|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-
Cytat:
tylko takie ciemnoniebieskie. Bo brązowe to nie są. Czarne też nie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- i co to z tego wychodzi? jak to żółtko wygląda? ![]() A Wasze dzieci jedzą o jakichś stałych porach? Bo moja to istny chaos, raz o tej, raz o tamtej. Bym musiała ponotować kilka dni, może jakiś schemat by się ujawnił...
Wymianka Edytowane przez kala__20 Czas edycji: 2013-08-08 o 17:00 |
|
|
|
|
#1142 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamus
Cytat:
![]() to zależy, o której się budzi i kiedy ma drzemkę ale mniej więcej są to podobne pory posiłków |
|
|
|
|
#1143 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamus
Cytat:
|
|
|
|
|
#1144 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
mniej więcej o stałych. Rano, zanim wstaniemy jest cyc (6-7), ok.9 kaszka, ok.12 cyc, ok 14-15 obiadek, 16-17 deserek i 19 cyc.
|
#1145 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
![]() Cytat:
a karmicie dzieci właśnie jak marudzą czy jak są jeszcze spokojne? Bo moja ogólnie to baaaardzo dużo marudzi, wiecznie chce na rękach być noszona po mieszkaniu. Więc ja nie wiem kiedy ona jest głodna. Najgorsze jest właśnie to, że jak ona zacznie już marudzić to z jedzenia nici. Tylko właśnie ewentualnie cyc. A jak nie marudzi to też nie bardzo chce, bo pewnie nie jest głodna... i co tu począć z takim dzieckiem ![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- a kiedy ma drzemki?
|
|
#1146 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Herbatka majerankowa jest super. - dawano majeranek dzieciom w przedszkolach, żeby mniej chorowały.Cytat:
Ostatnio kupiłam małpkę wańkę wstańkę, którą Iza jest zachwycona. Może są lepiej wykonane rzeczy, ale ja nie mam jej nic do zarzucenia. Nic nie odpada, widziałam zdecydowanie gorzej wykonane rzeczy ![]() Ale może mam kiepski gust ![]() Generalnie też lubię rzeczy dobre jakościowo, ale też nie zawsze mam kasę, żeby kupić to co mi się podoba. Jednak w Polsce wydaje mi się, że zawsze to idzie w parze, bo ludzie patrzą często na metkę i firmy to wykorzystują. Ja też z paczki. Melunia śliczna Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie wiem czy dopajasz wodą czy tylko pierś. Ale jesli chodzi o sam głód to w tym wieku to dziecko jest głodne w dzień po ok. 3-4 h, a raczej na pewno nie wcześniej niż po 2h. No chyba, że je Ci po 50 ml, tak jak mi jadła w czasach chaosu. Teraz jest głodna co 3,5-4 h, z tendencją do 4 h.
|
|||||
|
|
|
#1147 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-
Cytat:
![]() Wodę czasami daję, ale też chaotycznie... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1149 |
|
Wtajemniczenie
|
W albumie fotki z wakacji!
|
#1150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ulka tylko na cycku, a schemat mamy jak się patrzy ![]() Wprowadzałam go trochę metodą prób i błędów, obserwując Ulę i jej reakcje na zaproponowane przeze mnie pory. Zajęło nam to kilka tygodni, i od czasu do czasu go koryguje, bo moje dziecko nie lubi monotonii Generalnie to schemat jest dla Ulki, a nie ona dla schematu. O!---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- jęzor przy Neptunie mnie rozwalił ![]() I jakie on ma czadowe majtorki
|
|
#1151 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie piersiowa także niestety nie powiem Ci jak to jest w przypadku piersiowych, ale też tam było napisane. Z tym, że mnie to nie interesowało i nie czytałam tego. Woda to na żądanie - tylko chodziło mi czy dziecko pije Ci tę pierwszą fazę co jest taka wodnista i na tym kończy czy też dajesz dodatkowo z butelki czy innego przyrządu. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
Dokładnie --- Happy - cudne fotki
|
||
|
|
|
#1152 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ok. 3-4 w nocy mm (niestety) ok. 8 rano mm ok. 12 obiadek ok. 15 przecier owocowy ok. 18 kaszka (sinlac) ok. 20.30 mm Jak byliśmy na cycu to nie było tak regularnie i właściwie oprócz cyca był tylko obiadek (i to też nie zawsze), bo nic innego nie chciał. Też tak myślę, mam matę edukacyjną i jakąś zabawkę grającą i wydaje mi się, że są całkiem dobrze zrobione, a do tego bardzo podobają się małemu |
|
|
|
|
#1153 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ok.6 - cyc ok.8 - kaszka ok.11 - mm ok.14 - obiadek ok.17 - deserek ok.19 - mm +ewentualnie cyc na dopchanie ![]() ![]() jęzor się udał W ogóle śmiesznie tam było, bo byliśmy atrakcją przechodniów ![]() A kąpielówki obowiązkowo musiały być Dopóki nie zostawały obsikane
|
|
#1154 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Skoro Maleńka piersiowa to może Ty mi przybliżysz jak doszłaś od chaosu do jakiegoś takiego ładu? Jak to zrobiłaś? Wyznaczyłaś godziny i wtedy karmiłaś, jak mała wcześniej nie okazywała głodu? Wyjaw mi swój sekret ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Zdublowało mi chyba post... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1156 |
|
Zakorzenienie
|
U nas ostatnio wygląda to tak jak poniżej. Nasz schemat ewoluuje jak u Jagnny
![]() Ale pi razy drzwi: 7 - w zależności w jakim stanie przytomności ja jestem to mm lub kaszka przed 9 zaczyna się drzemka która trwa gdzieś do 10ej lub dłużej 11 - obiadek lub kaszka jak jej nie było wcześniej. Na koniec owoce. potem koło 13ej drzemka - też z godzina czasem dwie. 15- mm lub obiadek jeśli go nie było czasem koło 17ej jest drzemka, ale rzadko. 19 mm z kaszką jaglaną (1-2 łyżki) Czasem jeszcze dostaje w międzyczasie jakiś owoc czy coś co jem ![]() --- To znaczy owoce ze schematu są na koniec kaszki
Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2013-08-08 o 21:16 |
|
|
|
#1157 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 20
Moja jedyne co ma stałe póki co to drzemki - ok. 10 - 10.30 i ok. 16.30...
Chciałabym też trochę ładu z tym jedzeniem, żeby właśnie wiedzieć mniej więcej czego się spodziewać, ale nie wiem jak to zrobić... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1158 |
|
Zadomowienie
|
Heloł!
ale dziś dzien masakra, przez te goraco nawet na spacerze nie bylismy dzidziol nie spi, obudzil się z rykiem jak pod prysznicem siedzialam, musialam wyskoczyc cała w pianie, tylko na szybko się w ręcznik zawinelam a wszystko dlatego, bo szanowny tatus ma uszkodzony paluszek u nogi i nie mógł się z kanapy podniesc ![]() ehh, no i jeszcze Czarus mi się strasznie po głowie i czole drapie, caly poharatany jak się tak dobrze przyjrzy pod jasnym swiatlem to na skorze.glowy widać takie zoltawe plamki l, ale się nie luszcza to ciemieniucha? nie wiem co.z tym zrobic ![]() ---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- a tak w ogole to witam nowe mamusie Edytowane przez villemi Czas edycji: 2013-08-08 o 22:27 |
|
|
|
#1159 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Nocny cyc też oczywiście istnieje, ok.23 i 4 ![]() powiem ci, że jeszcze przy cycku miałyśmy z Ulką mniej więcej stałe pory karmienia. Jakoś tak mi wychodziło, że po nakarmieniu małej z obu piersi starczało jej to na ok. 2,5-3h. Później cycka zastępowałam sukcesywnie innymi posiłkami. A że codziennie wstajemy mniej więcej o tej samej porze, to tak jakoś nam ten schemat wyszedł. Sprawdzałam tylko czy np.kaszkę lepiej podac o 8 czy o 10, czy obiadek w południe czy popołudniu. Jak widziałam że jest senna to nie pchałam w nią jedzenia, tylko odkładałam do łózeczka.. Samo się to uregulowało. Jak mi się pokićkało ostatnio to spisywałam przez 3-4 dni nasz rytm i go podrasowałam ociupinkę. Ale przyznam że na początku miałam troche problem z wprowadzeniem jedzonka, bo Ula płacze na spanie, a na jedzenie już nie. Więc jak zaczynała marudzić to często było za późno na nowości. Wymyśliłam wtedy tak, że skoro ma drzemkę ok. 10 to kaszka szła w ruch godzinę wcześniej. Ewentualnie odliczałam ok.1,5h po cycku. Alem się spisała ![]() może być ciemieniucha a dla męża ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Coś nam się pierdaczy ostatnio w elektryce, bo od 3 dni wybuchają nam kondensatory w świetlówkach w garażu, co skutkuje wywaleniem korków w domu
|
|
#1160 | ||
|
Zakorzenienie
|
raz słońce, raz deszcz, jak to nad morzem
![]() właśnie miałam pisać że pewno Moonie ma, albo ma zamiar kupić ![]() Cytat:
na dupkę za to że nie przyjechałaś ![]() cudna no pięknie Tymek odpoczywał plażowicz pierwsza klasa Cytat:
widziałam się z Dziką, byliśmy na plaży, Adam napastował Ewę, ale Ona była bardzo niedostępna Później jeszcze poszliśmy do knajpki z Dzikimi bo na plaży wiało niemożebnie Dzika nie upiłą ani mnie ani siebie ale i tak Ją uwielbiam czkawka była
|
||
|
|
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1162 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 20
Hej
Mysle o Was, podczytuje ![]() Jutro jedziemy do babki od SI Ciekawe co powie, Majka czkawki nie mialam ![]() Witam nowe mamusie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mój M to się tak rozochocił dzisiaj, że stwierdził, że jak coś to on się jeszcze może z Wami pospotykać, bo jesteście fajni Sprowadziłam go na ziemię, uświadamiając, że nie lubicie takich nudziarzy jak my i to był ostatni raz ![]() Chciałam tem razem ja wrzucić jakieś foto ze spotkania ale mam jakieś same takie niegramotne, albo Adaśka kawałek widać albo Ewka du.pą odwrócona albo ryczą także wybaczcie. Tż dyba na moją cnotę. Fak Niby miałam okazać łaskawość na urlopie ale u Cześka są tak cienkie ściany, że ja dziękuję. Poza tym mamy tapczanik, który skrzypi (tżta) i wersalkę, na której śpi Ewa (moja). Także se ne da. A w ogóle to dopiero na tym wyjeździe ogarnęłam, czym się różni tapczanik od wersalki Melduję też, że zeżarłam gofra z nutellą i był dla mnie za słodki. Aż niemożliwe Jednak moim faworytem pozostaje klasyk z bitą śmietaną. Chwilo trwaj ![]() Happy Tymuś śliczny! Poszłam spać, paaaa! |
||
|
|
|
#1164 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pisałam o moich odczuciach, moim poczuciu estetyki, o tym co ja sądzę i co mnie się podoba. Ta marka została użyta niejako w cudzysłowie. Ja nie lubię plastiku i tyle, ktoś może mieć inaczej i spoko, szanuję. Nie lubię plastikowych, grających zabawek, nocników, leżaczków i innych, a że FP robi takie to dałam tę firmę za przykład producenta rzeczy sprzecznych z moim gustem i już. Wolę proste, drewniane, minimalistyczne i bez baterii. Nie moja wina że takie rzeczy są niszowe bo jest na nie mniejszy popyt. Ale krzywdy nikomu tym nie robię przecież, co kto lubi. Ale to jest forum, jak sama nazwa wskazuje można tu wyrażać swoje zdanie, oczywiście szanując się nawzajem. Nie rozumiem. Tzn pomyślałaś tak, bo uważasz że mam dobry gust czy że o co? Bo brzmi lekko jak kpina a nie wiem czym sobie zasłużyłam, bo chyba nie tym że staję na głowie żeby Frankowi było dobrze. Cytat:
|
||
|
|
|
#1165 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Spoko Dzika - Ty jesteś nudna, ja sztywna. Razem będziemy jakoś pchać ten nasz wózek ![]() Cytat:
Nie będziemy się chyba kłócić o zabawki Zresztą u mnie to nawet nie rozchodzi się mój gust - zabawki to Iza w większości w sumie sama sobie wybiera. Wańkę zobaczyła u koleżanki i bardzo jej się spodobała. W sklepach tak samo - pokazuję jej różne i kupuję te co ja interesują
|
|||||
|
|
|
#1166 | ||
|
Zakorzenienie
|
judka wracaj
![]() nie może być! ja nagminnie żarłam tam gorefy z nutellą. Bo z bitą śmietaną to z kolei za mdłe. ![]() Cytat:
Majce balkonik i starczy wiek też wyrzucamy, i się nie unosi ![]() W mojej opinii jesteś osobą bardzo oryginalną, mocno wyróżniasz się swoimi poglądami i sposobem życia. Z częścią Twoich decyzji i opinii się średnio zgadzam co zresztą chyba da się odczuć, bo często dyskutujemy na różne tematy A nie zmienia faktu, że Cię lubię i szanuję. A ten nieszczęsny leżaczek na serio do Ciebie pasuje no Co do FP to ja Twoją wypowiedz tez odebrałam jako negatywną Słowo pisane ma to do siebie ze czasami ciężko zrozumiec kontekst.Tą mądrością zyciowa, z mojej strony zamykam temat ![]() Cytat:
![]() dzieu dobry. Tatus pojechał, nie bedzie go 2 tyg. Ula postanowiła o 6 ze wstajemy i trza sie bawic Poza tym przywitała mnie cudownie śmierdzącym kupsztalem Ide zaraz na szoping spożywczy, póki temperatura nie dobija. dzis na obiad makaron ze śpinakiem
|
|
#1167 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za to ok 10 już jej się dodatkowo chce spać więc z innego jedzenia już nic nie będzie, tylko cyc. I z reguły po zjedzeniu, zasypia przy piersi...odkładam ją do wózka, bo w łóżeczku nie śpi (się wybudza po ok 0,5 godz, a w wózku pobujam i śpi dalej).W sumie muszę sobie zapisać kilka dni obserwacji ![]() Cytat:
właśnie tak robię jak napisałaś
|
|
#1168 |
|
Zadomowienie
|
u nas bardzo ciężka noc. przez pół nocy był płacz... nie wiem od czego może z gorąca. w nocy było 25 stopni.... widze że rozmawiałyście o jedzeniu... u mojej to totalny chaos... mleka ostatnio nie chce . normalnie zje do spania i w nocy a tak to nic mleka... więc wpycham jej do dzioba co sie da...
dzis podczas zabawy z nia zauważyłam dwa bardzo odznaczające sie ząbki
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
|
|
|
#1169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ---------- ciemieniucha. Moja też ma :/ raczej nic z tym nie robię. Niby trzeba smarować oliwką i wyczesać, ale moja nie bardzo chce siedzieć spokojnie podczas wyczesywania i po prostu nie daję rady jej tego wyczesać. Ale ona się nie drapie...
|
|
#1170 |
|
Zadomowienie
|
u mojej to górne własnie sie tak zaczeły odznaczać
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:30.

tylko takie ciemnoniebieskie. Bo brązowe to nie są. Czarne też nie 

Dokładnie 

W ogóle nie jeździliśmy nigdzie samochodem - stał na parkingu cały tydzień, a my łaziliśmy 

Niby miałam okazać łaskawość na urlopie ale u Cześka są tak cienkie ściany, że ja dziękuję. Poza tym mamy tapczanik, który skrzypi (tżta) i wersalkę, na której śpi Ewa (moja). Także se ne da. A w ogóle to dopiero na tym wyjeździe ogarnęłam, czym się różni tapczanik od wersalki 
Poza tym przywitała mnie cudownie śmierdzącym kupsztalem