|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#17161 | |
|
xxyy
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
|
|
#17162 |
|
Zadomowienie
|
chyba jednak nie bardzo
a ja dzis tak : sn; jogobella z otrebami i truskawkami 2sn; obwarzanek , 2 jablka , wiesniak z lyzka platkow owsianych ob; makaron z sosem pieczarkowo-jogurtowym , kapusta kisozna po; 3 duze jablka polane kisielem z delecty na zimno ( tkai musik fjany) ko; grachama xxl z pasta z tuncyzka , sera bialego , kukurydzy i na to pomidorek |
|
|
|
#17163 |
|
Zakorzenienie
|
Pingwin2 - mam małe pytanie do Ciebie. Otóż po moim "treningu" (bo nie wiem czy to treningiem mozna nazwac : skakanka, Abs (8 minut na uda i 8 minut an brzuch) + siłowy w warunkach domowych) powinnam zjeść białko + węglowodany tak? Białko ma być szybko wchanialne? Za Węglowodany to mogę zjeść, np. kromkę grahamu? Moim celem jest wyrzeźbienie ciała, na redukcji już nie jestem. Chcę umięsnić, ujędrnić ciało.
|
|
|
|
#17164 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja tez mam swoje sprawdzone dania, ktore w sumie jem najczesciej i najchetniej
|
|
#17165 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysiłku mi nie brakuje i sprawność fizyczną mam niezłą, więc i siłownię chętnie bym dodała, ale problem cały polega na tym, że masa mięśniowa nic mi nie da i nie rozwiąże problemu. Chodzi o to, że z powodu choroby tarczycy, aby utrzymać ją w dobrej kondycji muszę mięć idealnie funkcjonującą gospodarkę hormonów płciowych w przysadce i jajnikach, co wymaga odpowiedniej ilości tkanki typowo tłuszczowej w organiźmie. I właśnie tego potrzeba- nie mięśni, nie rzeźby ale 3 kg przoboru masy tłuszczowej- zaokrąglenia na bioderkach, odrobinki tłuszczyku na rękach i łydkach. I tego właśnie wyprodukować jakoś nie mogę, co flustruje mnie i niepokoi bardzo
|
|
#17166 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
naprawde musisz jesc wiecej , zamiast 2 kromek na kolacje , zjedz 3 , zmaiast polowy woreczka kasyz zjedz caly innym wyjsciem moga byc tlyko nutridrinki i nic wiecej |
|
|
|
|
#17167 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ojejq, to faktycznie, zupelnie inna bajka.... w takim wypadku nie wiem co tu doradzic, byc moze faktycznie wizyte u dietetyka z pytaniem, jak to zrobic. slodkiego nie lubisz, to moze jakims fastfoodem czasem sie podtuczyc? ale to niezbyt zdrowa propozycja... albo makaronem - wloszki to typowe "gruszki" i znikad sie to nie bierze
|
|
#17168 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj się jadłospis nie podobał za to dzisiaj będziecie zachwycone
ś: domowy jogurt truskawkowy (100g serka wiejskiego, 100g chudego twarogu, 4 truskawki) IIś: dwie szklanki soku grejfrutowego, mała grahamka z sałatą, plasterkiem filetu z indyka , pomidorem i z rzodkiewką, 200g serka wiejskiego o: 2 tabliczki czekolady orzechowej, dwie szklanki soku grejfrutowego, 100g ziarenek słonecznika, kawałek piersi z kurczaka z teflonu, kawałek zwykłego domowego drożdzowca p: kawałek rolady lodowej, kostka czekolady mlecznej, kawa ze śmietanką, 150g czipsów serowo-cebulowych k: jeszcze nie wiem
|
#17169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak strasznie się odżywiam???
|
|
#17170 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() A ja mam pytanko co do tej odżywki białkowej o której wspominała pingwinek ![]() Jak to działa? Od tego sie chudnie? Jak to sie przedstawia cenowo? ![]()
|
|
|
|
#17171 |
|
Zakorzenienie
|
mam pyatnie: czy po dzisiejszym, wczorajszym i w ogóle obzarstwie wskazane jest zebym sie np jutro przegłodziła? w sensie głodówka, sama woda? pomoze mi sie to oczyścić?
Czy lepiej 5 posiłków, w limicie np1200,1500? <help> nie chce przytyc wiecej niz przytyłam 56 ![]() ;/ |
|
|
|
#17172 |
|
Rozeznanie
|
nie tragizuj orzeszku, NIEMOŻLIWYM JEST BYŚ W TAK KRÓTKIM CZASIE PRZYTYŁA 4 KG! bo to by się równało 28tys kcal, których poprostu biologicznie i fizjologicznie nie da się pochłonąć w ciągu kilku dni, tycie to proces długotrwały. To wszystko dodatkowe to treść żołądkowa zalegająca w jelitach oraz możliwe, że woda która zatrzymuje się w organiźmie przy gwałtownych skokach i wzroście poziomu cukru we krwi. Więc spokojnie, poprostu ćwicz sporo i utrzymuj aktywność fizyczną, ciesz się piękną pogodą, nie przejmuj nadmiernie a słodycze dawkuj z umiarem i rozkoszuj się ich smakiem, to wsio będzie ok.
|
#17173 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#17174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) zjadłam rogala z czekolada, napoleonke,eklerka,zawija ska z budyniem,3batoniki,2lody, orzeszki w czekoladzie lila stars?(to z tych słodyczowych rzeczy)???i na kolacje wszamie bułeczke pszenna z nutellą? po tym planuje rowerek troche sie przejechac i moze wieczorem jakies brzuszki,skakanka,przysia dy. Ps. Czyli zadne głodówki, tylko OGRANICZANIE SŁODYCZY i w miare ładne jedzenie? |
|
|
|
|
#17175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Orzeszek jak sie od jutra za siebie nie wezmiesz raz a porządnie, to Ci normalnie nakopie wiadomo gdzie
|
|
|
|
|
#17176 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.sfd.pl/Podsumowanie_Od%C5...u-t230639.html
|
|
|
#17177 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Za przeproszeniem... bo już naprawdę ręce mi opadają... do cholery to na co ty jeszcze czekasz dziewczyno????!!!! Jeżeli jesteś w stanie pochłonąć takie ilości słodyczy i ciągle czujesz niedosyt to weź się wreszcie za siebie i śmigaj do lekarza i na morfologię z oznaczeniem poziomu cukru, krzywą cukrową, poziom amylazy i próby wątrobowo-trzustkowe. Taki apetyt na słodkie może nie mieć podłoża stricte psychicznego i być powodowany jedynie twoim ed, ale może mieć podłoże somatyczne i świadczyć o bardzo zaburzonej gospodarce cukrowo-insulinowej, co jest całkiem możliwe po tym twoim bezsensownym głodzeniu się i ograniczeniu wszystkiego co si dało. Jeżeli nie chcesz obudzić się z ręką w nocniku tj z cukrzycą, zniszczoną trzustką itd to JAK NAJSZYBCIEJ DO LEKARZA!!!
|
|
#17178 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
suplement to jest wlasnie uzupelnienie ![]()
|
|
|
#17179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem beznadziejna i tak tez sie czuje. nie mam siły na nic. chce tylko spac. chce juz jutro. |
|
|
|
|
#17180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy to nadaje się na podwieczorek? |
|
|
|
|
#17181 |
|
Zakorzenienie
|
Ja Ciebie w ogóle nie rozumiem orzeszku! piszesz,że tyle zjadłaś i że jeszcze zjesz bułke z nutellą na kolacje(już to doliczasz) może zjadłabyś coś lepszego na kolacje? tuńczyk,twaróg,jaja,graha mke z serkiem wiejskim czy twarogiem i warzywami.Wpierw zjadasz słodycze,a dopiero później się martwisz i jeszcze planujesz następną porcje.Dla mnie to jest nienormalne.
|
#17182 |
|
Rozeznanie
|
no, że nic nie będzie to bym się kłuciła, ale będzie cięzko jeżeli przyjdzie ci brać zastrzyki z insuliną, stosować dietę bardzo restrykcyjną dla chorych na trzustkę, cierpieć na napady hipoglikemiczne itp. BARDZO MOŻLIWE ŻE COŚ ZŁEGO DZIEJE SIĘ Z TWOIM ORGANIZMEM I ZDROWIEM, więc zamiast siedzieć i biadolić zbieraj się do lekarza i wyjaśnij sytuacje, bo z tym nie ma żartów. I mówię ci to ja- osoba chorująca na poważne zaburzenia pracy tarczycy z czym nie jest łatwo żyć na codzień. Byłaś zdrowa to nie doceniasz jakim zdrowie jest skarbem i wartością nadrzędną, więc teraz, gdy coś zaczyna się dziać niedobrego, nie zmarnuj go przez własną głupotę, i poprostu się ratuj
|
#17183 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#17184 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn,human lepiej,ale ta druga część trochę gorzej,no ale może podciągnę ocenami![]() Cytat:
Orzeszku,od razu z góry zakładasz co zjesz,ile tego będzie,zamiast wziąć się porządnie za swoje odżywianie,przejść się do specjalisty,który Ci pomoże!
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
||
|
|
|
#17185 |
|
Zakorzenienie
|
Pingwinku A ja mam takie pytanie: załóżmy,że jednego dnia np.zjem czekoladę
I chcąc ją spalić,to lepiej np.później więcej poćwiczyć,czy po prostu zjeść tą czekoladę po ćwiczeniach?Czy to nie ma znaczenia? Bo np.jeśli zjem,a potem będę ćwiczyła to i tak spalę?
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#17186 |
|
Zakorzenienie
|
[quote=gujana;4221091]wg mnie Ty juz mam dozywotni zakaz głodówek, bo Twoj organizm już się wystarczająco wygłodził i kazdy tego typu pomysl moze sie naprawde zle skonczyc!!!!! tym bardziej ze raczej chcialabys ta glodowke zrobic "na wlasna reke" a nie pod jakas sensowna i fachowa kontrolą. ZAKAZ DALSZYCH GŁODÓWEK!!!!
Orzeszku, Stokrotka juz Ci to kilka razy pisala, ale Ty udajesz ze nie widzisz! Nie rozumiem, dlaczego nie pojdziesz do lekarza, na poczatek chocby na morfologie ktora naprawde wiele wyjasni... Na siłę chcesz zrujnowac swoje zdrowie? ono juz i tak jest nadwyrezone, co sie odbije w swoim czasie.. dzien po dniu robisz to samo i to swiadomie, i nie wyciagasz wnioskow. Ile razy mozna Tobie cos powtarzac i kiedy to do CIebie dotrze? Az tak uparta jestes? A najlepiej to schowac glowe w piasek i pojsc spac. Powodzenia.. Juz nie mam sily naklaniac Cie na wybrniecie z tej sytuacji. Dopoki sama nie bedziesz chciala wyjsc ze swojego obecnego polozenia, nikt Cie z tego nie wyciagnie. Wpadlas w klopoty i juz wiele razy radzilam Ci (i nie tylko ja!!!!) jak z tego wyjsc. Koniec moich komentarzy na temat Twojej CHOROBY. Wyjde z tego g**** po swojemu Nie pozole sobie juz nigdy wiecej na napady jedzeniowe. NIGDY. I poradze sobie bez lekarzy. Udowodnie Wam i sama sobie, ze potrafie wyjśc z tego bagna. Nie schwoam główy w piasek i nie pójde spać,Gujano. Nie mam zamiaru żeby coś mna rządziło. Poradze sobie. I jestem tego pewna. Wsio. |
|
|
|
#17187 | |
|
Wtajemniczenie
|
[quote=orzeszek01;4221191]
Cytat:
Orzeszku, ale zeby z tego wyjsc, musisz wiedziec jak sie za to zabrac, a w tym pomoze Ci morfologia, bo zobaczysz gdzie masz braki, czy z tym cukrem to faktycznie powazna sprawa czy nie. Nie wystarczy powiedziec sobie, ze sie bedzie jadlo tak a tak, lub nie bedzie sie jadlo tego i tego (slodyczy np.), bo organizm jak sie upomni to nie bedziesz miala nic do powiedzenia i bedziesz odsrodkowo zmuszona zjesc ta czekolade czy cokolwiek innego, co Twoj "system" sobie bedzie zyczyl. dlatego morfologia jest tak wazna i powinno sie ją robic raz na rok, bez wzgledu na wszystko. (w przypadku chorobek czesciej,ale czlowiek zdrowy powinien profilaktycznie badac sie raz do roku). Ciesze sie, ze troche stanelas do pionu, tylko ze wychodzenie z klopotow nie polega na unoszeniu sie duma i mowieniu "sama sobie poradze", bo tak naprawde zaden czlowiek na tej planecie sam sobie juz na tym swiecie nie poradzi. i wlasnie dlatego potrzebujemy az tylu zawodowcow w tak wielu dziedzinach. Nadal nie rozumiem czemu tak sie zarzekasz i nie chcesz pojsc do lekarza, nie ciekawi Cie, czy oby na pewno jestes zdrowa? Juz nie mowie o psychologu, ale chocby o lekarzu rodzinnym i morfologii. przypominasz mi troche mnie, gdy panicznie sie balam wizyt u ginekologa. Poprostu panicznie. A mialam drobne klopoty, ktore pod kontrola lekarsta wlasciwie nie sa zadnym problemem. Tylko poki zylam w nieswiadomosci, to sie balam jak ognia co bedzie. a jednak sie okazalo, ze strach mial wielkie oczy. Powodzenia w wychodzeniu z bagna... Zrobisz jak zechcesz, a cokolwiek postanowisz mam nadzieje ze okaze sie dla Ciebie najlepszym rozwiazaniem
|
|
#17188 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kurcze patrząc na Twoja figure to aż sie nie chce wierzyć, że jesteś w stanie 'wepchnąć' w siebie tyle jedzenia
|
|
|
|
|
#17189 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem beznadziejna. Do czego ja sie doprowadzilam, Moze kiedys tez bylo ze mna zle ale odkad zaczelam sie odchudzac to doprowadzilam sie na kompletne dno. Zawiodlam tyle osob, oszukuje ich i przede wszystkim siebie. Nienawidze sie
|
#17190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale widzisz,że przytyłaś przez te ostatnie dni?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.

Mięso nie każde
i zawzse się tego trzymałam. Problem się pojawia jak chce się schudnąć