|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#17431 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Lolcia, nie mam juz siły
duzo Ci jeszcze zostało ?
|
#17432 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() już mi styknie,dziękujeCytat:
.Według mnie stokrotko Tobie nie potrzebny jest żaden lekarz dietetyk,tylko nie bój się tego jedzenia,bo przy takiej ilości to się chudnie,a nie tyje .
|
|
#17433 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Hm... z podobnej serii są jeszcze Fitness od Nestle Ostatnio są kupowane u mnie w domu masowo xD I od 2 tygodni jeden taki batonik leży na dnie mojej szuflady. Zastanawiam się kiedy najdzie mnie nieodparta chęc na zjedzenie go ![]() Centralnie na opakowaniu "Fitness z truskawkami" - 90 kcal ^^ A jeśli chodzi o skład ... białko na 100 g - 5,2 g, węgle 74,7 i tłuszcz 7 g ==' Z tym że taki batonik ma 23,5 g. Szkoda że zawiera cukier ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#17434 |
|
Wtajemniczenie
|
Hehe, ja to jestem takie nie wiadomo co. Bo uderzam na studia na biologie (zdaje rozszerzoną więc umysł scisły) ale tez zdaje rozszrzony anglik i chce sprobowac na filologie. Wiec jak juz bede studentką któregoś z tych kierunków to Ci powiem czy jestem human czy umysl scisły
|
#17435 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam dzisiaj Twoje posty Stokrotko, pisałaś że szybko powinnaś trochę przybrać na wadze... I ciągle kombinujesz jak przytyć a przecież Ty po prostu za malutko jesz - jak na swój cel...
|
|
|
|
#17436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciągle prześladują mnie te zarwane noce które poświęciłam na nauke mitozy i mejozy xD |
|
|
|
|
#17437 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wierz mi, że istnieją o wiele trudniejsze rzeczy, chociażby z biochemii ![]() 28.04.07 ś: szklanka soku grejfrutowego, mała razowa bułka z sałatą, plasterkiem filetu z indyka i z pomidorem , 200g serka wiejskiego trzy spore kieliszki czerwonego słodkiego wina, waniliowy lód w kostce z wafelkiem, wuzetka, kawa ze śmietanką, 160g chipsów paprykowych IIś: pól grahamki z sałatą, 100g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem i pomidorem, pół grahamki z sałatą, małym kawałkiem soli i pomidorem, 330ml soku jabłkowego o: omlet (jajko, czubata łyżka mąki razowej, łyżka wody) ze 100g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem i ogórkiem p: 80g chipsów paprykowych, pół szklanki soku grejfrutowego k: 140g tuńczyka sałatkowego w sosie własnym Ale dziś pięknie było
|
|
#17438 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Stokrotko, wczesniej nie chcialo mi sie szukac Twojego jadlospisu i czekalam az cos wkleisz, i teraz podpinam sie pod to co pisza dziewczynki - za malo na przytycie. ja na utrzymanie wagi jem wiecej a poza tym tak jakos malo warzywek dzis Cytat:
|
|
#17439 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17440 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale i tak mialam piatke z tego dzialu A tak sie zapytam z ciekawosci, co teraz robisz ? Studia ? Praca ?
|
|
#17441 |
|
Wtajemniczenie
|
Zapytam poważnie, aż tak źle było ? Gdyby nie te czipsy pod koniec to może by uszło, w łeb sobie zaraz dam za nie
|
#17442 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Seemore, przepraszam,ja tak napisalam, bo jakos jak przeczytalam u Ciebie ze "bylo pieknie" to mi sie skojarzylo z tym ze byla piekna pogoda. Przepraszam, glupotka ![]() A co do jadospisu to nie jest zle, byly chipsy, ale bylo tez winko, a ono dobre na trawienie wiec na pewno chipsy sie tez ladnie strawily ![]() A Ty mnie nie strasz ze sobie dasz w łeb bo jak mnie zdenerwujesz to Cie znajde gdziekolwiek jestes i sama Ci dam ale nie w leb a lanie!
|
|
#17443 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oj tak, winko dobre na wszystko Tylko mi sie nie chce tego tunczyka jesc, wiec chyba popelnie kolejny blad i nie zjem kolacji. Zreszta sie zobaczy jeszcze Moze zglodnieje
|
|
#17444 |
|
Zakorzenienie
|
co jesc, aby wlosy byly zdrowe, lsniace a co najwazniejsze NIE WYPADALY?
|
|
|
|
#17445 | |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Cytat:
nie chce mi się wierzyć, że to przez dietę, bo ja naprawdę nigdy w życiu nie jadłam takiej ilości warzyw, zdrowych tłuszczy i nabiału.. ![]() Czy przyczyną może być niejedzenie czerwonego mięsa?
|
|
|
#17446 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam i tak 'żyję' tylko historią (6h tygodniowo) i angielskim - reszta nieważna no... prawie.Co do ostatniego pytania - jeszcze LO (kiedyś zatęsknię, ale teraz mam dość ;] - typowe). Słyszałam że siemie lniane powoduje że włosy są gładkie i błyszczące. |
|
|
|
|
#17448 |
|
Zakorzenienie
|
No to jeszcze tylko podsumowanie dnia
![]() Dzisiaj było (btw. znów zabiegany dzień, zaliczyłam jedną dłuższą przerwę :/ wszystko przez zakupy, które zamiast trwać 2h - trwały 4...) I Śniadanie: owsianka (25 g płatków, 200 ml mleka 0,5%, ok. 10 g otrębów + 7 g rodzynek) + 70 g truskawek II Śniadanie: Kromka pełnoziarnistego, 35 g twarogu 0%, 3 plasterki (30 g) chudej szynki z kurczaka, świeży ogórek - jakieś 70g. I jogurt Activia. Obiad: 150 g rybki (mintaj - w piekarniku, bez tłuszczu) i 120 g warzyw - 'na patelnię' ![]() Podwieczorek/Kolacja - 150g serka wiejskiego + otręby, migdały, orzechy, wiórki, pestki dyni, siemie (wszystko po 1 łyżeczce, oprócz otrębów :P tych zawsze więcej sypię). Kolacja II (1,5h przed snem): 100 g twarogu 0%. Zaczynam mieć dośc białego sera
|
|
|
|
#17449 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak jak Ather napisała pomaga siemie lniane, orzechy, słonecznik. W diecie powinny być produkty bogate w witaminę A, E, żelazo, krzem, omega-3. Zajadać się rybkami Jak nie lubicie to moze tran w kapsułkach Witaminę E mają orzechy, żółtka jaj, kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, awokado oraz oleje roślinne. Omega-3 to głównie tłuste ryby, zielone warzywa liściaste i oleje roślinne - olej lniany, rzepakowy i sojowy. Z autopsji mogę pwiedzieć, że ja się tym wszystkim zajadałam bardzo regularnie, oprócz mięska oczywiście. Codziennie rano był słonecznik albo orzechy, czasem siemie lniane. Dodatkowo właśnie przez wypadanie włosów polubiłam jajka, których wcześniej nie tykałam, bo mi się z małymi kurczakami kojarzyły Jabłka też pomagają![]() Wlosy już od kilku miesięcy mi nie wypadają. Niesiety czuprynka chyba nigdy nie będzie wyglądać tak jak kiedyś
|
||
|
|
|
#17450 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobrze ze nie mam problemów z czupryną. Od zawsze moimi głównymi atutami były oczy i włosy
|
#17451 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17452 |
|
Zakorzenienie
|
mi z kolei dermatolog powiedziala, ze mam jesc duzo bialka
|
|
|
|
#17453 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17454 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#17455 |
|
Zakorzenienie
|
uu seemore... lacze sie z Toba dzisiaj
alkholowe upojenie rulez; ;d ajj byo przednio dawno sie tak niew ybawalm..
|
|
|
|
#17456 | |
|
Zakorzenienie
|
I to jest Twój największy problem
Nie to, że nic takiego nie masz, tylko to, że nie potrafisz tego dostrzec Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#17457 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#17458 |
|
Zakorzenienie
|
[quote=Ather;4233622]Ano zakres podstawowy mam z biologii, dlatego materiał ponoć sporo prostszy, ale z racji tego że jestem w klasie humanistycznej - nawet podst. ścisłe to czasem czarna magia dla mnie ;]
Ja tam i tak 'żyję' tylko historią (6h tygodniowo) i angielskim - reszta nieważna ![]() Ja tez na humanie, i tez chemia 1x w tyg i kiepsko mi idzie z zadaniami, regułki spoko, ale zadania....
|
|
|
|
#17459 |
|
Rozeznanie
|
to co napisała milka to stara i najbardziej sprawdzona prawda- jeść TŁUSZCZE. Wymęczyłyście się dziewczyny dietami gdzie nabiał niskotłuszczowy, mięso gotowane na parze albo w piekarniku bez tłuszczu, masła nie i to są niestety skutki, włosy (i często też paznokcie)nie dają rady. Zainwestować w oliwkę z oliwek, czasem usmażyć sobie na łyżeczce tłuszczu kurczaka lub chudą wołowinkę, zajadać orzechy, czasem odrobinkę masła do smaku i wszystko się powinno poprawić.
|
#17460 | |
|
xxyy
|
Cytat:
ladnie oceniasz inne jadlospisy, dajesz cenne rady, ale spoj krytycznym okiem na swoj jadlospis.. czy uwazasz ze wychodzi Ci dodatni bilans?
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.

duzo Ci jeszcze zostało ? 

.Według mnie stokrotko Tobie nie potrzebny jest żaden lekarz dietetyk,tylko nie bój się tego jedzenia,bo przy takiej ilości to się chudnie,a nie tyje
.
dobrze ze sklep juz zamkniety
tluszcz calkowity 5,5.
Ostatnio są kupowane u mnie w domu masowo xD I od 2 tygodni jeden taki batonik leży na dnie mojej szuflady. Zastanawiam się kiedy najdzie mnie nieodparta chęc na zjedzenie go 

i czekalam az cos wkleisz, i teraz podpinam sie pod to co pisza dziewczynki - za malo na przytycie. ja na utrzymanie wagi jem wiecej 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)