|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Cytat:
u mnie była już wojna. w dupie mam i śpię w salonie ![]() ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Cytat:
jakoś Cię nie pamiętam... co skończyłaś i gdzie pracowałaś? ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Cytat:
Nie wiesz też, jak ciężko pracowałam aby mieć teraz swój kąt i pozycję na rynku taką, jaką mam, więc może i mam o sobie duże mniemanie, bo znam swoją wartość oraz długo i ciężko na nią pracowałam. A, i to moja wypłata idzie na rachunki i jedzenie, więc się nie wypowiadaj więcej na temat utrzymywania mojej osoby przez męża, bo wg. Twojej teorii on żyje za moją kasę (bo skoro jedzenie jest z mojej wypłaty...) Może jak wyjdziesz za mąż to pogadamy bo na razie nie wiesz o czym piszesz. ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- masz maila mojego czy Ci wysłać? ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Cytat:
Dokładnie. Pranie, gotowanie, sprzątanie, zakupy, ogarnięcie dzieci to tak samo praca. Tylko niedoceniania
Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-09-02 o 23:48 |
||||||
|
|
|
|
#3812 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Nadrabiając:
![]() Bawi mnie, ale to, że nie umiesz wyciagać wniosków z tego, co ktoś pisze, a zarzucasz innym brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Czytanie ze zrozumieniem to nie tylko uiejętnosć skłądania sylab ale także czytania całego tekstu i wyłuskiwania z niego informacji... Argumentem co do ilości był czas oraz niewielka ilość ofert dla początkujących (3 lat przeglądania ofert), do tego dorzuciłam dużo pobocznych, które mnie utwierdzają w moim zdaniu po to, byś nie musiała ciągnąc dyskusji, którą musiałaś ciągnąć tak długo aż zaczęłaś wmawiać mi, że nie rozumiem Twoich postów. W ramach nauki czytania ze zrozumieniem, bo przygania kocioł garnkowi... Oto co napisałam: Dlaczego absurdalny? Wydaje mi się, że jeśli ktoś ma szansę na odbycie praktyki i interesuje się tą tematyką to może śmiało próbować, ale w momencie gdy nie mam widoku ani na praktykę ani na to gdzie konkretnie są miejsca by się zaczepić ani nie jestem zafascynowana np. robieniem tablic długości życia :P ani - co najwazniejsze - nie chce wyjezdzac, to myslenie o egzaminie jest bez sensu. Co powinnaś zrozumieć: "Ona uważa , że przy takiej ilości osób w tym zawodzie wazna jest kwestia tego, czy bedzie sie miec szanse odbyc praktyke w zawodzie na co wplyw ma ilość osób z odpowiednimi uprawnieniami" (+ reszta argumentów). Co zrozumiałaś: Nic z tego, co podkreśliłam. Co zrozumiała chociażby ViLLeMka, sądząc po jej wypowiedzi: w momencie gdy już teraz trzeba mieć szczęście by wbić się do zawodu przygotowywanie się do egzaminu moze byc zwyklym marnotrawieniem czasu i energii (+ analiza dodatkowych argumentów, które przedstawiłam). Twoja reakcja - coś z tylu: bo wy mnie nie rozumiecie, to wam powytykam brak czytania ze zrozumieniem. Wybacz, ale Ty swoje a ja swoje, uważam że w tamtym momencie odpowiedziałam na pytanie jasno a potem przeszłam do uszczegółowienia mojego zdania aby wyczerpać temat. Swoją drogą skoro masz takie obeznanie w rynku to czemu siedzisz na forum a nie na praktyce aktuarialnej po cichu wyznaczając przedziały ufności czy też licząc WWO w wolnych chwilach :P? Przepraszam, ale w tym momencie mnie już całkiem rozbawiłaś i jeśli nie rozumiesz mojego posta to się tym nie chwal wykręcając kota ogonem hasłem "nie umiesz czytać ze zrozumieniem" w momencie, kiedy sama tego nie potrafisz :P Swoją drogą znów widzę, że podjęłyście temat zarządzania pieniedzmi, gdy jest się w związku... Jestem ciekawa kiedy zamiast zabawy w dom dzieci będą się bawić w sponsoring a zamiast mamy i taty będa udawać sponsora i utrzymankę :P
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2013-09-02 o 23:46 |
|
|
|
|
#3813 | ||
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42600831]żebyś wiedziała!
u mnie była już wojna. w dupie mam i śpię w salonie ![]() [/QUOTE] Cytat:
aż się boję wysłać, mam z 5 wersji na kompiei każda mi nie leży. ![]() Cytat:
chociażby najniższą krajową miesięcznie, bo skoro wychowują przyszłych płatników i produktorów dla gospodarki, to bez jaj. W Polsce pokutuje przeświadczenie, że jak nie przynosisz kasy, dochodów w gotówce, to nie pracujesz.
_____________________ Edytowane przez _nouvelle_ Czas edycji: 2013-09-02 o 23:49 |
||
|
|
|
|
#3814 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3816 |
|
Zadomowienie
|
[/COLOR]
No i co z tego, że socjologia? Nie masz bladego pojęcia co robię zawodowo ani co osiągnęłam w życiu oraz na jakim etapie jestem. Nie jestem rozchwytywana? Ostatni tydzień to 5 zaproszeń na rozmowę. Dalej sądzisz, że nikogo nie interesuje to, czym się zajmuję? Nie wiesz też, jak ciężko pracowałam aby mieć teraz swój kąt i pozycję na rynku taką, jaką mam, więc może i mam o sobie duże mniemanie, bo znam swoją wartość oraz długo i ciężko na nią pracowałam. A, i to moja wypłata idzie na rachunki i jedzenie, więc się nie wypowiadaj więcej na temat utrzymywania mojej osoby przez męża, bo wg. Twojej teorii on żyje za moją kasę (bo skoro jedzenie jest z mojej wypłaty...) Może jak wyjdziesz za mąż to pogadamy bo na razie nie wiesz o czym piszesz. [COLOR=Silver] Czytam forum od dluzszego czasu wiec blade pojecie o tym co robilas i robisz akurat mam. I nie rozchwytywana nie jestes - to ze ktos odpowiada na Twoje CV moze dla ciebie jest wielkim wyznacznikem sukcesu ale dopuki nie owocuje to propozycjami pracy i dopuki headhunterzy nie stoja do ciebie w kolejce to raczej az takiej pozycji na rynku to nie masz. Sorry moze jestem brutalna ale sama sie podlozylas. Czy ja twierdze ze maz cie utrzymuje? moze by tak wypowiadac sie na temat? Byla poruszona kwestia osoby niezatrudnionej (czyli osoby bez dochodow gwoli jasnosci), ktora byle jakiej pracy nie podejmie zg na ambicje. Chyba widzisz roznice? czy moze jednak niekoniecznie? |
|
|
|
|
#3817 | |||
|
Konto usunięte
|
Banana, zajmij się czymś pożytecznym. Może poszukaj pracy. Albo męża. Wtedy nie będziesz czepiać się tych, którzy mają odmienne zdanie. Będziesz mogla pracować za grosze i przebierać w ofertach...
---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Cytat:
Cytat:
"Utrzymywanie jest wtedy kiedy ktos za ciebie placi rachunki i kupuje ci zarcie do lodowki." - stąd odpisałam Ci to, co odpisałam: "A, i to moja wypłata idzie na rachunki i jedzenie, więc się nie wypowiadaj więcej na temat utrzymywania mojej osoby przez męża, bo wg. Twojej teorii on żyje za moją kasę (bo skoro jedzenie jest z mojej wypłaty...)" Cytat:
Właśnie kupiłam torebkę... Oj, z wypłaty męża. ![]() Zajmij się sobą i odwal się od mojej osoby, bo ta dyskusja zaczyna mnie irytować. Miłego dnia wszystkim i wykwitu ogłoszeń o pracę
Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-09-03 o 09:11 |
|||
|
|
|
|
#3818 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42600831]żebyś wiedziała!
u mnie była już wojna. w dupie mam i śpię w salonie ![]() [/QUOTE] to Ty i tak za dobra jesteś! poszłas sama czy Cie małż wywalil z sypialni?
|
|
|
|
|
#3819 |
|
Raczkowanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42602383]Banana, zajmij się czymś pożytecznym. Może poszukaj pracy. Albo męża. Wtedy nie będziesz czepiać się tych, którzy mają odmienne zdanie. Będziesz mogla pracować za grosze i przebierać w ofertach...
---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Co z tego, ze czytasz forum, jak nie znasz szczegółów mojej pracy, ilości zdobytych umiejętności czy przebytych kursów. Nie znasz tez środowiska w którym pracuje, wiec sobie odpuść, bo zupełnie nie wiesz o czym piszesz. Poza tym parę razy pisałam, ze ludzie sami do mnie dzwonili proponując pracę, może akurat tej części wątku (jednej z sześciu...) nie doczytałaś... Polecałam wówczas portale typu goldenline, zwłaszcza jak ma się doświadczenie w konkretnej dziedzinie. Cofnij się o stronę wcześniej, oto Twoje słowa: "Utrzymywanie jest wtedy kiedy ktos za ciebie placi rachunki i kupuje ci zarcie do lodowki." - stąd odpisałam Ci to, co odpisałam: "A, i to moja wypłata idzie na rachunki i jedzenie, więc się nie wypowiadaj więcej na temat utrzymywania mojej osoby przez męża, bo wg. Twojej teorii on żyje za moją kasę (bo skoro jedzenie jest z mojej wypłaty...)" Koleżanki z forum tez jak widać, nie są rozchwytywane przez headhunterów no i ? Cieszą się z każdej rozmowy bo to potencjalna szansa. I wybacz, ale jeśli przychodzi na jedno ogłoszenie 2000 zgłoszeń to cudem jest, że ktoś przekopie się do Twojego i zaprosi na rozmowę, na której możesz zaprezentować się najlepiej jak potrafisz... Właśnie kupiłam torebkę... Oj, z wypłaty męża. ![]() Zajmij się sobą i odwal się od mojej osoby, bo ta dyskusja zaczyna mnie irytować. Miłego dnia wszystkim i wykwitu ogłoszeń o pracę [/QUOTE]bez stresu! ; ) zawsze się znajdą takie baby, co to tylko narzekać potrafią i strofować innych... Za to ja polecam zakup słownika ortograficznego... z obojętnie czyjej wypłaty. + Dziś czeka mnie kolejna rozmowa kwalifikacyjna, tym razem do salonu Mohito... Najgorszy jest stres, który zatrzymuje moje myślenie. Ale z każdej rozmowy jestem już spokojniejsza. Chociaż wciąż próbuję sobie ciekawie odpowiedzieć na często zadawane pytanie 'dlaczego wybrała pani akurat naszą firme?'...
|
|
#3820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3821 |
|
Zadomowienie
|
Hej laski
![]() Ja już pracuję drugi miesiąc. W piątek dostałam wypłatę za sierpień Aż mi śmiesznie, nie jestem przyzwyczajona do zastrzyku takiej gotówki. Ale wydatki mam bo za 2 tygodnie wesele koleżanki, wizyta u ortodontki. Wreszcie odciążę rodziców ![]() oboje mają we wrześniu urodziny to im kupię coś fajnego ![]() co do mego weselicha załatwione jest wszystko. lista gości zrobiona ![]() Nic tylko czekać sierpnia 2014 ![]() Tż jako narzeczony mnie zaskakuje, zrobił się jeszcze czulszy niż był, zaangażowany w to wszystko ![]() Na razie więc układa się super. Banana- nie najeżdżaj na Tusię bo to naprawdę fajna dziewczyna, i jeśli się ceni i nie szuka byle czego- nic w tym złego
|
|
#3822 | |
|
Zakorzenienie
|
ja przeczytałam, ze fajne cycuszki mają
![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
Z drugiej strony marne płace , śmieciowe umowy albo brak umów. Ludzie się na to godzą i póki będą sobie na to pozwalać nic sie nie zmieni.
|
|
|
#3823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3824 | |
|
BAN stały
|
A ja rozumie trochę Banana. Dziś studia nic nie znaczą. Socjologia czy moja ekonomia to wylęgarnia bezrobotnych. Te studia rocznie kończy tysiące absolwentów. I jak się nie ma 8 la doświadczenia konkretnego, to studia nic nie dają. I jak już pisałam osoba z dużych miast nie zrozumie tego, że w małych miastach się nie wybrzydza, tylko bierze co się trafia, no chyba, że ktoś ma bogatego męża, rodziców i woli nie iść do gorszej pracy tylko siedzieć w domu. Ja nie uważam , aby praca w sklepie odzieżowym była czymś gorszym.
Pracowałam na świetlicy, jedna nauczycielka konkurowała z drugą, bo każdej się umowa kończyła i można powiedzieć walczyły o miejsce pracy a została i tak ta co miała większe znajomości. Po drugie piszecie, że konkurencje jest duża np w Wawie , ale za to są ogłoszenia o pracę. Ciekawe co by zrobiły osoby, które wybrzydzają , gdyby mieszkały w małych miastach. Do mnie nie ma wogóle ogłoszeń do biura, czasem się trafi jakieś do sklepu. Raz na ruski rok się trafi ogłoszenie do biura do miasta ok 30 km ode mnie. Kursy również nic nie znaczą, sama mam ich 4 bez tych z Parpu. Na ostatniej rozmowie o pracę Pan był zdziwiony po co tyle kursów robiłam. Po drugie tak jak ktoś tu już zauważyłam, jak się jest samym , to ma się gorzej. Chleb trzeba kupić, nie ma się męża, który da kase na zakupy, a kasa z nieba nie spada. ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3825 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, pomocy, szybko szybko!!!
Znalazłam na stronie biura rachunkowego, że szukają osób do pracy, bo to nowo otwarte biuro. I co mam wpisać z mailu?? Kompletnie nie wiem. Proszą o wysyłkę na maila CV i listu motywacyjnego. Czy może być taki mail, że znalazłam na ich stronie internetowej oferty i co dalej??? Teraz widzę jak mało wiem.... |
|
|
|
|
#3826 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
powodzenia!
|
|
|
#3827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od razu podniosłoby się larum od gospodyn w domach jednorodzinnych że za większy metraż dostają taką samą kasę. Nie mówiąc już o tym że wypłatę dostaje się za pracę. Kto będzie przełożonym gospodyni domowej? Kto będzie sprawdzał czy wywiązuje się z obowiązku gotowania, sprzątania i opieki? Czy może ów gospodyni leży i pachnie? Natomiast uważam, że państwo powinno opłacać takiej kobiecie składki aż do ukończenia określonego wieku przez dziecko. Bo emerytura jej się w przyszłości należy.
|
|
|
|
#3829 |
|
Zakorzenienie
|
tez myslalam wlasnie o emeryturach, skladki albo chociaz doliczyć lata do emerytury za kazde dziecko.
|
|
#3830 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z jednej strony po co się studiować, skoro i tak siedzę w domu i czytam podręczniki metodyczne. Myślę na jaką branże się przenieść i czy się w ogóle do czegoś nadaje. Dobra zazdroszczę im, że pracują .
Edytowane przez malagosia86 Czas edycji: 2013-09-03 o 12:18 |
|
|
|
|
|
#3831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazdrość to normalka Niektórzy mają wszystko podane na tacy, a inni muszą sobie na to zapracować, a często i tak nie dostaną to czego chcą...
|
|
|
#3832 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I chodzi mi tak konkretnie o matki 2+ dzieci. Myślę, że ta kasa się należy i nie musi być to nazwane "wynagrodzeniem od państwa", ale coś jak zasiłek ( nienawidzę tego słowa, chodzi tylko o formę finansowania ) co miesiąc, bo spełnieniu wymogów formalnych. Fakt, żyjemy w Polandii, to co piszę to raczej utopia, ale to moje zdanie. ![]() ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
|
|
|
#3833 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie najświeższe ogłosznie z UP i w ogole takie normalne ogloszenie do pracy w internecie ( nie jakis doradcow, ubezpieczycieli) jet z 20 sierpnia. Ja mam dość już nawet przeglądania tych stron z ofertami. Załamać się można.
|
|
#3834 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kazdy zna kazdego. wiec jak gdzies szukaja pracownika, to zawsze znajdzie się znajomy. idąc na rozmowę spotykam swoich znajomych. jednego dnia pijesz z kims piwo, drugiego "walczysz" z nim o pracę
|
|
|
|
|
|
#3835 | |
|
Zakorzenienie
|
nicru, przecież Ci napisałam, że już Cię nawet nie czytam - nie rozumiem, po co się tak stresujesz? Przecież jestem obcą dla Ciebie osobą, gdyby jakikolwiek forumowicz w dowolnym wątku napisał Ci, że jesteś taka i siaka, to też to będziesz przeżywać 5 dni? daj sobie luz dziewczyno. chcesz to koniecznie wyjaśnić - użyj opcji PW, nie chcesz - też dobrze. Nie wiem ile masz lat ale takie przeżywanie i aluzje do tego samego kilka dni po skończeniu rozmowy to ostatnio u mnie były w gimnazjum... mnie już nie tyle smucisz co irytujesz, nie wątpię więc że inne forumowiczki też mają dosyć tej całej sytuacji, a na pewno nie chce się nikomu tego czytać.
Cytat:
_____________________ na rozluźnienie atmosfery - niekwestionowany mistrz wspomnianych wcześniej błędów ort
Edytowane przez malootka Czas edycji: 2013-09-03 o 12:32 |
|
|
|
|
|
#3836 |
|
Raczkowanie
|
Pisałam wielokrotnie o moim doświadczeniu. W sumie mam 7 msc stażu z Up jako pomoc nauczyciela, i ok. nie pamiętam dokładnie, chyba 5 czy 6 msc praktyk studenckich jako nauczyciel w szkole podstawowej i przedszkolu. Nie wiem czy to mało, czy dużo koleżanka z roczną pracą jak nauczycielka na normalną umowę i 6 miesiącami stażu z up nie może znaleźć pracy.
|
|
|
|
|
#3837 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj kolega mi w autobusie pokazał kartkę która przyniósł mu do salonu Cygan bo ma problemy dermatologiczne i jego zona napisała nazwę maści, nie pamiętam Dermo...cośtam i pod spodem: rostfur na skure ras dzienńe
wiem, można im wybaczyć bo polski to nie jest ich ojczysty język, no ale... |
|
|
|
|
#3838 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE
Banana- nie najeżdżaj na Tusię bo to naprawdę fajna dziewczyna, i jeśli się ceni i nie szuka byle czego- nic w tym złego [/QUOTE]Ja sie po prostu odnioslam do jej wypowiedzi. Chyba mozna? Czy Tusia jest tu na spacjalnych prawach i wolno jej wiecej.? Ja jej nie atakuje za to ze jest ambitna..bardzo sie to chwali...tylko zauwazylam ze latwo mowic ze czegos sie nie bedzie nigdy robilo gdy w razie czego ma sie kogos kto w sytuacji bycia BEZROBOTNYM bedzie oplacal rachunki i kupowal jedzenie. (specjalnie podkreslilam to slowo bo ona ciagle nawiazuje do jej aktualnej sytuacji - gdzie oboje z mezem maja prace.. [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42575079]nie no spoko,ja w ogóle mam tu chwilami chyba za wysokie aspiracje jak widzę...[/QUOTE] To bylo pogardliwe...pogardliwe w stosunku do osob ktore aspiracje tez maja..ale na pomoc nikogo liczyc nie moga...i w tej sytuacji biora co jest...ciekawe co ona by zrobila gdyby zostala bez pracy i oczszednosci i nie miala meza, rodzicow...zyla by powietrzem? moze te jej aspiracje by ja wykarmily? ![]() I dzieki Tusia za rade odnosnie poszukiwan meza - uwierz mi ze chetnie - zyloby mi sie o wiele wygodniej niz teraz gdy sama o wszystko musze zadbac ...
|
|
|
|
|
#3839 |
|
Zadomowienie
|
a jak atmosfera w pracy?? jesteś zadowolona? cieszę się, że tak dobrze Ci się układa prywatnie. jesteś chyba najlepszym przykładem tego wątku na to, że nie można się poddawać, że w końcu się uda.
Siedzę w biurze sama, główna siedziba firmy jest na śląsku i szefostwo przyjeżdża raz na miesiąc. U nas jest tylko oddział tej firmy. Praca w samotności ma plusy i minusy, ale generalnie już się przyzwyczaiłam. Jest co robić ogółem, aczkolwiek każdy dzień jest inny. Jednego dnia nie mam czasu zjeść, innego trochę mogę się poobijać ![]() Fakt, u mnie sytuacja była nieciekawa. 14 miesięcy bezrobocia, uwięziona w małym miasteczku. A teraz mam pracę, wychodzę za mąż plus przeprowadzam się do mego ukochanego Białegostoku. Chwilami boję się że to sen i się obudzę i będzie jak dawniej.
|
|
#3840 |
|
Rozeznanie
|
Prawda jest taka, że jak nie ma kasy na podstawowe potrzeby, to idzie się pracować gdziekolwiek, gdzie cię zechcą. Wtedy już nie myśli się o ambicjach, tylko o przetrwaniu. Ambicjami nikt się nie najadł ani rachunków nimi nie zapłacił. Jeśli ktoś może sobie pozwolić na długie bezrobocie i przebieranie w ofertach, bo może liczyć na rodziców/męża/kogokolwiek to świetnie, ale nie każdy ma taką możliwość, bardzo wiele ludzi może liczyć TYLKO na siebie.
U mnie cienko z ogłoszeniami... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.

Dzięki wielkie!

aż się boję wysłać, mam z 5 wersji na kompie