysz jak doszłaś od chaosu do jakiegoś takiego ładu? Jak to zrobiłaś? Wyznaczyłaś godziny i wtedy karmiłaś, jak mała wcześniej nie okazywała głodu? Wyjaw mi swój sekret

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Zdublowało mi chyba post...

Stary 2013-08-08, 21:14   #1156
Sola1
Zakorzenienie

U nas ostatnio wygląda to tak jak poniżej. Nasz schemat ewoluuje jak u Jagnny

Ale pi razy drzwi:

7 - w zależności w jakim stanie przytomności ja jestem to mm lub kaszka

przed 9 zaczyna się drzemka która trwa gdzieś do 10ej lub dłużej

11 - obiadek lub kaszka jak jej nie było wcześniej. Na koniec owoce.

potem koło 13ej drzemka - też z godzina czasem dwie.

15- mm lub obiadek jeśli go nie było

czasem koło 17ej jest drzemka, ale rzadko.

19 mm z kaszką jaglaną (1-2 łyżki)

Czasem jeszcze dostaje w międzyczasie jakiś owoc czy coś co jem

---

To znaczy owoce ze schematu są na koniec kaszki

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2013-08-08 o 21:16
Stary 2013-08-08, 21:24   #1157
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 20

Moja jedyne co ma stałe póki co to drzemki - ok. 10 - 10.30 i ok. 16.30...

Chciałabym też trochę ładu z tym jedzeniem, żeby właśnie wiedzieć mniej więcej czego się spodziewać, ale nie wiem jak to zrobić...

Stary 2013-08-08, 22:25   #1158
villemi
Zadomowienie

Heloł!
ale dziś dzien masakra, przez te goraco nawet na spacerze nie bylismy
dzidziol nie spi, obudzil się z rykiem jak pod prysznicem siedzialam, musialam wyskoczyc cała w pianie, tylko na szybko się w ręcznik zawinelam
a wszystko dlatego, bo szanowny tatus ma uszkodzony paluszek u nogi i nie mógł się z kanapy podniesc

ehh, no i jeszcze Czarus mi się strasznie po głowie i czole drapie, caly poharatany
jak się tak dobrze przyjrzy pod jasnym swiatlem to na skorze.glowy widać takie zoltawe plamki l, ale się nie luszcza
to ciemieniucha?
nie wiem co.z tym zrobic

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

a tak w ogole to witam nowe mamusie

Edytowane przez villemi
Czas edycji: 2013-08-08 o 22:27
villemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 22:48   #1159
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie

Cytat:
ooo to prawie jak u mnie
Nocny cyc też oczywiście istnieje, ok.23 i 4

Cytat:
O! Kolejna ze schematem!
powiem ci, że jeszcze przy cycku miałyśmy z Ulką mniej więcej stałe pory karmienia. Jakoś tak mi wychodziło, że po nakarmieniu małej z obu piersi starczało jej to na ok. 2,5-3h. Później cycka zastępowałam sukcesywnie innymi posiłkami. A że codziennie wstajemy mniej więcej o tej samej porze, to tak jakoś nam ten schemat wyszedł. Sprawdzałam tylko czy np.kaszkę lepiej podac o 8 czy o 10, czy obiadek w południe czy popołudniu. Jak widziałam że jest senna to nie pchałam w nią jedzenia, tylko odkładałam do łózeczka.. Samo się to uregulowało.
Jak mi się pokićkało ostatnio to spisywałam przez 3-4 dni nasz rytm i go podrasowałam ociupinkę.
Ale przyznam że na początku miałam troche problem z wprowadzeniem jedzonka, bo Ula płacze na spanie, a na jedzenie już nie. Więc jak zaczynała marudzić to często było za późno na nowości. Wymyśliłam wtedy tak, że skoro ma drzemkę ok. 10 to kaszka szła w ruch godzinę wcześniej. Ewentualnie odliczałam ok.1,5h po cycku.
Alem się spisała

Cytat:
Napisane przez villemi Pokaż wiadomość
to ciemieniucha?
może być ciemieniucha

a dla męża

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Coś nam się pierdaczy ostatnio w elektryce, bo od 3 dni wybuchają nam kondensatory w świetlówkach w garażu, co skutkuje wywaleniem korków w domu

Stary 2013-08-08, 22:51   #1160
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
To jaka w końcu jest pogoda nad tym morzem???
raz słońce, raz deszcz, jak to nad morzem

Cytat:
Ja taki mam
właśnie miałam pisać że pewno Moonie ma, albo ma zamiar kupić

Cytat:
Hej!

Nam się nie udało przyjechać do Karwii - mąż się nie dał przekonać na wycieczki w takie upały W ogóle nie jeździliśmy nigdzie samochodem - stał na parkingu cały tydzień, a my łaziliśmy Ewentualnie podjeżdżaliśmy gdzieś tramwajem.

na dupkę za to że nie przyjechałaś

Cytat:

moja Melunia niżej
cudna

Cytat:
no pięknie Tymek odpoczywał plażowicz pierwsza klasa

Cytat:
da się
u nas tak samo

hej lasencje dziś trochę poplażowaliśmy, pospacerowaliśmy, pojedliśmy widziałam się z Dziką, byliśmy na plaży, Adam napastował Ewę, ale Ona była bardzo niedostępna Później jeszcze poszliśmy do knajpki z Dzikimi bo na plaży wiało niemożebnie Dzika nie upiłą ani mnie ani siebie ale i tak Ją uwielbiam aha! obgadałyśmy Was wszystkie z góry na dół czkawka była
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 22:56   #1161
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
czkawka była
nie

Stary 2013-08-08, 22:58   #1162
judkama
Zakorzenienie

Odp: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 20

Hej
Mysle o Was, podczytuje
Jutro jedziemy do babki od SI
Ciekawe co powie,

Majka czkawki nie mialam

Witam nowe mamusie

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 23:30   #1163
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
hmm to ciekawe bo u nas (5 km dalej - dla niewtajemniczonych) było pięknie

hmmmm tym bardziej ciekawe, bo u nas dziś kiepsko póki co
Cytat:
raz słońce, raz deszcz, jak to nad morzem

hej lasencje dziś trochę poplażowaliśmy, pospacerowaliśmy, pojedliśmy widziałam się z Dziką, byliśmy na plaży, Adam napastował Ewę, ale Ona była bardzo niedostępna Później jeszcze poszliśmy do knajpki z Dzikimi bo na plaży wiało niemożebnie Dzika nie upiłą ani mnie ani siebie ale i tak Ją uwielbiam aha! obgadałyśmy Was wszystkie z góry na dół czkawka była
O widzisz no sama se odpowiedziałaś jak u nas było słońce to u was był deszcz i nazad

Mój M to się tak rozochocił dzisiaj, że stwierdził, że jak coś to on się jeszcze może z Wami pospotykać, bo jesteście fajni Sprowadziłam go na ziemię, uświadamiając, że nie lubicie takich nudziarzy jak my i to był ostatni raz

Chciałam tem razem ja wrzucić jakieś foto ze spotkania ale mam jakieś same takie niegramotne, albo Adaśka kawałek widać albo Ewka du.pą odwrócona albo ryczą także wybaczcie.

Tż dyba na moją cnotę. Fak Niby miałam okazać łaskawość na urlopie ale u Cześka są tak cienkie ściany, że ja dziękuję. Poza tym mamy tapczanik, który skrzypi (tżta) i wersalkę, na której śpi Ewa (moja). Także se ne da. A w ogóle to dopiero na tym wyjeździe ogarnęłam, czym się różni tapczanik od wersalki

Melduję też, że zeżarłam gofra z nutellą i był dla mnie za słodki. Aż niemożliwe Jednak moim faworytem pozostaje klasyk z bitą śmietaną. Chwilo trwaj

Happy Tymuś śliczny!

Poszłam spać, paaaa!

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 00:21   #1164
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja się nie zgodzę, że fiszer prajs jest całkiem do niczego. To znaczy może nie mam jakoś dużo rzeczy z niego. Ale mam leżaczek - bez żadnych bajerów i był super. No może nie taki jak Ty masz, ale mnie i Izie bardzo odpowiadał. Teraz poszedł w kąt, bo już straciła nim zainteresowanie.
Ostatnio kupiłam małpkę wańkę wstańkę, którą Iza jest zachwycona. Może są lepiej wykonane rzeczy, ale ja nie mam jej nic do zarzucenia. Nic nie odpada, widziałam zdecydowanie gorzej wykonane rzeczy
Ale może mam kiepski gust
Ale czy ja napisałam że jest do niczego? Albo że kto ma fiszerprajsa ten !@#$% ?
Pisałam o moich odczuciach, moim poczuciu estetyki, o tym co ja sądzę i co mnie się podoba. Ta marka została użyta niejako w cudzysłowie. Ja nie lubię plastiku i tyle, ktoś może mieć inaczej i spoko, szanuję. Nie lubię plastikowych, grających zabawek, nocników, leżaczków i innych, a że FP robi takie to dałam tę firmę za przykład producenta rzeczy sprzecznych z moim gustem i już. Wolę proste, drewniane, minimalistyczne i bez baterii. Nie moja wina że takie rzeczy są niszowe bo jest na nie mniejszy popyt. Ale krzywdy nikomu tym nie robię przecież, co kto lubi. Ale to jest forum, jak sama nazwa wskazuje można tu wyrażać swoje zdanie, oczywiście szanując się nawzajem.

Cytat:
właśnie miałam pisać że pewno Moonie ma, albo ma zamiar kupić
Nie rozumiem. Tzn pomyślałaś tak, bo uważasz że mam dobry gust czy że o co? Bo brzmi lekko jak kpina a nie wiem czym sobie zasłużyłam, bo chyba nie tym że staję na głowie żeby Frankowi było dobrze.

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
A w ogóle to dopiero na tym wyjeździe ogarnęłam, czym się różni tapczanik od wersalki
A ja dalej nie wiem czym, myślałam że to synonimy
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 07:28   #1165
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Moja jedyne co ma stałe póki co to drzemki - ok. 10 - 10.30 i ok. 16.30...

Chciałabym też trochę ładu z tym jedzeniem, żeby właśnie wiedzieć mniej więcej czego się spodziewać, ale nie wiem jak to zrobić...

W tej książce jest napisane jakie sygnały dziecko może wysyłać jak jest głodne: np. jak śpiące to przeciera oczka, jak głodne wkładać paluszki do buzi itp. Możesz zacząć od tego, że jak nie minie te 2 h i coś chce to zacznij od tego, żeby zmienić zabawkę, zmienić otoczenie, spróbować położyć.

Cytat:

hej lasencje dziś trochę poplażowaliśmy, pospacerowaliśmy, pojedliśmy widziałam się z Dziką, byliśmy na plaży, Adam napastował Ewę, ale Ona była bardzo niedostępna
W końcu Adam i Ewa

Cytat:
Później jeszcze poszliśmy do knajpki z Dzikimi bo na plaży wiało niemożebnie Dzika nie upiłą ani mnie ani siebie ale i tak Ją uwielbiam aha! obgadałyśmy Was wszystkie z góry na dół czkawka była
Przynajmniej szczerze

Cytat:

Mój M to się tak rozochocił dzisiaj, że stwierdził, że jak coś to on się jeszcze może z Wami pospotykać, bo jesteście fajni Sprowadziłam go na ziemię, uświadamiając, że nie lubicie takich nudziarzy jak my i to był ostatni raz

Spoko Dzika - Ty jesteś nudna, ja sztywna. Razem będziemy jakoś pchać ten nasz wózek

Cytat:
Ale czy ja napisałam że jest do niczego? Albo że kto ma fiszerprajsa ten !@#$% ?
Pisałam o moich odczuciach, moim poczuciu estetyki, o tym co ja sądzę i co mnie się podoba. Ta marka została użyta niejako w cudzysłowie. Ja nie lubię plastiku i tyle, ktoś może mieć inaczej i spoko, szanuję. Nie lubię plastikowych, grających zabawek, nocników, leżaczków i innych, a że FP robi takie to dałam tę firmę za przykład producenta rzeczy sprzecznych z moim gustem i już. Wolę proste, drewniane, minimalistyczne i bez baterii. Nie moja wina że takie rzeczy są niszowe bo jest na nie mniejszy popyt. Ale krzywdy nikomu tym nie robię przecież, co kto lubi. Ale to jest forum, jak sama nazwa wskazuje można tu wyrażać swoje zdanie, oczywiście szanując się nawzajem.
Moonie - masz prawo mieć własne zdanie, a ja swoje, które również wyraziłam. Jak napisałaś o fiszerszajsie to wywnioskowałam, że Twoim zdaniem jest do niczego. Ale ja przecież nie będę Ciebie przekonywać, że jest inaczej, bo każdy ma inny gust i ja to również szanuję. Mam po prostu inne zdanie
Nie będziemy się chyba kłócić o zabawki

Zresztą u mnie to nawet nie rozchodzi się mój gust - zabawki to Iza w większości w sumie sama sobie wybiera. Wańkę zobaczyła u koleżanki i bardzo jej się spodobała. W sklepach tak samo - pokazuję jej różne i kupuję te co ja interesują
Stary 2013-08-09, 08:03   #1166
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
Hej
Mysle o Was, podczytuje
judka wracaj

Cytat:
Melduję też, że zeżarłam gofra z nutellą i był dla mnie za słodki.
nie może być! ja nagminnie żarłam tam gorefy z nutellą. Bo z bitą śmietaną to z kolei za mdłe.

Cytat:
Ale czy ja napisałam że jest do niczego? Albo że kto ma fiszerprajsa ten !@#$% ? .........
Laska, nikt tu z ciebie nie kpi. A nawet jakby to z sympatii
Majce balkonik i starczy wiek też wyrzucamy, i się nie unosi
W mojej opinii jesteś osobą bardzo oryginalną, mocno wyróżniasz się swoimi poglądami i sposobem życia. Z częścią Twoich decyzji i opinii się średnio zgadzam co zresztą chyba da się odczuć, bo często dyskutujemy na różne tematy A nie zmienia faktu, że Cię lubię i szanuję.
A ten nieszczęsny leżaczek na serio do Ciebie pasuje no
Co do FP to ja Twoją wypowiedz tez odebrałam jako negatywną Słowo pisane ma to do siebie ze czasami ciężko zrozumiec kontekst.
Tą mądrością zyciowa, z mojej strony zamykam temat

Cytat:
Zresztą u mnie to nawet nie rozchodzi się mój gust - zabawki to Iza w większości w sumie sama sobie wybiera. Wańkę zobaczyła u koleżanki i bardzo jej się spodobała. W sklepach tak samo - pokazuję jej różne i kupuję te co ja interesują
ja kupuje to co wy mi pokazecie

dzieu dobry.
Tatus pojechał, nie bedzie go 2 tyg.
Ula postanowiła o 6 ze wstajemy i trza sie bawic Poza tym przywitała mnie cudownie śmierdzącym kupsztalem Ide zaraz na szoping spożywczy, póki temperatura nie dobija.
dzis na obiad makaron ze śpinakiem

Stary 2013-08-09, 08:03   #1167
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
ooo to prawie jak u mnie
Nocny cyc też oczywiście istnieje, ok.23 i 4

powiem ci, że jeszcze przy cycku miałyśmy z Ulką mniej więcej stałe pory karmienia. Jakoś tak mi wychodziło, że po nakarmieniu małej z obu piersi starczało jej to na ok. 2,5-3h. Później cycka zastępowałam sukcesywnie innymi posiłkami. A że codziennie wstajemy mniej więcej o tej samej porze, to tak jakoś nam ten schemat wyszedł. Sprawdzałam tylko czy np.kaszkę lepiej podac o 8 czy o 10, czy obiadek w południe czy popołudniu. Jak widziałam że jest senna to nie pchałam w nią jedzenia, tylko odkładałam do łózeczka.. Samo się to uregulowało.
Jak mi się pokićkało ostatnio to spisywałam przez 3-4 dni nasz rytm i go podrasowałam ociupinkę.
Ale przyznam że na początku miałam troche problem z wprowadzeniem jedzonka, bo Ula płacze na spanie, a na jedzenie już nie. Więc jak zaczynała marudzić to często było za późno na nowości. Wymyśliłam wtedy tak, że skoro ma drzemkę ok. 10 to kaszka szła w ruch godzinę wcześniej. Ewentualnie odliczałam ok.1,5h po cycku.
Alem się spisała
no ja właśnie widzę, że ona od tej 7 rano to tak do 10 raczej nie chce jeść, bo jak próbuję dać cyca ok 9 to dotknie i się zaczyna rozglądać za to ok 10 już jej się dodatkowo chce spać więc z innego jedzenia już nic nie będzie, tylko cyc. I z reguły po zjedzeniu, zasypia przy piersi...odkładam ją do wózka, bo w łóżeczku nie śpi (się wybudza po ok 0,5 godz, a w wózku pobujam i śpi dalej).

W sumie muszę sobie zapisać kilka dni obserwacji
Cytat:
W tej książce jest napisane jakie sygnały dziecko może wysyłać jak jest głodne: np. jak śpiące to przeciera oczka, jak głodne wkładać paluszki do buzi itp. Możesz zacząć od tego, że jak nie minie te 2 h i coś chce to zacznij od tego, żeby zmienić zabawkę, zmienić otoczenie, spróbować położyć.
moja jak ma się na sen to widać, właśnie mocno trze oczy. A że sama nie umie zasypiać to wtedy ją jakoś trzeba uśpić, ale raczej to szybko idzie jak jest już porządnie zmęczona.

właśnie tak robię jak napisałaś
Stary 2013-08-09, 08:21   #1168
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

u nas bardzo ciężka noc. przez pół nocy był płacz... nie wiem od czego może z gorąca. w nocy było 25 stopni.... widze że rozmawiałyście o jedzeniu... u mojej to totalny chaos... mleka ostatnio nie chce . normalnie zje do spania i w nocy a tak to nic mleka... więc wpycham jej do dzioba co sie da...
dzis podczas zabawy z nia zauważyłam dwa bardzo odznaczające sie ząbki
zaręczeni od sylwestra 2011
małżeństwo od 12 maja 2012

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 08:36   #1169
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dorcia2120 Pokaż wiadomość
u nas bardzo ciężka noc. przez pół nocy był płacz... nie wiem od czego może z gorąca. w nocy było 25 stopni.... widze że rozmawiałyście o jedzeniu... u mojej to totalny chaos... mleka ostatnio nie chce . normalnie zje do spania i w nocy a tak to nic mleka... więc wpycham jej do dzioba co sie da...
dzis podczas zabawy z nia zauważyłam dwa bardzo odznaczające sie ząbki
moja 2 dolne jedynki ma odkąd skończyła 5,5 miesiąca. Od tamtej pory gryzie co się da, ślina leci a kolejnych zębów nie widać. Te 2 pierwsze przeszły praktycznie naraz, prawie bezboleśnie. Tylko na 2 noce dałam ibum przed snem i było ok.

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

Cytat:
Napisane przez villemi Pokaż wiadomość
jak się tak dobrze przyjrzy pod jasnym swiatlem to na skorze.glowy widać takie zoltawe plamki l, ale się nie luszcza
to ciemieniucha?
nie wiem co.z tym zrobic
ciemieniucha. Moja też ma :/ raczej nic z tym nie robię. Niby trzeba smarować oliwką i wyczesać, ale moja nie bardzo chce siedzieć spokojnie podczas wyczesywania i po prostu nie daję rady jej tego wyczesać. Ale ona się nie drapie...
Stary 2013-08-09, 08:37   #1170
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

u mojej to górne własnie sie tak zaczeły odznaczać
zaręczeni od sylwestra 2011
małżeństwo od 12 maja 2012

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości