Ile dzisiaj zjadłam ? :) - Strona 582 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-28, 20:46   #17431
seemore
Wtajemniczenie

Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Lolcia, nie mam juz siły duzo Ci jeszcze zostało ?

seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 20:47   #17432
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez seemore Pokaż wiadomość
Pyt. Skutkiem jej niedoboru jest choroba beri-beri. Odp. Tiamina (czyli wit. B1)
Pyt. Pokryty błoną śluzową, w której znajdują się liczne brodawki smakowe, skupiające kubki smakowe. Odp. Język
Pyt. Enzym ściany jelita cienkiego Odp. Maltaza
W tym odcinku przwodu pokarmowego głównie działa lipaza trzustkowa, odpowiedzialna za rozkład lipidów. Odp. Dwunastnica
Pyt. Kompleksy białkowo-lipidowe Odp. lipoproteiny
Pyt. Dodawane do żywności, często szkodliwe dla zdrowia Odp. Konserwanty
Pyt. Walory smakowe, zapachowe i wizualne Odp. Organoleptyczne
Jakie litery konkretnie ? Bo ja na to wogóle nie patrzę tylko daje
wszystko, co sie nadaje jako hasło do krzyzówki.
Jakaś Ty szybka już mi styknie,dziękuje

Cytat:
Napisane przez stokrotka007 Pokaż wiadomość
policzyłam, wychodzi tu max 1500 kcal = redukcja
weź się wreszcie za siebie dziewczyno, z tego co pamiętam masz ogromą niedowagę.... może nutridrinki albo coś naprawdę kalorycznego ze śmietaną, na oleju itp?

ja dzisiaj:
-śniadanie: owsianka z otrębami
-2 śniadanie: omlet biszkoptowy(2 jajka, 2łyżki mąki, 2 łyżki wody i trochę oleju) polany jogurtem wiśniowym
-obiad: talerz zupy grzybowej z makaronem + troszkę makaronu "na sucho"
-kolacja: dwie kromki razowca z pastą rybną, ogórkiem i szczypiorkiem
Tu też niezbyt wiele.Według mnie stokrotko Tobie nie potrzebny jest żaden lekarz dietetyk,tylko nie bój się tego jedzenia,bo przy takiej ilości to się chudnie,a nie tyje.

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 20:48   #17433
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enda____ Pokaż wiadomość
probowala ktoras? http://sante.pl/batony_crunchy.php
zjadlam przed chwila zurawina i malina i normalnie dobrze ze sklep juz zamkniety ...ma tylko 140 kcal
Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
enda nie wierz w to,że takie batoniki pomagają w utrzymywaniu zgrabnej sylwetki,ponieważ również zawierają cukier.
Cytat:
Napisane przez enda____ Pokaż wiadomość
wiem wiem dokladnie o tym pomyslalam i mialam to wlasnie dopisac "ze lepsze niz mars, snickers" nie zamierzam sie tym zywic tylko czaasem jak mnie dopadnie "chcica" , ale sklad ma chyba nie najgorszy
bialko 1,5g wegle 21,7 g to chyba nie najgorzej? tluszcz calkowity 5,5.

Hm... z podobnej serii są jeszcze Fitness od Nestle Ostatnio są kupowane u mnie w domu masowo xD I od 2 tygodni jeden taki batonik leży na dnie mojej szuflady. Zastanawiam się kiedy najdzie mnie nieodparta chęc na zjedzenie go

Centralnie na opakowaniu "Fitness z truskawkami" - 90 kcal ^^
A jeśli chodzi o skład ... białko na 100 g - 5,2 g, węgle 74,7 i tłuszcz 7 g =='
Z tym że taki batonik ma 23,5 g.
Szkoda że zawiera cukier

Cytat:
Z ksiązki wszytsko biore. Ale przyda sie jako powtórka do matury
umysł ścisły ? ;-) aż zapytam z ciekawości - co zdajesz na maturze ?
Ather jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 20:52   #17434
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
umysł ścisły ? ;-) aż zapytam z ciekawości - co zdajesz na maturze ?
Hehe, ja to jestem takie nie wiadomo co. Bo uderzam na studia na biologie (zdaje rozszerzoną więc umysł scisły) ale tez zdaje rozszrzony anglik i chce sprobowac na filologie. Wiec jak juz bede studentką któregoś z tych kierunków to Ci powiem czy jestem human czy umysl scisły

Stary 2007-04-28, 20:53   #17435
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Tu też niezbyt wiele.Według mnie stokrotko Tobie nie potrzebny jest żaden lekarz dietetyk,tylko nie bój się tego jedzenia,bo przy takiej ilości to się chudnie,a nie tyje.
Czytałam dzisiaj Twoje posty Stokrotko, pisałaś że szybko powinnaś trochę przybrać na wadze... I ciągle kombinujesz jak przytyć a przecież Ty po prostu za malutko jesz - jak na swój cel...
Stary 2007-04-28, 20:56   #17436
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe, ja to jestem takie nie wiadomo co. Bo uderzam na studia na biologie (zdaje rozszerzoną więc umysł scisły) ale tez zdaje rozszrzony anglik i chce sprobowac na filologie. Wiec jak juz bede studentką któregoś z tych kierunków to Ci powiem czy jestem human czy umysl scisły
Mi do tej pory nie wchodzi biologia ;-)Ale ja to humanistka zdecydowanie. A biologia i chemia to zło ( jak dla mnie ^^ ) bez urazy
Ciągle prześladują mnie te zarwane noce które poświęciłam na nauke mitozy i mejozy xD
Stary 2007-04-28, 21:00   #17437
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi do tej pory nie wchodzi biologia ;-)Ale ja to humanistka zdecydowanie. A biologia i chemia to zło ( jak dla mnie ^^ ) bez urazy
Ciągle prześladują mnie te zarwane noce które poświęciłam na nauke mitozy i mejozy xD
Akurat mitoza i mejoza nie są trudne, nie przesadzaj Wierz mi, że istnieją o wiele trudniejsze rzeczy, chociażby z biochemii

28.04.07
ś: szklanka soku grejfrutowego, mała razowa bułka z sałatą, plasterkiem filetu z indyka i z pomidorem , 200g serka wiejskiego
trzy spore kieliszki czerwonego słodkiego wina, waniliowy lód w kostce z wafelkiem, wuzetka, kawa ze śmietanką, 160g chipsów paprykowych
IIś: pól grahamki z sałatą, 100g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem i pomidorem, pół grahamki z sałatą, małym kawałkiem soli i pomidorem, 330ml soku jabłkowego
o: omlet (jajko, czubata łyżka mąki razowej, łyżka wody) ze 100g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem i ogórkiem
p: 80g chipsów paprykowych, pół szklanki soku grejfrutowego
k: 140g tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
Ale dziś pięknie było

Stary 2007-04-28, 21:09   #17438
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
policzyłam, wychodzi tu max 1500 kcal = redukcja
weź się wreszcie za siebie dziewczyno, z tego co pamiętam masz ogromą niedowagę.... może nutridrinki albo coś naprawdę kalorycznego ze śmietaną, na oleju itp?

ja dzisiaj:
-2 śniadanie: omlet biszkoptowy(2 jajka, 2łyżki mąki, 2 łyżki wody i trochę oleju) polany jogurtem wiśniowym

Stokrotko, wczesniej nie chcialo mi sie szukac Twojego jadlospisu i czekalam az cos wkleisz, i teraz podpinam sie pod to co pisza dziewczynki - za malo na przytycie. ja na utrzymanie wagi jem wiecej

a poza tym tak jakos malo warzywek dzis

Cytat:
Akurat mitoza i mejoza nie są trudne, nie przesadzaj Wierz mi, że istnieją o wiele trudniejsze rzeczy, chociażby z biochemii

28.04.07
ś: szklanka soku grejfrutowego, mała razowa bułka z sałatą, plasterkiem filetu z indyka i z pomidorem , 200g serka wiejskiego
trzy spore kieliszki czerwonego słodkiego wina, waniliowy lód w kostce z wafelkiem, wuzetka, kawa ze śmietanką, 160g chipsów paprykowych
IIś: pól grahamki z sałatą, 100g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem i pomidorem, pół grahamki z sałatą, małym kawałkiem soli i pomidorem, 330ml soku jabłkowego
o: omlet (jajko, czubata łyżka mąki razowej, łyżka wody) ze 100g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem i ogórkiem
p: 80g chipsów paprykowych, pół szklanki soku grejfrutowego
k: 140g tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
Ale dziś pięknie było
bylo pieknie, oj tak

gujana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 21:14   #17439
Ather
Zakorzenienie

Cytat:

Wierze
Ale już wolę choćby krzyżówki genetyczne niż mitoze i mejoze xD Jakoś wyjątkowo mi nie wchodziły No ale to już dawno za mną na szczęscie.
Stary 2007-04-28, 21:19   #17440
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Wierze
Ale już wolę choćby krzyżówki genetyczne niż mitoze i mejoze xD Jakoś wyjątkowo mi nie wchodziły No ale to już dawno za mną na szczęscie.
Wolisz kryżówki genetyczne bo <mniemam, że rozszerzonego nauczania biologii nie miałaś) bo poznałaś tylko ich najprostsze wersje. Ja, jak zaczynałam genetyke to też się cieszyłam ze beda krzyzówki (bo to przeciez takie łatwe) ale się niezle przejechałam Ale i tak mialam piatke z tego dzialu A tak sie zapytam z ciekawosci, co teraz robisz ? Studia ? Praca ?

Stary 2007-04-28, 21:49   #17441
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
bylo pieknie, oj tak
Zapytam poważnie, aż tak źle było ? Gdyby nie te czipsy pod koniec to może by uszło, w łeb sobie zaraz dam za nie

Stary 2007-04-28, 21:54   #17442
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Zapytam poważnie, aż tak źle było ? Gdyby nie te czipsy pod koniec to może by uszło, w łeb sobie zaraz dam za nie

Seemore, przepraszam,ja tak napisalam, bo jakos jak przeczytalam u Ciebie ze "bylo pieknie" to mi sie skojarzylo z tym ze byla piekna pogoda. Przepraszam, glupotka

A co do jadospisu to nie jest zle, byly chipsy, ale bylo tez winko, a ono dobre na trawienie wiec na pewno chipsy sie tez ladnie strawily

A Ty mnie nie strasz ze sobie dasz w łeb bo jak mnie zdenerwujesz to Cie znajde gdziekolwiek jestes i sama Ci dam ale nie w leb a lanie!

gujana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 22:02   #17443
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
Seemore, przepraszam,ja tak napisalam, bo jakos jak przeczytalam u Ciebie ze "bylo pieknie" to mi sie skojarzylo z tym ze byla piekna pogoda. Przepraszam, glupotka

A co do jadospisu to nie jest zle, byly chipsy, ale bylo tez winko, a ono dobre na trawienie wiec na pewno chipsy sie tez ladnie strawily

A Ty mnie nie strasz ze sobie dasz w łeb bo jak mnie zdenerwujesz to Cie znajde gdziekolwiek jestes i sama Ci dam ale nie w leb a lanie!
Nie dziwie sie, ze myslalas,ze to o pogodzie. Bo o jadłospisien na powaznie to na pewno nie Oj tak, winko dobre na wszystko Tylko mi sie nie chce tego tunczyka jesc, wiec chyba popelnie kolejny blad i nie zjem kolacji. Zreszta sie zobaczy jeszcze Moze zglodnieje

Stary 2007-04-28, 22:21   #17444
phenomena
Zakorzenienie

co jesc, aby wlosy byly zdrowe, lsniace a co najwazniejsze NIE WYPADALY?
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 22:33   #17445
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
podpinam się pod pytanie... zaczęły mi włosy koszmarnie wypadać i już sama nie wiem co robić
nie chce mi się wierzyć, że to przez dietę, bo ja naprawdę nigdy w życiu nie jadłam takiej ilości warzyw, zdrowych tłuszczy i nabiału..
Czy przyczyną może być niejedzenie czerwonego mięsa?

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 22:37   #17446
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
podpinam sie równiez.
włosy wypadają mi garśćiami.
niedługo bede łysa.
orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 22:44   #17447
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Wolisz kryżówki genetyczne bo <mniemam, że rozszerzonego nauczania biologii nie miałaś) bo poznałaś tylko ich najprostsze wersje. Ja, jak zaczynałam genetyke to też się cieszyłam ze beda krzyzówki (bo to przeciez takie łatwe) ale się niezle przejechałam Ale i tak mialam piatke z tego dzialu A tak sie zapytam z ciekawosci, co teraz robisz ? Studia ? Praca ?
Ano zakres podstawowy mam z biologii, dlatego materiał ponoć sporo prostszy, ale z racji tego że jestem w klasie humanistycznej - nawet podst. ścisłe to czasem czarna magia dla mnie ;]
Ja tam i tak 'żyję' tylko historią (6h tygodniowo) i angielskim - reszta nieważna no... prawie.
Co do ostatniego pytania - jeszcze LO (kiedyś zatęsknię, ale teraz mam dość ;] - typowe).

Cytat:
Słyszałam że siemie lniane powoduje że włosy są gładkie i błyszczące.
Stary 2007-04-28, 23:01   #17448
Ather
Zakorzenienie

No to jeszcze tylko podsumowanie dnia
Dzisiaj było (btw. znów zabiegany dzień, zaliczyłam jedną dłuższą przerwę :/ wszystko przez zakupy, które zamiast trwać 2h - trwały 4...)

I Śniadanie: owsianka (25 g płatków, 200 ml mleka 0,5%, ok. 10 g otrębów + 7 g rodzynek) + 70 g truskawek

II Śniadanie: Kromka pełnoziarnistego, 35 g twarogu 0%, 3 plasterki (30 g) chudej szynki z kurczaka, świeży ogórek - jakieś 70g. I jogurt Activia.

Obiad: 150 g rybki (mintaj - w piekarniku, bez tłuszczu) i 120 g warzyw - 'na patelnię'

Podwieczorek/Kolacja - 150g serka wiejskiego + otręby, migdały, orzechy, wiórki, pestki dyni, siemie (wszystko po 1 łyżeczce, oprócz otrębów :P tych zawsze więcej sypię).

Kolacja II (1,5h przed snem): 100 g twarogu 0%.

Zaczynam mieć dośc białego sera
Stary 2007-04-28, 23:09   #17449
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
podpinam sie równiez.
włosy wypadają mi garśćiami.
niedługo bede łysa.
Zdrowe tłuszcze Tak jak Ather napisała pomaga siemie lniane, orzechy, słonecznik. W diecie powinny być produkty bogate w witaminę A, E, żelazo, krzem, omega-3. Zajadać się rybkami Jak nie lubicie to moze tran w kapsułkach

Witaminę E mają orzechy, żółtka jaj, kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, awokado oraz oleje roślinne.

Omega-3 to głównie tłuste ryby, zielone warzywa liściaste i oleje roślinne - olej lniany, rzepakowy i sojowy.

Z autopsji mogę pwiedzieć, że ja się tym wszystkim zajadałam bardzo regularnie, oprócz mięska oczywiście. Codziennie rano był słonecznik albo orzechy, czasem siemie lniane. Dodatkowo właśnie przez wypadanie włosów polubiłam jajka, których wcześniej nie tykałam, bo mi się z małymi kurczakami kojarzyły Jabłka też pomagają Dodatkowo łykałam jeszcze tran, omega 3 i jakieś witaminki na włosy (skrzypki i te sprawy) - oczywiście nie wszystko jednocześnie

Wlosy już od kilku miesięcy mi nie wypadają. Niesiety czuprynka chyba nigdy nie będzie wyglądać tak jak kiedyś
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 23:14   #17450
seemore
Wtajemniczenie

Dobrze ze nie mam problemów z czupryną. Od zawsze moimi głównymi atutami były oczy i włosy

Stary 2007-04-28, 23:17   #17451
Milka19
Zakorzenienie

Wink Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Dobrze ze nie mam problemów z czupryną. Od zawsze moimi głównymi atutami były oczy i włosy
Szczęściara Mi tylko oczy zostają
Stary 2007-04-28, 23:17   #17452
phenomena
Zakorzenienie

mi z kolei dermatolog powiedziala, ze mam jesc duzo bialka
Stary 2007-04-28, 23:18   #17453
phenomena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Szczęściara Mi tylko oczy zostają
mi nic.
Stary 2007-04-28, 23:18   #17454
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
mi z kolei dermatolog powiedziala, ze mam jesc duzo bialka
To słuchaj dermatologa

U mnie z białkiem roślinnym nie ma problemu
Stary 2007-04-29, 01:53   #17455
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

uu seemore... lacze sie z Toba dzisiaj alkholowe upojenie rulez;;d ajj byo przednio dawno sie tak niew ybawalm..
nefre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 05:35   #17456
Milka19
Zakorzenienie

Wink Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
mi nic.
I to jest Twój największy problem Nie to, że nic takiego nie masz, tylko to, że nie potrafisz tego dostrzec

Cytat:
Napisane przez nefre Pokaż wiadomość
uu seemore... lacze sie z Toba dzisiaj alkholowe upojenie rulez;;d ajj byo przednio dawno sie tak niew ybawalm..
A ja nie lubie alkoholu Jak już miałabym coś pić to pewnie grzańca. Wogóle to nie znosze piwa
Stary 2007-04-29, 07:42   #17457
aajjii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
I to jest Twój największy problem Nie to, że nic takiego nie masz, tylko to, że nie potrafisz tego dostrzec

A ja nie lubie alkoholu Jak już miałabym coś pić to pewnie grzańca. Wogóle to nie znosze piwa
ja tez piwa nie znosze :P fuj
aajjii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 08:10   #17458
orzeszek01
Zakorzenienie

[quote=Ather;4233622]Ano zakres podstawowy mam z biologii, dlatego materiał ponoć sporo prostszy, ale z racji tego że jestem w klasie humanistycznej - nawet podst. ścisłe to czasem czarna magia dla mnie ;]
Ja tam i tak 'żyję' tylko historią (6h tygodniowo) i angielskim - reszta nieważna
Ja tez na humanie, i tez chemia 1x w tyg i kiepsko mi idzie z zadaniami, regułki spoko, ale zadania....
orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 08:48   #17459
stokrotka007
Rozeznanie

Cytat:
to co napisała milka to stara i najbardziej sprawdzona prawda- jeść TŁUSZCZE. Wymęczyłyście się dziewczyny dietami gdzie nabiał niskotłuszczowy, mięso gotowane na parze albo w piekarniku bez tłuszczu, masła nie i to są niestety skutki, włosy (i często też paznokcie)nie dają rady. Zainwestować w oliwkę z oliwek, czasem usmażyć sobie na łyżeczce tłuszczu kurczaka lub chudą wołowinkę, zajadać orzechy, czasem odrobinkę masła do smaku i wszystko się powinno poprawić.

stokrotka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 09:11   #17460
Atram
xxyy

Cytat:
stokrotko, ty tez bardzo malo jesz. to nie jest jadlospis na przytycie
ladnie oceniasz inne jadlospisy, dajesz cenne rady, ale spoj krytycznym okiem na swoj jadlospis.. czy uwazasz ze wychodzi Ci dodatni bilans?

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości